Thursday, 18 October 2012

Lepas tu...Info....Melajuk la..

Assalamualaikum Dear Gee..
Assalamualaikum dear guysssss........


Semenjak kebelakangan ni cuaca mendung n selalu hujan, best kan...I pun boleh jimat elektrik, tak perlu guna aircond untuk tempoh lama di bilik Gee coz agak sejuk di dalam rumah waktu hujan2 ni...Gee pun nampak selesa bila cuaca sebegini, lagi lama la Gee tido, terutamanya tengahari..Jadi senang la sikit I nak uruskan kerja2 suri rumah ni....Ni baru lepas pujuk2 lagi Gee supaya tido, dok terkebil kebil lagi tu..Tersenyum jea I bila tgk Gee cm tu, hanya bila bunyi guruh Gee senang terperanjat n terjaga dari tido, masa tu kena cepat2 tenangkan dia kalau tak Gee akan keras2kan badan n payah nak sambung tidonya....

Yang tukang jaga ni yg payah tido lena, yea la asyik nak pujuk U jea tiap kali terperanjat!....Nak buat cmana dah isteri kita kan kan,,( habis tu suami ni sapa yg nak pujuk!? ). Dear, I ni dok asyikkk la nasihat org lain supaya rajin2 pujuk pasangan masing2 dalam n3 blog ni,,persoalannya yg macam dalam kurungan tadi...sabar jea la I ni.....Anyway, siang tadi seperti biasa, dukung u, dudukkan u depan tv sambil urut2 seluruh badan u, pas tu lap2 badan u, pas tu duduk ngan u layan tgk tv, pas tu urut2 kepala u pulak, pas tu borak2 ngan u lagi, sampaikan salam, hugs n kisses dari penyampai penyampai pembaca blog ni ( Semua untuk GEE jea, yg untuk ABIL ni langsung tak de!!!!! argghhh Tuii )...., pas tu tukarkan cadar katil u tu, pas tu dukung u semula ke katil u, pas tu tukar pulak pakaian baru u, pas tu beri ur susu kegemaran u, lepas tu u pun tidoooo....Berapa punya banyak "lepas tu" I buat, senang2 jea u tido tinggalkan I sorang2, tak tau nak buat apa dah...Ni la yg di katakan lepas manis sepah di buang!!! Ciannn I,,ciannn I......ciannnn I!! ( OI!! bagi la hug n kisses, pujuk la I sikit u guys ni!! ).....hehehhehe cm nak ambil kesempatan jea si Abil ni!! hehehehe...Lepas u tido tadi, I pun mandi, solat, keluar g makan n g beli lagi bekalan air Zam Zam u.....

Ni baru nak bagi info...tengah2 drive ada wakil dari TV3 call...dari segmen Wanita Hari Ini..nak minta I ke sri pentas pada Hari Raya Aidiladha jam 11.30 pagi..So sekiranya tidak ada aral yg melintang, I akan ke udara pada jam 12 tengahari raya korban ni.....boleh la u guys saksikan sekali lagi Prof. Abil di kaca tv anda..hehehehe Dan pada keluaran Majalah ANIS bulan Dis ni ada la cerita pasal me n Gee lagi dan lagi dan lagi........Berkenaan segmen di Astro channel 106 tu, belum ada tarikh yg tepat,,tu nanti akan I info kan....Jadi tu la dia infi info terkini berkaitan me n Gee....ooppss, lupa na,,satu lagi, Pada malam raya (hari mantai, kata org) pulak, saya akan ke udara di Radio Aikim pulakkk jam 11 atau 11.15 malam.....ok, tu jea info nya....Terima kasih membaca info info tersebut.....tq tq tq...

