Tuesday, 17 July 2012

Sentuh hati isteri..

ASSALAMMUALAIKUM  DEAR.......ASSALAMMUALAIKUM U ALL...


Dear tonite u tido awal..Tu dah tido la tu, agaknya sebelum ni tak dapat tido lena, agaknya letih sangat banyak buat kerja.. macam2 kerja u buat, antaranya,, mengamuk sambil keras2kan badan, memanaskan badan  sampai demam, berusaha keras mengeluarkan kahak tak berhenti2 selama 3 hari dan kerja yang paling u suka n menjadi kerja kegemaran u, buat suara............aa,aa,aa.. Akhirnya malam ni u tido awal, pukul 10.30 tadi dah lelappp.....Gnite dearrr,, sweet dreamm, kiss, kiss kiss...


Hari ini I dah buat rekod baru, rekod masa terpantas mengemaskan u...Biasanya masa paling cepat I kemaskan u sebelum ni selama 1 jam setengah,,hari ni tadi masa I 53 minit!!!! So selepas ni juara masterchef selebriti yang pertama tu akan berdepan pula ngan I menghadapi ujian masa terpantas,,dia masak, I kemas u, tgk siapa yg selesai dulu..hahahahahaha amacam ada berani ka?? U all tolong tanya dato tu, berani tak sahut cabaran I ni.....Apa u all dok baca lagi ni!! pi la tanya Dato Fadly tu dulu,,g tanya, g tanya....hehehehehe jgn marah aa,aa,aa,


Bermula dari menyiapkan persiapan mandian u, menyabun ( bukan I yg menyabun! tu, sabun mandikan isteri I ) bilas badan u, cuci rambut n muka termasuk facial u, lap kering, pakaikan lotion badan, pakai pampers,korek idung,korek telinga, gosok gigi, tukar cadar, sikat rambut u dan pakai pakaian u tu,,semua siap 53 minit!! Terror tak? Hallo bukan mandi cincai2 tau, mandi cm biasa atas katil u n tilam tak basah ooo.....oooooo.......Senyum betul I tengahari tadi dapat buat rekod masa terpantas selama setahun lebih ni menjaga u..tapi letih la sikit coz mengejar masa kan...Macam2 cara dear I buat sepanjang menjaga u ni. Actually, I memang suka bertukar2 cara penjagaan u supaya I ni tak la rasa bosan membuat perkara atau waktu yg sama jea,,so today tu yg cuba mencipta rekod tu,,bak kata org syok sendiri..hehehehe Ni u dah tido awal I pulak tak de apa nak buat sekarang so ambil peluang up date blog kita ni ler n cuba nak bercurang curangan ngan pembaca2 kita ni hehehe u tak marah kan dearr,,,diam jea my wife ni,,tanda setuju la tu..Jom kita sambung bercurang curangan lagiiiii yeaahhhh..Isteri I dah tido, bukan dia tau pun I curang ngan u all yeaahhhh.........Tapi nanti sekiranya dia dah sedar, u all tolong la cover line yea...sshhhhh cakap pelan2 kang dia dengar kang sshhhh...


