Saturday, 30 June 2012

What"s wrong Dear..

Assalammualaikum Isteri kesayangan saya.


Hug hug kiss kiss..Sekarang ni u masih tido lagi n today tak tau pukul berapa u akan bangun. Selalunya I boleh agak bila akan bgn tido..Why!? Aaa ni nak cita kat u kenapa I cakap cm tu. 2 hari lepas u tak tido satu hari suntuk!! puas I pujuk2 nak kan u tido but tak tido gak u ni. Bila malam u tak tido sampai esok siang tu, mula la u nak mengamuk jea kerjanya the whole day...mengamuk, mengamuk, mengamuk!!


Kalau org tak biasa menjaga u ni sudah tentu tension n bosan tgk u dok mengamuk tak nak tido. Mengamuk u sekarang ni tak de la sampai menjerit2 seperti awal2 dulu tapi u akan keraskan seluruh badan u termasuk la tangan, kaki dan kepala..satu hari suntuk u akan buat cm tu n suara ada bunyi sikit2..What:"s wrong sayang? Kenapa tak nak tido ni? Cm tu la I dok tanya u. Bila u tak tido n keras2kan badan macam tu, I pun tak dapat nak tido la jugak. Puas I check ur whole body, mana la tau kalau2 ada luka ke, semut gigit ke atau u buang air besar ke,,gatal2 badan ke..Setiap inci badan u I check siap bau bontot u lagi!Semua ok jea, suhu badan pun ok..Still u tak tido. Tanya kawan2 doctor I, dia orang pun kata pesakit brain damage ni memang akan buat cm tu n kerap menukar2 sifat n perbuatan, dalam erti kata yg lain, payah nak explain n tak tau kenapa. Dalam masa yg sama I baca doa2 yg sesuai n mengaji biar u dengar still cm tu gak..tak tido n mengamuk..


Siang semalam, I buat apa,,kemaskan u bersih2 tukar cadar walaupun cadar tu baru lg, tukar pakaian u, tempat tido pun i bersihkan sambil tu baca selawat Azamiah n baca Al Latif 1000 kali, baru la u macam rasa lega n mula nak relax...Nampak u mula cuba lelap2kan mata. Lega rasa I tenguk u mula nak reda...Pehh, penat giler I rasa, dah la I pun tak dapat tido, nak check u lagi n kemas2kan lagi..Penatttt dear I ni..Jangan buat cm tu lagi yea dear..Lagipun tak elok u buat mengamuk cm tu coz saraf brain u payah lagi nak pulih, dah la graf perkembangan u dah tak naik lagi, seminggu 2 ni I tak nampak lagi peningkatan positif u. Tapi tak pe I tetap teruskan usaha for u sayang..Hanya jangan nak mengamuk lagi yea syg. Hanya I ada tension sikit ler,,anyway I still love u dear..cm I selalu kata kat u, my love for u seluas langit yg u pandang. Pernah tak u pandang ke atas, langit tak de? tak pernah kan so cm tu la my love untuk u....Dear, dear, ada pembaca jealous ngan kita, dia org jealous kita cinta cinta cm ni..hahahahaha


Perut ni pun dah mula lapar, I nak makan dulu. Pukul brapa u nak bgn u bgn la sayang,,jangan langsung tak bangun sudah....ok la masterchef nak g dapur tgk apa lauk yg sedang di masak ibunda saya tu..Setiap weekend dapat la rasa lauk masak di rumah coz org tua I blik seremban dari kl. Weekdays I n my wife jea so makan luar jea la I ni..emmm ok la ok la membebel cm ni pun bukan kenyang..esok2 up date lagi..chau cincau...

54 comments:

  1. Semoga suatu hari nanti, Gee dapat membaca apa yang Abil tulis untuknya. Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun berharap cm tu gak kakcik..

      Delete
  2. Walaupun kita cuba memahami tapi kita tak berada di tempat dia..

    Begitu juga ketiga-tiga anak istimewa akak ni, adakala dia gelak, adakala mengamuk,hempas2 badannya dan menangis..Sebab mrk tak bercakap dan kita tak tahu apa pemasalahannya...Begitu juga Gee bkn segaja buat begitu sebab dia x tahu mcm mana nak beritahu..

    Mungkin Gee kena simpul mengkarung kot dekat tulang belikat dia..Sakitnya Allah shj Mengetahuinya..Sekadar pandangan..

    Bersabar,berusaha,berdoa dan bertawakkal akhirnya Berserah kpd Allah swt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya nak tau lebih lanjut pasal simpul mengkarung tu, boleh jelaskan lebih lanjut tak? Sampaikan syg kami pada anak2 Siti tu yea..tq siti.

