Monday, 20 January 2014

Nak jadi papa kedana!!?

Assalamualaikum U guys.
Assalammualaika Ya Fauziah bt Siti Esah..my late Dearest wife.


"Namun membiarkan ingatanku luput dari mengenangmu, itu sama sekali takkan ku lakukan."(senikata lagu) yang selalu I nyanyikan buat arwah Gee dulu tiap kali Gee merajuk atau kelihatan lesu letih. Kalau I nak buat Gee nangis dulu, I akan pegang tangan atau peluk dia dan nyanyikan rangkap lagu tadi, sure bergenang airmatanya..Pas tu I akan usik n kata " Tak malu dah tua2 pun nak nangis!". hahahaha

Suka sgt I menyakat arwah Gee ni dulu. Kenangan terindah yg selalu membuatkan semangat I rasa bertambah kukuh. Balik Terengganu baru2 ni bersama keluarga I menghadiri majlis kawen anak buah arwah. Memang ramai tetamu terutama saudara mara Gee yg menunggu I. Katanya nak tgk DIM secara live!! hahahaha "Nak tgk pengantin ke nak tengok kau?" Tanya mak I. Luangkan masa I bersama tetamu, siap I kena baca doa untuk pengantin lagi!..macam2 soalan dan pendapat yg dia org minta. " Ni majlis kenduri bukan tempat tanya pendapat." kata I. Itu pun dia org boleh gelak..hahahaha

Kat batu buruk main layang2 ngan family I

Itu la kerja dan tanggunjawab yg ALLAH beri untuk kita lunaskan. Cara melaksanakan tugas gitu Rasullulah s.a.w. dah ajarkan dan kerana Gee tu isteri kesayangan saya..gitu la jawapan yg I berikan pada soalan yg bertanya. Berpegang pada 3 perkara ni, InsyAllah, dalam kesulitan tu Allah sertakan kemudahan dan kelapangan hati. Yakin, redha dan berlajar untuk lebih tabah, jangan mengeluh, InsyAllah Tuhan akan tunjukkan hikmah lebih jelas dari UjianNYA itu..Dan AL Quran jangan kita tinggalkan, baca tiap tiap hari!!..InsyALLAH.

Perkara itu juga I selalu ingat arwah Gee dulu. "Dear, kita ni kalau ada kesulitan ke, susah ke, jangan mengeluh tau, selalu ingatkan ALLAH, bayangkan kita ni di pangkuan ALLAH. Minta pada Tuhan, minta lah apa yg awak hajati." Gee ni salah satu perangai taat dia, dia kan khusyuk mendengar bila I memberitau perkara2 yg penting, dalam diam dia akan buat apa yg I nasihat tu. Contohnya, I ada nasihatkan Gee, "Dear, kita ni kalau terjaga waktu malam, eloknya kita solat sunat taubat atau tahajud, Tuhan cukup CINTA perbuatan gitu." Dalam diam diam arwah ni akan buat, sebab satu malam tu, I terjaga n perasan Gee tgh solat sunat. Keesokkan pagi tu dia tak cakap pun kat I. Ikhlasnya Gee ni beramal.! Semenjak hari tu, tiap malam sebelum I tido ataupun sebelum "projek mega" terlaksana hehehe..I akan bermohon pada Tuhan agar senantiasa mengampuni Gee dan jangan lah Tuhan dan Malaikat memarahi Gee, sayangi la Gee sentiasa. Terutamanya kalau siang hari tu kadang2 I n Gee ni ada juga perselisihan faham/bergaduh ke..Dan kita ni pulak kena selalu buat cm tu, maafkan pasangan kita tiap2 malam sebelum tidur tau..! Kalau u guys nak rasa rezeki ALLAH janjikan pada tiap2 pasangan yg berkahwin lebih cepat, buat lah amalan gitu. Tu Antara kaedah2NYA..Jangan bawa tidur perasan yg tidak puas hati, perasan marah bersama. Rezeki pasangan tu akan tersekat, boleh membawa kepada kepapaan!! nak jadi papa kedana!??..Nak!?

