Sunday, 28 April 2013

Dah matang ke..?


Assalaamualaikum U guys....



Tu dia MIL kesayangan I..kejap kejap nk bangun minta urut2kan badan dia coz rasa sengal sengal katanya..Tu pukul 3 pagi tu,! kat Kg. Labohan, kerteh. Trengganu. Umah MIL selepas me n ipar2 bawa balik dari Hospital Kuala Trengganu last Tuesday sesampai jea I malam tu dalam pukul 8.30pm.

Doctor kata MIL I ni mild strok, walaupun kaki n tangan sebelah kirinya tak boleh gerak..but masih dia boleh rasa kalau di sentuh. So keesokkan harinya I n ipar2 yang lain tu bawa our MIL ni g jumpa seorg Doctor Pakar di Awana Kijal untuk rwatan selanjutnya. Doctor kata tgk nanti perubahannya dalam 1 bulan setelah di berikan ubat n suntikkan khas...U guys tahu,,nak mengangkat MIL I ni kena pakai tenaga 4 org lelaki perkasa( Cm I ni )..!! I selalu usik MIL i ni.." Mak, agak2 berat mak ni ada tak dalam 1 tan!!?" hahahaha " Mak, lepas ni, kita pakai kren jea la angkat mak, !!"...Berat ooo. MIL I gelak jea bila I usik dia, dia tahu I suka mengusik..Tu sambil I dok urut2 org tua tu, I kata ngan dia, supaya jaga makan minum, jgn risau risau sangat.." Dah berumur cm ni la mak, biasa la sakit sakit ni, Abil ni jauh, mak kena jaga makan minum tu..Darah tinggi n kencing manis mak ni agak tinggi.." Di sana adik arwah Gee yg menjaga MIL. I akan ke sana juga nanti tengok2kan MIL I tu..

Semasa hidup Gee dulu, Gee selalu mengambil berat tang maknya n adiknya yg dok kampung tu..Sebelum menjelang raya, Gee senantiasa siapkan baju untuk anak2 adiknya, maknya n adiknya yg sorang ni..So sebelum I balik ke Seremban hari tu, I katakan, InsyAllah I akan menyambung tugas arwah isteri I tu semampu I pada dia org..InsyAllah..Apa yg arwah selalu lakukan dahulu, InsyAllah I akan sambung..Walaupun Gee dah tiada, I takkan tinggalkan keluarganya terutama my MIL tu..dia tetap my MIL sampai bila bila..

Kita ni, dengan ibu kita sendiri, kita taat, dengan MIL pula kita wajib hormat. Kena jaga hati kedua dua ibu tu. Jangan kita ambil mudah,, anak dia kena dah curi jadi maknya pasangan kita tu pandai la kita jaga baik baik. Baru la CINTA namanya pada pasangan kita. Cinta pada pasangan kita mesti merangkumi keseluruhan hidupnya. Sekiranya ada kekurangan, kita harus sedaya upaya perbaiki. Jadi, panjang la jodoh kita. Ni kadang2 kita tgk, bila pasangan kita dah takde, nama MIL kita pun kita dah lupa. "Anu, siapa nama MIL kau dulu yea? Anu (contoh nama la ) jawab." Emmm, Timahh.. ke joyah,, terlupa la.!!" Boleh jawab cm tu..kurang akal punya menantu!! Yang kelurga di sana pun tak pernah bertanya atau menziarahi kita lagi....APA NI!!..Kena faham sungguh sungguh ikatan tu. Jangan kita abaikan coz pasangan kita tadi dah tiada bersama kita lagi..Walaupun kita ni bak kata org bercerai hidup..Keluarga di sana kita harus hormat dan keluarga di sini pun begitu jua..Kan salah satu pergertian KAHWIN tu adalah mengeratkan silatulrahim!..Kahwin Nikah bukan main pandai..malam pertama pun pandai..(ehem ehem)..Tapi pengertian sebenar ikatan tu di abaikan..aduhhhh..Cmana la nak ngaku kita ni atau pasangan kita tu dah matang..!! Betul ke dah matang fikiran tu..?? Aduhhh...Cuba tanya diri tu..Ingat la pesanan ni, jangan n tak mau lagi la kita abaikan atau bermusuh musuhan, tak nak bertegur sapa (Keluarga atau pasangan tu sendiri) sekiranya kita dah terputus ikatan bersama pasangan kita samada hidup atau mati...Putus silaturahim ni membuatkan kita jauh dari bantuan ALLAH, jauh dari bau Syurga...Kalau Syurga tuu pak sedara kita punya tak pe laa, boleh bincang2...Masalahnya Syurga tu ALLAH punya, kena ikut peraturan hidup yg dah di tentukan Allah..InsyAllah hidup kita lebih ceria sekiranya kita benar2 faham n lakukan atas pengertian ikatan perkahwinan tu tadi,,InsyAllah...