      Delete
  3. Assalamualaikum..
    akak baru je jadi follower abil ni..semalam baca2 post lama tu dan tunjuk kan gambar gee pada anak bongsu akak..terkedu dia..nampak dia sedih tgk anty gee mcm tu..then kami pun sama sama doakan utk gee agar cepat sembuh dan juga moga Allah berikan kesabaran dan ketabahan pada abil mengurusi istri..
    tak tahu nak cakap apa lagi dah...doa akak yang terbaik utk abil dan gee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak saniah, tq beri sokongan pd kami di sini yea.

      Delete
  4. hanya doa dari kejauhan mengiringi..

    psstt: kayuh basikal dari Meru ke Seremban.. meraung dak Nuha nanti.. hahaha..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum abg abil...

    semoga abg abil terus diberi kekuatan dan kesihatan yang baik untuk menjaga kak gee.

    ReplyDelete
  6. Bismillah..
    Assalamualaikum abang Abil. Semoga abang diberikan kesihatan yang sempurna untuk menjaga kak Gee. InsyaAllah, dengan izinnya Allah SWT kak Gee akan sihat. Tiada yang mustahil. Sentiasa ingatlah bawah setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya. Allah SWT sedang menguji Abang Abil.

    Kalau ada twitter, follow saya tau. Jaga diri Abang Abil. And keep posting about kak gee okay! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you v much eqa for t support. Abg ni tak twitter or fb, blog ni pun dah mencuri sedikit masa untuk Gee..N will up date dr masa ke semasa.

      Delete
  7. Gee, dgr tu, jgn ngamuk2 lagi, kesian Abg ABil tu, okeh..

    semoga terus diberi kekuatan oleh-Nya... AMinnn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. makin hari makin degil si Gee ni Sari Yusa oi, nanti rotan dia!

      Delete
    2. haip..haip..mane leh rotan isteri...huhuhu...

      Delete
    3. Patut la Gee ngada2..rupanya ramai bodyguard dia kat blog nii..hehehehe tak rotan la,,alaa bucuk2 gee ni...

      Delete
  8. As salam Abil,

    Marya baca tulisan Abil ni... Tak tahu nak komen apa... Moga terus tabah... Hanya org yg tabah diuji sebegini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni pun dah beri a good komen, marya..thanks.

      Delete
  9. Setiap kali baca tulisan Abil cik ina dapat rasa betapa sayangnya Abil pada Gee, beruntunglah Gee dapat memiliki suami cam Abil. Semoga Abil terus tabah ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam cik ina d d cheng. Suami mana tak syg isteri ooiii...

      Delete
  10. mungkin dia xslesa la tu

    biasela org skit

    sabar sy kurang sngt

    sbb tu xlayak jd nurse

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua org ada kesabaran tu, terpulang pada diri masing2 nak uruskan kesabaran. Pilihan di tangan anda!! cm mengundi lak bunyinya...

      Delete
  11. Saya paham situasi abg abil.. sabar yee.. mungkin akak rs xselesa kot... sabar ye,,,,....
    Saya tahu abg kuat,,... sgt kuat....

    pasal jeles tue memang pon jeles gila ok...

    ReplyDelete
  12. Saya baca kisah Abil dari Blog Moon...
    Sesungguh drimu amat tabah sekali abil...
    jarang anda insan setabah dirimu dengan pengorbanan tanpa mengetahui penat n lelah....Insyallah, jangan berputus asa...harungi dugaan ini dgn penuh kesyukuran sebab bukan semua Allah turunkan dugaan ini kecuali Dia amat menyayangi kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Puan Min Cantek, Ramai lg suami2 yg lebih tabah di luar sana hanya dia org malas nak tunjuk jea hahahaha sy ni sekadar menjaga isteri ni saja n tak setabah mana pun.

      Delete
  13. Salam, semuga Abil terus tabah dan sabar melayan kerenah isteri abil ni. Kalo abil tensen ke or marah. Dia bukan tahu pun. Akak pasti abil x macam 2 kan. Akak tahu Abil seorang insan Allah yang amat tabah, sabar dan paling penyayang. Betul kata Puan Min Cantek 'bukan semua Allah turunkan dugaan ini kecuali Dia amat menyayangi kita. Amin Amin. Kak Rina.

    ReplyDelete
  14. Wsalam..betul la kak Rina, Gee bukan tau pun apa yg di buat so insyallah sy akan terus sabar ngan kerenah dia..

    ReplyDelete
  15. salam. hye saya orang baru here. actually confuse, ni mmg real story or just tulis2 erk.. semoga ALLAH permudahkan urusan awak kalau real story ye. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..why dont u datang ziarah kami di sini. Tgk depan mata n nilai la, samada warkah ni betul atau saya suka2 tulis jea.

      Delete
    2. bacalah dari awal..tak lama mane pon..jgn skali baca then terus judge..lagipon entry baru start April this year kan Abg Abil?

