Wednesday, 28 November 2012

Ghost Raider n the Geng..!

Assalamualaikum Dear.
Assalamualaikum u guys..


Doa punya doa, mohon punya mohon pada Allah dan pada Allah tempat mengadu hal, akhirnya Allah makbulkan doa yang di pohon..Punca sebenar ketidak selesaan u Dear yang dok aa,aa,aa kembali hampir seminggu tu I dah dapat jawapannya.....Semuanya kerana u sakit perut nak yak yak...2 hari lepas, selepas I mandikan u dengan doa mohon keluarkan punca sakit terjawab bila I nak pakaikan pampers u.

Setelah selesai I letakkan lotion badan, tukar tracky u and nak pakaikan pampers, I nampak cm yak yak u nak keluar tapi tak boleh, terus hati I berkata bahawa u dah tidak boleh meneran lagi....Apa lagi, suami u ni a.k.a. Dr. Pakar Abil, pakai sarung tangan, letak lotion sikit, I pun tolong u keluarkan yak yak u tu, Dont worry, I dah belajar cmana nak korek yak yak tu dulu masa di Hospital Ampang dulu..Rupanya punya la banyak, boleh buat kek !!...Maksudnya yak yak tak keluar n dok dalan usus u hampir 5 hari lamanya, patut la u sakit perut dan tidak selesa....Habis selesai I kerjakan yak yak u then habis kerja kemas u semula, U terus tido..deep sleep.! Masa tu punya la lega hati I ni bila dapat tahu punca sebenarnya. Alhamdulillah..Dari raut wajah u bila u tido tu pun I dapat gambarkan betapa leganya u rasa Dear..Baru la u dah tak aa,aa,aa lagi selepas tu....Syukur I pada Tuhan..Terima kasih juga pada u guys yang mendoakan. Alhamdulillah dan terima kasih.

Sekarang I dah tau yg u tak reti or tak boleh nak meneran lagi bila u nak yak yak,,so I pun terus meminta pandangan beberapa doctor n pakar perubatan untuk menyelesaikan masalah ini yg akan timbul akan datang..Puas bertanya sana sini dan semalam pegawai perubatan dari GH seremban pun datang, semuanya mengsyorkan I gunakan ubat Lactulose. Sebelum u tido I akan berikan ubat tadi sebanyak 15ml supaya nanti bila nak yak yak lebih mudah....Lepas zohor nanti I akan dapatkan ubat tu untuk u yea Dear..Dr. yak yak Abil is here, u dont worry syg..! Dalam masa yang sama, I akan cari jalan n cara bagaimana nak ajar u supaya boleh meneran lepas ni...InsyAllah I carikan caranya...

Memang I rasa berlega hati bila u dah selesa semula. U ni Dear kalau tambah sakit atau u tak selesa, I tak senang duduk, tido pun tak lena..selagi I tak dapat puncanya selagi tu la agak serabut sikit akal ni memikirkan..Now dah lega rasa I....U pun lega gak rasa kan...Alhamdulillah..

Nak beritau u Dear, dari minggu lepas ramai yang datang menziarahi u ni. Antaranya group superbike, wakil dari Yayasan Tuanku Jaafar (Matan Yam Tuan NS), Kumpulan jejak asnaf dari Pusat zakat dan Baitulmal...Dari pusat zakat pula, dia org ni ada sampaikan untuk kita VCD berkaitan kisah kita ni Dear. Cara mereka mengatur cerita kita tu,,memang TERBAIK la Dear..Nanti up date akan datang I akan uploadkan. Bagi u guys yg nak tgk rakaman VCD tu nanti, siapkan tisu banyak2, I pun bertakung air mata bila saksikan cita sendiri ni..N ianya mengambil masa hampir 15 minit kut....Siap ada lakonan semula, bagaimana u kena serangan asma pada tahun lepas tu..So nanti I kan uploadkan, InsyAllah...Comfirm ramai yang nangis siap kuar hingus laaa....

Ni I lampirkan beberapa gambar tetamu tetamu yang hadir menziarahi u Dear....



Group superbike bersama u yang dok aa,aa,aa....