Apa la yg dok I mengarut ni..dah la, kang ada yg bosan ngan sharing I ni..Janji kata nak sahare pasal tgk bola, ni lain lak citernya di DIM ni..hahaha hehehe hohohoho..next N3, next N3...sayanggg U guys..jgn marah aa...meh, meh abg cayang cikit yeaaa, aduh cayang cayang...,,Oppsss, tak boleh marah2 I, kanggg ngadu ngan GEE nanti....!!! aaa takuttt.!.Nanti I update lagi yea..bye bye..

101 comments:

  1. betul tu...keluarga mertua mcm keluarga kita juga, menghormati mereka itu tanggungjawab kita, semoga en.abil dan keluarga sentiasa gembira, dan berharap ibu cepat sembuh, tak yahlah nak guna kren nanti heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama la kita menjaga kedua2 keluarga tu..

      Berat tu my MIL..hahaha

      Delete
  2. Huyaiiii. Dh tumbuh jgut dh tgu next n3... Betul la 2. Arwah mak kila dlu pesan.. Mak mertua buat mcm mak sndri... Doa dr ibu mertua 2 same mcm doa dr mak sndri....rjin2 urt2 kan kaki tgn nye.... Biar drh 2 bjln.... Terbaekkk la abg abil..... Ececehhh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe abg update 3 kali seminggu jea la 'classic look' oii..

      keyla pun lum update lagi kan..! haha hehe hoho

      Delete
    2. Sok baru nak update pasal kasut..... Salah 1 hobi kila... Suke beli kasut.... Haha... Heheh... Hohoho... Kmdian nak update pasal mkn lak... Nyumnyum... Gumok la....

      Delete
    3. Suka beli kasut gak! cm arwah Gee...kasut kasut kasut...

      Delete
    4. ha'ah.... tau xpe.... hobi2... 2 3 kali pkai pas tu simpan sampai berhabuk... haha hehe hoho....

      Delete
    5. Muka classic, suka beli kasut.emmm sama la cm arwah Gee dulu..!

      Delete
    6. yelahhh... bru prasan ari 2 kila ade hobi yg same dengan arwah kak gee... if kak gee sihat... kitorg akan kngsi hobi yg same... kila akn msg kak gee nak beli kasut ape bulan ni... hehehe... ape patern terbaru... haha hehe hohoho...

      Delete
    7. Aduhhhh...kering la poket sang suami kalau cm tu..!!

      Delete
  3. rupanya kan bang bil kakak ipar saya kena abang bil dan mak abang bil, masa arwah meninggal dia ada dirumah abang bil, nama kakak ipar saya Rohana dan suami dia razilah... abang kenal tak??

    ReplyDelete
  4. smga MIL abg abil cpt sembuh seperti sblmnya..Amin
    perkongsian yg sgt2 mematangkn..sayang abg abil n arwah kak gee :')
    (tiba2 plak rasa sedih..huhuhu)
    Chayok2 abg abil :)
    Eja, Kk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cayang cayang me n Gee selalu yea..

      Delete
    2. mstlg cyg2 (ikhlas tau) mcm iklan tu ckp tiap hari syg...haha,hehe,hoho :)
      Eja,Kk

      Delete
    3. Saya mungkin ke Sabah awal bulan depan..

      Delete
  5. memang sesuwai sangatlah gelaran Duda Idaman Malaya untuk abang abil.
    tapi kalau macamni punya baik dengan mak mertua, bukan setakat malaya, mak2 mertua dari uganda pon teringin nak bermenantukan abang abil. kena tukar title kepada Duda Idaman World !

    ReplyDelete
  6. Alhamdullilah....menantu yg baik...mesti arwah gembira dan tenang disana...syukur perjalanan kita selamat pegi dan balik...Ameen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai,, ada 2 komen yg sama..!! tu, tgk kat bawah tu..

      Delete
  7. alhamdulillah teruskan ikatan silaturahim yang telah terjalin..dan seandaiainya suatu ketika nanti terjalinnya silaturahim yang baru..jangan putuskan apa yang cantik tersimpul rapi..amin..

    ReplyDelete
  8. Alhamdullilah....menantu yg baik...mesti arwah gembira dan tenang disana...syukur perjalanan kita selamat pegi dan balik...Ameen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menantu kesayangan kannn..biasa laa..hahaha amacam ada bunyi berlagak tak!!?

