Wednesday, 12 September 2012

For u dear..

Assalammualaikum.. isteri, teman hidup, sahabat, buah hati, tempat bermanja ku...Fauziah bt. Muhamad.
Assalammualikum pada semuaaaaaa semua smua pengunjung blog, warkah isteri saya ni...

Lelaki  ini  yang  selalu  mennyintaaaii  muu....( nyanyi ramai2.....oii nyanyi la!! ).......berkilat kepala la pulakk...aduhh...namun begitu tetap HEN>>>SEM!

Malam ni baru la dapat nak berehat awal I ni dear..Tu yg ambil peluang up date blog untuk u pulak..2 hari lepas u demam lagi sebab 2 hari sebelum tu u tak nak tido. U asyik nak dengar I berborak ngan u jea dari subuh sampai la ke subuh!! Pujuk2 suruh tido pun tak jalan gak, emm apa lagi, u ni kalau tak cukup tido confirm2 akan demam. I ni kan doctor u, I tahu la... Today demam u dah ok dah, u pun dah tido awal tonite,,that"s good dear...So esok pagi u bangun I akan urut seluruh badan u pakai minyak Habautus Sauda..Biar badan u rasa fresh2, rasa sihat. Tak nak nanti u sengal2 badan n sendi2...Ok tak, suka?... Abil Fikri ni yg urut sapa yg tak suka kan!! hahahaha aaa ada yg nak urut? mari, mari abg boleh urut2kan..tapi wanita sahaja laa hahahahahha....jgn marah aaa gurau2 jea...I hanya urut u and my mom jea la dear,,,

Dear, minggu ni actually kita berdua ni dok sibuk shooting2 tau..Semalam n today dok shooting for TV9 dan TV ALHIJRAH....oh yea wawancara pulak ngan Majalah Harmoni, artikal untuk pusat zakat n majalah,,majalah..emmm alaa lupa la pulak. Semenjak kepala ni dah berkilat dok lupa jea..aduhhh...ada la majalah tu nanti I ingatkan balik yea syg....Tapi semestinya BUKAN majalah Playboy atau yg sewaktu dengan nya,,dont worry dear, dont worry...TV9 ni akan ke udara dalam masa terdekat ni kut coz penerbit belum beritau I lagi waktu siarannya..yang TV ALHIJRAH secara live I akan ke sana pada 22 sept ni jam 8.35 malam.....U tunggu kat rumah tau sekejap ngan mak mertua u and mak uda. ( Mak Uda I ni, x staff nurse ). I g sekejap jea ke studio ALHIJRAH, by 11pm I balik ok.....Akbar2 Sinar yg dok cita pasal kita pun I dah simpan keratan nya dalam bilik kita ni yea....Macam2 cita la kita ni kan...Alhamdulillah kan dear..Tengok, Allah nak bantu kita ni, berbagai bentuk caraNya. Alhamdulillah, Alhamdulillah dan juga Sealawat ke atas Nabi kita, keluarga dan para sahabat.....

Jangan u fikir yang bukan2 tau dear. I bukan mencari publisiti atau nak promote diri I ni sebagai suami Mithali,,bukan, bukan...Rezeki yg Allah beri ni  dan segala usaha ni coz of u dear, bukan untuk I..Lagipun I ni hanya suami yg biasa2 jea, tak de mithali nya mahu pun hebatnya..I just nak jaga u n berusaha mencari penawarnya untuk u dear..Ungkapan, "semua penyakit pasti ada ubatnya". Memang I yakin. Persoalannya,, mana satu ubat untuk u ni??......Tahu? mana satu ubatnya?!............Sebenarnya, ubat u ni ada di dalam AL QURAN ni rupanya, dan mesti di sertakan dengan doa2 yang mustajab. Sssoooo, yang Al Quran tu ( Syifa" ) I yang selalu menguruskan,,yang bab untuk doa yg mustajab ni pulak perlu banyak...Then baru la I nampak kenapa Allah membuka hati I untuk mencipta blog ni selain dari warkah untuk u nanti ( InsyAllah ), di sini la datangnya doa2 yg banyak....Doa2 dari keseluruhan pembaca2 dari serata dunia, baik dari blog ni, dari FB, dari akhbar, penonton2 TV3, TV9( insyAllah,) TV Alhijrah (insyAllah).......Dan InsyAllah berkat doa mereka2 ni la datangnya penawar untuk u, datangnya keputusan Allah yg terbaik buat u n I ni...IsyAllah dear, InsyAllah...Anggaran pembaca2 warkah ni pun dah mencecah lebih satu juta orang dear,,u ada 1 juta doa...mana la tau ada di antara doa2 yang pembaca2 ni hulurkan secara sangat2 ikhlas dan juga di iringi airmata memohon pada Tuhan,, Allah makbulkan....Ni la antara tujuan2 usaha yang sedang I jalankan for u dear, for u...Of course, di samping tu juga I memang sedang mengumpul dana untuk perubatan dan keperluan u juga,,,Dengan rasa rendah diri, saya ABIL FIKRI mengucapkan terima kasih dan terima kasih pada u guys semua yg menghulurkan doa, sokongan n sumbangan buat kami berdua di sini....Terima kasih. Moga Allah membalas baik jasa u guys n family dan moga Allah memberikan kesihatan yg baik sehingga ke akhir hayat pada kita semua..amin,amin,amin Ya Allah...

Sygg,, u isteri I, sememangnya itu la usaha2 I yg mampu..Sekiranya nanti ada kesempatan u membaca blog u ni atau akhbar2 yg I dah simpankan tu dan u akan tgk ada juga cemuhan yg I terima dari segelintir pembaca,,Ingat, JANGAN sesekali u marah atau terasa pedih hati tau,,jangan... Mungkin dia org kurang faham sedikit keadaan I ni yea. Mungkin masa dia org komen tu, dia org ada masalah ke, atau apa saja dia org rasa,,u jangan marah..I nak u maafkan sekiranya u rasa mereka yg bersalah, dan I nak u doakan mereka yg baik2 sahaja yea...INGAT! tu pesan I..Walaupun komen tu menyakitkan hati namun Allah tetap sayangkan dia org,,so siapa kita nak marah2kan mereka...Dia org tu tak sengaja...yea dear.. Kalau u nak marah, u pandang la I ni, bagi la I muka sikit,,I tak marah pun malah mereka tetap I doakan kebaikan dalam tiap solat..Kita yg memilih sifat baik mana yg perlu kita gunakan. ( ingat tak pesan I dalam n3 yg lepas2 ).

Buat masa sekarg I nak tumpukan pada penjagaan u dear, soal rezeki jangan risau,,Allah ada, YAKIN la, kita yg sedang menjalankan ujianNYa, sudah pasti la Allah bantu kan..yakin dan yakin..Tgk tu,, u dah jadi famous amos serata dunia,,ramai yg kenal u, ramai yg jadi teman2 baru u nanti..I ni dok tumpang jea hehehehehe jadi la kan....bagi siapa2 yg nak menumpang boleh ler kita meriahkan tumpang tumpangan,,best ooooo hahahaha....Actually up date kali ni, I pun tak tau apa yg I merepek kan ni, main up date jea..U guys ok ke ngan up date blog I kali ni?? Kalau agak2 boring, I am sorry ok....yea la sometime sometime I ok, sometime2 I aaaa I..emm I ok alsooo....u guys no happy u go there sleep2. Me also after this go Mc Donald ask burger 2 beef..not 2 cows laa...2 beef, ( double cheese burger ) yes that the name...oh my english! so hornyyy ehh silap silap aaaa so harmoni...hehehehehe

ok la guys tomorrow tomorrow I taip again in my blog this....see u soon.. and a bit later later... I love my wife...I love u guys....French Kiss everybody....Nite nite.


P/S : oopss..lupa pulak, komen2 dalam n3 emm emm emm akan saya balas, hanya mohon sedikit masa yea..tak sempat 2 hari yg lepas agak sibuk n agak letih sikit..maafkan saya yea.....