Yang bujang ke atau yg dah bujang kembali ke pun sama. Buat amalan ni!! I taknak dengar atau baca komen ngatakan payah la, susah la nak buat..! Buat, jangan complain jea!!!( nak beramal complain, kerja compalin, sehat complain, sakit complain!! Complainnn jea kerja

kau!! ).. latih diri tu!! Nak rasa keberkatan  rezeki ALLAH cepat, ni la salah satu kaedahNYA..InsyAllah, rezeki kita bertambah berkat/bertambah cepat..tak lah nanti asyik makan Kangkung jea!! hehehehehe...cm biasa dengar jea, cm biasa makan jea..harga barang naik kangkung jadi mangsa ehh..!!..

Muak makan kangkung..jagung la pulak. Nak jagung!!? ( yg bepurdah tu kakak I )

InsyAllah, ada masa I buat sharing lagi..U guys klau rasa sesuai dgn kaedah tu, buat la..sekiranya tidak, I ucapkan terima kasih coz sudi meluangkan masa kat blog I n Gee yang tak seberapa ni..InsyALLAH..Sehingga berjumpa lagi....EHH, lupa..nanti I nak buat Talk kat Wisma Sejarah, (22 feb.) alaaa sebelah Perpustakaan Negara tuu, ..update later yea..see u..






63 comments:

  1. salam abg abil..

    suka baca nukilan abg. selalu cerita ka suami apa yg abg tulis.
    suami bukan jenis suka baca2 blog ni... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umang aii! lajunya komen, baru 5 minit post dah baca! hebat , hebat..

      Delete
    2. hahaha kerja saya mmg hari2 tunggu orang update blog... ihhihi

      Delete
  2. Untuk ikhlas dalam beramal itu, seperti semut hitam di batu hitam, di malam yang hitam dan pekat. Jadikan amalan itu eksklusif antara kita dan Dia :)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum prof.,

    Saje la nak bgtau.. 22 feb tu birthday saya.. heheheh.. ada talk kat wisma sejarah ke.. boleh pergi tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terbuka untuk semua, nanti saya update..boleh nyanyi lagu bday ramai2 nanti..

      Delete
  4. ......................................i feel empty... all of a sudden...

    ReplyDelete
  5. thanks for all the inputs :) barakallah fiik

    ReplyDelete
  6. Setiap kali diuji..hati terasa lelah..macam abang abil cakap..redha,, berserah..hati kita jadi tenang dan betul sedikit sedikit..nikmat Allah itu kita rasai..

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah, setakat ni rajin jugak bangun malam..eh..sebenarnya terlalu lewat pun ..dah nak subuh..takpe la kan..janji buat.. and utk you..take care boss!

    ReplyDelete
  8. saya kadang2 selalu je tertido dengan perasaan tak puas hati jugak kalau ada apa2 saya terasa hati dgn asben.. Yelah kita manusia kan. ada jugak hari yg walau nampak ok je tp dlm hati tak ok. Kena ubah & kena belajar menjadi lebih pemaaf ni.. thanks dengan perkongsian ni. kadang2 kita tak sedar silap sendiri & perlu jugak orang lain ingatkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas ni kena latih dan latih diri n hati tu tau..

      Delete
  9. The word is ' bersahaja dgn keadaan' ..konsep redha dan menerima.be it husband atau sapa2 je..Allah kan ada...menyimpan dendam tu allah tak suka......tapi memaafkn itu kesukaan Allah ...banyakkan maaf jauhkan amarah...insyaalah allah sayang...manja dgn Allah tu yg paling membahagiakn....so kalau solat di sepertiga mlm tu ..best sebab waktu tu Allah meninjau hambanya yg mana sedang berdoa...rasanya dapat mengadu semuanya pada allah dlm keadaan yg tenang. hemmm best best...ttq en abil for sharing.

    ReplyDelete
  10. Perkongsian yang sangat berguna buat pasangan suami isteri. Kena sentiasa memaafkan pasangan dan mencuba jadi yang terbaik untuk dia. In shaa Allah rumah tangga akan mendapat berkat dan rahmat dariNYA

    ReplyDelete
  11. as salam bro
    moga diberkati segala urusan ;)

    ReplyDelete
  12. syaitan suka mengambil peluang jika hati dan perasaan dalam gundah gelana..sedih...

    thanks follow akak ya Abil..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tau syaitan gitu, kita jgn la layan..senang kan..

