Saturday, 5 January 2013

Letak Tangan di Dada...

Assalamualaikum Dear..Wanginyaa lepas mandi u ni..
Assalamualaikum u guys...Cuba bau ketiak tu wangi tak!?


Baru lepas mandikan u. Wangi dah. Biasanya semasa dok kemas2kan u lepas mandi tu I akan cerita segala berita terkini pada u. Prihal keluarga, prihal keadaan u, tajuk2 utama khabar hari tu n macam2 lagi la...Sambil2 bercerita tu, seluruh badan u I sapukan lotion, tukar tracky yg kat leher u tu, sikat rambut...oh ya, next week I akan gunting rambut u, agak panjang dah tu..

Today bercerita pasal tahun baru 2013 dah ni Dear. Masih kita dalam bulan January, masih kita dalam bulan Safar...Tak lama lagi Rabi'ul Awal, antara bulan yg di tunggu2 oleh semua org coz 12 Rabi'ul Awal ni tarikh Birthday Nabi kita. Rasulullah s.a.w... Banyakkan lagi, tambahkan lagi selawat dan salam kita ni yea Dear. Kita bila sayangkan Nabi, kita buat la persiapan awal untuk menyambut 12 R. Awal tu nanti. Lapangkan waktu tu, hadirkan diri sambut Maulud Nabi. Sekiranya bulan yang sama kita ada majlis2 lain selain dari Maulud Nabi, sebaik2nya kita dahulukan/utamakan Majlis Rasulullah ni dulu, lepas tu baru la majlis kita. Kadang kala I tenguk ada yg buat majlis kahwin pada tarikh tersebut. I tanya tuan rumah, "Dah raikan majlis Nabi dulu ke belum?"...kata tuan rumah "Lepas majlis ni, kita sambut la."..Hiba rasa I bila dia kata cm tu..Cmana la kita nilaikan Nabi kita ni. Bila di tanya, sayang Nabi tak?..Sayangggg, jawabnya..Sayang apa ni kalau tak sambut Rasulullah dahulu.!!..Dear, isteri kesayangan saya, ingat pesan I ni..Dahulukan Majlis Rasullullah sebelum u nak adakan apa2 majlis pada bulan Rabi'ul Awal ni yea Dear..Ini pesan I. Jangan sesekali awak "langgar" Rasulullah.

Dengan Gee ni dulu, kalau both of us g jalan jauh, dalam keta selalu gak I dok bercerita tentang Nabi kita ni. Mulanya I start dengan bertanyakan Gee soalan asas. "Bila Nabi s.a.w. kita di lahirkan?"..Siapa nama ibubapa Nabi?..Berapa org adik beradik2 Nabi, Rasulullah anak yg ke berapa? Siapa datuk, siapa bapa saudara Nabi?..Siapa isteri pertama? Namakan isteri isteri Nabi?..Berapa umur Nabi di angkat sebagai Rasul, bila wafatnya Nabi s.a.w.?....Setiap soalan di jawab I hadiahkan u RM10...Gee pun beriya2 la menjawab (suka dapat duit rupanya bini aku ni!!)...Sampai part nama2 isteri Nabi, Gee tergagap2..I kata kat Gee." Kalau u tak dapat jawab, I akan kahwin lagi satu!!"..Terus Gee tumbuk perut I..hahahaha " OOO cari alasan la ni yea!!" kata Gee..I gelakkan dia..Dear, u kalau benar sayangkan Nabi, u harus tahu sebanyak banyaknya prihal Nabi kita ni. Jangan setakat cakap kita sayangkan Nabi, tapi prihal kepribadian Nabi kita tergagap2 lagi. Apo namo eh sayang tu. Ngabih kan boreh yo!!..Kita semua ni mesti nak tahu,.Tak kenal maka tak cinta la..Sekiranya soalan2 asas tu kita tergagap2 nak jawab....Rasa2nya lepas tak kita jawab soalan kubur nanti??!..Cuba letakkan tangan kanan kita kat tengah dada kita, then tanya diri tu,... "Benarkah aku betul2 sayang dan cintakan Nabi?.."..... (cuba ulang semula soalan tu).. Then I tanya Gee, "Berapa umur awak sekarang?".."Macam la u tak tau." kata Gee.." baik la, dalam umur u yg dah banyak ni,..Berapakah hadis Nabi yg u hafal?" "Cuba sebutkan 10 jea dari jutaan jutaan hadis2 Nabi kita."...10 sahaja.,boleh,, hafal? Gee sebut 3 atau 4 sahaja...pas tu Gee tenung muka I. I kata kat Gee, "Awak baru sahaja buat saya rasa bangga memperisterikan awak! Sekurang2nya ada hadis yg awak hafal dalam dada awak tu.." Senyummm Gee bila I kata cm tu kat dia.."Nanti malam I nak kena check dada  u tu, tgk sahih tak hadis tu"! " Tu gatal namanya!!" jawab jea sambil cubit I..hehehehehe..

