Friday, 14 September 2012

"Hallo, dah makan telur?"

Sayanggggg....Assalamualaikumm..
Assalamualaikum U guys..


Makin hari bertambah manja rupanya u ni, semenjak raya nampak ada perubahan yg positif walaupun very very slow.....Yea la, sakit ni datang macam ribut, bila nak pergi macam semut, Tu perumpamaan org tua2 kita kan..Tapi masih ada in between tu graf kesihatan u tu menurun but kurang ler sekarang ni...Namun begitu, manja u yg tak tahan nak layan dear,,,oii sekarang ni tak boleh la I hilang kejap dari bilik u, sure u dok panggillll jea...sometime sometime I buat tak tau jea coz I ada kerja rumah lain nak buat dear n perlu keluar jap beli makan n keperluan u everyday....Dear,,dear...

That day pagi, I dok urut2 ur whole body pakai Habautus Sauda, then petang I dukung u ke bilik air, guting rambut u yg cepat panjang sekarang ni pas tu mandikan u....makin cantik kulit u,, u pun makin cantik pada pandangan mata I ni...fuyoo macam putri Sentubung@ mayang di umbuk!!...masa urut, gunting rambut n mandikan u, I pun dok bercerita pasal kita masa cinta cinta pas nikah dulu..u pun dok diamm jea mendengar walau pun muka tu nampak blurr jea bila I membebel bercerita...bercerita kejap pas tu I nyanyi, then sambung cerita,,cm tu la I layan u sampai selesai semua kerja2 tu,,lagu "Lelaki Ini"..u suka la dengar I nyanyi kan....Ingat tak dear,,waktu u tgh bekerja dulu, kejap2 I akan call u, kejap2 I call..tak de apa pun, hanya suka mengusik u jea..kadang2 tu sampai u rimas, baru la I stop call u.....for that day jea,,esok buat lagi, sampai semua staf yg bekerja ngan u dah faham dah, asalkan fon u berbunyi tak lain tak bukan mesti Man Of Power u ni yg call,!heheehe

Dengan suara buat2 sengau i " Hallooo,,dah makan telurrr" u pun jwb ngan suara yg sama.." Lum lagiii, sebab masih rasa kenyang dari malam semalam" ( telur dadar! ) " okeyy pye pye " I kata ...U kata " jgn lambat jemputt petang nantiii".....Selang sejam I cal lagi.." Halooo, ni pn Fauziah ke, isteri kemanjaan saya?" U jwb..." Oh! ni suami saya yg selalu ganggu saya waktu kerja yea?..I : " Ok, pye pye cayang,,jgn lupa dongak ke langitt" U: "Dah naik lenguh tengkuk asyik pandang langit bila ingatkan u,,ccc uuu"....Macam tu la setiap hari kita ni, dok call jea..biar pun masing2 sibuk ngan kerja masih gak kita akan call n usik mengusik....Seronok I beristeri kan u..Kadang2 pulak,, waktu nak tido pun kita ber sms, pada hal baring sebelah menyebelah jea tu. Selagi kita berdua tak lelap selagi tu la kita sms atau berborak2 sampai salah sorang terlelap...Pernah u tanya I satu soalan ni.."Katakan la 1 hari kita bergaduh besar, awak lempang saya tak?"..Dengan selamba I jwb " Bukan setakat lempang jea,,tumbuk, pijak rusuk u 16 kali, tendang cm bola n last sekali bakar u!!" hahahahaha I gelak...u siku perut I dan nak I jawab betul2....Dear, mana la I tau I lempang ke tidak..harap2 I tak la sampai cm tu zalim pada isteri I ni,,jwb I..U diammm jea...Then I pun kata lagi,,InsyAllah, tak kan I buat cm tu,,malahan pukul di muka ni adalah larangan keras Allah..aa mula la I ceramah kat u...Pukul di muka haram hukumnya ( Fatwa jumhur Ulama )...coz di muka la terletaknya pancaraindera kita, di muka la letak kecantikkan kita Allah cipta dan kulit di muka ni yg halus...Kalau kita memukul muka pastinya mencari kemurkaan Allah,,,I tak berani nak buat cm tu....Agaknya subjek ni memikat hati u, dari posisi baring terlentang u, u mula menukar posisi mengereng mengadap I, ( ada yg tersenyum bila kata tukar posisi ni, kenapa1?? ).. nak dgr lagi keterangan I ni....

