Wednesday, 21 November 2012

Mertua VS Menantu...

Salam kembali Dear, ..yang masih tak nak tido ni..!! aduhhhh..
Salam kembali u guys...yg juga masih belum tido sebab u guys kerja kan..?..

Allah Hu Akhbar...Berdoa kita semua moga Allah melindungi Saudara kita di Palestin dan moga Allah menghancurkan kekejaman Israel yang di laknat Allah....AL FATIHAH.


Mari kita sambung perbincangan Menantu - Mertua tadi.....Dear, u tido! jangan campur hal org2 tua nak mengulang kaji ni..tido, tido!! aa,aa,aa tak habis2 si Gee, isteri saya sorang ni....I pun no jalan n no road, nak buat u tido Dear....

Ok, berkaitan menantu n mertua tadi..Memang betul masih ada lagi ujud permasaalahan di mana kadang2 menantu perempuan ni rasa tertekan bila mendapat Mak Mertua yang berkelakuan tegas atau dalam gambaran si menantu, mertua dia ni umpama mencari kesalahan saja.(mungkin tak banyak tapi masih ada la kut )  Akibatnya, menantu rasa tak senang hati, nak ngadu kat suami prihal mak mertua pulak rasa serba salah, jiwa akan tertekan bila berkunjung ke rumah mertua dan macam2 rasa di mana semuanya menuju ke arah suasana hati yg kurang senang bila berdepan mertua. Mertua pulak, agak kusam muka bila menantu ada, bila nak suruh menantu buat kerja pun, bunyi cm arahan dari komando pejuang Hamas, atau bunyi cm sindir2 jea.... Tambahan pula si menantunya berjaya 'mencuri' anak Lelaki kesayangan mertau ni tadi, emmmm lagi la.....Ada sesetengah kes serupa ni masih berlarutan bertahun tahun....Sebab apa jadi macam ni.? Mana silapnya.? apa penyelesaiannya.?....apa macam, ada bunyi macam prof. tak intro subjek ni..!? hahahahaha.....Mari kita ulangkaji sama sama...

Sebab tu la dalam n3 I yg lepas2 ada I tekan kan sebelum kawin dulu kita cari keburukkan bakal  pasangan kita. Sekiranya keburukkan tu kita boleh terima dan ubahkan masa depan teruskan hubungan itu, tetapi sekiranya tidak boleh terimaaa, sendiri mau ingat la...Bukan bermaksud mencari keburukkan tu untuk bergaduh,,ianya untuk kelancaran hidup akan datang. Tengok buruk pasangan kita, tgk pula keluarganya.. Bila dah nampak, fikir sendiri, boleh tak kita hidup ngan sifat2 sebegitu, kalau boleh, cari jalan bagaimana nak mengatasinya dari awal2 lagi...Itu sepatutnya di lakukan masa awal2 dulu sebelum menerima pasangan kita sebagai teman hidup...Ingat, sekali kita dah terima, selama kita hidup la kita akan mengharunginya...Ini pesanan bagi mereka2 yang berboyfren gilfren...Kira ada niat nak kawin ler, kalau setakat kawan2 jea it's ok, tak perlu g siasat secara detail keluarga kawan2 kita tu...

Bagi yang dah kawin pulak, dan mendapat situasi seperti di atas.....Relaxxxx...jangan sakit2 hati, jangan rasa tertekan sangat...kita cuba cari penyelesaiannya...Kita semua kena BACK TO BASIC. Mak Mertua kita ni kan WANITA jantinanya...So kita kena la sentuh hati dia..Pertama, apa yg kita perlu ambil tahu, adalah umurnya berapa dahulu...Sebab umur ni akan menentukan bagaimana kita perlu atau mana kuncinya untuk kita memujuk mertua kita agar lebih berlembut mahupun agar lebih menyanyangi kita...Contoh, sekiranya umur mertua tu dalam 58 tahun ke atas, perlu la kita lebih menyentuh hatinya. Kalau kita dok ngan mertua, pagi2 kita siapkan sarapan Mertua kita ni dengan tertib. maksudnya, biar la sarapan tu nampak berhias cm kat masterchef tu, dan biarkan nampak berbeza sikit persembahan sarapan untuk mertua kita tu dari yang lain. Kan tersentuh hatinya nanti bila mertua tu terasa dia la yg paling di hormati dan dia yg special dalam kelurga tu. Tambahan pula, kita bersarapan bersama mertua kita sambil kita mendengar cerita dia, walaupun dah 6000 kali dia dok ulang cita yang sama, dgr dengan khusyuk! Bila dah nak g kerja tu, selalukan cium pipi mertua kita. Buat tiap2 hari, kalau tak pernah buat, mulakan dari sekarang..Mungkin pada mulanya, mertua kita tu rasa pelik atau ingat kita ni saja2 nak bodek dia tetapi lama kelamaan dia akan terasa sangat rindu pada kita kalau satu hari kita tak cium pipinya...aaaa, percaya la ngan kaedah ni...

