Wednesday, 13 June 2012

One more round dear.

Assalammualaikum Dear n salam syg..


Baru selesai beri ur susu dan u masih beradu lagi. Pukul 2 nanti susu and oat pulak. Hari ni nak up date perkembangan kesihatan u. 2, 3 bulan yg lepas perkembangan agak memberansangkan walaupun very slow n graf kesihatan u nampak positif. I pun rasa agak lega bila ada hasil atas usaha2 yg telah I buat. Berpuas hati la juga walaupun u belum sihat sepenuhnya. But, 3 hari ni graf perkembangan u I perasan mula mendatar n ada sedikit penurunan. Why? I tak tau...I semak semula jadual penjagaan u, semua ok, lebih teliti n lebih usaha I ada la. Cmana I nak naik kan graf kesihatan u lagi ni? emmm tak pe, tak pe, let me check dulu.


Dear, Im doing my best. Sekiranya tahap perkembangan u mendatar n mula turun semula, I tak kan putus asa. I boleh mula balik n tambah lagi tahap penjagaan u..One more round dear, One more round lagi...U sabar tau n yakin la kat husband u ni, insyallah. Bila tengok keadaan u ni semangat I ada kurang sikit semalam, rasa cm...alaaa letihnya usaha punya usaha tapi tak naik lagi graf u..Di sebabkan I ni suami u n Man Of Power u, I tak tak putus asa. I perlu bersemangat semula. Audience kita semua ni pun dok beri sokongan tanpa henti. One more round sayang!..


Berkaitan perkembangan u ni menurun bukan la u tambah sakit ke, demam ke..basicly u nampak ok jea. Tindakbalas u I tak nampak peningkatannya. Sebelum ni kalau u dengar suara I, u cm mencari2 I di mana coz u tak nampak. Bila saraf otak u rosak sebelum ni ia melibatkan saraf penglihatan u sekali so buat masa sekarang walaupun mata u celik tapi u tak nampak. Bila I beri arahan sebelum ni, seperti I suruh u mengeleng kepala sebelah kanan atau kiri untuk mengikat rambut u, u akan mengeleng tapi sekarang ni u dah tak buat. I kena tolak sedikit kepala u baru u geleng tu pun kejap jea. Then kaki u yg dok membengkok tu sekiranya I urut dalam 2 minggu dia lurus la but now kaki u tak mau lurus dah, dok bengkok jea..Lagi satu, sekarang ni u kuat terperanjat. That is not good at all.! Coz bila u terperanjat ia menganggu perkembangan saraf otak n tak baik untuk jantung u. Tapi nak buat cmana kan, u pun bukan tahu apa yg u buat..Fuuhhhh..dear, dear. Walaupun I terasa penat tapi I akan teruskan usaha jaga u syg.


2 malam lepas, I dok mundar mandir depan u, fikir apa nak buat lg tiba2 u gelak. Terperanjat cimpanzi I!! I pun check what is going on..Check punya check, u dok gelak2 tu bukan la pasal kena rasuk ke atau ada gangguan lain, mungkin hati u tgh happy pasal apa I tak tau atau u dok main2 ngan malaikat kut..I pun tumpang happy sgt, tapi I menangis gak coz tu la cara yg boleh u rasa happy,,I tak mampu nak buat u gelak dear. Nak buat u tersenyum pun I tak mampu syg..Kadang2 I rasa, terkilan dan bersalah sgt bila u dah terlantar ni,,maafkan saya, maafkan saya. I really MISS u......Saya terlalu rindukan awak...


Dear, I nak beritau u ni.....Sekiranya kita tak de rezeki bersama lagi di dunia ni, samada I atau u pergi dulu, I akan cari u kemudian hari. I selalu mohon pada Allah moga kita mendapat rahmatNya dan I mohon agar Allah memberi u pada I semula. I want to be with u for the rest of the time nanti. Jangan risau yea syg. Insyallah I akan usahakan sampai akhirat...Hiba I rasa sekarg,,hiba I, dear...I nak berhenti di sini dulu dear nanti I sambung semula....



