Thursday, 11 October 2012

Assemenggg, assemengg....

Assalamualaikum Cinta hatiKU.....
Assalamualaikum u all u all....


Lama tak up date? Both of u sehat ke? Kenapa abg Abil, ada prob. ke, tak up date pun?....Hallo, hallo abil, sehat ke, Gee sihat ke? kenapa tak up date?.............Semalam dan hari ni ada beberapa cal n sms tanya kenapa tak up date blog coz nak tau perkembangan u Dear....Thanks u guys atas masih prihatin untuk kami berdua di sini yea..Me n Gee cm biasa jea, sihattt, hanya I ni malasss nak up date jea hahahahaha...5 hari yg lepas I bergurau jea ngan u Dear, siang malam pagi petang sampai malas up date blog! Dear, u tau, I ada perkataan baru bila I nak mula bergurau ngan u.........Assemengggggg....hahahahahaha....

U jgn tanya Dear apa maksudnya coz I sendiri pun tak tau. Tiap kali nak bergurau jea I akan sebut,,Assemenggg, assemeng, assemeng..Seriously, I tak tau apa maksudnya hanya perkataan tu keluar jea ngan tiba-tiba dan I menjadi kerap menyebutnya bila ngan u........Assemenggggg....I sendiri pun gelak bila I sebut.hahahaha. U pulak akan berkerut dahi bila dengar I sebut. U tau ke Dear apa maksudnya? U guys tau?.....I lagi la tak tau!!. 5 hari lepas memang mood nak bergurau jea ngan u sampai u naik letih. Puas I gurau ngan u kat bilik u, I dukung u pulak jalan2 dalam rumah, I kata "Jom kita g Mekah tunai Umrah". Sambil dukung u I tawaf bean bag (tempat duduk Gee tu), 7 kali. Then selesai jea I doa, pas tu dari pintu depan ke pintu belakang pulak, konon2 saei".....Habis jea I pun Gunting rambut u sikit,,dah selesai Umrahhh..hahahahahaha..Tak habis setakat tu, I dudukkan u dulu kat bean bag tu, yang ni tengah tunggu UNTA, nak ke Madinah!! Hebat kita berdua ni naik unta nak g Madinah! U guys pernah ke Madinah pakai unta!?...Tengok Gee, steady jea naik unta!,,Dah hilang penat dukung u tadi, I dukung u semula konon2 naik unta pulak! Siap I buat bunyi unta lagi, dukung sambil goyang2kan badan u...Sampai jea kat Madinah, I pun bawa u jumpa Rasullullah S.A.W. sampai membaca selawat Azamiah. ( Selawat, pujian, tawasul, dan juga Kebesaran n Ketinggian Allah)....Cm tu la I dok layan u 5 hari lepas hingga u betul2 penat. Bila I baringkan u semula n beri susu terus u tido sangat2 lena!!........Tu pasal la I tak up date blog ni sebab I n Gee g tunai Umrah la....konon2nya,,,,

Sambil2 I bergurau2 ngan u I terangkan proses Umrah tu cmana ngan u, I terangkan sejarah2 yg berlaku semasa Saei, I terangkan bagaimana Nabi S.A.W berhijrah, I terangkan keadaan di Madinah bagaimana dan banyak cita berkaitannya....Sekurang2nya I pun boleh mengulangkaji semula..I pun memang rasa penat giler layan n bergurau ngan u tapi seronokkk......hahahahahahaha.... asemengggg.....