Di antara superbike dia org, ada lagi gambar motor ni, tunjuk sebahagian jea...Purata kelajuan motor ni..300ksj..laju!! cm motor Ghost Raider tu..Bro, hati2 di jalanraya...
 Yang ni pulak, Group dari Pusat Zakat, Baitulmal, wartawan2...Senator Dato Najib dan tetamu2 lain..
 I ni Dear dok hidangkan nasi lemak seramai 15 org, ingatkan tak ramai, rupa2nya yg datang dalam 60 orang! Alhamdulillah, berkat doa kedua ibubapa I, makanan tu cukup siap ada lebih lagi untuk I..Hebatnya Allah kalau memberkati rezekiNya pada kita..
 Sebelum tetamu2 sampai, pihak zakat siapkan layar perak dalam rumah, cm panggung wayang! ada sedutan cerita kita berdua la Dear..pas dia org tgk tu, ramai yang kesat mata ngan tisu..! ngan I sekali..! uhuk uhuk uhuk...

Nanti rakaman tu I uploadkan yea..tungguuuu dengan sekotak tisu !! hahahaha hehehee hohohoho..
Setakat ni saja lapuran untuk hari ni, Buat isteri saya, I LOVE YOU buat u guys pun I love you...........................Oiii..! Nobody love me ke !? Merajuk kang baru padan muka u all semua.! ok ler, babai, c u kat next n3.....


73 comments:

  1. Abang abil..emak jaz cakap kan muka abg abil cam pelakon..hehe..jaz terus cakap,bukan lah emak..ni Abang Abil,dia lelaki yang tabah jaga isteri dia dan bla bla bla..hehehe..Anyway smoga tuhan permudahkan segala urusan Abg abil..tcre ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ada ke cm pelakon..! Makcik, saya ni, suami yg paling hensem di Malaya ni makcik oii..hahahahaha

      Delete
  2. as salam abg abil...

    saya br je dpt tgk citer abg abil dr ENtry Jameela 2 hari lepas.. sedih sgt.. walaupun jd silent reader abg abil tp sy selalu jengah ke mari..

    semoga abg abil diberikan kekuatan dan kesihatan yg baik untuk membantu kak gee sampai sembuh... amin.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqq aznee..entry jameela tu rakaman pada bulan 7 yg lepas sebenarnya...

      Delete
  3. semoga Gee segera sembuh dan pulih seperti asal... semoga ketabahan dan kekuatan sentiasa mengiringi Abil dan Gee juga...

    ReplyDelete
  4. iyaa ??wah2 tak sabar nak tgkk :)

    ReplyDelete
  5. kesian kak gee dok memendam rasa hampir seminggu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semalam mkn sebiji durian 101, sedappp tapi pening kepala, panas la pulak..!

      Delete
    2. da mkn? xyah bawak laaa..ngeee~~

      Delete
  6. salam Abang Abil..
    syukur dah tahu punca kak Gee tak selesa..
    sangat mengagumi ketabahan abang Abil jaga Kak gee..

    tak sabar nak tunggu video tuh.. cepat upload eh~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Nafira, sabar yea nanti saya uploadkan..

      Delete
  7. Alhamdulillah dah tahu punca dia dok aa tu..Allah sentiasa ingat pada insan yg selalu mengingatNYA..kalu nengok rakaman tu lagilah huhuhuhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seriously, siapkan sekotak tisu bila tgk rakaman tu..

      Delete
  8. aku doakan isteri kau sembuh. serius sentuh-sentuh jiwa bila melawat blog ni.

    permudahkanlah urusan kamu berdua. amin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pun nak berterima kasih kat kau coz luangkan masa baca blog ni..

      Delete
  9. abil...abil...(tepuk dahi akk) dlm tu sempat lg melawak hehehehe...blh share tak video abil & gee tu dgn kita org semua?

    ~ akk CB~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti saya share kan nanti kak,,hanya nak tunggu kawan saya tolong uploadkan, saya tak pandai bab2 nak upload dari VCD ke youtube then ke blog ni...sabar yea.

      Delete
  10. tahniah sbb menjadi suami yang diimpikan para isteri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suami Impian !!! pas ni nak kawin 3 la..boleh tak !? hehehehe

      Delete
    2. 1 utk MAMPU
      3 utk MAMPUS!!!
      cubalahhhh!!!

