Sunday, 4 November 2012

Rumah ada Jin.!! eeeee..

Salam sayangggg....
Salam u guysssss....


Lapar sungguh pagi tadi, maklum la org rumah I agak malas sikit nak masak asyik baringgg jea, weekend ni my mom pun tak balik Seremban dok tolong adik I berpindah rumah so beli bungkus jea nasi lemak (nasi lebih) berlaukkan ayam merah dan telur goreng....Dearrr, I dah mula bosan makan luar niii,,bangun ler, masak untuk iiii....I ni kalau nak masak sendiri agak malas sikit dan bukan pandai pun...Tapi ok gak beli makan kat kedai, anak dara yg kerja di kedai tu n toke nya lawa lawa!!! hahahahaha cuci mata sikit..

Ni Dear nak tunjuk u lampu tido bilik u yang baru I belikan di Ikea (minta tolong my sister belikan ngan my mom) cantikkk.....malam bila u nak tido I pasangkan,,romentik suasana bilik, kena pulak dengan warna cat dinding tu, pehhh....Nak upload gambar sekarang ni agak payah sikit la Dear, coz fon I ni rasanya dah "monopous", asyik hang jea pas tu bila ambil gambar, gambar tu tak de dalam galery,,ada hantu agaknya fon ni..Jap lagi I try to upload jika masih benggong gak memang fon ni akan makan dinding la jawabnya...

Back to cita lampu ni, bilik u tu tiap hari memang I pastikan kemas, bersih dan teratur. Raya lepas dah bercadang nak belikan lampu tido untuk u, biar u tido dalam suasana romantik. I pun dok asingkan budget sikit dalam tabung buluh tu, bila dah cukup baru la dapat beli minggu lepasss..Sebenarnya Dear, tak boleh gak kata lampu tu dari I sebaliknya dari pembaca2 blog u ni. Sumbangan yang di hulurkan dia org ni yang I dok asingkan sikit2...at last dapat la beli lampu....Terima Kasih u guys, moga ada keberkatan dan pahala yang Allah balaskan untuk u all semua yang banyak membantu kami berdua di sini...tq tq tq.....I ni suka tgk bilik u kemas n look nice. Nak u rasa keselesaan yang sempurna (semampu I ler). Tetamu yang datang ziarah u pun rasa selesa. Ni la dia nikmat nikmat dunia untuk u yang dapat I lakukan, supaya suatu hari nanti u akan kata betapa bertuahnya u bersuami kan Abil Fikri ini..InsyAllah..Dan suatu hari nanti jua la dapat I sendiri yang katakan " Saya telah membuat yang terbaik untuk isteri saya bila menghadapi ujian Allah dahulu." Semoga Allah memberikan kelulusanNya buat saya dan isteri, tidak lupa juga berkat dan pahala, bekalan di sana kelak, buat semua yang sentiasa berprihatin terhadap kami berdua di sini...amin amin amin Ya Allah.

Kita ni, mesti rajin2 kemas rumah, tak kira la bujang ke, dah kawin ke, atau status lain lain. (sila tik di kotak yg di sediakan, heheheheh)...Biar lantai tu nampak berkilat sentiasa, carpet tu kurangkan habuknya dari masa ke semasa, dinding rumah tu kena tegas sikit ngan anak2 jangan jadikan papan hitam cm kat tadika tu, habuk2 kat atas almari, belakg almari, habuk yg kat kipas tu, sawang sawang kat siling rumah, bawah katil, pastikan bersih sentiasa...Then sekurang2nya 3 bulan sekali tukar posisi ruang tamu, bilik tido, ruang tv,,nampak la kelainan sikit rumah kita...Kalau dah dok rumah kita 10 tahun, dan 10 tahun masih rumah tidak bertukar wajah seperti saranan di atas, tentu tentu kita rasa bosan. Isteri rasa bosan, suami rasa bosan, anak pun rasa bosan...asyikkk la pemandangan yg sama dalam rumah..boring oo...Dear, u guys,, tahu tak bila kita rajin mengemas dan mengatur barangan isi rumah tu,,Jin n syaitan ni tak suka duduk di rumah kita. Pening kepala bahlul bahlul tu..! Bila jin2 ni tak de, gangguan emosi kita berada di rumah pun kurang sangat2..Secara automatik aura dalaman kita bersemangat lebih, tenaga batin pun sihat walafiat...betulll, ni bukan cakap main2...Malam2 anak nak ke dapur pun langsung tak de rasa takut. U guys buat cm tu, ganggu dalam rumah pun tak de. Biar pun kita ni rajin beramal, mengaji (masa tu jin2 lari la kejap) tetapi rumah kita bersepah dan tak berapa nak bersih/teratur,,dia (jin) tu datang ler balik dok kat rumah tu semula sampai la bila2....Mudah la lagi jin2 yang jahat ni, tak kira islam (yg jahat) ke kafir, mudah sangat la dia mencari jalan nak porak perandakan kehidupan sesebuah kelurga tu apabila dia di dalam rumah, sebab dia dekat ngan kita, dia lebih nampak kelemahan kita, dia lebih dekat dan tahu macamana nak buat kita bergaduh, syak wasangka, anak2 jadi degil etc etc....So lepas ni kita jangan la beri alasan kerana keletihan bekerja, letih jaga anak2, letih jaga suami walaupun seronok!...sebab tu tak kesempatan nak jadikan rumah saya cm taman surga...! Tu namanya tanggungjawab Allah berikan apabila Allah bagi rezeki rumah untuk kita...Kemaskan rumah sentiasa dalam keadaan yang teratur. Alih alihkan kedudukan/pemandangan dalam rumah supaya kita yang tinggal dlm rumah tu tak rasa bosan....