N Dear, minggu depan wheel chair u akan sampaiii, tak tau la cmana I nak bergurau2 with u dengan wheel chair tu nanti..Kita jadi mat n minah rempit, ok tak!! I rasa u guys pun dapat gambarkan cmana nanti I bawa Gee jalan2 pakai chair tu...hehehehhehe, hahahahahha, hohohohoho.....Suka hati I. I rasa satu kepuasan bila dapat menjaga u cm ni Dear. U rasa kalau I upah org jaga u, boleh ke dia jaga u cmana I jaga, boleh ke dia jaga dengan penuh kasih sayang cm ni, boleh ke dia bergurau2, boleh ke dia latih u bagaimana I latih..? Boleh ke? Kalau pasangan kita sakit, rasa2nya u guys rasa sapa yang paling u guys suka untuk menjaga? Tepuk dada, tanya soalan ni..Siapa? Kita ni pulak masa tengah2 sihat ni belajar la serba sedikit ilmu nak menjaga org sakit..Bukan kita minta sapa2 sakit, bukannn...persediaan ilmu tu saja. Jangan jadi cm I dulu. Dah terantuk baru nak belajar, pas tu nak marah2 org pulak bila tak tau apa nak buat...jangan jadi macam tu. Kalau ada peluang n masa terluang sikit tanya2 la sesiapa yg ada pengalaman ke, tanya mana2 misi ke..just tanya n belajar la sementara ni kan...Tapi kalau nak tanya misi tu, biar la misi yang lawa2, sexy2 sikit hehehehe baru la ada semangat nak belajar kan, kan bro-bro kita semua hehehehe...Bukan apa,  memandangkan dengan jenis2 penyakit yang turun sekarang ni,, tak tau apa nak cakap. Hampir semuanya jenis2 kritikal saja...U guys rasa betul tak apa yg I katakan berkenaan sakit sakit sekarang..? Orang yg sihat tiba2 sakit teruk, kadang2 doctor pun hilang puncanya. Bayi baru lahir terus sakit...Pagi semalam memang I menangis betul, tgk keadaan  Ahmad Adam Shukri. Jom kita bantu dia ramai2...Ni ada peluang kita nak kumpul jariah, Ahmad Adam Shukri nanti akan jadi saksi kita bila Allah bertanyakan di mana sebahagian rezeki yg di beriNya di belanjakan kelak. InsyAllah sedekah kita nanti akan banyak membantu kita di "sana". InsyAllah.

Buat ibubapa Ahmad Adam, nasihat saya, ( sekiranya membaca blog ini )..Jangan ambil peduli ngan kata2 negatif atau andaian org yg negatif2. Itu perkara biasa yg akan di hadapi golongan cm kita ni. Saya pun macam2 andaian negetif yg di lontarkan,,apa saya buat,,? Saya hanya balas dengan senyuman..Bersabar la n REDHA!. Tuhan nak bagi kita HADIAH yang sangat2 bernilai kelak...InsyAllah, InsyAllah...

Hari mau hujan, baik I g ambil jemuran dulu..so Dear, esok kita g London pulak jalan2 n shoping2. Malam nanti I book flight ticket 1st. class hehehehe...U guys..c u di n3 akan datang okey......pye pye........Assemenggggg...!




62 comments:

  1. Tertunggu2 nntikan new entry dr abg abil.. Stiap kali lps bc coretan abg abil.. Rasa diri ini mcm dpt semangat baru utk truskan hidup dgn melupakan sgala masalah dsekeliling.. Go go abg abg abil n kak gee.. U all rockz. Let us noe when n where us ur motivational speech.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok nanti kalau ada jemputan speech tu, abg akan info....Sorry guys, lewat up date..hehehehe

      Delete
  2. assemeng..petang ni syahdu sungguh...sunyi je...
    tertanya2..mana pergi Abil...senyap je 2,3 hari ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Tie kita ni memang hebat kalau soal up date blog dia. Saya baru habis 1 n3, cik Tie dah up date 2 n3 baru...part up date ni memang tak leh lawan cik Tie ler...macam2 citer ada,,hebat hebat..

      Delete
  3. Assalamualaikum Abil & Gee..
    Setuju dgn Abil, kita perlu bersedia.. Ujian Allah tu pelbagai dan tiba tanpa diduga.. Akak sendiripun selalu bertanya pd diri, Mampukah akak jadi sekuat Abil andai diuji..

    Tentang kata2 negatif tu, anggap je datangnya drp orang yg tak cukup akal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm kak, sediakan payung sebelum hujannn, tu jea..Harap kita semua beroleh kesihatan yg baik senantiasa...

      Delete
  4. akhirnya entri baru muncul, rupa2nya g wat 'umrah' sama gee.. patut le sunyi sepi jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe..penat ler baru balik tu yg lambat up date..

      Delete
  5. assemengggggg . haha , kelakar je ayat tu :P
    a'a kann , lagi baik bila diri nie sihat walafiat , tambahkan ilmu ambil tahu benda2 nie semua . kurang2 apa2 pun nanti kita dah get ready dah , memang tak minta tapi sekadar ingatan juga
    tak selalu hidup ni indah kan

    ReplyDelete
  6. Betul seboleh mungkin....memang kita amat mengharapkan pasangan kita akan sentiasa bersama....dalam situasi apa sekali pun cuma takut kita atau dia yang tak mampu...saya amat respect ngan prof Ustaz Abil ni.. he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mampu ke tak jangan di fikirkan, kita belajar dulu, bila ada ilmu senang ler sikit kan...

