Friday, 18 October 2013

Bestnyaaa Merajuk !!

Assalammualaikum U guys...berjumpa kita lagi.


"Dear, today that's no lunch untuk u, u tengok jea I makan. Lepas makan kita balik rumah terus, tak payah nak g shoping2 kasut lagi..faham.." kata I dulu pada arwah Gee, ( I suka buat Gee merajuk ) isteri yang terlalu I cinta tu..Apa lagi terus merajuk la Gee!! ooowhh I terlalu suka tengok arwah ni merajuk ngan I. Tu la rupa wajah merajuk Gee dulu..Selama 5 minit I buat tak tau jea, Gee pun diammm, dengan muka merajuk dan rasa tidak puas hati ngan I...hahahaha hehehehe hohohohoho...


U guys tgk tu, makin merajuk makin lawa arwah isteri I..!!

Then lepas puas I tgk muka merajuknya, I pun pegang tangan Gee n cakap " Takkan la seorang suami tu akan berlaku zalim pada isteri dia. Tambahan pulak isteri yg cukup cantik di mata hati I ni. Kalau takde org kat sini (Restoran Cozy Conner) mau I french kiss u Dear..tiap hari I gerammm tgk U ni ". Menjeling Gee bila I kata gitu, maklum la isteri tgh merajuk!!.." Lepas ni kita g beli kasut u yea tapi kali ni I yg pilihkan, nak pilih yg sexy sexy!! dan satu lagi syarat, nak suap makan!". tambah I berkata. " Malu la org lain tgk, dah besar pun nak bersuap". Merajuk Gee mula hilang..." Dia org tak sayang bini cm I sayang u Dear, pasal tu nak makan suap, cepat! kang I tak nak makan kang!."..Terus Gee suapkan I makan lepas I kata gitu.. Orang keliling senyum senyum tgk perangai I n Gee. Selepas kita lunch tu, terus ke KLCC g shoping kasut arwah Gee, Gee ni kalau shoping,, naik ghirah dia!! hahahahaha merajuk tadi terus hilang entah ke mana.Syok bila Gee merajuk dulu..Kita boleh jadi macam budak budak bila proses memujuk ni..!

Kita ni, mesti faham, memang para isteri ni kejadiannya di buat siap dengan sifat suka merajuk, terutama dengan suami. Kadang kala tak kena mengena pun dengan kita, Isteri tetap akan cuba merajuk ngan kita. Tak caya!!?..Kaji yea contoh ni...Isteri kita marahkan anak, lepas tu bila kita balik rumah isteri tadi mengadu pada kita hal anak tadi..kita pun cakap " takpe la hal kecil jea, lagipun budak budak cm tu la." elok kan kita cakap tetapi cuba perhatikan isteri tu..terus dia merajuk! Jawab pun salah tak jawab pun salah, isteri tetap nak merajuk dengan menjawab " Tu la abg, manjakan sgt anak tu!." hahahaha pelik sungguh pompuan ni. Suami dah tergaru garu kepala," Eh, kenapa nk merajuk ngan abg sedangkan tak kena mengena pun perkara tadi ngan abg, abg baru jea balik rumah ni."kata suami,, dan masih blurr ngan merajuk isteri tadi...

Satu lagi contoh, Isteri bergaduh ngan kawan sekerja dia, balik rumah isteri ngadu kat suami..suami pun cuba tenteramkan keadaan dgn berkata." Alaa syg, perkara kecil tak mau la gaduh2, biasa la gaduh2 cm tu bila lama dah bekerja.." Isteri jawab " Abg ni,, semuanya biasa, semuanya biasa!." dengan muka seposen isteri merajuk!! hahahaha, blurr sekali lagi suami tu...MERAJUK ni adalah satu senjata sang Isteri, merajuk yang sebenarnya bertujuan nak dapatkan PERHATIAN KASIH SUAMI...itu saja.