      Delete
    2. x mo berlagaksss gituhh...hahahaha...untung la diaaaa...

      Delete
    3. Ni kenapa bergambar sambil cekak pingang tu!!?

      Delete
    4. tu trademark la...ingt abg je ada trademark...hahah

      Delete
    5. Trade mark tu Malaikat tak suka sayang oii!..

      Delete
  9. abg abil ckp nk hello kalo dtg trengganu.....huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan dah hello kat blog n di FB...hello, hello..dengar tak?..hehehe

      Delete
  10. Mr DIM...I salute kat u...hope ur MIL akan terus sihat seperti sedia kala...(teringat kat my mom yg dah masuk tahun ke 3 terlantar )anyway thanks apa yg da u kongsikan...memang betul apa yg u tulis...insyaallah...semoga dapat I amalkan...thanks for sharing...anyway jaga kesihatan u juga...ha ha ha...jgn perasan macho je...kih kih kih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni dah rasa nak demam pulak..Anyway..saya doakan yg terbaik buat ur mom tu..

      Delete
    2. Thanks for the doa utk my mom...Amin....mudah2an...tapi keadaan my mom da tak berapa nak ok...sebelah kanan kaki dan tangan dah mula kaku...
      U mcm mana???ok x???klu rasa tak sihat kenalah gi klinik ye...all the best k...

      Delete
  11. Pandai gurau dengan MIL yek.....teringat dulu aruah MIL Su...sangat menjaga kebajikan menantu sulung dia ni ha time bersalin. Kalau balik kampung, takyah masak, mak yang masak.....rindu sangat time tu....

    ReplyDelete
  12. Eleh...abg abil kate jejaka perkasa.. Angkt je la MIL sorg2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saja jea tak nak tunjuk keperkasaan tu..low profil.!! hahaha

      Delete
  13. jagailah ibu sebaik mungkin,insyaallah ada hikmah yang akan menanti kita DISANA kelak

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyAllah..Kak Tie, kenapa saya nak tinggalkan komen tak boleh di blog Akak..?

      Delete
  14. be strong brother..=')


    5 jenis roommate yang akan anda temui

    http://iniblogabangkamil.blogspot.com/2013/04/5-jenis-roommate-yang-mungkin-anda.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab golongan antu tu yg tak leh tahan..!

      Delete
  15. Assalamualaikum Abil adik kakcik...

    Semoga Allah SWT terus mengurniakanmu dengan kesihatan yang sentiasa baik agar dirimu terus dapat melakukan segala kebaikan.

    Aminnnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..Kakcik..oooo berjalannn jea kerja Kakcik n mr Sepet yeaa...

      Delete
  16. Betul tu...saya dah lebih 12 thn duduk dgn MIL, Alhamdulillah hubungan kami baik. Saya sayang MIL mcm mak saya sendiri. Cuma tulah risau dgn dia sbb mkn xpantang langsung walaupun ada penyakit 3 serangkai. Kdg2 tegur jugak tapi biasalah org tua kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak buat cmana org tua kita memang cm tu, di tegur pun dia buat gak..cm babby...hahaha

      Delete
  17. berbakti kpd mrk selagi ada hayat mrk..
    me dh tak de PIL..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..jgn menyesal kemudian hari kan..

      Delete
  18. Salam en.abil...waa bodek mak mentua yek..hehehe...agaknya Gee tgk kt sana senyum sokmo :-). Alhamdulillah da ok skit ye mak mertua. Saya pun sayang mak mertua saya. En.
    Abil nanti bleh la wat n3 teknik mengurut..nampak mcm pro je tgn tu!...hahaha... hehehe...kalau sakit2 bdn dan takde org nk tlg urut, dapat gk urut diri sendiri... huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandai sikit2 bab urut ni..muda2 dulu ada gak belajar,.tu yg MIL sayang tu, menantu serba boleh..hehehe

      Delete
    2. eeeeee...KOYA en.abil...kwang3*tumpang lalu*

      Delete
    3. Dari mana pulak si tumpang lalu ni..!

      Delete
  19. my MIL da 8 thn xder..sian FIL sorang2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ellooo eyeyou, cmana trip cuti2 u guys..?

      Delete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. kagum abes tgk en Abil nih~ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai, tgk saya urut pun kagum gak!! alaaa biasa biasa jea..

      Delete
  22. DIM multipurpose btl..mmg kagum..timahhh haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Timah, Joyah, kan nama nama glamer tuu..!

      Delete
    2. DIM kalau turun muar, roger2..blh blnja DIM mkn mee bndung..mabeles..haha..!

