Thursday, 22 November 2012

Berilmu n sexy !!

Assalamualaikum  Pn. Fauziah bt. Muhamad..
Assalamualaikum  Tuan/Puan u guys..............

Alhamdulillah, akhirnya u dapat melelapkan mata, tidur la...jam 11 malam semalam..Setelah hampir 2 hari tak nak tido!!..Ni nanti lewat petang la u akan bangun, kebiasaannya cm tu..Masalahnya pulak, yg I nak kemaskan u tak boleh, selagi u tido Dear. Kang I kemas kang, u mengamuk la pulak ganggu u tido..Cmana?! Tunggu la u bangun nanti.....

Dear I masih tido lagi,, so adalah lebih baik kita ngata ngatakan dia!! hahaha hehehe hohoho...Suka gosip gosipkan Dear I ni...alaa, lagipun warkah ni untuk dia kan, nanti (InsyAllah) Gee baca gak n mungkin Gee dapat recall semula memori dia kan...kannn Dearrr..cayanggg dia...Sapa tak sayang bini oiiiii...manyak lugi kalau tatak sayang mini (bini)..Mini pun tatak sayang laki pun lugi oo..Ini hali, hali Khamis lagi mau kuat kuat sayang lu org,,nanti malam lagi mau kuat sayang!! tau ka..?...Hey, hey, laki mini saja,,tatak kawin punya tak boleh aa!! Lose(dosa) Besar!!..Hantam sama kayu nanti!!...Olang olang surupa sama saya,,kita sabar saja loo...Tapi kita laki mini mau selalu sayang kuat kuat, nanti petang balik lumah kasi kiss sama laki/mini aa..cakap sama dia, I Love U, hali hali ini macam bikin...jangan kedekut kiss kiss aa, free saja, tak perlu bayar....Kalau mau bayar pun, cakap sama dia, nanti malam bayar laa!! hahaha hehehe hohoho...

Tu cita bagi yang kawin n masih bersuami isteri...Yang dah tak bersuami isteri ? (duda/ibu tunggal)...Kita sabar la dulu, bawa2 bertenang...Bagi yang berstatus seperti dalam kurungan atau sewaktu dengannya, cm I ni hehehe..Banyakkan bersabar, focuskan lebih sikit pada kerjaya kita, focuskan lebih sikit pada amalan2 kita..Sibukkan diri tu dengan jadual2 hidup seharian. Focuskan cmana nak tambah duit lagi, niatkan usaha tu kerana Allah dan niatkan untuk anak2..(yg ada anak la)..Al Quran tu hari2 baca, InsyAllah ianya akan banyak membantu...Nasihat ni untuk diri sendiri sebenarnya..hahahaha...Dunia sekarang ni, kita perlu berkamampuan dari segi financial, sekiranya financial kita ok, bagus, kita tak perlu susah2 nak mencari teman penganti, Teman tu sebaliknya akan mencari kita, tak kira la lelaki ke pompuan ke...kena pulak, selain dari financial kita ok, pegangan agama pun lagi ok..emmm ramai la mata yg memandang nanti,,InsyAllah. So bagi yg dalam kurungan di atas tu, focuskan dulu dalam 2 perkara tadi, biar maju ke depan sedikit, kalau banyak lebih baik...Jangan selalu kita mengeluh nasib yang menimpa kita. Lagi kita mengeluh, lebih lagi sakit di hati, bila sakit di hati, akal kita tak gunakan,,mula la tindakkan kita mengikut perasaan / nafsu..Buat sebegitu, mundur hidup kita!!..nak macam tu!!? Hentikan dengan segera bermadah madah sedih or berpuisi2 sedih..aaaa lagi satu hentikan dari mendengar lagu2 sedih,,penting ni!!..Lagu2 sedih ni kalau kita rajin mendengar, suka mendengar, minat mendengar dan tersentuh hati mendengarnya,,,,satu hari PASTI kita akan perolehi cerita lagu tu dalam hidup kita,,yg part ni untuk semua! (kurangkan mendengar la)...

