Thursday, 27 December 2012

HOT DOG...

Assalamualaikum n Gnite Syg...
Assalamualaikum n are u guys having a good nite?..


 Sessi pujuk memujuk my Dearest wife supaya tido. Cm ni la tiap malam sehingga u lelapkan mata.(Gambar kabur la pulak)...Bed time story.
Bila mata u mula kuyu seperti gambar di atas, I akan keluar dari bilik u tanpa ada apa2 bunyi..kalau berbunyi jea tapak kaki ni, mata u buka luas semula,(Gee ni pendengaran dia tajam, tapi dia tak faham apa yg di dengarnya).. masa tu cepat2 kena pujuk balik. Tutup lampu bilik, pasang lampu tido u n on aircond sekejap biar suasana nyaman.....I pastikan suasana bila u tido tu benar2 selesa...Amacam, U guys ada tidokan pasangan masing2 cm ni ?? Ada!?...Baru la..That's is my Permaisuri namanya. Hope u mimpi I yea Dear...

Tonite I nak ceritakan kat u Dear, berkenaan seekor anjing ni. Peristiwa ni berlaku few months back..Hari apa I dah lupa coz selepas tu tak pernah nak ingat untuk beritau u sehingga la teringat semula last week...Cm ni kisahnya....(U guys, mulut tu ternganga jea kenapa? tutup sikit, nyamuk masuk kang )..Satu pagi, dok kemas2 rumah dan masa tu nak buang sampah kat belakg, nampak seekor anjing dewasa ni dengan basah kuyupnya mati kat tepi tangga belakg rumah ni...Dalam hati I "Aduhhhhh,,satu kerja lagi nak buang bangkai anjing ni pulak, kenapa laaa mati kat sini!!"...So I pun pakai glove, ambil surat khabar n plastik sampah., Baru jea I nak pegang anjing ni, dia gerakkan badan..! Laa tak mati rupanya,,tapi nampak sangat2 tak bermaya. Malam sebelum tu hujan lebat, tu yg badan dia basah..Tiba2 hati ni rasa kesian sgt kat anjing ni..Bawah badannya semut api mula hurung..Cepat2 I ambil Ridsect, alihkan anjing tu sikit n sembur semut tu..Then ada kain buruk n paper tadi I lapkan badan dia supaya kering..Anjing tu diammm jea, dia biarkan I uruskan dia agaknya..Lap badan dia, lap ekor dia n lap muka dia, bila I lap muka dia, nampak cm dia say thanks pulak !!.."kesian kau ni aku tgk, apa sudah jadi?" Sambil lap2 badannya tu I dok tanya anjing tu,,cm la dia boleh jawab  !!...

Cuaca makin gelap, rasanya cm nak hujan lebat jea..Takkan nak bawa anjing ni masuk rumah..Secara kebetulan ada kepingan papan n plywood rumah jiran sebelah, tak pakai lagi, nak buang..tanpa buang masa, I pun buatkan pondok buruk untuk anjing ni kat tempat dia terbaring tadi..Masa tu tak fikir banyak dah, yang penting nak selamatkan anjing ni dari dia bertambah teruk sekiranya hujan lebat nanti..Bila siap tempat berteduh anjing tu, I angkat badan dia n alaskan kain buruk n paper lama tadi, biar la selesa sikit anjing tu..Badan dia dah kering, pondok dah siap..apa lagi? ooo makan dia..I samak dulu diri ni bersih2 then I rebuskan Hotdog untuk makan dia...Tengah2 rebus hotdog tu, hujan pun turunn, lebat.! I bergegas tgk dia, kalau2 kena hujan, Alhamdulillah pondok tadi memang sesuai untuk dia berteduh..Hotdog dah siap I pun capai payung dan sekali lagi g kat anjing tu bersama makanan dia..Dengan berpayung sambil mencangkung sebelah anjing tu,temankan  dia makan...Anjing tu makan tapi pelan2 jea coz masih tak bermaya..Lepas dia makan, dia pun lelap...I pun sambung la kemas2 rumah...

