Wednesday, 2 January 2013

DOCTOR..

Assalamualaikum pada semua, Rasanya tak terlewat bagi me n Gee mengucapkan Selamat Tahun Baru 2013 to all of u..Moga segala yang di rancang tahun ni semuanya berjaya InsyAllah....Happy New Year !


Tu gambar masa Gee sehat ler, malas nak upload gambar sedang sakit to wish new year ni. Gambar semasa berbuka puasa pada tahun 2010, Ramadhan yg terakhir untuk Gee berpuasa sebelum jatuh sakit the next year tu on Jun...Lawa tak isteri saya tu?....The best wife ever!!

Masa malam tahun baru lepas kelmarin, Me n Gee dok dengar dentuman bunga api jea dari dalam bilik Gee. Bunyi bunga api tu buatkan Gee terperanjat, so I dudukkan Gee atas katilnya tu sambil hug dia. N terangkan pada Gee bahawa "malam ni new year la Dear, tahun 2013. Tu bunyi mercun". Bila I peluk Gee, kurang la terperanjatnya tu. Pukul 4 pagi baru Gee tido malam tu...InsyAllah, tahun ni di harap Allah memberikan yang terbaik buat kita berdua yea Dear,,InsyAllah.

Hampir 2 tahun I menjaga u, berbagai usaha I buat for u. Dan menjaga u dan berusaha juga I akan teruskan lagi..Teringat I semasa berbuka puasa tu ( masa gambar di atas )..ada kenalan kami datang n berborak2 pasal alternatif untuk mengubat asma u tu. Macam2 idea kenalan tu syorkan dan both of us masa tu terima  cadangannya, dalam borak2 tu, kenalan tu mengatakan "Doctor hospital ni bukannya pandai pun!". "Better kita cari rawatan alternatif jea" sambung kenalan tu tadi...Nasib baik la I dah makan n perut pun kenyang, kalau I tengah lapar tadi n dia kata cm tu,.for sure I koyak2kan dia cm kertas jea!..But still I kata pada kenalan tu tadi.." Rasanya apa u kata tadi tu tak betul. Sesiapa saja kalau sakit, tentu Hospital la tempat pertama di tuju sebab nak berjumpa dengan Doctor". " Sedap jea u kata doctor tak pandai..kalau dia tak pandai maksudnya ibubapa doctor tu pun bodoh la yea?" Penat makbapa dia org berkerja,mencari rezeki yg halal, kumpul duit bertahun2, hantar anak2 g universiti belajar perubatan supaya boleh jadi doctor then berharap pula anaknya nanti boleh membantu ramaiiii org.....U dengan senang jea kata doctor semua tak pandai.!! "Jangan sesekali u kata cm tu lagi" sambung I bebelkan kenalan tu tadi..Dia diam jea dan Gee pulak kata ngan dia.." Tu laa. hati2 bila nak cakap benda yg bukan2 ngan suami I ni".."Kan dah kena bebel"..

Ingat, Doctor tu pun Allah yang beri ilmu perubatan yang dia belajar. Ada juga di antara kita kata yg bukan2 pada doctor pulak. Ilmu tu ALLAH yang beri...Jangan kita kata yg buruk apabila sakit atau masalah yg kita hadapi tu tak dapat di selesaikan oleh doctor tadi. Kan Doctor tu berusaha nak baiki apa yg rosak/sakit. Tak sembuh gak, bukan la salah doctor, Allah belum izinkan kita sembuh...MELAINKAN la kesilapan tu datangnya dari kecuaian doctor, aaaa tu boleh kita marahkan dia, doctor tu sahaja..jangan la kita samakan semua doctor cm tu pula..Doctor ni manusia gak, kadang2 ada kesilapan yg tak di sengajakan..