Berbalik pada golongan dalam kurungan..Bila kita dah single semula (elakkan guna bahasa Janda! bagi yg wanita) perkara pertama yg harus di lakukan,. rapatkan lagi diri kita ngan Allah. Sebelum ni memang rapat la,,rapat2 kan lagi. Rajin2 kunjung ke rumah Allah tu..(masjid/surau). Aturkan jadual kita rajin2 g dgr ceramah n masuk kelas ngaji quran..Dalam masa yg sama ubah sikit penampilan diri, aaaa...Cara kita berpakaian ubah, biar look sexy!! but masih mengikut syarak berpakaian..Bentuk badan, ubah. Bersenam, hilangkan lipatan di perut tu!! Ini,. cuba kau org tgk perut tu..cuba kira berapa lipatan yg ada..agaknya kalau di luruskan kulit perut tu mau sampai ke lutut rasanya..! mana2 bahagian yg terlebih tu, usaha kurangkan.. Lagi satu, kadang2 tgk punggung dia, letak dulang tak jatuh!! Adjust bentuk badan tu, baru la ada perubahan diri nanti, baru la bertambah yakin pada diri tu...Faham!? Biar kita look sexy ler, ni masa untuk berubah, hidup baru, badan/pakaian baru....Then masa yg sama kita jaga pergaulan kita, tambah kawan2 kita yg rasanya lebih berjaya dari kita n lebih berilmu baik dari kita....Duduk dalam "kolam" kawan2/kenalan sebegitu, lama2 kita akan jadi macam dia org jugak..BERJAYA dan BERILMU..Bila kita bercakap apa yg keluar dari mulut kita semuanya bermanfaat,,cukup la kita nak mengeluh/mengadu nasib kita sebelum ni...CUKUP!! STOP!!..Cari jalan maju ke depan.!..InsyAllah, bila ada usaha kita seperti di atas, Allah PASTI hulurkan bantuan dan memberikan hasil yg baik untuk kita tetapi kena berusaha dulu la,,jangan risau u all, confirm Tuhan tolong cepat...Takut2 bila kita dah berjaya sikit, ada ilmu, bentuk n pakaian pun look sexxxyyy (as long jaga adab berpakaian) org yg tinggalkan kita dulu tu tanpa sebab yg munasabah, terhegeh2 nakkan kita balik!!hahahahaha...U all cari yang baru jea laaa..Dah ada perubahan zahir n batin nanti ramai la yg pasang mata, baik lelaki atau yg wanita...ooppssss..lupa lak, jaangan g cari org punyaaa!!! no, no, no...HEPPP!!!

Eh eh, lupa lak nak gosipkan isteri saya tu, patutnya kita dok ngata2kan my Dear ni, dak kelain pulak cerita si Abil ni..Nak cerita pasal Gee ni kang meleret panjang n3 ni..Actually nak citer pasal Sihir coz Gee pernah tanya I dulu berkaitan sihir ni..Next n3 la yea,, Dear sayang, next n3 I cita pasal sihir menyihir ni dan cmana nak pulangkan balik!! hahahahaha tak baik kan kalau kita pulangkan balik, nanti kena tegur ngan NABI s.a.w....Up date akan datang kita cerita pasal org jahat hati ni...arrgghhh tuiiii !! jahat!!..I bagi amalan kasi si jahat ni panas sikit,. boleh? Tapi sebelum tu, nanti kat rumah u guys buka Quran, Surah Al Baqarah, ayat 137. Baca dulu, nanti senang faham.....nak bagi si jahat tu panas tak..!? baca dulu...hehehehe jahat gak  si Abil ni ajar org balas dendam hehehehe ..bukan balas dendam la..nanti baca la n3 akan datang...

