Wednesday, 21 November 2012

Terlalu,,terlalu LETIH !!

Salam isteri saya...
Salam  u guys.... 

Baru la terasa lega badan dan terasa cukup tidur I ni. For the past 1 week semua otot badan terasa sangat2 bisa dan mengeras sana sini....(aa,aa,..otot badan dan seluruh kaki SAHAJA yg mengeras!!)..Dan 1 minggu lepas I memang merehat2kan diri, jadual senaman I pun kena skip buat sementara supaya badan ni dapat berehat secukupnya. Jadual Gee seperti biasa hanya kurang melayan kerenahnya. Sorry Dear, I terpaksa berbuat cm tu coz seminggu yg lepas betul2 badan ni tak terdaya rasanya..

Our family doctor pun menasihat I supaya berehat, rehatkan badan. N kata dia menjaga pesakit Cm u Dear, kebiasaannya akan sampai satu waktu si penjaga akan terasa sangat2 lesu badan, pada masa itu, penting bagi si penjaga merehatkan diri secukupnya. So 1 minggu la I bermalas malasan, setiap kali jadual susu n kemas u I dah buat, I tido!! I golek2. Tv pun kurang tgk, laptop ni pun malas nak buka termasuk update warkah u ni, rumah I tetap kemas tapi sapu2 jea n mop, dan berbagai2 kerja malas yg I lakukan, bah kan nak mendukung u pun rasa tak daya dah, I sekadar dudukkan u di atas katil u jea buat sementara... sehingga la semalam baru badan I ni terasa bertenaga semula Zahir dan BATIN!!.......Juga, I minta maaf pada yg sms bertanya khabar atau minta pandangan, I tak balas lagi, InsyAllah akan saya balas nanti yea,,mohon maaf yea, harap dapat memahami keadaan saya setelah saya jelaskan di sini, bukan tak layan hanya badan saya terlalu terlalu terlalu letih seminggu yg lepas, sekarang ni ok dah...Man Of Power kembali lagi....

Keadaan u pula Dear, nampaknya Graf u mula turun semula. Rasanya kesihatan dalaman u tak berapa menarik n tiada perkembangan positif. Secara fizikal luaran semuanya ok. Esok pegawai perubatan akan membuat ur medical check up di rumah. Beberapa malam lepas, u tak tido n asyik bunyi aa, aa, aa, kembali. Bila I tengokkan, nampak semua ok tiada apa2 masalah hanya u melawan diri untuk tido, That's NOT good at all. Nasib baik la I dah biasa ngan kerenah u yg sebegitu dan masa yang sama I perlukan rehat yg secukupnya so terpaksa la I buat tak tahu n masuk ke bilik sebelah dan tido...Sorry again Dear, so sorryyy...Sekarang ni pun u belum nak tido lagi dari semalam but I dah mandikan u tadi n susu dah bagi. Tiada siapa yg boleh buat u tido so it all up to u now...Dear, tido laa..u akan bertambah lemah nanti, I ni yg menjaga u, I tau apa yg akan jadi kalau u tak tido..Sebelum ni pun dah beberapa kali I katakan kesannya kalau u tak cukup tido....Yea la, pesakit cm u ni memang begini la karaneh dia...Moga Allah memberikan keputusan yg terbaik buat u n me nanti, InsyAllah....Sabar jea la Abil dan teruskan menjaga Gee...InsyAllah, InsyAllah.....