Samada doctor atau pengamal perubatan tradisonal, kerjanya sama jea secara asasnya..berusaha mengubatkan org sakit..Pada I sama sama hebat dia org ni..Apa yg tak dapat di buat oleh doctor kita g jumpa pula pengamal tradisioanal ni tadi dan begitu juga sebaliknya. Kesembuhan tu tak terletak kat tangan mereka ni, ianya hanya datang dari TUHAN sahaja. Yang penting kita berusaha, sebab usaha tu tadi nak di jadikan penyebab agar Allah tu turunkan keputusannya, baik atau tidak di pandangan kemanusiaan kita ni..Pada Allah, tak pernah Allah bagi yg tidak baik untuk kita semua..Cuma kita perlu berhati2 apabila kita berubat secara tradisional, ..yg mengikut Quran n hadis, ok..but kalau bergabung dengan Jin..! tak usah la..Jin ni juga ada cara perubatannya tetapi kita sebagai manusia cukup la kita berubat mengikut kaedah kemanusiaan kita...Dia dia, kita kita...sudah.

Dah meleret pulak cita I ni, dari doctor sampai jin...Nak cita pasal jin ni panjang storynya kang, I tinggalkan dulu la bab tu..Ni berbalik pada doctor..Pada doctor sekelian, harap u guys ni perlu banyak bersabar la sekiranya biasa mendengar complain atau kena marah, Just jalankan kewajiban tu ke tahap yg terbaik. Beri la layanan yg baik juga pada kami2 ni...Dan kita2 ni, bila doctor tu tak dapat nak buat apa lagi, jangan marah2, cari usaha lain. Dan sekiranya doctor tu berjaya dalam usaha menyembuhkan, ucap ler terima kasih..Nak lebih baik, bagi la hadiah pada doctor tu, peluk cium dia!! hahahaha..kalau doctor perempuan peluk lama2 sikit tak pe..bukan apa tanda terima kasih yg amat sangat maksudnya tuuu!!!hahaha hehehehe hohohoho.....Oh ya, bagi yg masih belajar nak jadi doctor ni pula, belajar sungguh2, belajar la kaedah yg terbaik untuk merawat kami2 ni nanti..jangan ambil mudah jea...Semua ibubapa u all sedang harapkan anaknya menjadi seorang doctor pakar yg terbaik suatu hari nanti...Ingat,,penat makbapa tu sekolahkan u guys, harapan org tua jangan di hancurkan.....Jadi la doctor yang terbaik kat Malaysia ni..kalau dah ada Klinik sendiri tu nanti, jangan ler charge mahal2..!hehehehehe...Dan pada kenalan me n Gee tu tadi,,harap jangan la nak merendah2kan doctor kita ni...ILMUnya Tuhan yang bagi..!

I ni biasa la, lain yang nak I update, lain citer mengarut yang keluar...Cmana dari ucapan New Year boleh ke citer doctor n jin pulak..emmm, tak sengaja bercerita ni..Sebelum I membebel tak tentu tajuk ni better I stop dulu, Bila2 ada mood lagi, I akan update lagi,. cita pasal jin nak?.......So guyssss, sekali lagi dari Me n Gee..Selamat Tahun Baru...2013.


66 comments:

  1. selamat tahun baru 2013 buat abg abil dan isteri,,sy tgh search utk buat assignment,,tiba2 tjumpa blog ni n terus melekat kt sini,,buat abg abil,semoga thn ini akan dimakbulkan apa yg abg pohonkan selama ini,,amin,,sikap positif abg mberi inspirasi kpd sy supaya jgn mudah mengeluh dan menyerah sbliknya kita kna cuba hadapi dugaan itu sebaik mgkin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baca blog baca gak..assignment tu jangan tak siap..dan buat yg terbaik....yg terbaik!!

      Delete
    2. ok!Inshaa Allah

      Delete
  2. selamat tahun baru abg n kak gee..semoga tahun baru nie akan memberikan sinar baru dlm kehidupan..insyaallah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa si Intan ni,.jangan lupa jemput kenduri kahwin nanti yea...

      Delete
  3. assalamualaikum a.abil n k.gee... salam tahun baru 2013 dr nurul.. semoga 2013 akan lebih baik dr sebelumnya... ape y terjadi 2012 n thun2 sebelumnya.. buang y keruh ambil y kernih...ape y xsempat d laksanekan 2012 kite laksanakan tahun ini... ( nurul sibuk ujung2 tahun ni a.abil...kikiki~...~)xtnyer punnn.. kwakakkaaa.. nurul ngah prepair senarai d bawah ini.. d antarenye je la..