So semalam kita ulangkaji pasal curang then kita dah maafkan dia kan so kalau boleh jangan la kita ungkit2 cita lama tu yea, tak bawa apa2 manfaat pun..Focus pada pembaikkan kehidupan yg lebih baik n rajin2 la kita ni berbincang bila ada apa2 permasaalah atau perkara2 yg perlu di selesaikan bersama....I faham, lelaki ni agak kureng sikit nak berbincang ( tak semua yea, segelintir sahaja )..Kalau si isteri bertanya kenapa abg ni payah nak bawa berbincang,,selalunya dia diam jea atau dia kata nanti dulu la esok kita cakap, dia ada hal lain nak buat,,kan? Ada lelaki yg cm tu, dah antara sifat lelaki begitu, so nak buat macamana?...Macam tu laa..hahahaha...Sebab tu la awal2 dulu I katakan rajin2 la kita bermanja2 ngan pasangan kita, selalu hiburkan pasangan kita, toleransi la sikit, terutamanya si isteri ni, maaf ckp yea isteri2 yg I sayang hehehehe..sebenarnya si isteri ni kadang2 dia berasakan semua kerja dia kena buat,,g kerja, masalah kerja, uruskan anak, masak, layan suami, kena beli langsir raya, nak berkejar kat kedai emas,,! sengugut pun dia kena tanggung bila sampai masanya!! Jadi, keletihan  fizikal dan keletihan memikirkan pembahagian masa untuk perkara2 tadi yang membuatkan si isteri ni kurang toleransinya bila berlaku perbincangan. Sedar atau tidak, tu la dia penyebab utama, kalau berckp tu nak menang jea kalau rasa2 akan kalah si isteri akan membebel..pok pek pok pek...cm A.I di antara kawan2 blog yg I suka..( en suami A.I jgn marah yea ).Yg si suami pulak rasa dia tak buat apa2 kesalahan pun sedangkan dia pun g kerja, balik kerja, layan anak jap, minum tongkat ali dan tido..emmmm..... memang tak de kesalahan pun en suami2 termasuk la saya ni yg cap ayam jea...Suami  terlupa nak menyentuh hati isteri..Dalam n3 I yg awal2 dulu I katakan menjaga isteri ni senang jea,,sentuh la hati dia, ucapkan terima kasih atas tiap kerja yg dia dah buat atau tengah buat..cium pipi isteri tiap masa, dukung2 dia, katakan kasih saya rasa bertambah la pulak bila dapat dukung awk ni atau peluk awk. ada rezeki lebih belikan la hadiah untuk isteri,....sebelum tido tu urut2 la badan atau kaki si isteri tu dengan maksud, tq dear selesaikan kerja2 umah n urusan anak tadi... ( maksud 18sx I tak tau la )Sekiranya si suami boleh  rajin2 amalkan  perkara2 remeh ni pada isteri nescaya apa2 saja perbincangan akan di persetujui oleh isteri dengan hati yg senang sekiranya suami yg buat keputusan. Sentuh hati isteri ni boleh melenyapkan keletihan dia, sentuh hati isteri ni boleh mengurangkan sakit2 dia...Sentuh hati. 


Cuba kita suami2 ni buat cm ni..Cari satu hari yg bermakna, maksud saya pada setiap minggu, hari apa terpulang la kat u all bro...kita belikan sekuntum bunga seeetiap minggu pada hari yg sama n beri pada isteri kita,,masa, waktu dan cara tu sendiri mau cari la, bini ko org bukan bini aku...Tengok nasib I ni, semua tu I tak boleh buat lagi dah, dgn siapa nak nak bergurau, ngan siapa nak berbincang, ngan siapa??....U all ada masa n peluang yang baik so jangan sia siakan peluang yg Allah dah bagi tu...Jangan sia siakan pasangan kita masing2..Itu la 80% kita yg terbaik, tak kira la si suami atau isteri....U all rasa I ada berapa %??....Saya suka tgk sepasang suami isteri yg dah tua sgt melintas jalan sambil berpegangan tangan..pernah tgk kan...Fikir2kan laaa......


Eh dah panjang sgt ni..( karangan ni yg dah panjang!! haaiiyaa ) esok2 kita ulangkaji pasal 80% yang dah di tinggalkan pulak, cmana, ok?...I ni belum makan lagi, maklum la isteri asyik tido jea..nak g bungkus makan jap..so u guys gnite and I love u all...ok murid2 ucapkan gnite to my wife.......thank you..aaaaa lega perut dapat kentut..! Assalammualaikum....



92 comments:

  1. As salam Abil,

    Sempat lak kentut ek... nasib baik Gee dah tdo! hehehe... Suka dgn entry ni... penuh dgn motivasi... Syukur & hargai pasangan kite selagi ada & boleh kan... :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm org kat peru..Marya bila nak blik Msia? Jgn lupa bawa la ole ole untuk kami ni..hahahaha tak malu minta kat org..hahaha

      Delete
    2. Tungguuuuu... insya'ALLAH :)

      Delete
  2. Assalamu'alaikum Abil. Assalamu'alaikum Gee.

