Friday, 6 December 2013

Apa pendapat U guys.??

Assalammualaikum U guys dan Salam Jumaat.
Assalammualaika Fauziah bt Siti Esah.


"Abg Abil tak teringin ke mencari penganti, nanti dia boleh jaga makan minum abg dan jadi teman abg."."En Abil elok la kawen, nanti ada zuriatnya.". "Saya nak pinang Abil boleh kee.."..Pertanyaan yg semakin galak I dapat dari u guys sekarang ni. ( nanti I ngadu ngan Gee!! )...Bak kata I sebelum ni, InsyAllah akan I fikirkan tahun depan, let me finish few things dulu ni.

"Kan patah tumbuh hilang berganti abg Abil." katanya..I jawab " Awak ingat bini saya tu pokok!". hahahhaha (Jawapan bergurau). Bukan bermaksud I tak mau menerima penganti Gee, tetapi belum terfikir lagi buat masa ni. Jangan risau u guys, tahun depan I akan fikirkan, I will..Dan kalau nak cari pun I akan pilih di kalangan u guys jea hehehehe..sebab cara tak langsungnya, u guys dah kenal I kat sini dan u guys pun kenal arwah Gee...Persoalan yang timbul nanti, boleh ke penganti tu "Bermadu" dgn arwah Gee I tu?? One thing for sure, Gee akan tetap di hati I for the rest of the time.!! amacam boleh!?

Bukan setakat u guys jea yg bertanya, mak mertua I tu pun dah bersuara suruh kawen lagi!!" Abil cari la ganti Kak Yah (panggilan keluarga mertua untuk arwah Gee), sporting Mertua I tu!.. ikhwan2 pondok I tu pun dah mula bertanya..kalangan family I pun ada yg bertanya..I jawab "Nanti nak tanya Gee dulu, klau Gee ok, Abil kawen la.!" hahahaha hehehehe hohoho...Tunggu la, next year Abil fikirkan yea..Next year baru I intai intaikan kalau2 ada yg sesuai, ok..Borang pemilihan calon akan di buka, so boleh la u guys mula isi borang.! hahahahahaha..cm pilihanraya la pulak. Kita tgk la nanti who can Break The Spell

Tersenyum I bila selalu org bertanyakan hal gini. Nak kata yea pun tak, nak kata tidak pun tak..Apa pendapat U guys? dan u guys rasa ciri ciri penganti Gee cmana yang I perlukan?? aaa nak dengar pulak pendapat U guys semua..Sila beri pendapat...Terima Kasih..



Cuba U guys tgk..tu rambut pun dah takde!! cmana nak kawen lagi,? DIM konon!!..



55 comments:

  1. hello en kanda.... dinda nk isi form boleh... hahahaha... gurau je.... cri2 yg kanda kne cri... memg x boleh dpt mcm arwah kak gee 100%... tp kalo dpt cri nye mcm arwah dlu 80% pn jadi la.... yg penting classic look... suke msakkk... dan suke kasutttt........

    ReplyDelete
  2. mcm best jer tajuk...hahahehehoho..apa2 pn lau ada calon2 jgn lupa bg km undi ya abg abil (gurau)..apa2 pn sy doakn abg abil d permudahkn n siapa2 pn bakal madu arwah kak gee (coz ayat pengganti mcm x sesuai arwah kak gee x blh d ganti2, kn abg abil?) d doakn smga yg terbaik n b'bhagia hndaknya n blh terima abg abil n kngan lampau abg abil n arwah kak gee e2 pling pnting. n jgn plak lupakn km n blog ni yer :'( Al-Fatihah utk arwah kak gee
    Buku sdh ada d pasaran k abg abil? (eja)

    ReplyDelete
  3. hee.. kalau dah smpai jodoh abg abil insyallah
    akan dipertemukan kelak hee... jji dia dpt terima abg seadanya. ok x. hee.. arwah kak gee xda gntinya.. dia 1 dalam sejuta. ape pun good luck abg! hee

    ReplyDelete
  4. Salam abg abil,,kalau benar nak cr pengganti carilah yg sesuai di hati jgn cr yang sama ciri spt arwah takut abg abil akan membandingkan nnt,,apa2pun kalau ada jodh x ke mn

    ReplyDelete
  5. Kalau nak cari yang sesuai, mestilah kita semua nak yang best2. Namun, ada kalanya, pasangan kita nie Allah beri raw feed, mentah. Macam2 yang nak dibaiki yang nak dicantikkan. Kalau Abang Abil dengan ilmu dan akhlak yang terpuji nie dapat isteri yang macam mana pun, pasti cantik jadinya nanti. Apa yang boleh, saya akan doakan semoga Abang Abil dapat puteri impian seterusnya yang beratur lepas arwah Kak Gee. Amiin.

