Saturday, 8 December 2012

Maksudnya....

Assalamualaikum Dear
Assalamualaikum semua..


Dah hug hug kiss kiss n beri air epal, u tido semula. Nampak gaya tido tu sampai pukul 2 or 3 petang nanti ler baru u bangun..Cuaca dalam bilik u tu pun sedap2 jea, tak suam n tak terlalu sejuk..Suhu bilik memang I jaga betul supaya u senantiasa rasa selesa. Tambahan musim hujan ni dapat ler I jimat pakai aircond sikit. As long suhu bilik u sesuai.

Dua 3 hari lepas, I blogwalking kat semua blog u guys. Hanya ada yg I tingggalkan komen ada yg sebagai silent reader jea. Macam2 info leh dapat. Sambil blogwalking tu byk gak sms I terima, tanya khabar dan beri semangat. Terima kasih pada semua yg menghantar sms pada kami berdua ni, Saya sangat2 menghargainya. Dan pada yang datang menziarahi kami juga, Saya berterima kasih dan u guys adalah penghibur hati kami..tq tq.

Gee dulu pernah bertanyakan I ni pasal mimpi. Satu pagi Gee tanya berkaitan mimpi pasal ikan. So Gee bercerita la mimpinya tu...I tanya "Jumlah ikan dalam mimpi u seekor atau banyak?". Gee kata "Banyak".."Dalam mimpi tu u tangkap tak ikan ikan tu?" "Tak" jawab Gee...Mimpi ikan yang banyak maksudnya Rezeki. Seeloknya u tangkap ikan2  supaya rezeki tu u dapat. Maksud rezeki di sini, adalah rezeki bonus, selain dari rezeki setiap hari yg u dapat..."Alaa rugi la I tak tangkap ikan2 tu.." Gee ckp. I gelakkan dia dan suruh dia cuba tangkap sekiranya bermimpi ikan2 tu lagi..Tetapi, sekiranya kita bermimpi ikan tu seekor sahaja, maksudnya dalam diam2 ada orang yg suka kat kita...Dengan pantas Gee tanya I "Awak ada mimpi ikan seekor tak?".."Selalu I mimpi !!" jawab I tanpa ragu2.."Gatal yea !!"sambil Gee cubit2 badan I..Hahahahaha..Ai! Dear, bukan I yg minta mimpi tu, dia datang sendiri.,pun u kata I gatal ! Gee tanya di mana I belajar tafsir mimpi ni, I kata, kan banyak kitab2 yg boleh di baca tapi sebaiknya kita berguru la pada yang arif lebih baik dan sekiranya ada kemusykilan lagi senang kita nak bertanya pada guru tu..Setakat membaca ni ok ler,..membaca dan berguru lebih baik dan lebih afdal dan lebih senang kita huraikan tafsiran tu. Kebiasaanya, mimpi yg membawa maksud hanya bila kita jaga adab tido dan bermimpi di malam hari sehingga sebelum subuh saja. Mimpi di siang hari, biasanya tak bermaksud apa2 pun..

Sekiranya mimpi ular cmana pulak? Oi Dear, berapa banyak mimpi nak tanya daa! Mimpi ular, sekor ke banyak ke, maksudnya kurang baik. Tafsirnya, samada fitnah akan melanda atau ada yang niat tak baik kat kita, terutamanya ada yg nak sihir kita. Bila dapat mimpi sebegini, kita mohon la doa agar jauhkan dari musibah2 tadi. Dan jangan la kita ambil berat sangat pasal mimpi2 ni. Baik kita ambil berat amalan harian kita jea...Bila Gee nak tanya lagi, I terus kata, Nanti I dapatkan kitab yang sesuai untuk u baca pasal tafsir mimpi ni. I ni pun bukan pandai sangat, sikit2 tu boleh la...Satu lagi, kalau kita mimpi kita bersetubuh dengan seorg yg tidak kita kenali,( Seronok oo kalau dapat mimpi cm ni tiap2 hari !!).. maksudnya, satu hari nanti kita akan mendapat kebaikkan/pertolongan melalui org yg tak di kenali tadi tanpa kita sedar...Harus di ambil kira juga, tafsir2 mimpi ni tak selalunya tepat..anggaran sahaja selainkan tafsir tu datangnya dari kata2 ulamak2,,,,I ni bukan la ulamak, hanya dari apa yg I belajar jea...

U guys kalau nak tahu pasal mimpi, g dapatkan kitab tafsir  Nabi Yusuf  dari pengarang2 yg sesuai ler. jangan dok tanya I..Hari sabtu ni, lepas g kenduri kahwin tu ke, singgah la jap kat kedai buku agama tu. Kalau tak faham gak tanya la pasangan masing2, terutamanya pada suami u guys tu. En suami semua ni pulak atau lelaki bujang, tambahkan rajin tu dengan mengisi ilmu2 sebegini. Pompuan dia suka bab2 ni. Boleh la jadikan modal subjek kalau dalam perjalanan jauh2 tu, borak2 dalam keta, tak la mengantuk. Anak2 pun suka dengar, betul tak?..Yang bujang2 ni pun jadikan di antara subjek borak2 bila berdating tu. Ada masanya si bujang kena la juga tunjukkan skill ilmu yg ada dalam dada tu, baru la bakal pasangan ada confident lebih nak buat teman hidup.Pada yang dah nak plan kahwin pulak, tambah ilmu fekah banyak sikit. Zaman sekarang ni kena titik beratkan bab2 fekah ni. Contohnya, bab HAID, suami WAJIB tahu semua persoalan/permasalah haid ni.Jadi senang la isteri nak bertanya pada suami dia pasal haidnya, dari isteri g tanya org lain, kan malu rasanya.. So sebelum kahwin bro2 kita ni rajin la menimba ilmu. Pompuan selalu kata, mana ada lelaki yg perfect lagi zaman ni,(memang la tak de, NABI jea yg perfect) jadi u guys (lelaki2 ) cuba jadi yg terbaik kalau tak perfect pun..ok bro....