Then kita ambil tahu apa perhiasan yg mertua kita suka, atau kita paling suka..Contoh lagi satu, Biasanya kita kalau pakai beg tangan ni, lebih mahal dari mertua kita pakai, betul tak? Bila kita memakai sesuatu perhisan lebih dari Mertua kita, dia akan terasa bahawa anak lelakinya tadi melebihkan isteri dari ibu nya sendiri..jadi ketidakpuasan hati tu akan di lepaskan pada menantunya nanti....Nampak tak?..Bukan nak suruh selekeh jea bila jumpa mertua tu tetapi cuba sesekali kita hadiahkan, kita belikan beg tangan yg sama harga untuk mertua kita tu. Pas tu kita minta dia gunakan beg tangan tu tiap kali kita bawa mertua kita g jalan2 atau bercuti sama2...Bawa mertua kita g jalan2 cuti2...katakan ngan mertua tu.."Mak, jom kita g cuti nak. Lama kita tak bercuti sama mak, lagipun ada beberapa perkara nak minta nasihat mak la...jom la mak..!"...Bila org tua ni dengar pasal cuti, dia mula suka la, kena pulak dia dengar kita nak minta nasihat atau pandangan dia,,lagi la dia tak menolak dan tak sabar nak borak2 ngan kita....COMMUNICATION is very very important!! Kebanyakkan masalah boleh di atas dengan kita berbual sahaja. Namun harus ingat, sekiranya kita ingin menjalinkan hubungan yg lebaik baik ngan mertua tadi, kita harus banyakkan memohon maaf pada dia. Biar kita low down sikit..Sambil borak2 tu kita pegang la tangan dia..Wanita atau org tua ni, kalau kita sentuh hati dia, lemah dia ngan kita ni....Menantu perempuan ni sepatutnya lebih arif menangani Mertua yg cm ni, coz jantina kan sama, so u guys tahu kan apa yg wanita suka.....Tu antara contoh2 yg boleh di praktikkan bagi memenangi hati Mertua, yang lain2 tu u guys cari la kunci tu sendiri...harap contoh2 di atas dapat membuka idea2 u guys nanti....Banyak lagi contoh yg boleh di berikn, tapi nanti n3 ni panjg menjela pulak...Yang penting, SENTUH HATI MERTUA KITA TU.....InsyAllah selesai masalah....

Dan sebagai amalan tambahan pula, amalkan yg ni,(bagi yg nak mengamalkan la yea)...Rasanya I dah berikan amalan ni, tak pe sekali lagi.....Tiap malam Jumaat, sebelum tido atau sebelum ehem ehem...(ciannn I, setahun lebih dah)....ambil sekeping roti, tulis ngan jari nama Allah yg ke 29 mengikut turutan Asma Ul Husna, (nak sebut dlm rumi I tak reti, u guys buka kitab Asma Ul Husna tu, tgk sendiri)...AL ADL kalau tak silap ejaan dalm rumi,..lepas tulis tu makan roti tu...Sebelum tu fatihah sekali hadiah untuk Nabi s.a.w. then niat......Amalan ni kalau kita amal kan rajin2, apa yg kita cakap, org lain suka mendengar n akan mengikut kata...InsyAllah..(kata2 yg baik tau).....amalkan...

Cukup tak sharing kita ni, ada byk nak kata tapi tak suka la kalau n3 yg panjg2, nanti ada yg bosan kan kan...Harap kita ni ambil langkah yg bernas bila berdepan mertua kita. Jadikan diri kita ni anak menantu kesayangan dia..usaha dan teruskan usaha..Hebatnya kalau mertua kita sayangggg sgt kat kita, en. suami tu tak de can langsung la nak bercurang2an atau tambah2,,,sure kena basuh ngan mak dia sendiri nanti..hahahahahahahaha.....Yg sedang menghadapi situasi Mertua VS Menantu..sabar n relaxxx...cari jalan yg baik yea....

sampai di sini dulu la rancangan Warkah Buat Isteri..InsyAllah akan ke udara apabila dah up date lagi nanti...so guysss, see u soon...n Dear.... TIDO !!!!........