    Selamat pagi. Semoga kedatangan hari ini adalah bersama rahmat Ilahi yang 'menenangkan' kita semua. InsyaAllah. Amin. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm kakcik..InsyAllah n begitu la harapannya kakcik..Tq kakcik coz masih kunjung kat blog saya ni..betul2 kami hargai kunjung kakcik dan sokongan kakcik pada kami di sini..Juga tq pada semua pembaca..tq.

      Delete
  3. salam..semakin teror nampaknye kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terror! siapa yg terror tu Mrs Velentine? saya nak jumpa dia..

      Delete
  4. pengalaman itu memahirkan & mematangkan kita kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. practice make perfect kan, kan..nak tanya sikit boleh? Cmana dapat idea nama IbuGebu ni? hehehehe tanya jea...

      Delete
  5. Takpe abg tulis panjang2 pun saya leka membaca tau..
    N3 abg nie buatkan sayer rindukan suami, klu dia ada mmg saya mcm permaisuri la..

    Harap hari2 abg lebih baik dari sebelum nie..semoga akk cepat buat kejutan utk abg nanti.Insyallah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap2 ngan n3 ni dapat membantu sedikit perhubungan suami isteri masing2 kan Rosidah..

      Delete
  6. Seronok sya baca n3 En Abil...seorg suami yg cekal dan tabah menghadapi ujian Yang Esa..Doa sya mudah2an isteri En Abil cepat sembuh. Betul ape yg En Abil tulis tu...dlm kehidupan suami isteri yg paling penting communication n discussion. If ada yg x puas hati jgn disimpan. Slow talk..InsyaAllah hati pasangan kita akan lembut. Alhamdulillah hampir 11 tahun sya berumahtangga,hubby tak pernah lupa ucapan 't.kasih' n 'pujian'. ...tak kira dgn apa cara sekali pun..syukur alhamdulillah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yesss Norma, perkataan communication tu yg penting, patut kena taip kat n3 semalamm..That"s the best word yg kena guna..tq, tq, tq,

      Delete
  7. pheewiitttt......hebak tu...saya cabar abg abil..kasi 50minit plak..sanggup tak sanggup..wakaka...abg abil pon kira masih dalam golongan bertuah..sebab ape..sebab walaupon keadaan kak gee yg mmg xleh nak balas balik segala perbuatan abg abil tapi still got responkan..Alhamdulillah..hehehe..tunggu kak gee sihat nanti bontot abg abil yg kena geget..wakaka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa Dinda tolong cover line la nanti ngan Gee, tau,,cmana nak sambung curang kita klau Gee tauu..sshhhh ok...hehehehehe

      Delete
    2. wakakaka.. ok² i cover line okeh,...bapa line nak kena cover ni abg abil..?hehehe

      Delete
  8. saya suka baca entry en.abil....jaga kebajikan isteri sgt terpuji sifatnya...semoga en.abil diberi kekuatan utk terus menguruskan isteri yg tercinta....amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih u,, ada gak org yg suka n3 i ni..tq,tq saya sgt2 menghargainya...

      Delete
  9. wah abg abil dah semakin berbakat nie...blh cipta rekod terpantas hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pas ni nak buat rekod kemas rumah pulak..

      Delete
  10. POK PEK POK PEK POK PEK POK PEK PEK PEK PEKKKKKKKKK

    salam sayang, aa aa aa ai :P

    -ok, next year nk suruh astro buat rancangan baru 'Master Cleaner'. Kompom Abil juara!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh pok pek pok pek..Hai darling pok pek, how are u todayy? A.I, nak tanya u ler..Ok ke i selitkan sharing2 cm n3 i ni..risau gak ada yg kurang selesa...what say u?

      Delete
    2. ok aje lalink...takde hal la. mmg benda betol pon kan? best apa sharing2 ni. boleh tau pendapat memasing
      Gee baca sok pon mesti dia sronok sbb somi dia ni tak kudukut pendapat. tak gitu? ngeeeeeee...^_____^

      Delete
    3. Tq la lalink pok pek for ur opinion tu...

