Thursday, 26 July 2012

Termarah then terdemam!!

Assalammualaikum isteri saya ni......yang sedang demamm....


Apa la yang I nak up date lagi dear...kebelakangan ni asalkan up date jea u kurang sihat, demam la, kahak la, aa,aa,aa, la, keras2kan badan la....emmmm ni tgh demam lagi tapi kahak kurang dah..Dari semalam sampai la ni, I belum tido lagi dok jaga u sepanjang hari yesterday,,u, la ni tgh tido sedap ler...Amoi, u tatak kesian sama lu punya laki ini ka?! Lu ingat lu punya laki ni ada pakai batery eveready  dia punya punggung dalam ka, sulupa lobot itu macam!! Tak payah titun, mau jaga lu, tgk lu bikin kerja contlek sampai demam ( keras2kan badan,, aa,aa,aa,, cipta kahak buatan sendiri. ) Yea la nak buat cmana kan, nama pun org sakit terlantar isteri saya ni...syg, syg....


Tadi Pn Asimah dari GH Seremban datang buat ur basic medical check up and dia pun kata u tgh demam panas ni..but dia tahu still semuanya terkawal coz ubatan u I jaga n I akan hantar u ke hospital sekiranya I rasa perlu..Apa yang ketara sangat sekarang ni,, badan u betul2 dah mula susut dengan cepat, tulang belakang n tulang rusuk u dah mula leh nampak jelas n tulang raut wajah u pun dah mula nampak gak!! Kuruss isteri saya sekarg ni dah..Macam2 I bagi for ur meal tapi tetap turun gak berat badan u coz u pun terlantar jea dah setahun lebih,,imun badan pun nampak semakin hari semakin kurang. I yang menjaga u ni tahu la cmana keadaan sebenar u sekarang ni dear...Really hope semuanya akan okey nanti,,InsyAllah, INsyAllah...Rasa2nya berat u sekarang dlm 30 kg jea..I harap u faham dear, I dah menjaga u dengan baik sehingga hari ni n akan terus dgn usaha I ni yea...Kita sabar jea la dear....


Yang u all ni yg dok membaca warkah ni...( jap,jap, mulut tu tutup sikit, kang lalat masuk ) jaga la kesihatan u all baik2 tau..jangan ambil mudah sakit sakit yang ada sekarang ni..Tgk contoh my wife ni, berpunca asma jea, kini terlantar "brain damage". Selalu dapatkan rawatan yg sewajarnya kalau sakit. Dan lagi satu perkara yang penting, PENTING!..Siapkan tabungan untuk kesihatan u all awal2,,bukan la nak minta sakit but sakit sekarang ni dtg tanpa di undang, tak payah buat surat permohonan minta sakit, dia dtg secara percuma jea n tak kira sapa dah, kalau kena, kena la. Kos rawatan sekarang pun tak perlu la I nak beritau u all,,u all dah besar2, akhir baligh pun dah 16 kali,,pandai2 dah.....Frankly speaking, at least kita perlu ada 50k untuk PERMULAAN urusan sakit, sekiranya sakittt...I ni dah alami situasi begini I tau la bagaimana perbelanjaan nya. Tu kira murah belanjanya,, kalau jenis sakit buah pinggang rosak, cancer, jantung...dan penyakit2 "outbreak" yg lain, lagi tinggi perbelanjaannya...Kena buat rawatan utama then rawatan lanjutan,,silap2 ada yg kena beli organ2 dalaman,,u all ingat organ dalaman ni leh dapat free atau g fun fair menang main BINGO leh dapat jantung satu!. Tu semua puluh ribu harga. Time tgh sihat ni siapkan tabungan tu, jangan dah sakit baru nak buat,,Too Late! Nak senang ambil la mana2 polisi insurance, siapkan jea dulu n pilih la company2 yg pembayaran claim atau pembayaran terus yg stabil. Ni bukan nak promote insurance tapi benda tu dah perlu ada dah setiap individu, sekurang2nya medical card insurance. Sekiranya tak faham tanya la I ni, ( perunding kewangan kan, mesti la tau benda2 ni..cehhh wah! ) Hallo fren, u all dont play2, konda kondi also dont play2,,now days no money no..no...aaa no... no apa yea....aaa no rawatan yg baik ! Nak repair apa yg rosak kat badan tu semuanya pakai duit nanti, tauu....So please u guys, keep healthy, jangan ambil mudah sebarang sakit yang ada n menabung la,,Tolongg laa...


