Tuesday, 31 July 2012

Me, Gee n Ramadhan..

Salam Ramadhan Dear
Salam Ramadhan semua..


Dah masuk 11 Ramadhan I sambut dengan my dear wife ni..yang tak bestnya I sorang jea yg puasa and u dear,, masih menyusu lagi macam baby..nak up date condition u sepanjang bulan puasa ni tak de any perkembangan yg positif lagi,,u nampak makin lemah walaupun dah sembuh dari demam but kahak masih ada lagi tapi tak la teruk..dan sepanjang malam I kena berjaga sampai u betul2 dah tido coz bila dgr u batuk I akan terus buat suction untuk mengeluarkan kahak u dear..I tido pun, tido2 ayam jea ler, telinga kena peka untuk mendengar batuk u tu...Kalau I terlelap sungguh, takut pulak kahak u akan blok pernafasan u nanti...


Tak pe la dear, I dah beritau kan, selagi I ada, u dont worry syg, I will take care of u, InsyAllah..Hanya I belum dapat meluangkan masa keluar  mendapatkan pakaian raya u nanti. InsyAllah weekend ni bila mak mertua u blik nanti at least mak boleh tgk2kan u sementara I keluar jap, ok dear. I akan pastikan pakaian raya u ada, but sekitar Seremban jea la yg dapat I carikan. Hope ada yg terbaik untuk u nanti. InsyAllah, InsyAllah.


Sepanjang Ramadhan tahun ni dapat la I berbuka ngan u di samping, berbanding tahun lepas u kat hospital n I  tak tentu tempat berbuka coz I tak di benarkan di wad wanita lepas Magrib. Sekurang kurangnya sekarg kita berbuka sama2, I makan nasi n u minum susu kegemaran u tu! Setiap petang bermula dari pukul 5.30 I akan keluar ke bazaar Ramadhan untuk take away juadah berbuka sorang2. ( kecuali weekend my mom ada n masak but still kuar gak cari kueh mueh ) Mula ngan bazaar di Stadium Paroi, I akan beli karipap dan putu mayam. Then ke bazaar Ampangan beli nasi kukus ayam dara..jgn main2 berdara n bergetah lagi ayam tu!! Sodap raso eh!! hahahahaha n sebelum balik singgah di bazaar Rasah pulak beli air tebu sahaja,,manis tebunya.( emm dara, bergetah dan manis! kena la juadah tu ).. 1 jam setengah I ambil masa n cuci2 mata I ni hehehehehe Tu la u tak puasa so tak leh ikut la. Cuba u puasa tentu2 I tak dapat n mencuci2 mata!!....Yg ayam dara tadi I belasah dia cukup2 masa berbuka hahhahahaha, dengan air tebu,,putu mayam pulak untuk bersahurrr..dengan air minarelll....


Di bazaar Ramadhan la biasanya kan dear, I akan terserempak ngan kawan2 lama tak jumpa..Soalan2 biasa la, kerja mana, dok mana sekarg, anak berapa, tak nak tambah bini keee...eh,eh, soalan tu tak ujud hehehe salah taip la syg hehehe...Tapi bila I beritau yg u sakit semua terperanjat, n terdiam jea. Then dia org akan kata sabar la, ni ujian n kata u bertuah dapat suami cm I, tapi I kata, I yg bertuah dapat ISTERI cm u..Kadang2 ada juga yg menegur I, " abg ni ke yg empunya blog warkah untuk isteri tu?" I hanya tersenyum n mengiya kan..Kebanyakkan wanita la yg menegur,,tu yg seronok tu g bazaar ramadhan !!! Mana yg agak2 lawa tu I layan lama sikit la, hahahhahaha boleh bercurang curangan ni dear hahahahaha.... Apa, u ingat en suami u ni tak gatal ke, nama pun lelaki,,see the lidah la, bercabang2 oooo!! Lagi pun husband u ni kan henn...ssem..! Macam mana pun dear, u tetap di mata I ni, U tetap isteri kesayangan I tau.