      Delete
  13. hello mr DIM... Mr kanda... Mr man of power... mr superpower... ehhhh superpower tu jin yg dlm iklan tongkat ali... ahahaha... tenkiu atas sharing... cume seperkara dinda nk tnye... mcm mne kite nk hindarkan perasaan marah yg bergelodak wlupn telh istifar bnyk kali... boleh bg pndapatan sikit x???? ( x malu dh tua2 pn main layang... kahkahkah... gurau )

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo senang jea tu dinda,,bila nak marah, kita paksa bibir tu untuk tersenyum..cuba buat.

      org tua tua la main layang layang coz nak ajar budak2 cmana nak naikkan layang2 tu..

      Delete
    2. mcm mane ye... tgh marah kena senyum... mesti hidung kembang kuncup... kembang kuncup... senyuman yg kelat... hehehe...

      tua2 pon hen.... semmm.... ( uhuk uhuk uhuk... batuk lak mak jemah )

      Delete
    3. Hen..sem!! tu sudah semestinya!! hahahahahaha

      Delete
  14. terima kasih atas semua perkongsian bang...insyaAllah kmi yg baru dlm rumahtangga ni boleh amalkan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang baru baru ni ler kena amalkan, jangan tinggal.

      Delete
  15. In Sya Allah akn d amal abg abil, pkongsian yg sgt bmanfaat..smga kta smua d jauhkn dr sfat papa kdana..Aamiin (eja)

    ReplyDelete
  16. memang bermanfaat sangat... tak naklah jadi papa kedana dunia dan akhirat.

    ReplyDelete
  17. peringatan berguna..yela perempuan kan emosi lebih dr lelaki..kdg2 sentap bawa smpai esok pagi...insyaAllah pasni cuba maafkan setiap perbuatan suami...

    ReplyDelete
  18. AS SALAM abg abil. lama tak jenguk blog ni. hope abg abil sihat ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..tqq masih sudi singgah di sini.

      Delete
  19. saya rasa nak nyanyi lagu layang layang lah..."layang layang terbang melayang..terbang melayang di batu buruk...ingin aku hiburkan. ..hiburkan hati en abil sorang...tapi tak pe lah ku kenang..." heheheh. .. en abil..saya nak ngorat en abil ni.. jgn marah...gurau senda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah ambil number lum nak ngorat ni? hehehehe

      Delete
    2. hep!! mana kelas en abil a.k.a DII oiii kalau pompuan kena beratur...hehehehe

      Delete
    3. Ai, kat sini pun ada, kat bawah tu pun ada..! Taip komen sambil lompat lompat eh..?

      Delete
    4. En DII oiii...saya bukan katak si katak lompat...kalau en DII patuk ayam...saya pun ayam juga.hehe en. DII ayam bandar.....saya pulak ayam sabung :)

      Delete
  20. Assalam,

    biar tak kaya asal jangan papa kedana...

    ReplyDelete
  21. hep!! mana kelas en abil a.k.a DII oiii kalau pompuan kena beratur...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kang rebut2 kang saya yg susah..

      Delete
    2. Pat pat nya..saya cepat saya lah yg punya hehehe...(gelak jahat)

      Delete
  22. Saya xnak papa kedana.....
    Istiqomah...istiqomah.....

    ReplyDelete
  23. kasih sayang pd arwah masih menebal yer en abil... Sedekahkan Alfatihah selalu bila rindu2 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fatihah dan solat hadiah tidak pernah putus hingga hari ni..InsyAllah. Siap Khatam Quran dah untuk Gee..Alhamdulillah.

      Delete
  24. Dlm pada mengenang ada nasihat buat kakak membaca N3 ini.
    Siapa pun tak nak papa kedana apa lagi di akhirat kelak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu yg nak minta semua jadi kaya dunia akhirat ni..

      Delete
  25. Nasihat yang berguna sangat. Thnx for sharing. Sy dah install google chrome baru leh komen. Kalau tak tak boleh nak komen. Nak bukak blog pun ada yg tak boleh. Tapi kalau pihak IT tahu kita install google chrome ni sahih depa delete. huwaaaa...

    Rasa syok sgt bila boleh komen kat PC ni. terasa dunia 'ana yang punya...

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum abg abil. terharu dan bercampur perasaan sheila baca entri ni. Allahuakbar.. terima kasih untuk peringatan tu.. in shaa Allah, latih diri jadi muslimah yang baik (",)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyAllah, latih diri pelan2, lelama makin baik nanti.

      Delete
  27. Thanks bg nasihat ni.Semoga suami saya selalu ampunkan saya..yelah,kdg kdg kita ni terlebih emosional.Dia rilek jer...

    ReplyDelete

Followers