      Delete
  7. Asmengggggggg...Asmengggggg..alahaiiii terikut2 dah cik ne.
    Best nyeee akak Gee naek unta g Madina.Jimat gitu,tak yah isi2 minyak^^
    Prof dah lame tak buat n3.Cik pon tertunggu2,rindu kat akak Gee.Prof,nnt esok2 bawak akak Gee ke sabah pulak ye..Panjat gunung kinabalu..cehhhhhhhh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa panjat gunung!! jap, jap nak tanya Gee, larat tak nak panjat gunung tu....

      Delete
  8. kalo org Ganu assemengggggg tu maksudnye konon2 i say man...tapi x tau la abg abil dapat dari mana perkataan tu...Tapi papepun sy doakan semoga abg abil dan kak gee bahagia,murah rezeki dan sihat sokmo....aminn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just keluar dari mulut jea perkataan tu...

      Delete
  9. hehe, terfikir jugak encik Abil ke mana akhir2 ni, ingatkan ada apa2 masalah, rupa2 nya luangkn mse dgn wife, oke la tu. semoga Gee sihat :)

    ReplyDelete
  10. Asseeemmeeenng!!! Hehehehe...
    Mai paris jer la, lepak rumah kitaorg. :)

    Bagusnya, bergurau pun dgn ilmu agama. Alhamdulillah..semoga gee disembuhkan oleh Allah Swt

    ReplyDelete
  11. Asseeemmeeenng!!! Hehehehe...
    Mai paris jer la, lepak rumah kitaorg. :)

    Bagusnya, bergurau pun dgn ilmu agama. Alhamdulillah..semoga gee disembuhkan oleh Allah Swt

    ReplyDelete
    Replies
    1. OO ada rumah di sana yea,,bagus,bagus nanti kita org leh tumpang...

      Delete
  12. Assalam loving couple...

    Walaupun everyday menunggu update dari blog nie, tapi belum tergamak lagi nak paksa En Abil update, hehehehhe. (Belum tu maksudnya akan kot...hua..hua..hua..) Memahami, bahawa rutin harian pasti padat untuk Kak Gee. Take ur time. The time yang sepatutnya hak Kak Gee. Kami sebenarnya tak ada hak pun. Cuma atas belas ikhsan En Abil jer kalau ada masa terluang. It's a bonus for us.

    Anyway, teruskan merancang percutian. Ha, masa nielah nak vacation kat tempat shopping kan...? Mana tahu, Kak Gee teruja sebab dia ada deep interest in shopping.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gee! shoping!!...Kalau Gee g shoping, toke Mid Valley tu kena melarikan diri dia tau,,kalau tak dengan toke2 tu Gee beli bawak balik!!...

      Delete
  13. hari2 masuk takde update.. hari ni masuk ade update.. suke2.. terdetik jugak dalam hati.. kak gee tak sihat ke? alhamdulillah sihat.. siap g umrah lagi.. hihi.. bahagie selalu!~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pas ni nak ke Mesir pulak, panjat Piramid!

      Delete
  14. LOL patut la lama tak mengupdate blog, dia pegi jalan jalan obersea rupenye...hehehee. Abang time nak gi London dgn Kak Gee tu nanti, alang alang singgah Paris jap, pegi Eiffel Tower bawak Kak Gee, mesti dia suka, romantik gitu :) Lagi feel kalau pasang lagu peranchis afafa affuffu..pergghh!!, jgn terlebih feel ye, takut semput :p

    Selamat berdating Abang Abil & Kak Gee! jgn nakal nakal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ticket flight dah habis la nak ke sana, tahun depan jea la...

      Delete
  15. whoa..umrah..patut pun hari2 jenguk blog abg abil xda the latest post,hari ni baru ada..alhamdulillah abg dgn akak sihat..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pas ni kena panggil Hajjah Gee tau...hahahha

      Delete
    2. hihi..Hajjah Gee dgn Haji Abil.. :p

      Delete
  16. lepas ni kak gee ada lah wheel chair

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan wheel chair, Harley Davidson la! bromm bromm..