Lupa nak cita, ada 2 wanita ni tegur, borak2 salah seorang kata, kawan dia ni janda! I terdiam jap, dalam hati I kenapa perlu kata begitu kat I so I pun beritau dia, " tak manis pakai bahasa janda tu,,lagi pun biasanya  pengertian janda cm awak kata tadi, org kita jea yg ckp..mengikut syarak janda ni ertinya perempuan yg pernah berjimak tak kira kawin ke belum. Selesai jea jimak tu,,anda di gelar JANDA...so awak dah kawin belum?" I tanya wanita tadi. Terus wanita yg masih berkawin tu kata " I pun janda la yea?" I just senyum dan minta diri n said, lain kali jumpa lagi yea,,, Di sini I nak menegur sikit, boleh yea kawan2...( I ckp ngan u all la ni,,bukan ngan perempuan tadi...) Kita ni tak mau la panggil janda atau pakai bahasa cm tu,,kurang manis la di dengar..yg mengunakan bahasa tu pun mungkin berstatus janda ( mengikut pengertian syarak tadi ). Pada yg telah di tinggalkan suami tu, jgn sesekali rasa sedih jea sepanjang hidup,,rasa sedih sekejap tu tak pe laaa..Kenapa I kata jgn bersedih,,? Coz Allah sendiri yg berjanji bahawa wanita2 yg sebegitu nasibnya akan di jaga sendiri oleh Allah..Hebatkan..Allah sendiri yg jaga tauu,,ngan syarat, ikut perintahNya n jangan selalu2 bersedih...Allah pasti akan beri pasangan yg jauh lebih baik nanti,,Pasti!! Percaya la kata saya ni..


Tu, aa,aa,aa, dah batuk lagi kena buat suction lagi dan lagi..emm puasa2 ni berkahak pulak isteri saya ni..ok dear, I am coming now...so u guys sebelum I check out ni,, I nak minta maaf la sekiranya sepanjang up date blog ni, ada bahasa atau teguran yg u all kurang selesa, I minta maaf byk2 yea..kadang2 tu I bergurau2 sahaja,,jangan marah yea sayang abggg semuaa...so u guys c u again, nak g layan isteri I ni...oohh Dear ku sayangg...

83 comments:

  1. Assalamu'alaikum Abil.

    Selamat berpuasa di hari ke 11 Ramadhan 1433H. Salam kakcik buat Gee ya. Jangan ngada2 Abil nak tambah 3 sekali tu tau... kesian Gee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalaam kakcik,,pasal cian Gee la kena tambah 3 sekali kakcik, baru la dia ada kawan2 nanti...hehehehe

      Delete
  2. Sekali sekala terkenyit mata, terngurat ke, tergatal ke...takpe la Abil, sb Gee takde sama. Tapi kalau kegatalan tu berterusan sampai bw balik rumah, parah tu....hehe...gurau je Abil. Akak faham perangai org lelaki, mulut lain, hati lain...eh..maaf sekali lagi...haha..gurau bulan puasa dan pagi2 buta ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada saya gurau2 kak zana, saya betul2 kenyit2 mata n betul2 mengurat la kak..hahahahaha baru la seronok,,kalau ada yg dah ssyok kat saya, saya lari laa..hahahahaha

      Delete
  3. As salam Abng Abil.
    selamat berpuasa...terharu membacanya...moga Allah s.w.t memelihara abang dan isteri...insyallah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Asyifa, SElamat berpuasa n tq sudi kunjung kat blog ni...

      Delete
  4. assalamulaikum.

    smoga berkt bulan ramadhan ni. si dia cepat sembuh. amin.amin.amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam nia izzati..InsyAllah, InsyAllah..

      Delete
  5. Alahai Gee..cepat2 le sembuh. Boleh ikut Abil g beli baju raya skali. Ai doakan semoga Gee diringankan sakit & diberi kekuatan utk lebih sihat. Gee kene bangun cepat2 tau. Laki u si Abil ni makin gatal, dia ramai peminat pompuan. Ngalahkan retis. Tp Gee jgn risau, Ai tlg Gee jagakan Abil ye. Biar dia bercurang curangan dgn Ai sorang je. Eh, silap2. Biar dia gatal2 dgn Gee sorang je. Cepat2 sembuh ye Gee sayang..

    Hamboiiii habang abil ni, bukan men gigih g sume psr ramadhan! Abis dijajahnya pasar tu. Pasar Ramadhan Taman Tun Teja, Rawang takmo dtg kew??? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A.I, I baru selesai pengambaran ngan Astro Oasis ni..tapi penyiarannya lama lagi kata producer tu tadi..suruh lakon kemas Gee, kemas umah, ampai baju, cm2 la..u nak tau tajuk sesi rakaman ni.."Agungnya Cinta"..Pehh, makin ligat la peminat perempuan lepas ni,,boleh la I pilih yg terbaik untuk curang nanti !! hahahahaha pasar ramadhan sana ramai pompuan tak? klau ramai i dtg ler...hehehehehehe

      Delete
    2. WOW!! Heybat sungguh jejaka perkasa Ai ni. Lps ni tak sempat le Abil nk baca komen2 kitaorg ni. Asyik dok layan peminat2 yg beratur kt pintu pagar umah nk amik otograp. ha, psr ramadhan sni ye? ramaiiiiiiiiiiiii sgt pompuan. sume makcik2. heh heh heh..