Lain kali, bila isteri ni merajuk, perkara yang pertama harus di buat..PELUK dia dahulu,(Kalau di rumah ) cium dahi, cium2 pipinya dulu then baru kita memberikan pandangan kita. Bila isteri menjawab, kita peluk lagi.( Di luar rumah, sentuh hati isteri..peluk kang org keliling tgk! ) Cuba buat, tengok apa kesannya, I tak mau huraikan kat blog ni. Buat dulu then kita akan nampak hasilnya nanti, InsyALLAH...Hanya kita sebagai suami ni, faham la akan isteri kita tu, fahami la merajuknya tu. Ianya adalah satu kewajiban para suami. Jadikan sifat merajuk isteri kita sebagai "Penghibur hati" kita. Pandai kita pujuk, pandai kita sentuh hati isteri tu, maka akan bertambah "tersenyum" lah kehidupan rumahtangga kita nanti, InsyALLAH.

Apa lah yang I merepek ni, balik2 cita merajuk n peluk peluk, boring laa...ok la sampai sini jea sebelum I mengarut lagi. Bila ada kelapangan I membebel lagi yea..bye bye...bye bye...see u guys later..I love you guyssss....and I love Gee too....( pas ni I update pasal suami kena pakai kain pelikat pulak! )..hehehehe


115 comments:

  1. cik malas naj majok2 ne,..bukan ape,cik ne kalau majok makan hati sorang2..tak de sape nak pujuk..kalau harapkan encik husb pujuk memang tak lahhhh tu..hhahahhaa...so,kesimpulan nye tak yah majok2,,,kohkohkoh

    ReplyDelete
  2. sweetnyer tgok muka arwah kak Gee majok....dan tgok muka abang Abil yg selamba jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena belakon bagus la kalau nak usik arwah Gee dulu..

      Delete
    2. since aien baca blog abang abil n kak gee dulu smpai skang Ya Allah bertuahnyer aien rase arwah punyer hubby yg sangat2 memahami dan penyayang...moga satu masa nanti saya jugak di kurniakan suami seikhlas abang abil dan dapat terima aien apa adanya....

      Delete
    3. InsyAllah, ada la nanti jodoh yg sesuai buat aien..

      Delete
    4. Amin Amin Ya Rabbal Alamin...InsyaAllah mudah2an abang Abil...

      Delete
  3. semer isteri suka dipujuk ekeke

    ReplyDelete
  4. Saya kalau bleh nak share je cerita saya dgn en.abil...tp mcmana ye?

    ReplyDelete
  5. Saya kalau bleh nak share je cerita saya dgn en.abil...tp mcmana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak share citer..Tu kat fb saya pun boleh,,inbox so senang saya baca.

      Delete
  6. Hmm..
    Sy fhm kisah ini d tulis kerana abg abil terlalu rindukan arwah isterinya.. alFatihah.. moga tenang rohnya d sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rindu tu sesekali saya rasa..but update kisah Gee ni di blog sebagai pedoman jea bagi yg rasa sesuai, tu maksud saya bila di blog..Saya klau rindu sangat, saya g jea ke kuburnya..

      Delete
  7. Kalau suami yang taw tanggungjawab,memang akan pujuk isteri yang merajuk..
    Tapi kebanyakan yg saya jumpa,takde pun suami pujuk isteri yang merajuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo takde kerja lain yea, g dok siasat sapa pujuk sapa tak yea!! hahahahaha

      Latih la suami tu kalau dia tak pandai atau malu nak memujuk..sebahagian dari tugas isteri tu kan...

      Delete
    2. Biasalah,penyiasat tak bertauliah..hahaha..
      Oh ye,nak minta pendapat dan nasihat sikit.
      Mcm mna nk nasihat suami yg sush nk terima nasihat dan keras kepala supaya dia berubah sikap ke arah yg lebih baik?