U guys, minta maaf juga coz tak dapat blogwalking to u guys punya side seminggu lepas. Dan belum menjawab komen2 n3 yg lepas. Minta maaf yea. Komen tu nanti tetap I balas. Sebenarnya hari ni I nak share sedikit berkaitan Menantu dan Ibu mertua di n3 ni. Idea ni pun I dapat dari sms seorang pembaca yg minta pandangan n amalan yg dapat di kongsikan bersama...emm,, memandangkan n3 ni akan menjadi panjang so I decide nak sambung sharing Menantu dan Mertua ni dalam n3 akan datang, (alaaa, lepas n3 ni, I sambung ler...relaxxx...)..Seronok gak kalau kita ulangkaji bab ni kan..Biasa la sekiranya ada mak mertua yg nampak cm tegas jea ngan menantu perempuan dia, lebih2 lagi u all dah 'rampas' anak lelaki kesayangan dia...Bukan setakat nampak tegas jea org tua tu, menantu perempuan ni rasa cm semua yg di buat nampak salah di pandangan ibu mertuanya,,ni perkara biasa dan jangan kita nak peningkan sangat kepala tu..relaxxx...Prof. Abil akan mencungkil,, n sama2 kita mencari jalan penyelesaian nya...hahahahahaha...Macam Dr. rumahtangga pulak si Abil ni!! hahahahaha....InsyAllah kita ulangkaji sama2 selepas n3 ni..

InsyAllah by today I akan sambung n3 ni, sekarang ni Prof. Abil nak g jemur baju2, kain2 n bedsheet si Gee ni..N nak pujuk2 Gee jap suruh tido...U guys sambung balik kerja tu, jgn asyik nak curi tulang dan curi daging...nanti kita jumpa lagi......baaiiiiii....muahhh,,tu flying kiss la..!



42 comments:

  1. admire dgn ketabahan abg abil..... smg kak gee cepat sembuh seperti sediakala...

    ReplyDelete
  2. betul tu, penjagapun kena rehat secukupnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penjaga hampir nak pitam dah last week...

      Delete
  3. yelah Prof ustaz.. he...he... kalau menjaga org sakit, mmg diri kita pun mcm org sakit.....
    tapi bab mertua ni memang syok kalau didiscusskan...

    tak sabar nak tunggu enttj akan datang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah publish n3 mertua tu but tak byk leh share tak meleret panjang sgt n3 tu..hope its good..

      Delete
  4. take time to rest incik abil...
    nnti kalau incik pong tak sehat, siannn kt wife takdak sapa nk bawak dia g ronda2...

    ReplyDelete
  5. salam abg abil..smoga abg sentiasa tabah menjaga kak gee..

    x sabar nak tunggu next entry

    ReplyDelete
  6. salam...mmmmmm.....btul x tekaan ade yg x ok?uhuh tu yg dok tanye je tu...apepn ingat abg selalu pesankn jgn mengeluh..allah beri kite dugaan sbb kite hamba yg istimewa utk di uji..dn Allah tau thp yg kite mampu....so hope teruskn jg kak gie dgn pnh sabar tau...kesihatan abg jg ptg...rindu plak lama x lepak sana..insyaallah nnt ekin dtg erk...anyway semput ekin dh ok dh bleh mkn nasi daun pisang kn?hahaha..see u soon ...ekin@mamaishadif

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daun pisangggg jea kerja si ekin ni...emmm datang la pas kerja nanti leh bawa g makan daun pisang tu...daun nenas pun boleh gak kalau nak..! hahahaha..datang la..

      Delete
    2. Hahhahaaha sj nk manja2 .. Pasni xmo daun pisang la kite pi mkn wantan plak ngeeee... Insyaallah dtg jg dont wory.. Dn lama x dgr ceramah prof abil ni hehehe.. Nnt ape2 ekin cal ya.. Tc .. Kiss utk kak gie!

      Delete
    3. Hahhahaaha sj nk manja2 .. Pasni xmo daun pisang la kite pi mkn wantan plak ngeeee... Insyaallah dtg jg dont wory.. Dn lama x dgr ceramah prof abil ni hehehe.. Nnt ape2 ekin cal ya.. Tc .. Kiss utk kak gie!

      Delete
    4. Ni kenapa sampai berulang komen ni..menaip dalam gua ke..?