      Delete
    4. nak menyampuk gak aaaa..aaa..aaa... abg abil marah pon saya nak sampuk gak...sharing is caring..sharing is loving..pahala abg abil dimana-mana...bertambah InsyaAllah

      Delete
    5. Si Dinda ni adaaa jea dia, org tgh bercurang curangan ni pun dia dok menyelit..ngan topeng gigi yahudi mabuk mana dia ambil pun tak tau! hehehehehehe oo lupa beritau abg dah ambil barang tu kat pos laju,,tq dindaaa...

      Delete
    6. hahahaha topeng gigi yahudi mabuk..adeh....abg dengkilah tu..nak lah tu..tapi sebenarnya saya tak tau mane pegi dah topeng tu...hehehehe

      Delete
  11. hoho.... yeszaa... banyak info menarik en. abil share.... boleh jadi pakar psikology rumahtangga gini... hehehehe.... apepun... doa utk kak gee semoga cepat sembuh... amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadi pakar psikology, mahal pulak kena byr nanti hahahaha taip kat blog free jea...eh, tak pe kan share2 n3 cm ni...?

      Delete
  12. takpe la pon tulih panjang2 nasihat dan tips2 berguna tu bang abil... ramai yg suka ha..
    nak suruh incek suami baca n3 ni kang sat lagi dia marah plak kata kita perli dia.. aiyoohh.. camno ni bang Abil.. dia tak suka nk puji atau nk amik hati saya.. katanya nnt saya 'manja' dgn puji2an tuuu.. kekadang terfikir gak..agaknya klo saya dah takde br dia nk menyesal ke? uhuhu..tu pun klo dia nk menyesal la.. ke dia tak kesah.. huhu.. bak kata kawan saya.. "nasib ko laaaa..." (mencik ayat tuu)

    ~cik senah~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik senah kita ni haa...lelaki memang begitu sifatnya, ada keunggulannya dan egonya..tu yg dia rasa segan2 n malu nak jiwang2 ngan isteri..isteri la mulakan dulu manja2 tu tiap hari lama2 hilang la segan en suami tu...jgn terover manja2 dah, silap2 dia kata kita ni dah gila ke! hehehehehe

      Delete
  13. salam, en abil... rekod terpantas saya siapkan azwa adalah pagi ni ie 25 minit... tp lap dgn air suam2 je, xsempat nak guna sabun sbb tido t'babas2 sampai pukul 6.30am... nak menjerit tgk jam tuu... pakaikan bedak byk2, salin pampers, cuci trakae & tukar gauze.. sempat semput jugak si adik ni, pam ventolin dulu... balik keje nanti baru cuci kan gigi sbb td betul2 xsempat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 25 minit!! kena pecahkan rekod tu, ada pencabar dah rupanya..cmana keadaan dia sekarg? eh, rambut adik tu ada gunting tak, trim?

      Delete
    2. 25 minit sbb agak cincai... hehe darurat... keadaan azwa mcm tu la, xbyk perubahan, skrg ni tgh byk kahak maybe sbb baru tukar tube kot. tp ikut pengalaman ramadhan yg lepas, keadaan dia masa ramadhan elok je (riak muka dia nmapk ceria, pola tdo pun normal), lain dari bulan2 yg lain. hopefully ramadhan ni pun sama juge la, InsyaAllah.. rambut mmg kene sentiasa trim kan sbb rambut azwa jenis lebat. cepat je panjangnyer...

      Delete
    3. Sama la ngan Gee ni keadaan dia, pun berkahak2 gak ni..emm elok kita letak mereka berdua ni sebelah menyebelah, mungkin dia org ni leh borak2 ngan bahasa dia org kut...

      Delete
  14. salam abg abil..teringat masa saya tgk kak gee raya tahun lepas..masa tuh saya peknen tp saya tetap nak tgk walaupun ada yg melarang..hehehhe..just silent reader je selama nie..huuhuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam haslinda, sekarg ni peknen lagi tak? nanti ada kesempatan raya nanti datang lerr..