    ReplyDelete
  6. cik nak kasi pendapat..Pendapat cik cuma sekadar pendapat.Pendapat sebagai seorang adik untuk abang nye..sekian terima kasih..tu je lah pendapat cik..yeyyyyyy tepuk tangan...hahahahohohihihii..
    1je cik nak cakap...cik tanak isi borang..kohkohkoh(perasan cik ne) ok cik merapu..hihihi
    Next year baru fikir2??tinggal bape hari lagi nak masok next year..Ape2 pon fikir bebaik yae DIM,kenal hati budi dulu.Mungkin bakal jodoh DIM dah kenal DIM..tp DIM mesti kenali dia dulu..Solat istikarah je ye..Siapa pon pilihan DIM ape pon pilihan DIm in Sha Allah kami..kami...dan kami akan sentiasa mendoakan yang terbaik buat DIMsummmmm..sebenar nye dupdapdupdap jugak cik..kohkohkoh..Lepas ne ta boleh dah cik nak hug2 dri jauh..kang ade pulok yang jelesssssss...hihihiihihi..

    ReplyDelete
  7. Memang la orang galak bertanya. Hakikatnya mana ada pengganti yang sama macam Gee. betul tak abil? Ada orang setia ke hujung nyawa. Tapi yang paling rare setia dunia dan akhirat. Memang rare. Tak tahulah Abil orang jenis yang macam mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setia dunia akhirat tu sudah pastinya kalau suaminya pun ke syurga..Jenis tu ada 2 (dlm bab ni yea).. 1nya..hidup dlm fantasy cinta berpandukan akal. 2nya, hidup dalam lunas2 syarak dan mengikuti contoh manusia terbaik dunia akhirat..

      Delete
  8. Salam abil, siapanpun pilih hati u, i pasti u boleh mendidik dia menjadi isteri dan menantu kesayang u n ur mom, i as a friend tak sabar nak makan nasi minyak u, coz i missed the 1st one... Huhuhu

    ReplyDelete
  9. minta pada Allah..insyaAllah Allah akan beri..amin..but kak gee always diingatan PC..walaupun tak pernah bertemu..sekadar di blog saja.. :)

    ReplyDelete
  10. ikutlah mana yang terbaik... kan kahwin tu Sunnah Rasulullah S.A.W.
    Semoga yang terbaik buat gemulah Gee..

    ReplyDelete
  11. Yg dulu xkan blh sama dgn yg baru DIM, apapun mstlah DIM nak cr yg terbaik dlm hdup kan.. Saya doakan semoga ada jodoh utk DIM satu hari nnt.. :D

    ReplyDelete
  12. yang pergi tetap pergi..kenangan adalah tanda untuk kita yang hidup.. semoga bertemu dengan jodoh yang sesuai dan semoga ianya diberkati...

    ReplyDelete
  13. Utk jodoh yg Allah akan beri saya rasa itulah bila masa Allah telah membuka hati Abil n dpt menerima seadanya seseorang itu. Cepat atau lambat.. Beauty is the eye of the beholder..yg di nampak cantik tidak semestinya cantik dimata org lain..apa2 pun semuanya cantik dimata Allah. Kenangan bersama arwah Gee memang ader special place di hati abil sampai bila2 kerana ia salah seorang org yg Abil kasihi.. semua takes time..bukan senang bila kita kehilangan sesorang itu.. bila sudah masa waktunya Abil akan tahu. kalau dah jodoh tk leh dielak lagi. Tetapi bila jodoh yg akan datang kalau boleh jgn lah di bandingkan baik dari apa pun segi atau cara pun.. Semoga Abil diberi yg terbaik diberi dunia n akhirah :)

    ReplyDelete
  14. En.Abil, carilah pengganti yang kita selesa bila bersamanya..
    in shaa allah akan ada nanti yang seswai...amin...
    hehehehehe..