      Abil, dah nk siar nnt rancangan agungnya cinta tu bgtau ye. tak sabo2 nk tgk Abil dlm tibi. eh, td ada scene geget2 bontot tak?

      Delete
    3. hahahaha geget2 bontot tak buat la, segann..scene, hepp babab kang, tu ada..alaa lama lagi siaran tu katanya coz ianya dlm rancangan baru Oasis tu....ooo ramai makcik2 yea, emmm klau jenis makcik2 g string kira boleh la gak layan!! hehehehehehe

      Delete
  6. Assalamualaikum,

    Selamat berpuasa.. Harini dh hr yg ke11.. semoga k.Gee bertambah2 sembuh dan A.Abil sentiasda sihat agar dpt jaga K.Gee sampai baik.. (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam BrightEye,,kita berdua ni lum tido dari semalam u nak tahu..tadi Gee kena marah lagi coz dia degil tak mau tido...

      Delete
  7. Assalamualaikum..saya doakan kak gee sihat..dan semoga abg abil sentiasa tabah menjaga kak gee..jangan gigit2 punggung tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..Ni dok tabah ler jaga Gee sampai tak cukup tido di buatnya,,cmana saya tak geget punggung Gee,makin degil ni tak mau tido..tapi cian sy tgk Gee, kurus sangat dah isteri sy ni..

      Delete
  8. teringin rasanya nak ziarah en.abil n gee.kalau la ada kesempatan di hari raya nnt..boleh ke en.abil?Semoga gee cepat sembuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang saya alu2kan kedatangan tuan2 n puan2 semua,,anytime, ziarah jea la kami di sini..nanti up date akan dtg saya lampirkan alamat yea..Saya pun teringin nak berjumpa kawan2 blog ni..

      Delete
  9. Salam, bro Abil... hope sis Gee makin sihat dan beransur baik...dan untuk bro jgk... Semoga sentiasa peroleh kekuatan untuk mengharungi semuanya... Moga Allah berkati kamu berdua... aminnn :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Puan K, tq selalu doakan kami di sini yea,,kami benar2 menghargai sokongan dari Puan K. Tq Tq.

      Delete
  10. Assalamualaikum...

    Diharap Abg Abik dan Kak Jee sihat hendaknya...

    sempat lagi abg abil nk bercuran-curangan ek..hehehhee

    semoga kalian dilimpahi rahmat dr Allah swt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Sue,,Tentang Kita berdua..malam tadi ke blog u tak sempat nak tinggal apa2 komen...cmana persiapan raya, dah siap dah?

      Delete
  11. hamboi abg abil...sekali pergi sampai 3 bazar terjah ekk...mentang2 pergi sorang2 jer dan ada yang rajin menegur tue yg rajin singgah banyak tmpt ekk hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe memang abg suka sgt g ketiga2 bazaar tu dari waktu bujang lagi.,coz ramai kenalan kita kat sana kan, makanan pun sedap2.......amoi pun cantik2..syhhhh jgn ckp ngan Gee tau,,syhhh.

      Delete
  12. sbut psl miss J nie kn abg abil..cm kne batang idung sndiri lak..btul tu..watpe nk sdey2..idup kne diteruskn..tentu ada hikmahnya Allah dorongkan kite ke jalan nie..lgpun..Allah xkn uji kte klu kte xmampu nk laluinya..abg pun byk2 sbr k..insyaallah..kak gee akn sht jugak 1 hari nnti..kami sume doakan yg t'baik utk abg n kak gee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Intan Payung Buah Delima hehehehe gurau2 jea..Tu la kan apa nak sedih2, sedangkan ada peluang luas nak cari yg baru kan...emm bila nak berbuka sama kami di sini Intan?

      Delete
  13. salam abg abil....sempat lg yer ...nasib baik abg abil ingat kak gee.....hehehe.....apapun selamat berpuasa jgk abg abil.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salamm..hehehe sambil menyelam minum air..lagi pun Gee tak marah, sebab bila abg kata abg jumpa ramai pompuan kat bazaar, Gee diam jea so dia tak marah la tu..hehehehe jap lagi nk kuar g bazaar ramadhan! yahoooo

      Delete
    2. umang aiiii suko bona nak poi bazarrrr... abg abil ni :D

      Delete
    3. Ado laii mamalove ni..kojap kek ateh kojap kek bawah diam eh...handa mamalove ni mano2 dia muncul!hehehehe

      Delete
  14. salam abg abil n kak gee...

    abg abil nie mmg nakal tau tp alhamdulillah suami yg mithali!
    biase lah tue nakal2 manje gitu tp x mo nakal lebih2...nnt sye
    marah bg pihak kak gee! hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Pena Hitam..alaa kasi can la nakal lebih siikitttt jea..siikittt jea cuit2 jea, ok, boleh yea...