I nak tanya jugak ni kat u all....ok ke I buat sharing/ ulangkaji sama2 selama ni..Risau gak sekiranya ada yang marah ke, kecil hati ke, tak suka ke....Tolong berikan komen sikit secara IKHLAS...Dear, u pun nanti kalau ada yang u tak suka dalam n3 n3 blog ni u cakap kat I tau...Hati org kita kena jaga kan...Ok la Dear, and u guys, InsyAllah jumpa lagi di alam maya akan datang.........Alammm Mayaaaaa...eeeeeee takutttt...



61 comments:

  1. thanks bebanyak utk semua sharings ni...benar2 membuka hati & minda...dapat menambah ilmu gak....moga ALLAH memberikan yang terbaik untuk Sis Gee & Bro Abil...

    ReplyDelete
  2. betul..betul...
    abg; sharing is caring... suka baca semua entry2 abg..banyak memberi kesedaran pada semua...terus kan...
    Moga Sis Gee sentiasa dlm keadaan baik2 je...amin:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqq atieYusof..asalkan suka, saya akan teruskan ulangkaji ni...

      Delete
  3. Apa saja yang disharingkan disini, terserlah ikhlasnya. InsyaAllah ramai yang bermanfaat darinya. Final verdict : Ok sangat2 dah nie.

    ReplyDelete
  4. Sharing yg bermakna... Ekin@mamaish

    ReplyDelete
  5. Lipat2 di perut kakcik dah boleh buat tempat untuk eramkan telur ayam! hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaahahahahahahahahaha lawak la kakcik ni, tersembur air saya minum ni..!hahahaa

      Delete
  6. Alhamdulillah,,sebarkan sedikit ilmu yang ada juga ibadah..tidak semua suka..tapi jagan lupa tidak juga semua membenci..yang suka inilah walau sedikit akan bercambah mnjadi banyak dan besar..teruskan untuk kebaikkan bersama..*_*

    ReplyDelete
  7. Sy rasa ok klu abg nak buat N3 yg pasal 'pulangkan blk' tu. Bermanfaat. Sy nak baca. Cpt2 tulis yer abg abil :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai rupanya nak tunggu n3 sihir ni..insyAllah sehari dua ni up date..

      Delete
  8. salam abg abil..
    nk tau gak klu kta nk elak sihir cmtu..cmna nk pulangkan blik..
    ngeri dgr..huhu..dh PJJ dgn suami..dok dgn anak je..risau gak
    sbb ada org xpuas hati berkaitan keja.huhu..siap ckp kat kta..huhu
    nt update stori tu ye.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm Lela..insyAllah kita ulangkaji sama2 nanti pasal sihir ni..Baca dulu ayat 137 surah Al Baqarah tu dulu yea, nanti saya terangkan..

      Delete
  9. tiba-tiba terasa nak makan lencikang... untuk hilangkan terbelit lidah nih... tapi tak boleh sikarang maaa... tunggu lagi satu minggu... itupun kalau berani tanggung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai, lidah pun ada sembelit..! pelik...

      Delete
  10. len kali akak dtg lawat, xsmpt nak abiskan & memahami nukilan prof. abil, terpanjang sgt, mklm le terkejar masa...

    ReplyDelete
  11. Abil..orng sakit ni macam2 peel dioarng,langsung tak terpikirkan dek akal kita pun,dan kita sbg insan yg rapat kena banyak2 bersabar...moga Allah berikan sepenuh kesabaran buat kita...betapa hebatnya ujian dariNYA buat kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sekarg ni memang dah tak faham kehendak si Gee ni...Tak pe la, yg penting saya jaga dia..

      Delete
  12. sy suka abg abil kongsi semua2 ni..bukamata n minda..xpe kongsi banyak2 biar sy baca.yg x suka xyah la baca kan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada banyak lagi nak share hehehe tapi kadang2 tu agak malas sikit..

      Delete
  13. suka entry ni terutamanya part jangan guna perkataan janda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak suka perkataan tu, kasar n tak sedap di sebut..

      Delete
  14. syok bile ulangkaji sesame.. tetambah bab rumah tangge.. boleh tambah ilmu..

    cepat sihat kak gee..