Lepas Asar, I g tgk anjing tadi..Mata dia mula dah kelip2.."Kau ni dari mana?" I tanya..dia diam jea tak respond langsung..Tak faham kut, mungkin cakap cina dia faham tak..."Wei, Lei hang lo, ngo oui tai lei hang, tak hang mo??..maksudnya " Wei, kau jalan, aku nak tengok kau berjalan, boleh berjalan tak?"...I ni boleh berbahasa cina dan tamil, tak la terror..setakat bahasa2 pasar jeaa......Anjing tadi terus cuba bangun!! Dia berjalan setakat jarak 5 kaki then dia patah semula ke pondok tu!!!..Anjing tu faham i cakap!!!!!..Suka I tengok dia beransur pulih.." tan sin, ngo pei lei hotlog (hotdog) " maksudnya.."tunggu, aku bagi kau hotdog lagi"...I bagi makan dia lagi..Dan makin cergas dah nampaknya.." Lei que mey meng?" maksudnya "Apa nama kau?..Anjing tu pandang jea muka i sekejap, pas tu dia sambung makan...Senyum jea I...Hari itu, anjing tu menghiburkan hati I rasanya...Rasa puas dapat selamatkan dia...Menjelang Magrib bila I jenguk dia, anjing tu dah hilang, kemana dia dah pergi I tak tau, puas gak cari2 dia sekitar kawasan tu.. dia dah pergi dari pondok tu...Sehingga la ke hari ini, I tak pernah nampak dia lagi....I tak kan lupakan anjing tu,..Kepuasan hati terhadap anjing tu, boleh I rasa tiap kali I teringatkan dia..Anjing siapa, dari mana dia datang,.Persoalan tu tak penting untuk I siasat atau fikirkan, yang penting dia  dah sembuh seperti sediakala dan anjing ni juga hamba Allah, jadi tanggungjawab kita gak tak aniayakan dia...........Tu laa citernyaaa......( Tepuk la tangan!!, dah la baca blog ni free jea! tepuk la tangan!!...OI ! Tepuk!!)..

Seperti biasa la I ni, nak menaip lagi dah malas rasanya, n mata pun ngantuk dah nak lelap ni..ada lagi sebenarnya nak share, but..esok2 jea la I update lagi..Dear, u pun dah lelap, u guys pun ada yg dah berdengkur..ada yg tgh update blog dan pastinya ada yg "bermalam Jumaat"! hahaha hehehe hohoho..(Jangan Bising2!! org sebelah nak tido!!) hahahahaha..... Sehingga bertemu kita di Warkah Buat Isteri pujaan ramai ni lagi...Love u Dear...n Love U guys too...Nite nite..sweet and wet dreamssss.....hehehehe...






72 comments:

  1. YAY!!..orang first komen di pagi yang hening ni...hehe..anjing pun boleh jadi topik...memang sempoila abg abil ni...semoga abg abil dan kak gee sentiasa dalam lembayung rahmatNYA...amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kali pertama Amalina jadi yg pertama mengomen...Oii kawan2, tolong bagi tepukan gemuruh pada Amalina ni..! clap clap clap..

      Delete
    2. haha...dah lama jadi silent reader..duk tgh abca entry ni takde org komen lagi tu yang terus komen...hehe...besh2...

      Delete
    3. So sekarang bukan lagi silent...jadi membebel reader pulak ! hahahaha

      Delete
  2. Baguslah . itu yang sepatutnya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan ke sepatutnya saya bantai ngan kayu jea anjing tu..!!? hahahahahahaha

      Delete
  3. Dah habis ceritakan.. pi tidoq ya.. nati your dearest bangun you tak dengar pulak..

    ReplyDelete
  4. kalu akak terjumpa anjing, mau terkencing, penakut yg amat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu baru jumpa anjing..kalau nampak hantu cmana pulak agaknya..!

      Delete
  5. siap imagine ngupe anjing tu cmne..hihihihi
    mudahan balasan baik Allah kurniakan buat bro di Alam Sana kelak..
    ameen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anjing tu berbulu lebat dan putih cantik rupanya..

      Delete
  6. Mulianya hati Prof Ustaz... kalau OKje malas nak tolong sebab malas nak menyamak! he..he...( manusia macam ni pun ada!...he...he..)

    ReplyDelete
  7. Salam,

    Lama saya x komen kat blog saudara abil nie, apapun saya doakan kak gee terus sihat dan saudara abil juga diberikan kesihatan yang baik untuk menjaga dan menguruskan kak gee. semoga Allah S.W.T merahmati kalian berdua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqq Maza masih sudi berada kat blog ni..tq tq..

