Saturday, 10 November 2012

Lapangkan Hati Isteri..

Assalamualaikum Isteri tercinta...
Assalamualaikum u guys u guys.....

At last dapat dah up load gambar lampu tido u yang romentik nii...tapi rasa cm gambar lampu tu jauh sangat la pulak...kira ok la tu, asalkan boleh tgk kan....cantik tak..? Jangan kata tak cantik, penat kumpul duit kat tabung buluh ni nak belikan u lampu tu Dear....Nampak tu cmana u tido kalau dah dapat jalan2 ptg ngan ur wheel chair..Ni namanya tido yang memuaskan hati u, ternganga jea....(gambar ambil waktu siang, bila malam lagi cantik suasana bilik Gee).

Keadaan kesihatan u mantain jea, graf u tak naik n tak turun...Hope for the best..Dan hope u suka ngan lampu tido u tu. I know Dear, u kalau I kemas2 bilik tido selalunya u akan rasa happy sangat, kejap2 u akan masuk bilik baring2...dulu la, sekarang ni u baring jea...tak pe Dear, anggap u rehat2 panjang jea la yea...I ada, u jangan rasa sedih sedih tau. I tak kan tinggalkan u Dear....

Suami2 ni kena rajin rajin lapangkan hati isteri kita ni..Jangan buat isteri ni sempit hati. Perempuan tak boleh bersempit hati, sebab hidup dia banyak perasaan kan...ada 9 perasaan.Sebab tu kalau kita perhatikan wanita ni (contoh ) sekiranya dia mula marah, marah betul dia, lepas dia reda, dia tak marah, marah tu berpindah menjadi merajuk, lepas tu dia jadi sedikit murung, pas tu dia jadi T REX !!...Sampai la yg ke 9 baru la dia ok sepenuhnya dari kemarahan tadi. Dan wanita ni tidak akan lupa langsung apa2 peristiwa atau sejarah kehidupannya, dia boleh ingat secara detail walaupun perkara tu dah berlalu 20 tahun lepas, sebab apa..? Sebab akalnya ada 1...9 perasaan, 1 akal itu la Wanita atau isteri2 kita...Biar pun ada 1 akal berbanding lelaki ada 9 akal, wanita ni amat cenderung kalau membuat satu satu kerja yg di berikan. Focus sungguh dia org ni..Sebab tu lagi kalau kita perasaan, perempuan ni kita cadangkan 1 perniagaan padanya, asalkan dia nampak boleh buat keuntungan, terus di lakukan, berjaya atau tidak itu dia akan tgk kemudian setelah kerja tu di lakukan...cuba kita cadangkan pada seorang lelaki pulak....mula mula sekali lelaki ni akan kaji keburukkan cadangan tu dulu, then dia pulak cadangkan supaya cadangan asal tadi di ubahsuai sedikit, then dia tentukan bagaimana pasaran cadangan itu tadi, then lagi dia bla bla bla, then bla bla bla lagi....by the time dia bla bla bla yang perempuan yg lakukan cadangan  tadi tanpa byk bla bala bla nya dah mula mengutip hasil cadangan tu...........9 akal 1 perasaan, itu lelaki.....( Mesti ramai lelaki yg agak marah bila membaca statement saya ni kan..)...

Bukannya saya ingin menjatuhkan sifat kelakian, saya pun lelaki juga...apa yg cuba saya katakan di sini, dalam waktu sekarang ni / zaman sekarang ni, kita kena lebihkan kerja dari kita banyak memikir bagaimana kerja tu nak di buat. Kalau kita tak lakukan jea kerja tu, mana datangnya idea untuk meningkatkan kerja tu...faham tak..? Cadangan yg baik, kerja yg baik, kita buat jea. Jangan lupa rezeki kita bukan datangnya dari kerja yg kita buat, Rezeki Allah yg beri,,kerja tu sebagai satu penyebab jea untuk Allah beri rezeki...Biasakan kita tgk, kita buat kerja2 A, contoh la...tiba tiba rezeki kita dapat tak de kena mengena pun dengan kerja A yg sedang kita lakukan...biasa perasan tak..? See, Allah nak tgk kita buat kerja jea, nanti DIA akan beri hadiah....So lepas ni ada kerja yg halal,buat jea jangan nak fikir banyak..buat dulu baru tahu berjaya atau tidaknya.......Ehhh apa la yang I merepek ni...kalau memaksa akal ni mengeluarkan idea, ni jadinya,,dok merepekkk jea si Abil ni....Sorry la guys, dok merepek ni...