Kita ni makin meningkat umur, sepatutnya lebih banyak hadis Nabi yang kita perlu tahu. Cm kita sayangkan pasangan kita la. Kita tahu prihal diri dia, keluarga dia, saudara mara dia, sahabat2 dia..Sejarah pasangan kita..Ni bila tanya siapakah sahabat2 Nabi yang 4 tu, ikut susunan?. bila jawab..emm berterabur. Siapa nama isteri Nabi yg terakhir ikut susunan, kita jawab Siti Aisyah!! Aduhhhhh..kang kata bodoh kang, marah!..Cuba nyanyi 1 lagu Meher Zain..5 lagu kita hafal !..Tu belum lagi dengar lagu sambil nangis2 ! Dengar cerita Nabi patah gigi dalam Perang Uhud tak nangis pulak!..Nak wafatnya Nabi, Nabi sebut "UmatKu UmatKu"..Betapa agungnya rindu dan kasihnya Nabi pada kita, walaupun Nabi tak jumpa kita lagi masa tu...Kita ni nak sebut 1 hadis Nabi pun terhegeh2 !! Sebut selawat pun malas. Berapa org antara kita yg berselawat 100 kali sehari dengan rasa kasihkan Nabi, berapa org? (Bukan semua org ler, segelintir jea )..Pas tu ada hati kata 'Saya sayangkan Nabi'...! mabuk ke apa?!..Sebab tu I kata tadi, cuba letak tgn di dada then tanya..Aku sayang ke Nabi ni?..

Dear, bukan I mengecil kecilkan u, tidakk..Hanya untuk mengingatkan u, supaya jangan lalai dari kasihkan Nabi s.a.w.  setiap hari, itu sajaaa....Kalau kita nak mohon doa agar Allah percepatkan, kena la kita benar2 sayangkan Nabi kita,,kan Rasulullah tu  KEKASIH ALLAH...KekasihNya kita sayang, takkan la Allah tu nak mempersia2 kita..betul tak?..Ok la Dear, I berharap Nabi pun sayangkan u pada waktu ini, dan moga Kita berdua ni dapat la syafaatNya di sana nanti..InsyAllah yea Dear...InsyAllah..Ada syafaat tu, terlepas gak kita dengan keadaan hura hara akhirat nanti...eeee takut!!

Setakat ni dulu la update warkah ni Dear, penat dah menaip...U guys plan2 la masa untuk sambut Birthday Nabi kita nanti, tak lama lagi, 24 january ni...Terasa nak makan ikan bakar kat Umbai Melaka tu pulak ni..sedapppp....ada yg nak belanja tak!? ciannn I.. hehehehe....ok Dear, ok Guyss, see u later...cau cincau..emmm campur ngan durian crepe!!!! hahahaha hehehehe hohohoho....

ops.. ops..sebelum tu...Pada en.2 suami..tolong tanya isteri berapa hadis dia hafal..?....ada masa nanti check dadanya, betul ke?? hahahahahahahaha heheheheehhehe hohohohohoho.....................................................
(Yang belum ada pasangan tu, check sendiri la!! hahahahaha) lupa pulak....hehehehe hohohohoho....




54 comments:

  1. Assalammualaikum abg abil n kak gee,,selamat tahun baru 2013..Nabi sentiasa mengasihi umatnya walau ajal semakin hampir..mengapa kita tidak memberi sebahagian rasa kasih dan kecintaan kepada baginda untuk memperoleh syafaat baginda kelak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebaiknya bagi semua cinta kita kat Nabi s.a.w. jea...