See Dear, rezeki Allah kalau beri, macam macam bentuk kan..Jadi, kita yg menerima rezeki pulak jangan la lupa diri dan jangan la lupa akan tanggungjawab kita..Syukur pada Allah. Allah masih membantu kita sehingga hari ini, juga kita mohon agar sentiasa berkekalan hendaknya pertolongan Allah di dunia ini dan di akhirat kelak,,aminn....Alhamdulillah....Menyentuh bab rezeki ni Dear, I nak berpesan sikit dan nak beri amalan sikit.....Selalunya bila time gaji ramai tersenyum lebar bila cucuk ATM tu,, selepas 2 minggu (ada tu tak sampai pun) senyuman tadi dah mula pudar....coz duit nak belanja tak cukup..Then mula la nak merungut,",kerja keras2, kerja macam dot dot dot tapi gaji masih tidak mencukupi, bukan la tak bersyukur, tapi gaji niii..alahaii"..contoh2 rungutan yg biasa I dengar dulu. Walaupun dia kata dia bersyukur namun tetap gak dia merungut...! Dear, duit ni kalau kita tak mohon supaya Allah tolong jagakan, bagi gaji 10 ribu seminggu pun tak kan cukup!...Dengar pesan I ni Dear baik baik... Nak cari duit seberapa banyak pun cari la, tiada masalah,, hanya JANGAN u letakkan duit tu di hati u. Duit memang elemen yg cukup penting dalam hidup kita, tambahan pula dalam dunia sekarang. Tetapi, jangan sesekali u letakkan duit di hati U, jangan.!...Penuhi hati kita ni dengan Allah, 90% pada Allah, 10 peratus pada yg lain. Jangan kita padatkan hati kita ngan hal2 lain selain Allah,,nanti bila Allah nak singgah di hati, tak de ruanggg.....cmana Allah nak bantu?! Ingat Allah sentiasa....90% tu dah kira paling bagus la, nak dapat 100% tu, rasanya tak dapek dohh...Kalau para Sahabat tu, ok,,kita ni Dear, cap ayam jea, tak dapat kita nak ikut para Sahabat RASULULLAH s.a.w......Tak kan mampu kita ikut jejak iman sahabat2, Allah pun dah beritau kan...so ikut kemampuan kita untuk memperkukuhkan hati......

Berbalik pada rezeki tadi....amalan nya begini, Bila u bangun jea dari tidur terus puji2 Allah dan selawat. Ni bangun pagi subuh tau, ( kalau bgn tido bila2 masa pun buat perkara yg sama ). Jgn kita solat subuh pukul 10 pagi sudah la! hahahahaha...subuh 10 pagi,! cmana rezeki nak berkat! hahahahaha...Then u siap2 la cm biasa,,pas tu, bila kita nak keluar bekerja, aaa ni penting!, Al Fatihah sekali dan niat, Saja aku/kami bekerja hari ini kerana Allah Taala...dongak ke langit n senyum....Tu la amalan yg I buat selalu..Sekiranya amalan tu bersesuaian ngan u, u rasa selesa berbuat demikian, teruskan amalan tu Dear. Sekiranya u ada amalan yg lain u sentiasa buat, teruskan saja ngan amalan u tu......oo ya, dan sentiasa berightifar, SENTIASA!.....Boleh buat amalan ringkas ni syg?.....InsyAllah, InsyAllah, Allah pasti bantu U nanti....

Aiyaa, taip punya taip up date ni rupanya sudah pukul 1.30 pagi..manyak lewat sudah, esok ada olang dari kerajaan N. Sembilan mau datang jumpa u oo Dear, sama itu olang dari Allson Klana Resort pun mau mali jumpa U..Semua olang mau cari U saja la Dear,,sama saya dia olang tatak suka!! Takpa la, takpala,  ini macam bikin sama saya, hug pun tatak, kisses pun tatak....saya titun saja la, saya melajuk.......Gnite la Dear...lu olang semua, u guys pun Gnite la.....Saya titun dulu aa.......tenguk, tatak olang pun cakap Gnite sama saya!!...Saya melajuk lagi satu kali......pye pye..



57 comments:

  1. aloooololoooo..cayanggg...cayangggg...bucukkkk..bucuukkkk...majuk yaa?? xder owg pujuk yaaa...ciannyeee...dahhh!! cepat g kemas umah!! basuh baju!! jemur bajuuu!! lipat bajuuu!! ada hati nak suh owg pujukk!! puiiii!! hahhahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. to en abil--tq sbb sudi share mcm2 ilmu and tips yg sgt berguna...tqvm

      Delete
    2. eyeyou sapa yg merajuk tu? ngada2 betul kan..siapa,siapa tu?!...

      U are welcome mama Zharfan..

      Delete
  2. alolo...nak kena pujuk yea abg..NNt suruh anak kita yg pujuk boleh..

    ReplyDelete
  3. hehe..uncle Abil pulak yang rajin majuk skrg ye..slalu Auntie Gee je..klakar je...;p
    eh, mcm tepat je entri ni masuk..kt pn bru je dapat gaji 1st bulan lepas, pastu da abes..aiyaa..manyak sedih..:( huk3..

    ReplyDelete
  4. Semangat terus...chaiyok chaiyok !