Nak cita sikit pasal u Dear sewaktu sehat dulu..I dulu suka puji puji u ni. Waktu awal2 perkahwinan bila i memuji, u rasa itu hanya satu pujian biasa yg selalu di lakukan oleh semua org...Untuk membuktikan I benar2 memuji, I tak kan puji u sekali tu jea dalam sehari,....Contohnya, satu pagi tu, u dah bersiap untuk g kerja, I baru lepas mandi, then I tgk u, ada kelainan sedikit, lebih cantik dari biasa, so I pun kata.."Cantik u hari ni, baju u pakai ni sesuai sangat ngan kecantikkan u."..pompuan biasa la, dia akan jawab..."Yela tuuu" sambil senyum...Dalam perjalanan ke tempat kerja, I ulang balik kata2 pujian u tadi...kali ni u jawab.."Mana ada darling, biasa jea la.." I kata " I tau u ni memang lawa, tapi today u nampak lebih lawa pulak, betul la Dear.."
"Ye ke?" u jawab...Selepas tu, bila lunch time I call u nak ulang lagi kata2 pujian tadi...kali ni u jawab ngan suara manja malu malu..." U niii,," Petang bila menjemput u, I akan berikan satu tenungan ngan senyuman, pandang lama sikit wajah u sebelum I hidupkan enjin keta n balik rumah, U mula rasa sedikit malu tetapi bangga, coz u tahu I akan ulang sekali lagi pujian ikhlas tu.....Malam tu bila kita nak tido, U tanya, " Awak suka tgk saya macam tadi yea, lawa cm tu, hehehehe.." Mesti la Dear, today u really look wonderful".....Terus u hug me dengan penuh kasih sayang seorang isteri untuk suaminya...dan kita.........(ala, keyboard ni rosak pulak....)...

Puji isteri kita ni biar berulang, isteri akan suka dan dia akan benar2 tahu yang suaminya memang ikhlas memujinya..lapang hati isteri kita nanti...Suami pun akan berlapang hati bila isterinya nanti akan memberikan layanan yg agak luar biasa pada hari tu....Sesekali puji la isteri kita tu, tak susah untuk kita menyentuh hati isteri.....Tu isteri saya pun baru bangun, kena cayang cayang dia dulu sebelum kemas2kan Gee...INGAT !, u guys, sementara pasangan kita ni masih sihat, jaga la perasaan dan jaga la diri pasangan kita tu elok elok...Yang ni I benar benar ingin mengingatkan jea....Ikhlas dari Me n Gee ni tau....

So Dear, u guys..selamat berhujung minggu, Bagi yg baru berumahtangga tu, Selamat Berbahagia hendaknya...i kan update lagi dalam 2,3 hari nanti....bersubjekkan bagaimana hendak kahwin 4 dengan kerelaan dan senyuman kesukaan isteri kita..!!! tunggukan siri hangat ini akan datang!!!!!........hahahahahaha heheheheheheeh hohohohohohoho.........cau cin cau campur lai che kang!! hahahahahahaha

P/S..to Anne.....YEA NA SERINGEA...!?

76 comments:

  1. hurmmmmmmmmmmmm.. tersenyum jer baca entri Abil kali ni, no comment..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pecah rekod, No. 1 kali ni, hihihi

      Delete
    2. tak semua lelaki suka puji isteri..my hubby pun...rasanya mcm tak pernah pun puji2 i lps kawin ni...takkan nak suruh pulak kan...redha ajerlah..

      Delete
    3. lupa nak tulis...cantiknya lampu tidur kat bilik gee tu..i like :)

      Delete
    4. Hubby tu nak puji mama, tapi dia malu la sebenarnya, kan hubby mama tu cm baby ngan mama, kira puji la tu..hehehehe

      lampu cantik! tqqq..

      Delete
    5. Tersenyum pun dah kira romen la tu..eh eh, silap, silap..kira komen la tu..hehehehehe

      Delete
  2. tersenyum sya bce entry abng abil...smoga ksih sayang abng abil n kak gee berkekalan..^.^

    ReplyDelete
  3. suka bab yg romatik tu....
    setuju jugak tang 1 akal 9 perasaan...perempuan mmg mmpunyai perasaan yg bertukar2 tidak kira masa...mood mudah berubah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lelaki pulak kena la faham akan perasaan2 wanita yg ada tu...baru la boleh jadi Romeo!! hahahaha..

      Delete
    2. Tapi ada gk lelaki anggap kalau asyik nk faham bab perasaan wanita ni mcm tak macho..

      Delete
    3. Itu tangapan wanita sahaja rasanya...

      Delete
  4. cantiknya lampu tue.. kalo da suasana camtu, jgn tido lebih2 plak ye abg abil.. hihi.. anyway nak cdgkan abg abil cita la plak latar belkg diri abg abil.. nak tau juga.. kecik2 dulu cmna sampai la besar nie.. hihi.. moga jannah buat kamu berdua. Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha ramai juga pembaca nak tahu cita latar belakang Jejaka Malaya ni hehehehe..emmm ok la nanti akan di fikir fikirkan...