      Delete
    3. Jangan la geram2 kat dia bibu wilda sayang oii,,dia confuse jea tu coz tak caya ada lelaki hensem bah kan hebat cm saya hehehehe ( tak malu angkat bakul sendiri)..Tak sangka ada yg take care abg ni. tq Bibu, we lebiu...

      Delete
    4. Jahatnye tanya camtu...sy yg selama ni silent reader pun menangis bace soalan camtu diajukan..pe tah lg abg abil yg bace...harap abg abil bersabar, jgn dilayan komen2 n soalan2 negatif..abg abil dh cukup byk mengangkat martabat seorang suami dan lelaki..semoga pengorbanan, kesabaran dan doa abg abil terbalas..

      Delete
    5. hahahaha ada yg geram lagi..tak pe, dari pandangan abg, soalan tu soalan ikhlas dari hati dia, abg langsung tak marah atau kecil hati kat dia pun..its ok. Dia betul2 ingin tahu tu so kita jwb jea la..anyway tq atas sokongan pada kami n tq jadi bodyguard abg..hahahaha sekarg abg ada bodyguard dah so jaga2 semua tau!!Seronok ada bodyguard..yeeaahhh

      Delete
  16. Just nak tny abg Abil...ada cuba x cara rawatan ISLAM? Sbb setiap penyakit itu ada penawarnya..Selagi ada daya usaha kita..insyaallah...Taniah Juga tuk Abg Abil sbb sehingga skrg masih lg berjaya mengharungi cabaran n ujian ALLAH ini. Allah xkan menguji hamba2nya jika Dia tahu hamba2nya xmampu mengharunginya..Abg Abil adalah org yg terpilih..
    Kuatkan semangat n insyaallah sume ini ada hikmah disebaliknya..Hny kpd ALLAH tmpt kita mengadu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rawatan islam tak pernah tinggal lagi. Selalu buat, bah kan saya sendiri pun amalkan rawatan syifa ni untuk isteri saya. N tq atas sokongan yg di berikan pada kami yea.

      Delete
    2. Alhamdulillah..lega sy mendengarnya...sekurang2nya..abg abil ada ikhtiarkan juga..insyaallah..jika diizinkan ALLAH...kAKAK akan sihat seperti sblm ini..insyaallah..kami2 disini mendoakan yg terbaik tuk abg abil sekeluarga...

      Delete
  17. salam en abil. adik saye pun bedridden patient disebabkan oleh asthma attack. dah setahun 6 bulan dah. keadaan dia same dgn kak gee, on tracheostomy, ryles tube. cume dia x mengeluarkan suara, kecuali masa batuk. wife en abil ade b'suara kan? seronoknye bleh dgr suara dia semula kan.. kerap x kak gee kena asthma skrg ni? selalu suck kahak @ kek gee bleh keluarkan sendiri? ade be sore? baper kerap gi fisio? adik sy dah discaj fisio atas alasan 'no point klu u dtg tp keadaan dia x berubah dari dulu' byk pulak soalan saye ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam aidaina..Saya bersimpati gak dgr adik awk tu. Wife hanya bersuara klau dia tak selesa, suara saja bukan berckp.Sejak 8 bulan ni nampaknya asma dia dah tak de dah. Suction kahak tak selalu, ni dah jarang2. Fisio, tukar tracky, tukar tiub susu semua I buat sendiri.Pihak hospital tiap 2 minggu akan dtg buat spot check..Dia org pun berpuas hati cara I jaga my wife ni...Moga Tuhan beri yg terbaik buat Gee n adik u. Kirimkan syg kami pada adik u yea.

      Delete
    2. ooo.. walaupun punca & sakit yg same, tp keadaan mereka b'dua ni nampaknyer berbeza... sepatutnye ade SN dari klinik kesihatan yang datang tukar ryles tube every 2 weeks utk adik. tp sbb ader trachea mereka kata MA xberani nak lepaskan takut tiub terbelit kat trachae, kena datang KK baru boleh buat. kami ni semua bekerja, jd upah SN dari DEMC untuk tukar upah pun RM70.00... cume buat check up kat pusat rawatan harian HTAR jer every 6 months... tp so far ok lah blood test dia. Cuma kahak adik ni x hilang2. sentiasa ader, klu x byk pun sikit mesti ader.. klu t'paksa ktorg akan suck kahak.. tp suffer la sikit dia..

      Delete
    3. Smua bekerja, siapa yg menjaga adik di rumah? Kahak tu biasa ada la. bila dgr jea bunyi kahak buat suction jea, klau suction tu betul rasanya tak la sakit.

      Delete
    4. siang mak ader. bler balik keje, ktorg take over plak. shift sampai esok pagi; bagi susu, salin pampers, lap badan, bagi ubat. turn gilir2 b'dua jaga mlm, so xlah penat sgt bler g keje.. Tu yg t'mampu...

