Tuesday, 13 November 2012

Cari kunci tu..!

Assalamualaikum Dear..
Assalamualaikum u guys....

Cuti panjang lagi ler nampaknya u guys ni tambah pula cuti sekolah. Selamat bercuti pada semua n jaga diri n keluarga tu elok2 masa cuti cuti Msia ni, tambahan pula musim hujan ni, hati hati di jalanraya, di pantai, di tepi sungai ataupun di tepi longkang.!....Saya,..masih bekerja n belum ada cuti, cuti tahunan pun tak de, cuti sakit pun tak de. Kerja mesti di teruskan......But for u Dear, it's fine for me...

Past 2 days ni, I bawa u jalan2 with ur wchair tu sampai u penat, layan u tgk tv sampai u tertido sambil duduk kat bean bag tu...puas hati u kan.,tu yang tido lena, bangun pukul 4,5 petang!!..As long ur happy, me pun happy.....or am I really happy..?.I am happy la Dear, dont worry...Just a bit letih jea.

Ok guys Dear I tu dok bom bom lagi cm puteri sentubung n baru lepas susukan Gee...Mari kita bercerita cerinti..! Last n3 I kata nak beri cara yg sesuai untuk menambah isteri kan,,Fikir punya fikir punya fikir, tak jadi la nak share tajuk hangat ni n kemungkinan I bakal mendapat hadiah2 dari para kaum Hawa berupa, kayu beruti berukuran 2x4in yg akan singgah kat belakang badan I ni, pinggan mangkuk yg dah tak pakai lagi yg akan tercacak di kepala berkilat I ni,,dan kemungkinan kujungan2 ke rumah I ni dengan alunan bahasa2 yang manis2 yg bakal di lontarkan kat cuping telinga ni..!! Sungguh mengerunkan!! So tajuk tu tak jadi share la atas dasar keselamatan! hehehehehe.....Tapi n3 yg lepas ni,(Lapangkan hati isteri) I banyak mendapat komen melalui sms, minta pendapat I bagaimana nak meningkatkan agar si suami ni lebih rajin memuji si isteri...U guys (kaum Hawa la) suka rupanya sharing yg sebegitu yea...I rasa macam Prof. la pulak hehehehe..So kita sambung sedikit prihal kenapa suami, bukan boyfen yea,. Suami,,kenapa kurang sangat nak memuji isteri selalu. Boleh di katakan 75% suami yg berbuat demikian, kurang memuji ( Ini dari kajian I sendiri la selama 5 tahun kebalakangan ni ). Antara sebab utamanya, si suami ni sebenarnya berasa MALU hendak memuji isteri berbanding sewaktu bercinta/belum kawin dulu..Betull...Masa belum kawin atau kata org, belum dapat!( Dapat apa yea?hehehe ) memang betul, dulu belum kawin rajin gak dia memuji. Puji untuk mendapatkan si gadis tu menjadi teman hidup dia, Itu TUJUAN ASAL pujian di buat..Selepas menjadi isteri pujian tu secara automatik terkunci di kilang hati si suami. Bukannya bermaksud 'habis manis sepah di buang' bukannn...pujian tu hanya terkunci. Sedar atau tidak pujian yg terkunci di hati suami tu bukan dok diam jea, ianya membiak semakin banyak..! bertambah dan bertambah....Ramai yg tak sedar part ni.!

Di sebabkan ada lagi satu sifat yang di panggil EGO ni yg dok sorokkan kunci peti hati suami tu, maka suami tak dapat nak memuji. Kunci tak jumpa, cmana nak puji...Sayang sekali sekiranya si suami pulak tak nak mencari kuncinya..Contohnya cm ni...ni contoh saja tau.! Seorang suami yg tak mau mencari kunci tadi untuk melepaskan pujian yg sudah lama membiak tu, tiba tiba rasa menyesal, sesalan yg tak terhingga kerana tak memuji isterinya apabila isterinya telah di KAPANkan..Faham tak?....Masa tu la biasanya kita akan mendengar si pasangan ni merintih kehilangan org yg di sayangi selama ini, masa tu gak kita yg dok hidup sekelilingnya mendengar dia MEMUJI tak henti henti selama bila kisah arwah isterinya di sebut. Namun ianya sudah terlambat. EGO tadi akan memberikan kunci tu untuk di buka bila terjadinya perkara tersebut atau menjadi sakit seperti isteri saya tu. Ego si suami sekiranya suami tidak mengawalnya, ianya akan membawa padah, bukan sekadar pada kasih sayang, baik secara pergaulan umum, pekerjaan, mendidik anak2 etc etc... 

