Friday, 12 April 2013

SEDIHHH.....uhuk uhuk uhuk...

Assalamualaikum U guys..


Firstly nak menjelaskan berkaitan komen komen U guys di blog ni. Agaknya ada problem sikit ngan goggle ni coz sehingga semalam I dah jawab semua komen romen U guys but tiba tiba balasan komen romen I tu hilang,,jap hilang jap ada..! So minta U guys jgn berkecil hati yea ngan I, Duda Idaman Malaya ni..Bukan salah I, salah Goggle....Jahat si Goggle ni!!..Anyway, I always love U guys....U guys still love me?? sila jawab, sila jawab...

Today is the first day I nak share sikit semenjak dah berpangkat Duda Malaya ni...N3 yg lepas I dah fix kan hati ni untuk bersedih seminggu sahaja selepas pemergian Dear I yang palingggggggggggg I kasih. so ada sms yang mengatakan ianya mustahil di buat.." En Abil adalah mustahil seseorg tu boleh tentukan hati ni sebegitu, tambahan pula sedih tu berpunca dari "perginya" org yg kita terlalu sayang" bunyi sms yg I terima tempoh hari...I jawab," InsyAllah nanti saya jelaskan di blog saya, nak sms panjang2 ni saya agak malas sikit.."

Ni jawapannya dari I, ni bentuk caranya yg I buat untuk menentukan, untuk memberitau hati ni,,apa nak rasa, bila nak rasa dan sampai bila nak rasa....Sebelum ni banyak N3 yg I share kan berkaitan hati. I selalu kata kawal hati tu, kayakan hati tu, pilih sifat2 yg baik dari peti peti simpanan yg ada dalam hati tu...Sekiranya I tak mampu nak buat begitu, maksudnya I ni sekadar bercakap jea la, macam tin kosong yg di ketuk..Bunyinya kuat, sedap bunyinya Tetapi sayang Kosong rupa rupanya....Kita ni kalau nak nasihat org lain, pastikan apa yg kita nasihat tu kita benar2 mampu lakukan..kalau tak mampu, diam jea laaa..Kita doa jea dalam hati senyap2... Betul tak!?..Manusia ni ada 2 sifat bila dia menasihati org lain..1. dia nasihat bagi menunjukkan dia ada ilmu nasihat tu tapi dia sendiri tak mampu membuatnya (masih berkesan jugak)..2. dia nasihat org dan dia mampu membuatnya...So mana satu yg lebih berkesan dan cara mana yg org lain lebih terima...Tak mau la kita nasihat org, belakang kita org tu kata.." alaa..pandai nak cakap pasal org, dia tu apa kurangnya, lagi teruk..poodah!!"...Zaman sekarang ni nak nasihat org bukan senang ooo..kena pandai la bercakap tu..kan kan kan...

Ok, ok,..cm I, kenapa I tentukan tempoh seminggu jea bersedih...SEBABnya I fikir, kalau I sedih lama lama, dok nangis lama2..agak2nya Allah suka tak? Rasullullah yg kita kata kita tersangat sayangkan Nabi ni, suka tak?..Ni bukan nak ceramah,,bukann...Dan I fikir, kalau Gee tgk I bersedihhhh jea, Gee suka tak?..Cuba U guys sendiri yg jawab..jawab la.! Di sebabkan 3 perkara utama diatas (U guys pun doakan I selalu, atas doa tu pun ada kesannya) tu yg membolehkan I mengawal hati ni...Kan mudah..Kerana Allah, kerana Rasullulah..Gee pun agaknya tersenyum dan terasa bangga melihat suaminya ni tak bersedih memanjang..(InsyAllah)..Kadang kadang tu jea terasa sedih bila terkenang tapi tak la lama...sedih2 biasa jea..Apa yg perlu I buat, I perlu menjaga diri baik2, mana la tau nanti Tuhan tu akan ketemukan semula I n Gee dalam keadaan yg lebih baik...Bak kata org tu, lama tak jumpa, sekali dapat jumpa...Tak keluar bilik kita ni!! hahahaa hehehehe hohohohoho....I kena sabar dan cuba sedaya upaya menjadi baik di "mata" Allah..

Sedih selalu dan berpanjangan ni tak elok tau..Kesihatan kita terganggu, kita tak ceria, bila tak ceria akal tu mula nak rosak, bila akal tak fungsi baik zahir batin kita lemah dan kotor..bila semuanya nampak lemah, semangat tak de, nak beramal dah tak khusuk....bila semua ni berlaku..Rezeki takkan singgah kat kita..! Kalau kita solat pun, hati ni dok ingattt jea kat arwah...so mana ingatan, khusuk kita pada Tuhan??! Nampak tak akibat buruk ni bila kita bersedihhh jea.." Tapi en Abil Kita ni manusia biasa jea, tak lari dari perasaan sedih cm tu."......Tapi, tapi,,,,ada jea jawapannya!!..Dah tau cm tu, kita kawal la perasaan  tu..Nak tanya la kat sini...Kita pernahkan buat salah ngan suami kita (contoh, contoh)..dan kita tau suami kita marah, dan kita tau PASTI Tuhan pun marah....ADA tak kita menangis seminggu sebab takutkan murka Tuhan tu tadi??..ADA!?...Sapa ada nangis cm tu angkat tangan...( I nampak la sapa angkat ke tak)....Ada tak kita bersedih hiba bila kita malas mengaji Quran, umur dah 40 tahun khatam sekali jea..ada sedih?..Ada kita rasa bersalah tak kalau solat subuh kita pada pukul 10 pagi tiap tiap hari? ADA?....Ada kita rasa bersedih, bila hanya kita g ziarah org tua kita kat kampung tu 6 bulan sekali, sedangkan org tua kita ni waktu hidup harapppp sangat kasih sayang anak2 dia..ADA? ADA? ADA?....Bila dah meninggal kawan tu baru nak bersedih manjang.!! emmmm tak nampak la manfaatnya...Banyak lagi perkara yg penting untuk kita bersedih..Sekiranya semua perkara diatas kita FAHAM ( BUKAN setakat tau jea ), kita boleh mengawal hati. Hati kita ni umpama ada stering (cm stering keta tu)..kita la yg bawa nak kawal dia, bukan sebaliknya..