    ReplyDelete
  15. ok la abil...tak ada masalah sharing is caring...kdg2 apa yg abil share tu mmg akk pun dah pernah baca...tp bahan bacaan kita nie tak sama dan akk turut dapat tambahan pengetahuan...tambah ilmu dan insyaallah dapat pahala sbb pjgkan pengetahuan kita pada org yg mungkin tak tahu...tqvm abil

    ~ Akk CB ~

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah..bertambah ilmu saya pada hari ini..terima kasih pada abg abil

    ReplyDelete
  17. salam abg n akak..
    wahhh, mengumpat pompuan perut berlipat kan..
    hiksss~

    thanks share info..
    moga abang lebih tabah menjaga akak..
    moga akak cepat sembuh :)
    teringin nak dengar suara akak.. mesti lebih ceria dan lebih ramah bila bertemu kami nnt~ akak, cepat sihat~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gee ni kalau tak kenal org dia malu2 nak borak2..tapi Gee ni garang!! hahaha

      Delete
  18. org belum kawen boleh baca ke ni? hahaha..hohooo..heheheee...

    lama tak jenguk blog abg abil. dok menjenguk fb page kat gee je sekali sekala..didoakan kak gee dan suaminya tu sihat2 aje dan sentiasa berada di bawah lindungan rahmatNYA...Aminnnnn.

    Lyana
    Putrajaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa si Lyana ni lama tak jumpa..mana g? merayau eh?..semput tu jaga elok2 tau...

      Delete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. gud luck ^^

    SLM..please www.cicileydi.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..been to ur blog, still trying to understand turkish..

      Delete
  21. I like this N3...Yang pasal usah dok dengar lagu2 sedih tu, memang very good advice. Thank you Encik Abil.

    ReplyDelete
  22. Salam en abil... singgah sini... Ilmu dan penampilan mmg penting utk keharmonian rumahtangga. Skop ilmu tu luaskan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam ummi Iman..kita pilih skop mana yg sesuai untuk di amalkan mengikut rentak hidup masing2 kan..

      Delete
  23. salam..abg abil n kak gee siht??3me ksih diats prkgsian abg.. smakin brtmbah ilmu sy n yg pling pnting bnyk mmbri ksedran kpd sy spya sntiasa brsyukur dgn ap yg ad..n jgn sskali mngeluh..klau abg abil nk taw,sy jgk mngdap asma tp msh blh dkwal..smoga kak gee brtmbah shat..sy kagum dgn ksbran n ksetiaan abg pd aka..untg kak gee..ini mngingtkn sy pd ummi sy y setia n sbar mnjga arwah ayh smasa skit(strok)..smoga kalian sntiasa drhmati n akn dbri gnjran di akhrat kelak..amin..n sy skadar brkongsi,klau kte brdoa ssuatu mntalah yg trbaik..sbb x smstinya yg kita doakn itu trbaik utk kite..kiss n hugs 4 kak gee trsyang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam miz haiza..take care asma tu, jgn ambil mudah yea..tqq doakan Gee..

      Delete
  24. Salam. Slamat hari Asyura. Moga yg tbaik smuanya.

    ReplyDelete
  25. Salam. Slamat hari Asyura. Moga yg tbaik smuanya.

    ReplyDelete
  26. Aik? I tot I komen pagi tadi..mana hilang?
    Makcik baru saw you n gee on TV oasis- entry jameela.
    Kita doa yg terbaik buat gee ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la doa yg tepat, yang terbaik buat Gee...tqq makcik..

      Delete
  27. Assalamualaikum tuan rumah..

    Tetamu datang lagi hari ini. Sungguh tiada jemu bertandang ke sini :) Tips ulangkajinya sungguh menarik sekali. Jazakallah...

    Bersetuju akan istilah ilmu dan seksi ini. Bagi cukai pendapatan saya..(hehehe)..berilmu dan seksi juga boleh diterapkan kepada suami isteri yang masih kekal bersama..kerana kebanyakan pasangan kini kurang menimba ilmu dan seksi.