Tetapi ego ni memang sentiasa ada pada seorang lelaki, ada masa, ego ni baik ada masa ego ni menyakiti hati org lain, sebab itu  kerjan dia..  kena pulak ego di bantu oleh hasutan syaitan laknat. Sifat ego ni akan menutup pujian tadi dengan rasa Malu pulak. Sebab tu bila suami tak memuji, suami ni rasa cm tak bersalah apa apa, atau rasa "ok la tak puji isteri aku sebab dalam hati aku sentiasa memujinya..'.Pandaikan syaitan ni. Syaitan berusaha merosakkan rumahtangga ni tanpa kita sedari..So suami2 di luar sana terutamanya saya yg cap ayam jea ni, sama2 la kita berhati2 n sama2 la kita mengawal ego ni ke arah yang lebih baik.Buka la peti tu sesekali n lepaskan sedikit pujian tu buat isteri, jangan la malu2 dan jangan la kedekut sangat.......Buat isteri jea tau bro pujian tu..!! hehehe nanti jadi 80-20 pulak....( tak faham baca la n3 yg ada kisah 80-20 ni)

Jadi para isteri pula, jgn la ambil hati pada kami suami2 ni. Bukan salah kami., tu, tu, ego tu yang jahat...kita ni para suami memang baik2 belaka..!hehehehe...Para isteri jgn jadikan alasan berkecil hati atau merajuk terlalu sangat kerana suami tak selalu memuji u all. Sebenarnya di hati suami u all tu terlalu penuh dengan pujian terhadap isterinya, hanya suami tu rasa malu jea nak luahkan BUT..dengan kawan2 dia, selalu dia memuji isterinya sebab si suami tak berasa malu ngan kawan2 dia...Tu yang kadang2 bila kawan2 suami bertandang kat rumah, kita dengar dia org kata.."dengarnya awak ni sedap masak" atau.."betul la kata kau bro, bini kau ni memang terror masak la, rumah kau pun kemas jea."...betulkan kan...Sekali lagi, para isteri jgn berasa hati ngan suami tu tau, mereka (suami) ni amat amat menyanyangi u all...percaya la..kadang2 tu terlambat nak memuji saja (seperti contoh di atas).....Saya sebagai seorang lelaki n suami, mengalakkan sangat2 para suami ni ambil insatif sikit memuji isteri kita ni,,Ingat,,hadiah Allah ni jaga la baik2, lapang2kan hati isteri kita yg sentiasa tertanya tanya 'betapa hebatkah cinta suami aku ni kat aku..? "adakah aku ni masih di hargai?"...DONT TAKE THINGS FOR GRANTED bro...Puji la isteri kita., Antara.kekuatan isteri terletak pada pujian suaminya.....

Ok la tak nak cita panjang2 lagi dah, cukup la tu sampai di sini.. Me n Gee n Syg, eh eh silap ckp pulak hehehe, harap apa yg di kongsikan ni ada sikitttttttt manfaatnya buat ramai yang dok bertanya melalui sms tempoh hari....Gee pun dah bangun tu, I dah nak sambung lagi kerja2 mengemas Gee.....Jumpa lagi di siaran yang akan datang.....TATA TITI TUTU.........GAGA GIGI GUGU...........HAHA HIHI HUHU.........ok bai!!

77 comments:

  1. hahaha..setuju tu.. ego yang salah dalam hal ni sebenarnya..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha kena stand up gak untuk kita2 lelaki ni bro kan...

      Delete
    2. me pujuk hati sendiri by saying that, action speaks louder than words...dh dia jenis berat mulut nak puji2..so takkan nak paksa kan, as long as he takes care of me, loves me etc etc--mcm cinta abil terhadap gee tu :)

      Delete
    3. Kita pulak yg rajin2kan puji dia selalu..lama2 dia ikut ler...kan suami tu cm baby pada wife dia...

      Delete
  2. haha . ego salah tuan badan tak salah . haha.

    ReplyDelete
  3. tak puji takpe, tapi jgn byk complaint. glup :)

    ReplyDelete
  4. tunang saya dh kurang puji skrg ni, dulu2 masa berkawan, ada je pujian dr dia :-p. kadang2 sentap gak...hehehhe. puji semakin kurang, selalu complaint je :-p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa bertunang ni bukan masa puji2,ni la masa pasangan menilai betul2 pendirian masing2, tu tujuan tunang....oppss no puji2 aaa, merbahaya!!....kad jemputan jgn lupa anta sini yea...