230 comments:

  1. abg abil..i think u need a good rest and a good sleep as well..pls make sure tht u urself are well taken care of okeh..dahh jgn nk ngarut2 banyak2 sgt..g tido..tmrw will be another good day full with blessings from Allah,insyaAllah..good nite kak Gee..love u so much..

    ~cj

    ReplyDelete
  2. betul tu..take yr rest..moga semua doa dn harapan suami ini di makbulkan ALLAH..amin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Already take my rest ler...dont worry2...I okk....u ok too?

      Delete
  3. Salam abg abil, saya betol2 respect kat abg sbb abg xpnah tnglkan isteri abg walaupun dlm keadaan sebegini. Abg btol2 ptt jd role model utk smua suami dan lelaki2 yg dh nak berkahwin d luar sana. Insyallah bang, berkat abg jga kak gee mcmni. Tuhan mesti bantu. Abg jgn pnah give up ye jga kak gee? Kitaorg smua kt sini sentiasa mendoakan yg terbaik utk abg abil dan kak gee. Take abg, salam dari Fadhlee Miri Sarawak:).

    ReplyDelete
  4. Salam uncle abil.Insyaallah.kalau ada kesempatan alyaa nk lawat aunty gee.semoga aunty gee cepat sembuh.semoga setiap doa uncle abil di makbulkan Allah.Amin.

    ReplyDelete
  5. As salam Abil,

    Wah makin glamer & busy Abil sekarang ni ye! Marya doakan yg baik2 buat Abil & Gee dr jauh... Mmg yakin Abil sgt tabah & sabar dgn segala cemuhan... pekakkan je telinga... teruskan usaha merawat Gee ye... 10 yg tak suka serta mencemuh tapi ada 1000 malah beribu-ribu lagi yg sudi membantu & empati atas apa yg berlaku... Jadikan pujian sebagai perangsang kejian sebagai pembakar semangat! Go Abil & Gee! *hugsss* for Gee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam again Marya..sebelum tu nak say sorry coz lum sempat nak ke blog kawan2 ni..will do nanti.

      Alaa biasa la marya komen2 cm tu, kita bloggers kan dah biasa kan, so its ok.......baru jea sampaikan ur hug kat Gee ni..tq

      Delete
  6. Assalamualaikum Abil Dan Gee.

    Kakcik datang menjengah lagi. Tak Ada kata-kata perangsang yang dapat kakcik beri kerana Abil
    lebih mengerti dan Allah Maha Mengetahui. Bagaimanapun, kakcik sangat terkilan dengan mereka yang cuba memberi duri beracun saat yang lain menghulurkan bunga penawar. Semoga Allah memberkati dan merahmati kalian dengan kasih dan sayangNya. Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm kakcik..maaf kakcik saya ke blog kakcik tapi lum sempat nak komen,,anyway thank you yea kakcik...

      saya tak risau la kakcik ngan komen2 cm tu, kakcik kan ada, nanti leh kakcik Tomoi kan dia org hehehhehe tapi gemuruh sudah!! hahahahahahah

      Delete
  7. tak sbr nk tgk en Abil kt tv alhijrah nnti, siap dh set kt kalendar tau... hehheeh.. insyallah, ngn doa semua org,semoga dpt membantu k Gee cpt sembuh... dana tau en Abil kuat n mcmtu jugak ngn k Gee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tgk tau nanti..remote control tu simpan dalam poket, jangan bagi sapa2 tukar channel.!

      Delete
  8. Insya Allah, pasti ada jalan. macam lagu maher zain pulak . sempat melawak , tapi air mata menitik laju jer baca entry ni. Insya Allah, didoakan kak gee dpt baca coretan di blog ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn laju sgt airmata tu, nanti kena speed trap! sapa nak bayar saman tu..hahahaha

      Delete
  9. Teruskan kehidupan dgn penoh keyakinan pada Allah. Sesungguh nya kekuatan dan ketabahan Abil menjadi pendorong kepada insan2 lain yg di uji sebegini...kak juga sedang di uji dengan satu ujian yg berbeza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama kita berdoa untuk yg terbaik yea..insyAllah.

      Delete
  10. Harap abg abil bersabar banyak2...rambut sama hitam tapi hati lain2..teruskan usaha murni abg menjaga kak gee..insyaalah semoga satu hari kita akan dapat melihat senyuman d wajah kak jee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rambut sama hitam,,hanya kurang, banyaknya sahaja...hahahaha

      Delete
  11. Sebak bace entry nie....Mudah2an sentiase diberi kebaikan utk abg abil sekeluarga....amin

    ReplyDelete
  12. sabar ye abg abil..pekak kan telinga..kadang2 manusia ni selagi tak terima dugaan yang hebat..selagi tu dok cemuh2 org jer..dah kene batang hidung sendiri nnti baru diorang akan terfikir kembali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan ler marah2...relaxx..Nor dah bfast lum ni..?

      Delete
    2. hehehe..tak marah..geram jer..ni baru je pas bfast nih..mcm biase tiap pagi akan bukak blog abg abil..hehehe..

      Delete
  13. Assalam...pasangan bahagia
    Biasa mmg gitu lah bila tak cukup tdor mmg suhu badan akan naik...kesian gee..n abik jgk
    So abil pun jgn lupa ya...kena rest jgk..time gee tdor..abil kena tidur jgk..jg kesihatan abil sbb gee brgantung pd abil 100% ni..ok
    Doa kami utk abil n gee...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tgh tido tadi ni..kak saniah komen terus terjaga! hehehe

      Delete
  14. ya Allah. permudahkanlah urusan hidup mereka... Uncle Abil, pahala bersama mu..insyaAllah, bekalan ke akhirat.ameen..:)

    ReplyDelete
  15. Salam...
    berat mata memandang,berat lagi bahu memikul..
    semoga abg Abil terus tabah dan tak akan jemu menjaga isteri tercinta..
    Betul tu..setiap penyakit ada penawarnya..berusaha lah...
    Abg boleh singgah blog saya..mudah-mudahan..dalam blog saya nnt akan ada sebutir sinar yang akan abang temui..InsyaAllah..yakin dengan Kekuasaan Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalammm..baru jea jadi follower kat blog Anum.

      Delete
    2. Terima kasih..
      Kirim salam ngan kak gee..
      semoga terus tabah dan berdoa semoga Allah akan sembuhkan penyakit dia..InsyaAllah..

      Delete
  16. semoga urusan abg.abil sentiasa dipermudahkan..;)

    ReplyDelete
  17. Pedulikkan je la ape derang nak cakap..kalo yang komen bende2 yang menyakitkan tu mmg derang ada masalah mental. sebab mereka tak pernah cuba untuk meletakkan diri mereka kat tempat kita atau pon tunggulah sehingga mereka hadapi ape yang abg abil lalui sekarang..sekarang ni roda derang masih berpusing dan di atas. esok bile mereka pulak berada di bawah hermmm tau la mase tu taula langit ni tinggi ke rendah kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bibu wilda dah mam mam pagi? Geramm sungguh bunyinyaa tu...jangan la marahh, nak cepat tua, dah nanti banyak belanja buat facial pulak...

      Doakan yg baik2 pada mereka2 tau..

      Delete
  18. Ini pertama kali saya lawat dan baca entri2 dalam blog ni. sedih pun ada, sayu pun ada.

    Setiap kesakitan yang kita alami boleh sembuh jika diberi rawatan yang betul. luka diluar senang nak rawat, tapi kalau yang didalam, melalui pemakanan insyallah boleh bantu. cuba baca tentang mereka-mereka yang berjaya sembuh dari nerve/brain damage.

    saya harap tuan blog terus berusaha cari ubatnya ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Karisma..tq sudi ke blog ini dan memberi pendapat,,tq yea..

      Delete
  19. Salam Abil & Gee,

    Setiap hari ada kesempatan blog ini pasti menjadi tatapan akk. Ketabahan sebegini amat sukar dicari. Semoga Abil tabah. Terima kasih juga kerana bagi keinsafan pada diri akk. Semoga Allah segera sembuhkan Gee ... amin

    ReplyDelete
  20. AS SALAM TO BOTH OF U ABIL DAN GEE . TOK SAH NAK CERITA BAGAIMAN SAYA RASA BILA MEMBACA WARKAH KAMU YG SUNGGOH SPECIAL NIE ... VERY SPECIAL INDEED ..A ONE IN A MILLION PERSON .. MASYA'ALLAH

    BUT ABIL I NAK BG U PETUA KESEMBUHAN YG AMAT MUSTAJAB ..MUNGKIN U DAH BUAT TAPI I NAK BG JUGA...