Bagi yg kehilangan org tersyg tu, berhenti la sedih memanjang.. kalau rasa sedih, teringatkan arwah tu, cepat2 ambil wuduk dan buat la solat sunat hadiah 2 rakaat untuk arwah..kan lebih baik, arwah tu pun senyum suka dia bila bekalan dari kita yg hidup ni non stop dia dapat..Kita sendiri hadiahkan pahala khatam Quran untuk arwah, kan lebih baik dari upah org..Malu la kalau kita tak mampu nak khatam Quran sekali untuk arwah kita tu...Kata sayang! tak boleh melupakan arwah! selalu peluk bantal arwah dulu bila tido! rindu la konon2....Pahala khatam Quran kita tak mampu nak beri pada arwah!! sayang apa tu namanya!!  (argghhhhh tuiiii, siap warna warni lagi kahak tu..)...

Rindu I ni pada arwah, sayang I ni pada arwah..terasa terlalu tinggi nilainya..tapi I perlu simpan di peti hati dan I kunci dah. Sekarang hanya bekalan yg tak putus putus I kirimkan pada arwah isteri I, dan I harap sangat2 Tuhan terima la bekalan tu sampai buat Gee.....I terlalu malu pada Tuhan n Nabi kalau I selalu sangat bersedih pada arwah isteri I, sedangkan I tak bersedih kerana Allah dan Nabi s.a.w. Malu sungguh rasanya..Sebab tu la I tentukan hanya seminggu saja I nak bersedih...Tu la jawapan I pada yg menghantar sms tu...

Jadi n3 dari Duda Malaya hari ni sampai sini dulu, sekarang kena rushing ke pusat latihah Petronas tu coz ada game bola..org jemput main so I cuba la tunaikan hajat org...Ada banyak lagi nak I sampaikan nanti, U guys tunggu n3 akan datang yea...Alaaa sambil sambil tunggu tu u guys korek2 hidung la dulu yea...Ok Guys, see u later.....I love U guyssss ( U guys tak love me, I ngadu kat Gee..aaaa)...........................lupa lak...hahaha hehehe hohohoho.....

218 comments:

  1. Semangat yang sangat bagos En. Abil.. Gud luck..!!

    ReplyDelete
  2. kagum sangat dgn abg abil.. wish u great success in life n akhirat.. Ameen Ya Allah

    ReplyDelete
  3. Love u too lah..hehehe(tutup muka dgn malu2 kucing),anyway alhamdulillah Abil dah boleh meneruskan tanpa arwah Gee..
    Entry kali ini betul2 menyedarkan betapa kehilangan tidak lah menghancurkan terus hidup kita..
    Sis Hanny pernah merasa kehilangan(tp kehilangan hidup)..2 tahun sis bersedih tau..alhamdulillah sekarang dpt terima kenyataan..walau kdg2 terasa jugak

    ReplyDelete
  4. love..love..love u prof!
    hug prof ketat2...aaaaaaaaaaaaaa lupe pulak cik dah ado husb...ahahhahahahah

    #Alhamdulillah..suke nye bila die ceria.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaa, baru rasa nak ngurat dia..rupa2nya dah ada husb. la pulak..uhuk uhuk uhuk..

      Delete
    2. Relax bro. Bunga bukan sekuntum...sukernya dia!!

      Delete
    3. Betull, tapi sekuntum tu la yg nampak cantik..kan kan kan..

      Delete
  5. Assalamualaikum..saya sangat kagum dengan abg abil.you are so adorable.ada sikit buah tangan dari saya:

    http://www.izfaiez.blogspot.com/2013/04/cinta-kasih-dan-sayang.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm izfaiez n tqq for the puisi..tq tq

      Delete
  6. Kagum dgn encik abil ni. Jangan sedih sokmo. Hidup musti diteruskan. Cetia ceria dan ceria selalu. Moga encik abil tabah dan kuat menghadapi hari yg mendatang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro ni... sokmo tu kalau tak salah saya maksudnya selalu, atau jangan sedih selalu, atau jgn sedih je, atau orang N9 kata jgn nak sodih memanjang... bukan sokmo tu dialek belah2 arwah kak gee ke (belah ganu kan?) sorry kalau salah.. nyampuk tak bagi salam pula.. Assalammualaikum... hu hu...

      Delete
    2. Hehe..senyum sokmo bila baca n3 abang..tapi memang mcm tak penah abang cerita bab pengalaman disebelah family arwah di teganu..

      Delete
    3. Nak cerita gak prihal family Gee, terutama MIL kesayangan saya tu..takut nanti dia pulak kurang selesa..nanti2 akan citer gak...InsyAllah.

      Delete
    4. ye betul.. sokmo tu selalu.. org pahang biasa guna word tu

      Delete
  7. Betul tu abg abil.. pokok pangkal kita kena kawal hati jangan biar hati kawal kita. Sejak saya berkahwin, mengandung & ada anak.. memang saya banyak belajar kawal hati. Masa mengandung paling banyak menuntut kita kawal hati supaya tak menyusahkan asben sangat. Ada anak pun kena kawal hati supaya tak jadi kes dera. Dengan suami pun kena kawal hati supaya tak jadi gaduh. Kalau hati kawal kita dah lama rosak semuanya.. Apapun saya sentiasa doakan abang abil sentiasa di beri ketenangan.. damai dalam jiwa & bahagia di dunia & akhirat. Insya Allah.. moga abang bertemu kak Gee di sana nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sgt2 coz sentiasa mendoakan saya..

      Delete
  8. Betul3x...InsyAllah, Allah tolong jika kita berusaha menolong diri kita sendiri... Waahh En.Abil dah mula dapat jemputan ye...main bola.. Preparation utk sessi motivation talk cmner?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Motivation dalam proses jadual..Mungkin platform pertama saya akan buat di Kl nanti..

