Tuesday, 11 December 2012

Allah..sakitnyaaa....

Assalamualaikum Pn. Fauziah..
Assalamualaikum tuan2/puan2..


Ahad lepas hari mandi u seperti biasa, I dukung u ke bilik air, menguna air suam buat mandian kita bersama..Dudukkan u kat bean bag, sabun2, syampu rambut then gosok gigi...Sedang I membongkok badan memberus gigi u, tiba tiba urat pinggang I terseliuh!!..Allah, Allah, Allah...cm tu la sebutan menahan sakit yang teramat sangat...

Tak tau mana silapnya boleh terseliuh urat tu...satu badan rasa macam kena kejutan elektrik voltan tinggi, kaki terus jadi kebas dan tangan ni hampir2 melepaskan u..Dalam menahan kesakitan yg teramat sangat tu, I masih pegang u supaya u tak rebah..Duduk melutut I selama 3 minit nak mengawal kesakitan pinggang I ni. I leh rasa anak2 peluh I keluar dan masih menyebut Allah, Allah,Allah...(bilik mandi umah ni tak de jamban,)..Dah lama tak rasa sakit yg sebegini,,sakit giler !!..Bila dah dapat mengawal rasa sakit tu sikit, dengan perlahan I selesaikan tugas mandikan u. Mau atau tidak, I juga terpaksa mendukung u semula ke bilik. Bayangkan bagaimana I dukung u dengan kesakitan belakang badan yg serius ni..I tarik nafas dalam2, tahan nafas, terus I angkat u dengan muka yg berkerut tahan sakit, terus ke bilik u. Rasanya, cm tu la tenaga yg terakhir I. Dapat saja meletakkan u di atas katil, terus I terbaring di atas lantai dan masih menyebut Allah....Mak I ada masa tu tapi dia sedang solat zohor. Terbaring I selama 15 minit rasanya. Masa terbaring tu, I iqthifar 10 kali then I sebut AS SALAM 160 kali sambil mengosok2kan pinggang I. Terus kesakitan tu lega sedikit. Bangun semula dan terus selesaikan tugas mengemas u walaupun masih sakit lagi. Pas tu I pulak yg mandi, start keta terus ke klinik keluarga I ni. 

Sampai saja di klinik, doctor nampak I jalan terbongkok2 terus dia suruh masuk n baring. Betul2 doctor u check belakang I. Coz doctor Raj  (namanya) ni, tahu, sekiranya I rasa benar sakit yg amat sgt baru I akan ke klinik or Hospital. Check punya check, doctor tu kata..Ur lucky, sebab tak melibatkan tulang dan urat utama. Hanya bak kata org, terseliuh urat dan kekejangan otot. Doc terus bagi I satu injection dan ubat tahan sakit yg baik...'Abil,,no jogging for 2 weeks, jgn angkat berat..REST !!" Ok doctorrr" jawab I. 

Seharian dok baring jea I. Bangun untuk susu u n solat jea...Selepas makan ubat mengikut jadual, Hari ni rasa hilang dah sakit ni...Alhamdulillah...Tetapi masih ingat pesan doctor tu kelmarin..Lepas ni I kena lebih berhati2 bila mandikan u, terutama bila nak membongkokkan badan I. Syukur, masa I kena tu, tangan ni masih memegang u. Kalau la u jatuh hari tu...tak tau la cmana..Ingat Dear, bila kita terkena musibah sebegitu, kita Iqthifar 10 kali dan sebut nama Allah, AS SALAM 160 kali sambil usap2kan bahagian yg sakit. InsyAllah, ianya akan meredakan sakit dalam tempoh yg singkat. Pas tu g la klinik ke, hospital ke atau cari la tukang urut yg sesuai....Oh ya, kalau rasa demam2 atau panas2 badan minta la sesiapa buat cm ni....Fatihah sekali hadiah pada Rasulullah, then tadah tangan cm berdoa, baca surah Qulhuallah 3 kali dengan satu nafas, hembuskan ke tangan tadi, Kemudian sapukan tangan (umpama menarik demam) bermula dari hujung kepala sehingga hujung kaki dengan membaca Bismillah atau selawat berulang2..Buat sebanyak 3 atau 4 kali, insyAllah yg demam tadi akan cepat reda...ubat pun kena ambil juga tau !! Tu kaedahnya kalau sakit2 biasa...U kalau demam, I lakukan seperti tadi, InsyAllah dalam 2 hari u dah reda dari demam..