      Delete
  17. Salam Abil dan Gee,
    Selalu jadi silent reader je.....hari ni baru tergerak nk komen sbb dah boleh tahan air mata dr kuar..Akak selalu pikir kalo la akak jadi mcm Gee, adakah sanggup abg K akak tu jaga akak mcm Abil jaga Gee...Harap2 Abil dan Gee tabah ujian Allah ini..Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fikir sihat selalu kak...senaman rajin2..

      Delete
  18. setuju dengan bab nurse yang seksi2 tu.ahahahaha.

    saya setuju tu bro.. biarlah orang nak kata apa2pun kat kita.. yang penting kita tak kacau periuk nasi orang langsung pun.. dalam hidup kita ni , memang dah ditetapkan ada pro dan contra olehNya. akan ada orang yang suka kita , dan ada yang akan benci kita. semua tu adalah dugaan olehNya untuk menguji tahap mana kesabaran kita menghadapi semua tu.. dan orang yang berjaya di'sana' adalah orang yang berjaya harungi segala ujianNya di dunia ini dengan penuh kesabaran dan keredhaan.. ini yang saya belajar...

    ReplyDelete
  19. Abg Abil,

    haa update pun belog ni.

    Kak Gee!!! *hugs* semoga cepat sembuh.

    Lyana
    Putrajaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Balik balik kak Gee jea dapat hug!!...malas la nak up date...

      Delete
    2. xkan nak hug dia pulakkkk!! buweekkkk

      Delete
  20. hahaha abg abil, sy yg sakit mcm ni pn tingin sgt g mekah dan sy dr dulu lg harap2 sgt suami sy nnt bole bawa sy tunaikan haji, klu sy blm sembuh pn, harap2 dia dpt dukung sy mcm abg abil dukung kak gee tu kt sana nnt...janji dpt pergi je...huhu tingin sgt.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyAllah, bila sihat nanti boleh ke sana, tapi elok sangat ler tu dah terasa nak ke sana. Biasanya kalau dah ada niat ada la rezeki ke Mekah nanti..InsyAllah..

      Delete
  21. Assalamualaikum Abil...

    Assalamualaikum Gee...

    Dah lama rasanya kakcik tak singgah ke sini. Bagaimanapun kalian tetap ada di hati kakcik.
    Kalau berkesempatan, kakcik ingin nak singgah ke rumah kalian lagi pada Ahad nanti. Kalau jadi, kakcik akan telefon Abil nanti, ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm kakcik, kalau jadi datang nanti, hallo hallo la saya yea...

      Delete
  22. Solute la bro.. Serius, mmg terharu dgn pengorbanan abg abil... Bila baca, naluri suami memang merundum... Dan tertanya tanya, apakah saya mampu jadi macam abg abil ni?? Dan apa kata buat cerpen kisah abg abil dr mula mula kenal kak gee?? Cadangan je.. Hehehe... Pastu, mesti ramai yang nak jadi macam abg abil.. setia selama lamanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha cerpen! Actually dah ada penulis novel datang, katanya nak publish novel warkah ni...tgk la cmana dalam 4, 5 bulan akan datang ni...kalau ada rezeki siap ler novel ni...

      Delete
  23. Saya hantu novel! Company mana? Abg abil sila bagitau nnti yer... Ehem.

    Klu ada siapa yg p umrah.. Alis akan minta mereka doakan kak gee cepat sembuh.

    Jom thn 2013 bawak kak gee p beijing ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti saya beritau bila siapnya...Kalau ke beijing tu Gee rasanya dah few times ke sana dah...Kita g Mesir la, nak?

      Delete
    2. kita? perghhh perasan tol mamat ne sapa nak ajak dia?!!

      Delete
  24. Alhamdulillahhhh, dah selesai buat umrah :) asmenggg.

    ReplyDelete
  25. kita selalu jadi silent reader aje ..
    tapi bila x update nie
    tertanya2 juga ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya malam ni nak up date sikit ler...

      Delete
  26. faham dengan keadaan abg abil menguruskan k.Gee.. ;)

    ReplyDelete
  27. datang sini lagi jenguk abang dan kakak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai tetamu menjenguk hari ni, sila sila...

      Delete
  28. saya dtg ziarah abg abil dan kak gee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, tentang kita berdua.!..sila masuk sila masuk...

      Delete

Followers