      Delete
  2. thanks for this entry :) kdg2 kita alpa dgn benda2 duniawi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali tu alpa tak pe ler..jgn selalu.

      Delete
  3. hmmm sebak den membacanya. kadang2 manusia ni mmg lupa untuk hal2 macmni.thanks ingatkan kami semua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas ni tak leh lupa lupa lagi..Nanti penghuni di langit pulak yg lupakan kita..

      Delete
  4. as salam... toing !!!! kena batang hidung... adush!!!..dush!"!dush!!...harus la mengulang kaji hati agar tidak tersasar.. thanks bro atas coretan...semoga kalian berdua di bawah naungan ILAHI dan senantiasa di berkati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha dush dush, mesti kaki filem hindustan ni.!

      Delete
  5. Assalamualaikum Abil

    Assalamualaikum Gee...

    Terima kasih Abil untuk catatan santai yang memberikan peringatan mendalam kepada kakcik ini. :)

    Rahmat Ilahi buatmu suami isteri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm Kakcik...santai santai jea sesama kita..

      Delete
  6. assalamualaikum prof abil n kak gee.. :-)
    hehe.. kalau isteri nak check berapa hadis yg suami hafal ok jugak kan? hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 la check, sapa kurang hafal kena bagi RM200!

      Delete
  7. Salam abil san. Jom wt kuiz cinta Rasul. Saper dpt jwp bg hadiah dan saper tak dpt kena bg hadiah lak! Soalan satu, apa sunnah Rasulullah S.A.W yg paling disukai org lelaki!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunnah yg paling di sukai itu adalah...Mengaji Quran!!. aaa bagi hadiah,,!!

      Delete
    2. Hahaha jawapan tu btul tp utk soalan tu kurang tepat ye bro. Jd takde hadiah. Hahahehehihihuhuhoho. Jawapannya, tanya bro2 yg suka tambah 'cawangan'.

      Delete
    3. Jawapan tu betulkan..Kena bagi hadiah gak!..

      Delete
  8. Assalamualikum En Abil & Gee..... mudah2an sentiasa dlm rahmat dan kasih sayang Allah. Syukran atas perkongsian dan peringatan. Memang benar ramai yg mengatakan sayang Nabi. Tapi berapa ramai yg ikut sunnah Nabi, malah ada yang memperlekeh Nabi SAW. Dan berapa ramaikah yg menjadikan Nabi SAW idola mereka? Sama-sama kita check diri dan keluarga kita, buat perubahan di kala bertambah usia. Kerana semakin meningkat tahun bermakna semakin dekat kita ke alam kubur. Berubahlah sebelum kita terlambat.
    Wassalam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm cikgu..mudah mudahan begitu ler kita ni..

      Delete
  9. tetiba ingat lagu anak2 dk selalu nyanyi...
    satu2 taat pada Allah
    dua2 sayang Rasulullah
    tiga3 sayang umi ayah
    1 2 3 saya anak soleh

    ... boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak soleh tu yang taat pada Allah, sayang pada Rasulullah dan sayang pada umi dan ayahnya... bukan sahaja anak kepada pak saleh yer... hikhik

      Delete
  10. peringatan ni.. kene cari hadis dan mule hafal.. moge sya dan keluarge dapat syafaat jugak..

    memang sedih bile tau keadaan rasulAllah mase perang uhud.. dengan gigi patah.. tombak kene pipi.. Allah.. sedihnye.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siapa nama wanita yg mempertahankan Nabi s.a.w. masa perang Uhud tu?..teka, teka...

      Delete
    2. Ustaz! Den tau, namo eh Nusaibah binti Ka'ab kan. Boto kan. Tak dapek hadiah bosar, kocik pon takpo. Den tak kisah do..

      Delete
    3. Mana ado syarat nak bagi hadiah..hahahaha

      Delete
  11. Memang sedih bila orang buat majlis gilang gemilang masa Maulud Nabi, sedangkan masjid lengang. Err...kalau hafal hadis dalam Bahasa Melayu, lulus tak?

    ReplyDelete
  12. Kalau hafal dalam bahasa Melayu Allah sayang..hafal dalam bahasa Arab, Allah Cinta..