    MY FATHER DULU LUMPUH SEBELAH BADAN ...

    SO I SURUH MY SISTER BACA AS SALAM SETIAP HARI SEBANYAK MUNGKIN KERNA ASMAULHUSNA INI SGT MUSTAJAB ...

    THEN BACALAH FATIHAH BERKALI KALI TIUP PADA AIR MINUM DAN MANDIKAN

    THEN ALWAYS BG DIA MINUM AIR ZAM ZAM DAN BERDOA

    SOLAT TAHAJUD JAM 3 PAGI BERDOA ..

    BUATLAH SEMOGA ALLAH SWT MENYEMBUHKAN GEE SEPERTI MANA ALLAH SWT MENYEMBUHKAN NABI AYYUB AS ...

    AAAAMIINNNN YA RABB ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahamdulillah segala amalan di atas sentiasa saya amalkan sejak bujang dulu, InsyAllah akan di amalkan sehingga bila2...tqq ingat mengingati..tq yea..

      Delete
  21. assalam.saya nak jaga atuk saya pun saya rasa susah.mungkin keadaan rumah atau bilik air yang tak selesa.ini antara alasan nak jaga orang yang sakit.macam mana encik nak buang alasan macam tu( contohnya) kalau muncul dalam diri kita dan sentiasa kekal gembira

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam munul...ingat ni, dunia ni ada mula n pasti ada akhirnya...tetapi selepas di dunia kita mula semula,,namun tiada langsung akhirnya..kalau rasa2 nk mendapatkan tempat yg lebih baik di sana nanti, di dunia ni la kita booking siap2..Buat jea kerja tu elok2, alasan tu ke tepi kan dulu..sabar.

      Then, nanti tuhan tanya kita kenapa tak buat kerjaNya yg di beri elok2..kita nak bagi jawapan apa,? nak cakap ngan Tuhan rumah n toilet tak selesa la BOSS!! Ada berani...


      Delete
  22. disyariatkan membaca doa yang telah diajarkan Rasulullah saw apabila kita mendapatkan ujian sakit. Imam Bukhari – Muslim meriwayatkan hadits dari Aisyah ra: Bahwa Nabi saw pernah menjenguk keluarganya yang sakit , lalu beliau mengusapkan Tangan kanannya (ke daerah yang sakit) dan berdoa:

    Allohumma Robbannaas azhibil ba’sa isyfihi wa antasy syaafi laa syifaa’an illa syifaa’uka syifaa’an yaa yughoodiru saqoman

    (Ya Allah Robb sekalian manusia, hilangkanlah kesengsaraan ini dan sembuhkanlah ia. Karena sesungguhnya Engkau Maha Penyembuh dan tidak ada kesembuhan melainkan hanya dari-Mu yaitu kesembuhan yang tidak mennggalkan penyakit lagi.)

    Hadits lain dari Imam Muslim dari Utsman bin Abul Ash bahwa ia mengadukan rasa sakit yang dideritanya kepada Rasulullah saw, maka beliau saw pun bersabda: Letakkanlah tanganmu diatas bagian tubuh yang terasa sakit itu dan ucapkanlah “Bismillah”, lalu bacalah sebanyak tujuh kali:

    A’uzu bi’izzatillahi wa qudrotihi min syarri maa ajidu wa uhaaziru

    “Aku berlindung dengan kemuliaan dan kekuasaan Allah dari bencana penyakit yang kurasakan dan kucemaskan ini.”

    Kata Utsman: kulakukanlah seperti itu berkali-kali hingga Allah menghilangkan rasa sakitku. Selanjutnya akupun senantiasa menganjurkan keluargaku untuk melakukan hal yang sama (HR Muslim)

    Itulah antara lain doa yang diajarkan kepada kita ketika sakit. Pada dasarnya kesembuhan itu hanya datang dari Allah dan hanya Allah-lah yang dapat menyembuhkan hambaNya yang sakit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyAllah, tq share info hadis tu, sgt berguna. tqq..

      WA IZA MARITTU FAHUWAYASFIN....InsyAllah.

      Delete
  23. slm... setiap pg msok ofis sy akn bce blog en..alhamdulillah sy turut doakn yg terbaik untuk en n wife.. tuhan maha mengetahui setiap apa yg diberi pasti ada hikmah bersabar ye.insyallah pn pasti sembuh seperti biasa..amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooooo g ofis baca blog!! Boss, boss,, Raja Eika tak buat kerja, dia baca blog!! aaa, tak tau, boss marah....

      Delete
  24. assalamualaikum encik abil
    saya datang beri komen untuk kali kedua atau ketiga.
    oh patutlah semalam tiada entry terbaru...
    sibuk rupanya.takpe.publisiti tu moga2 dapat menampung kos perubatan kak g.yelah habbatus sauda' tu pun hukannya murah kan encik abil.

    Alhamdulillah Kak G dah nak tidur.
    ayat encik abil
    I kan doktor u,
    sebiji macam ayat suami saya
    ada masanya saya tak nak tidur
    dan suami pun cakap nanti demam...

    maaf encik Abil
    kalau pampers
    kena salin sekurangnya berapa jam ye?
    kalau saya, dalam 3 jam ...
    minyak habbatus sauda tu memang bagus encik abil.
    alhamdulillah, kat sendi2 boleh rasa hilang sejuk dan kebas.

    Walaupun komen tu menyakitkan hati namun Allah bersama mu dan kak G dan hambaNya yang sabar.

    "Kalau kau menjadi aku
    kau kan mengerti.."
    itulah kata2 suami saya
    saat ada insan yg meminta suami kahwin lagi
    atau lain2nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu kainseling.. sorrie tanye.. dulu sakit juge ke? and skg dah sihat?

      Delete
    2. Encik Abil,
      maaf ya saya jawab soalan anonnym.
      erm skrg dlm proses nak sihat...InshaAllah

      Delete
    3. Alhamdulillah...moga cepat sihat... Jenis Pampers yg gee pakai ni saya hanya tukar 3 x sehari jea..

      Delete
  25. As salam abang.. Sy salute sgt2 pengorbanan abg pd k gie. Klu bc n3 abg x sah klu x bengkak mata. Tgh2 ngs buley gelak pulak klu abg ade uat lawak..
    U are 1 in a million. Kak gie bertuah to hv u as her hubby n vice versa. InsyaAllah bang,akan ada hikmahnya. Samada cepat atau lambat je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bengkak mata!! sapa tumbuk? ckp ngan abg, sapa, sapa tu!! hehehehe

      Delete
  26. Assallamualaikum, En. Abil.
    Saya datang ke blog saudara atas keizinan Allah, doa saya memohon hanya kepada Allah agar saudara & isteri sentiasa diberikan yang terbaik disisiNya. Dipendekkan cerita, saya mohon agar saudara tidak memaparkan gambar-gambar isteri yang terbuka auratnya meskipun gambar-gambar tersebut adalah yang lama. Saya tahu saya perlu beritahu tentang itu dan saya harap En. Abil tidak salah sangka dengan saya. Apapun saya tetap mendoakan agar isteri En. Abil diberi kesembuhan. Tk -saudaramu

    ReplyDelete
  27. Salam Bro...semoga tabah dan terus berusaha...doa saya untuk you dan isteri...Hj Faisal

    ReplyDelete
  28. Abg Abil..u such a gud huby...pyh nk cr huby yg mcmnie...teringat pulak i pd kwn i..sikap nyer mcm u..jaga tunang dia hingga hujung nyawa...Allah syg u sbb tu Allah uji u...i akn terus doa agar u n gee akn sihat selalu..exspecially gee..cepat sembuh nnti kita blh main bowling...hihihi...abil insayallah i come visit both of you end of nov..will infom you..not to worries..kita bekelah kt rh u nnti yea...i nk sgt jumpa gee
    Smpi salam i pd gee yea..

