Thursday, 6 December 2012

Masak !!

Salam Dear..
Salam U guys..

Dear, how are u today? Hope u dah rasa selesa bila nak yak yak coz sekarang ni menu minuman  tiap pagi I akan berikan u minuman pisang atau epal. Sesi kedua minuman u I akan blend kan pisang/epal ngan air suam saja dan nampaknya ada kesan yg baik pada penghadaman u. Ubat yg I katakan sebelum ni, I tak bagi u sebabnya I nak cuba kaedah natural ni dulu, Air Pisang atau Air Epal..!

So far, nampak berkesan di samping tu juga I mengikut nasihat seorng pembaca blog ni mengsyorkan dan mengajar I urut perut u tiap hari pelan2, pun nampak kesannya...TQQ sharekan tips tu untuk saya, tq tq tq....Alhamdulillah hal sakit perut u dah settle, InsyAllah..Tido u pun dah kembali normal hanya graf kesembuhan u jea tak naik2 lagi. Tak pe Dear, I ni hidup lagi, so u dont worry.....Ni nak cita kehebatan suami u ni..Tak la sehebat u but hebat juga ler...Suami u ni MASAK..!! hahaha hehehe hohoho....Masak pengat durian jea. Bertahun tak masak, di sebabkan desakkan adik2 I ni nak rasa masakkan pengat durian I so terpaksa la mengalahhh...Hajat adik2 I...Kalau u terror masak Dear,suami u ni pun terror gak, hanya u tak berkesempatan merasa masakkan I jea..dan masakkan I memang sedap !! hahaha hehehe hohoho..

Tu ! Masterchef Abil yang hen..sem tgh masak...Siap apron lagi.

 Dalam setengah jam siap dah....Sila, sila......sila tgk jer ler..

Dear, husband u ni kalau nak masak, barangan masakkan tu I suka beli sendiri. Durian yang gunakan mesti yg terbaik (semampu I ler ). Kelapa di parut hanya isi putih sahaja, jangan ada kulit tempurung walaupun sikit..gula melaka secukup manis. Kita ni nak hidangkan makanan pada tetamu atau pada keluarga sendiri mesti beri yg terbaik. Tapi jaga2 makan masakkan I ni, I dah jampi serapah !! hahahaha..Tu yang habis licin tu, I sendiri dapat rasa semangkuk kecil jea. Makan ngan roti Gardinia. Ingat, jangan lupa, zikir untuk membuatkan makanan tu rasa bertambah sedap dan tahan lama rasanya...

Tu jea la citanya, pasal I masak. I ni memang pemalas giler nak masak. Tetapi bila I masak pulak, I tak suka ada orang kat dapur, hilang focus masak ni. Keluarga I memang tahu ler perangai I bila memasak sebab tu dia org tak tolong melainkan I yg minta bantuan..Gee pulak, masa dia masak dulu, I suka kejap2 masuk dapur dan cium bahu sebelah kanan dia..Bila Gee tanya kenapa suka cium bahu kanan dia, I kata " Ni tanda terima kasih dan tanda kasih, lagipun jarang ada suami yg suka cium bahu isteri dia, Ini kelebihan u yg org lain tak kan dapat dari I" Mendengar penjelasan cm tu, bertambah sedap ler Gee masak..Lamaaaa dah tak rasa u masak lagi Dear....uhuk uhuk uhuk..Gee ni memang hebat bila tang masak masak. Tak pernah I tgk Gee masak rujuk mana2 buku masakkan. Kata Gee dulu, dia selalu ikut kata hati bila masak. Hebat isteri I ni ! Dan Gee ni selalu menjaga perut I. Gee tahu, pasal makan I tak ambil mudah, terutama bila I lapar atau berkeinginan sesuatu masakkan tu. Dan bila I makan Gee suka hadap I atau suapkan I, cm baby ! hehehe bila I ajak makan baru la Gee makan sekali. Tengah2 suapkan I tu, ada jea Gee minta kat I,,seperti biasa, apa lagi kalau bukan nak beli kasut baru !! Perut I dah berisi, kena pulak isteri yg suapkan,,memang I tak pernah nak menolak apa sahaja keinginan dia. Pandaikan Gee ambil hati I....Seorang ISTERI yang baik.!