    * senaraikan ape y patut d buat tahun 2013 nie...
    * nk tambah sorang lg kaaa.. hahahaa.

    harap keindahan cintamu buat k.gee sentiase mekar semekar-mekarnya.. aminnnnnnnnnnnnnnn ya allah...
    " berat mate memandang berat lagi... bahu y memikul..."

    http://www.facebook.com/nurulhanomhazwadilla.mohdghazali

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyAllah, saya selalu buang yg keruh, simpan yang kernih jea ! hahahahaha..kernih jernih..!hahaha

      Delete
  4. hahhaa pjg lebar punya cerita...smpai ke jin plak pg nya. doctor still lg kerjaya yg mulia, yg org respect..but the point pasal cas mahal tu, sy stuju..hahahaha

    hepi new year 4 u n kak gee! semoga ada sinar untuk kak gee tahun ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la tu, kadang2 update mengarut jea saya ni kan...hahaha

      Delete
  5. salam tahun baru abg abil n kak gee...

    kak gee mmg lawa ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oii pengantin,,! siap dah semua persiapan?..

      Delete
  6. Assalamu'alaikum Abil

    Assalamu'alaikum Gee

    Selamat menyambut ketibaan tahun 2013 (yang akan berlalu juga nanti). Semoga tahun ini membawa bersamanya banyak kebaikan buat kita semua khususnya buat Gee. Amin...

    ReplyDelete
  7. happy new year sweet couple! moga Allah sentiasa merahmati encik abil n kak gee.

    eh encik abil pun dikira doktor apa.merawat isteri tersayang <3

    ReplyDelete
  8. selamat tahun baru kak gee n abang abil=)nurul berharap tahun 2013 tak terlalu sukar untul kita tempuh sbbtahun 2012 nurul banyak juga di uji tapi Allah maha pemurah ada juga rezeki 2012 walaupun banyak tragedi..nurul dah tgk video utube pusat zakat2..so touching..nurul juga bg hubby nurul tgk=)n teringat abang abil kata Allah dah bagi kerja kita kena hadap..insyaallah rezeki itu ada..insyaallah juga nurul ingat kata2 semangat2..semoga kak gee pulih di tahun ini..Allah maha kuasa=)amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setiap tahun Tuhan beri ujian n kerjaNya, so kita hadap n buat elok2..senang kan..

      Delete
  9. salam bro abil....
    dengan berkat limpah rahmatNYA...
    TiranaAduka singgah disini.....

    semoga bro sentiasa dilindungi oleh yang maha ESA dan moga semangat bro tak luntur.....
    kirim salam pada wife bro....TiranaAduka sekeluarga doakan kebahagian Bro mario...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dan juga, sampaikan salam kami berdua buat family bro...

      Delete
  10. Salam, Abil Dan Gee.. semoga 2013 akan membawa lembaran baru yg lebih baik dalam kehidupan kaian, amiinnnn.

    ReplyDelete
  11. selamat tahun baru jugak abg abil . kak gee memang lawa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gee lawa coz abg kan hen..semm hahaha

      Delete
    2. hahahaha . cehh . nak jugakk . haha . yelaa

      Delete
  12. selamat tahun abg abil dan kakgee..moga kasih kalian sentiasa mekar....suka la uolss ni

    ReplyDelete
  13. slamat tahun baru to abg abil n kak gee.. smoga thn baru ni kesihatan kak gee bertambah baik.Amin

    ReplyDelete
  14. semoga tahun baru memberi sinar baru buat Abil dan Gee..insyaallah...

    ReplyDelete
  15. Segala ujian Allah itu ada hikmahnya... moga satu saat nanti Gee akan sembuh dan dapat baca semua tulisan Abil ni... kami semua pun ank tengok Gee sembuh. InsyaAllah....