    ReplyDelete
  29. oh my english...hahaha..anyway mmg klaka la abg abil nih..xpe dlm duka Allah selitkn gembira dlm hati. May Allah give u all the best for all the time. Amin
    -dira-

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum wbt.

    Dear All Bloggers,

    Tersentuh hati sy baca blog ni. Sebenarnya, nasib yg En Abil ni lebih serupa macam sy. Tp memang dugaan yg En Abil terima sgt lah MAHA Berat drpd nasib sy. Moga Allah swt shjlah yg dpt membantu kita semua.

    Isteri sy slalu sakit kepala. Ming lepas sakit gusi. Arini sakit demam & selsema pula. Sebenarnya kami baru sahaja bernikah. Tapi sejak tu, isteri sy kena macam2 penyakit. Nak kata alah2 sebab mengandung, x pula sebab dia dtg period.

    Jadi, sy pun bertemu la ngan org Alim. Dia beri pendapat mungkin ini permulaan terkena Sihir. Sebab mungkin ada orang yg iri hati dengan kami, siapa tahu. Sy x mahu menuduh siapa2 n x takut pada apa2 gangguan selain Allah swt. Kita kena ingat Syatan Iblis x boleh datangkan apa2 mudarat kpd kita dgn izinNya. Jgn takut n gentar. Orang Alim ni pun cadangkan supaya lebihkan amal2 ibadat. Jadi sy slalu suruh isteri sy letak kepala atas riba sy. Sy akan baca Quran lepas Subuh & baca Hadith lepas Maghrib. Sy juga letak tgn kanan sy pd ubun2 dia dan baca la doa.

    Allah swt x susahkan kita utk cara2 baca doa. Jadi, sy bacalah doa dalam BM. so, kamu semua nak baca doa apa2 pun boleh as long jangan bc doa BM dalam solat dah la. kang batal x pasal2.

    So, All folks.. sayangilah isteri kita sebaik mungkin kerna dia lah akan jadi ketua bidadari di syurga nnt buat kita. Aminn Ya Rabbal Alamin.

    Regards,
    Zed Ezriq

    ReplyDelete
  31. Replies
    1. Dia tengah skiping!! hahahaha tu dok asyik nak dukunggg jea...aduhhhhh...

      Delete
  32. Seronok kak gee yer... Hehhe... Insyaallah inilah cinta sejati...amin :)

    ReplyDelete
  33. abg abil yg osem..... :)) sy nor...yg aritu abg ada kol...
    sesekali tgok abg abilk ni cam oltroman lak...ngeee kak g jgan marahhhh..:A

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah tahun depan nnti sy jemput abg abil ea...

      Delete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. salam...semoga abg abil dan kak Gee bertambah ceria ari ni...semoga kabar bahagia akn menjelma satu hari nanti...semoga abag abil terus tabah menjaga kak ge ye..for kak gee : akak sagt² beruntung mendapat abg abil sbg suami...insyAllah akan menanti rancangan di tv alhijrah nanti...kalau sy & family nak dtg melawat boleh ke..???

    ReplyDelete
    Replies
    1. datangg lerr..dtg la ziarah kami di sini...

      Delete
  36. Assalamualaikum En. Abil..sy begitu kagum ngan keteguhan hati n cinta abg pd k.Gee..Sesungguhnya Allah S.W.T lebih mengerti apa yg umatnya lakukan..pengorbanan abg menjaga k.Gee di saat dia perlukan belaian abg, amat sy bangga sekali..walau apa2 pun cemuhan org..jgn amik peduli..Allah amat kasih pd org seperti abg..Mgkin ni ujian yg Dia buat utk abg utk nilai peribadi abg..Suatu masa nanti..akan ade hikmah n balasan yg setimpal utk abg...sy doakan kesihatan n kesembuhan utk wife abg....

    ReplyDelete
  37. Just to let you know, I am really touched by your love towards your wife. That's how it should be among couples, family or even friends.

    I pray that her condition will improve from day to day. Do take care of your health as well. Have an awesome day.

    ReplyDelete
  38. As-Salam... Lepas baca segala entry, saya semakin mengenali Abil dan Gee. Insyaallah, sekiranya dilorongkan Allah, kita mungkin akan bersua. Teruskan catatan ini. U know better. Abil is a very strong man. Bukan maksud saya kekuatan lahiriah, tapi kekuatan jiwa yang memungkinkan segalanya. Tahniah kerana memegang erat cinta Abil pada Gee dan menanam azam.

    Alhamdulillah, rasanya Abil dipilih kerana anda berilmu. Abil mahir mengendalikan emosi, tahu ke mana nak channelkan perasaan kepada yang sepatutnya, bijak mengatur langkah dengan sistematik, ada problem solving skill yang excellent, stress management yang perfect, self-motivation built in (ada ke word nie..?) dan maintain sedar diri tentang tanggungjawab anda, bukan sekadar seorang suami, tapi sebagai khalifah atas muka bumi. Insyaallah. Your balancing in every aspects... sangat mengagumkan.

    Tahniah..

    Harap dapat kekalkan prestasi cemerlang. And ingat, semakin cemerlang anda, semakin berat ujian yang melanda. Bersedialah dan redha lah. Yang penting kasih sayang itu ikhlas. Jangan lupa, kasih sayang kami pada Abil dan Gee juga ikhlas dan Insyaallah akan sentiasa mengiringi kalian.

    Jaga diri yer...



    ReplyDelete
    Replies
    1. Kekuatan lahiriah..! Aziela tgk ni, tgk..muscle kat lengan ni. nampak! man of power nii..hahahahaha ada kelapangan nanti dtg ler ziarah kami yea....

      Delete
  39. salam abil,

    pedulikan cemuhan org... bak pepatah berbunyi...jika kita tidak boleh ubah org lain...kita ubahlah diri kita. insyaallah kisah2 abil dan gee tetap menyentuh perasaan ramai insan di luar sana. berat mata memandang, berat lagi bahu memikul...

    ReplyDelete
  40. Hari tu masa MHI dah terlepas..hopefully tak miss kat Alhijrah nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan terlepas tau...eloknya jgn tido dari sekarg, tunggu jea depan tv!! hehehehehe

      Delete
    2. Yess..akhirnya malam tadi kat news TV9 dpt tgk juga..from how u take care K.Gee..I know there's no word to decribe how much ur love to her...:-)

      Delete
  41. salam ..yuhuu my sweet bro....ehhh sweet la sgt ngeee..n my luvy kak gie...lame x mencelah heheh hope demam kak gie..kahak kak gie dn makin ok....hope abg x pnh rasa jemu utk terus jd penghibur..peneman...suami of course la...hahahah...tgk btul x kuasa allah satu masa dulu tiada siapa yg tanyakn khabar berita abg dn kak gie...sekarang subhanallah..berjuta yg mendoakn utk kak gie....jdknlh sume tu semangat utk abg ye..dn percaya dgn izin allah kak gie akk sembuh jgk....insyaallah...isnin insyaallah ondway ke kl ekin singgah jenguk kak gie dn abg...kali ni mau bergambo byk2..ngeee...abg..jaga juga kesihatan supaya dapat terus menjaga kak gie sesempurnaan mgkn....selitkn doa utk kami disini jgk ye...aminn..~ekin@mamaishadif~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam ekin..jangan lupa ambil lap top ni yea..kang lupa pulak..tqq..

      Delete
  42. Sy x bosan baca n3 ne. .. Doaku utk kesihatan kak gee dan kebahagiaan abg abil..
    *nangis lagi baca blog ne huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeeee tak malu nangis..dah tu hingus yg meleleh tu masuk mulut eeeee yek yek..

      Delete
  43. ALHAMDULILLAH...ALLAH MAHA BESAR..DIA berikan dugaan yang besar dan DIA selitkan ketabahan yang luar biasa.. abg abil teruskan usaha,semangat n doa untuk ur princess. ALLAH knows everything! dont worry. mungkin DIA nak uji abg abil then DIA nak beri rahmat yang org lain tak dapat ? sapa yang tahu? btw,im always pray for kak gee. amin,amin,amin :)

    ReplyDelete
  44. Salam Abg Abil,
    best nye jadi Kak Gee, ada org belek hari-hari. Jeles nih. hehehe. Kita doakan Kak Gee sembuh seperti sediakala dan dpt baca catatan Abg Abil yg kelakar dlm blog nih. Take care!