Lepas makan pula, pinggang semua I yang basuh. Lagi satu bab, kemas mengemas rumah ni, I tak bagi Gee pegang penyapu pun. Rumah I kemas, masa tu I akan suruh Gee rehat2 pulak. Masak memasak..Gee. Kemas mengemas..I. Basuh baju...Washing mesin..!! Ampai pakaian..gilir gilir. So tu la dia jadual kerja kat rumah kita berdua..hanya selama 2 tahun 3 bulan sahaja..Lepas Gee sakit, I ler buat semua tuuu....

Sampai di sini la dulu cita untuk hari niiii....nak siapkan susu untuk u Dear, nak mandi, solat and then lunch..Apa menu lunch hari ni tak tau lagiii...Up date akan datang nak buat ulangkaji sikit ler..apa subjek? U guys la berikan idea masa romen nantiii...eh eh silap silap..masa beri Komen nanti ! hehehe sorry yea u guys, sorry yea Dear,,hehehe salah taip.......komen romen!!!! hahahahahahahahaha....(Sukanya Abilll !!) hahahaha bye bye komen romen semuaaaa...hahahaha hehehehe hohohohho.....












112 comments:

  1. SALAM....yuhuuuu my dear bro...wahhh terliurnye nengok...huhuhu nnt dtg jgn lupe ye masakkn pengat mcm ni..ngeee....opps lupe....alhamdulillah sistem penghadaman kak gee dh ok dn bleh tdo cam sleeping beauty semula....anyway.take care ye..muahhh utk kak gee..~ekin~

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooooo si ekin nii, yg kata nak bawa crepe durian tu yea !! mana, mana, mana?

      Delete
    2. hahahahaha perli kn?kesulitan amat dikesali.opppps kata dh ade yg bwkkn crepes tu...heehhe.insyaallah this week mmg konpem insyaallah...ngeee...

      Delete
    3. berbakat rupanya bro abil kita nie...pe pun bro......semangat tetap padu........hidup perlu di teruskan

      Delete
    4. Kadang2 bakat memasak ni kena sorokkan,tak nanti kita ni asyik yg kena masak..

      Delete
  2. Assalam abil,

    mami pun cam tu ngan suami...basuh baju washing machine..sidai bersama...angkat baju hubby..lipat sesama...dia kemas rumah..mami masak..sekarang ni ada anak2 dara yg dipaksa bantu maminya di dapur..kalau tak pemalas gak tuh...dulu2 biasa gak suap laki..now asik kena perli ngan anak..daddy manja sangat katanya...hehehe...hope u'll get back to that situation once gee's getting well...our doa's always for u both...take care

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagusnya u guys...cm tu ler family bahagia namanya kan kan..

      Delete
  3. mu basuh pinggang kor?
    what ever...

    ReplyDelete
  4. kikikikikikikikiki..
    mampu gelak jer bila tengok chef Abil.. muehehehe..

    hubby saya kan pandai masak megi jer.. yang len semua dia beli jer kalo wife dia request~muehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kira baik ler hubby Nafira tu selalu tunai request..

      Delete
    2. nafira, en abil ne pandai masak pengat tu jer la..riuh seantero jer lebeyyy..hahhahahha

      Delete
    3. eeee dengki si a e i o u nii...Hari ni tak datang seremban bawak durian lagi..? hehehehe

      Delete
    4. Cuti ler...leh makan pengat!!..lupa lak, tolong sms no. fon u..

      Delete
    5. nak rasa pengat durian jugak! hehehehe

      Delete
    6. Nafira pun nak gak...yea la, datang ler sini..

      Delete
  5. lama dah saya tak tinggal komen kat sini, jadi silent reader jer...mengancam betul bubuq tu..
    sama la kita Nafira...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe kalau tak komen, saya tau Norhaizan selalu singgah di sini...

      Delete
  6. done white.my
    follower baru blog ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Halloo si lobak..suka makan lobak yea..byknya lobak di blog Qasehnya Rania...