      Delete
    3. Ai..! cm marahhhh jeaa...jgn la cm tu darlinggg...

      Delete
  11. tak dabar nak tunggu video tu... Alhamdulillah murah rezeki abg dan akak..

    ReplyDelete
  12. Kesian Gee......lama dia tak selesa....Alhamdulillah....sekarang dia dah lega...kan En Abil.........Good hubby!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lamaaaaaaa tak nampak orang Singapura ni, mentang2 la dah menang 3-0...Game ptg ni all the best yea...

      Delete
    2. Hihihihihihi........Suka duduk tepi padang sambil tersenyum senyum baca entry En Abil........kadang2 speechless......Ingin sangat rasanya peluk n cium Gee. Hanya doa di kejauhan yg mampu Choc Eyes kirimkan.

      Delete
  13. beruntungnye isteri abg abil dpt suami cam abg abil..
    semoga Allah merahmati kehidupan kamu berdua

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah...da lega kak Gee. Ha..jgn x upload tau Prof hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena minta tolong kawan uploadkan nanti, saya ni kureng sikit pasal IT..hehehe

      Delete
  15. Slalu baca blog En. Abil n Kak Gee, lately ni x sempat. So kesempatan yg ada ni baru dapat mengikuti smula blog ketabahan En Abil. Bila dok2 tgok gambo baru terperasan muka yg saya kenal dr group pusat zakat baitulamal itu abg saya. Klau tahu dia pergi melawat nak je join sama, huhuhu... Apa pun saya sentiasa mendoakan smoga allah sentiasa permudahkan pengorbanan En Abil n smoga ada kak Gee sihat kembali, insyaallah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe kalau tak dapat ikut abg tu, bila ada kelapangan datang ler ziarah kami di sini...

      Delete
  16. kesian kak gi..5 hari duk tahan kan..
    nasib baik la dr yak yak abil ada.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik suami Gee ni terror !! hahahaha

      Delete
  17. en abil ni cite sal kak gee yak yak lak

    malu la die...

    mohon upload kadar segera..xsaba nk meleleh sama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau saya meninggal, Gee pulak sihat, nanti dia kena tahu la what's happened..kan warkah untuk dia ni kan...Atleast sesiapa yg senasib saya ni boleh gak ambil tahu kalau pesakit tu kurang selesa kan...bukan tujuan nak malukan Gee...

      Delete
  18. Assalamualaikum Abil dan Gee...

    kakcik sayangkan kalian, tapi kakcik tak dapat nak bagi apa2 bantuan selain doa... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa la Kakcik ni, Doa yg kakcik pohon buat kami berdua ni tiap hari tinggi nilainya untuk kami..ehem ehem, mee hon tu sedap la kakcik..hehehehe

      Delete
  19. uncle..bukan yak yak laa..traffic light jammed!!kurang air 2..bagi jus buah ke..bleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum ni ada bagi gak jus buah tapi aunty jadi byk kahak la pulak...cmana?..tolong uncle carikan cara2 yg lain boleh tak..?

      Delete
  20. Salam En. Abil,
    Just nak share mak saya pesakit stroke (dah lebih 9 tahun), condition macam wife u juga dgn feeding tiub. Masalah buang air besar ni saya pun dah melalui spt U. Menurut doc rawat dia sarankan bagi YAKULT untuk bantu sistem pembuangan, alhamdulillah memang membantu. Yang lactul mcm tak berapa berkesan utk mak saya. Semoga En.Abil terus diberikan kesihatan, kekuatan & ketabahan melalui jalan mengaut pahala ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sumber yang boleh saya praktikkan nanti ni..Yakult yea, ok saya try..terima kasih byk share cara tu..tq tq tq..

      Delete
  21. cepatlah abil, tak sabar nak tengok ni...

    ReplyDelete
  22. pernah rasa camana yak yak x kluor hampir seminggu,seksanya hanya tuhan yg tahu...macam nak putus nyawa,jadi akak faham bgaimana yg Gee rasa..nasib baik dah selesai...

    akak pun terasa leganya...