    ReplyDelete
  15. pada pendapat sura.dah tiba masanya Abil cari teman hidup..Abil masih muda dan perlukan layanan seorang isteri..carilah yg boleh ngam dengan Abil..Arwah Gee adalah kenangan terindah Abil..tiada siapa yg boleh amik alih tempat Gee dihati Abil..bukalah ruang baru untuk menerima insan lain..Sura tumpang gembira..dan doakan semoga cepat bertemu jodoh:)

    ReplyDelete
  16. Semuanya bergantung pada jodoh yang Allah dah tetapkan dan takdirkan untuk kita..apapun,Nabilah doakan yg terbaik untuk hidup uncle Abil ^__^

    ReplyDelete
  17. gee pun nak tgk u happy dan bahagia kan :) tak sabar nak mkn nasi minyak DIM..tp syarat calon2 tu ketat gak tu hahah sbb kena bermadu dgn arwah jee hehehe

    ReplyDelete
  18. salam...skadar pndpt peribadi..bg sy bnde mcm ni xbole paksa..abg kne tanye diri & ati abg sndiri...klau abg rse dh sedia nk pikul t/jwb yg baru...then proceed...ttg pemilihan ciri2 tu abg la yg tentukan..sbb abg yg nk idup dgn pasangan tu kan...eheheh...tp bg sy sukar nk lupakan org yg dh bertahta dlm ati (iaitu arwah kak gee)..so 1st thing yg abg kne ingt...org pilihan abg tu hruslah sudi terima abg seadanya (abg + kenangan arwah yg kekal)...dan abg plak..haruslah bersedia terima org baru tu seadanya dia...jgn compare2 dia dgn arwah sbb dh dicipta stiap manusia tu lain2..xsame...ok..hrp abg temu jdo yg ssuai..in syaa Allah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun sependpt dgn ezza......lg pun abg ebil bknnya calang2 org jg disegi agamanya.....andai buntu mohon pdNya...tepuk dada tanya iman kan..
      soal zuriat...kita x tahu....mmmg yakin ke akan ada......sbb x semua yg bernasib baik....ujian kn byk ....Allah nk uji kita ...disegi..jodoh..zuriat..harta...dsbnya...semua ujian utk menaikkn martabat keimanan kita.....
      al muhim.....DIA lbh tahu yg terbaik buat hambaNya.....
      slh n silap hrp dimaafkn.....

      Delete
    2. ye btl tu...ttg zuriat pun same...kdg2 kt mmg pk byk..nape tu la..nape ni la..sdgkn dh termaktub jodoh & rezeki tu masing2 Allah S.W.T dah tentukan dr azali lagi...apa pun..sy & rakan2 pasti doakn yg terbaik utk abg... =)

      Delete
  19. tak payah fikir sangatlah... senyum je...

    ReplyDelete
  20. Entry ni saya baca jea yea komen komen u guys..1 tu jea yg saya balas..Masih mahu membaca pendapat2 yg lain..

    ReplyDelete
  21. Salam,

    Dah lama sebenarnya jadi silent reader en Abil, terharu baca kisah arwah Kak Gee dulu. Nak kahwin tak salah pun sebenarnya, lumrah lelaki perlukan teman. Tapi Ida pun pernah juga terbaca 1 kisah di mastika, isteri dia meninggal tapi sampai sekarang dia tak boleh lupakan kenangan2 dengan isteri dia.