      Delete
  15. As salam Abil,

    Sangat faham perasaan Abil... Kita ni manusia biasa je... Ada akal & nafsu... ALLAH merancang yg baik utk awak & Gee..insya'ALLAH... Jgn nakal2 ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marya, I pun tgh buat pengambaran dengan Astro oasis ni..tapi siarannya lewat lagi...

      Delete
    2. ye ke rancangan apo bang, wah lagi glamour la lopeh ni....

      Delete
    3. Lupo lak namo rancangan baru tu...Tuo dah tu yg asyik lupoo yo...

      Delete
  16. lelaki mmg suka tgk perempuan..itu fitrah.tp 1 fitrah jgk kalo pmpuan cemburu bila lelaki berperangai begitu.jadi bila da cemburu mesti la merajuk.jadi lelaki kenala layan fitrah pmpuan yg 1 ni jgk :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu irma, fitrah yg bermacam2 kena kita layan asalkan tak melampaui batas kan......

      Delete
    2. en abil ni..spesis suami sy la..komen2 en abil pn sama je mcm dia...

      Delete
    3. Spesis sama!! tapi mana yang lebih Hen..sem irma? jgn tipu2...

      Delete
    4. suami saya laaaaaaaaaagiiiiiiiiiiii ennnnnnnnnnnsemmmmmmmmmmmm!!! en abil jatuh no. 2 la... :D

      Delete
    5. Dengki la tu....uwekkkk (jelir lidah la) dan uweekkk sekali lagi...oh lupa pulak la irma................uwekkkkkkkkk

      Delete
  17. aittt.. mata dah terkenyit2 nampakk.. tu dah tanda2 awal dah tu.. hee...jangan buat pasal, sat lagi gee ngamuk baru tau.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tau kenapa la, bila sampai bazaar ramadhan jea mata masuk habuk..!!

      Delete
  18. abg abil..x try pg bazaar kt seremban 2 ker..lin dgn syaq selalu singgah kt situ je..sbb dkt dgn tempat keje ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. S2 nak jalan pun payah ramai sgt org, kalau ada awek2 cun boleh la g sana,,ada!?

      Delete
    2. kalau tak do aweks... tak nak leeee yerrrr, noty2 abg abil ni :D

      Delete
    3. Ai kat sini pun mamalove menyelit gak! hehehehe abg suka tgk aweks2 ni dari bujang sampai la dah kawin..Gee kadang2 tersenyum jea bila abg tegur2 aweks depan dia,,Gee dah faham laki dia ni cmana....

      Delete
  19. semoga terus tabah dan sabar...harap2 semoga kak gee cepat sembuh seperti sedia kala n dapat menyambut aidilfitri bersama2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Anggun doakan kami di sini..Anggun dah beli baju raya lum?

      Delete
  20. Sempena bulan penuh keberkatan ini, semoga doa2 yang dipanjatkan akan dimakbulkan oleh Allah hendaknya.. Amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyAllah, InsyAllah melatizumia, begitu la hendaknya..Ni dah ke pasar Ramadhan lum?

      Delete
  21. Askm. Lambat pula singgah. Selalu jeling2 tgk x berupdate. Bila perasan dah update tertutup jap ada keje :) la ni baru teringat. Pjg intro :D

    Byknya bazar singgah. Ambil kesempatan sungguh walau 1/2 jam :) sempat lg sembang2. Kira glamor jugalah skrg ni :) nampaknya ada yg terpikat dgn kebaikan en abil pada isteri ;) alhamdulillah kuat iman :)

    Saya baru tahu istilah janda tu :( Tq share.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanya di bulan Ramadhan jea ada bazaar cm tu kan, tu yg suka sgt bila ke sana, macam2 adaaa...alaa dia org pun saja2 tegur tu coz dia org pun rajin baca blog ni rupanya. So kena la thank dia org kan...

      Delete
  22. Salam abang abil.. Nur doakan abg abil diberikan extra kekuatan sempena ramahdan ni... Abg abil jgn la noti noti.... Kakak dpt instinct nti...dia majuk panjang nti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Nur..abg klau tak noti2 boring pulak nanti hahahaha..