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum.. saya doakan kak gee cepat sembuh n abg abil a.k.a prof abil akan lebih tabah, kuat, sabar n maintain hensem.. hahaha... selamat mengisi hari-hari di tahun 2013 ni.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengisi hari2 dengan kehen..seman..!

      Delete
    2. Assalamualaikum! I saw the video at pusat zakat seremban around 4.30pm on 31 dec 2012. My number was x47. They were serving x06. Lbut i had iphone to keep me entertained . Then the tv showed your interview... Masyaallah, hebatnya insan ini

      Delete
    3. Hanya menjalankan tugas suami sahaja...

      Delete
  17. Assalammualaikum abg abil n kak gee..selamat membuka lembaran baru 2013..semoga lebih sihat,dan sentiasa dibawah lembayung kasih sayang dan cinta Allah..apa pun yang kita lakukan dan usahakan tanpa izin Allah,maka ia tidakkan terjadi..moga doktor di negara kita melaksanakan tugas kerana Allah dan sebahagian dari ibadat..

    ReplyDelete
  18. Moga 2013 menjanjikan sesuatu yg lebih baik dari sebelumnya.
    Harap segala urusan akan dl permudahkan....aaminn

    ReplyDelete
  19. Muga Tuan terus tabah, ikhlas dan komited dalam menjaga isteri tuan. Izinkan saya pautkan blog tuan ke blog saya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas sokongan di berikan..

      Delete
  20. selamat tahun baru bro..semoga tahun baru ini akan membawa perkhabaran gembira buat bro dan kita semua...amin...

    ReplyDelete
  21. moga tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya..selamat tahun baru utk en abil n kak gee..

    ReplyDelete
  22. Sempat lagi ke nak wish? Selamat Tahun Baru untuk Abil dan Kak Gee. Semoga yang baik2 semuanya milik anda selamanya. Amiin.

    ReplyDelete
  23. selamat tahun 2013. semoga tahun ini lebih baik dari tahun yang kita lewati semalam. In sya Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Abil & Gee,
      Selamat tahun baru juga dr akak. Hasrat akak untuk kuruskan badan belum lg tercapai setakat ini, selalu berakhir separuh jalan. Org lain ramai yg dah berjaya. Harap2 thn ini akak berjaya...
      Abil & gee jgn putus asa...akak doakan gee sihat spt sediakala. Gambar abil post mmg cantik Gee. Abil, agak2nya apa yg berlaku pada 'dunia' gee ketika ini?Ya Allah kau permudahkan lah insan yg saling sayang menyang inj.

      Delete
    2. Apa yg sedang berlaku kat dunia Gee ni, Tuhan jea yg tahu..

      Delete
  24. Tahniah....atas semangat yang waja dan ketabahan Abg Abil. Bila baca post ni saya selalu bayangkan yang Kak Gee adalah seperti dalam gambar, macam tu lah dia sekarang sihat dan cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sentiasa Gee ni cantik jea di mata saya...

      Delete
  25. insha allah dgn kuasa ALLAH S.W.T kak Gee akan sihat semula.Aminnn.

    ReplyDelete
  26. Assalammualaikum,

    lama tak singgah sini...Abil dan Gee...Selamat tahun baru yer. Saya doakan yang terbaik buat korang berdua.

    ReplyDelete
  27. slamat tahun baru Abil n Gee... moga dgn kasih sayang dan perhatian yg melimpah ruah drp Abil, kesihatan Gee akan bertambah baik




    ReplyDelete
  28. Ha,..ha... pada penilikan OKje ni (chewah... ) Prof Ustaz ni memang pandai menuliskan... dari gaya penulisan, gaya bahasa...tengok ajelah betapa panjangnya tulisan ni kalau SPM dah dapat A plus plus ni...he..he...

    Apa pun mana lagi kita nak luahkan ye tak... dengan penulisan sahajalah.... sekurang-kurangnya interaksi alamaaya ni membantu menceriakan Prof Ustaz...

    ReplyDelete
  29. salam 2013 buat en abil.n k.gee..btul apa yg en abil ckp..sokong 200%.hehe.yg pnting kta usaha yg mna baikkan.moga k.gee cpt smbuh..amin

    ReplyDelete

Followers