    -dhura
    p/s: nak dtg raya boleh? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dhura nak datang yea,,datang laa..tapi kena bawa kan abg Famous Amos (macademia nut) boleh?

      Delete
    2. takat femes amos tu bulih jer. insyallah, klau ada kelapangan sampai la kita bersama sama ngan femes amos macademia nut :)

      Delete
  45. Salam Abg. Abil,
    Saya amat terharu dengan pengorbanan abg abil..doa saya bersama isteri saya, amaliah dan kedua anak saya iaitu aisyah fatini dan affan fikri agar isteri abg abil segera sembuh....dan juga abg abil dapat melalui dugaan ini dengan penuh sabar...sesungguhnya Allah pasti akan memberikan ganjaran yang setimpal dengan segala ujian dan dugaan yang telah diberikan kepada keluarga abg abil....saya amat salute abg abil....salam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..Moga Allah memberikan rahmatNya dan kesihatanNya pada kita semua..InsyAllah...

      Delete
  46. baca sampai lebam =( smga ad himah d sbalik smua ni =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa ciannnya,,lebam tang mana,,meh, meh abg tengok kan..ciann, cayang cayang....hehehehe

      Delete
  47. semoga saya juga mempunyai kekuatan seperti saudara....

    ReplyDelete
  48. Salam en Abil. Semoga dirahmati Allah. Jika sudi, jenguklah blog saya. Ada entry khas utk Abil dan Gee. :)

    http://lydsunshine.blogspot.com/2012/09/abil-dan-gee-dari-pandangan-mata.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah jenguk dah..lenguh dah tengkuk ni...

      Delete
  49. Assalamualaikum w.b.t.

    berat mate memandang, berat lg bahu yg memikul...teman baru je polo Tuan Abil punye blog nih...ntah camne leh terbukak pon x ingat...dok tekan next2...whatever it is...teman salute kat Tuan Abil...pengorbanan tuan pd isteri amat mengharukan...memule sedih...lama2 bersemangat bile dok bace betape tabah dan bersemangatnya Tuan Abil dlm hal camni...teman doakan segala yg terbaek buat Tuan Abil n Kak Gee...moga Kak Gee kembali sihat dan ceria...Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim...rahmatilah dan berkatilah Tuan Abil dan Kak Gee serta seluruh keluarga...berikanlah mereka segala yg mereka perlukan dlm ujian-Mu ini Ya Allah...

    ReplyDelete
  50. semoga d beri ketabahan n kesabaran yg berpanjangan...insyaAllah

    ReplyDelete
  51. assalamualaikum cik aBil
    raya lepas saya ada ke rumah cik abil,saya tak sangka blog yang baru saya abis baca ada lah blog cik abil.. terharu saya melihat keadaan gee dan saya teramat gembira bila gee mendapat suami yg penyayang seperti cik abil...teruskan usaha cik abil saya doakan gee sembuh seperti sediakala.. hanya Allah saja tempat kita bergantung harap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai masa datang tu tak tau yea siapa empunya blog ni...? hehehehe

      Delete
  52. kesihatan diri kena jaga gak Abil..semoga Gee cepat sembuh,dan boleh masak untuk Abil..facial-facial skali..

    ReplyDelete
  53. Salam Abg Abil,

    Saya adalah new reader abg. semalam br sy jumpa blog dr kwn sy.
    saya sbnrnya sgt bersimpati dgn nsb kak gee. sy berdoa supaya kak gee sembuh semula.secara tak lgsg, lepas bc blog abg ni, sy rasa lebih menghargai isteri sy.abg dah jd seperti teladan yg baik utk sy.sy mendoakan yg terbaik utk abg dan kak gee.
    sekian.
    wasalam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu2 manja n cayangkan isteri tu yeaa...

      Delete
  54. assalamualaikum..

    tamat jugak bace blog ni.. dan berkalikali jugak air mate meleleh2 air mate.. saye selalu cakap dekat suami abg abil suami terhebat.. (untuk cover balik saye cakap abg abil suami terhebat dalam situasi yang abg abil tengah lalui skrg ni) semoge terus tabah, terus berusehe.. saye sentiase doakan kesejahteraan abg abil dan isteri..

    ReplyDelete
  55. Asssalam,
    Aku bermohon kepada Tuhan agar diberikan kekuatan dan kesabaran kepadaku seperti mana Tuhan berikan kepada saudara jikalau aku diuji sebegitu.

    ReplyDelete
  56. http://kuyacumi.blogspot.com/2012/09/kasih-seorang-suami-terhadap-seorang.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq ikan jaket,!,,eh silap, silap,..kuyacumi ( nor aida )tq sudi share blog kami di blog awak yea...sangat2 di hargai..

      Bila balik kampung lagi? nak kirim keropok....boleh?

      Delete
  57. boleh ajerkk....tak tau lagi bila nak blk...raya haji kowt...itu ari trtuggu jgk emel dr en abil kot nk kirim keropok....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ataupun bawa kan Famous Amos ( macademia nut ). seremban tak de famous amos.. mengidam la pulak..

      Delete
  58. Assalamualaikum, rasanya abang patut cuba gunakan BIO DISC dan lampunya untuk suluh bahagian yang lemah.

    Kawan saya guna dah baik sebab tambah dengan minum air dan mandi.

    Cuba lihat laman web ini : http://www.biodisc.com.my/
    dan http://www.youtube.com/watch?v=erX3pLHTSkc

    Kita hanya merancang Allah jua yang menentukan. Insyaallah setiap penyakit ada ubatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dulu pun jadi agent BIO DISC under mohd amin..selalu gak ke HQ PJ tu...Sebelum gee sakit tu la yg saya gunakan, setahun lebih!!....Tuhan tak izin kan lagi n so....tq

      Delete
  59. salam abg fikri.. :) smg tabah.. mungkin suami lady dpt memahami abg abil, sebab isterinye msg2 mempunyai mslh, cume cr jer yg berlainan.. :).. lady ngn kak gee bertuah sebab dikurniakan suami setabah abg dan suami lady.. alhamdulillah.. abg abil org yg terpilih yang mampu menjaga org2 seperti kami..

    ReplyDelete
  60. Pengumum pengumum...Saya n Gee akan bersiaran di Berita TV9 malam jam 8 malam (12.9.2012 ) tqqq.....

    ReplyDelete
  61. As salam..abg abil..wah msuk tv9..ok2 saya pasti tgk..

    ReplyDelete
  62. salam abng abil....first time sya bce blog abng...hati saya tersentuh dengan keikhlsan abang jaga kak gee....saya ada dengar dalam satu ceramah....suami yang jaga isteri yang sakit akan dapat pahala yang sngt besar sebab buat ibadah batin(bersabar dengan kesakitan isteri....saya bukan pandai sngt pasal bab agama tapi saya selalu dengar ceramah so input yang saya dapat ni saya nk kongsi dengan abang abil....baca surah yasin sampai ayat yang berakhir dengan perkataan "MUBIN"...klu xsilap dalam ayat yasin tu ada 7 ayat yang berakhir dengan perkataan ni...tiap2 kali abng sampai kat hujung ayat ni abng berdoa pada tuhan hajat abng....insyllah...saya nk jadi mcm abng...saya berazam nk jaga bakal isteri saya mcm abng jaga isteri abng...YA ALLAH ENGKAU TABAHKAN HATI ABNG ABIL DAN KAK GEE...ENGKAU BERIKAN PENAWAR UNTUK INSAN YANG ENGKAU UJI NI YA ALLAH...SESUNGGUHNYE ENGKAU MAHA BERBUAT APA SAHAJA YANG ENGKAU SUKA....YA ALLAH ENGKAU BERIKAN PAHALA YANG BESAR KEPADA HAMBAMU YANG ENGKAU UJI NI YA ALLAH....BERIKAN BALASAN SYURGA KPDA MEREKA YA ALLAH...AMIN YA RABB.....Allah xkan uji hambanya melebihi kemampuan hambanya....saya mewakili penguatkuasa keselamatan PSP pulau pinang mendoakan semoga apa yang abang inginkan tercapai....saya akan selalu ikuti perkembangan kak gee bila saya ada masa terluang melalui blog ni...