      Delete
  5. Salam, Abil & Gee..

    Bagus u, tukar perkataan nafsu tu kepada perasaan, ialah.. perasaan itu pun sama juga maksudnya dengan nafsu, kan.. Selalu kalau orang kata, wanita ni ada 1 akal, 9 nafsu, mesti bunyinya macam negatif ajekan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menghormati wanita ni, bahasa pun kena jaga coz kan wanita sensitif..

      Delete
  6. amboiiiiii, akan ku tunggu entry akan datang,

    nice lampu macam boleh tidoq lamaaaa

    ReplyDelete
  7. amboiiiiii, akan ku tunggu entry akan datang,

    nice lampu macam boleh tidoq lamaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhh ada org tu g cuti cuti bawa siling dalam tong biskutt,,!!

      Delete
  8. amboi cantiknya lampu, kalau aye ler dapat lampu camtu tak tidur... dok bilang cahaya lampu lak... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau cm tu, yangbaik kena beli 6 buah lampu cm tu, lambat sikit habis kira cahaya tu nanti...

      Delete
  9. nanti jap... nak tunggu akan datang ... hangat jer nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha, hangat yeaa..g minum air sejuk dulu...

      Delete
  10. cantik lampu tdo tu Abil...secantik Gee dan seikhlas sinar Abil...
    sebak ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aii, tunjuk lampu pun sebak gak...! tak brutal ler cik tie..!!

      Delete
  11. Cantiknye lampu tido tu lalink. Ai nak jugakkkkkkkkkkkk (sila muntah darah sbb merengek2 kt laki org lain)

    Nasihat lalink ni mmg betol2 bagus utk laki2 kt luar sana baca (termasok le si kaman). rasa mcm nk tepek je kt FB. Bleh? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan kata kat fb, nak tepek kat dinding rumah pun boleh la lalink....Hope semuanya kat hospital tu berjalan lancar. u take care yea lalink..

      Delete
  12. Assalamualaikum wbth..
    singgah pagi minggu bro abil..
    Pekabar bro dan kak G...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam TiranaAduka...(classicnya nama)..me n Gee cm biasa jea, sorry lambat balas komen ni yea..

      Delete
  13. Assalamualaikum Abil dan Gee...

    Selamat berhujung minggu. Cantik lampu tu. kat bilik kakcik takde lampu macam tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm Kakcik, maaf kakcik lewat balas...nanti kakcik kumpul duit dalam tabung buluh ler, bila cukup kakcik pulak leh beli lampu tu yg lagi cantik...hehehe

      Delete
  14. hehehe senyum je baca entri ni..cantik lampu tu..mesti mahal ni.jenuh simpan duit hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ler mahal tapi jenuh gak kumpul duit nak beli hehehehe

      Delete
  15. Assalamualaikum abg abil n akk gee...1st saya nak cakap saya kagum ngan semanggat abg ... dahulu saya ada gak terbaca kisah mcm abg ni tp org putih laa saya tatau abg pernah dengar or tidak pasal salah sorang peserta american idon nama dia chris medina...and saya nak tujukan lagu dia ni utk abg ..

    http://www.youtube.com/watch?v=nQY4dIxY1H4

    just copy and paste je url tu...akhir kata saya doakan akak akan cepat sembuh dan abg akan terus menjadi cth suami idola saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..saya memang ada mengikuti citer chris ni,..anyway tqq masih membaca blog ni...tqq.

      Delete
  16. tapi tak ramai suami yang sudi untuk memuji isteri mereka... untungla kak gee dpt abg abil sebagai suami...

    Moga Kak Gee segera sembuh... dan dapat baca entri2 abg abil ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan tak sudi memuji isteri, suami2 tu segan nak keluarkan kata2 bila berdepan isterinya..dalam hati suami tu penuh ngan pujian sebenarnya...

      Delete
    2. mmm yo lah tu...segan ke ego nk puji...anyway cantik lampu and all the best 4 both of u..

      Delete
  17. Salam..Abg Abil..sempat lg tu...;-). Meaningful entry..I love it...may Allah ease and bless your path...;-)...Amin...;-)

    ReplyDelete
  18. As salam Abil,

    Hola! Haaa... baru dpt tgk lampu! Tannnteeekkk sgt! Me gusta :)

    Nak bagi link entry ni kat hubby...huh :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak suruh hubby puji puji dia la tu...tak maluu...

