Wednesday, 25 July 2012

so in love with u..

Salam Ramadhan...Salam dear.


Dear kita berada dalam bulan Ramadhan ni. Antara bulan yang sangat2 di tunggu oleh semua umat Islam. Bulan terbaik di antara seribu bulan. Bulan di mana kita membuktikan ketakwaan kita pada Allah. Bulan dimana kita menilai sendiri, berapa per/10 kita ni...Dan di bulan ni la I menambah lagi permohonan kesejahteraan u pada Allah..Moga Allah benar2 mengampuni kita, moga Allah benar2 memberikan rahmatnya pada kita dear...Ya Allah Ya Rabbi.


So dear, I minta u bersabar lagi yea syg, n I masih lagi berusaha untuk u. Sekarang ni baru u nak tido selepas  3 hari sebelum ni  keadaan u kurang memuaskan lagi. Berkahak lagi tak henti2 n demam lagi..seperti biasa suami u a.k.a. doctor peribadi u ni, bertungkus lumus menjaga keadaan u tu..Alhamdulillah lepas berbuka tadi keadaan u agak stabil semula..Semalam n today I tarawih kat rumah jea, I tak boleh nak tinggalkan u keseorangan bila u tak sihat cm ni..Tak pe dear, I akan sentiasa berada di samping u dan masih di samping u yea. Walau bagaimana pun selain dari penjagaan n usaha I ni, I pun selalu berkata pada u, u pun mesti berusaha gak untuk diri u..Fight n doa dear..I hope apa yg I beritau u to do tu u faham dan u pun sedang melakukannya. I really hope so dear..Kita minta pada Tuhan sama sama. Minta yang terbaik dari Tuhan.....Sayangg..emm I minta maaf pada u pasal semalam I marah u. Bukan niat nak marah tapi termarah ( termarah! ada dlm kamus ke? ).   Bukan apa, semalam u keras2kan badan lagi, I kata jangan buat cm tu nanti kahak tu lagi banyak, u buat gak, I kata lagi jangan sambil2 I dok kemas2 rumah tengahari tu, kena pulak tgh puasa kan, eemm mula la I rasa marah..Then tiba2 I kata JANGAN dengan suara marah, terperanjat u! sekejap tu jea u diam n tak keras2 badan..Ai, boleh pulak diam bila kena marah!! Muka blurr jea u...


I teruskan mengemas sampai selesai n I buat tak tau jea ngan u,,selesai kerja semua, I ke bilik u n say," sorry dear..I termarah u tadi"..hehehehe maklum la tgh puasa, kurang la pahala puasa I ni..Dear, u jgn terasa hati tau, kadang2 jea I marah cm tu,,maafkan saya yea.Walau pun kadang2 i marah u, ianya tak mengurangkan sayang I pada u, tak mengurangkan kasih suami ni pada isteri I yg sorang ni,,,,dan yg penting ianya tak mengurangkan pun gigitan punggung u tu!! hahahaha lepas I say sorry, n lepas buka puasa bontot u jadi mangsa gigitan maut I ni hahahaha..bukan gigit kuat la,, u rasa rimas jea bila kena geget...


Dear, I berjanji akan terus memberikan kasih sayang pada u dan meluangkan masa with u, selagi waktu masih ada ni,,sekiranya di takdirkan masa dah cukup di dunia ni, InsyAllah I akan tetap mencari u di sana nanti yea,,InsyAllah dear..Mungkin juga Allah nak beri kita kebahagiaan kekal abadi di sana...Hanya kita perlu bertahan n bersabar dgn ujian ini dear....I am so in love with u. Nobody can love u like I do !! nobody...amacam, hebat tak ayat tu!!?..Dear,dear, tenguk tu, dia org jeless ngan kitaaa...eee tak malu, jeles tgk I n my wife bercinta2 hahahahaha Ingat, nak rasa bercinta cm ni selalu baca Quran dan hafalkan Asma UL Husna tu..Ni bukan cakap main2 tau, amalkan selalu nanti nampak la kesannya..Sedara saudari sekelian, Quran kat rumah tu kalau tak di baca nanti malam2 dengar suara budak kecil menangis!! Bukan suara hantu laaa, itu la suara Quran menangis kalau nak tau..tak caya g tanya mana2 ustaz yg pakar dalam hal2 sebegini..tanya la, betul ke kata si Abil ni....aaaaa dengar suara budak nangiss,,eee takuttt...eeeee....huuuu.