      Delete
    5. Sorry tanya lagi, mandikan dia berapa x seminggu? Ada tak pakai tilam angin tu untuk dia? Tilam angin tu ada getaran kan so elok untuk perjalanan darah dia.

      Delete
    6. dah lame tak mandikan azwa sbb dia akan demam selsema lepas mandi w/pun dgn air panas. naik biru badan dia, dia mcm takut jer... yea, pakai ripples mattress sejak balik dari hospital. ++ ader pakai contiago mattress (pelapik tilam dari Zhulian - utk terapi haba, jed, elektromagnet ..)

      Delete
  18. Alhamdulillah.,.bertuah K Gee punya suami seperti saudara

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ MamaEma..semua isteri juga bertuah ngan hubby masing2.

      Delete
  19. sma keadaan dgn darwisy sya la abg abil. suka keraskan bdn...sejak mac thn ni peangai nya berubah kerap keraskkan bdn, meragam, x tido mlm ...mmg sejibik la cam kak g...kdg2 tersengguk2 ngantuk. nk pejam mata xleh sbb merengek, riba, dukung, buai seme x kena...cam tu la mereka luahkan perasaan merkea kan. semoga kita diberi kekuatan yg tinggi oleh Allah swt dlm mjga insan istimewa ni kan abg abil. i"allah. amin ya rabb

    semoga kak g & darwisy sya pulih spt sediakala...mga2 ada keajaiabn allah swt. amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pesakit2 yg berkaitan ngan brain ni nampak gayanya cm tu la perubahan sifat2 dia org..kita yg menjaga ni boleh agak2 jea, even doctor pun payah nk explain..As long kita menjaga dengan yg terbaik, insyallah, Tuhan PASTI bantu kita..kita jaga, usaha n sabar, keputusan Allah yg tentu kan.

      Delete
  20. Hello mr.sweet husband,
    I terharu sgt baca blog anda. I dapat tahu melalui kawan. Memang semua pembaca yang baca blog ni, dapat merasakan apa yang anda lalui. Yang membuatkan I terharu adalah tahap optima anda berfikiran positif.
    Kalau anda ada baca The Secret book,apa yang kita inginkan boleh tercapai jika berfikiran positif. Lebih lebih lagi jika imagine benda tu sudah berlaku.
    Keep up the good spirit and I dgn kawan I amat berharap agar Isteri anda akan pulih dan membaca blog ni. Kami semua memang terharu dengan usaha and semangat tidak putus asa anda. Semoga Yang Maha Esa memberi peluang kedua kepada Isteri tercinta anda dan juga untuk Suami yang Setia ni. She's included in my prayers. God Bless.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingin saya share mengenai produk Tasly. especially untuk saraf otak. Ianya berkesan untuk menyembuhkan saraf-saraf otak yang ada masalah. Memang berkesan berdasarkan testimonials. Untuk maklumat lebih lanjut dan juga saya sarankan agar anda consult dengan Doctor di Tasly sebelum treatment ni. It's better buat check-up thougroughly sebelum ambil ubat ni. Please contact them for more details.
      Nama produk :Brain Cleansing.
      Tasly (M) sdn bhd
      03-9222 3811
      Semoga Isteri anda cepat sembuh.

      Delete
    2. tq hema, ubat2 yg sedia ada ni pun dari saranan doctor2 pakar saraf. Buat masa ini saya hanya mengunakan ubatan ni. Sekiranya ubat2 yg bercampur2 saya rasa tidak begitu sesuai untuk isteri saya coz sebelum ni ada juga mencuba ubatan selain yg ada sekarg, hasilnya isteri saya hampir2 terhenti pernafasannya. Anyway thanks yea.

      Delete
  21. Assalamualaikum,

    Tahniah atas kesungguhan, ketabahan dan keikhlasan yang masih dikekalkan selama lebih setahun ini. Moga ia terus kekal dan membawa ke syurga.

    Gee keraskan badan lagi, dan Abil risau. Janganlah Abil risau, anggaplah Gee sedang bersenam regangkan badan. Mungkin...(mungkin sbb Dr pun tak pasti..) Gee sedang berusaha keras untuk bangkit dari katilnya, berusaha untuk menggerakkan ototnya. Jadi Abil teruslah beri galakkan untuk Gee fight ya.

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum abg abil,

    Maaf menganggu, saya baru jew terbaca kisah wife abg dalam akhbar sinar pagi tadi. Terharu saya baca ruangan cerita tu, tiba-tiba saya terpandang blog abg abil. Secara jujur saya baru baca bermula bulan April hingga June. Saya terharu sangat dengan pengorbanan abg abil terhdap kak Gee dan tak sangka masih ada suami mithali di zaman nie. Semoga kak Gee cepat sembuh dan abg abil boleh menikmati semula detik-detik manis yang dulu. Amin.

    ReplyDelete

Followers