      Delete
  9. Saya betul2 kagum dengan semangat yg ada pada Abang Abil, semoga semua yg diluar sana boleh jadikan Abang Abil nie sebagai contoh.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Contoh!! malunya sayaaa..saya ni biasa2 jea..

      Delete
  10. Setuju sangat dgn tulisan en. Abil ni...nampaknya pengalaman telah menjadikan en. Abil manusia yg ada jati diri yg kuat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la salah satu hikmat di dalam ujianNYA..

      Delete
  11. touching ...terharu sangat2..saudara insan terpilih...teruskan blog ini...saya sentiasa menantikan warkah terbaru dr saudara...

    ReplyDelete
  12. keluar dari kebiasaan tapi itulah cara yang betul.... lazimnya kita bersedih bagai nak rak (pecah semua rak) bila perginya org yg kita sayang,.,.,. tp masa ada hayatnya kita tak layan dia sebaik yang mungkin,.,., Prof Dud dah jalankan yang terbaik buat ur Dear,.,., thats y mudah utk redha,., sedangkan kebiasaannya kita bersedih memanjang ni adalah lahir dari perasaan kesal sebab tak menggunakan peluang yg ada bagi mempamerkan rasa kasih sayang kita pada mereka2 yg kita sayangi.
    So selagi mereka masih boleh merasa kasih sayang kita melalui perbuatan... kita beri sebaik2nya,., bila dah 'pergi' kita pos pulak kasih sayang melalui amal ibadah (moga2 sampailah...)..
    Sedih salah 1 dari perasaan selain gembira, kecewa, riang ria etc so kawal... pandai prof dud kawal perah-saan tu... syabas!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. atas doa doa u guys juga la dapat I teruskan cm ni..tqq

      Delete
  13. I love you too, dik. Terima kasih kerana memberikan motivasi ini.

    ReplyDelete
  14. i doakan yg terbaik utk abil :) :)

    ReplyDelete
  15. teringin nak punyai hati secekal abil

    ReplyDelete
  16. Hari tu dengar kat redio sinar..ceria jer suara En Abil...xbaek bersedih lama2...redha segala ketentuaanNya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. awet muda tuh.. huhhuhuuu...

      Delete
  17. terbaikkkk...hug2..kiss2.inshaAllah arwah 'dear' pasti tsenyum~mr t-rex

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduhhh rimasnya kena hug2 kiss2..dah mandi ke belum? busyuk!

      Delete
  18. Thanks Abil...thanks for sharing n caring...insyaallah setiap apa yang diberikan akan diberi imbalan yang baik berkali ganda olehNYA...Amin....akan sentiasa menunggu next N3 k...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqq atas sokongan, sgt saya hargai..tq

      Delete
    2. ur welcome...no problem...sekadar sama2 memberi sokongan moral...at least bnyk yg saya peroleh dgn membaca ur N3...thanks so much...

      Delete
  19. Good luck En Abil...semangat perlu ada bila kita dalam kesedihan,
    hope arwah sentiasa melindungi en abil...

    ReplyDelete
  20. tahniah abil.lau kt fokus dgn apa yg kita nk kt akan perolehi ngan izin Allah. kt yg menentukan hidup kt, kt yg mengawal minda kita. sentiasa berfikir positif. yg pergi x akan kembali tp yg masih hidup perlu meneruskan kehidupan yg ada slagi di izinkan Allah. smga abil sentiasa sihat, bahagia & berjaya d dunia & akhirat.
    Firman Allah: "Aku akan bersama dengan sangkaan hambaKu kepadaKu, maka hendaklah dia berprasangka dengan apa yang dia inginkan ( yakni: BUKAN dengan apa yang dia risaukan atau khuatirkan) ~ Hadis Qudsi Riwayat Thabbarani dan Al-Hakam.

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah ... semoga tabah hadapi dugaan hidup yang sementara ni abg abil... betul kata abg abil, letak kan Allah dan Rasululallah di tempat utama... semoga kesedihan itu tidak lama... bersedih kehilangan orang trsayang memang x dapat lari...tapi kita sebagai hambaNya yang masih bernafas ini harus teruskan hidup berlandaskan syariatNya ... inshaAllah .... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abg abil... Lisa baca 2-3 kali entry bru pasan... (atau pun lisa yg perasan lebih xtau lak..hee) entry ni ada related ke dgn komen lisa sblm ni? Ya Allah. Kalau ada kaitan lisa mtk maaf bnyak2 ..lisa xde xde niat lgsung nk kecikkan ht abg abil.niat lisa just nk share klu kita dlm situasi yg sama..pemergian org trsayg ..kdg2 dok sorg2 msti tringt then sedih...tu yg tnya abg abil utk nasihat... Apapun.. Sori kalu lisa trsilap...

      Delete
    2. Tak la Lisa, Lisa n u guys semua mana la pernah kecikkan hati abg,..org lain tu...anyhow sharing abg buat ni untuk semua, coz ramai yg bertanya bab ni..sharing sharing jea sesama kita....no worry la Lisa..

      Delete
    3. Lisa baca balik komen lisa yg sbelum ni...mcm xkena je ayatnya..hee...mybe ayat lisa tu x lengkap (guna fon) komunikasi kat alam maya ni kkdg sukar jugak sbb x face to face.. xnmpak riak muka..Lisa takut abg abil salah faham... Hee.. Klu pun x related sori jgk ye abg abil... :)

      Delete
    4. No prob. Lisa..love u n u guys too!!

      Delete
  22. kan... dah hilang baru jer taip tadi... huhuhuhu

    ReplyDelete
  23. Alhamdulillah...berkat doa dari semua juga kan... thanks for sharing a nice information... hihihi... sgt berguna... teruskan yer...

    ReplyDelete
  24. Salam da tido ke. ; )

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) lom tido lagi ke. Syyy.. k kompom dia da tido. Hahaha hehehe hohoho

      Delete
    2. Lepas jawab semua komen semalam, terus berdengkur!! hahaha

      Delete
  25. Ni 1st time sy komen kat blog abg abil nie...seblum ni sy baca je coretan2 abg....sy b'doa agar sy pun akan jd sekuat abg....semoga slalu dibwh rahmatNya...