      Delete
  23. huih, u cite pasal bazar ramadhan and u've mentioned putu mayam sume2 tu, makes me rindu sgt nk balik Msia ni.. tak sabar sgt2 ni..

    anyway, still pray for the recovery of ur wife.... :) insya allah...

    selamat berpuasa.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nissy bukan putu mayam jea adaaa...putu piring, putu cawan, putu kuali, putu besen (baldi la), putu kutu...aaaa macam2 ada!...Bila u balik Msia, kita dah pakat tak jual dah semua tu hahahahahaha

      Thanks n selamat berpuasa....

      Delete
  24. Assalammualaikum.... baru sempat singgah kesini bang bil sebab kesibukan yang melampau lately (biasalah nak dekat raya ni macam2 kerenah orang yang nak suruh design rumah dia)...kak G jangan risau nanti kalau saya jumpa bang bil kat PARAM seremban saya rotan dia bukan main dia main mata ek....hehehehe tak apa bang bil teguran bang bil tu selalunya untuk kebaikan apa salahnya menerima...kirim salam pada kak g ye... ok nak update blog saya pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joanna!!! Jom kita buat satu group "babab Abil" yok!!!....Nak kena dia nih!!!!

      Delete
    2. Wsalam Joanna..hehehehe bukan apa, asap byk kat PARAM tu, tu yg terkenyit2 mata laa....Joanna, jgn join group Choc Eyes tu tau..! hahahahaha

      Delete
    3. Hahahahaha nak babab yea Choc Eyes..hahahahha tak kenaa..uwekkkk (jelir lidah la) Uwekkkkk

      Delete
  25. Abg Abil, zikir apa yg abg ajr kak Gee tu bila wat air utk En.Suami

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiyaa amoii..bila sedang membuat air untuk suami tu, bermala dari memegang cawan, Al Fatihah sekali ( hadiahkan pada Rasullullah s.a.w )then niat kemudian sebut berulang2 kali nama Allah AL WADUD (maha penyayang) sehingga siap air tu..Baca dalam hati atau sebut perlahan2..Buat selalu..InsyAllah.

      Delete
    2. Aiyaaa....banyak tilima Kasih la Cik ABg Abil...jasamu akan ku kenang2 huuhuhu..

      Delete
  26. tahniah abg abil...

    bangga, terharu, sedih, touching.... dgn sikap abg menjaga akak... semoga akak cepat sembuh... amin..

    ReplyDelete
  27. hari ni dah byk kali buka blog ni nk baca cite abil..tp lom update pulak..hihi..
    selamat berbuka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru selesai up date la Ibu Syarina...

      Delete
    2. ok..dah selesai baca cite abil psl filming tu..nnt gtau bila nk on air tau...nk tgu gak...klu mlm ada chance la

      Delete
  28. nak ngumpat dengan kak gee la...org tu serupa tak puasa khenn..hahahahhaha

    ReplyDelete
  29. Siapa org tu? Siapa yg serupa tak puasa tu!! teruk betul kan..eemmm

    ReplyDelete
  30. baru first time baca.. terharu sngat.. baca la juga yg lepas2.. x jumpa pun pasal family kak gee.. family abg abil ada juga la.. just nk tahu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari ribuan komen yg ada, ni la satu2nya komen yg tidak dapat saya jawab..ilaneerza u memang seorang yg peka n teliti rupanya,,that"s good. Tapi soalan ni abg got no komen yea..

      Delete
  31. salam,abg abil,post2 le gambo sket...=)sejak kawan promote blog abg ni,setiap hari baca nk tengok latest update...

    letak gambo slalu2 tau..=) smoga abg abil sihat slalu n kak gee cepat sembuh....amin...

    ReplyDelete
  32. kurang2 kn la curang tu ye.. kesian kak gee.. terase hati sgt die nnt kalau bace ni.. perempuan ni sgt sensitif.. harap masih ttp memahami hati perempuan ni even die sakit bukan pujuk2 tunjuk2 ye.. ape2 pn u r great husband.. keep it up!

    ReplyDelete
  33. ya Allah cepat sembuhkan k.gee dari derita ini..amin..

    ReplyDelete
  34. Just enjoying my fiгst pint of Stella in neaгly a уeaг.
    Yоu often forget how tasty some things actually aгe !
    ! One cаnѕ already makіn it a chаllеnge to read all
    thesе cоmments pгoperly.

    Му ωeb sіtе ... http://www.ekstrapalma.com/user_detail.php?u=rico26s

    ReplyDelete

Followers