U guys pun dengar ni,,(,U guys tak payah la baring mengereng adap I, duduk jea n baca n3 ni,,) aduhhh...Katakan la kita dah pukul muka tak kira la sapa2, then berlakunya kecederaan pada yg kena pukul..Walaupun selepas tu kita minta maaf dan org kena pukul maafkan kita, ianya masih belum settle lagi pada pandangan Allah. Contohnya patah sebatang gigi kawan tu, kita ni wajib bayar pada kena pukul, seekor unta!! Tu denda pada hukum syarak..Kat Msia ni tak yah la bagi unta, mana nak cari,,yg kat Zoo tu jangan ambik!!...bayar jea harga seekor unta.( pendapat sesetengah ulama ). Tu kalau sebatang gigi!! kalau koyak muka? buta? pekak?...amacam,,ada duit nak bayar,? kat akhirat nak jawab apa pada Tuhan? Nanti Tuhan tanya, " Kenapa pukul muka,? Kan AKU dah larang!" Apa u guys nak jawab?....Kalau yg tukang tanya tu nenek ipar kita, boleh la kita kelentong2 jawab....ni ALLAH sendiri yg tanya!!....Ingat yea, cmana marah kita ni, JANGAN pukul muka sesiapa,,tidak boleh....Tetapi ada pendapat Ulama mengatakan memadai kita berbuat baik selepas itu pada yg kena pukul...( rujuk la pada mana2 ustaz )..

Bila puas I ceramah bab tu kat u, bila I toleh tgk u....rupa2nya dah lelappp u ni..Itu tandanya u yakin yg I tak kan mengasari u...tersenyum I bila menatap wajah isteri saya yang sedang tidur waktu tu...sehingga kini pun I akan tersenyum setiap kali I memandang wajah u bila u dah tidur...kadang2 I senyum sambil menitiskan airmata....Tak pe yg sayang,,sabar yea ngan ujian ni..InsyAllah, InsyAllah, Tuhan mengembalikan kita kasih sayang semula suatu hari nanti...InsyAllah...

Pada suami2 di luar sana termasuk la saya ni..Tolong la hargai isteri kita. Jangan la kasar atau memukul isteri2 kita ni..Cukup la kita baca di akhbar, tgk kat tv tu berkaitan hal2 sebegini..CUKUP!! Mengasari isteri ni sebenarnya boleh menghilangkan KELAKIAN kita,,hilang jantan nya..( oi! bukan anu nya, sifat jantannya!!...aduhhh u guys nii )..Please,,stop abusing.....Dear, cukup sampai di sini dulu yea for today. Bila berkesempatan I up date lagi ok dear..

Perut pun dah lapar, tak tau apa nak makan ni......Oh ya!! Mc D buka lagi so boleh order 2 beef lagi!!! yahooo...ok guys wa mau cau dulu, lu org pandai2 la baca n3 wa ni...ok bro, ok sis, ok Dear....cau cincau campur soya bean!...

72 comments:

  1. hehehhe.. xpernh thu pasal pukul muka ni. thank abg abil..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu baru pukul muka...tarik rambut, gigit telingga, cili mulut,..oooooo banyak lagi ni....

      Delete
  2. hehe..sempat lagi bergurau senda...memang terer r abg abil ambik hati kak gee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aidaaa,,jgn lupa Famous Amos macademia nut yea...kalau takkk,, abg akan up date e3 pasal ikan jaket untuk 1 bulan berturut2...hehehehehehe...

      Delete
  3. salam..abg abil
    hope llaki @ suami d luar sana mcontohi sifat2 tpuji yg ada pd abg abil..kim salam kt kak Gee ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru jea sampaikan salam Tiez ni kat Gee...tqq

      Delete
  4. hahaha... tergelak sorang lak wa baca post entry nieh.. good.. =)

    ReplyDelete
  5. abg abil ni buat mamalove sonyummm sorang2 dopan pc ni ha, BERTUAH kak gee abg abil layan cam princess ;). Ya la abg abil, trauma dah saya ni baca dlm paper, suami kelar, pukul, bunuh, bakar, tetak isteri menakutkan. fuhhhhhh. sbb tu bila ada pertelingkahan saya diam jer. takut benda2 cam ni terjadi.... sesetengah org lelaki ni lagi di jawap lagi depa naik hantu...mula laaa naik kaki tangan segala bagai.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu pasal mamlove kena belajar silat gayung@ Tomoi ke ngan Kakcik di bawah tu...

      Delete
  6. suka baca entri abil, di luar tetap hepi w/pun di dlmnya kita tak tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyAllah, dalam pun rasa happy gak coz Gee ada di samping saya ni...

