Friday, 21 December 2012

Gurauan...

Assalamualaikum Dear..
Assalamualaikum guysss..


Tiap hari Jumaat my mom balik Seremban, Sunday mom balik ke KL semula, so 3 hari my mom ni akan masak mengikut kehendak selera I ! Maklum la my Dear tu lum nak bangun lagi...Tu, baru nak update, my mom sampai dah ni, siap bawa nasi ayam for breakfast I..bagus, bagus, good job mom !! hahahahaha..Sekarang mak g dapur, masak for lunch...Jangan lupa pakai apron cm Gee selalu pakai bila masak. Cepattt! masak sedap2 !! hahaha hehehe hohoho...suka usik org tua ni..

I ni memang suka mengusik my mom ni, kadang2 tu bila I rasa boring jea, mula la mak I jadi mangsa usikan..Pernah sekali tu, org tua tu tengah masak, I g dapur n kata "Mak tau tak, anak mak ni Man Of Power!"..Mak I ni kadang2 suka cakap bahasa Negeri.." Eh, kau poi sano la, jangan kacau Dan (den) masak!"..."Ooo Degil yea org tua ni" kata I sambil I dukung my mom ni, dan I letak dia kat tengah jalan depan rumah!! hahahahaha Siap dia tengah pegang senduk lagi.. "Turunkan Dan, turunkan Dan" hahhaha I gelakkan dia macam jin...Bila I turunkan jea kat tengah jalan tu, jiran2 semua ketawa coz dia org pun tau I suka usik my mom tu...Satu rumah my mom kejar I ngan senduk!! "Dan bantai kau kang"...hahahahaha..Mak mana boleh bantai Man Of Power ni..."Dah la, Dan tak nak masak!"..hehehe dah tua pun nak merajuk..alaa cayang bucuk bucuk..Pas tu I pujuk la org tua tu,,my mom senyum jea n sambung masak, I pun temankan my mom masak n borak2.....Cm tu kadang2 I usik my mom...dan cm tu jugak la I usik Gee dulu kalau Gee tgh masak...

Gee pulak, bila dia dulu leka masak, I masuk dapur diam2 cm pencuri sambil merangkak, Gee tak perasan I..Bila I ada jea kat belakang dia, apa lagi,,I jadi T-REX n geget punggung Gee!! hahahaha terperanjat Gee, tiba2 dia pulak ketuk kepala I dengan senduk secara spontan..Sambil kata "TOYOL!!"..pas tu Gee pulak kejar I keliling rumah ngan senduk, kalau my mom ada  "Bantai Dio Gee, bantai Dio! Tu la kojo eh si Abil ni,  usikkk jo org tongah masak!"....Seperti biasa la Man Of Power akan lari lebih laju sampai Gee tak dapat nak tangkap..Dan seperti biasa gak, lepas tu I masuk dapur balik n hug my wife tu sambil kata  "Hehehe, Darling, pas makan ni I belanja u kasut 2 pasang, ok Dear"..Gee dengar beli kasut jea terus hilang la marah dia tu..!! "Pas tu nak g PD pulak, makan ikan bakar" kata Gee ( Konon ugut la tu..ugut makan ikan bakar! hahaha apa punya bini!! hahaha)....Okkkkk Darlingggg, no problemmm...Sambil cium pipi Gee..hahahahaha puas hati I bila dapat mengusik 2 insan yg paling I sayang ni...My father tu tak dapek la nak usik cm tu...Bukak silat dia kang n halau I dari rumah nanti!! hahahahaha ...Bukan selalu buat cm tu, sesekali sahaja...Sekurang2nya itu semua boleh I jadikan kenangan terindah.....Sampai sekarang pun I masih jadi TREX my wife tu....Kenangan2 sebegitu juga membuatkan rasa kasih pada Gee makin kuat dari hari ke hari...

U guys ada gurau2 cm tu ngan ur mom n ur pasangan..? Ada?....Sesekali kita ni kena bergurau, nak gurau selalu pun lagi elok tapi biar la kena masa yang sesuai...Bergurau ni boleh mengurangkan stress, boleh membuatkan kita terasa macam budak2 dulu...Coz setiap org masih ada sifat kebudak budakkan di dalam jiwa masing2...(Tok sah tak mengaku laaa, I tahuuu,,!)..Bila bergurau, kita ketawa tersenyum..awet muda namanya..hati terhibur...menghilangkan resah namanya...Dan juga boleh mengeratkan lagi silaturahim dan perhubungan tu bertambah kasih n sayangnya.....Terutamanya hari Jumaat ni selepas Malam Jumaat tadi.! hahaha hehehe hohoho...Selepas selesai bergurau tu, ambil la kesempatan untuk berbincang sekiranya ada apa2 masalah atau ada perkara2 yg penting tersimpan di hati,,bawa berbincang,,,sebab kebiasaannya selepas kita bergurau ni,.  mood, hati dan telinga tu tengah terbuka untuk mendengar, fikiran tu fresh untuk membuahkan cadangan atau penyelesaian permasalahan yg timbul...Cara kita bercakap pun masa tu pun elok nadanya, elok segi permilihan bahasanya...Kalau tak de apa2,,teruskan lagi gurauan tu sampai penat!!..

Oiii dah pukul 12.30..nak siap siap ke masjid ni,,ok, ok..nanti bila ada senang lagi I update yea Dear, ada rezeki kita lagi, InsyAllah kita akan sambung gurauan semula, kalau tak de rezeki di sini, di SANA nanti I akan tetap usik u !! InsyAllah....Ok guyss ..Assalamualaikum...