54 comments:

  1. Salam Abg Abil,Selama ni sy x pernah comment apa2 pun diruangan ini..sy hanya menjadi seorang pembaca dlm senyap dan diiringi doa buat abg dan isteri...tapi ari ni saya terpanggil utk menyatakan yg saya dapat rasakan kesedihan abg skrg ni...sy sendiri turut berasa sgt hiba membaca entri abg kali ini...abg abil..kuat ye demi isteri!Semoga Allah mendengar dan membalas segala yg telah abg usaha dan inginkan...InsyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm...dah tak hiba dah. Hanya lapar jea sekarang ni, nak makan piza!!

      Delete
  2. Selamat petang Encik Abil dan Kak Gee,

    Usaha dan terus usaha
    Allah sentiasa bersama kalian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak guru besar Waniey dah dtg! Baik la cikgu saya akan terus berusaha....t.e.r.i.m.a k.a.s.i.h cikguuu...

      Delete
  3. teruskan usaha !!
    dont give, ALLAH brsama org yang berusaha !!

    ReplyDelete
  4. Kuatkan semangat abg abil...jgn cepat putus asa k..apa sje kemungkinan berlaku,mg tabah menerimanya..Allah tahu pengorbanan abg abil...sya yakin suatu hari nanti, Kak Gee akan dpt tersenyum semula...

    ReplyDelete
  5. NI tengah tambah semangat ler along@na..harap2 cm tu la nanti.

    ReplyDelete
  6. =(...usaha abg abil..kami doakan selalu..aminnn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama tak baca komen PutriesNoora. Thanks yea..Sorang lagi yg lama tak jumpa komen dia puan do do cheng kita semua tu. mana g dia?

      Delete
  7. sbr ye en abil, mmg semuanya perlukan kesabaran juga ke kuatan...saya dpt rasakan kepedihan yg en abil rasakan, sungguh... sbb anak saya disahkan ada jntung berlubang masa dia 2bln, masa tu luluh hati saya,mcm dunia terhenti kejap... seminggu lbh duk dlm wad,kuar2 wad bdn dia turun, turun sgt2... mcm2 saya bt, bg susu itu ini tp sama je... sampaikan satu tahap setelah mencuba mcm2 akhirnya skrg anak saya dh naik bdn skit, walaupun skit saya hepi sgt... walaupun dia dh dh hampir 11bln tp lum pandai merangkak or jalan, dia baru pandai meniarap saya dh rasa hepi sgt2.... walaupun saya tau dugaan en abil lebih bsr lg,tp saya percaya en abil akan berusaha lg n lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gee pulak badannya makin susut, cmana pun I masih usaha dalam kesabaran..Sampaikan syg kami pada anak u tu yea nordiana..

      Delete
    2. takpe en abil, usaha lg n lg... dulu aiyan pun ada masa susut makin susut sampai saya buntu...

      Delete
  8. Insyaallah Abil, takde apa2 tu. Ai doakan semuanya yg terbaik utk kowang berdua. Kuatkan semangat ye... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. U tau A.I, kadang2 kulit Gee nampak lebam jea.Tak tau pasal apa.

      Delete
  9. berharap akan mendapat jodoh seperti abang abil.. semoga kak gee cepat sembuh ya! sentiasa beringat Allah sentiasa bersama orang yang sabar dan berusaha! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa cik Bibah cun ni, rajin2kan senaman tau, abg dah layari blog Bibah..n tq cun melecun.

      Delete
  10. InsyaAllah, akn ada ganjaran setimpal dengan ujian yang Uncle Abil hadapi sekarang :)

    ReplyDelete
  11. Abil mengingatkan arwah adik akk yg meninggal 2 tahun lps. Cuma beza penyakitnya. Dia merana kerana buah pinggang tak brfungsi. Doktor bgtau hayatnya cuma 3 bln sebelum meninggal tu......ish...citer panjang pun tak guna. Jgn putus asa je akk minta ye Abil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga arwah berada di kalangan org2 yg Allah kasihi..tq zana

      Delete
  12. Be strong ye abg abil..doa sy agar abg abil dan kak gee sentiasa berbahagia selama2nye..aminnnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni dok mantain strong la NadNish ooii...selalu doakan kami di sini yea.