      Delete
    3. Maaf sy nyampuk. Suami keras kepala. Tak mau pujuk isteri. Kita fokus apa yang kita boleh ubah. Kalau orang keras kepala tak leh ubah, biarkan dia. We can't change the direction of the wind, but we can always adjust the sail to reach our destination..heheh..

      Delete
  8. Alaaa...romantisnya...KY pun suka juga merajuk..dan waktu tu apa yg dilakukan adalah diam membisu tanda protes hejejj

    ReplyDelete
    Replies
    1. KY..! lama bercuti yea..rindu pulak rasa lama tak jumpa di sini..hehehehe

      Delete
  9. Assalamualaikum dan selamat pagi Abil

    ReplyDelete
  10. Sama mcm yg husband sy buat! Cara nk pujuk pon sama ^_^

    ReplyDelete
  11. masa mula2 kawin dulu memang suka merajuk..tapi bila dah beranak 4 ni..takde masa nak merajuk..lagipun hubby dah tak kuasa nak pujuk...sekarang ni anak2 yg suka merajuk.hahaha...:)

    ReplyDelete
  12. Sebanarnya...melalui apa yang saya lihat kak Gee mang punyai wajah yang sangat cantik sehinggakan bila dia dalam di uji oleh Allah pun dia tetap kelihatan cantik...ikhlas dr saya...

    ReplyDelete
  13. heheheh sory lah en Abil tetiba menyampuk saya dlm group ni...dh lama sanjung sikap dan tanggungjwb en Abil dr mula kisah en Abil di siarkan oleh media...n terdengar semula kisah ni masa en Abil bersiaran di IKIM...salam perkenalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan kembali da tq sudi luangkan masa di blog isteri saya ini yea.

      Delete
  14. husband kita kalo kita majok dia cakap "yunk jom pi mcd... kita lanje tp awak bayar" geram jekkk!!! hahahhhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la kita, gitu la kadang2 saya ckp...

      Delete
  15. aisehhhhmennn.... merajuk... swett gitu muke arwah k.gee mrajuk... hehehehe.... dinda pn sbnrnye suke mrajuk... tp en suami tu x kuasa nk pjuk.. nk jiwang2 die x reti....... bila dinda mrajuk dia akan lari duduk kat ruang tamu... hehehehe.... TAPIIIIIII..... lepas tu die akan buat sesuatu yg akan membuat kan dinda ketawa... xjadi mrajuk... lebih kuang mcm buat lawak la... joget depan dinda ke... buat mcm badut tu... pkai tudung dinda dgn short pants ke... kembang2 kan hidung depan muka dinda....tu la en suami dinda... hihihihihihih.. aiyarkkkk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan memujuk namanya tu...kira romentik la en suami tu dgn dinda..

      Delete
    2. hehehehehe.... kemudian dinda la pulak kopak kan poket die p beli kasut atau handbag... hahahahaha..... geleng kepala....

      Delete
    3. Aduhhhh...pandai ambil kesempatan rupanya si tapai ni!.eh, silap..dinda nii..

      Delete
    4. heppp... tapai2 jgn sebut haaa.... hehehehe.... bile lagi kan... tp tgk keadaan ekonomi en suami la... kalo rase2 die berwang... kopak kan la selagi x mau... kalo rase2 die hanye BERUANG... baik duk senyap2 kat rumah... huihuihui... TAPAI.....

      Delete

  16. siapa yang amek gamba tu Abil?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soalan yg bagus...lupa la pulak siapa yg ambil..!

      Delete
  17. sekali sekala merajuk itu perlu..babak saling memujuk itulah sebenarnya mengeratkan lagi hubungan suami isteri.. :)

    ReplyDelete
  18. Sweet commen for sweet n3…
    i’ll tell my husband in advance “ buah hati pengarang jantung i..incase I merajuk..no peluk..peluk..i want bung tau” tapi…lepas tu ..siap la dia kena peluk ngan i..hikhik.. – Miss Sweet

    ReplyDelete
  19. Mmmm.yg indah dptla rasa cmtu.yg takde ni mimpi jerkla.merajuk pn pujuk hati sndiri sudahla.