Tu baru part menabung, belum I tanya U all,,kalau u sakit rasa2nya siapa yang boleh jaga u..Ingat yea, I bukan minta u all sakit tau,,sekiranyaaa.....Siapa boleh jaga? Cuba CONFIRMkan 1 sahaja nama penjaga kita sekiranya kita sakit....Sebut sekarang, nama siapa kah dia..ada? Jangan la masa tu nak kata " saya serahkan pada Allah"..Segala pertolongan Allah, bantuan Allah, urusan Allah pada kita ni, mesti kita ada ikhtiar dulu,,semua tahu tapi faham tak..? Cm jodoh, jodoh rahsia Allah,,klau kita tak ikhtiar, tak la Allah beri kita rahsiaNya... Fikir2kan dulu perkara2 yg dah sebutkan diatas n buat la kira2nya sekali untuk menabung cmana, nak raya ni berapa belanja, langsir raya lagi, ( minta kat Mis Moon kita tu, diskaun sampai 100% katanya ) baju raya, seluar dalam G-String raya ( aduhhh emm..eh, puasa,puasa, astagfirullah..  ) dan berbagai2 lagi la....


So guys selamat berbuka nanti,,pukul 5 nanti I pun nak ke bazaar ramadhan kat ampangan, seremban nak take away bekalan berbuka, seperti biasa berbuka sorang2 sambil di temani isteri I yg terdemam ni hehehehe, agaknya ari tu kena termarah, ni yg terus terdemam makcik sorang ni hahahahaha ok guys cau cincau g-string!! ( aduhhhh ).

50 comments:

  1. waa susutnya berat badan kak Gee sekarang.. :(
    alhamdulillah, disebabkan saya sakit sejak lahir, ahli keluarga tak pernah sisihkan saya.. cuma saya kena ikhtiar jugak la macam mana nak berdikari tanpa bantuan keluarga satu hari nanti..

    Selamat Berbuka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah terlantar setahun lebih kan, cm tu la keadaan fizikal Gee sekarg ni..Hope Iha Zaliza perolehi kesihatan yg baik, InsyAllah.

      Delete
  2. Hope ur wife get well soon..

    ReplyDelete
  3. Tercabot g-string aku! Abilllllll...tersedak2 buah pinggang ai tau. mak terasa sgt nyah :( tp kan Abil, sesapa yg tak paham situasi seseorg tu mmg payah. mcm ai ni, terus terang ckp..mmg takde duwit simpanan. nak simpan mcmane kalau duit belanja anak branak pon cukup2 makan je. tu pon kengkadang x cukup. smp kene mintak pinjam dgn adik bradik :( kalau simpan skit awal bln, time2 kering nk tunggu gaji mesti korek balik. gaji ai dgn kaman bila campor ada la dlm 3k je. bayangkan le, itu le nk buat bayar2 hutang, dgn duit itu le nk bayar skolah anak, dgn duit tu jugak le utk makan anak branak, belanja dapor, lauk pauk, susu bebudak, nak isi minyak kete lagi. tu pon sib bek la Ai ada buat keje2 mekap skit. Mcm bulan ni mmg nazak sgt le sbb mana lak ada dibuat org nk bertukang/kawen bulan2 pose ni. Kalau nk amik insurance kene byr tetiap bulan gak. mana lak nk dikorek. Sius ai ckp, ai mmg takde merasa sopin2 mcm pompuan lain. beli kasut sepasang RM15 pakai smp rabak, tudung beli kt psr mlm RM5 je. sedih tak? sedih tak? Ha, Abil jawabkan.camne?

    Amik! dah ai lak buat entry kt sni. wakakakakakaka....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la teringatkan buah pinggang lalink tu yg up date n3 ni tadi..kadang2 tu terfikir gak cmana u uruskan perbelanjaan rawatan tu dgn keadaan kewangan yg genep2 jea tu...tak pe, tak pe nanti Tuhan bagi duit kat lalink, jgn risau2 sangat, InsyAllah,,,tapi masih terfikir gak cmana si en suami tu leh bergambar cm tu! betul2 i gelak sorang2...kelakar giler..

      Delete
  4. Nak tambah lagi..
    sian kt gee demam. cepat2 sihat ye gee. sian kt somi gee tu smp tak tido mlm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesian tgk dia today, menitis airmata saya...