      Delete
    3. Bulan depan ke Johor Bahru..

      Delete
  23. Selagi ada hayat......jangan abaikan........:)

    ReplyDelete
  24. asalamualaikum....

    doaku mudahan Allah pelihara segala nawaitu abg abil dalam meneruskan kehidupan. selagi berpegang pada jalan Allah dan syariat in sha allah segala jalan akan dipermudahkan dengan senang.. istiqamah dalam segala urusan yg menjurus pada kebaikan, akan bertimpa ganjaran dari Allah dan rezki yg tidak disangka-sangka, bersyukurlah dengan anugerah Allah mudahan abg abil akan sentiasa berpijak dibumi biarpun sikaduk dah berpaut ke langit...(hehehe lau x paham abaikan)...doa saya abg abil akan menemui kebahgiaan di sebalik tugasan yang dilakukan setiap hari...jazakallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm ainnur, sama sama la kita berpegang nawaitu yg sebegitu dalam hidup harian kita..InsyAllah..

      Tq tq tq doakan saya yea...sangatttt saya hargai..

      Delete
    2. in sha allah...doa saya sentiasa mengiringi abg abil dan arwah kak gee... selagi berpegang pada nawatu lillahitaala..segalanya di permudahkan...macam pernah saya katakan dulu...kesusahan hari ini akan terbayar dengan kesenangan dan rezki yang tidak disangka sangka dan hari ini terbukti janji ALLAH itu benar... sedihkan bila Allah mengotakan janjiNYA tanpa minta sebarang balasan dari kita...dan sebagai hamba yang bersyukur saya yakin abg abil sangat kuat berpegang pada akidah dan syariat...teruskan mudahan kehidupan akan datang akn lebih bersinar disamping tidak riak dan bongkak dengan nikmat Allah...wasotiyah dan besederhanalah dalam segala hal...ANDA AKAN BERJAYA DI DUNIA DAN AKHIRAT....yeyeyeyeyey chaiyok chaiyok upa abill...hehehe

      Delete
    3. hehehehe..tq tq tq tq tq tq....

      Delete
  25. Amboi baiknyaaaaa abil.
    Moga abil dikurniakan kemudahan/kesenangan dimana jua berada...aminnn

    ReplyDelete
  26. Salam Abil, akak terharu dengar nasihat abil tu. Suami akak berpindidikan tinggi, didikan agamanya bagus. Tapi akak pelik dengan orang lain dia boleh hormat tapi dengan mak bapak akak dia macam x hormat langsung. Kalo mereka datang rumah kami dia x salam pun. Slalunya kalo mereka datang memanjang aje nak mandi la, nak yak yak la. Tapi kalo family dan kaum kerabat dia bukan main hormat lagi. Tapi bila mak bapakakak dah nak balik baru dia hegeh2 nak kluar. For your info abil akak bukan nak mengaibkan suami sendiri tapi inilah hakikatnya. Dan juga mak bapak akak menatang suami akak ni macam menatang minyak yang penuh. Kalo marah kan anak2 selamba aje ditengking diherdik depan mak bapak akak. Mesti mak bapak akak terasa kan.Kami tinggal berasingan tapi anak2 akak kesemuanya (5 org) mak akak yang jaga (hantar pagi petang ambil). Mak akak memang nak jaga anak akak.Kdg2 akak marah dia, akak cakap bontot anak2 awak dari kecil semuanya dicuci mak bapak saya, tapi hormat la sikit mak bapak saya. Mak bapak awak ada cuci bontot anak awak. Dokong anak awak pun x de. Tapi kalo terdesak duit pandai plak suruh akak pinjam dari mak akak. Suruh pinjam duit mak dia pandai takut. Kadang2 akak nasihatkan dia akak cakap mak bapak kita banyak berjasa dengan kita, kepala paip patah pun bapak saya yang datang betulkan (kelakar x?) dah cam no suami akak tu bab2 pertukangan ni memang kurengggg abil. Ketuk paku pun x tenggelam2 tau. Last2 akak ni la yang jadi suparman, supermak, segala2 super kat rumah skang ni. Kak D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak huraikan bab suami yg begitu panjang lak nanti jawapan komen ni..buat sementara ni sabar jea la kak..org yg rajin belajar agama ni memang itu antara ujian Allah bagi kat dia..

      payah la kalau menghormati org tua dia tak boleh, agak kerugian ilmu yg di timbanya..Sabar n teruskan berdoa yea kak..relax kak, relax..senyum sikit!