    ReplyDelete
  20. Mmmm.yg indah dptla rasa cmtu.yg takde ni mimpi jerkla.merajuk pn pujuk hati sndiri sudahla.

    ReplyDelete
  21. urmm..i klw merajuk,en hby pjuk cket je..klw x ok jgk,nt dia yg merajuk balik..alahaiii suami..

    ReplyDelete
  22. dulu sy suka merajuk tp skg klu sy merajuk bini sy merajuk plak,alih2 sy jgk yg kena pujuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajar pulak bini tu cmana nak pujuk, biar dia tahu..

      Delete
  23. cantik orangnya arwah kak Gee ni,sweet moments :)

    ReplyDelete
  24. Tips yang bagus untuk suami dan isteri ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa, yg biasa2 jea tu tipnya...buat modal update blog jea..hahaha

      Delete
  25. hmm... tak semua lelaki/suami cenggitu dik abil. somi ahkak... kalau ahkak majuk, dia kata 'ai pun tecit ati tau..bla..bla.." so, sorang majuk, sorang kecik ati... sape nak pujuk sape? hehe.. lu pikir la sendiri. mesti la isteri gak yg buat2 lupa rajuknya tu.... nanti kena laknat pulak oleh makhluk seluruh langit dan bumi... Tapi ahkak appreciate 'pesanan/nasihat/petua' adik abil ni. Cumanya.... ada berapa kerat yang dtg baca blog ni atau dengar ceramah adik abil ni dari kaum lelaki? ramai tak, dik? Jadi kalau kita kaum ibuk2 je yang baca... nak dinasihat kat somi supaya buat gini-gini (pujuk, peluk etc) kang... dikatanya kita ni asyik nak cari salah diaaaaa jerr... Kalau kita hint2 pun tak de gunanye, deme tak paham jugak. Jadinyer..... redha, terima seadanya dan tolak ansur.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya merajuk tu tak la sampai ke laknat. Biadap ngan derhaka tu, yea la.
      Sekarang ni ramai golongan lelaki/suami yg membaca blog saya dan menghadiri Talk saya. Alhamdulillah. Mereka pun banyak bertanya tentang hal2 berkaitan..

      Delete
    2. Alhamdulillah...

      Delete
    3. my hubby x suka membaca... so saya akan ceritakan semula kepadanya... sharing is caring...

      Delete
  26. salam saudara Abil
    wah beruntung siapa dpt suami rela memujuk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beruntung semuanya..asalkan mesti berbincang n memberitau pasangan2 masing2..Kalau asyik pendam dalam hati, memang takde untungnya ler..

      Suami isteri kan,,antara TUGASnya..berbincang.

      Delete
    2. Sy ada baca fitrah lelaki adalah mengelak dari perbincangan.... Perbincangan akan buat diorang rasa 'lemah' (kerana perbincangan tu mungkin akan mengaitkan dgn kegagalan diorang). Reaksi tak suka berbincang tu akan buat diorang samada marah, belah je dari situ etc etc. Perempuan merasakan itu tanda suami tak sayang. Tapi sebenarnya itu bukan tanda tak sayang... tapi tanda tak sanggup kelihatan lemah.. sbb perbincangan akan dikaitkan dengan suatu kelemahan atau masalah... ha ha...

      Tapi yang dua-dua suka berbincang tu... respek ler...

      Delete
    3. Sekiranya apa awak baca tu, awak yakin dan percaya..then itu la apa yg awak rasa..

      Delete
  27. gie sgt cantik :) suka baca ur entry psl ur sweet memory dgn gie..