    Pasangan yang menutup aurat di luar, seharusnya lebih seksi di rumah. Supaya mata mereka tidak jemu melihat dan sentiasa update diri untuk pasangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, betul, betul..sexy diluar pun kena ikut hukum berpakaian gak kan..

      Delete
  28. Asalamualaikum, sharing yg en abil buat nie baik sgt n jd panduan yg sgt berguna buat para suami serta pasangan muda dlm melayari kehidupan berumah tangga...kerana kebahagiaan n kerukunan sesebuah perkahwinan...

    Cuma satu harapan saya & ini juga pesan saya pd suami sy, tolong pelihara aurat saya sbgi isteri dlm ape jua keadaan saya(dirumah tu or masa berdua tu..sndri faham)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm ita, tqq for the comment, insyAllah akan mengingati pesanan tu..Tapi kalau hanya berdua saja tu tiada batas aurat sesama suami isteri..Dan kaedah yg di maafkan syarak boleh rujuk dgn mana2 ustaz/ulamak....tqq ita.

      Delete
  29. En Abil...mmg betul ..tp , bila dipaparkn dalam blog... sume org boleh tgk...sama juga bila wanita memotong rambut dengan tukang gunting wanita bukan Islam ( dia tetap bukan muhrim )...cuma berkongsi...W'lam

    Smoga ALLAH beri yg terbaik buat kalian berdua...sememangnya bila bercinta kerana ALLAH segala2nya indah...InsyaALLAH.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selama ni banyak nasihat cara penjaga yg sesuai buat isteri saya yg di perolehi apabila ramai di antara mereka yg punya pengalaman sebelum ni termasuk la pakar perubatan...Dan sebelum ni juga saya mohon pendapat beberapa ustaz berkaitan persoalan ini..Bagaimana perlu saya perolehi pengetahuan itu semua bila mana keadaan sebenar tidak di tunjukkan...

      Berulang kali perlu saya nyatakan penjelasan di sini? Adakah pendapat ustaz2 yg saya perolehi itu kurang dari pengetahuan yg memberi komen ni...? adakah kaedah yg di perolehi ni ustaz2 tadi (di maafkan Syarak) tidak boleh di guna pakai? Adakah anda pernah menziarahi kami untuk mendapatkan gambaran sebenar?...Dan sekiranya ita tidak bersendapat dari kaedah yg saya perolehi ini dari ustaz2 dari kelulusan Mesir ini,,nasihat saya, tidak perlu lagi membaca atau singgah di blog ni..Komen ini sungguh menyakiti hati saya!! Belajar dulu kaedah2 yg ada. Dan sekiranya kamu ingin memohon maaf,,jangan, tak perlu dan tak perlu memberikan komen sebegini lagi.

      Delete
    2. yuhuuu aiyokkk x tau my bro dh sakit hati..anyway sis ita....x kenal maka x cinta sis....dtg dn tgk abg abil ni depan2....sjk kenal my bro ni..dh mcm ustaz sy rs..sume sharing2 yg cukup hebat baik soal agama dn nasihat..dn my bro ni mestilh penuh ilmunye kalu x kan xkan my bro ni berani nk cite2 ttg agama dan hukum2...spt kata pepatah kalu kail sejengkal jgn diduga lautan dalam...kan dh bertemu buku dan ruas....opps over plak....anyway sama2 kite muhasabah diri.dn ape yg kite ada kalu kite berkongsi lbh mendapat keberkatan....jgn di nilai luaran...biarlah sumenye dapat penilaian dari Allah swt...utk my bro...ini semua sekadar menguji kesabaran.senyum....peace..~ekin~

      Delete
    3. Mungkin sakit hati tu coz lapar semalam bila jawab komen..Tak pe ler, dia sekadar berkongsi ilmu...

      Delete
  30. ol ja en abil bertambah ilmu ayu
    .hehe..rindu lak cerita k.gee.hehe

    ReplyDelete

Followers