    ReplyDelete
  26. Serius respect dengan u..semoga tabah yer..take care ;p

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. salam saudara
    wah gambar kat profil pun dah bertukar...
    suka baca entry ni
    ada suka dlm duka
    ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tinggal sorang, tukar la gambar tuuu..ok tak?

      Delete
  29. insyaallah....Allah akam gantikan yang lebih baik....sabar tu kunci kpd kekuatan diri kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga Allah beri pahala n ganjaran yg lebih baik..kan.

      Delete
  30. Alhamdulillah...semangat positif nie yang kita nak....teruskan perjuangan Encik Abil....banyakkan berdoa semoga dikuatkan hati dan semangat untuk terus hidup....semoga arwah ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang solehah...Allahumma Amin.....

    ||Teringat saat kehilangan arwah kakak ipar... Semoga mereka semua tenang di sana ::: Al-Fatihah:: )

    ReplyDelete
  31. En abil saya nak tanya soalan*angkat tangan*..walaupun saya tahu soalan saya ni agak oldskool..pertama:dalam masa en.abil jga pn.gee pernah tak rasa putus asa??kedua:pengisian en.Abil setelah kehilangan beliau..kalau dulu hari2 en.abil dipenuhi dengn jadual yg sgt packed namun srkarang?adkah en.abil bkerja??soalan last:jika diberi peluang atau en.abil berjumpa seseorang yang dapat membuka hati en.abil selepas pn.gee adakah en.abil akan berkahwin dengan orang baru tersebut?atau bagaimana???*soalan yg sikit jadi terpanjang pulak..kwang3..mohom reply ye sebab saya pernah hantar soalan oldskool saya kat sinar tp tidak TERbaca mungkin..itu sahaja dari saya..assalamualaikummm tuan2 puan2 sekalian..kikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jawabnya..1. Pada peringkat awal tu hampir2 putus asa.
      2. Sekarg sedang menyediakan jadual motivasi ke beberapa negeri.
      3. No komen..takut nak jawab..hehehe (nanti akan tanya Gee dulu!)

      Delete
  32. tersentuh hati bila baca blog abg abil ni..semoga abg dirahmati dan dilindungi Allah selalu dan semoga arwah Kak Gee ditempatkan di kalangan org2 yg beriman..Amin...~Al-Fatihah~

    ReplyDelete
    Replies
    1. p/s: x mao sedeh2 lagi tau bang..:)

      Delete
    2. Al Fatihah..dont worry, I'm ok..

      Delete
  33. assalamualaikum a.abil... dr pemikiran nurul.. mmg manusia d dunia ini xde y sempurnanya.. tp pendapat ialah pd pandangan masing2 kan.. tp pendapat nurul.. dengan dunia y serbe moden ni..ramai y lalut bende2 keduniaan tnpe pk mcmane dunia akhirat n ape y patut d bekalkan ke sana nanti....malah.. sukar utk menasihati.. tp bile nurul dengar a.abil bermotivasi...byknye pengetahuan nurul dpt.. terima kasih en.motivasi..hehe..

    p/s..komen y lalut.. sorryy xpandai sgt bg ayat.,.huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum.. ingat nk jemput a.abil dtg umah..huhu.. tp nmpak cm sibuk je...tp....xpelaaa.. dh kenyang bc N3 en.motivasi nie..=)

      Delete
    2. Bila nak jemput tu? jemput jea..InsyAllah sampai nanti..

      Delete
  34. Ohoii....dah dpt pangkat duda idaman malaya pulak dah. baguslah mcm tu lalink, kalau bersedih keterlaluan pun boleh dtgkan mudarat kt badan kita. tp kalau kita tak bersedih tu bukannye kita x ingat kt dia, bukan dah hilang rasa sayang kita kt dia. Org kene faham tu ;)

    tapiiiiii.....tapiiii....apa2 pun kene go thru ini PA dulu ye. ingat! ingat! heh heh...

    Lebiu too lalink. (kang ngadu kt Arwah pulak. aihhhh)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lalinkkk, lalink ku cayanggg..hahaha nanti kalau ada yg nak ngurat I akan report kat PA dulu, dont worry...hehehehe

      Delete
  35. salam'alaik. semua orang ada ujian, cume bentuk nya berbeza. kekuatan ujian bergantung pd kekuatan diri kita. allah dah aturkan.
    baru seminggu lepas membincangkan topik sebegini bersama sahabat2 usrah. kita selalu sdih dengan apa yang kita tak dapat dan selalu takut kalau hilang apa yang kita sayang,
    tapi pernah tak kita sedih dan takut kalau x dapat masuk syurga?
    hmmmm....

    ReplyDelete
  36. Salam...
    Takziah atas pemergian isteri tersayang...
    Tahniah kerana dapat mengharungi dengan penuh tabah dan sabar...

    ReplyDelete
  37. Assalamualaikum,
    Ujian paling besar untuk kita adalah "dengan diri sendiri". Bukan mudah untuk bangkit semula begini, Abil...tahniah!

    Moga hidup baru lebih tinggi maknanya dengan kekuatan yg baru. Selamat berjaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap2 begitu la, moga ada kejayaan dgn kekuatan ini..InsyAllah.

      Delete
  38. abg abil..kuatkan semangat..smoga semangat itu berjangkit kpd sy jgk utk mengharung kehidupan yg mencabar..
    syabasss..entri yg bersemangat oleh org semangat dan dibaca oleh orang bersemangat..peace yooo..hihihi

    ReplyDelete
  39. Alhamdulillah..insya Allah akn b'usaha utk m'jdi tabah wlpn mgkn x s'tabah abg abil..nmun ttp ikhlas kerana Allah & Rasulullah.(suka sgt2 dgn k'tabahan duda idaman malaya ni..hahaha..hehehe..hohoho),
    tetap luv abg abil n arwah kak gee..
    Al-Fatihah utk arwah kak gee smga tenang d sisi Nya..Aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang ni ramai dah pandai gelak cm Duda Idaman Malaya ni yea....hahahahaha hehehehehe hohohohoho

      Delete
    2. ofkos la pndai kn abg Abil Duda Idaman Malaya...muaahahaha..hehehe..hohoho