    SALAM UKHWAH DARIPADA SAYA WAN HASBULLAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm en Wan Hasbullah dan semua penguatkuasa PSP...Aminn.,atas doa yg di hulurkan..berazam nak jaga bakal isteri ngan baik yea,,emm elok tu. bila majlis kahwinnya ni? nanti beritau la yea, boleh la kami berdua ni doakan kebahagiaan Wan n isteri tu nanti yea...insyAllah..

      Delete
  63. Moga kak gee cepat sembuh n anda berdua diberikan ketabahan n kesabaran berpanjangan

    ReplyDelete
  64. salam abg abil....
    lama x tinggalkan comment tp sy mmg sll duk ikut perkembgn abg n kak gee...
    alhamdulillah, Allah sentiasa mbantu hamba-Nya yg bersyukur....
    teruskan berdoa ye bang.....
    abg.. teruskan SmiLe..SMile...n SMILE...... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm kimura,,tu la lama tak nampak..ni jawab komen sambil smile smile smile laa ni...

      Delete
  65. assalamualaikum, sy ada lihat pasal awk dn isteri kt tv9..apa yang i nk cakapkan isteri awk bertuah mmpunyai awk yg sanggup menjaganya.Moga Allah memberi ketabahan dan kesabaran buat awk sekeluarga..semoga isteri dpt cepat sembuh..yakin akan ketentuanNya,InsyaAllah semuanya baik.. :)

    ReplyDelete
  66. salam..baru tgk tv9 terharu yg amat..semoga kak gee sihat ..amin

    ReplyDelete
  67. Saya baru saja menonton TV9,harap saudara tabah menghadapi dugaan ini. saya doakan semoga Gee sihat sediakala,tiada yang mustahil sekira nya Allah menyembuhkan sakitnya satu hari nanti. Hanya Dia Yang Maha Berkuasa.

    ReplyDelete
  68. Salam encik abil.tersentuh hati saya pabila tonton tv9 mlm nie.bukan mudah untuk jaga isteri yg mengalami sakit saraf otak seperti apa yg encik alami sekarang.harapan saya moga encik banyak bersabar dan pohon pada yang maha esa agar satu hari nanti penyakit ini akan sembuh.setiap penyakit pasti ada ubatnya.yang boleh saya lakukan hanya berdoa pada Tuhan agar penderitaan encik akan berakhir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..sangat saya hargai dengan doa yg di hulurkan buat kami di sini..terima kasih.

      Delete
  69. Assalamualaikum...
    saya baru saja tgk TV9 tadi. Sangat tersentuh hati. Saya kagum dengan kesabaran encik Abil menjaga isteri. Mudah-mudahan isteri encik Abil kembali sihat dan pulih. Insya Allah, kuasa Allah kita tak tahu kan...mudah-mudahan dia kembali sihat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam puan, tq mendoakan isteri saya..tq

      Delete
  70. Salam abg abil..salam perkenalan..Ramainye komen kat blog ni,saya pun nak menyelit sekali lah..Mak saya suruh tanyakan ni, umah abg kat seremban kan?..
    Leh tau tak alamat umah? Mak saya teringin nak dtang melawat kalo abg sudilah bgtau alamat..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..36, taman sri putih, jalan tok ungku 70100 seremban.. berdekatan ngan tol Seremban-port Dickson.

      Delete
  71. Wah glemer dh skrg uncle abil,darwisy bru nengok uncle kt tv9 tdi. Ibu,nenek drwsy pun tgk sma.kilat kpla uncle tu mkin pelupa tuh kan k.gee.
    Blog drwsy dh lma xleh update xtau ape....dok loading jer..,.
    Trs kn usha,kecekalan,ksbran uncle ya utk k,gee tsyg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kepala uncle tu sexxy la Darwisy...Darwisy cmana sekarg, sihat?? nanti tgk uncle di Tv Alhijrah pulak 22 sept ni jam 8.35 malam tau, live lg..hehehehe..

      Delete
  72. at the first time noi baca blog abg abil.. berderai air mata.. ya ALLAH masih ada insan yg setabah abg abil.. semoga ALLAH sihatkan kak gee.. amin..

    ReplyDelete
  73. Ass'lkum abg abil..
    Smoga abg abil sabar dan tabah dlm mhdapi hidup yg sementara ni.. Saya tgk abg dlm berita TV9 td rasa btol2 nk mnggis.. Harap Allah kuatkan hati abg abil.amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sambung tgk nanti di Tv AlHijrah 22 sept ni jam 8.35mlm pulak..live tu..

      Delete
  74. abg abil,mcm nak g je rmh abg abil kat seremban tu lg...nak ikut cik pah g sana..nak tngok kak g..tp xde kesempatan....emm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tido sini pun ok, no prob. Dtg ler...

      Delete
  75. Salam..a.Abil..sy sangat tersentuh..pengorbanan a.abil sangat besar dan tak terhitung..sy doakan kak gee akn cepat sembuh dan sentiasa berada dalam lindunganNYA..mesti a.abil rindu sangat2 dengan kak gee yang dulu kan?..berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul..sepanjang sy hidup atas muka bumi Allah ni..belum pernah sy jumpa seorang suami yg sanggup berkorban macam ni..menitik air mata sy..semoga a.abil dan keluarga dikurniakan kebahagiaan di dunia dan di akhirat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm...Alhamdulillah, walaupun dalam keadaam begini, saya betul2 dapat rasakan nikmat kerinduan, bagaimana rasa yg sebetulnya RINDU ni..nak ckp, tiada perkataan yg boleh di huraikan...Hebatnya Allah bila menunjukkan apa itu RINDU...

      Delete
    2. abg abil,

      sayu hati saya :(

      Allah beri nikmat rasa rindu tu kepada abg abil.

      Sakitnya, orang yang dirindui itu berada di depan mata shj. Ibarat dari kejauhan telah ku lihat, tapi tidak kesampaian...

      Semoga Allah beri kekuatan buat abg abil menempuh saat2 ini dan semoga Allah sekali lagi beri nikmat kesihatan itu buat kak Gee. Insyaallah!!

      Lyana,
      Putrajaya

      Delete
  76. Asalamualaikum abil....semoga abil akan terus menjaga gee dgn sebaik mungkin..besar ya pengorbanan abil buat isteri tersayang..gee antara insan yg bertuah kerana di kurniakan seorg suami seperti abil..akk doakan semoga tuhan tetapkan hati abil utk menjaga gee,,,betul lah kata pepatah berat mata memandang berat lg bahu yg memikul...semoga ada sinar utk abil dan keluarga....amin....

    ReplyDelete
  77. minx2 xterlepas lg nk tgk abg abil bersiaran kt tv...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. 22 sept ni jam 8.35 di tv AlHijrah leh tgk secara live lagi..emmmm....tgk tau nanti.

      Delete
  78. Pls share...

    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4585197997966.2180527.1532510247&type=3&l=c66f263bf8

    ReplyDelete
  79. uncle man of power!!!pedulikan org, bior je..yg penting aunty gee mestilah dlm keadaan yg baik..nk g mlawat tp jauhnyaaa..krim salam,pluk,cium utk aunty shj ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru jea sampaikan salam peluk cium Gee from cik Mar..tqq

      Delete
  80. Salam Abg Abil,

    Saya Intan..smlm my hubby tgk kisah Abg kat TV9..dia diam jer wkt tgk tue..dh abis tue, tiba2 dia ckp, besar btul pengorbanan lelaki ini (Abg Abil la tue)..pastu saya tnya dia, 'Abg, klu Ayg sakit cmtu, Abg nak jaga tak?' Saya tgamam dgr dia jwb, 'Abg akan jaga Ayg shgga ke akhir hayat Abg, Abg sggp bkorban apa saja utk Ayg, jnji Ayg hepi'

    Sedih & terharu saya dgr pengakuan dia..actually kami nie baru 6 bulan tempuh alam umah tgga..suami saya siap ckp, Abg Abil nie contoh buat diri dia..kami sgt respect cara Abg Abil..smoga Abg Abil dan Kak Gee terus tabah hadapi dugaan Allah..we support u, Abg Abil..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm...begitu la tanggungjawab pasangan kita..Salam saya n Gee buat Intan dan en suami tu...