      Delete
  13. saya ada doakan depan kaabah agar akak fauziah pulih semula....saya baru jer balik umrah 2 hari lalu. Allah akan beri dengan izinNya.tapi en abil kalau Allah beri lain tak mengikut kehendak kita maknanya yang lain itu maybe lebih baik buat kita semua.....mungkin dengan menjaga kak fauziah darjat en abil ditinggikan...mungkin kak fauziah ditakdirkan begini Allah sayangkan dia kita tak tahu Aalah saja yang tahu...mungkin takdirnya cerita en abil menjadi tauladan pada siami atau isteri diluar sana termasuk saya.insyaAllah..ujian itu tanda Allah meningkatkan iman kita.bersabar kerana janji Allah dihujung ujian ada rewards yang berganda untuk en abil. insyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah Hu Akbar..tq atas doa di sana. Semoga umrah kelmarin dapat keberkatanNya.

      Delete
  14. uncle sabar k.. hope wife cepat sehat.. (:

    ReplyDelete
  15. Assalam Mr. Abil & Wifey,
    I've been reading about your blog recently thru a friend. It is very heart-warming and touching. I even told my hubby to read it too. Selama ni I dok baca ur blog n never commented, but now tetiba jer rase nak comment. :D

    Honestly, I feel that u r a very STRONG kind of person. Betul lah org kate, berat mata memandang, berat lagi bahu memikulnya... tapi apa2 pon kita kene sentiasa ingat & berdoa pada Allah yer.?? It is also a reminder to myself sebab kita yg sihat ni kadang2 selalu sgt lah komplain benda2 kecik ..and jarang ler nak bersyukur kan??

    Well, whatever it is, our Doas are always with the both of you & Abil, NEVER EVER EVER GIVE UP okay?! :D

    xoxo.. Nissa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm Nissy, thanks dapat spend ur time reading this warkah. U guys pun jaga kesihatan tu elok2. Insyallah sehingga hari ni I masih berusaha n tak putus asa..

      Delete
  16. saya dah habis baca semua entri abil.. sungguh terharu akan pengorbanan yang dilakukan, berat sungguh dugaan.. berat mata memandang berat lagi bahu memikul.. semoga Allah terus terusan memberikan kekuatan dan kesanggupan kepada abil untuk menjaga fauziah dengan baik.. dan semoga fauziah segera pulih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selesai baca semua entri dah anaa ni...Teruskan berdoa untuk kami yea anaa, tq very2 much...We lebiu la.

      Delete
  17. Our doa is with u & gee. I know it's not easy to be strong all the time - so in time of weakness, merintihlah pd Allah. Itulah kita sbg hamba dpt buat - lps dah ikhtiar sebaik mungkin, we leave everything to Allah... Here's sending lots of warm thoughts and doa your way, hoping that they will help you in time of need...

    ReplyDelete
  18. Salam Haida, thanks for all t support.Semoga u, amin n anak2 selalu sejahtera hendaknya..

    ReplyDelete
  19. Setiap kali saya membaca coretan you....samada yg cerita atau hiba.....airmata tetap sentiasa bergenang....i dont know why. Mungkin sebab sebelum ini saya pernah menjaga suami saya terlantar sakit......I know how u feel Abil....Allah always wth us...no worries!!!!.....Semuga Gee akan pulih....InsyaAllah......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa jgn la selalu sedih baca blog saya ni choc eyes..pas ni nak up date lawak2 jea la..

      Delete
  20. Salam Abil ,Tiub makan tu Abil tukar sendiri ke..Tentang badan Gee kebiru-biruan tu takut krg oksigen kot..

    Pengalaman anak akak lah kalau kebiruan krg oksigen ..Tu lah duduk sampai 3 thn kat hospital..Asal balik rumah je anak jadi biru.Nak tak nak kena bertapa di hospital..17 thn dulu tak de kemudahan bawa oksigen balik rumah..Akak pun tukar sendiri tiub perut anak dan tiub hidungnya..Puas hati sangat jadi Dr pd anak..Kalau blh ambil darah anak utk ujian akak buat tapi Dr x benarkan..

    Akak tahu Abil kuat utk menempuh ranjau-ranjau kehidupan sementara ini..Selalu bercakap dgn Gee spt zaman bercinta dulu ,akak pasti dia memahaminya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam siti.Setiap 2 minggu sy tukarkan tiub susu tu n tiap hari sy tukar trackie yg kat leher tu..bukan bdn Gee kebiruan, kulitnya kadang2 cm pucat..Insyallah sy masih berusaha.