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah. Rezeki Allah bagi bukan hanya pada duit saja. Tapi dalam berbagai bentuk. Kalau pagi nie terdetik nak makan pajeri terung, tetiba lunch ada pulak kawan yang share pajeri terung dia, itupun satu bentuk rezeki yang Allah kurniakan juga kan. Samalah macam Abil. Rezeki Abil yang nyata ialah senyuman Kak Gee yang tidak dikongsi dengan orang lain. Betul tak? Kekayaan yang hanya Abil seorang ada dalam dunia nie. Alhamdulillah..

    Eh lupa... nak pujuk ek? Betul gak kan. Even lalang di tanah pun, menerima bila memberi. Memberi oksigen pada manusia, menerima karbon dioksida daripada lembu2. Eh, betul kan? Kami setakat boleh pujuk dalam blog jer la...tapi pasti kasih sayang kami pada anda berdua sentiasa mengiringi kan? Tak rasa ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa ada,ada rasa sikit2..hahahaha..tapi bukan terasa jea, ada bau gak ni.....Aziela kentut eh!!..

      Delete
  6. alolololo...intan payung..belian...ciann dy majukk ya...xpa kang kak Gee da okey..kompom ari2 dpt kisses n hug heheehe..anyway salute lar kt Prof.Abil yg kuat semangat nih..Kak Gee cepat bgun tgok Prof.Abil nih makin noti hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear, mana ada I noti noti,,si Tiez Ishak ni main2 jea,,I baik kan Dear..hehehehe

      Delete
  7. melajuk melajuk tatak bagus lor prof abil hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe, tatak bagus ka,,ok la tatak melajuk lagi ..

      Delete
  8. alaaaa,abg abil jgn majuk2 la..semua pembaca blogger syg abg abil sama byk syg kat kak gee.. dua2 ada dlm doa tau..yg penting abg abil kena kuat..kak gee pun kena usaha bgn cepat..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau cm tu gaya nya ok la, sama byknya yea..

      Delete
  9. haiyakkkk....prof jgn melajuk...melajuk..nanti tak hen......semmmm lagiiiiii...
    Tak boleh lah hug n kiss Prof,kang akak gee marah kang..Sape susahhhhh.Ape2 pon Kiteowg sayang Prof abil n kak Gee.Hug ketat2 :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiyaa cik azLyzah, jangan hug ketat sangat, payah nak bernafas pulak ni...hahaha

      Delete
  10. nak pujuk buchuk buchuk masham boleh ler, nak hug n kisses nak kena mtk izin. kalau diiznkan pun tk boleh gak... hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo hug n kisses tak boleh kan, lupa la...haram haram...

      Delete
  11. Okla oklaaa...hugs n kissesss to both of u...abil..u share dgn gee tau..jgn ambik sorg tau...zass kang :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooooooo berani nak zass Trex ni!!..gigit kang!! hahahaha

      Delete
  12. alooo merajuk... comel jer..

    www.siezuka.com :)

    ReplyDelete
  13. my first visit to ur wall..terharu dengan pengorbanna....semoga Allah merahmati kalian berdua

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqq reyna sudi bertandang kat sini...ehem ehem, cantik spek...hehehe

      Delete
  14. hihihi.. yes, dpt lg satu tips dr abg. sy dah try yg ya wadud tu pd hubby. alhamdulillah, berkat yakin pd Allah mcm abg ckp kat saya & natrah aritu serta buat amalan tu dgn ikhlas, hubby mcm dah ada perubahan sket. :) tq abg abil. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...Natrah kita tu apa cita? senyappp jea...

      Delete
    2. Dier still tgh karang cerita tu. InsyaAllah dlm bln 11 ni kami plan nak gi lwt abg lagi. Papehal abg sms dier k :)

      Delete
  15. ala..dia merajuk lah...tak baik tau merajuk...x elok untuk kesihatan...hihihi...
    a'ah betul tu...sebenarnya ramai yang merungut bila duit tak cukup..macam menidakkan rezeki Allah pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas ni jgn merungut2 lagi, tak cukup minta jea ngan Tuhan,,kan senang..

      Delete
  16. Haha, alaaaaahai ciannyaaaa abil, gud nite abil... Walau pun makcik tau la ni dah petang.... Kira gud nite utk satgi mlm lah. Hugs n kisses x buleh bagi, pakcik punya haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah ucap Gnite ni pun kira ok dah...Kirim salam sayang ngan pakcik, hug n kisses kan pakcik dari saya n Gee yea...