      Delete
  27. bgsnyer en abil nih tau, ngn mil msh lg baik n amik berat... area mana kg labohan tuh? mil dana kt pengkalan ranggon selepas airpot kerteh tuh... kalu raya balik kg boleh la jumpa kalu en abil ada kt kerteh ek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan ada masjid labohan di tepi jalan tu, belakangnya kampung Labohan ler..

      Delete
  28. HI,Keep up bro abil,kalau semua orang berfikiran mcm abg abil kan best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena la berfikiran begitu if u want to really enjoy ur life..kann..

      Delete
  29. tersetuh hati tgok abag layan MIL abang....smoga dia cept sembuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibu arwah isteri kesayangan saya, mesti la saya jaga hati MIL tu juga..

      Delete
  30. Alhamdulillah..sy pun masih menjalin hubungan yg baik dgn mertua..hrp2 sampai bila2..mertua ada pesan,andai ada jodoh baru nnt,blik la ke rumah sana mcm biasa...part jodoh baru tu mls nk dgr...

    ReplyDelete
  31. Alahmdulilah kasih sayang hingga ke hujung nyawa ..apa2 pun DIM memang terbaikk

    ReplyDelete
  32. Salam.. hmm..bangganya arwah Kak Gee ni asal dr kampung saya.Apepun time kasih Abg Abil sbb sudi n cepat pulak blas sms sy tempoh hari. Moga Abg Abil sentiasa menjaga kesihatan diri. Blog ini adalah nikmat kurniaan Allah kepada pembacanya dan juga penulisnya. Keep on writing ilmu yg berguna kepada kami. Hmm..personally, sy krg setuju jika org di luar sana keep asking Abg. Abil bila nk kahwin..sgt2 inappropriate n x menghormati privasi seseorg. Harap society kita dpt jd society yg lebih memahami. Let him BREATHE for a while.Hopefully, abg abil tabah menghadapi segala cabaran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ulangkaji kita bersama jea n sharing2..Yea la, duda cm saya ni mesti la dia nak tau pasal kawin semula, pada saya soalan tu ok jea n jadi penghibur hati bila di tanya...

      Delete
  33. umpp...besnya denga cite abg.abil....klo la MIL sya cm ni kan bes...try ambek ati tpi mcm2 saya dapat...cdih sgat..moga ALLAh tahu niat saya...AMINNN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan putus asa, MIL kadang2 ada yg macam tu tapi bukan maksud dia benci kita..

      Delete
  34. bertuahnya ur MIL dapat menantu mcm you.. Saya pun anak bujang dah habis masuk remaja.. harap2 le bakal isteri dia pun sanggup jaga saya camni bila saya dah tua nanti.. huhuu

    ReplyDelete
  35. MIL abang tu ada cerita pasal Kak Gee tak...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak de, saya pun tak nak citer, takut MIL tambah sedih nanti..

      Delete
  36. sayang MIL kita macam kita sayang kat emak kita juga....
    pasti arwah kak Gee tenang dah bahagia di sana sbb dia tahu abg abil dah boleh jaga ibunya seperti mana dia menjaga dan sayang akan ibunya itu...semoga MIL abg cepat sembuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebagai suami, kena la sambung tugas2 isteri pada keluarganya kan..semampu yg ada la..

      Delete
  37. Happy Labour Day..........wahai En.Abil.......dah mkn ikan bako kat Umbai............n wish u happy always............take care.............

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cmana leh tau lak kita makan ikan bakau di sana..! emmm

      Delete
    2. Kata ari ni gi Mlka .......syg skali x dpt join.....he3..........teka jer........maaf ek kalau trsilap.....

      Delete
    3. Semalam ler, di Utem tu..hari ni takde jadual..hanya mengemas rumah n malam nanti buat tahlil for Gee..

      Delete
  38. semoge k. gee tenang di sane..

    abah saye masih kekalkan hubungan dengan atuk saye (mak arwah mama) dengan mak tiri saye abah angkut bawak balik kampung.. moge terus kekal hubungan ni kan abg abil.. saye doakan agar Allah sentiase permudahkan segale urusan abang abil.. amin..

    ReplyDelete
  39. Wanita ...nikan abg.Abil...kami nih lembut..cpat trase...tpi kbanyakkan suami x pahm @ buat2 xpham pon saya x pasti...mase mula2 kawin...emmm umpama cakap "com2 molot nyah" (sehati sejiwa)...tapi akhirnya....ummpp...mcm2 diorg buat kn..yg xbeznya x roman>>>>tik...eeeee gram2!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tips dah di beri..amalkan jea, InsyAllah nanti com2 molot semula...

      Delete

Followers