    Kadang2 luaran nampak okey, tapi dihati tak siapa yg tahu. Sunyi kadang2 mestilah ada, dh lumrah kehidupan setiap insan pasti merasa sunyi kadang2 kan? Kenangan Kak Gee memang tak boleh dilupakan dan tak perlu pun dilupakan, utk mencari pengganti yg baru rasanya EnAbil perlukan masa yg panjang lg utk mencari pengganti....byk juga wanita yg tergoda dgn kebaikan yg ditunjuk di blog En.Abil ini, persoalannya ada ke bakal suri EnAbil nanti melakukan yg sama spt En.Abil lakukan dengan arwah Kak Gee?

    apa2 pun sebelum membuat sebarang keputusan bolehlah solat minta petunjuk dulu..dia doakan yg terbaik buat en abil :)

    ReplyDelete
  22. Weeeee... =) Mudah je tu kot kalau awak yang mencari sebab awak tau mane yang awak nak. I mean Allah has set all the things for u kan huhuu Lepas ni mesti entri btambah menarik dgan cite Gee n gee baru ehehe. Good luck! :)

    ReplyDelete
  23. Hemm n3 pesanan…Rasullulah SAW berpesan “nikahilah seorang perempuan kerana hartanya, keturunanya,kecantikannya dan agamanya..tetapi sekiranya kamu mendahului agama maka selamatlah kamu wahai lelaki”

    Harta seorang perempuan adalah keredhaan doa dari ibunya,itulah hartanya yg sebenar…
    Darjat seorang perempuan adalah sebagai seorang anak yg taat kepada ibubapanya, itu lah darjatnya yg sebenar..
    Kecantikan bidadari syurga tidak dapat di bandingan mahupun oleh primadona dunia, cuma secakrawala keikhlasan menjadi ukuran..
    Dan dahuluilah agama kerana ia adalah pegangan bagi seorang perempuan agar mampu menjadi isteri yang taat kelak.. – Miss pesan

    ReplyDelete
    Replies
    1. emmm..so pendapatnya berkaitan entry diatas??

      Delete
    2. isshh..kata nak baca je ... saya reserve dulu pendapat sampai hujung tahun ya..en.abil pun nak pendapat thn depan :)
      emmm sebenarnya mushkil nak bagi pendapat sebab yg bertanya ni pertimbangannya jauh lebih hebat - Miss pendapat

      tapi..on the other hand ... kawinlah..sbb saya sentiasa medoakan kebahagiaan en.abil..malahan semua yg ada kat blog ni.. saya percaya apabila sampai masa dan ketikanya..Allah akan mencampakkan perasaan yg sangat hebat dalam jiwa u..kerana Allah menemukan u dgn perempuan yg membahagiakan...dan masa tu .. Allah tiup pulak rasa sayang..sebanyak mana u sayangkan arwah gee..sebagai mana u cintakan gee..sebanyak tu lah u sayang dan cintakan pasangan baru tu..emmm tahu kenapa? Sebab dia juga isteri u...dan u kena adil...jadi...insyallah perempuan tu akan berlapang dada dengan madunya :) - Miss Madu (eh sorii salah taip..a.k.a keyboard rosak) hikhikhik

      Delete
  24. Alfatihah buat arwah kak Yah.
    Assalamualaikum w.b.t buat abg Abil a.k.a Prof DIM, ;)
    Rambut da kureng pun tp peminat tak kureng2 pun kan..makin betambah2 ada la. Ni sure ramai da psg niat nk amik borang kt abg samada utk diri dorang atau utk se2dara dorang..
    Alhamdulillah nampaknya abg kita da mula pikir nk cr 'teman' kak Gee. Ok la tu. Kalau da memang tersurat ada jodoh lg utk abg, maka berteman lg la abg dan dah tentu dia kena menerima abg seadanya, begitu juga abg menerima dia seadanya walau mungkin ada perbezaan bbanding arwah. Tentang siapa yg bertuah terpilih tu tentunyalah Allah dah tetapkn yg selayaknya buat diri abg dan keluarga sbg peneman dlm meneruskn sisa2 hidup kt dunia ni kan..(psst..saper yg kt sini yg abg da intai2?..hehehe..td kn kata mungkin antara kwn2 kt sini). Nanti jemput kami kwn2 sini tau. Nanti kami dtg bw hadiah byk2!

    ReplyDelete
  25. eloklah segerakan kalau dah bersedia .. abil bukan tak tahu pahala sembahyang orang yang dah berkahwin dengan yang solo kan ?