      Delete
  5. Terkejut agaknya k.gee... atau mmg dah nak demam. Kesian. Susut benar berat badannya.
    Peringatan yg bagus en abil. Bolehlah jd perunding kewangan ;)
    Minta dijauhkan. Kalau boleh tak mahu susahkan org lain. Sekali lg untung k.gee ada en.abil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni dia tgh tido, masih demam lagi..kesian saya tgk dia cm tu.Saya dah jadi perunding selama 11 tahun macam2 masalah kewangan org saya hadapi...tu yg saling ingat mengingati..

      Delete
  6. Bertuah Gee ada suami mcm Abil.Moga Gee cepat sembuh ye.

    ReplyDelete
  7. Saya yg bertuah ada isteri cm Gee...

    ReplyDelete
  8. Nape ang abil marah kak gee cian kak gee demam.....xpe kak gee nti lala marah abg abil nie ye....amboiiii biase dia nie marah2 kak gee...hehehehe...Saya dah da insuran pon...sebab saya kje jauh dri umah tkut jd ape2..ayah saya selalu bebel kat saya suh amik insuran...mals nk kne bebel amik gk ar.......klu x sebb abah mmg samapi sekrg lala xda insuran.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siapa yg berani marah Gee tu!? berani dia yea!! Diana tolong cari siapa yg marah Gee ni, biar abg ajar dia. Abil kan namanya,,emmm sama nama pulak ngan abg...

      Delete
  9. akhirnya...saya berjaya blog walking juga kat cni setelah beberapa hari ada mslh ;) hehhehe

    slmt berpuasa abg abil...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni cik awin ni, tersengeh jea kerja dia. Punya la lama baru sampai kat sini,, org lain dah g hong kong n balik dah, dia baru sampai.

      Delete
  10. Assalamualaikum abang abil yang disayangi olehNya..oleh kak gee...oleh pembaca..oleh keluarga...

    nak bantu pon hanya mampu dengan kiriman doa dari kami suami-isteri...harap sangat kak gee kuat tempuh keadaan dia skrg...hope sangat kak gee boleh sihat..InsyaAllah..uhhh takmau komen sedih boleh tak...abg abil jgn lupa nasihat org tu nasihat jugak..dah lepas ni pagi² ngan petang gi jongging keliling kwsn umah..kihkihkih...namo jalan haaa...joggimh okeh..kang kak gee sihat abg abil lak xsihat.... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha Abg di sayangi oleh semua!! ohh tidakkkkk,,ohh sukanyaaaaa, ohh malunyaaaaa..ohh,oh,oh,oh,oh...hehehehehe

      abg exersice 3x seminggu oo, dari umur 12 tahun lagi sampai la ni...

      Delete
  11. orang sakit ni macam anak kecik jugk kan, jiwa sensitif. puasa2 ni kena kurangkan ter ter marah tu. ustazah ckp, puasa jadi sia-sia jer asyik nak marah orang puasa2 ni.hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. siapa yg termarah2 tu Eliss..? puasa kena sabar la kan..apa la termarah2 pulak his,his,his,...siapa tu, nanti Eliss beritau siapa dia yea kat saya..emmm

      Delete
  12. Assalamualaikum...mmg x dinafikan insuran mmg sgt2 penting nowadays. dulu2 penah dge abah ckp, mm byr insuran blan2 wtpe. mcm kes menipu jek tp kita xdpt apa2. ok tp dlm situasi kita skrg ni yg terdedah kepada bermcm2 jenis sakit. serius bkn ckp kosng tp org sekeliling bnyk bg kesedaran. sakit kanser itu ini di awal usia ok. umur 40++ ada da mninggal sbb cancer. ada yg baru masuk 30 tahun pn dah kena serangan jantung!.mcm mana tu ye.. bandingkan kita dgn org dulu.bole hidup smpai 90 thn! 100thn! .kita nk hidup 50 thn pn blum tentu. pemakanan skrg mmg bnyk mnjurus kepada sakit2 yg teruk mcm tu.megi segerala (en abil tolong ye jgn mkn sgt maggi. xelok. kalo nk berjimat pn cari mknan lain. rebus pucuk ubi kayu ke. beli ubi kayu buat kuih or cicah kelapa ke). hehe. pndai jek sy ckp. tp sebenanrnya sy nk tekankn kepada pembaca sume insuran amat2 penting. sy n family protected by insuran dan yg paling penting sy bkn nk jual insuran sbb sy xjual pn.sy cuma nk sedarkn u olls smua.