      Delete
  7. kenangan 2 thn 3 bulan yg sagt indah...semoga abil terus tabah menjaga gee...hanya doa yg mampu kami semua iringkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenangan manis kau dan aku
      tak kan terluput.....hehehehehe

      Delete
  8. tgk muka dan cara cakap pon sy tau Abg abil jenis ringan tulang..Alhamdulillah teruskan.Kalo suami isteri sama2 keje..pe salahnya buat keje sama2 kan..ni tak, dah penat2 keje pastu masak..basuh pinggan lagi sapu lantai..nak keje suruh itu ini..kalo x bebel de tak akan buat.Buat bodoh ade (eh sori membebel plak kat sini heheheh)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe membebelll jea Bibu Wilda ni hahahaha

      Delete
  9. Pertama kali terjah ke sini... :)
    Untuk penghadaman, dah jus betik atau betik..?
    rasanya lagi pantas tindakan yang di buat..
    elok jugak tu kan.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betik tu dah cuba sebelum ni, elok but kesannya Gee byk kahak pulak..

      Delete
    2. ohh..yeke..kalau macam tu teruskan mana yang kak gee rasi la..jus epal dan pisang... :)

      Delete
    3. Tapi rasanya nak cuba balik betik tu, hanya nak kurangkan sukatannya..tgk cmana nanti..

      Delete
  10. Hehehe... sekarang da blh tukar profession la dari Prof Abil ke MasterChef Abil.... :D

    ReplyDelete
  11. wah...ada tokoh jadi cheff tu bro..hehehe.

    ReplyDelete
  12. Ada lagi tak bubur tu? Kakcik nak datang makan ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila nak datang beritau dulu kakcik, kalau rajin saya buatkan, kalau tak...Kakcik tolong buatkan Nescafe kita minum jea ramai2...hahahahaha

      Delete
  13. Assalamualaikum abg abil n kak gee..semoga sentiasa dilindungi Allah..amin..alhamdulillah kak gee dh back to normal..bg kak gee jus epal ye..kalau epal hijau jangan kerap sangat ye sebab akan menghakis usus..saya tau pun tanya Dr..same with my hubby,,bila masak xnk dikacau..tp hasil air tangannya memang superb..sampaikan salam ukhwah pada kak gee *_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..oo epal hijau tak leh byk ler cm tu..ok,ok, tq beri info tu..Nasib baik awak beritau saya ni..tq tq..

      Delete
  14. wah siap santan dr kelapa putih


    mmg begitu menjaga hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak cari kelapa biru, tak jumpa so pakai yg putih jea ler..hehehehe

      Delete
  15. banyaknya abg abil masak..utk tetamu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk adik beradik yang balik Seremban hari tu..Lama dah dia org pujuk suruh masak..

      Delete
  16. Ya Allah, nampak sedapnya pengat durian tu, pekat likat, beruntungnyalah orang laki pandai masak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua lelaki pandai masak sebenarnya..hanya malassss jea.

      Delete
  17. wah sebijik masterchef la abg abil ni hehe..tapi abg abil lagi power sbb sekali ngan pakej kemas umah hehehehe...

    ReplyDelete
  18. bertuah saya dan kak gee dapat suami rajen tolong isteri =)
    tak terliur ke kak gee terbau pengat durian abg abil?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gee kalau nak rasa pengat tu, suruh dia bangun..! hehehehe

      Delete
    2. waahhh... cabaran tu utk kak gee.
      kalau la kak gee boleh bgn, prof. dr. abil fikri yang dia sambar dulu, bukan pengat durian.

      Delete
  19. Tunggu apa lagi Abil? tahun dpn pi minta borang kat astro, masterchef tau, bukan maharajalawak...hehe
    Laki akak pun ringan tulang tapi bab2 masak dia fail, taunya maggi je dgn goreng telor. Ok la tu kan? Dah nama pun lelaki, dia buat semua nanti bini goyang kaki pulokk!!
    Bagus ye epal dan pisang tu blend utk usus? Nak cubalah, usus kakpb ni jenis sembelit...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, dari mula sampai habis saya masak pengat durian jea la kat Masterchef tu nanti !

      Akak boleh gak cuba buah betik, better kut..