    ReplyDelete
  23. First time bace...huhu..dok asrama lah....tak taw berita2 ni...ni pun my aunt gtaw...semoga abang ahik sentiasa tabah....insyaallah kak gee akan sihat...ALLAH ITU ADIL..dan sabarlah menghadapi ujian ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqq Nurul dapat luangkan sedikit masa di blog kami ni yea..

      Delete
    2. Most welcome....maaf sebab salah tulis nama...

      Delete
  24. Alahai....Gee nk yak yak rupanya. nasib baik la lalink ai ni pandai uruskan. Bravo lalink!!

    Alhamdullilah, murah sungguh rezeki lalink + Gee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. And u lalink must take care, jaga sikit makan minum,,no more usus,otak,perut, hati, limpa lembu!!...ok lalink..

      Delete
    2. baek lalink!!

      tercicir lak... ai lebiu + gee too ^____^

      Delete
  25. sya nak cadangkan tuan pasang le kaset mengaji ke, zikir munajat ke kat isteri tuan, pastu bacakan kitab hadis ke, bacakan quran utk dia, baru berkat, jgn bacakan paper, xde manfaat kat dia, dan galakkan org lain buat benda yg sama, pada isteri yg sihat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita ni bila nak menasihati org lain, baik kita kaji atau kenal dahulu dengan siapa yg kita nak berkata2 ni...mungkin tuan/puan tidak mengikuti mana2 perkembangan kami, atau hanya membaca n3 ni sahaja...

      Selagi apa2 sahaja bacaan yg baik, ianya selalu mendatangkan byk manfaat, dan kenyataan ni ada buktinya di dalam Al Quran..maaf sekiranya saya kurang bersetuju ngan komen di atas.

      Delete
    2. HUHUHUHU....abg jgn mrh2 xpe..kn dh janji kat padang mahsyar nnt abg akn jumpe blk dgn makhluk2 Allah yg kurang fhm ni...rindunye nk kesana..sabar ye nnt durian crepes dtg..ngeeee tc bro..hugs for u oppppsss hahaha for kak gee la...~ekin...

      Delete
    3. Tak marah ler,,hanya membalas komen sahaja tu laaa..hehehe

      Delete
  26. tuan yang bagi komen diatas elok tuan gi melawat abil dan tgk sendiri.... en abil ni siap bacakan buku agama, mengaji setiap hari... cadangan tuan di atas tu cadangan lapuk maaf ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe, dia sekadar mengingatkan..

      Delete
    2. betul2....datang dn tgk sendiri....baru tau....nk keluar umah sekejap pn di pasangkn ayat2 al-quran sbgai peneman kak gie...subhanallah kite yg sihat ni pn blum tentu dalam satu hari dpt luang masa utk dgr ayat2 alquran..nauzubillah...ehhh sibuk kat komen org plak ngeee.jgn mara erk...~ekin~

      Delete
  27. En Abil boleh tak download kisah en Abil tu... ?? nakkan bantuan ke? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah minta bantuan dr seorang sahabat saya, insyAllah sehari dua ni siap ler...tqq yea hafiz..

      Delete
  28. Ok kalau perlu bantuan krew Jejak Asnaf sedia membantu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo hafiz jejak asnaf, kenapa tak ckp awal tadi...tolong bagi fon no. apa2 hal aku call,,boleh?..

      Delete
    2. Yolah bang ni la penulis skrip dan pengarah kisah abil fikri tu... :) memang skrip tu di cipta utk kasih meleleh bang.... any problem call me 0192282667....

      Delete
  29. x sabar nak tgok..semoga abg abil kuat dan terus tabah menempuh dugaan allah..untung wife abg dapat abg...

    ReplyDelete
  30. terharu sungguh baca entri. Tak sabar pulak nak tengok video tu

    ReplyDelete
  31. U don wory la Abil. Evry1 luv u, dr kalangan adik2 smpila Dato Datin. Okey dh Gee skang, msti sakit sgt peyut dia, seb baik Dr.pakar Abil cpt brtindak dn brfikir. Terbaek laa...

    ReplyDelete
  32. rmai kn g mlwt..moga pnjang umr ayu nyi utk kesana jgk..

    ReplyDelete

Followers