    ReplyDelete
  28. Perempuan mmg cpt merajuk so klu kne hubby yg phm yes mmg akn d pjuk tp klu dpt hubby yg hti stone bljr jelh tuk jd kental sbb die mmg xde prsaan nk pjuk wife die 2,haha...sy slh seorg yg kne bljr jd kental sbb my hubby mmg fail bab nie..klu de yg xkne juz get own solution xpyh nk bebal nk sentap ngn die sbb mmg xselesai mslh pn so wt jelh sndri smpi puas hti n xskit hti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pujuk tu tak semestinya tanda tak cayang bini... hik hik...

      Delete
  29. biasanya laki2 ni time baru2 hangat becintan kemain semangat memujuk. bila dah kawin, dah jadi suami isteri, dah maleh nak melayan pujuk memujuk. huh, mencik tau. =)

    ReplyDelete
  30. mmg best bila kena pujuk ni Abil...sweet gitu..

    tapi bila dah tua-tua ni kalau merajuk jugak..huurmm..tak tahu la...'
    buruk benor rupenyer....ekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org tua la lagi cepat merajuk, bukan setakat pada pasangan malah pada anak2 jugak!!

      Delete
  31. nak merajuk jugak la... cuma tak tau nak merajuk pada saper.. duhai hati... tabahkanlah...

    ReplyDelete
  32. salam bang...eheh...btl la...bce entry abg bru sy realize sy pun suke merajuk x tentu psl..kdg2 cite kat hubby psl anak...hubby jwb bkn jwpan yg kt nk dgr...msti ttbe nk majuk...wakkakakak...

    ReplyDelete
  33. salam bro abil..
    Majuk erk. Hehehehe.
    Pekabar bro?

    ReplyDelete
  34. tulah kekadang merajuk wat lagi sakit hati jer sbb en suami tak pandai nak pujuk..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana boleh tak pandai..dia malas sikit jea nak pujuk..

      Delete
  35. asalamualaikum .....syukur alhmdulillah..semakin berjaya dah abg abil sekang dalam proses meneruskan hidup dan memerangi rasa kesedihan....anugerah Allah yang maha hebat...dah lama rasnya tak meninggalkan jejak kat sini hehehehe.....terbatas dengan komitmen kerja tapi tak pernah miss setiap entry (silent reader)...ari ni rasa terpanggil untuk mencelah sebab ada lebihan waktu hehehe...mmm kalau kita kaji...cukup indah anugerah dan ciptaan Allah pd manusia ni kan...semuanya berlawan dan berpasang...suka lawannya duka..menangis lawannya ketawa..lelaki lawanya perempuan..jaga lawannya tido...merajuk lawannya pujuk.....segalanya akan terasa bahagia kiranya tahu penawar setiap sakit yang ada...cara dan bagaimana tu terpulang kepada kitalah kan...macam main pondok pondok la masa kecik kan...sorang masak..sorang cari daun kayu..ranting pokok buat unggun...cari tempurung buat piuk...hehehehe....mudahan dengan segala tips dan petua serta terbitnya buku motivasi abg abil nanti dapat merapatkan lagi hubungan kasih syg pada setiap pasangan dan juga bagi yg belum berjodoh agar menyiapkan diri dengan segala ilmu rumahtangga dari segi fizikal, mental jasmani dan rohani...setiap perkahwinan itu perlu ada matlamat...yang penting jadikan al quran dan sunnah sebagai asas dalam melayari rumahtangga ke arah hidup bersyariat...tahniah abg abil, mudahan Allah memudahkan segala urusan dan kemudahan dalam meneruskan kehidupan....wasalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cmana nak jawap panjang2 ni..emmm....ooo yea cm ni...TERIMA KASIH..

      Delete
  36. Rasanya entah bila saya ternampak Abil di Petronas kat PLUS Highway sebelum Serdang, adakah saya salah orang...hehehee...

    Saya kalau merajuk2 cam tu dia buat tak nampak je sampai nangi2 baru nak pujuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yae la tu saya..hehehe

      Ada gak dia nak memujukkan..syukurrr...