      Delete
    2. hehehe..kena tunggu 2thn la abg abil sbb lin czer..2 bulan lebey kene stay bedrest kt GH sbb plasenta previa stage 4..dugaan saya nak dptkan zuriat..tp bila tgk abg abil berat lg bahu yg memikulnya..insyallah nanti saya ajak syaqrani dtg..bwk bby syasya sekali ;)

      Delete
  15. paling suka b4 tidor mntak cik abg urut kan kaki...buat gilir2..tp bila kaki ai d urut dlu komfem tidur dgn enak dgn awal nya...hihi...asben kata tak acih psl selalu dia jd mangsa tipu...hihi...tp kagum dgn ketabahan abg abil menyayangi isteri yg sdg x sihat...semuga isteri abg abil pulih dgn cpt...knp abg abil x bw wife sekali sekala jln2 kluar rmh...bwk g tmn ka..atleast x la dia rasa boring..tp kan beli stroller bsr la kn nak usung dia g sna cni...tp dgn cara tu dia bole tingk dunia luar...tak pun just bw pusing2 dlm kereta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak aci la cm tuu, pandai awk yea kena en suami tu.. sekarg ni keadaan Gee tak berapa sesuai lagi nak bawa dia keluar coz fizikal dia tak mengizinkan lagi dah...jgn kata nak letak dlm keta, nak dukung pun tak boleh..

      Delete
  16. Askm en abil. Terlambat baca. Ni baru online :) tp sempatlah update blog saya dulu sblm singgah sini ;) baru perasan ada entri baru. Cepatnya. Mmg kalah lah Dato Fadzli tu.. setakat basuh2 dan masak makanan tu kan?

    Pendapat yg bagus. Org perempuan ni bukan nk lebih pun. Cukuplah disayangi dan dihargai pasti takde masalah. Kalau dah dpt mcm tu tp buat perangai, perempuan tu lah yg bermasalah. Jgn marah saya ya jika ada yg tak setuju ;) org lelaki pula ada setengah ego dgn isteri, pendapat isteri tak mau dgr. Dengar je.. jgn lah sebelum habis dgr dah ckp awak tak tahu apa2lah. Kecil hati isteri. En abil ada tak buat mcm tu ;) kalau takde saya bg 100% untuk en abil. Bukan senang nk cari suami yg masih hargai isteri, walaupun isteri terbaring tanpa kata2.

    Salam buat k Gee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Ummi Iman,, tadi pun baru belek2 blog ummi tu..Saya kalau ngan Gee dulu suka ngusik dia, bila dia dok bincang2 ngan saya, saya kata kat Gee, awak borak dulu ngan dinding tu saya nak g kedai jap..hahahaha merajuk terus Gee, then saya gelakkan dia..hahahaha selalunya dia minta pandangan saya dan saya akan beri yg terbaik buat kita berdua..Biasanya dia berpuas hati la.

      Delete
    2. bertuah kak gee... kes saya memang betul2 ni kesah benar, "bercakap dengan dinding - siri yg entah ke berapa"

      Delete
    3. Hallo mamalove, saya mengusik saja Gee tu..mamalove jgn la g ckp ngan dinding lagi pulak,,seramm lak saya dgr...Be positif be happy.

      Delete
  17. tengah fikir cemana mandi tilam tak basah ni... teringat pula peribahasa, makan tak kenyang, mandi tak basah, tidur tak lena, kentut tak bau... ehhh!!

    ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu namanya suami yg terror mandikan isteri,,hahahaha n pandai teka yea, kentut saya ni tak bau, pandainyaa....

      Delete
  18. As salam . hari ni baru berkesempatan mencoret disini. semoga terus tabah menjaga isteri. hari tu siap demam2 diri ni sebab menangis tak berhenti baca entry pertama sampai habis. kalau suami saya mampu tak buat begini kalau saya sakit. wallahualam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Eliss,,Yakin saja bahwasanya suami tu boleh menjaga sekira awak sakit,,jgn risau ler..