Biasa tengok tak, tuala mandi lepas di pakai di gantung sana sini, biasa tengok? Pantang jea tgk kerusi, dia gantung kat kerusi, nampak tombol pintu, dia gantung kat tombol pintu!!,,ni yg di namakan tidak teratur...muka cantik/hensem..baju mahal di gosok kemas bila g kerja, percakapan hebat...tapi sayang,, bila kita g rumah dia,,sawang tu dah berusia belasan tahun, boleh buat herba ubat kuat, ubat tahan lama!! atas katil bukan setakat ada bantal jea, tuala mandi pagi tadi, kain sarung, underwear minggu lepas yg kata nak basuh dari hari ke hari tu masih ada kat situ,,agaknya kalau di amati betul2, atas katil tu jugak ada kunyit, batu lesung....Pasal tu la orang2 cerdik pandai dulu dulu ada kan kiasan/peribahasa...Indah Khabar Dari RUPA!!

Dalam kereta pun cm tu gak, dengan tisu atas lantai, bau susu anak, radio tu nak tekan play tak dapat coz penuh ngan habuk!..(bukan u guys laa, org lain..).......Tak mau la cm tu, sepertimana kita sendiri nak kelihatan kemas dan cantik, begitu la RUMAH kita termasuk la kereta kita.....Nasihat org konon si Abil ni, dia pun sepah gak kadang2 hehehehehe...pasal tu la I katakan, i bukan mengajar tetapi mengulangkaji sama u guysss....Nasihat pada diri sendiri n sharing2 bersama u guys....Gee tak perlu kemas rumah, sebab I tak bagi dia pegang penyapu pun,,,bab kemas2 rumah tanggungjawab I. I suka kemas rumah dari duluuuu lagi, mak I yang didik cm tu..Gee tugas dia masak n lipat baju, yang lain kerja rumah I buat...Baru la namanya CINTA kan isteri.....Suami2 ingattt....DONT TAKE THINGS FOR GRANTED....! Buat kerja rumah sama sama, ada anak tu heret sekali tolong kemas rumah...hukum anak2 kalau buat sepah, tegas sikit, esok2 dah besar jadi pengemas la anak2 tu....Cuti hujung hujung tahun ni mari kita mencantikan dan tukar2 posisi..( Aduhhh...tukar posisi sofa, tukar posisi bilik tido etc etc...bukan tukar "posisi" cm tu!!..aduhhh)...Rumah kita Surga Kita....hahahaha cm iklan la pulak...

Eh eh, dah, dah...cukup sampai sini jea..nak mandikan isteri tercinta di lubuk hati saya tu...OH!! Gee, cinta hati ku!!...jom sayang, time to mandi manda bersama Prof. Abil a.k.a Husband u...Ada siapa yang nak join mandi sekali..ada..?! I boleh tunjukkan cara cara mandi yang berhekmah..hehehehehe ...oiii. jantan tak boleh...yang belum kawin jea!!! hahahahahahahahha heheheheheheh hohohohohohohoho....sesekali gatal gatalan apa salahnyaaa........Opssss..Kalau Gee dah sedar, perenggan ni ke padam...kalau takkkk.....ok guys see u soon....Coming Dearrrr...!.............Sorry gambar lampu tido Gee tak dapat nak up load, fon dah rosak..esok esok I up loadkan pinjam fon adik nanti....byeee...