      Delete
  37. Salam singgah pertama kalinya ke sini.. dan tak sangka ada blog sebegini. sangat susah untuk jumpa seorang lelaki buat blog lebih2 untuk isteri.

    seorang isteri bukan nak sangat intan permata (if dapat amik juga) tapi lebih memerlukan perhatian dan belaian dari si suami. :)

    ReplyDelete
  38. Betuah le kalau ada hubby yg suka pujuk pujuk ni tp rasanya tinggal berapa kerat ajelah hubby yg mcm tu di zaman skrg ni.. Dalam kes saya pon kalau merajuk takkan hubby dtg pujuk. So kenalah pujuk hati sendiri je lah hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhhh..dari tilikkan saya ni, hehehehehe (Cm bomoh), suaminya sorang yg sgt pandai memujuk tu...cuba try dapatkan pujukkan en suami tu..

      Delete
  39. hehehe.. betullah tu abg Abil.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elloo gang lama..kita jadi silent reader jea kat sana...

      Delete
  40. Salam pkenalan abg abil.. Sye MS RZ, pertama kali singgah sini. Seronoknye ada org pujuk.. MR DZ sye dh lama tak pujuk sye sejak dia tambah lagi sorang ni...huhuhu... sadissss. Dibiarnye kita merajuk sorang2 adalah. Mcmana ye nak buat suami merajuk kita pulak yg pujuk dia.. hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ni kena baca entry sebelum ni yg bertajuk..'Madu lelong lelong..'

      Delete
  41. assalamualaikum wbt...

    suka... suka dipujuk
    haks

    ReplyDelete
  42. Saya dah tak pandai merajuk. Hubby tak pandai pujuk. Buat penat diri sendiri jer..hahahahahaha.

    ReplyDelete
  43. Salam. Lawa nya Gee kan, mcm princess..kulit melepak, mata bulat, bibir kecik comel, idung mancung, pipi bak pauh dilayang..dok lak sbelah king abil..mmm memang mcm pinang belah dua kali lima..hehehe..pastu majuk2 mcm bb tomel..tp sy pun nk tanya saper yg snap gambr tu?

    ReplyDelete
  44. Sabar dan bertabahlah..Allah tahu segalanya..niat yang ikhlas akan di permudahkan semua urusan..titipkan doa untuk beliau di sana..moga doa kita di terima Allah aminn.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Xpelah moga di limpahi rahmat dan nikmat selalu :)

      Delete
  45. Salam ni nak tanya..kalo pompuan normal lah kan merajuk..ni LELAKI merajuk..ad tips tak en.abil??semua skill dah saya pakai but still xde effect langsung..kalo sekali merajuk bukannya berminit2 tapi berhari2 nasib tak berminggu2..tapi xboleh la nk peluk2 belum jd husband lagi..semua skill lah bg time si dia merajuk tp useless at last saya senyap diam barulah nk mereply ke hape ke..atceli why it happen n how to overcome dis problemo towards name LELAKI..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang jea..diam n buat tak tau..Bila dia tanya awak jawab jea soalan dia. Bercakap pun hanya pada hal hal yg serius sahaja..elok la tu..

      Delete
  46. Bila bace komen2 kat atas, rsenye mmg betulla mmg jarang jumpe lelaki yg suke mmujuk..so btuahla sape2 yg dpt suami yg suke pujuk. Bg yg x bnasib baik..tpaksela cari cara tsendiri utk pujuk diri masing2..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ataupun isteri isteri ni tak yah lah nak merajuk lagi kan..hahaha

      Delete
  47. memori indah Abg abil dgn arwah Isteri tercinta

    ReplyDelete
  48. hehehe kalo hubby sy plak.. kalo sy majok die akan ckp... "Ayg.. muncung tu panjang lg sket... sket lg... Kalo panjang sket tu br smpai ayg pnye majok" hahahaha last2 x jd nk majok....

    ReplyDelete

Followers