      Delete
    2. stujuuu...nk bg gk hubby baca n3 ni..tp slalunya golongan hubby ni agak sibuk nak baca blog2 ni..bz keja...dn nk baca n3 tgk pjg bejela je dia da suruh ceritakan jek kt dia...so dia xyah baca...en.abil ada tips tak camner nk buat hubby kita suka / minat bab baca blog camni...and cara nk wt dia rajin memuji...mcm kurengg jer..

      Delete
    3. Tips nya yea...tunggu bila mood dia jiwang sikit n masa dia terluang, isteri tu pujuk la sikit tapi manja..nanti dia bagi can kat awak untuk dia baca,,,cuba buat.

      Delete
  19. Cantiknya lampu, cantiknya sarung bantal, selesanya bilik tidur, dan tenangnya Kak Gee... Alhamdulillah.

    My hubby tak suka dan tak tahu nak memuji. Tapi betul lah, isteri, perempuan semuanya suka di puji (bolehlah riak lebih sikit, opss!). At least untuk sentiasa tahu kita ini isteri yang menyenangkan suami sebab suami suka. Kalau suami puji, maknanya suami suka. So, bila hubby x puji, kita paksa2 dia puji kita. Trick dengan soklan2 jerangkap samar. hehehehe. Now, dah 12 tahun training, dia dah tak rasa kekok untuk memuji walaupun bukan nada romantik. Jadilah kan...

    ReplyDelete
  20. Suka sngt entry nih... Bnyk info... Pndi abg abil ambk ati istri kn... Beruntung k.gee...
    Hope k.gee btmbh sihat ye....

    ReplyDelete
  21. Ya Allah terasa panas pipi dek ayaq yg keluaq dr biji mata ni...pandai sungguh Encik Abil mengambil hati wanita yg menjadi pojaan hati awak...Semoga bahagia hingga ke hujung nyawa Abil dan Fauziah dan sentiasa di dalam Rahmat Allah swt..Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isteri kitakan, wajib la kita suami memuji, berterima kasih pada isteri kena sanggup menerima kita sebagai suami...

      Delete
  22. first time baca blog ni... sayu hati..

    ReplyDelete
  23. tetiba rasa nak suruh hubby baca entry ni hihi.. I cant even remember bila dia puji I after 11 years of marriage hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya n3 kali ni nak kan si suami2 luar sana tu membacanya..Kawan2 pompuan ni selalu complain pasal hubby kurang puji dia org now days..tu yg cita pasal memuji isteri ni...hehehehe

      Delete
    2. simpati kt cik mila...x per at least biar ader skit dr x der langsung...tp memang kenyataan tu en.abil...cuba en.abil buat research skit berapa ramai kaum2 istri yg btul2 dpt pujian ikhlas dr suami diorg...rasa2nya ramai yg akan sependpt mcm cik mila rimbun kann..

      Delete
    3. Sebab tu la sambung n3 ni di 'cari kunci tu'..

      Delete
  24. ehem..ehem...memang kembang hidung bila suami memuji isteri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suami sekiranya di puji pun kembang punggung dia!! hahahaha

      Delete
  25. saya dapat link abg ni kawan sy bagi... sayu hati saya baca.. beruntung akak dapat husband mcam abg..

    tabahkan la hati... Insya Allah semuanya akan kembali normal berkat doa dan usaha abang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqq illy luangkan masa di blog kami ni..tqq...Oh ya, sampaikan tq saya buat kawan u tu yea for sharing...Anne kan namanya..? tq tq tq..

      Delete
  26. Mmm..da tgh mlm..baca n3 ni...mcm2 pengajaran bleh dpt...camner suami tunjuk phargaan kt istri, camner suami puji istri and of course camner ketabahan en.abil masih setia berada disisi istri tcinta..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Share sikit2 mana yang tahu jea...tgh malam tak tido pasal bunyi mercun semalam yea...

      Delete
  27. terima kasih bro untuk nasihat2 tu :)

    ReplyDelete
  28. pujian yang tulus akan mengimarahkan lagi rumahtangga..

    ReplyDelete
  29. http://www.bbc.co.uk/news/health-20268044

    13 November 2012 Last updated at 00:47 GMT

    Vegetative patient Scott Routley says 'I'm not in pain'
    By Fergus Walsh

    ReplyDelete
  30. suke2 kene puji.. tapi suami fifi bile orang puji.. die pulak yang malu2.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan suami tu pemalu ngan isterinya bab2 puji2 ni.

      Delete
  31. Salam incik abil & ahkak gee...
    cantiknyerr lampu tidoq depa naaa...
    patot la nyenyakk jer ahkak gee lena... :))

    ReplyDelete
  32. bs nya en abil ska mmji k.gee...sukala..hehe..moga suatu hari nanti perkara ini dpt berulang kmbli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti saya tunggu lin kat n3 yg terbaru la..

      Delete

Followers