67 comments:

  1. betol tue..kalo rumah bersih dan cntik rs cam nak dok umh je x nak kluar g mn2 dah.. stu lg rasanya dr phone tu jd makanan dinding bek bg sy, bley juga dgr2 lgu, elok lg kan.. hihi... kim salam kak gee ye.. moga jannah buat kamu berdua.. Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fon ni tak tau la apa masalah dia, asyik hangggg jea, bila nak repair tak jumpa mana rosaknya...gila punya fon!!

      Delete
    2. alaaaa nak tgk pic lampu baru gee hehhehe :)

      Delete
    3. Fon ni dah rosak, nanti bila dapat fon baru saya uploadkan yea...

      Delete
  2. Moga doa kita semua dimakbulkan Allah, amin..

    "Gee.. dengarlah rintihan suamimu itu, bangun & sediakan makanan buat santapan dia", sian Abil hari2 makan nasi bungkus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni terasa nak makan ikan bakar pulak cm kat Melaka tu...

      Delete
  3. terapi baru for kak gee..cahaya lampu yang sendu romantik..kata orng 2 tempat untuk menilai sama ada tuan rumah itu seorang yang pembersih atau tidak..check dapur dan bathroomnya..kalau 2 tmpat ini clean,,so yg lain insyaallah cun..amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pas ni nak adjust bilik saya pulak...

      Delete
  4. baru jer akak terfikir nak bg link ni ntuk Abil tp tak sempat, Abil dah komen, hihihi

    http://mimialya1.blogspot.com/2012/11/info.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak nii, saya selalu ke blog kawan2 semua la Kak, kadang baca jea kadang2 tinggalkan komen..terjah tetap terjah...hahaha

      Delete
  5. tq sharing info abg abil...nnt leh sy praktikkan pas jadi isteri yang berkerjaya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Praktikkan dari sekarang ler bakal pengantin oii...

      Delete
  6. IM juga sedaya upaya selalu bersihkan bilik ibu_suri agar dia selalu rasa selesa...

    muga Allah kuatkan semangat kita menjaga teman hidup yang kita ambil amanahnya dari Allah semasa ijabkabul...

    ReplyDelete
  7. amboi rajinnya Prof Abil.. :) Semoga Allah bagi banyak kekuatan dan rezeki untuk kalian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan Maryati...nama sama ngan kawan baik saya di Rembau, dia toke ayam kat pasar sana..

      Delete
    2. As salam Abil & Maryati,

      Saja nak selit kat sini :) Eh..eh... nama kita pun Maryati gak tapi tambah e kat ujung... Maryatie ok! hahaha marya tu lama Glam jerk...kikikii... Cik Puan Maryati gimifai!!

      Untungnye Gee dpt hubby rajin! Jarang lelaki nak rajin gini tau! Hubby saya pun rajin gak tp tgk mood die ler...hehehe...

      Nanti upload na gambor lampu tu... teruja nak tengok!

      Psssttt.. abil, ni link blog khas Alpaca tu... senang2 jenguk ye... kami pun ada offer ansuran, insya'ALLAH we'll give special price for you... Ni harga kwn2 lama, kitakan alumni sekolah yg sama...hehehe... >>>>http://casadelamarya.blogspot.com/

      Ok, chau papito! Muahhhh... not for u lah abil but Gee k :p ;)

      Delete
    3. Pas dapat fon baru nanti I uploadkan yea..will terjah blog Alpaca ni..

      alaaa puas kita tadah pipi, rupanya untuk Gee...ceh!

      Delete
  8. Bagus catatan Abil ni. Kakcik pun tak suka tengok tuala disangkut atau disepahkan merata2...

    Assalamualaikum buat Abil dan Gee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm kakcik...nanti sampaikan salam kat en suami kakcik tu yea...