55 comments:

  1. Tahlaa dah lama x bergurau..baguskan camtu..barula hidup aman bahagia..tadela stress manjang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai, tahlaa tu bunyi cm sedihhh jea...lama xgurau, mulakan semula...

      Delete
  2. Selamat menunaikan solat Jumaat, ya Adikku. Jangan terlelap waktu khutbah tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha tak suka lelap2 masa khtubah laa kakcik..cari pahala lebihhh...hehehehe

      Delete
  3. kikiiii trex suker gigit buntut yer...

    ReplyDelete
  4. Hi hi sweetnya bergurau ngan mak camtu..

    ReplyDelete
  5. Haha... Seronok gurau2 ni.. =)
    Teruskan tersenyum abg abil!

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyAllah, selalu senyum saya ni...

      Delete
    2. Ingat kimura ainichiwa lg? Lama x tggl msj kt cni. Jd silent reader je...
      Teruskan tersenyum... =)

      Delete
  6. kih..kih..sy pun suka gurau gan hubby terutama bila dia tengah masak..sy suka peluk pinggang dia(terbalik kan bukan dia kacau sy masak)..dulu perutnyer ramping je..skrg dah dekat 2 pemeluk..bestkan Abil gurau2 cam tu..awet muda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiii, tak kan peluk pinggang jea kuttt............

      Delete
  7. gurau senda membawa bahgia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari gambar hajar tu ngan komen ni, kena sungguh..

      Delete
  8. sweetnya...selalu gak bergurau dgn mak & hubby..ngan bapa pun..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ngan bapa mertua buli dia suruh tukar tayar keta yea !!

      Delete
  9. usik mengusik membawa bahagia... jangan terlebih sudah... bahaya!!! hohohoo (eh eh terpengaruh plak, boleh ker?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bahaya ke arah mana tu !! sukaaanya diaa!

      Delete
  10. kat rumah kite pun ada trex gak...sabo jela

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiiyyy...cmana ada Trex lagi satu lak ni..! Ingat Gee jea yg ada..

      Delete
  11. salam..abg abil..suami sy selalu kacau sy waktu tido ke..atau tgk tv..suka peluk sy..pastu ckp bau bearrr..atau bau lembuu...x mandiii...ggggrrrrr geram syyy!!! stresss hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elehhh, geram kononnn...salah eja tu, sebenarnya sukaaaa...

      Delete
  12. seronoknya mak masih ada...dr kecil,saya dibela oleh orng lain...ingin rasanya tidur diribaan ibu kandung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak ! saya tak tau nak jawab apa ni..uhuk uhuk uhuk..

      Delete
  13. hehehehehe.. nanti den dah kahwin nak try lah gurau2 macam tu..hehehe.. nak gurau dengan mak, nanti kena sembelih hidup2..tak berani den.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elok tu bro ada hajat nak gurau...tapi isterinya mana bro??..Jangan tunggu lama2...

      Delete
  14. hahahaha. takde keje... tapi memang fun kan...

    ReplyDelete
  15. cara u gurau sama macam my uncle ngan nenek kami, suka usung2 letak luar umah, mencecet orang tua tu gelak.

    ReplyDelete
  16. Hahaha glamer mak abil kena dukung di saksi jiran.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sampai sekarg kalau saya g dapur,mak saya berhati2..hahaha

      Delete
  17. Bismillah..assalammualaikum abg abil n kak gee..kalau amalkan gurauan ni mmg tak rugilah..blh jadi sweet memory..lagi2 kalau di rakam kan..jd kenang-kenangan..apapun setiap gurauan kita mesti elakkan dr guna kata2 yg tidak elok atau perbuatan yg kurang manis..takut elok2 nk gurau..ada yang kena garu dgn paku..hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha betul tu,,hati2 penggunaan bahasa..

      Delete
  18. Kelakar betullah prof abil ni.. Hehe...

    ReplyDelete
  19. akak nak komen apa ya? memang terbaiklah Abil...

    ReplyDelete
  20. BEST LA KAK GEE DPT SUAMI SUKA USIK2 MANJA MCM TU..CONFEM MERIAH RUMAH..HEHE

    ReplyDelete
  21. SELALU!! saya kalau gurau bukan sikit2 dgn mak.. kadang2 panggil mak 'mak cik', pastu mak jawab 'diamlah budak' hehe.. tapi saya akan mintak maaf lepas gurau kasar, yela, hati seorang ibu kena jaga jgk..

    p/s: lama sungguh x membebel kt blog abg, tp buat masa ni semua n3 sy dah selongkar n xde yg TERtinggal, hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leh bergurau ngan mak cm tu, tandanya mak kita suka sayangggggggggggg kat kita...

      Delete
  22. cer gurau dgn mak salah timing..mmg kene swingggg kan abg abil kannn..prof abil ni dlu slalu kene sebattt dgn mak sbb die banyak hal!!hahahahah

    ~cj

    ReplyDelete
  23. Guarauan tu biasa Prof ustaz...tapi my hubby tak suka gi dapur so gurauan yg macam tu mmg tak de...angkat jauh sekali...sebab berat bini dia ni!!ho...ho...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak angkat berat!! hahahaha..g kurengg kat sikit lemak tu hahahaha

      Delete
  24. kalau saye pulak.. saye yang suke usik suami.. best.. nant die ketawe kekek2 even die marah.. haha.. rase seronok sangat.. kalau merajuk pujuk la balik kan..

    ReplyDelete
  25. x tau nak komen apa just mengharapkan dariNya segera sembuhkan kakak gee segera...smg sedara abil semakin tabah harungi ujianNya...semakin diuji semakin dekat denganNya...ada hikmah setiap ujianNya...smg semakin tabah...amin

    ReplyDelete

Followers