    ada 1 kes, husband kena kanser hati usia 43 kot. wife xkerja n ada baby 4 months n anak2 lain lg. bole imagine mcm mana x? sbbtu sy nk nasihat wife2 di luar sana bekerja la.bkn untuk tmpung family tp untuk masa2 yg mcm ni lah. kalo asben sakit atau mniggal lebih awl siapa nk cari mkn untuk family anak2 lg kn? itu je pendapat sy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm...dan memang tak di nafikan keterangan n pendapat irma tepat sekali...emmm tu jea jawapan komen irma..hehehehehehehheheheheh ( oh lum cukup panjang lagi! ) hehehehehehehehehehehehehehehehehehehhehheheheh ( ok la dah letih dah )...jgn marah aa.

      Delete
    2. SABO JELA....hmmm.tp yerla kadang2 xbole la nk salahkn org xbeli insuran..bkn apa..mmg xdinafikan jgk kos skrg ni tinggi melampau kan. yerla g mana2 nk masuk toilet pn kena bayar duit kn...kalo 20 sen ok lg..tp kalo g toilet high class rm1 tu..huhu. lagi sakit hati sbnarnya..kalo nk dptkn khidmat doc pakar..(esp swasta) every words adalah duit bg diorg. sikit sgtla nk jmpe doc yg perihatin..pernah bwk anak g jmpe pakar kanak2..dia cuma ckp cmnih i rasa u better prefer to doc pakar telinga , mata n kerongkong (apa ntah kata sngkatan sy lupa) lepastu bg ubat titik telinga charge sy hmpir rm100. sy dissapointedlaaa..nasib baik doc pakar telinga tu sgt bagus. explain bnyk2 pastu siap bg discount lg.lepas dah lama2 search sakit itu rasanya sy lg bagus kot dari doc cina itu. stakat nk kata p jmpe doc lain pastu charge mahal2 sy pn leh buat. maafla membebel mngkit tiada kaitan dgn intro..just luahan perasaan..sbb kos tinggi skrg mcm mana dgn golongan berpendapatan rendah kn..kesian sgt.

      Delete
    3. Irma, waktu sekarang n masa mendatang ni, memang betul apa saja duit dan semua org tahu akan situasi sekarang..kebanyakkan org income tak memadai, harga naik, kita klau nak yg terbaik maka duitnya pun terbaik la...so kita stop complaining, tak de yg nak bersimpati betul2, kita cari n cari jalan untuk mendapatkan yg terbaik...

      Delete
    4. btol tu En Abil..tp ntahla nk ckp cemana..sedih dgn situasi skrg..sy xcomplain..tp masalahnya mcm sy cerita doc tu..rm100 tu mahal ok dgn ubt titik telinga jek tp kalo dia explain bg sy, sy ok je..xkisah dgn nilai tu..tapi masalahnya kualiti yg diberikan xsetimpal dgn kuantiti yg sy bg..nk amik duit org bole tp biar setimpal dgn apa yg diberi. dunia oh dunia..

      Delete
    5. oo cm tu yea doc tu,,tu patut complain tu,,byr biar setimpal baru kita rasa puas kan...

      Delete
  13. sbr ye encik abil.. insyaAllah, bulan2 puasa ni, doa dmakbulkan. Dengan izinnya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yea la cik naja laa laa laa...saya akan bersabarr....

      Delete
  14. Kesian Gee, kesian gak kat u Abil. U pun kena jaga kesihatan jugak.....kalau ada masa rehat tu rehat la secukup nya. Semuga segala urusan dipermudahkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni dah 2 hari tido tak cukup ni, badan pun ada rasa cm nak demam dah saya ni......Tapi dont worry choc nose eh silap,silap,,choc eyes..I am the man of POWERRRR......

      Delete
  15. Nak nanges boleh???huhu..

    -dira-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dira nak nangis? jap, tunggu abg datang pujuk yeaa...hehehhehe

      Delete
  16. klo melarat cepat2 yeh bawak hospital..tkmo laa merundum kak gheee pekembangan tuuu...hhuhuh tabah ye bang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baik la eifa oii, abg akan buat begitu klau melarat nanti yea..tqq..