      Delete
  20. masterchef nak resepi!! hehehe :D semoga kesihatan kak gee menunjuk ke arah positif. aminn :)
    *from:peminat kak gee. suka tgk muka kak gee yg very the cantik!;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah bagi bahan2nya tadi..sumbat jea semua bahan2 tu, kalau malas nak perah santan masukkan sekali dengan kelapa tu!! hahahaha

      Delete
  21. setakat pegang senduk, pastu pose muka hennn..semmm... pastu bgtaw "masak!!"...huhhhhh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha..datang ler sini, I masakkan untuk u nak..Boleh belajar zikir masak sekali..

      Delete
    2. in shaa Allah..kena tunggu masa huby free..al-maklum laaa..

      Delete
  22. pengat sangat mabelessss...sedappp!nak lagi abg abillll!!hehehe

    ~ cj

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oiii kawan2..ni la adik saya yg dok PAKSA saya masak pengat tu!!..

      Delete
  23. tudia Bang Bil masa macam YB..tangan seblah letak kat blakang...kah3

    ReplyDelete
  24. kot kalau pi umah bakal mertua kat taman rasah jaya tu,ingat nak lajak pi melawat kak gee sekali la..
    boleh la rasa bubur durian abg abil..hihihi

    ReplyDelete
  25. Kenapalah kita rasa dalam entry yang sangat meriah dan ceria ni ada sendu yang sangat mendalam di sebaliknya.... Both of you sentiasa dalam doaku...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai, cita bab masak pun sendu sedan gak..aiyaaa

      Delete
  26. Wah...sedapnya...nk sikit boleh? Hehe... Semoga abg abil n keluarga sentiasa dirahmati Allah... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh, boleh..tapi kena datang Seremban ler...

      Delete
  27. bilalah nak merasa air tangan suami saya ye...jeles nyerrrr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa la punya susah nak rasa air tgn suami tu...tunggu la dia selasai basuh tangan, aaa apa lagi...

      Delete
  28. asalamualaikum..saya nak ucapkan semoga cepat sembuh isteri ya. Sesungguhnya apa yang kita ada dari segi harta benda adalah pinjaman semata. Amalan kita adalah teman ke akhirat,sesungguhnya Allah lebih mengetahui tiap apa yang berlaku. Tabahkan hati dan doalah penuh khyusuk..kerana Allah itu ada mendengar dan maha pengurnia. Tabahkan hatimu Abil...subahanallah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..Moga apa yg di doakan, Allah beri yg terbaik buat Gee..InsyAllah..

      Delete
  29. saya sebenarnya dapat info blog saudara dari blog teman saya Mia, dia share vedio. Ya Allah inilah hambaMy yang sabar dan tabah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan Mia la Cikgu etuza, M la...hi hi selalu silap panggil M tu Mia. Ha ha..

      Delete
  30. sayu la bila baca kenangan abg abil dgn kak gee..semoga abg abil terus tabah, sentiasa di sisi kak gee susah @ senang

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum tuan rumah..

    Adik tumpang lalu lagi ya. Hehehe..

    Alhamdulillah..saudara Abil ini 'memakai' sifat-sifat Allah..
    Sesungguhnya sifat-sifat ini harus dicontohi agar suami isteri kekal berbahagia menuju keredhaan Ilahi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..itu la amalan yg di pegang dari bujang hingga la sekarg,,InsyAllah..

      Delete
  32. Pandai gak yek Masterchef Abil ni tunjuk skill memasak... Bertuah kak Gee...

    ReplyDelete
  33. dh pndai masak eh..blh masuk masterchf dah ni..thniah en abil..salam sayang kt k.gee tau ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduhhh..akhirnya lin sampai dah kat sini..penatt kejar lin ni....aduhh..

      Delete
  34. perkh bt terliur je tau en abil nih... mana gambar kuarga nyer... takde letak pun heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Satu hari nanti sy postkan gambar tu yea...

      Delete
  35. sedap tengok penuh2 periuk ni.. hihi.. semalam saye buat crepe durian.. maklum la.. semue dok cerite2.. nak jugak merase..

    lebih kurang same jadual kite (mase kak gee sihat) masak2 saye.. kemas asuh pinggan semue husband.. sidai baju gilir2.. tapi lipat saye.. gantung pulak husband..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Crepe durian ni sampai sekarg lum dapat rasa lagi...Ada kawan2 kata nak bawakan..emmm hampeh !!