      Delete
  17. wah..masuk tv lagi..yeeahaaa.. jangan lupa mentioned blog bonikacak k.hahahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada peluang nanti akan mention kan blog bro tu..hahahaha

      Delete
  18. minx2 xlupe la nk tgk...huhu
    biar sy ucap, gud nite en abil...dah jgn melajuk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gniteee...Tolong tutupkan lampu tu, CAHAYA silau sangat,,nak tido ni...hehehehe

      Delete
  19. Abg ABil sila jgn jeles.. populariti kak Gee mengatasi abg.. hahahahaha. abg tumpang glemer sudah.. hehehehehe. Apapun semga Allah merahmati & melindungi seluruh isi keluarga Abg & akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komen2 semua kat atas tu dok memujuk abg ni, kira glamer gak la abg ni Hahahahahahahahaha...tumpang pun tumpang laa hahahahaha

      Delete
  20. salam...memang betol ckp abg abil. kalo kita sentiasa bersyukur dgn rezeki yg ada allah x kan putus2 bg kita rezeki.. sy sentiasa doakan rezeki abg abil n kak gee sentiasa dimurahkan dlm keadaan sekrg.. x sabar rasanya nak tggu raya haji ni..harap2 x de la crita2 atau babak2 yg menyedihkan, nnti x pasal2 nangis depan tv.. hihihi... sampaikan salam sy pd kak gee ye.. moga sentiasa dilindungiNya.. moga jannah tempat kamu berdua.. Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kali ni tak cita sedih2 kut, wawancara tanya2 biasa jea.. Esok la saya sampaikan salam tu yea, Gee dah tido ni...

      Delete
  21. wahahaha encik abil mrajuk.encik abilll,saya dah habis exam,so bole singgah sini selalu.update2 le selalu.

    pasal amalan tu,insyaAllah akan cuba amalkan.saya pun sepanjang final exam,asyik merungut je soalan susah lah hape lah.mungkin niat belajar tu ada lari2 sikit kot.*eh ada kena mengena ke dgn entry ni?

    last,goodnite! hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa dah selesai exam baru boleh baca blog..Hope nanti ascil cemerlang bila keputusan exam..let me know...

      esok insyAllah akan up date lagi..n memang kena mengena pun sebab merunguttt jea!! hahahahaha Gnite to u too...

      Delete
  22. gudnite la encik abil

    kang majuk lak

    #makin pemes en abil. ini y kite jeles bile la nk msk tb gak ni=P

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti iffah leh gak join abg masuk tb...tapi dalam MELODI la...hahahaha gosip2!! hahahaha

      Delete
  23. Prof Abil nak.ngajuk???? Alalla..trick suh org pujuk la kan tu kan.... abg Abil tau x org yang suke merajuk ni org yg dah "byk umor" (tua) @ budak kecik je...abg dah tntu kategori byk umor kan....so kalo rasa nak jiwa tu n muka tu mude selalu (awet mude katakan) toksah la nak mrajuk bagai...HUDUH! bkn de untung pun..wat ngabihkan bogheh jo...hehhehe..senyum2 la selalu....
    Andai kita ikhlas n redha dgn jalan Allah insya allah akan ada hikmah n kebaikannya...rezeki Allah dtg dlm pelbagai aspek..jgn takut dgn kekurangan sbb sy yakin Abang Abil lebih kelebihan dr aspek lain yg Allah tahu dan pastinya DIA takkan membiarkan Abg Abil keseorangan menempuhi dugaan ni....ujian Allah itu adil...insya allah.....sy ttp mndoakan terbaik.buat abang abil n kak gee....insya allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa si sue ni g pecah rahsia abg ni la..memang trick jea tu suruh pujuk...

      Delete
  24. abg abil melajuk? hihi.. da la suare cute.. ni melajuk pulak.. tak sabar nak tgk abg abil kat tv.. kan.. da dapat.. semue org nak tgk abg abil kat tv.. takpe.. nanti kak gee sihat.. die kada' semue tu.. bahagie selalu..

    nway, info yang sgt best.. atleast saye tau saye kene berusehe nak penuhkan hati saye untuk Allah sebanyak mungkin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa sesekali merajuk,,syok dapat di pujuk ramai2...hehehehe

      Delete
  25. Replies
    1. Jangan lupa beli popcon n coke...hahahaha

      Delete
  26. kna bersyukur dgn rezeki Allah bg kan..semoga k.gee cpt smbuh..

    ReplyDelete

Followers