      Delete
  17. Assalamualaikum Bro Abil...
    dulu kite tak amik kisah pun pasah asthma ni...anggap paling² teruk pun kena pakai inhaler. Tapi sejak baca citer abg abil & kak gee ni, PUP tersedar ku dari mimpi yang lena (cewah cam ayat² lagu pulak)
    Harap² demam kak gee akan surut & berat kak gee akan naik balik.
    Untuk abg abil...moga KESABARAN, KETABAHAN, KEKUATAN terus menjadi milik kamu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Aisah,, sekiranya ada asma, please take care elok2 tau..cari jalan cmana nak buang kahak selalu,tu antara rawatan yg baik untuk semput.

      Delete
  18. ye la abg abil, me saving pun tarak, camner nak saving, makan pun bercatu, sekarang semua benda pun dah mahal, apa la sangat RM50/- tu kan. nak beli insurance... jauh panggang dari api...berdoa agar kesihatan saya sentiasa baik, dan bekerja dengan baik demi membesarkan anak2.Abg Abil take care, and take care kak gee elok2 ya. insya'allah ada rezeki untuk kak gee in future. skrg bantuan pun banyak, zakat, baitulmal. JKM...insya'allah membantu sedikit sebanyak ya......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mamalove,,sementara sihat,sementara brain tu elok berfungsi, jangan ada kan dulu alasan2 sebegitu..Mamalove have to find a way menambah pendapatan..Sekiranya ada kawan yg dtg minta pendapat mamalove, cmana nak cari duit lebih, mesti mamalove ada suggestion untuk dia kan..so gunakan suggestion tu untuk mamalove cari pendapatan yg lebih..what say u..?

      Delete
  19. byk2 la bersabar dgn dugaan Allah ini ye bang.. Semoga kite semua sntiasa dberi ksihatan oleh Nya. Saya pun ada friend same study dlu yg kne Asma pastu Dec 2010 dia diserang demam panas n koma slma 6 bulan. tapi bile dh sedar, jd mcm kakGee ni lah smp skarang. Sayu hati bile tgok dia.. tapi family dia tetap berusaha jlnkn terapi n mcm2 usaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa2nya abg ni sabar tak jaga Gee ni?..Yea la, kita doa yg terbaik buat Gee, InsyAllah..dan juga buat kawan samsiah tu.

      Delete
    2. betul tu...sy sntiasa doakan semua sahabat2 dberi kesihatan & pulih drpd ape jua pnyakit...Aminnn..

      Delete
  20. As salam Abil,

    Kita baca coretan awak ni kejap benti sambung balik, benti boleh lak sambung balik... mcm tulah selalu...hehehe...

    Selamat berbuka! Jgn lupa beli laicikang dgn murtabak! Adeh... rindu pasar ampangan! huwaaaaa ;p :))

    Gee,

    Get well soon! I really want to meet u.. sian kat abil tu... :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Marya..tau2 jea I nak beli lai chi kang today but murtabak tak berapa minat la..marya, bazaar ampangan makin hapenning! macam2 ada n bertambah sedap dari tahun ke tahun..tapi tak leh lawan bazaar kat peru la kut,,kat sini kita tak de Mumia masak 3 rasa atau mumia goreng gareng!! hahahahahahahaha

      Delete
  21. kalau adew kesempatan nak rasenyew pg melawat...blh kew..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dtg la cik Anggun oii,,memang mengalu2 kedatangan kawan2 blog ni..bila nak datang, beritau ler...

      Delete
  22. Frankly speaking, saya masih samar2 tentang keadaan kak Gee...baca entri ke3 baru tahu keadaan sebenar bro! soorry kalau terkomen gelak beso2 di entri2 sebelum ni sebab kurang peka..

    betul la kata bro! kena menabung..dari dulu dah menabung tapi tu la tak nampak menimbun pulak..hehe..

    semoga dipermudahkan segala urusan bro! amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu dok menyelam lama2 tu nak g mana?..Bitt, sekarang ni Gee nampak lebih lemah n lebih susut. Kesihatan dia pun dah tak menentu..Doa jea la yg terbaik buat jea yea.

      Tak nampak menimbun at least ada gak tabungan tu...

      Delete
  23. as salam wrt tuan abil, bersyukur pada Allah kerana dikurniakan seorang isteri yang tabah kepada tuan. Buat Puan Gee bersyukur kerana Allah pertemukan generasi Rasulullah kepada puan sebagai peneman hidup sepanjang hayat dikandung badan. Buat Tuan Abil janji Allah tepat. Ada kemanisan dihujung jalan yang penuh dugaan. Amin.

    ReplyDelete

Followers