    ReplyDelete
  13. kompom hafal time anak nak pekse..tu pon sebab buat revision sama2..In shaa Allah, ingat cuma bila kena sergah terus gagap!!
    jom ikan bakau Umbai!! ;)

    ReplyDelete
  14. as-salam..
    perkongsian yg menarik
    in shaa Allah sentiasa doakan yang terbaik utk umat Nabi Muhammad ;D

    masak apa utk kak g tengah ri ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gee minum susu n air zam zam sahaja..

      Delete
  15. hehehe..saya ni banyak tentang nabi yang saya tak tau.. nak kena banyak membaca kisah2 nabi kita ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro, kita lelaki ni kena hebat bro. Sentiasa letak Nabi depan kita...

      Delete
  16. Sentiasa jadikan Rasulullah idola.. terutama akhlaknya. Bukan mudah nak capai tahap tu. Salam buat sis Gee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang susah la kan, coz Nabi tak de depan kita..

      Delete
  17. slm abg abil yg hen....sem...hehe :)

    hrp sihat brsame kak gie...
    smoge kak gie kmbli sihat..

    abg abil si doktor cinta..
    rase mcm nk tny satu soalan cinta...

    klu kte rase mnyesal dgn rltionship kte skrg ap tndenye??
    sy blum kawin tp tga brcinta..
    tp da bbrape kli rase nyesal dgn hbgn ni..
    sy rase sy lbih bnyk mngis utk dy bbrbding bhgia...
    hurmmmm....
    sbb rase cinta j bwt sy brtahan smpy skrg..
    prlu ke crik yg lbh baik??
    mgkin yg boleh bhgia kn sy??


    p/s : sgt jealous bile dpt bygkn btape cintenye abg abil dkt kak gie...

    wslm abg abil dan kak gie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanya hati tu betul2, benarkah kita menyintai org tu? Sekiranya kita benar tidak cintakan si dia dan kita masih teruskan bercinta cm kes awak ni..emmm pilih la yg membahagiakan..Menangis untuk seseorg yg bukan lagi suami/isteri kita..rasa2nya sesuai ke..?

      Delete
  18. Assalamualaikum abg abil :-)

    1st time masuk blog abg abil nie. sebab ade terbace dalam paper tentang blog
    "warka buat isteri".. tentang pengobanan seorang suami pada isteri.. saya teringatkan arwah kawan saya yang dah pergi meningalkan kami semua bulan 11 tahun lepas dalam usia baru 23tahun. akibat penyakit barah rahim. arwah pun ade blog jugak dan arwah jugak la yang mengarang setiap entry dalam blog.. menceritakan liku2 kehidupan dari mendapat tahu beliau sakit hingga la bulan2 terakhir pemergiannya.. btw saya doakan akk gee cepat sembuh & saya akan meneruskan memebaca dalam blog nie :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqq, luangkan masa di blog kami ni..tq tq..

      Delete
  19. Ha,,ha... lawaklah Prof Ustaz ni.... terasa I tau....macam tak hafal je...hu..hu... kena google hadislah pulak lepas ni asyik merayau kat Warkah buat isteri je.... baik menghafal hadis....he..he...

    Lepas tu nak suruh hubby cek hadis! he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elok cm tu hafalkan then en suami tolong2kan..hahahha

      Delete
  20. muhasabah diri..selawat keatas nabi tu patutnya setiap hari tu biarlah wajib ada kan selepas solat fardu..inshaallah moga kita semua.mndpt maanfaatnya dan k.gee cpt sembuh.amin.

    ReplyDelete
  21. Terkesan dengan tulisan En. Abil....In shaa Allah akan terus memperbaiki diri ke arah kebaikan.

    ReplyDelete
  22. As salam..satu warkah yg sgt baik utk kita renung2kan..Banyak2kan selawat ke atas junjungan nabi Muhammad saw...Semoga kita semua dilindungi olehNya...May Allah bless us..amin

    ReplyDelete
  23. ingat- mengingati.. semoga ada ganjaran untuk Abil, terima kasih Abil ;-))))

    ReplyDelete
  24. ANAK PENOREH GETAH......KEDAH13 February 2013 21:45

    INGAT MATI....JANGAN MALAS KAN?

    ReplyDelete

Followers