      Delete
  7. Corretan abil Kali ni buat akk ketawa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahahahahaha saya pun ketawa ni hahahahaha sama2 kita ketawa....

      Delete
  8. Asalamualaikum Abil dan Gee...

    Walaupun Abil tulis catatan ini dengan nada jenaka, sebenarnya kakcik sangat sebak dan bergenang air mata . Semoga Allah SWT memberikan keajaiban buat Gee dan dia dapat bemesra semula dengan Abil seperti dahulu. Kakcik masih ingat sedikit senyuman Gee sewaktu kakcik menziarahi kalian tempohari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa kakcik, tak mau la sedih2..cm la kakcik tak biasa ngan n3 n3 blog ni..

      ooo kakcik, sekarang ni hari2 Gee senyum dah...

      Delete
  9. Kan...kalau ada ramai suami macam ni, kan ke aman dunia....:)

    ReplyDelete
  10. sy pn benci tgk laki lempang pompuan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau flying kick, cahaya suka tak??..hehehehe

      Delete
  11. salam abg abil..
    kenapa after 2days baru update n3?
    everyday daku menunggu update kak Gee..and kl boleh amek la gambo kak gee everyday..hihihi

    happy weekend day for u guys!
    last weekend open house..so, selamat hari raya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm mommy..hehehehe alaa mommy, blog ni up date 3 kali jea seminggu la...

      Delete
  12. Saya pun mcm kakcik. .En Abil mengimbau kenangan bersama isteri..menghargai masa bersama pasangan. ...Well done en.Abil. ..Saya berharap suami saya akan membaca blog ini suatu hari nanti..

    ReplyDelete
  13. En.Abil, Gee makin manja tu sebab dia makin sayang kat u...moga moga ada kesempatan buat saya ziarah u and Gee. InsyaAllah. .Boleh ke en Abil.

    ReplyDelete
  14. semoga ALLAH merahmati setiap perjalanan hidup abg Abil dan kak Gee. may allah bless you and wife.

    ReplyDelete
  15. entry yang memberikan info berguna ..

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah...dpt ilmu br.. tq abg abil....=)
    smoga Allah terus beri kekuatan & kesabaran unt abg terus mjaga kak gee...
    "...bersabarlah.,ada sinar menanti di depan..."
    =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada sinar kat depan yea..emm dari semalam abg tunggu tak nampak la pulak...Kat depan tu rasa2nya jauh lagi tak?...hahahaha

      Delete
  17. salam...walau ada masalah..ttp kene senyum jugak...

    ReplyDelete
  18. Sama2 kita Doa ye

    ReplyDelete
  19. Kalau mr wonderpet tu pukul2 ai, ai ngadu kat lalink ye.... ;) tp kalau pukul2 manje tu camne yek? tu kira penderaan gak ke? heh heh heh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mr Kamannn...Ingat, saya Man Of Power @ T-Rex!! Calar sikit jea lalink saya ni, sikit jea calarnya..Tak cukup tanah kat muka bumi ni nak lari kalau T Rex kejar!!......Amacam lalink, ok tak ayat warning tu..? hehehehehe

      Delete
  20. salam dearest Abil gan Gee,

    Selamat Hari Malaysia esok ya... nice updates ...tiap2 hari dah jadi routine utk bukak diary abil nie....maybe semua tulisan abil nie boleh dibukukan khas buat semua isteri2 di luar sana.Kalo in somewhere in this world...org yg ada pengalaman2 mcm nie selalunya akan menjd org yg akan rounding buat talk on motivation kepada org lain...tiada yg mustahil dengan izin Allah kan abil...kan gee... :D

    ~ CB ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak bukukan citer ni pun ada yg offer..apa pendapat CB, should I ?..Bab talk tu memang ada perancangan sebegitu, but let me settle ngan Gee dulu...tqq CB...

      Delete
    2. why not ...everybody have their own side of story but not everybody is brave enough to do it...all the best ya abil...be strong and Allah will be with you all the way ...

      ~ CB ~

      Delete
    3. Ok then..kalau jadi nak di novelkan, I will ask ur opinion lagi ok CB..tqq..

      Delete
    4. tak mustahil akan jd akasia or telenovela kan abil...apapun fokus utama adalah gee...yg lelain tu adalah dgn izin Allah jua...all the best to you ya little bro :D

      ~ CB ~

      Delete
  21. sama juga saya... tiap2 hari akan tgk n baca blog ini. semoga iateri kembali sembuh, amin.....
    -kakwan-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalkan tak ganggu kerja harian, ok la nak baca tiap hari..Thanks kakwan.