      Delete
    5. Hahahahha hanpon ni pn dh berjangkit dgn phone abg tau ngeee.. Abg remove je la satu heehe

      Delete
  7. berminat nak baca pasal menantu n ibu mertua tu... :)

    bawak2 berehat ya...nnti sape nk jaga kak gee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pas ni suruh Trex yg betul2 tu datang jaga dia..! hahaha

      Delete
  8. sian en abil, ptt lah senyap je seminggu lps,ingtkan ngajuk ke apa... yelah en abil pun perlu rehat yg cukup kan, msti pnt jaga k gee walaupun dh bt selalu... semoga graf kesihatan k gee akan naik lg n lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Graf dia lum naik lagi, tapi aa,aa,aa dia naik lg n lg..!

      Delete
  9. semoga abang Abil terus di kurniakan kesihatan yang baik..
    take care~

    *dah lama dah jadik pembaca senyap.. hari nie baru tinggalkan pesan~

    ReplyDelete
    Replies
    1. OOoo senyap2 baca blog yea..patut la dengar cm ada org bisik2...hehehehe

      Delete
  10. Replies
    1. Ni dok bertahan ler ni Gorgeous oii...uhuk uhuk uhuk..

      Delete
  11. Sabar ye encik abil. sgt tau prsaan n kepenatan en abil. InsyaAllah, Allah akan bg yg terbaik. Ameen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naja, apa khabar, keluarga sihat? adik cmana sekarg..?

      Delete
  12. True, kena rehat. Nak jaga orang sakit, yang paling penting ialah kita jangan sakit. Actually nampak gambar En Abil dalam gathering blogger di rumah Pak Ngah last weekend. A bit worry sebab nampak mcm En Abil makin kurus. Nanti tak boleh jadi Man of Power pula kalau makin kurus kan. Kalau saya jadi pergi rumah Pak Ngah itu hari, ada lah rezeki kita jumpa kan. Tapi ada hal lain pula. Anyway, maaf sebab tak sempat reply sms Maal Hijrah. Tak merajuk kan..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la org anta sms dia tak balas pas tu tanya pulak merajuk ke tak..! uwekkkk..(jelir lidah la)

      Delete
  13. patutlah lama menyepi.. rupanya kepenatan.. takpe bro.. yang penting sekarang dah pulih seperti biasa..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang letih giler bro last week...ni ok dah rasanya...

      Delete
  14. semoga Allah sentiasa memberi kekuatan dan ketabahan yang berpanjangan buat abg abil n kak gee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ni senang nak balas.....InsyAllah...

      Delete
  15. salam..smoga dberi ksihatan yg brpnjangan.. amin..

    ReplyDelete
  16. Slm... En.Abil aka Prof.Abil, ape kaba kak gee sekarang? The current condition..... Sbb ari tu, saya ade mimpi psl kak gee.... Die nmpk sihat n sy blh nmpk muka berisi dia mcm kat gambr dlm n3 ni, tp still x cergas n duduk kat wheelchair je.... Sy harap n doakan agar mimpi sy jd kenyataan n dia sihat seperti biasa....
    N n3 ni realy inspired me..... Wlpun, saya blum kawin..... Nnti buatla lg n3 psl petua- petua ye....suka sgt, dpt ilmu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..nak tau keadaan Gee yg terbaru..emm, not so good. Graf kesihatan Gee makin menurun sekarang ni but kebersihan Gee, bagus n sentiasa bersih jea di jaga.

      Delete
  17. Terharu baca blog nie...dengan ketabahan dan pengorbanan seorang suami...kepada isteri tercinta...saya sekeluarga mendokan abg abil ,...diberi kesihatan yang baik...agar dapat terus menjaga kak gee....dan berpanjangan doa agar k.gie...akan sembuah seperti dulu....amin....InsyaAllah....

    ReplyDelete
  18. stju ngn en abil.jga org skt xsma ngn org sht.pnglmn ayu jga nenel yg lmpuh..mcm k.gee gk tp dia blh grk n ckp lg..trsa amt pnt kerenah org skt kdg2 wat kta pts asa.tp itula dgaan buat kta.Allah sedg mngji...kuatkan at ya en abil

    ReplyDelete

Followers