      Delete
  9. Salam..baru berkesempatan untuk memberi komen di blog Prof Abil ni..Alhamdulillah Gee mendapat Prof yang terbaik di dunia dan Akhirat.Semoga segala kebaikan yang Prof lakukan mndapat keberkatan yang berlipat kali ganda dar Allah.Semoga Gee pun cepat2 sembuh.Amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni dok fikir apa lagi nak buat/hias bilik Gee ni...

      Delete
  10. Tuala atas katil? pantang datok nenek akak tu...
    Hubby akak rajin juga kemas rumah, basuh pinggan. Time dia rajin, akak biar je, akak ketik2 kaki tengok tv....cuma tegur..takyah la buat, nanti saya buat (saje ambik hati..hehe)
    Abil, untung Gee, tidur berlampu. Kita org harap lampu bilik air je, mmg jenis kampong tak suka berlampu tidur. Dulu2 ada, skrg transfer kat bilik anak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti beli la lampu tido baru..romentik ler sikitt..

      Delete
  11. Assalamualaikum,

    Saya suka baca entry ni. Sebelum ini saya hanya silent reader.

    Semoga Saudara Abil dan isteri sentiasa dirahmati Allah s.w.t. dan diberi kebahagiaan dunia dan akhirat.

    Amin..

    ReplyDelete
  12. salam abil...makan nasik lomak jer ke...kenyang ke sampai ptg...ari ni asben fiza x masak sbb familia dr kg mai...depa la masak...muehahaha....

    betoi tu kita kena rajin2 kan diri make up kan ruang tamu bilik tido baru x boring...kalau 10 tahun asyik sama ja susunan naik juling gak mta nak nengoknyer...he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe...ni pun dok lapar lagi ni....

      Delete
  13. Letak la gambaq lampu romantik tu....alahai, kalu abil mai tgk rumah makcik, mau trus pengsan kot.....or you mai tolong kemas lah noooo :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makcik, saya dapat rasakan ur house is very very the clean one n u yourself, very very the teratur person....I am good in reading people!....hehehehehe

      Delete
  14. Yess i sokong tu...rmh kena dikemas selalu...i prnh dgr org kata sesuatu ruang dlm rmh tu tak blh dibiar kan sepah dan tak diguna langsung...at least kita buat tempat sembahyang atau tempat buat kerja..sbb klau dibiar gitu je nanti ada 'benda' tumpang...jin laaa ....seram tak??? :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu tapi jangan la sampai penuh barangan rumah pulak..rimasss...

      Delete
  15. betul3!kebersihan harus dijaga.jgn muka je cantik menawan,tapi bilik serabut!duk kolej lagilah.bukan semua orang sikap sama dengan kita kan?tapi paham paham lah awak tu bukan tinggal kat rumah sendiri.hahhh kan dah emo kat sini.wahahahahah.

    TERmembebel pulak kat sini.sorry sweet couple=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha..sepah2 sikit dok kat asrama tu tak pe la...

      Delete
    2. Kalau sepah banyak,,sabar.....tapi sebelum bersabar tu, pijak rusuk sapa yg buat sepah tu 16 kali dulu!!

      Delete
  16. tu la..bila penyakit M datang melanda, bilik bujang pun boleh jadi macam stor..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org bujang kalau rajin mengemas rumah nanti cepat kaya oo!

      Delete
  17. Nak kemas habuk2 ni boleh tp kene pakai mask.. Bila hubby buat, BE duk jauh2.. Syukur yg kami jenis pembersih.. K.Gee cpt sembuh ye, nnt leh masak byk2 utk Prof. Abil.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak ni jangan nak mengatal kemas2 rumah tu, habuk! tak pasal2 semput nanti...En suami, jangan bagi isteri tu pegang penyapu pun...

      Delete
  18. baru ubah posisi perabut bilik sabtu lepas.. hihi.. tapi barang2 lain tak hbs sorting lagi.. nampak macam baru pindah.. tp husband cakap.. "abang suke la bilik baru kite.." :) alhamdulillah.. klu hbs sorting n kemas sure lagi cantik..

    semoge kak gee dan abang abil sihat selalu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best kan kalau dapat ubah2 cm tu sesekali,,en suami pun suka, bagus ler tu..

      Delete
  19. tepon kita sama la..da kena makan dinding..tp nasib la sy ne jenis penyayang..da mkn dinding, den nak pakai apa lak?!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pas ni awak pakai tu, public fon tu gantung kat badan!! hehehehe

      Delete
  20. sama la...fon kita pon..jenis nak kena cicah milo..nak mms on dah xleh dahhh....

    huu...selalu malas mengemas...kena rajen2 lah pasnie...hiyahhhh..*mukasemangat*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..nama smart fon rupa2nya stupid! hahahaha asyik hang jea..