      Delete
  8. Alhamdulillah masih lagi ada insan seperti a.Abil...
    begitu besar ganjaran yang a.abil dapat..
    rasa cm nk tumpang sekali ganjaran tuh.. hahahahaha...
    opsss gurau jer!!!!.. thniah a.abil atas ehsan yang telah a.abil buat terhadap binatang... Good Job... :)..
    tapi still xleh lupa biler kene kejar anjing masa tunggang motor...
    Ya Allah.. memg tkut sgt2.. jerit2 sambil bertakbir n pcut laju2... nyaris2 jer jatuh mtor... ntah apa salah nurul dikejarnya... rasa cm dekat jer gigi dia kat kaki... dah 2 kali kene...
    skrg nih asal nampak anjing jer.. dupdap2 ati.. trauma.. :(.. huhuhuhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tahu kenapa anjing tu kejar kita..? sebab dia dapat hidu ketakutan kita kat dia..

      Delete
    2. Alamak...pas tuh?? cmner nk ilang rasa ketakutan tuh???

      Delete
    3. Senangg jeaa...jangan la takut !

      Delete
  9. waaaa cerita ni sgt touching :) kan zmn dulu2..ada citer yg seorg lelaki bagi minum kat anjing yg dahaga then Tuhan bagi balasan syurga...semoga Allah memberkati apa yg abil buat...moga2 gie akan sembuh suatu hari nanti...amiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Citer zaman2 dulu2..! oo citer yg famous tu yea berkenaan seorg pelacur dapat syurga sebab bagi anjing tu minum kan kan..

      Delete
  10. Lalinkkkkkkkk.....! touchingnye Ai. Mekaseh sbb selamatkan anjing tu. Lalink mmg heybat. Lalink mmg baik hati. Lebiu lalink ^_^

    ReplyDelete
  11. Bismillah,,assalammualaikum n goood morning kak gee n abg abil..alhamdulillh mudah2an setiap apa yang kita buat asalkan berteraskan agama akan mendapat ganjarn baik kalau tidak di dunia pasti diakhirat kelak..amin..kasih sayang bukan saja untuk sesama insan malahan untuk dikongsi dengan makhluk yang lain juga..kita berteduh di bawah langit ILAHI..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..cm tu la kita berkongsi langit..

      Delete
  12. mulia nye hati en abil, bertuah kak gee tau...

    yelah, anjing tu pun makhluk Allah jugak kan, walaupun diri nyer najis mughalazah tp dia ttp juga sesama makhluk kan mcm kite

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe, satu masa nanti Gee akan tahu gak citer ni..InsyAllah.

      Delete
  13. haha...hari tu ade anjing termasuk ofis. dia masuk ikut main door. nasib le pintu yg betul2 nak masuk ofis tutup rapat. seram saya dah le anjing tu beso. kalo berdiri agaknya sama tinggi saya. geram pulak org last kuor tu tak reti nak tutup pintu balik. nasib le dia kering. kalo basah + lepas hajat, tak pasal nak kena samak pulak ofis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anjing tu nak minta kerja kut dok masuk ofis..hahaha

      Delete
  14. alahaiii.. tersentuh plak baca n3 abang abil kali nih.. tak semua orang sanggup buat cam abang abil buat.. tahniah abang abil.. hehehe

    Dulukan~ eh tetiba nak bercerita jugak..hehehe.. masa zaman study2 kat U dulu.. duk hostel.. pastu ade kucing yang menumpang kat hostel.. selalu lah bagi makan kt kucing2 tumpang tuh.. masa bagi makan kat kucing2 tuh.. mesti cakap.. meow~ doakan aku lulus exam ek.. haaaa... aci kan? kucing pon makhluk Allah jugak.. hehehehe.. sekian..

    komen yang panjang lebar jugak!
    ok bye! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai yg sanggup buat cm tu sebenarnya, hanya ada perasaan takut jea kat anjing...

      Delete
  15. Salam, Abil & Gee...

    Terharu baca kisah anjing tu. I rasa dia tentu sgt berterima kasih dgn Abil. kalau I mungkin setakat termampu memberi makan atau minum saja.

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  17. boleh lak tanya boleh jalan ke tak kat anjing tu... hehe

    ReplyDelete
  18. Abil..akak juga ada sebuah kisah ttg anjing..baca en3 ni buat akak begitu tersentuh...nanti akak citerkan ttg anjing tu dalam en3 akak pula...tunggu waktu terbaik je nak taip...

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah.. saye tak berani lagi nak dekat dengan anjing.. mgkn cerite ni boleh buat pengajaran untuk saye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau berani nanti kena samak la pulak kita..

      Delete
  20. yalah anjing tu makhluk Allah jugak kan.. tp kalau saya xberani jugak nk dekat sbb sy takut ngan anjing...uhuhu...sbb xblh lupa peristiwa d kejar anjing dulu...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anjing kalau kejar jangan lari, tunjuk jari kat muka dia n cakap Hepp!! cuba la..