60 comments:

  1. Replies
    1. salam...saya sbnrnya..sj jer gatal2 search pasal mertua ngan menantu ni...terjumpa blog ni...dn klik...
      bila dh terbaca ni....br saya tepikir...(agaknye la)...patut la adik ipar tunggal ni kta saya ni bersaing ngan mertua....hu huuuu
      dh terbaca blog ni br terpikir....dh lama jawapan..
      saya mmg suka beli...suka pakai brg/benda/kasut/handbag/baju...yg ada brand...(tpi bkn brand sehebat artis,tak tak)...sjk kawen..mmg mak mertua sllu tanya bila nampak ada benda baru yg saya pakai/guna...
      tpi masalahnnya...majoritinya (majoriti bkn semua)saya yg beli sdri..guna gj sdri sbb saya bekerja....
      mmg perasan...mak mertua tu lain mcm je bila tanya.
      pendek kta....mmg saya ada masalah dgn mertua...
      Cara mak mertua tu ibarat tk puas hati dgn apa yg saya pakai...apa yg saya beli...bkn beli guna duit anak dia (suami)pn.....
      aduuuhhhh...mcm mana ler nk terang bg mak mertua tu phm...dh byk kali setiap kali dia tanya...klu dari duit saya tk kn nk ckp suami yg beli....saya le yg beli...tuhan je yg tau...
      Fb saya: Norlaili Abd Satar

      Delete
    2. salam...saya sbnrnya..sj jer gatal2 search pasal mertua ngan menantu ni...terjumpa blog ni...dn klik...
      bila dh terbaca ni....br saya tepikir...(agaknye la)...patut la adik ipar tunggal ni kta saya ni bersaing ngan mertua....hu huuuu
      dh terbaca blog ni br terpikir....dh lama jawapan..
      saya mmg suka beli...suka pakai brg/benda/kasut/handbag/baju...yg ada brand...(tpi bkn brand sehebat artis,tak tak)...sjk kawen..mmg mak mertua sllu tanya bila nampak ada benda baru yg saya pakai/guna...
      tpi masalahnnya...majoritinya (majoriti bkn semua)saya yg beli sdri..guna gj sdri sbb saya bekerja....
      mmg perasan...mak mertua tu lain mcm je bila tanya.
      pendek kta....mmg saya ada masalah dgn mertua...
      Cara mak mertua tu ibarat tk puas hati dgn apa yg saya pakai...apa yg saya beli...bkn beli guna duit anak dia (suami)pn.....
      aduuuhhhh...mcm mana ler nk terang bg mak mertua tu phm...dh byk kali setiap kali dia tanya...klu dari duit saya tk kn nk ckp suami yg beli....saya le yg beli...tuhan je yg tau...
      Fb saya: Norlaili Abd Satar

      Delete
    3. Penting kita menjaga hubungan ngan mertua teruatamanya sebagai Isteri, antara punca kebahagian terletak di situ..

      Next time belikan juga sesekali barangan tu buat mertua..2,3 kali kita belikan, nanti tgk la perubahannya..

      Delete
  2. Betul tu. Saya pun ada masalah nie juga. Bertahun2 memendam rasa. Yang penting sabar dan jangan putus berdoa. Ikhlaskan diri dengan ibu mertua sama seperti dengan mak sendiri. Alhamdulillah, selepas beberapa incident, sekarang ibu mertua saya sangat close dengan saya. Lagi satu ada kawan pernah pesan, jangan cuba menandingi dan menang dengan ibu mertua. Masing2 ada kelebihan tersendiri. Terima seadanya.

    Tapi amalan roti nie saya baru tahu. Izinkan saya dengan amalan ini yer, En Abil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan lupa, makan sekeping jea bukan se pound !!hahahaha

      Delete
  3. apa pun situasinya kesabaran yang tinggi dan menebal dalam hati dan jiwa sangat-sangat diperlukan..kita sama-sama manusia..bila-bila masa boleh berubah dan rebah..berubah mengikut situasi dan rebah dengan hasutan..yang utama keikhlasan dan kejujuran dalam menerima kehadiran menantu bagi mertua dan menerima mertua bagi pihak menantu..tiada jalan singkat untuk pupuk persefahaman..