      Delete
  21. FIRST TIME BUI DTG SINI..DTG2 JER BACA ENTRY TERUS RASA NAK MENANGIS..SEDIH SUNGGUH KISAH AWAK DAN ISTERI..BERAT SUNGGUH DUGAAN ALLAH KAN..TAPI BERSABARLAH,KITA TAK TAU HIKMAHNYA NNT..BUI DOAKAN SEMOGA ISTERI AWAK AKAN SEMBUH SUATU HARI NNT..BERTUAH DIA SBB DPT SUAMI MCM AWAK....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Bui luangkan masa ke blog saya ni n atas doakan buat isteri saya. Teruskan bc warkah sy ni yea, nanti sy up date lg..

      Delete
  22. For the 1st time baca entry2 nie sangat2 menyentuh hati..Susah sekarang nak cari lelaki yg betul2 boleh buat spt En.Abil..
    Kuatkan semangat dalam menghadapi pelbagai dugaan dari Allah.Mungkin ada hikmah disebaliknya..Doa saya semoga isteri sembuh seperti sedia kala insyallah..
    Moga dimurahkan rezeki dan dilindungi dari perkara2 yang xdiingini..insyallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Siti Rohaida fou ur support. Teruskan ngan warkah ni yea, later2 I up date lg..Pada I ramai di luar sana lelaki yg hebat2 lagi. I ni hanya menjaga amanah Tuhan saja.

      Delete
  23. sebak baca blog abang :)
    kuat semangat ya bang. Isteri abang sangat bertuah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Farah, maaf lewat balas yea.

      Delete
  24. semoga en abil terus tabah dan kuat untuk menjaga kak gee & ka ge cepat2 sihat. ia memberi semangat dan pengajaran buat saya dan yg lain. saya juga terfikir jika saya di tmpt en abil adakah saya sekuat itu. tq di atas perkongsian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ddianna, jgn terfikir pun begitu tau..doa hari2 sungguh2 moga u n ur family sihat. Frankly, its not easy to jaga pesakit cm ni..

      Delete
  25. Kadang2 saya rasakan, bila abg habil melawak, mungkin itu salah satu cara utk sembunyikan kedukaan dia. Dia seorang yang positif. Ya Allah, tabahkan lah hati hamba mu ini dalam menghadapi ujianMu. Sesungguhnya, saya rasa insaf dan bersyukur....masih punya mereka yg disayangi. Saya berjanji, untuk terima kekurangan suami saya ( kurang waktu untuk berbicara ) dan akan terusmenyayangi dia selagi mampu. Supaya jika satu hari nnt, saya x menyesal kerana x menyayangi dia atau dia x terasa x cukup kasih sayang saya bila saya tiada.

    ReplyDelete
  26. Kadang2 saya rasakan, bila abg habil melawak, mungkin itu salah satu cara utk sembunyikan kedukaan dia. Dia seorang yang positif. Ya Allah, tabahkan lah hati hamba mu ini dalam menghadapi ujianMu. Sesungguhnya, saya rasa insaf dan bersyukur....masih punya mereka yg disayangi. Saya berjanji, untuk terima kekurangan suami saya ( kurang waktu untuk berbicara ) dan akan terusmenyayangi dia selagi mampu. Supaya jika satu hari nnt, saya x menyesal kerana x menyayangi dia atau dia x terasa x cukup kasih sayang saya bila saya tiada.

    ReplyDelete
  27. Hi Gee n Abil....makan apa tengahari ni? Ape Gee nak makan gulai tempoyak? Pehhh (Abil pi kesat air liur)...cepat bangkit Gee, sian Abil,penat jadi Ultraman hari hari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii...tengahari ni macam2 adaa..tapi saya tak makan tempoyak laa..hahahaha

      Delete
  28. salam!!! abg abil ni kelakar..=) saya baca blog abg ni tersengeh2 tp mata dok berair..sedih..=( harap abg bersabar and bertabah..semoga kak gee cepat sembuh..amin..

    ps:kalo abg xsuka tempoyak,xpayah mknla..kang pening..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..tq doakan Gee yea..tempoyak memang tak makan tapi durian memang hantu..cmana tu?..

      Delete
  29. Pls..pls..dont give up.fight for her!

    ReplyDelete
  30. dua perenggan terakhir,btul bt hati ni rasa sebak ya amat...
    kuatkan hati..

    ReplyDelete
  31. kadang2 semangat kita turun dan naik kan..kuatkan semngat ya en abil..moga diberkati olehNya..moga k.gee cepat sembuh dn en abil terus tabah..Allah sedang menguji..

    ReplyDelete

Followers