      Delete
  81. salam uncle abil, dr first sy baca blog uncle smpai akhir,rasa terharu pula , untung untie gee dpt uncle, seorg yg tabah ..rugi nya saya tak dpt tgk tv9 la,,harap ada ulangan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe, nanti 22 sept ni jam 8.35mlm leh tgk di Tv AlHijrah secara live lagi...tgk yea..

      Delete
  82. semua org suruh uncle abil pekak-kan telinga. aahhahhaha ! JGN ! nnti x dgr kalau aunty G panggil.. hahaha.. comel je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kata nurul..mengamuk aunty Gee nanti kalau uncle tak dgr dia panggil kan...hahahahaha

      Delete
  83. Salam...cne k.gee arini?sy ni bru je terbaca blog ni...mmg respect r kt abg abil....sy ciap promote kt kwn2 at my wad suh baca blog ni....hihihihi...tkg promote je bleh r....

    ReplyDelete
  84. Makin glems le lalink Ai ni. Sori le smalam tak jawab call. tgh terbongkak tido sbb tak sihat. harini pon sama. x dpt nk reply call abg abil tu. huhuhu...

    apa2 pon ai tompang hepi utk Gee sbb kowang dimurahkan rezeki :)

    ReplyDelete
  85. Saya baca sikit dah tersentuh..hope one day something miracle will happen.. :)

    ReplyDelete
  86. salam..sahabat, kuatkan semangat tabahkan hati.nasib kita mungkin sama..saya sebenarnya dh lumpuh hampir 9tahun..tp kata2 semangat dr isteri dan kawan2 membuat saya lebih bersemangat untuk meneruskan hidup ini..kalau ada yg pandang sinis pd kita anggaplah itu satu dugaan..sy mendoakan agar saudari Gee cepat sembuh

    ReplyDelete
  87. salam abg abil..semalam mak saya di kg call semata2 nak bgtau yg dia tgk abg kat tv9, (sebelum ni dia dah tgk dlm MHI)mak saya kata,cite abg dlm Sinar Harian ritu dia tak boleh baca smpai habis kerana terlalu sebak(masa tgh bercerita pasal abg tu pun mak saya menangis)..nanti saya akan suruh dia tgu 22hb ni pulak..hehehe
    Insyaallah dengan doa seluruh rakyat m'sia ni akan ada keajaiban buat kak gee.ABANG ABIL..ANDA SANGAT HEBAT!!!!

    ReplyDelete
  88. slm..smoga abg kuat smgt..sy mgkin xskuat abg...tp sy cb u jd shebat abg abil...

    ReplyDelete
  89. ASSALAMMUALAIKUM ABG ABIL N KAK GEE...3 HARI BERTURUT2 SAYA MEMBACA BLOG ABG DARI AWAL HINGGA N3 YANG TERKINI...SANGAT2 MENYENTUH PERASAAN...JELAS TERGAMBAR BETAPA ABG ABIL SYGKAN KAK GEE...IKHLAS MENERIMA UJIAN DARI ALLAH...BUKAN SEMUA SETABAH ABG ABIL...SEDANGKAN ANAK KANDUNG PUN XSANGGUP JAGA MAK SENDIRI BILA SAKIT INIKAN PULA JAGA ISTERI UNTUK TEMPOH YANG PANJANG...I'M SALUTE PADA KESABARAN DAN KETABAHAN ABG ABIL... SAYA DOAKAN KAK GEE DAN ABG ABIL KUAT SEMANGAT SERTA TABAH MENJALANI HARI-HARI YANG MENDATANG..BERAT MATA MEMANDANG BERAT LAGI BAHU MEMIKUL... MMG SENANG UCAP SABAR TP BUKAN MUDAH UNTUK BERSABAR... TP SY YAKIN ABG ABIL DAN KAK GEE BOLEH MELALUINYA...INSYAALLAH SY DOAKAN YANG TERBAIK UNTUK KAK GEE DAN ABG ABIL....

    ReplyDelete
  90. Salam En Abil....sy adalah silent reader En. Abil...discover blog ni pun lepas sy discover criter arwah norma & talib....Pn. Gee sgt beruntung dpt En Abil yg sgt...sgt...sgt...penyayang...dari semasa ke semasa melayari blog ni...semakin sy rsa kasih syg & cinta En. Abil pd Pn. Gee....sy berdoa agar perasaan itu akn berkekalan hgga ke ruang jannah....manusia mmg ske berckp...samada yg baik atau sebaliknya...biarkan mereka terus berbicara...semoga Allah ampunkn dosa mereka...

    ReplyDelete
  91. Assalammualaikum abg abil,

    Takziah di atas ujian Allah ini, saya memahami situasi abg abil sebab saya juga pernah menjaga arwah ibu selama 44 hari koma akibat salur darah pecah di kepala juga tidak bernafas sekaligus merosakkan otaknya. Tapi saya percaya tidak mustahil k.gee boleh pulih dengan izin Allah S.W.T sebab tiada yang mustahil dalam ilmuNya. Saya juga nk sharekan satu web berkaitan supplement berkaitan Genetik, mungkin ia berhasil membatu k.gee, kerana saya mungkin tiada upaya membantu dengan wang ringgit namun doa dan ilmu mungkin ia berguna untuk abg abil dan k.gee.

    http://www.pparcentury.com/ - supplement genetik dan ini web untuk cerita lebih lanjut http://english1.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=604903&extra=page%3D1 untuk abg abil research adakah ia membantu atau tidak.

    Doa saya agar tabah meniti ujian Allah ini. Dia lebih tahu siapa yang lebih layak diuji. Semoga kehidupan abg abil sekeluarga sentiasa di dalam rahmat & kasih sayang Allah S.W.T dan dipermudahkan sehingga ke saat Husnul Khatimah. Melangkahlah dengan YAKIN & TAWAKAL, Dia ada dan sentiasa ada. La Tahzan,innallaha ma'ana.

    note : mungkin ini boleh memberi ketenangan & fikiran http://www.youtube.com/watch?v=ei1a203c2mM.

    Assalamualaikum.

    -Hamba Allah-

    ReplyDelete
  92. maaf ini web yng lebih detail www.crypto.com.my

    ReplyDelete
  93. Salam abg abil. family saya semua simpati dgn ape yg jd kt abg n akak.FYI, kami kenal abg n famli cik mat cuz same2 pegi umrah dgn rayhar May, 2011. ayah saye yg nama Abu hanafi tu.kami doakan akak dapat sembuh or Allah bg rezki utk abg so dpt usahakan method penyembuhan yg terbaik.insyaAllah.

    ReplyDelete
  94. Assalamualaikum abg abil... saya bukan follower blog abg tapi saya tahu serba sedikit tentang kisah abg n isteri. rasa 9ingin menuli9s apabila terbaca tentang luahan hati abg apabila dikritik hebat... jgn risau, saya dan ramai lagi yakin ttg niat ikhlas abg n isteri abg tentu sangat terharu dgn apa yg dilakukan...
    saya juga seorg isteri yg dijaga sepenuhnya olewh suami. disebabkam serangan saraf, saya kini sudah x mampu berjalan lagi hanya setelah 5 bulan pernikahan kami. melihat kesungguhan dan keikhlasan nya membuatkan sayA sgt terharu.
    semoga kesabaran kalian dlm menjaga sesiapa shj insan tersayang akan diampunkan dosanya dan dikurniakan syurga diakhirat kelak. aamiinnn...