      Delete
  36. Assalamualaikum En Abil & Puan Gee, mudah2an sntiasa dlm kasih dan rahmat Allah SWT.
    Akak senaraikan blog En Abil dlm blog akak, insyaAllah kalau diupdate akak akan baca. Teruskan menulis dan berkongsi pengalaman hidup, mungkin ia boleh menjadikan En Abil lebih kuat dlm menempun ujian Allah. Mungkin juga menjadi ibrah/ pengajaran buat kita semua. Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar.

    ReplyDelete
  37. Assalam bro abil..

    Alhamdulillah skrg wife tgh preggy 2 bulan..hoho..mcm2 kerenah tp den bt cam biasa je..ilek je..(padahal gundah gulana gak)..nk cite skit psal memasak ni..smlm wife ngidam nk mkn kangkung goreng biasa..den lak tgh lapa..so dgn sepantas kilat den g dapur masak nsik goreng..then terus g beli kangkung tu..dia nk yg kedai nye xnk den yg masak..pstu balik wife ckp "sape msak nsik goreng ni?" den ngan selambe..ntah la..jiran kot..ahaha..
    Bukan nk bangga diri..kita sbg lelaki ni kne tau gak masak2 ni..sbb nnt wife dlm pantang..kita la kne masak..ahahaha...adios bro.

    ReplyDelete
  38. udah beberapa hari akak tak sempat nak ngadap blog, sekali ambik.. kena baca karangan abil yang panjang lebar (boleh dibukukan sebagai novel daa..)

    serius, bagusnya abil..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni ada org nak buat novel pun..tak tau bila siapnya..

      Delete
  39. Aslm....lama rasanya x singgah ke cni...syoknya tgk chef abil msak...leh msk astro ni nxt chef....alhamdulillah syok dengo kgee dh ok..pkmbngan tu in sha allah ada tu nanti cuma msa mnentukan...sma mcm darwisy.aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm...Darwisy kesayangan uncle n aunty Gee, hope cepat2 sembauh tau...

      Delete
  40. salam, semoga saudara abil trus kuat. kak gee cpt bgn rs pengat durian tu ;)

    ReplyDelete
  41. abang abil mcm chef profesional la...tabik spring pada lelaki2 yg pandai memasak

    ReplyDelete
  42. bgus juga masak2 tue.. x de la asyik mkn lauk kedai je kan.. hihi.. bukan en. abil ni suka makan McD ke?? hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. McD dah tak makan dah sekarang, tukar kepada A&W lak...

      Delete
  43. mak aiii..sekawah masak tu....ramai ke yg makan tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik beradik jea yg makan..kejap jea selesai !

      Delete
  44. dah abs dh bca en abil..tgu next plak..nk bca cta k.gee lg..agp ja k.gee dh smbuh eh..msti en abil lg brsmngat nti.hehe..salam syg buat k.gee..smoga k.gee cpt smbuh ya...doa kmi smua sntiasa utk k.gee..moga ada brta gmbra 1 ari nti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqq Lin, dah baca semua n3, n tinggalkan komen kat tiap n3 tu..tq again..

      Delete
  45. assalamualaikum en abil & puan fauziah.......
    sebentar tadi akak terbaca tentang sesuatu info yg menarik. Boleh cuba amalkan, mudah2an Allah SWT mengizinkan:
    1. amalkan berterusan solat hajat & dhuha
    2. amalkan minum air zam-zam dan bio delima (khas utk Puan Gee)
    3. tawakkal dan doa mohon kesembuhan.

    ReplyDelete
  46. sedapnya nampak pengat durian tu...

    saya dengan hubby pulak, biasa saya yang buat kerja2 rumah (sebab saya surirumah.. heheh)... bila dia balik keje... dia yg jaga anak2... mandikan pakaikan baju... makna kata mana yang berkaitan dengan anak dia yang uruskan...

    ReplyDelete
  47. abg abil...camne klau suami yg xnak langsung ke dapur...eee penatt kena paksa bebel2 baru jalan...sedeyyyy nyerrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. OOoo dia malas ke dapur yea...rotan punggung dia!!

      Delete

Followers