Sempena bulan puasa ni, jom kita ulangkaji sikit,,boleh?  Berkenaan Quran ni..Sesetengah ulama mengatakan mukjizat Nabi s.a.w. ada 400 ada yg berpendapat 240 ribu!! Kiranya mukjizat Nabi kita ni terlalu banyak. Di antara yg besarnya,,membelah bulan..emm tau cmana Nabi belah bulan secara detailnya cita tu? Tau?..aaaa g tanya para suami2 tu, mesti para suami tu tau citanya,,jangan segan2 bertanya suami tu..Hebat hebat mukjizat Nabi kita ni, belah bulan, berjumpa para malaikat siap bergeng baik lagi, naik ke langit, berjumpa Allah dengan memakai sepatu lagi!! Dalam banyak2 mukjizat tu,,ranking no.1,, tu..AL QURAN yg Nabi tinggalkan untuk kita. Rajin2 la tatap n baca Quran tu, sekurang2nya khatam setahun sekali. Rasanya tak de masalah nak khatam setahun sekali kan..Baca jea buka kena byr punn..Baru la sayang Nabi namanyaa....Bila kita sayang Nabi, tentu2 kita sudah pasti menyanyangi pasangan n keluarga kita dengan mutu yang tinggi,,leh dapat cop sirim lagi!!....ok semua, tu kita ulangkaji sama2 la yea, ingat, I ni bukan mengajar tetapi mengulangkaji sahajaaa...


ehh dah la, byk menaip malam2 ni, pening kepala la rasanya..nak terkentut pun ada ni..I nak g tido la dulu ngan isteri kesayangan I. I in love with my wife,,do u love ur pasangan?? kalau in love g cium pipi pasangan lepas jea berbuka puasa esok..n say I am so in love with u....Gnite...



53 comments:

  1. Assalamu'alaikum Abil. Salam kakcik buat Gee juga.

    Kesian Gee kena marah tau. Mesti dia menangis dalam diam.

    Apa2pun kakcik doakan rahmat Allah sentiasa melimpah ruah buat kalian. Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kakcik..kadang2 dia saja buat saya termarah la kakcik...cuba kakcik pulak g marah dia, mungkin dia dengar kut,,ngan saya tak jalan langsung, dia buat tak tau jea bila kena marah tu...

      Delete
  2. Termarah ya. Syg sebab tu lah termarah kan? Lps tu rasa bersalah ;)
    Insyaallah. Saya sentiasa doakan yg terbaik utk en abil dan kak gee.
    Betul. Bila rajin baca al-Quran. Ada kelainan dalam jiwa. Ingatan yg baik. Semoga Allah merahmati en abil dan isteri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ummi Iman, saya selalu gak ke blog umi tak tak komen jadi silent reader jea hehehehehe Umi jgn termarah saya yea..

      Delete
    2. Ya ke? Terkejut adalah... takkan nak termarah pulak ;)

      Delete
  3. Marah syg takpe Abil, maklum la....kita ni tak sempurna. Bila letih mula naik angin, jgn pukul bantai si Gee sudah...hehe.....
    Akk baca Quran guna tablet je, senang......duduk kat kerusi urut pun boleh baca. Mudah2an kita semua mendapat berkat dibulan mulia ni kan Abil...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus cm tu bc selalu n tatap bacaan quran tu..boleh khatam bulan ni tak?

      Delete
  4. saya pun rasa sedih tau Gee kena marah.Sabar2 ye en.abil bulan2 posa ni.Tapi saya paham ..saya sdiri rasa malu ngan e.abil coz saya rasa tahap kesabaran en.abil ni sangat2 tinggi berbanding diri saya sdiri.Terima kasih juga kerana selalu kongsi info2 yg bagus dlm memelihara kasih syg dlm keluarga terutama dgn pasangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa puan inazamri ooiii, tak tinggi de kesabaran ni, biasa2 jea..Si Gee ni, lately ni memang suka buat i marah jea,,bukan apa, bila dia keras2 bdn tu, kahak makin byk n tak berhenti2..kalau dia relax jea kahak tu pun tak de..pelik, tapi benar!

      Delete
  5. Inyallah en.abil betul tue mana nak tahu kebahagiaan di sana lebih baik... dan kebahagiaan di sana lebih hakiki... inyallah setiap ujian Allah ada Nikmat yang tersendiri...

    Inyallah en.abil, sue akan cuba mengulangkaji sebaik mungkin... thanks sbb ingatkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti Nursyuhada,,cmana puasa, bersahur apa tadi, berbuka nanti masak apa,??

      Delete
  6. hehe abg abil lepas marah kak gee terus rasa bersalah ekk? yer lah lumrah manusia kan...terkadang tanpa sedar tercakap kasar. sabar banyak2 yer abg abil...moga2 kak gee sentiasa mengikuti pesanan abg abil dan kembali sembuh seperti sediakala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. YE la misz eyza, abg ni org gak, kalau robot mungkin tak marah kut..ni pagi ni dia dah bangun n mula buat keras2kan badan lagi!! aiyaaa

      Delete
  7. Termarah xpe bukan sengaja..kadang sya pun termarah gak..huhu....apa2pun doakan kak gee dlm keadaan yg baik2 je...moga abg abil terus tabah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs Velentine pun ada termarah gak..emmm kalau cm tu tak salah sy termarah selalu n Gee ni..emmm jap nak g termarah dia lagi ni!! HEEPP BABAB KANG!!