    ReplyDelete
    Replies
    1. emmmm cmana nak balas komen Perdu cinta ni..emmm jap yea saya fikirkan..aaaaa..emmmm jap, jap...emmmmm...esok jea la balas..hahahahaha

      Delete
    2. mami agree dengan perdu cinta....it takes 2 to tango...kalau sebelah tangan jer yang usaha...sebelah tangan lagi di main magic susah gak...ditambah ada plak anasir2 lain yang tolong main magic...AllahuAkbar..i've been thru .... i know...

      Delete
    3. Ada gak main2 magic ni yea mami..emmm..nanti dia!!

      Delete
  4. Huhuhuhu kalu mcm ekin cam ne nk share psl mentua erk hahahhaah..... Anyway sharing yg mantap....preparation utk cr mentua yg baru btul x prof abil hahahaha... Ekin@mamaishadif

    ReplyDelete
    Replies
    1. G cari mertua yg sesuai dulu..

      Delete
    2. Huhuhu x mo cr lh. .. Mayb allah swt dh tlg reserve kn so tungguuuuu ngeeee..

      Delete
    3. Huhuhu x mo cr lh. .. Mayb allah swt dh tlg reserve kn so tungguuuuu ngeeee..

      Delete
    4. Mungkin Allah dah reserve..!! Wah, hebat..

      Delete
  5. Kakcik baru 3 minggu jadi mertua... Belum lagi ada perbezaan rasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakcik steadyy, mesti menantu sayang kakcik...

      Delete
  6. Yelah ... mereka juga berhak untuk disayangi, cuma mertua OKje ni sakit parkinson, jadi melayan dia bukan macam orang sihat tapi melayan macam orang sakit, kena picit, kadang-kadang kena mandikan, pakaikan baju so agak menguji jugaklah sebenarnya .... buat bodoh salah....tak buat tak patut...hu..hu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la tanggungjawab sebagai anak dan menantu pada kedua2 org tua dari dua2 pihak...

      Delete
  7. Amboi En Abil...dah macam pakar motivasi pulak.
    Mak mertua saya lemah lembut orangnya...cakap perlahan jer, kadang2 sampai tak boleh nak catch apa dia cakap...heheheh macam tu lah juga perangai menantunya..lemah lembut..kalo tak caya tanya mak mertua saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti saya akan tanyakan..betul ke tak..entah2 dia selalu buli org tua tu tak..!hahaha

      Delete
  8. assalam encik abil,

    first time saya dengar pasal roti..will try but not necessary for MIL jer kan...untuk yang lain2 pun ok jugaks kan? will try from tomorrow nite...thanks abil...moga gee awak akan segera sembuh....amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam mami..bolehhh, serba guna tuu..

      Delete
  9. Amalan roti tu first tme taw!!lepas nie nk try la!,,hopefully jdk la,,nway,hepi holiday abam abil..=))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajin2kan buat tiap2 minggu, insyAllah..

      Delete
  10. wow.. banyak tips boleh belajar daripada sini..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lelaki ni kalau nak nampak seri hensemnya lagi, banyak2kan igtifar, nanti leh gandakan lagi girlfren keliling pinggang tu..! hahahaha..

      Delete
  11. nak cakap ada masalah ngan MIL xde la jugak..tapi biasa la mesti ada yg tak kena lebih2 lagi bila MIL banding2kan keja kita ngan menantu lain..x best la..kan rezeki masing2

    ReplyDelete
    Replies
    1. amalan roti ni takpenah dgr lagi..boleh la try tu pun kalau x lupa..yela nak ehem2 kan hahahaha

      Delete
    2. Tu la namanya mak mertua, banding2kan menantu tu tugas dia..hehehehe tak de apa la tu, perkara biasa jea...

      Kalau nak amalkan tu, rajin2 la buat, insyAllah kata kita org lain suka dengar...

      Delete
  12. moga arwah mak mertuaku tenang di sana..da 7 thn pak mertuaku menduda...mak mmg sgt baik, xpenah nak cerita buruk org..semuanya citer yg baik2 jer..al-fatihah buat mak mertuaku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Al Fatihah buat mak mertuanya...Hebat pak mertuanya, 7 thn menduda...Pakcik, tak nak cari teman baru keee?? hehehehehe..

      Delete
  13. saya ni bakal jadi menantu sulung dalam keluarga bakal MIL... terima kasih abg abil sbb share info berguna ni ...mana yang baik tu leh dipraktikkan nnt utk jadi menantu yg disayangi MIL...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingat jangan melawan atau nak bertanding ngan mertua tu, mula sekarang ni g manja2 sikit ngan mertua tu...

      dah siap semua nak bersanding ni? Baca AL WADUD byk2 nak kawin ni...