Tetapi, kadang2, org yg dok menolong kita menarik demam tadi pulak yg demam. Sekiranya jadi cm tu, senang jea..G jogging sambil membaca 3 Qul berulang2 (Fatihah la dulu) sehingga peluh tu betul2 keluar, Niatkan demam tadi  atau bisa2 badan gugur dari tubuh kita zahir dan batin..InsyAllah selesai jea jogging dalam 20 minit tu, badan akan berasa ringan dan selesa...Cuba la. 

Dear, sekiranya nanti u sempat membaca apa yg I tinggalkan ni, U amalkan tau..Jaga kesihatan tu baik2...U guys pun sama..rajin2 beramal. Jangan dok sibukkkk nak cari duit jea ! Beramal dan jaga kesihatan tu elok2..Zaman sekarang ni dah tak boleh nak ambil mudah pasal sakit2 ni,,macam2 penyakit ada,,  sampai pihak perubatan pun tak tau nak bagi nama apa penyakit2 baru ni.....Ingat !! beramal rajin2 sikit ! Ok Dear, ok Guys....Pesanan ni pun untuk diri I gak ni...

Oii dah pukul 4 ptg dah, nak ke senawang sekarang untuk dapatkan air Zam Zam u Dear...nanti I update lagi berkaitan,,,emmm berkaitannn,,aaaa..jap yea fikir jap...emmm.....Ehhh,!! nanti la I fikirkan. Nanti kita jumpa lagi yea.......C uuuuuuuu......

46 comments:

  1. salam bro.....
    try relexs...........sapu dengan minyak panas....
    selain ayat yang bro gunakan tu......dapat sedikit sebanyak membantu mengurangkan kesakitan....
    bukan segera baik tau!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hajat di hati memang nak sapu minyak, tapi kena minta tolong org lain coz tangan ni tak sampai lak nak sapu sendiri !

      Delete
    2. glad to know that u are ok...u kena sentiasa sihat utk jaga gee :) Allah pasti tolong and jaga u di bwh lindungan kasih sayangNya :) :)

      Delete
    3. Harapan pun begitu ler Mama Zharfan...

      Delete
  2. La..nsb baik x serius...lain kali kena hati2 Abg Abil...
    Tq for sharing..suka baca blog abg nie sebab byk petua yg boleh di amalkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pas ni nak share amalan cmana nak hilangkan resah di hati dalam tempoh yg singkat..nak tak?

      Delete
    2. nak.....resah gelisah n gundah gulana gitew....hihihi..

      thanks for sharing

      Delete
  3. sakit pinggang kalau kena pada kaum lelaki jangan terus dibiarkan..sebaiknya gi berurut...kesannya jangka panjangnya mmg x elok..
    berat juga nak bgtau sebenarnya,tapi kaum Adam harus ambil berat ttg sakit pinggang ni,jiran akak mulanya mcm tu la..kesannya 'lelaki'nya lemah sampai skrng..kemungkinan juga berisiko lumpuh...

    banyak yg nasihatkan dia gi berurut ngan orng yg pandai dlm bidang tapi dia wat dhek jer...

    maybe juga mmg dah nak kena kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak!! betul ke cik Tie oii..? Cm ni kena g urut cepat2..oooo kena jaga 'kePOWERan' nya tuu....

      Delete
  4. Assalammualaikum abg abil n kak gee..alhamdulillah abg abil kembali pulih so boleh terus menjaga kak gee..wonderful husband for wonderful wife like kak gee..insyaAllah..Allah tidak mengizinkan sesuatu itu berlaku dengan sia-sia..yakin Allah sentiasa melihat kita..pengetahuan Allah itu sangat luas..ada hikmah sedang menanti..sabar..wassalam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga Allah berikan ganjaran yg lebih baik buat kami di sini..InsyAllah.