      Delete
  8. bukan sengaja je pun..sedangkan lidah lagi tergigit, inikan suami isteri ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada masa bukan setakat lidah jea tergigit!,,gusi,bibir, gertap gigi, semua tergigit!!

      Delete
  9. Salam pagi Rabu...marah ? Itu lumrah bila dah penat + pula dgn perut yg lapar.Disitulah Allah nak menguji kesabaran kita En Abil..+ pula dgn u risau pasal ur wife. Apapun if ditakdirkan Allah ur wife sembuh dan baca catatn u utk dia, for sure dia akan fhm dan berterima kasih dgn u...coz u do the best for her. Be strong for her..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Norma..yea la, ujian Allah ni pun bukan semua yg saya lulus kut,,kadang2 tu rasa marah gak, kadang2 tu kena buat tak tau jea pulak..cmana tu..

      Delete
    2. Allah tidak memberati ( menguji ) seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya…surah al-Baqarah 286.Cube en abil hayati maksud ayat tersebut. Maknanya en abil adalah istimewa sbb terpilih untuk menempuhi semua dugaan ini.Cube en abil sit n think, if perkara mcm ni tak terjadi adakah en abil sekuat ini. Maksud sya kasih syg pd isteri..tak dinafikan memang syg tp layanan mesti tak spt yg en abil buat skrg, betul tak. Masa yg diluangkan pun mesti tak sama mcm skrg kan ?

      Delete
    3. Ada kah itu huraian dari tafsir ayat tersebut? saya bab bab menghuraikan tafsir ni suka sangat...

      Delete
    4. Sepertimana yg saya cita kan sebelum ni,,semasa isteri saya sihat sehingga sekarang ni cm ni la layanan n sayang saya pada dia, tiada yg kurangnya..

      Delete
    5. Not exactly..tapi kalau en abil baca buku tafsir maksud ayat tu, en abil akan faham . Sya nk gtau detail pun x reti sbb sy ni bukanlah ustazah..he2..cuma sya selalu refer if ada masalah..mcm sy ade problem ekzema.. so bile ia menyerang kdg2 hilang sbr..n en hubby mesti ckp mcm tu.
      Happy to hear that ur love to ur wife never change since u married her till now..:-)..alhamdulillah..
      Anyway U boleh refer http://tokfaqir.bravehost.com/tbaq261t281.html utk details .

      Delete
    6. Kita dapatkan kitab huraian dari tafsir dari kitab Ibnu Kathir, beliau antara pakar tafsir dan menghuraikan, then klau dah ada kitab Bahru Mazi atau Nur Ihsan, better lagi..syok belajar tafsir kan Norma..Syok giler ooo...any, nanti saya akan ke link tu yea...Masak apa petang ni?

      Delete
    7. Betul tu..kalau kite fhm something yg kita bce mmg best. Ok..good info..nti i check.Biasa msk simple jer..maklumlah sya ni working wmn..almost 7pm bru smpai rumah..kalau bab kuih muih tu terpaksalah tunjuk2 n byr jer. If weekend baru berkesempatan nak masak yg special . Nasib baik lah hubby n ank bujang fhm.:-).Slm to ur wife..

      Delete
  10. assalamualaikum... hehehehe.. tertunggu2 update en. abil n kak gee.. alamak... kalo somi marah ni lain sikit taw... nak2 lg jenis jarang marah... memang merentap sanubari... takpela.. saling bermaafan je lepas tu... sedangkan lidah lg tergigit kan? inikan suami isteri.... semoga Allah grant kak gee lekas sembuh.. dan kesihatan yang baik untuk en.abil... amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..termarah kan bukan sengaja,,ni pun si Gee ni tgh keras2 badan semula..jap lagi kena termarah la dia! siap berpeluh lagi..emmmm

      Delete
  11. sesekali kena la marah kan.. manja sangatt. hehehe.. :)

    semoga Abil sentiasa kuat dan sabar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la, dah di manja kan sgt, ni la akibatnya..suka buat i marah...anaa carikan i girlpren,..senang sikit nanti.

      Delete
  12. Kita manusia biasa, kadang2 mesti ada sikit rasa marah, tapi marah tanda sayang, kan.. kan..

    Gee kalu merajuk pun, merajuk pada yg sayang, tak gitu???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marah tanda sayang!! yg ni marah tanda marah!! nak kena jual si Gee ni...lelong lelong, jualan muarah, jualan murah, sempena Raya ni,..