      Delete
    2. ye ke abg abil, kiter sehat en suami dah macam2 ni kan bila kita sakit...huhuhuhu
      apa2 pun abg abil boleh dpt anugerah suami mithali...:D

      Delete
    3. Mamalove ni suka menyelit2 rupanya! terperanjat saya..hahahaha Mamalove I know how do u feel..coming up date nanti khas untuk mamalove dan seangkatan dengannya yea..For the mean time, please stay happy yea.. tak lama lg rezeki mamalove ada la tu InsyAllah.

      Delete
  19. wow, terror tu..mandi tak basah pun tilam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu baru tilamm,,lum tgk lagi mandi tak basah badan!!

      Delete
  20. Utk abg abil i'll give u 99.9% ... Ok la tuh among the greatest en suami in this world.. Stay d same yea..
    ~dira~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak sangat tu dira,,sikit2 % tu ok la..

      Delete
  21. Nk suggest abe kito baco blog ni lah.. Kasi dia reti skit pujuk bini dio ni... hehehe.. Btw, sy mendoakan Kakak Gee pulih seperti dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. abe tu reti pujuk sebenarnya, hanya malu2 jea ngan mu..

      Delete
  22. hehe bro...bole jadi pakar motivasi ko ni...

    ReplyDelete
  23. Abil: Aku sokong statement Mario - hang ada tokoh jadi pakar motivasi kekeluargaan. Orang akan appreciate kata-kata motivasi daripada hang sebab pengalaman hang yang bukan calang-calang suami rasai... Maybe kalau ada siapa2 jemput hang untuk pegi ceramah motivasi sejam dua yang area dekat2, masa mak hang ke adik ipar ke sapa ke boleh tolong stay dgn Gee kejap - it will benefit you financially and benefit others who might be able to learn a lesson or two from you...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually ada pihak yg berhajat menjemput aku buat sedikit talk motivasi tapi masa yg di beri tu tak sesuai harinya so aku kata tangguh ler dulu..Memang berhajat nak buat talk at least leh dapat income kan..

      Delete
    2. PLEASE MOTIVATE para2 suami yg tak tahu nak jaga hati dan hargai isteri2 mereka...

      Delete
    3. Mamalove tak habis lagi geram tu yea,,bawa bersabar mamalove,,I will try my best nanti yea..jgnla geram sgttt..

      Delete
  24. Aa..aa...aa...aaa abg abil... tolong lynn leh tak? huhu

    aa..aa..aa..aaa abg abil tolong buat perenggan karangan abg abil .. kalau lynn jadi cikgu.. potong merkah nih..Aaaaa nak potong markah tak? (tahan ke dengar aa ..aa..aa lynn ni? Gee tgk abg abil nih.. dah melarat aa.aa..aa kat lynn)

    Abg abil..sowi ye..bergurau je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa,aa,aa, baik la aa,aa,aa, cikguuu...hahahaha kelakar la lynn..nanti akan di perbaiki perenggan aa,aa,,aaaaa tu.

      Delete
  25. salam. just had the opportunity to read yr blog.

    im a medical officer. i have seen someone with a brain injury, also with a trachy, waken up. able to walk back, smile back and even can salam me at that time.

    do not give up hope., your wife she is so lucky to have u. and i must say u are a very strong muslim. this is all ujian. tapi berat mata memandang berat lagi bahu memikul

    just a few suggestions. to prevent her from getting pneumonia, sebab bed ridden lama sgt. just ketuk2 her chest area, depan n belakang. this will help to clear up the phlegm.

    my prayers to u both InsyaAllah.

    semoga Allah memberi kekuatan untuk kalian.
    assalamualaikum

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doc riff!! U are the best!

      Delete
    2. ooo doc tu the best yea,, mana dia,mana dia, nak jumpa la...heheheheh

      Delete
    3. Tq M.O..tepuk2 tu memang selalu buat..n harapan ada la penyembuhan Gee nanti kan..tq yea berkunjung di sini,,tq.