      Delete
  5. Ya Allah seb bek x de pape... Jg kshtn elok2, selain jg k.gee kshtn dri pun kna jg juga.. Nnti klo skit cmna nk jg k.gee.. Moga kshtn abg abil bek2 shja.. Sy sentiasa doakn Kshtan kalian berdua.. moga jannah buat kamu berdua.. Amin..

    ReplyDelete
  6. NASIB BAIK KAK GEE X TERLEPAS,KALAU TAK KESIAN DIA..P KESIAN JUGAK KAT ABG SBB ANGKAT KAK GEE SAMPAI SAKIT BELAKANG..REHAT BYK2 TAWW

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 minggu kena rehat2kan badan ni kata doctor..

      Delete
  7. hati2 ya abg abil....nanti kalau abg abil sakit saper plak nak tgk2kan kak gee... take care ;)

    ReplyDelete
  8. Salam Abil,
    Makchaq doakan Abil diberikan kesihatan yg baik untuk menjaga Gee, dan makchaq juga doakan Gee semakin segera pulih dan dapat baca pengorbanan Abil untk dia..

    ReplyDelete
  9. ya Allah kesiannya encik abil.lepasni hati hati.

    terimakasih untuk tips nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai, terima kasih jea..! kena bayar dengan Durian Crepe !

      Delete
    2. whoahhhh bau durian pun saya tak bole tahan,acane nak blikan encik abil

      Delete
  10. Salam. I am ur silent reader, ni frst time komen sebab I nak ucapkan terima kasih banyak2 share kan tips2 dan doa2 kat sini. terseliuh pinggang tu I selalu jugak kena, walhal mandikan anak kecik jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni dah tua kut..sakit pinggang ni sakit tua namanya...Tua tapi hen..sem !! hahahaha

      Delete
    2. haha of course la hen...sem.

      Delete
  11. take care ye abg abil..kalau abg abil jatuh sakit kesian kat kak gee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau abg sakit, Faizah la tolong tgk2 Gee, boleh?

      Delete
  12. As salam Abil,

    Take care... Sedih pulak I baca ni... Hubby pun pernah sakit tulang belakang nyaris jd slipped disk...tp lepas pg urut & makan ubat spital/treatment etc alhamdullillah skrg dah ok... cuma kdg2 kalau stress tu jd balik sakit tulang belakang die tu... Mmg sedih tgk org kita syg in pain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam org Peru kita ni...Masa kena tu memang sakit giler oo..Today dah ok dah rasanya..

      Delete
  13. betul abg bil, ubat paling muajrab ayat Kalimah ALlah dan zikir2nya.. Terima kasih sebab ingatkan :)

    ReplyDelete
  14. abg abil kena kuat semangat utk kak gee....apapun semoga kak gee cepat sembuh n seronok tgk abg abil jaga kak gee....bahagia...

    ReplyDelete
  15. Syukurlah tak sampai slipped disk. My hubby detected slipped disk 2 levels few months ago. Tulang dah rosak, x boleh nak buat apa dah. Paling tidak pun, tulang tu kena gantikan dengan titanium. Semoga Abil terus sihat untuk menjaga Kak gee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu yang risau kalau melibatkan tulang..so far alhamdulillah..

      Delete
  16. adoii dapat bayangkan kesakitan tu..rasanya sy pernah jadi macam ni..
    selamat abg abil tahan,kalau tak apa la yg jadi pd kak gee.semoga pengorbanan abg mendapat balasan setimpal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pas ni nak buat senaman pinggang pulak, biar kuat.!

      Delete
  17. Boleh nak tolong ,tapi abg abil kena antar kak gee kat Perlis la..hehe

    ReplyDelete
  18. saye doakan kesihatan abang abil n kak gee.. alhamdulillah sempat tahan.. kalau tak cemane la kak gee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Gee rebah hari tu, alamat ke Hospital la..

      Delete
  19. jga dri elk2 en abil.huhu..nti en abil skt ssh kan..moga kshtan smkin pulih ya

    ReplyDelete
  20. Nikmat kesihatan memang tak dapat ditukar gantikan!

    ReplyDelete

Followers