      Delete
  13. baiknya awak.
    untung isteri awak.

    semoga isteri kembali sihat seperti dulu. Ameen.

    salam ramadhan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua isteri pun beruntung gak bila ada suami kann..

      Delete
  14. bukan maksud nak marah tapi adakalanya kita sendiri dalam keadaan tertekan dan penat hingga terlepas kata..

    Moga k.Gee faham yang abg Abil bukan bermaksud macam tu.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu aizamia..sekarg ni dah mula rasa letih, rasa nak berehat panjang kadang2 tu...

      Delete
  15. sabala abg abil...mgkin kak g nak duga abg je tu....hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak duga abg! aduhhh..penat dah kena duga ni sayang ooiii..

      Delete
  16. Abil ni nk kene geget jugak ni. sian Gee kene marah. tp tekejut lak dia ye? hehe..
    sib bek la Quran kt umah ni tak menangis. dugong kelaparan tu rajin baca2 Quran. bini dia ni je yg agak femalas ;) lomantik mcm Abil gak. suke nk ngenyeh2, kiss2..agaknye org2 lelaki yg baya mcm Abil ni mmg makin lomantik dgn bini kan? ngeeeeeeeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha..kalau la en suami tu tau kita dok ngatakan dia, tentu2 kita kena campak kat kandang rimau di zoo tu hahahahaha...lelaki ni A.I, kalau dah kawin, dia macam baby sikit ngan isteri dia..nampak jea egoo..

      Delete
    2. Elehhh...berani dia nk campak kita dlm kandang zoo?? dia pon tau le Abil, gelak2 dia baca komen tu. hahahaha...biorkan dia ^_____^

      alolooo baby, baby buchuk lalink.... ;)

      Delete
    3. Alamak en suami baca komen kita tu..aduhhh....En suami, en suami, aaaa tu semua plan lalink bukan saya la, dia yg pakat suruh operate kidney tu,,saya yg kata jgnn tak elok buat cm tuu....tapi dia degil jugak!!.....( amacam lalink, bagus tak fitnah i ni di bulan puasa ) hahahhahahahaha

      Delete
  17. Terima kasih abg abil utk komen dibelog sy tuh..:)

    marah-marah sayang tuh namanyer..hebat sungguh cinta abang abil untuk kak gee neh.Moga ikatan cinta tue terus kukuh dan mekar mewangi dan kak gee akan kembali sembuh untuk kecapinya bersama abg abil.InsyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu ke blog rakan2 semua, hanya komen ngan tidak jea...InsyAllah CheNam, ada rezeki lagi nanti kembali sembuh la Gee kan..InsyAllah..

      Delete
  18. hhehehe termarah yek, yelah kadang2 tu kite tak dpt nk kawal sgt kesabaran,lg2 lah pose nih... tp takpe rasanyer k Gee saja je nk duga en Abil nih... takpe, bulan pose ni kite sama2 doakan moga k Gee cpt sembuh, dlm bln yg penuh barakah ini kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Termarah! hahaha ada dalam kamus kita ke norhidana? mana la saya dapat bahasa tu...

      Delete
  19. Amboi romantik betul
    Same2 fikir cmne nk tambah pahala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yea la tu, romantik sampai kena marah..emm

      Delete
  20. Anda adalah antara insan2 yang sabar. Semuga Gee back to normal dan kalian akan dapat menikmati hidup berumahtangga seperti sebelum ini. Tentang Asma Ul Husna tu, amalkan nama Allah yg 99 tu selalu? maknanya just baca je nama 99 tu? pada bila2 masa? Saya pernah juga mengikut ratib asma Ul Husna ni... tapi belum constant nampaknya. Hope lepas ni dapat pergi selalu. TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yea amalkan selalu pada bila2 waktu sahaja, nanti slowly dalam up date blog sy akan berikan cara n nama yg mana satu untuk sesuatu hajat..amalan yg mudah dan antara zikir yg Allah paling suka dgr dari kita...ok dessert..

      Delete
  21. Replies
    1. ooii si ubirebus ni,,hepp! tgh puasa ni jgn gatal2 ngan en suami tu..lepas buka kang..

      Delete
  22. assalamualaikum...nak merajuk ni..sesuka hati je tuduh kita makan disebalik topeng...then nak merajuk sebab marah kakak gee kita...nanti kita pujuk kak gee...

    kak gee namo sedey ek..nanti kita babap tangan abg abil ngan rotan..huhhhhh"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm...oii pandainya dinda niii..dah makan tengahari di sebalik topeng tu nak merajuk pulak..oooo nak cover line tak ngaku yeaaa....

      hahahahahaha nak rotan tangan abg yg gagah perkasa ni!! hahahahaha tak sakittttt.....

      Delete

Followers