      Delete
  40. tahniah ! uncle abil yang ceria sudah kembali.. semoga diberi kekuatan hati yang berterusan.. Aminnn... =)

    ReplyDelete
  41. takziah abang abiL .. dah Lama foLo baru hari ni 1st time nak drop komen .. kagum dengan ketabahan abang abiL .. saya kehiLangan kakak sejak setahun yang Lepas tapi masih bersedih .. setiap kaLi teringat memang terus ambiL quran , sedekahkan bacaan untuk dia tapi tu Lah , air mata nak mengaLir jugak .. kaLau Lah saya punya kekuatan seperti abang abiL .. terima kasih untuk cerita2 suka duka yang sangat memotivasikan .. nak cari suami macam abang abiL Lahh .. moga2 ketemu .. aminn .. akhir kaLam , moga dapat senyumm seLaLu encik AbiL .. :)

    p/s : nak ngorat boLeh ? hiks :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abg hanya tunjukkan sebab so kita jgn bersedih lama..practise la, nanti lama2 kuat ler hati tu....

      Nak ngorat Duda Idaman Malaya ni!! bolehhhhhhh hahahahaha..

      Delete
    2. Amboi hang, sukaaa nooo! Gatai (loghat utara)

      Delete
    3. Alamak!!..ada org pasang telinga la pulak!! hehehehe...hajat org, kita tunaikan jea..hahaha hehehe hohoho...

      Delete
    4. insyaALLAH .. sedang praktis dan praktis .. terima kasih .. kaLau terLupa cepat2 saya jenguk sini . topup semangat hati . :)

      p/s : boLeh eh .. kembang jap hati . hikss

      Delete
    5. Sila jenguk bila2 masa...sila sila...

      Delete
  42. Saya setuju sgt dgn teori Mr Abil tentang mengawal hati/persaan. betul, sepatutnya kita mengawal hati bukan hati kawal kita, kalau hati kawal kita bermakna kita ni 'ikut hati'. Ikut hati hampir sama dgn ikut nafsu, nafsu tak semesti yg merujuk perkara yg seronok sj, tapi bila buat sesuatu mengikut hati, kita dpt satu kepuasan. contoh, marah atau sedih sepuas-puasnya kan itu mengikut hati maksudnya? So, kalau ikut formular Mr. duda Malaya, hidup ini biarlah mengikut iman, bukan mengikut hati, betul tak? Kak Maria suka prinsip hidup Abil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prinsip tu sejak lebih 1400 tahun dulu dah ada so kita ikut jea fomula dia..kan senang,,kan kan..

      Delete
  43. Replies
    1. kussss semangat, terperanjat I..buntangnya mata!!

      Delete
    2. Hahaha..hiihiiihii..hmhmhmhmm (ketawa pak aji bakhil) tau takott hang nooo! Ni chek (saya loghat utara) nak skodeng hang dok mengayattt dr tadi tak tidoq2 ni..duda idaman malaya la..malam sat gi (kejap lagi) tidoq hang tau kak gee dtg warning kt hang, br hang tau nooo... nanti muka hang jadi haq ni ⊙_⊙?

      Delete
    3. Gee kalau datang, saya sukaaaa!!!!

      Delete
  44. dulu menitis airmata baca n3 abil...skrg wlu sedih boleh senyum sudah ..abil dah teruskan hidup...saya pon

    ReplyDelete
  45. Jangan bersedih dan nanges lama2....takut buta mata macam P.Ramlee..:)

    ReplyDelete
  46. Kata kata semangat ini saya juga cuba jadikan pedoman hidup. Tetapi hanya yang mempunyai pengalaman sahaja yang tahu sebenarnya bagaimana sukar untuk menjalani hidup. Saya juga senasib dan telah kehilangan suami Julai tahun lepas. Pemergian yang sangat tiba tiba ini yang membuatkan agak sukar kerana tiada persediaan langsung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang kita siapkan persediaan tu..sama sama kita buat, InsyAllah..

      Delete
  47. Assalamualaikum, moga sentiasa dalam kasih dan rahmat Allah. Anggaplah semua yg terjadi adalah ujian dari Allah. Sesungguhnya tak ada satu pun milik kita di dunia ini. Semuanya sekadar pinjaman yg Allah beri buat seketika hatta nyawa kita pun dipinjamkan jua. Allah juga mengurniakan perasaan gembira, sedih, dsb. Dan jangan tak tahu pula bahawa Allah juga mengurniakan 'ingat' serta 'lupa' kpd kita semua. Begitu besarnya kasihNYA kpd kita. Sentiasalah up date semangat juang utk meneruskan kehidupan. Peristiwa sedih mungkin akhirnya hanya akan menjadi satu ingatan dlm sejarah kita. Mungkin juga kita akan melupakannya buat seketika tatkala kesibukan melanda. Yg utama adalah mencari cinta Allah. Dan bersyukurlah krn menganugerahkan suatu pengalaman yg amat berharga sukar utk dilupakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua nasihat ni Faridatul pun kena terapkan di hati tau...

      Delete
  48. er..erm..ada yg tersembunyi tak mampu di tafsirkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oii main sembunyi2 la pulak cahaya ni...Saya kira 10, cepat menyorok!!

      Delete
  49. Encik Abil ni org yg kuat. Sbb tu dugaan yg diberikan Allah pd dia pun hebat. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyAllah..selalu minta bantuan Tuhan dan U guys pun selaluuu doakan saya...Tu yg boleh jadi cm ni..

      Delete
  50. Pemergian isteri pastinya meninggalkan kesan yg sgt mdlm tpi hidup mesti terus. Kita yg masih hidup ini perlu lead our life and make it meaningful As long as we live we although missed someone dearly. That is the nature of life. Klu kita realistik ttg pjlnan hidup ini insya allah kita mampu mendepani suka duka kehidupan.

    Kenangan itu memori hidup..tpi stuck kpd perkara lepas tidak membantu kehidupan akan dtg. A fool lose tomorrow..reaching out for yesterday.

