Friday, 23 August 2013

Part 2,,Gee ISTERI I...

Assalamualaikum U guyss....kembali semula mendengar bebelan DIM ni...



.Arwah Isteri Lelaki sebelah tu  ...............  Suami pada org sebelah 

.Sampai mana dah kita gosipkan arwah isteri saya tu..emmmm.......Fauziah Muhamad nama yg di beri, bertemu jodohnya bersama Abil Fikri Ahmad....13 march 09 tarikh kawen,, 22 june 2011 arwah jatuh sakit,, n 2 april 2013, Allah menjemput Gee semula......Bila tarikhnya kita berjumpa semula Dear..?? Tak tau lagi...InsyAllah, berjumpa semula untuk menyambung kisah cinta kasih sayang suami isteri....U guys doa doakan la akan kebaikkan kami berdua ni yea,,InsyAllah..



Satu pagi masa bangun dari tidur, (Gee masa tu pun dah bangun)..I terperanjat besar sampai jatuh dari katil..!! " Eh, kenapa darling!?" (Gee panggil I darlinggg.emm )..Sambil mengucap I kata.." Tadi I ingatkan I tido dengan seorang Bidadari bila I toleh tengok wajah u Dear." hehehehe.."Punya la lawa Isteri saya ni rupanya, biar pun belum kemas n belum mandi lagi!!".......""eeeee..tak habis habis awak usik lagi saya ni!" kata arwah Gee dulu..Terus dia pun buat buat jatuh katil..tapi atas badan I..masa tu berat Gee dalam 75kg!!.."Mak oii!! ini isteri saya ke atau Dugong!!"..hahahahaha gelak kami berdua,,kita sambung borak borak bawah katil jap sebelum solat Subuh..Biasanya usikkan gitu pada cuti kerja jea..

Seperti I katakan dlm entry yg lepas lepas, Tiap Sabtu kita akan lunch di Cozy Conner Great Eastern tu..Sambil lunch la kita berdua selalu berbincang pasal hubungan kita suami isteri seminggu yg lepas..kalau2 ada kurangnya, kalau ada silap2 kita ni, mana patut di perbaiki, mana ya patut di tambah sedikit demi sedikit....Bincang pasal hal kerja masing2, bincang pasal Financial kita..gitu la tiap minggu..I ni suka berbincang, Gee pulak seorg yg pandai memberi cadangan. Kita ni, ( termasuk U guys la.) kita rajin rajinkan berbincang suami isteri, COMMUNICATION cukup penting dalam hal rumahtangga ni..Tapi pilih la masa dan hari yg sesuai, masa santai santai dan pasti kan mood u guys tu lapang...Jangan mood tengah tak elok u guys ajak pasangan berbincang..tak jadi apa nanti..Bagi yg nak berumahtangga tu, pastikan beritau pasangan masing2 untuk adakan hari berbincang ni, seminggu sekali ke, atau sebulan sekali...Jangan dok bacaaa jea Warkah ni..BUAT!!!.

Kat mana citer Gee tadi..aaa....Lepas makan tu..emm apa lagi, Gee memang ajak g shoping la!! shoping shoping shoping!! Kegemaran Gee..dia sukaaaa beli kasut tiap tiap minggu!! murah ke mahal ke dia tak kisah, asalkan hatinya pekenan dia beli...yang I ni pun suka layan Gee shoping..I yg selalu pilihkan mana yg sesuai buat arwah ni dulu, samada kasut ke atau pakaiannya, terutama kalau g bahagian pakaian dalam wanita!! hahaha lagi lama la I belek2 n suka ketawa sambil belek2 g string tu!!hahahaha...Sama sama kita tengok, tak la boring gitu..Ni kadang kadang I tgk, isteri pilih baju, suami duduk baca paper..aduhhhhh...tak syok la cm tu! sama sama keluar, sama sama la lunaskan jadual santai2 tu..baru la stimm!! eh, eh, silap silap perkataan..Baru la SYOKK!! hehehehehe sorry aa, silap eja lagi....

Sekiranya I n Gee tak shoping, kita akan jalan2 g Muzium, g Zoo atau tempat2 yg sewaktu dengannya..spend time together gether uuu!! jalan2 peluk peluk, pegang pegang tangan..syokkk!!!..Bukan selalu kita buat gitukan, hari hari biasa both of us sibuk kerja, malam pulak Gee masak la, kemas baju kerja la, kita ke Masjid ke...hari hari biasa kita sibuk, so weekend hari I n Gee pulak..Tu la dia gunanya suami isteri..Tempat kita berhibur hati kan..Tu la namanya HADIAH dari ALLAH.....Dan dengan arwah ni I elakkan diri dari menipu dia, walaupun hal hal yg kecil..Ada apa2 I akan terus beritau Gee..Handfon I pun selalu I suruh Gee pegang atau jawab...Kita suami isteri ni WAJIB ada kepercayaan pada pasangan masing2....Suami kita, Isteri kita, tak perlu sorok apa2...Melainkan perkara yg kita tak beritau tu boleh mengundang fitnah besar atau kemudaratan yg besar..Kita diam jea, tak perlu bagi tau. Tu takpe, selagi ianya mengikut syariat, InsyAllah..