      Delete
    2. email kan nama penuh n alamat kat saya aaaaa....baru leh pos kad kawin ;)

      Delete
  5. Tadi kakcik lalu tol PD, tapi tak sempat nak jengah Abil dan Gee. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe kakcik, nanti 18hb leh jumpa lagi...

      Delete
  6. sian EGOkan?? tak pasal2 ia dipersalahkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jahat ego ni!! kita ni sebenarnya tak bersalah....hahahahaha

      Delete
  7. pujian yang baik dan manis satu doa..sebagai satu pasukan suami isteri wajib untuk meluahkan rasa hati melalui pujian..pujian juga satu sedekah kepada pasangan..kalau kita memuji antara satu sama lain..ini bermakna kita juga sedang memuji Allah kerana DIA yang mencipta kita dan pasangan kita itu.. *_*

    ReplyDelete
  8. puji memuji ni kena ikhlas...hihi..biasanya kita boleh kesan mana puji ikhlas,mana puji mengampu..ahaks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua2 pujian tu pun ok rasanya, asalkan dia memuji...hehehe

      Delete
  9. Klu ego sgt pun susah kan. Sometime suami ni kite berlembut semata2 nak jatuhkan ego dier, tp nampak gaya ego dier lagi tinggi sbb kite mengalah.. Susah gak..

    ReplyDelete
  10. Macam tu ke..? Mungkin dia saje malas nak puji, sebab takut isteri dia perasan lebih kut..Tapi sesekali bagilah pujian sikit kat isteri tu..sekurang-kurangnya hilang segala penat lelah dia..dan tak mustahil,isteri tu akan lebih menyayangi si suaminya..tak begitu Encik Abil..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeaa betulll missz..babab dia lain kali kalau dia malas puji2...!

      Delete
  11. Salam for both of u... Alhamdulillah dgn perkembangan kak gie setiap hari... Abg pn makin ceria dn semangat setiap hari... Take care ya.. Ekin@mamaishadif

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ceria tu memang ler ekin, hanya letih2 badan sekarg ni...kena berurut baru lega rasanya...

      Delete
    2. Huhuhuhu tq utk doktor abil huhuhu.... Doakn semput2 ni akn hilang erk...pssst:- org asthma bleh mam nasi daun pisang x hahahaa...

      Delete
    3. Makan nasi daun limau perut jea!!

      Delete
  12. hahaha prof abil takut kena 'pukulan' wanita....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau sorang dua tu tahan gak la, kalau beribu wanita yg pukul..!! jadi kueh lapis saya nanti makcik oiiii...

      Delete
  13. Ini kali pertama saya membaca blog tuan. Tahniah, tuan adalah segelintir insan dunia yang mampu menjadi contoh kepada generasi berikutnya. Tahniah dan semoga tuan mendapat apa yang dihajati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama kita mengulangkaji...thanks spend time di blos ni...

      Delete
  14. yezzaa... ego melampau tu yg x bley bla tu..
    kalau x nak puji pun xpe, memadailah dengan ucapan terima kasih kpd sang hawa ni. Terbang segala rasa penat lelah kittew tu taw. x mintak byk pun, just say Thanks sayang! btw, kim salam kat k gee ye. Thanks gak to abg abil yg setia menjaga kak gee dgn penuh kasih sayang. Caya lah bang!:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si dia malas ucapkan thanks, ckp ngan abg, biar abg rotan dia!! hehehehe

      Delete
  15. Kena kembangkan lagi hujah di atas tu rasanya. True, sebab ego. Tapi dari mana ego tu datang, kenapa ada ego dan kenapa lelaki Melayu yang sering ada masalah ego nie sedangkan lelaki muslim tidak ada ego dalam senarai ciri2 yang dituntut. Kan..kan..kan... Hehehehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. emmm..saya pun seorang lelaki melayu....

      Delete
    2. Lelaki Melayu dan muslim mcm En Abil tak ego kan. InsyaAllah. Tapi ada lelaki Melayu yang lupa dia muslim dan apa yang dituntut dalam syariat. Mungkin saya salah....

      Delete
    3. Oii.. dia jawab balik komen kita....heppp!! babab kang!!