    I belief you can find new meaning n happiness in your life sooner or later..and of course with the memory of k jee live forever in your heart.

    Insya allah

    ReplyDelete
  51. alahaii coolnyer abg abil i nieh hehhe.. teruskan tersenyum yeah nampak hemsemmmmm hihihi ('',)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hen..sem.!! yeahhhhhh...Hensem cool Duda Malaya,!!

      Delete
  52. Salam mr DIM :)). Makcik yg tak dak sangkut paut ngan abil n gee pun selalu sebak bila baca entry abil...habih cerita kat adik, kak ipaq, sdik ipaq n anak sedara abt yr story.
    Terpegun dgn kecekalan hati abil nak "cut-off" kesedihan after 1 week...kagum dgn kejayaan abil mengawal perasaaan tu..syabas.
    Entry ni banyak pengajaran nya...kena belajar....I still cry over the thought of my late father n mother yg mninggal 11 n 3 yrs ago.:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Its ok crying for ur late parents sesekali..dapat pahala but no sering kali!! Memang terasa nak ke Penang dalam masa terdekat ni, will let u know nanti yea..

      Kim salam sayanggggg pada saudara mara di Penang tu...LOVE U GUYSSS..

      Delete
  53. Kuat bukan pada tubuh badan yg sasa saja.tapi pada hati juga.tahniah encik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua2 kena di perkukuhkan, baru boleh jadi Man Of Power..!!

      Delete
  54. as-salam..
    bila baca entry Abil ini terasa kagum dengan kekuatan yang ada pada Abil..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terasa di hargai bila mama Rey membaca n3 saya ni..tq

      Delete
  55. ^______________________________^

    a big smile 4u

    ReplyDelete
  56. btul abg abil...kesedihan akan buatkan mood kite sentiasa up and down..saya akan cube ceriakan keluarga sy sendri walopon kdg kite tgh bagi semngat kat derang kite sendiri menitik2 air mata tgh type kat hp ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. menitis airmata tapi pastikan tersenyum..murah rezeki nanti..

      Delete
  57. Me luv u too adik abil, suka dgn semangat abil tu, akak selalu dok bayangkan kalo lah suami akak ni mcm adik abil alangkah bahagianya hidup akak walaupun skrg ni mmg dah bahagia pun...terima kasih encik suami kerana membahagiakan hidup kami sekeluarga.....mwah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pasti sgt en suami tu memang best buat kakak..

      Delete
  58. Abang, tu gambar profile tgh berdoa apa tu? Oo doa dapat teman baru ye! Hahha. Kalau nk cr teman kena pastikan dia tak cepat jelous tau! Abang kan Duda Idaman ramai! Adik nak tgk saper la yg bertuah tu. Abang bg la tips ciri2 wanita yg abang suka. Boleh la adik nak kenen2 kan dgn kakak adik! Hahaha! Hihihi! Hohoho!

    -adik-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh nak mencari teman la cm ni, takut nak kecilkan hati org pulak nanti...cmna? ada idea?

      Delete
    2. Hmmm..?? Kita buka sesi intebiu la bang. Setiap yg tpilih utk temuduga tu kena go thru mcm2 level la..level basic kena lulus ujian bertulis yg guna borang OMR tu mengenai backgrd diorg, tahap pendidikan, tahap pengetahuan asas fardhu ain, tahap kecerdikan I.Q. Level ptengahan, ujian praktikal la mcm tahap kepetahan bercakap (so bleh tgk yg kuat bebel ke), tahap kecekapan keja2 rumah mcm memasak dn bkemas, tahap keupayaaan pengendalian anak2 kecil. Level akhir lak, ujian2 spiritual ni mcm kekuatan jiwa dlm mengendali situasi kritikal, masalah kerohanian, ketahanan mental, fikiran kritis dn inovatif. K camner bang. Ok tak idea ni! Kira lengkap la pakej luaran dn dalaman. Kalau abang setuju kita bleh buat paper work cadangan program realiti ni kt t.v. Saya cadangkan nama program ni, "Pencarian Ratu Hati Mr.D.I.M" hahaha..hehehe..hohoho.. Alamak mcm real la bang!

      -adik-

      Delete
    3. Hehhe..tlupa ar bang, ni kwn2 kirim salam kt abang. Dorang kata abang tak nampak da 40an la..mcm 20an yg da last2 20an la. N of course la dorang puji2 abang sampai nak tekeluar taik tinga ni dgr. Kwn2 saya ni cun2 bang muka mcm artis2 arr. Hahaha promote kwn2! Kalau dorang memainkn abg bgtau adik tau! Adik ada kungfu! Alamak! Jap nak membuang! K, adik sayang abang sbb abang terbaekk!

      Delete
    4. Program Pencarian tu yg tak boleh tahan dengar!! hahahahahahaha...U guys ni semua kalau ada di sekitar KL, abg nak ajak g lunch la......Boleh jadi PA ni..hahahahaha

      Delete
  59. betul tu...kita yg tentukan hati kita....samada nak suka, benci, cinta atau ingat pada seseorang tu....ALHAMDULILLAH so far dgn pertolongan Allah sha bleh control hati sha...moga ALLAH sentiasa berikan kekuatan pada kita utk menghadapi segala dugaan & cabaran kehidupan ini.

    ReplyDelete
  60. Al-Fatihah buat arwah kak Gee...