Penat dah menaip ni..lain kali sambung lagi...Lepas zohor kang nak tido jap, mana la tau dapat mimpi ehem ehem..hahahaha hehehehe hohohoho...Oopss, nanti Gee baca, merajuk pulak puteri sentubung saya tu..! Ok guys..ok Dear cayang bucuk....pye.. pye..






38 comments:

  1. me jenis yg jrg2 bermimpi time tido...beshnya kalau mimpi dpt tangkap ikan byk2 ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahah.....sory bro...sronok bace komen2 disini...

      Delete
  2. saya jarang bermimpi dan selalu lupa apa yg dimimpikan.
    Bagus saranan En abil ni..tapi rasanya jarang org2 muda yg berminat baca buku bab2 fekah ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekiranya kita lupa apa yg kita mimpikan, maksud nya roh akal kita tak ikut masa mimpi..

      Delete
  3. Bismillah dan assalammualaikum abg abil n lovely kak gee..kak gee ok hr ni..please sampaikan salam kami pada kak gee..bisikkan pada kak gee..walau tak pernah bersua..tapi doa tetap mengiringi..alhamduillah perkongsian kali ini banyak input..maaf ye..dulu masa zaman saya sekolah agama petang ustazah ada berpesan walaupun kita sekadar bermimpi bersetubuh tetapi tetap kena mandi wajib/hadas besar..betulkan andai saya silap..sebab perkara ini berhubung dengan ibadat kita seharian..wassalam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu,sekiranya mimpi sehingga terkeluar airnya wajib mandi, klau tak keluar pun sebaik2nya mandi wajib gak..

      Delete
  4. oh... selamat bermimpi yang indah2... semoga Gee cepat sembuh

    (dalam diam - terima kasih le sudi melawat blog aye) :)

    ReplyDelete
  5. Be strong bang
    Abg BOLEH (^_~)

    ReplyDelete
  6. salam bro abil n k.gee...
    byknye tips arini tuk bro2 kat luar
    tapi mmg betul...setuju sgt ngn bro Abil ttg org lelaki ni kena tambah2 ilmu sebelum mengetuai sesebuah kuarga...

    amboiii...mimpi ape masa tido tadi? hehehe

    ReplyDelete
  7. saya pun jenis yang jarang bermimpi...

    betul... org perempuan mmg suka lelaki yang ada byk ilmu pengetahuan (terutamanya berkaitan agama)dalam dada... sekurang2nya bila berborak ada pengisian...

    iringan doa saya agar kak gee diizinkan Allah untuk segera sembuh... Amin...

    ReplyDelete
  8. BARU TAW MAKSUD MIMPI BERSETUBUH TU..HIK2..TP MMG SETUJU LAH KALAU DPT LAKI YG BYK ILMU,TAKLAH BILA KITA TANYA ASYIK JWB X TAU JER KAN..

    KIM SALAM KAT KAK GEE..^_^

    ReplyDelete
  9. macam dah lama je tak kesini....patut le semalam mimpi singgah menyinggah rupanya dah lama tak singgah hehehehe....kirim salam pada kak gee ye,....

    ReplyDelete
  10. bab mpi ni mmg ayu sllu mpi dn sllu nya psti jd btl bla dpt rzki tmpa musibah..huhu..mgkin Allah nk bg ptanda dr mpi kot. wallahualam...doa buat k.gee smoga cpt smbuh n kpda en abil smoga btmbh kuat hadapi dugaan.amin

    ReplyDelete
  11. ala selalu mimpi ngarut2.. cmna tu ek... takut la.. moga k.gee cept sembuh ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu mimpi ngarut, bila terjaga alihkan badan tu sedikit dan buat2 ludah belah kiri.

      Delete
  12. kalo mimpi ular diiringi anak kita meninggal?

    ReplyDelete
  13. Kak Gee sihat ke? Kak Gee, bangunlah cepat. Kak Gee kena strong macam mana En Abil nie strong. Ka Gee boleh...yes!

    ReplyDelete
  14. Salam abg abil...

    Kalau kak Gee still mengalami masalah tak leh buang air besar, saya ada produk nak bagi kat abg cuba...

    http://erfasuriani.blogspot.com/2012/11/nurich-lactolite.html

    dah terbukti... so kalau berminat, msg me your address. I post one box for you to try... don't worry.. FOC ok...

    Fairuz
    012-3879809
    xoxo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah ada juga insan berhati mulia....
      Thanks fairuz

      Delete
    2. Wsalamm Fairuz, terima kasih membantu saya ni..nanti saya sms kan alamat yea..tq tq..

      Rezeki, rezeki..

      Delete
  15. ....u guys (lelaki2 ) cuba jadi yg terbaik kalau tak perfect pun....

    Salam abil...thanks quote kata2 kat atas tu...nak bg huby akk baca what other man could say about be good & treat good to their wife....

    tqvm

    ~ kak CB ~

    ReplyDelete
  16. Bro....
    saya call nape tak angkat pagi tadi...maaf,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada cal ke..jap check fon...tak pulak miss call any number..

      Delete
  17. saya pernah bermimpi dapat tangkap ikan banyak sgt .. tiba2 ikan itu ada di depan saya .. suka sgt .. mmg salu dpat tangkap. dan mungkin secara kebetulan .. mksud mpi tue jg baik .. :)

    ReplyDelete

Followers