      Delete
    2. tu la...kna pandai amik hati MIL pasni ;) persiapan 70% siap dah...tq abg abil, berkongsi ilmu berguna...

      Delete
  14. wah prof abil...cerita mak mentua pulak dah...mak mentua abil orang mane?

    Makcik doakan abil sentiasa sihat supaya dapat menjaga Gee dgn sempurna...ye lah sesekali badan kena overhaul jugak kan?

    Take care

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mertua org trengganu, bila abil jumpa dia, mesti abil buli mertua cukup2 hahahaha...kalau tgk tv mesti abil baringkan kepala kat peha org tua tu...Ni menantu kesayangan mertua niii!! hehehehe

      Delete
  15. MIl & FIL sya cerewet sikit tp sabar...jangan melawan..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, jgn lawan, yes mem, yes boss kan jea..

      Delete
  16. salam...abg abil...first time nk coment ni..ehheh....bgus betul entri ni...sesuai untuk org yg cm saya yg br dua tahun mendirikan rumah tangga...lg2 mertua duk jauh...sy byk lebihkn mertua dr mak sendri coz mak sedri duk dekat tiap2 ari jumpa...kdg2 2 kalo sy tensen or ada masalah rse nk lari umh mak metua bukan umh mak sendri...ehehhe....seronok kalo berbual ngn mak metua...seronok bg bju or brg kt dia...pnh 2 sy bg jubah yg sme cm sy pkai corak sme warna je lain...then sy ngn dia pkai bju 2 g kenduri kwin...hhehehe....org duk ckp sy ank dia lak....ahhaha....

    last skali smoga kak gee cepat sembuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beruntung mak mertua awak dapat menantu cm ni,.tapi jangan lupa belikan mak awak tu jubah yg sama gak, kang merajuk pulak org tua tu....

      Delete
  17. Saya dah 12tahun tinggal dengan mak mertua..Alhamdulillah...ok semuanya cuma mula2 kahwin tu agak susah nk biasakan diri dengan sikap mak mentua yalah yg x sama mcm mak kita. Tp lama2 dah biasa..dah jadi mcm kawan. Anyway tq for sharing :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah jadi cm kawan tu, kira terbaik ler...Syabas!!

      Delete
  18. Alhamdulillah akak dgn arwah mertua mmg ngam sbb sentiasa mengikut rentak beliau..Setiap kali raya akak tak pernah balik kg sendiri di KB kerana arwah mak mertua akan sedih kalo kami anak menantu dan cucu tidak pulang ke Aloq Staq. Setelah diijabkabulkan arwah ibu terus pesan, "Lepas ni seluruh jiwa raga Ani adalah utk suami dan mertua, berbaktilah dan taatlah kpd ibu mertua dgn sepenuh hati, jiwa dan raga. Akan berdosa jika tidak menurut perintah suami dan ibu mertua" Pesanan arwah ibu sentiasa dihati..Al-Fatihah utk arwah ibu dan ibu mertua, semoga roh mereka ditempatkan bersama roh org2 beriman..Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminn...Bagus cm tu, elok perhubungan tu...

      Delete
  19. Abil...akk dok serumh dgn MIL sejak kahwin sampai le nie (<20 thn) tergigit lidah tu biasa la...tp sbg menantu kena buat "bodo" supaya tak terguris hati MIL...yg biasa akk buat ialah bila beli kain ke beli tudung ke...mesti beli lebih sikit...sepasang utk MIL...sepasang utk mak sendiri...kdg2 utk diri sendiri pun terlepas x ador...tp ok jer...bg akk terkilan ker...terguris ker...ter"hang" kejap otak ker...kalo kena kat kita...lebih baik kita relex...tak yah kecoh2...anggap saja MIL kita tu mcm mak kita sendiri...kita nie lg ler tak perfect...buang jauh2 perasaan bengang tu...atehnya...bengang kita ajer nak kira...bengang depa tak tau ekkk...hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elok sungguh ada sifat2 cm akak ni..tau bagaimana nak handle situasi..bagus akak ni..

      Delete
  20. salam..abg abil,btol k ad pndpat yg mngtakan mertua n mnantu xley share dapur??hehehe..ad org ckap la xtaw btol k tdak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu petua bukan fatwa!..Salah petua begitu, kalau tak share cmana nak dapatkan ilmu dapur dari Mertua kita?..