    ReplyDelete
  61. Assalamualaikum w.b.t En Abil... Syukur Alhamdulillah..kita masih lg bernafas dan masih lg diberi ruang kesempatan utk berhijrah ke arah yg labih baik... Rasa belum terlewat saya nak ucapkan takziah atas pemergian kak Gee. Saya baru habis baca blog En. Abil.. Alhamdulillah, bnyk ilmu, pengajaran, nasihat dan iktibar yg boleh diambil sbg panduan. Syukur juga Allah telah temukan sy sgn kisah En Abil ni dan Allah telah membuka hati saya untuk membaca 'Warkah Untuk Isteri'... Betullah... Allah tu maha penyayang kpd hambaNya, Dia akan memberi petunjuk melalui jalan yang tidak disangka2,ruang dan peluang untuk kita perbaiki diri. Dlm kesibukan seharian, bekerja, balik rumah dgn tggjwb pd anak dan rumhtgga, saya terlepas kisah En Abil dan arwah.. Tp alhamdulillah hari ni saya dpat juga mengetahi kisah en abil ni. Bukanlah tidak menghiraukan keadaan sekeliling, tapi ada masanya kita tidak sempat utk mengikuti semua cerita walhal apa yg berlaku itu didepan mata kita. Selepas mengikuti kisah Adik Ahmad Adam Syukri tu saya jarang ikuti kisah2 mcm ni..mmg redha dgn apa yg terjadi, tp sedih tu membuatkan tak mampu lagi nak bersedih dgn cerita2 yg lain.. Setiap yang berlaku tu ada hikmahNya... InsyaAllah... Al-Fatihah buat arwah kak Gee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amat bertuah kak Gee dapat suami spt En Abil.. En Abil juga amat bertuah dapat isteri spt Kak Gee... Betullah.... Perjalanan kehidupan ini Allah telah tentukan, sudah tersedia jalan ceritanya, cuma kita hambaNya ni yang akan melakonkan watak2 di dalam cerita tu selama kita di dunia ni... Semoga kita dapat jadi pelakon yang terbaik dan sentiasa berusaha untuk mendapatkan Syurga Allah....

      Delete
    2. Cuba nak gondol hadiah pelakun terbaik la nanti..!

      Delete
  62. Wah, dah elok yer blogspot abang? Ok jer reply nieh. Dah start busy la ni gamaknya kan..? Syukur Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah ok jea nampaknya..Ni baru balik dari rakaman Soal Wanita, Tv Alhijrah..esok pun ada jadual lagi...

      Delete
  63. Takut bila baca duda idaman malaya.... selamat bergembira abg bil...

    ReplyDelete
  64. Tabahnya hati seorang Suami... if I la, xtau la I mcm mne nnti... Btw, I doakan u sabar n tabah menempuh ujian drNya...

    ReplyDelete
  65. Betullah tu, kita yg kena kawal hati kita. Bersedih dgn ujian Allah pun tak elokkan? Mcm tak redha dgn takdir Allah. Siapa yang tak sedih, cuma tak bolehlah terlalu meratapi pemergian seseorang dan ambil masa yg lama. Ada yg sakit bila buat mcm tu. Jd murung pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ceria ceria selalu dan rajin2 ler beramal...

      Delete
  66. Assalam dan salam 1Malaysia,

    Alhamdulillah...berkat kesabaran dan sering mendekati Allah s.w.t saudara dapat sedikit sebanyak mengharungi segala2nya dengan tabah...saya juga pernah mengalami apabila kehilangan arwah ayahanda yang paling saya sayangi dan kagumi...ada ketikanya airmata akan jatuh jua bila melihat,terlihat dan memandang keluarga2 yang 'lengkap' pasangan ayah&ibu di depan mata...namun,Allah lebih menyayangi diri arwah ayahanda saya maka keredhaan terbit di hati nurani saya ini...insyaAllah,Allah akan memberikan keberkatan dan melindungi saudara sentiasa hendaknya...kedukaan dan kesusahan sewaktu bersusahpayah menjaga arwah isteri tercinta insyaAllah akan ada pembalasan dari Allah s.w.t suatu hari nanti...bila dan dimana hanya Dia sahaja yang tahu...sesungguhnya Allah itu 'MAHA' akan segala2nya...syabas dan tahniah diatas kesabaran dan kemuliaan hati saudara menjaga arwah akak iaitu isteri tersayang dan tercinta saudara...~ikhlas dari saya AlilShah - (NurSuci)~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq tq tq coz masih di sini membawa sokongan untuk saya

      Delete
  67. moga segala impian en abil tercapai..klu buat ceramah nti jgn lupa halo2 ya..hehe...semoga terus kuat di samping semangat arwah ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akan adakan platform somewhere in KL nanti..

      Delete
  68. salam abg abil...serius sy respect sgt2 kat abang..walaupun nampak abg sgt ceria tp dlm hati Tuhan je tau kan...tapi abg tetap layan semua pembaca blog abg tanpa rasa penat..teruskan menulis abg abil..jgn stop okay..kami nak tau perkembangan abang okay...arwah lebih baik di sana kerana Allah lebih sygkan arwah lebih daripada kita semua di sini...Abang ialah org yg plg sy tabik!! kami semua sokong abg abil disini.Assalamualaikum :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tabikkkkk Hormat!!....hehehe esok up date lagi..

      Delete
  69. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  70. Salam Abg Abil... Bagus jika Abg ABil da bangkit dari kesedihan,,, Sebagai umatNYA.. Kita x lepas dari kehilangan dari orang yang kita sayang... Biarlah kita seceria mana pun.. Yang penting ingatan kita terhadap org yang tgalkan kita x pernah padam... Biarlah orang yang kita sayang tenang kat sana... Kita hanya boleh mendoakan mereka di kejauhan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kita tgk pulak, kalau abg dah "pregi" nanti, ramai tak sedih..

      Delete
  71. Salam Encik Duda Idaman Malaya, Semasa arwah suami saya pergi, sy plan macam Encik Abil juga. tetapi hati ni tak dapat dibohongi, sedih tetap sedih, apalagi telah berusaha pelbagai cara selama 4 tahun untuk memulihkan dia tetapi dia tetap pergi juga. Bezanya saya ada anak. 3 tahun kemudian sy berkahwin pada tarikh lahir anak sy (sbb arwah bagi bday present seminggu untuk anak, taknak lah dia ingat kematian bapa dia tiap2 tahun kan so bg dia can utk celebrate jugak dpt bapa baru). wlpn sy masih tak boleh lupakan arwah, dan byk sgt gangguan drp jejaka dan laki orang semalaya.. sy pilih sorang lah teruna (pilih bujang utk tidak lukakan hati orang lain) dan gangguan2 pun stop. :D tetapi ingatan kepada arwah tetap tersemat di hati. Mudah2an Allah terus berikan kekuatan kepada Abil, mudah2an juga Abil akan bertemu jodoh lagi(taknak sebut bertemu pengganti, kerana tak mungkin akan ada ganti). BTW. google tau bukan goggle, goggle tu orang pakai masa swmimming, tau Abil dah tau tp saja buat lawak kan.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, belum nak fikir bab2 jodoh ni..esok esok jea la. Buat masa ni agak buzy sikit siapkan jadual motivasi on Mei nanti...