    ReplyDelete
  95. http://www.durianbelanda.com/2011/05/cara-cara-membuat-teh-daun-durian.html

    ReplyDelete
  96. Assalamualaikum abg abil...

    saya br je follow blog abg abil...dah lame gak sy ternampak entry abg abik kwn sy share n dr paper tp tak terniat nak bukak n bce blog abg abil.. ni br first time sy bce setiap N3. Tak tahu nak cakp cam ne kalo situasi ni terkne kat sye... mybe sy tak setabah abg abil.. yang boleh sy katakan berat mata memandang berat lagi bahu memikul.. mase bce blog abg abil sy terharu sgt2... sya doakan agar abg abil akan lbh tabah n sabar dgn dugaan ni sbb Allah thu abg abil boleh harungi dugaan ni sbb 2 la Dia pilih abang abil... semoga wife abg boleh sembuh n cept sembuh n bce sume N3 abg... saya hanya mampu doakan yang terbaik unk abg n wife...

    ReplyDelete
  97. salam....abg abil memang tabah orangnya..saya membaca pasal durian belanda sblm menghantar link tersebut..kami doa kan isteri abg abil sembuh..

    ReplyDelete
  98. salam abg abil dan kak gee..

    skadar bkongsi..sy tgk berita tv9 smlm psl kisah abg bdua..tharu dgn pgorbanan abg pd kak gee..sy tgk kak gee mcm xselesa dia tdo tu..klu abg alaskan bantal kck kat bwh bantal tdo tu npk lbh selesa sbbnye npk kepala kak gee cam tdongak ke atas sgt..dulu arwah mak saya sy btulkan bantal dia dgn alas bantal kck kat bwh spy lbh selesa dan xtdongak sgt..lbh mudah utk minum susu kot tiub dan xtsedak..pepon moga abg trs tabah dan didoakan k.gee trs kuat semangat utk trskan hidup demi abg..

    ReplyDelete
  99. maybe ini bguna utk abg

    http://www.majalah.com/?classified:al-manna-berkhasiat-menyembuhkan-pelbagai-penyakit-kronik:7RHC5C65R3

    ReplyDelete
  100. slm saudara..saya sangat2 terharu apabila melihat berita tentang pengorbanan saudara terhadap isteri saudara..sejak dari semalam sya nak search blog saudara tapi tak berkesempatan..samentara ada masa terluang ini saya coretkan kata2 semangat utk saudara..

    Semoga tabah menjalani kehidupan sebagai seorang suami ya..setiap yg terjadi itu pasti ada hikmahnya..Terharunya saya selepas menonton berita semalam tntg pengorbanan saudara dlm menguruskan isteri..Sya doakan semoga isteri saudara cepat sembuh..InsyaAllah..Jasa baik saudara memberi terhadap isteri sangat memberi inspirasi bagi semua orang..Semoga tabah menjalani kehidupan seharian..Kami doakan yg terbaik utk saudara..jgn berputus asa..Sesuatu yang baik pasti menjelma..

    sekian..assalamualaikum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..terima kasih atas sokongan yg berterusan ini..tq tq.

      Delete
  101. Salam abil...

    hari ni tak ada ke update? akk pun dah rindu nak baca tentang gee...owh ya...mlm td akk bukak lappy tunjuk kat huby..."abg...mai tgk... mana nak cari suami macam nie?" lalu huby akk rapat dan turut baca blog abil nie...terus dia termenungggggg... seribu satu pandangan bila akk tengok muka huby...mungkin dia turut simpati dan berazam seperti abil kotttt....insyaallah...tqvm abil & gee... love both of you so much.

    ReplyDelete
  102. Salam abil...

    abil...dapatkan Sinar Harian 14/9 (hari nie). Kelab 40 ada menulis tentang abil...alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..baru beli ni,,saya tak tau apa nak komen dah ni...hanya mampu berterima kasih pada Kelab 40...tq.

      Delete
  103. alhamdulillah,,,hye Allah je dpt membalas segale pengorbanan abg,,,,masih kah ade suami seperti abg pd mase ini,,,,,syukur kehadrat illahi,,,mge sinar kebahagian milik abg selamenye,,,

    ReplyDelete
  104. Alhamdulillah..sejuk hati tengok. Saya doakan akak Fauziah cepat sembuh dan kembali seperti sediakala. Semoga dia dapat baca apa yang Abg Abil tuliskan untuk dia. Saya doakan yang terbaik buat kalian. Amin..

    ReplyDelete
  105. salam abg abil... terbaca kisah ini... terdetik hati saya berkongsi sesuatu. kisah hidup abg sama seperti saya. yang membezakan cuma saya jatuh sakit seminggu selepas kami di ijab kabulkan. pengorbanan yang abg lakukan sama seperti apa yang suami saya lakukan.saya juga mengalami sesak nafas pada mulanya sehingga saya tidak berdaya untuk berjalan. saya putus asa untuk ke Hospital apabila hospital tidak mampu memberi kata putus apa sebenarnya sakit saya. saya terlantar dan tak berdaya sehingga rasanya biarlah nyawa ini di tarik dari menyeksa seorang lelaki yang baru seminggu bergelar suami. tuhan saja yang tahu detik indah yang sepatutnya kami lalui, tidak kami lalui seperti orang lain.
    namun kuasa ALLAH maha besar... suami saya mula beralih keperubatan tradisional. ke mana sahaja yang di beritahu akan di bawanya saya. jika saya tidak mampu, pengamal perubatan itu yang akan di bawa ke rumah. dia begitu yakin tiap penyakit pasti ada ubatnya dan carilah penawar selagi ianya tidak menyekutukan ALLAH. setelah puas berubat, duit jangan lah di kirta berpuluh ribu rasanya sudah di leburkan akhirnya kami berjumpa dengan seseorang yang mana dengan kuasa ALLAH dan usaha nya keajaiban telah berlaku.. saya mampu duduk.... walaupun berat badan saya dari 70 KG turun ke 25kg... sujud syukur saya kepada yang Esa. perlahan-lahan dari situ, hari ini genap 2 tahun saya mengalami sakit ini dan 2 tahun usia perkahwinan saya... alhamdulillah, saya dah mampu berjalan.walaupun berat badan belum naik tapi saya sudah mampu urus diri saya sendiri.
    Abg abil, ingin saya kongsi bagaimana saya berubat tapi tidak tahu bagaiman untuk bercerita. dari segi kewangan mungkin saya tidak dapat membantu tapi ingin hati ini melihat isteri abg abil kembali sihat seperti saya. walaupun tidak dapat bergerak tapi saya tahu isi hatinya... sebab saya pernah mengalami ujian yang sama seperti ini. pernah dalam hati ini terdetik, jika lah ada anugerah suami mithali, ingin saya anugerahkan buat suami saya. kerana dari saat dia melafazkan ijab kabul, saya terus terlantar sakit. rasanya tidak semua suami mampu berbuat seperti ini.

    saya benar2 ingin berkongsi dengan abg abil bagaimana saya sihat seprti sekarang. yakinlah tiap penyakit ada penawarnya kecuali mati dan usahalah mencari ubatnya selagi ianya tidak menyekutukan ALLAH...

    Salam...

    Lin

    ReplyDelete
  106. tidak komen tidak bererti mamalove sudah tidak membaca blog dan tidak mengikutinya story2 kalian berdua. setiap hari mamalove belek2 dan baca all ur writing abg abil. sampai ulang2 baca bila free2 kat opis. Cuma lately kebuzyan di opis la abg abil :D [di opis leh baca sajer, tak leh komen :( ] Semoga abg abil tabah dengan tuduhan2 pedas dr manusia2 yang tidak bertanggungjawap diluar sana. sakit sangat hati ni bila org tuduh yg bukan2. ehhh goram den ni ha. nak den cili2 an yo mulut kurang ajaq ni. they all tak mengalami, pandai tuduh jer. manusia yang pernah mengalami dugaan tuhan saja yg memahaminya. kan abang abil. semoga abg abil dan kak gee terus tabah dengan semua ini. mamalove sentiasa doakan kebahagian buat kalian dan ... semoga kesihatan kak gee sentiasa baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan marah2, tak elok kan..doakan mereka yg baik2 tau..N thanks mamalove, saya tahu mamlove selalu ke blog saya,,thank You for that..

      Delete

Followers