      Delete
    4. wiwin : motif sgt promote sini. hehe.

      abil: insyaAllah kalau ada rezeki akan smp di seremban. insyaAllah. doa2 dpt melawat jugak

      Delete
  26. salam saudara abil.. saya terjumpa blog saudara secara tak sengaja masa tengah cari info untuk keje saya.. bila saya baca jer blog saudara trus saya rasa berminat utk ikuti penulisan saudara.. harapnya saudara terus dikurniakan kekuatan dan semangat dan maintain positif dalam menghadapi ujian saudara ini. semoga Allah memakbulkan permintaan saudara dan melimpahkan rahmatnya ke atas saudara suami isteri.. sebenarnya saya cumank ckp, saya paste shared link blog ni kat fb saya n my fren pun td br jer shared gak blog ni.. huhu..ni kira nk minta izin la ni..dh wat baru nk tanya.. heheh.. -magnie-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam magnie..tak pe nak share apa pun ok, nak share saya pun bolehh hahahahaha magnie thanks yea for the support yea n doa..tq..tq

      Delete
  27. motivasi yg membina.. nasihat yg berguna.. tips yang bagus.. penduan yang baik.. i like!!!

    rekod terpantas tu rasanya zana pun x dpt kejar tau!! zana kemas rumah pun terhegeh2 lagi..hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. share sesekali jea.. share selalu nanti takut org lain boring lak...esok saya nak buat rekod kemas rumah lak...challenge jom..!

      Delete
  28. adoi..gelak smpai rasa nk pecah perut bila baca reply en abil nk letak patient sebelah2 sbb kot2 diorg bole berbicara bahasa diorg.huhu mntk maaf..xniat nk gelak..tp ayat tu mcm kelakar..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha kena cuba tu, mana la tau dia org leh borak2 tak la dia org boring kan...irma klau nak belajar bahasa dia org ni pun boleh...hahahhaha

      Delete
  29. Salam abg Abil..

    I'm so touched when i read ur entry..sumpah menangis..
    Can i know ur address??? Wanted to visit u & kak gee :)

    -wiwinruslan-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam babybuchuk buchuk..abg wangi2 ni nak say tq coz menjadi pembaca blog ni...my add 36, taman sri putih, jalan tok ungku, seremban...datang lerrr

      Delete
    2. TQ ABG..u reply my sms just now...will go insya Allah during Hari Raya~

      Delete
  30. assalamualaikum... en abil..

    dari semalam i dok baca ur entry sbb terjumpa kwn2 share ur blog d fb.. saya pelik ngan perasaan i, jab sebak n nangis time bc n kekadg saya ketawa sampai sakit perut i d buatnya.. hebat la u en abil. mg ur lebih kuat n tabah menghadapi ujian ini.. doa i agar ada yang terbaik disisiNYA buat gee n abil.. amin

    ~nur sofiatun nisa'~

    ReplyDelete
  31. Wsalam nur sofiatun..tq sudi kunjung kat blog ni..at least cita2 cm tu leh menghiburkan saya n para pembaca gak kan...

    ReplyDelete
  32. assalammualaikum abang dan kak gee..

    dari petang tadi baca blog ni..tiss..tiss..menitis airmata ini..
    terima kasih kepada sham(kamikaze) yang post kat wall facebook petang tadi..kalau tak mesti x tau tentang kak gee dan abg abil..
    apa lagi pakat share dengan kawan2 yg lain..

    kenapa saya share dengan orang lain..?
    saya nk kawan2 yang lain jadi kuat sepertimana abg abil..!!
    cekal dan tabah menghadapi dugaan hidup yang diturunkan..
    saya nk pinjam kekuatan itu digunakan buat diri sendiri..~

    hakikatnya ramai yang mengalah bila Allah turunkan dugaan yang sebesar kuman,ada yang sampai bunuh diri..well..nah lihat dugaan yang diberikan kepada kalian..~ Masih kuat dan cekal utk hadapi semuanya..