      Kadang2 ada petua tu tak boleh di ikut, seperti yg miz haiza dengar tu...

      Delete
  21. salam.. seronok dengar komen bahagia dgn mertua. saya tiada semua tu... rumahtangga hampir hancur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba repair mana yg sedang rosak tu..Tu la tugas org yg dah brumahtangga ni..

      Delete
  22. beguna utk ayu yg xkwin lg ni.heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa tunggu apa lagi, cepat ler cari jodoh tu..

      Delete
  23. hk paling penting kedua mertua n menantu kena saling hormat menghormati ........x best laaa...jika menantu je asyik kena buli nga mertua kan ?????. Ape ...menantu ni xde perasaan sedih ke bila mertua acap kali dk sindir....jika mertua nk tegur menantu boleh...tp dgn cara yang lembut dan baik , bukan dgn sindir perli n etc....... FAIR N SQUARE ....WIN WIN SITUATION.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai, bunyi cm selalu jadi mangsa buli mertua jea..sabar sabar..

      Delete
  24. alahai ibu mertuaku...article ni mmg bermanfaat tuk sy..tq

    ReplyDelete
  25. Ini kisah sayer. Sejak kawen sayer tahu da jene dok serumah ngan mak mertue sayer. Al maklomlh keluarga dia hanya dia dan adik pompuan dia je. Tapi sepanjang perkahwinan sayer xpenah nk genbira. Dah puas sayer mengalah, da penat bagi muke. Xtahu nk sabar cmn lagi. Sayer bukan menantu pilihan. Sikap sayer agak kasar kerana dikelilingi sepupu laki2. Itu je pon sebabnye. Pilihan dia menantu yg lmh lembut. Adoi.. Tapi sayer xpenah xjlnkn tanggungjawab sebagai isteri dan ibu kepada anak kami. Masalahnyer mak mertue sayer ni boleh dikategorikan pelakon paling hebat, dpn anak dan adik beradik dia, seolah2 dialah mangsa menantu yg jht, tapi sebenarnyer sayela mangse sebenar.. Saye xtau nk mengadu kt saper, kat suami? Sayer xnk la suami sayer anggap nk burukkan mak dia.. Sayer share ngan kakak sayer je. Perkara yg paling xdpt sayer maafkn, da nk rayer, sayer terdengar perbualan mak sayer dgn suami sayer yg sungguh sentap. Sayer mengandung 8 bulan ketika tu, mak mertua sayer ajak suami dan ank pompuan dia beraye di kmpg dia, suami sayer kate xble pergi memandangkn usia kandungan sayer menidakkn sayer ke negara di seberang sane, jwpn mak mertua " tinggalkn jela dia pagi, petang ko blk la. lagipon jiran2 ramai xblk rayer, klu dia nk besalin, pandaila dia p umah jiran mintak tolong. Lagipon, dia pandai drive kn".. Sayu hati saye dan itula kali pertama sayer telipon keluarga sayer dan ceritakn perkara yg mak mertua saye lakukan pader saye dan mcm sindiran yg dilontarkn pada sayer. Terkejut keluarga saye . Xsangka berat yg sayer tanggung. Dan itula baru suami sayer tahu perangai mak dia.. Mase nk bersalin, sayer balk umah family sayer. Masih jua mak mertua sayer xserik, dia diakan sayer susah nk bersalin. Tapi alhamdulillah, tuhan tahu sayer teraniya. Sikit pon sayer xrase skit dan anak keluar dgn mudah. Sayer bersalin, dia dan anak pompuan dia xjenguk pon sayer, xnk tgk pon cucu sulung dia, alssan keje xde cuti. Alasan aper tu? Mereka xpk ke perasaan anak lelaki dia? Besan dia? Nenek n mak sedare jenis aper tu? Klu nk cerita lagi pnjg kisah ni, tapi cukupla untuk semua pembace tahu, perasaan sayang xpenah wujud pada mak mertua, hanyer hormat sebab dia ibu kepade suami. Sayer harap dia berubahla... Pkla persaan org lain...

    ReplyDelete
  26. sya nk kongsi crita sya...mak mentua sya sentiasa cr salah sya...sya dh bt yg terbaik..pilih kasih cucu mmg hebat...pandai berlakon...dpn sedara sya baik..tp blakang sya lah jahat..luah kt suami..suami plk slah kan sya...jiwa sya tertekan...

    ReplyDelete

Followers