      Delete
  16. Assalamualaikum tuan rumah =)

    Tumpang lalu ya...

    Alhamdulillah usaha saudara Abil ini dapat membuka mata-mata kaum hawa untuk melihat betapa seorang suami mengasihi isterinya.

    Sebenarnya ego dan manusia tidak dapat dipisahkan - baik lelaki baik perempuan. Baik mengaku masing2..ekekeke..Bagi pendapat saya yang tidak seberapa ini, jika kita mengharapkan sesuatu, kita perlu mulakan dahulu. Perkara yang baik untuk kerukunan rumahtangga, mengapa tidak sama-sama usaha, bukan :) Jika tidak mendapat respon yang baik, teruskan saja tanpa putus asa. Kemudian berdoalah agar Allah swt membuka pintu hatinya. Dan jika tidak berhasil sekalipun, ikhlaskanlah dalam setiap perbuatan. InsyaAllah tiada kecewanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm tuan tetamu...tepat sungguh kata2 tu,,tu la sepatutnya di lakukan...

      Delete
  17. ermm bgus.. ada juga tips untuk org bujang nie.. hihi.. tp kalo kunci tu hilang cmne ye?? bley duplicate x? hihihi... smpaikan slam utk k.gee.. moga jannah buat kamu berdua.. Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolehh hahahaha kena duplicate byk2 simpan semua tempat...

      Delete
  18. assalamualaikum.. alhamdulillah.. suami selalu puji saye.. tapi tu la.. sejak ade anak.. kunci ibu da hilang.. kunci anak je yg die selalu nampak.. tapi tak kesah la kan.. sebab masih tak hilang puji die kat saye.. tinggal nak kene up sikit la.. ulang puji berkali2 dalam sehari.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha..geli hati baca komen Fifi ni..hahaha ngan anak pun dia cemburu hahahahahaha

      Hallo en suami, tolong la buat2 puji isteri u ni hahahahaha

      Delete
  19. Sesekali di puji mmg terkesan dihati..hehe
    lelaki mmg ada sifat ego.. cuma kena tgk tempat lah kan..klu asyk ego memanjang masalah plak..:)
    1st time jumpa blog abg.. dulu ada terbaca kt Metro kisah abg & kak gee..pnya lah tersentuh hati.. moga semuanya makin di permudahkan..follow sini, salam kenal, salam maal hijrah 1434:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam atie, tqq sudi follow blog kami ni, nanti baca semua n3 yea, senang faham sikit citer Gee ni n mudah faham kalau saya buat sharing dalam n3 n3 akan datang.....tqqq..

      Delete
  20. Sy xkwin pun lg bf xpnh pun puji ap2...... Klu sblm kwin xpuji apatah lagi da kwin.... Da ad ank..... Huhuhu takotnya nk kwin thun dpn nih.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi amboi...lum kawin mana leh puji2 sangat, nanti tah ke mana pulak puji2an tu...heppp!!

      Kawin tak perlu takut la amoiii,,,happy happy laa..

      Delete
  21. Asalamualaikum,
    Sy dah follow blog en Abil nie sejak aidil adha dulu...tahniah!Sy doakn smga keduanya sntiasa dlm rahmat & keredhaanNYA. Sy stuju sgt ngan n3 nie..alhamdulillah suami pn mmg x lokek ngan pujian & habit tu jd ikutan anak2, kdg2 tu suami x smpt nak memuji, anak2 dah mndahului... Tp ada masanya yg kita x perform tu...sy akan minta maaf dulu...yelah benda nie pun bukan jd mcmtu je..satu proses yg ambil masa...saya dah >21thn ALHAMDULILLAH & semoga esok jd yg lebih baik drpd sblmnya... Buat para isteri yg msh menunggu suami puji tu...apa kata kita mulakn dulu dgn btl2 ikhlas...pasangan kita adalah yg terbaik yg ALLAH anugerahkn buat kita, then terpulang mcmna kita m'urusknnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm pn ita, tqq beri pendapat yg baik sebegini..tqq..

      Yang kawan2 lain ni, sila baca komen pn ita kita ni...

      Delete
  22. Kalau OKje, tak puji pun tak pe... janji duit masyuk!!! makan-makan, jalan-jalan..ha...ha.... itu pun dah lebih dari pujian kot!!!