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum wrt....
    soal jodoh bkn ditgn kita kan?..
    andai kata Allah nk gantikn arwah k.fauziah....akan tiba masanya.....Allah tahu yg terbaik buat kita semua begitu jg utk abg abil...yg byk berkorban utk arwah...Barakallah fiika....khairan inshaaAllah..... skrg @ thn depan....bila Allah berkehendak...sekelip masa je....

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum Abil. Saya bersetuju dengan semua di atas. :)

    ReplyDelete
  28. saya doakan moga jodoh abg abil tahun depan insya allah. jumpa yang dapat jaga abg abil sebaik kak gee.

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum,

    Haaa... boleh dah nak kawin tu... kawin tak bermaksud nak kena lupakan Gee... Gee pun mesti suka klau tgk ade yg uruskan Abil dan jaga makan minum Abil... Die nak Abil bahagia jugak... fikir2 kan utk kawin yer... kalau boleh xyah lama2... esok trus kawin... hehehe...

    ReplyDelete
  30. Rasanya kalau masih x dpt lupakan arwah, better hold dulu kot...sbb nnti org baru kecik hati pulak nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul jugak tu.

      Delete
    2. Sokong jgk... sbb yg pergi dah tentu pergi dan abg akan bdpn dgn yg baru... so, dia juga perlu ada haknya... mmg semua maklum abg ada sejarah sendiri yg amat hebat,x mgkin mudah d lupakan... so, fikir2kan... just share pendpt...

      Delete
  31. Saya suka baca blog ni....apa pon....saya doakan yang terbaik untuk anda... smile always,.,., :) ... Keep strong :)

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum Abg. Abil..in Shaa Allah kita sm2 doakan yg terbaik k..

    ReplyDelete
  33. Nak cari ganti mana boleh paksa2...nanti dia mai sendiri, sendiri kena electric shock, sendiri syok, then everything will go naturally......hahaha...

    ReplyDelete
  34. ABG ABIL. nanie doakan abg abil sentiasa dilindung allah. insyaallah ^_^

    ReplyDelete
  35. Terbuka atau tertutup nya hati utk mencari pengganti itu pun adalah dengan kehendak atau izin Allah jua. Andai suatu ketika nanti Allah membuka hati saudara utk berumahtangga lagi, insyallah tentu saudara akan akur...:-)

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallahh....sy doakan kebahgian abg abil..

      Delete
  37. Abg abil x payah la kawen.. kak gee sure tunggu abg abil. X sian ke kt dia? Nanti d akhirat tercari2 abg abil tp abg abil x de............. dn pasti nye kak gee masa hidup pn bercita2 kalo dia pergi dulu mengharap kn abg abil tunggu dea d pintu syurga..... so kawal diri . X payah kawen . Kak gee tunggu tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitab mana la pulak di ambil bagi pendapat n pandangan gini..Banyak kesilapan kenyataannya di komen tu awak oii!!..Berbicara akan Kehidupan di"sana" pastikan betul mengikut Quran dan sunnah..Allah Hu Akhbar!! Jangan mengikut akal..

      Walaupun sang suami tu kawen 1000 org pun, isterinya tetapkan akan bersama. Melainkan Isteri yg kawen lain....aduyaiii..

      Delete
    2. Abil jgn guna pendapat ni sebab jauh menyimpang.just ikut kata hati.

      Delete
    3. Pn atien, InsyAllah, sebelum saya nyatakan sesuatu tidak pernah saya mengikut kata hati saya yg daif ini, sudah tentu saya akan rujuk pada yg arif. Saya juga perlu berhati2 apabila menyampaikan sesuatu kaedah syariat.InsyAllah.

      Delete
  38. salam,
    yang pasti Allah akan beri yang paling sesuai untuk awak. bukan pengganti Almarhum Gee, tapi sebagai peneman sebab Allah kan dah ambil Almarhum dahulu. :)

    ReplyDelete
  39. X salah berkahwin lain walaupun arwah gee msih ada.So..bila arwah dah tiada,rasanya memang bagus juga kalau abil mencari teman hidup yg baru.Menjadikan hidup abil lebih berwarna warni.Kpd bakal isteri abil,anda beruntung kalau dapat bersuamikan abil,kerana saya pasti abil akan menjaga anda dengan penuh kasih sayang.

    ReplyDelete

Followers