      google, goggle mandi n google monggel!! hahahaha

      Delete
  72. Salam Abil......bersedih hanya seminggu......namun mengingati arwah buat selama2nya......mengirim doa tanpa henti.......Alhamdulillah.......but....i know....deep deep deep in your heart......still there lil bit lonely....rite?....Allah ada bersamamu dan kita semua......dan Allah jualah yang maha mengetahui apa jua rencana utk En Abil. Choc Eyes sentiasa mendoakan sahabat Choc Eyes ini dari jauh.....mohon semua juga mendoakan suami Choc Eyes.......agar kesihatannya pulih seperti biasa......

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyAllah sama sama kita doakan kesihatan yg baik buat en. suami di sana..

      Delete
  73. Alhamdulillah,makUsu jge rsa gmbira bila tngok saudara Abil ceria.klu dlu makSu trut brsedeh tk kala menitip stiap nukilan saudara Abil di paparan.Skg makUsu trut ktawa bila baca satu,dua ayat saudara Abil yg mncuit hati....tk sngka rupa2 nya saudara Abil ni klakar jgak orgnya....wlaubgmana pn makUsu brhrp Saudara Abil trus ceria dn gmbira,,,,hidup mesti di truskn....salam tkziah buat isteri trsayang.

    ReplyDelete
  74. Alhamdullillah...Abil dah kembali bersemangat...kesabaran abil amat bermakna buat arwah Gee...redha atas pemergian insan tersayang...Hidup mesti diteruskan....semoga abil tabah dengan kehidupan yg mendatang...yang penting abil jangan berhenti mencoret dalam warkah buat isteri...Hanya allah maha mengetahui segalanya...

    ReplyDelete
  75. smoga Abg Abil tabah,kina respect abg abil.. walaupun abg abil dpt hidup dlm jangka masa yg singkat ngn arwah kak gee,tp abg abil tabah n redha ngn pemergian kak gee walaupun dlm hati abg abil sdg menngis... walaupun perginya insan yg kita sayangi... sy juga pnh rasa hilangnya insan yng paling sy sayang,arwah ayah sy.. mase 2 umur sy br 15thn,br slps habis menduduki PMR.. masa 2 terlalu kecil utk menerima hakikat tp sy redha ngn pemergian arwah ayah sbb sy tau Allah lebih menyayangi arwah ayah... ape2 pn kita sama2 sedekahkan Al-Fatihah utk arwah smga tenang di sana... Amin...

    ReplyDelete
  76. org sekarang menangis kerana hilang nikmat. Nabi dan para sahabat menangis kerana dapat nikmat. sungguh jauh kita dgn Nabi.

    ReplyDelete
  77. En Abil, situasi kita agak sama. Isteri saya meninggal pada Februari tahun lepas, setelah 2 tahun lamanya berlawan dengan kanser. Mmg apa yg En Abil katakan adalah benar. tak perlu bersedih berpanjangan...nanti apa pun tak jalan. Kita kena fikirkan keluarga yang masih ada, dan anak2.In Shaa Allah. Semoga tabah...

    ReplyDelete
  78. En Abil sesuai jd pakar motivasi...pengalaman yg ada boleh share dgn masyarakat...kalau ler suami saya pun mcm en abil bahagianya saya...saya sebut selalu nama en abil pdnya spy dia boleh mencontohi sikap en abil yg ikhlas

    ReplyDelete
  79. salute to you abg abil..semoga Allah merahmati hidup abg abil...aaminnn

    ReplyDelete
  80. Stay cool Abg Abil...... we're behind you! :)

    ReplyDelete
  81. Alhamdulillah..seronok baca n3 ni ...memberi sy semangat walaupun baru sebulan kehilangan ayahanda tercinta..kdg2 perasaan rindu yang teramat sangat kpd arwah hingga terbawa dalam mimpi..

    ReplyDelete
  82. Leen kagum dengan ketabahan En.Abil...nk cikit semangat tu leh...may Allah bless u always...Amin

    ReplyDelete
  83. Sangat kagum dengan ketabahan & kecekalan En. Abil. Saya cuba untuk mencontohi & mengambil iktibar dari usaha2 En. Abil menjadi penghuni syurga. Saya ada tonton En. Abil dalam Soal Wanita-TV Al Hijrah, tapi sayang tak dapat dengar rancangan Sinar tempohari, mungkin hari tu saya tak sempat nak dengar sebab masuk ofis awal, selalunya saya 'follow' rancangan Sinar tu.

    ReplyDelete
  84. Life must go on..teruskan kehidupan saudara..demi arwah..dan demi diri sendiri..seperti yg lalu saya katakan.. Tiada duka yang abadi..tu lagu dari opick..dgrlah lirik die..byk maksud..teruskan kehidupan saudara..saya sentiasa doakan utk saudara..moga kita tidak putus hubungan..Assalammualaikum

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagu twinkle twinkle little star pun sedap gak..

      Delete
  85. Sharing is caring ya Abil. Akk pinjam kekuatan insaniah diri Abil 15% jadilah, lebih2 kang ilang plk...hahhaha. Kagum sebab Allah pinjamkan kekuatan pada diri Abil, bila gaknya akak boleh dpt macam nih...arghhhh mungkin pada yg lain.

    Anyway kamu sgt bermotivasi....Abil ada video kat radio Sinar dan Tv Alhijrah tak? kalau ada tlg upload dlm blog nih...nak tgk...x berkesempatanlah bcoz keja...moga Abil terus tabah dgn dugaan Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kurang pasti ada atau tidak video tu..nanti saya check..tak pun tunggu ler Soal Wanita Tv Alhijrah nanti..saya akan beritau tarikh siarannya nanti..

      Delete

Followers