    Tapi sesekali nak dengar jugak pujian dari suami!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai, tadi kata tak puji pun tak pe....tapi nak gak di puji..!! tamak betul, semua dia nak!! hahahahahaha

      Delete
  23. ego plak yg dsalahkn..nk back up kaum llaki la tu..huhuhu..btw sy doakn kak gee cpat2 smbuh..kak gie,nnti kte sme2 tgakkan hak utk kaum wanita plak ek..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaum wanita nak tegak kan apa..?..oooooooooo ckp lucah yea si miz haiza ni....oooooooo

      Delete
    2. aishh..mn ad lucah la..tgakkan hak kaum wanita la jgn cpat dtndas..oooo,pkir len ek..haaa,ngadu kt kak gee..ayoo..

      Delete
  24. As salam Abil,

    Salam Maal Hijrah! Hubby saya mmg jenis jarang memuji sejak dr zaman cintan cintun pun! Tapi kalau sekali die puji mau kembang semangkuk lah! kekekekekek :p :)

    Cthnye kan arini I bgtau dia, bie rasa muka skrg ni manyak jerawatlah! Sambil tunjuk2 muka kat die lpas tu dia ckp ok je, cantik je kat mata abg! Waahhhh... hehehe ;) so sweet & spontan tu yg lebih meaningful kan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sukaanyaaa diaaa.....Marya bila la nak balik Msia ni..? ni tgh kumpul duit dalam tabung nak beli itu carpet la...!

      Delete
  25. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqq mas wisata luangkan masa di blog saya ini...benar, apa saja kesulitan kita mampu mengatasinya dengan adanya pertolongan Tuhan...

      Delete
  26. bila sesekali dipuji senyum memanjang.. rasa seronok je.. ;)
    kalau hari2 ntahlah.. ;)

    ReplyDelete
  27. kuncinya sentiasa ada..tp telah dibenam dgn keegoaan itu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eyeyou bila nak ke sini lagi...bawa durian nanti terasa nak makan...D24..

      Delete
    2. ahad ne ok x? 2 dis nk ke n9, nnt sy tny huby dulu ok!! musang king dappp gakkk!!

      Delete
    3. ok, datang ler..musang king tu mahal..n nanti bau durian pulak keta tu..

      Delete
  28. salam.

    kebetulan pula lama dulu, saya pernah buat entri pendek berkaitan dengan entri Abil ini dilink di bawah:

    http://al-lavendari.blogspot.com/2011/04/kalau-orang-puji.html

    dalam entri saya yg terbaru ada gambar kita berdua .. jemputlah lihat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm.. saya pun baru jadi follower blog tuan...terima kasih yea..

      Delete
  29. tp knapa ye agaknya org lelaki ni x pernah nak tunjuk kan penghargaan pada perempuan..lebih2 lg isteri.tp kalo kawan,jgn ckp.baru seminggu x jumpa rasa lama sgt x lepak skali.sampai terluah di mulut dia..kalo nampak perempuan lain,bukan main puji.tp knp perempuan yang serba kekurangan ni jg yg dia pilih...perempuan ini yang selalu kene komen...perempuan ni yang selalu di suruh untuk jadi mcm orang lain..perempuan ni yang masak x sedap mcm mak n adik dia masak...perempuan ni yang x cantik macam maya karin..np mcm tu?siapa yang hati nya slalu disakiti???perempuan ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa bucuk bucuk..majuk yeaa..jgn majuk2 nanti cepat tua...Cm tu la kebanyakkan lelaki sekarg, ambil mudah hati isteri..isteri ni sabar jea la, satu hari nanti dia pasti akan tersedar kekurangan dia ni...Tapi, walaupun dia tak puji, dia tetap sayangkan isterinya...

      Delete
  30. hehe sya mmg xpenah dengo en somi puji..sy lawa ke..pandai masak ke..sedey sesangat..kekadang sy pakse dia puji sy masak sedap bila time makan dia tambah 3 pinggan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 pinggan..!! tu mentedarah namanya..! hahahahaha

      Delete
  31. fine.kalo memang suami ni susah nk puji,xpe.tp plz,jgn puji orang lain pulak kn..then,istri ni paham la...suami dia tak suka memuji..baru adil..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha betul tu..tapi kalau dia puji gak..kita redha jea laaa..hehehehe

      Delete
  32. hehe puji memuji ni perlu ada bru rsa dihargai kan..hehe..nice info en abil.krim salam kt k.gee ya..smoga cpt smbuh k.gee..

    ReplyDelete

Followers