      Delete
  21. unik..simpan duit lm tabung buluh...peten lama tu

    ReplyDelete
  22. btol tu, klu rumah sentiasa bersih n wangi jin pn xsuke...bkn makhluk ghaib j berkurang, cicak berserta dgn tahi-tahiny pn turut x ada klu umh slalu kemas n slalu tukar posisi brg2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumah saya ni mula ada cicak pulak..sebelum ni memang rajin bunuh cicak ni...emm

      Delete
  23. ADA BUI TENGOK ABIL DEKAT TV MS HARI RAYA HAJI TU..KONTROL MACHO NAMPAK..HEHEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula2 tu rasa nak jelir lidah jea, tapi pengacara tak kasi..heheheh

      Delete
  24. Bagus entry abang abil kali ni..selalu gak jumpa orang yg nampak sangat hebat di pejabat tapi bila kita lihat di rumah masyaallah..jaga kak gee leklok yer..

    ReplyDelete
  25. Sebenar-benarnya, itulah yang sepatutnya di amalkan oleh pasangan suami isteri. Sama2 menjalankan rutin rumahtangga. Tidak bergantung kepada sebelah pihakk jer.

    Ini, tradisi Melayu semua kata, kemas, masak, basuh semua perempuan. Aduhh..patah riuk tulang belulang dibuek eh. Tp kalau bahagi sama rata, semua pun happy, rumah kemas dan bersih, makan pun sedap sebab ada masa nak masak best2 dan dapat rehat bersama2 dengan adil dan saksama. Senang cerita, memaksimakan masa berkualiti bersama2.

    Tapiii, kalau ada husband yang memahami, si perempuan janganlah ambil kesempatan sampai jadi queen control pula. Uish, ni memang benar2 terjadi. Kesian pula pada si suami. Wasatiah yang paling pentingnya.

    Alamak....ni yg maleh nak komen nie. Dah buek mcam blog sendiri pulak haa... Sorry yo tuan rumah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cmana nak jawab panjang ni..emmm jap yea fikir dulu...emmmmmmmmmm....betul la tu apa yg di katakan seperti di atas...ok tak jawapan ni..?

      Delete
  26. Salam abang Abil... tuala atas katil oke lg..sy pnah tgk spender die gntung kt tombol pintu msuk umah...bayangkan dasat x? Haaha... yg da pakai lak tu..katanya lupa nak pkai smula pas buang air smlm....sy yg dtg umah die rsa cam nk kuar blk je..hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm...itu dah kes teruk dah tu, boleh lupa plak pakai semula..! eeee

      Delete
    2. adoiiii..tgh gelak guling2 ne..dasatt betollll...hahhahaa

      Delete
  27. https://www.facebook.com/HanyaKepadaMuYaAllah?ref=hl
    jom like page ni ^^
    insyaallah ada sedikit kebaikan darinya
    P/S :- kami sentiasa up to date perkembangan En abil dan isteri... kami juga sedikit sebanyak highlight post tentang en abil dan isteri

    ReplyDelete
  28. https://www.facebook.com/HanyaKepadaMuYaAllah?ref=hl
    jom like page ni ^^
    insyaallah ada sedikit kebaikan darinya
    P/S :- kami sentiasa up to date perkembangan En abil dan isteri... kami juga sedikit sebanyak highlight post tentang en abil dan isteri

    ReplyDelete
  29. Kan? Sakit mata tengok klu sepah2 nih...susah nk tarbiyah klu psgn dh terbiasa dr kecil and tak didik dr awal.

    ReplyDelete
  30. OKje pun suka jugak tukar barangan kat rumah ni....baca ni teringin plk nak tukau.... dah lama tak tukau ni!

    ReplyDelete
  31. kalau nak dtg melawat bro lei.di suatu masa.doakan saya bro smoga hajat saya tercapai.

    Email kan alamat bro

    tiranaaduka@gmail.com

    ReplyDelete
  32. nti k.gee bca msti k.gee trsnyum kn.hihi.pndai btl en abil wat lwk..msti epy ja k.gee

    ReplyDelete

Followers