    kak gee..akak sangat bertuah sebab di duga macam ni..saya ingat dugaan yang saya dapat dah cukup besar,rupanya tidak..walaupun dugaan demi dugaan yang Allah hantar..saya masih boleh bercakap,masih boleh buat itu ini..akak..? hurmm..

    by the way..saya nak akak cepat sembuh..akak kena bangun..!i know u r strong..abg abil kata akak pandai masak..mesti sedap kan..? nanti boleh la saya dtg rumah akak rasa masakan akak.. :-)

    and 4 u abg abil..i know every woman ingin kan suami mcm abg abil..tapi x silap saya abg abil pernah kata..jodoh kita adalah yang terbaik buat kita.. i mean n3 yg ada story 80% - 20% tu..hehehe..suka n3 tu..saya tahu mcm mana tension nya jaga org sakit..ehh jangan ingat org yg sakit tu pun x tension wokey..sedangkan org sakit yg still boleh bercakap pun tension inikan mcm kak gee..dia xleh btau apa yg dia nak..wahhh..!! lagi tension wokey..!!~

    both of you sgt bertuah dipilih tuk melalui ujian sebegini..dan dalam masa yang sama abg buat blog ni tuk bg semangat pada orang lain.. sangat2 oseeeeeemmmm..!!~

    semoga abg dan kakak sentiasa di rahmati Allah..sekian :-D

    ( AA ) -bukan azwan ali wokeh- :P

    ReplyDelete
  33. Wsalam AA..AA dapat buat rekod komen terpanjang sehingga hari ni kat blog abg ang Gee ni..Taniahh.. yeahhh clap, clap, clap..sebagai hadiah pemenang komen terpanjang ni Abg n Kak Gee mengucapkan jutaan terima kasih atas sokongan n doa yg AA hulurkan buat kami khususnya untuk Gee..tq,tq,tq. Buat Sham( kamikaze) terima kasih kerana sudi baca n share blog ni..Sampaikan dah tak reti cmana nak ucapkan terima kasih kami di sini buat u all,,memang sgt sgt sgt menghargai u all semua..To tell u the truth,,kadang2 abg menangis bila mengucapkan tq pada semua pembaca,, terima kasih juga menjadi pendorong semangat buat kami di sini,,terima kasih, terima kasih dan terima la kasih kami pada u all.....

    ReplyDelete
  34. Cerita anda menyentuh hati saya.. Gee, moga cepat sembuh.. Abil, moga tabah dan terus berjuang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq sudi singgah di blog kami..InsyAllah saya akan teruskan perjuangan menentang Yahudi Iarael tu..Eh silap lerr, teruskan perjuangan menjaga isteri kesayangan saya ni...

      Delete
  35. heheheh... kalu baca blog en abil ni, msti dana tersenyum dlm masa yg sama ada hiba....

    ReplyDelete
    Replies
    1. So yg mana satu dulu..hiba ke tersenyum?

      Delete
  36. Salam Abill..

    Yek..kentut bucuk..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooiii kentut kita wangiii laa..aa baru kentut lagi ni..emmm semerbak bunga kasturi...

      Delete
  37. yes, encik abil... betul tu, sy faham bila kamu kata kamu suka melihat pasangan yang sudah tua... sekurang2nya kamu masih ada % ..walaupun sedikit % itu bersama dia kan.. :) syukur, syukur dan syukur.. kerana masih ada % itu...

    saya tak mungkin tua bersama suami saya kerana dia telah pergi di usia muda... tp sy percaya juga % saya akan ada di SANA jika saya bersabar atas ujiannya...

    semoga isterimu cepat sembuh dan semoga kamu diberikan ketabahan berpanjangan... amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di sana kita Muda ler kan kan...sabar n ikut jea perintah Tuhan, pasti berjumpa di sana nanti...InsyAllah.

      Delete
  38. btl tu en abil.tp klu ada llko yg crang brkli2 n istrinya bg byk sht pluang pn xsdar2 gk ssh la kn.sdgkan sgla nya djga buat si suami...salam sayang buat k.gee

    ReplyDelete

Followers