      Delete
  22. Tabik pd tuan atas pengorbanan yg dilakukan insyaallah ganjaran akhirat menanti tuan...

    ReplyDelete
  23. sedih terharu romantik u all..xtau nk gmbrkn perasaan nihh...hope kgee cpt sembuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tau nak gambarkan!! jgn gambarkan, citer jea...

      Delete
  24. Cerita abil n gee akan jd inspirasi utk sy kyat menghadapi dugaan rumahtangga sy.. Be strong ye..

    ReplyDelete
  25. Replies
    1. abang abil kenapa REMOVE...ni.....?????
      story lerr sikit...hehehehe very the buzy body kan mamaloveyou ni... ;)

      Delete
    2. Bukan saya yg remove ler..si pengomen tu sendiri la mamalove...

      Delete
  26. yeah.. otomen datang menjengah....dah update upenye blog ni...! hehe assalamualaikum abg abil n kak gee.. moga ceria2 sokmo dan kak gee bertambah sihat...amin! teringin nk jmpa kak gee ni... i'allah moga de rezki smpy sy ke somban. semoga ALLAh cepat sembuhkan kak geee.. aminnnnn! abg abil... sy tgu kisah yg seterusnyeeee.. boleh jd inspirasi buat sy nnti juga.... i'allah! salam syg buat kalian.

    -otomen tganu-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai,,mana datang pulak otomen Tganu ni..Cuba terbang kat sini nak tgk...!

      Delete
  27. salam, uncle abil ..baru sy tahu pasal hukum pukul muka org hehe
    manja juga aunty gee yer =) uncle abil sy tunggu kisah yg seterusnya,boleh jd motivasi buat sy =) . . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingat tau jgn pukul2 muka...Rabu ni insyAllah up date lagi yea..

      Delete
  28. Wah...maklumat baru. t.kasih share information walaupun ianya perbezaan pendapat ulama, tapi apalah salahnya yang baik kita teladankan. Shukran...

    ReplyDelete
  29. Bahagianya abg abil dan kak gee...Moga di setiap dugaan yg abg dan kakak tempuhi diberikan kekuatan dan kesabaran menempuhi hari mendatang...dn sya doakan moga kesihatan kak gee akan pulih....Kita hanya bisa mendoakan yg buruk datangnya dari kita yg baik itu semuanya dari Allah S.W.T. Abg abil u r really Man of Power..

    ReplyDelete
  30. Bahagianya abg abil dan kak gee...Moga di setiap dugaan yg abg dan kakak tempuhi diberikan kekuatan dan kesabaran menempuhi hari mendatang...dn sya doakan moga kesihatan kak gee akan pulih....Kita hanya bisa mendoakan yg buruk datangnya dari kita yg baik itu semuanya dari Allah S.W.T. Abg abil u r really Man of Power..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena la bahagia kan, nama pun suami isteri...InsyAllah..

      Delete
  31. abg abil,

    saya suka baca blog ni, sebab menyedarkan saya banyak perkara.

    TAPIIIIII

    saya jugak benci baca blog ni, sebab lepas habis baca mesti meleleh ayaq mata. Sob3.

    Lyana,
    Putrajaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eee tak maluu, dah besar2 oun nak nangis...eee tak malu...hehehehe

      Delete
  32. Baru fisrt time sy baca blog ni...terharu dgn ketabahan en. Abil.
    Tak sabar nak tengok rancangan "soal wanita" mlm ni

    ReplyDelete
  33. Untongnyerrrr kalau sy dpt suami yg carring,romantik gierr cm cik abil ni....
    Penuh dgn sifat kasih syg....semoga kak gee cpt sembuh hendaknya...
    Dan semoga sy dtemukan jdoh dgn insan penyayang juga...aminn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan kata kalau,,mesti la kena cari nanti jumpa la yg terbaik buat chenta hearty...

      Delete
  34. emmm...untung la..suami saya ni pulak x pernah la nak kuarkan kata2 romantik ke, manja2 ke, yg dia tau, balik keje je, makan pastu main online game sampai ke pagi bute...duduk berdua dlm rumah tp rasa mcm duk sorang2 je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. emmm kalau begitu minatnya main game kan, u pun cari jalan main sekali ngan en suami tu..kata ngan dia tgk siapa yg terror main game..cuba buat...

      Delete
  35. sweetnya kisah cinta en abil dgn k.gee..btuah sgt kan en abil beristerikan k.gee dn k.gee bersuamikan en abil..moga terus kekal bahagia..k.gee cepat sembuh tau...

    ReplyDelete

Followers