      Delete
  21. ya...sy juga pny kisah dgn anjing..yg mana sy sndri dikejar anjing smp terpksa memanjat di padang permainan....menakutkan...
    tp bila dgr cerita abg abil ni sy rs....bagusnyer cara abg abil melayan anjing tu..penuh k.syg n simpati sebagaimana anjing tu juga makhluk ALLAH s.w.t...

    pastu leh lak anjing tu phm arahan abg abil. keajaiban....:)xrugi kita berbaik sesama binatang bila kena dgn caranya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita ni kalau benar2 takutkan Allah, semua binatang akan takut kat kita pulak...tu kaedahnya..

      Delete
  22. bgus nye u ni.. i nk dkt ngn anjing pon x brani. =__+

    ReplyDelete
    Replies
    1. U tak berani ngan anjing! tak pe, tak pe, I kan adaaa...hehehe

      Delete
  23. Alhamdulillah. Membaca entry Abil, pasti ada nasihat dan pasti ada mesej tersirat. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat peka akak ni..nampak yg tersirat tu..

      Delete
  24. pndai en abil speaking mandarin..haha..n phm rupanya anjing tu..hihi...krim slaam sayang buat k.gee ya..mudah2an k.gee cepat sembuh

    ReplyDelete
  25. walaupun dia anjing dan najis pada kita, tetapi dia tetap makhluk Allah yang patut kita kasihi.. thumbs up kat bro.. bro memang terbukti seorang yang penyayang..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa tu jea penyayang, tapi kalau jenis anjing yg garang, wa bantai dia ngan kayu!!

      Delete
  26. anjing pun hamba Allah juga kan...dia cam paham je bila Abil cakap cina..terharu sangat..memang nganga la akak masa Abil cakap cina tu..kih..kih...kih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa dah cakap cina ni, tapi bahasa pasar ler..

      Delete
  27. Bagusnya. Alhamdulillah. Kalau saya belum tentu lagi... takut, geli semua ada.

    ReplyDelete
  28. Alhamulillah... most of us takut and jijik ngan anjing. Honestly saya sendiri pun sampai sekarang still mengelak bila jumpa anjing, nak kata diajar takut kat anjing dari kecik... tak jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi saya ni dari kecik biasa ngan anjing ni..dah tak rasa takut.

      Delete
  29. semoga allah balas jasa abg abil tolong anjing tu ameen..

    ReplyDelete
  30. abil..ngo ai lei..kung3x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lei ngoi ngo!!?..hahahaha ngo ge loupo taa lei eaa!!

      Delete
    2. will she?..if so,...to protect myself..ngo taa fan hooi!!

      Delete
    3. Wahh..husband Gee pulak taa lei...! oooooo nak pukul bini kita yea!!!! ooooo....

      Delete
  31. saya pun ada pengalaman tolong anjing... tapi selepas dia sembuh, dia boleh jalan terus pergi ke arah jalan dan paling trajis kena langgar dek kereta... pilu rasanya... saja nak kongsi pengalaman jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduhhh, cmana pulak leh mati accident anjing tu...

      Delete
  32. I have been reading your blog for a long time Encik Abil, even recommended it to 2 good Muslim friends. I am not a Malay nor a Muslim, but i believe that love surpasses everything, and your love for your dear wife has been an inspiration to me. I am particularly touched by this entry because i fight for animal causes, and despite your situation, you still have charity to give to an animal. For this, i bow my head to you and say thank you. You have made a difference to the life of this dog, and you will definitely continue to be blessed by Allah. Insyaallah, semuanya akan dipermudahkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. All of us live under the same roof (the sky)..A big happy family..N we, the human have to take care the other..

      Delete
  33. Abg Abil...anjing faham yg abg buat n anjing tu doa kan abg n k gee sentiasa...Anjing pn mcm kita ada perasaan...abg dh tolong dia dgn cara yg paling indah n terbaek...ada barakah menanti abg sbb anjing tu akn terus doakan abg...abg bg dia mkn hotdog pn dia berdoa utk abg...apa yg lina ckp nie adalah benar..sbb dlm quran pn ada kata kita patut tlg menolong bantu membantu hatta binatang sekali pn :-)
    Tahniah abg :-)

    ReplyDelete
  34. Besarnye dugaan Allah...sabar lah mnhadapi...

    ReplyDelete

Followers