Oiii!!! panjang dah I taip ni..dah dah dah..sampai sini jea dulu..esok esok sambung lagi...patut la rasa penat jari ni..OO yea, 20 oktober ni U guys boleh la jumpa I di UITM Shah Alam..nanti I akan updatekan sekali pasal Talk I ni yea...Nak Asar dah n I pun nak ke pusara Gee ptg ni....Terima kasih pada semua yg sentiasa mendoakan Isteri I tu yea..dan jangan la lupa doakan kebaikkan buat I sekali....TQ n SEE U GUYS....mmmuuaahhh!! hahahahaha hehehehehe hohohohohoho......

103 comments:

  1. semoga roh d tempatkan dengan orang2 yg beriman.. tabik sama suami yang menjaga si istri..

    ReplyDelete
  2. Your life story is same like my.... :D how I can live without my love....

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum prof.. hehe.. ooo, nk dtg UiTM Shah Alam ye? tempat saya bermain2 tu.. hehehe.. bleh la jumpa nnt kalau ada rezeki.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooo tempat bermain main yeaaa...ooooo..org suruh belajar dia main main..ooooooooooooo

      Delete
    2. Alamak, prof dah marah! LARIIIIIII!!!!!

      Delete
  4. Alhamdulillah makUsu dpt lg ilmu yg baik dari Abillll.......betul lah, kita patut amalkn sikap begini pd pasangan masing2 supaya lebih akrab dn lebih menyayangi dn tk cepat lupakn pasangan serta tk menyalahkn psangan dgn menunding jari akn kesalahan pasangan kita...moga kasih sayang Abil pd arwah kak Gee berterusan hingga ke akhir hayat....aminnn.

    ReplyDelete
  5. yeah..arwah kak gee bhgia dpt abg bil.suke iman tau.iman nk tgk bakal suami plak bgn tidur chantek x?tapi kan pakar motivasi kata kalau nk tahu kecantikan pasangan, tgk waktu dia bgn tidur hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kecantikkan pasangan kita tu, hanya kita yg nampak..

      Delete
  6. kalau abang abil tulis novel mesti laris.. :D

    ReplyDelete
  7. senyum dlm sedih bila baca entry ni..
    senyum sbb u had all those sweet memories with her
    sedih sbb now abil terpisah dgn gee...di dunia fana ini...
    Insya Allah..bila tiba masanya...one sweet day gee & abil akan bertemu semula di alam abadi...kita semua akan ke sana pun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabarrr jea ni..tunggu la bila saya jumpa Gee lagi!!emmmmmm..InsyAllah..

      Delete
  8. maaf sy pembaca baru n3 ni...nk tye la DIM tu apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry..on b half bole kan ;-)

      DIM = DUDA IDAMAN MALAYA

      Delete
    2. Tqq deena...Tu gelaran yg di beri oleh pembaca2 blog ni..

      Delete
  9. rasenye mcm 1 dlm 1000 je lelaki MELAYU yg mcm bro Abil ni...:-)

    ReplyDelete
  10. Sweeeetttttt sangat.... ;)

    Moga arwah dicucuri rahmat....

    ReplyDelete
  11. alhamdulillah..mungkin kak gee tak terpandang di depan mata namun ia tetap subur di mata hati..terutama pada DIM..always..

    ReplyDelete
  12. semoga arwah bahagia dan tenang di sana...in shaa allah...
    suami yang sangat2 memahami En Abil ni..semoga perjalanan hidup En Abil diberkatiNYA..terima kasih khowledge sharing ni..amat berguna untuk pasangan2 berkahwin ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih n terima kasih, doakan arwah Gee..

      Delete
  13. assalamualaikum abg abil. selamat hari raya.

    lama xjmp. nway, how i wish me & husband also like u & arwah kak gee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..Selamat Hari raya..ingatkan nak jemput opeh house! hahaha

      Delete
  14. kalau dah siap novel nya, pls cpt2 uwar2 kan ya, saya nak beli...saya nak baca....saya nak menghayatinya.

    ReplyDelete
  15. beruntung arwah akak fauziah dpat suami mcam abg abil..

    ReplyDelete
  16. Woww...It is really amazing =) Best jer gitu..

    ReplyDelete
  17. smga arwah dicucuri rahmat keatasnya........ sikap en abil sama mcm hubby sy...Alhamdulillah n kisah2 en abil sll sy share ngn hubby smoga djdikan panduan kami yg br bgelar suami isteri.. selamat hari raya dr sy n hsband :)

    ReplyDelete
  18. Saya pulakkan bg bil kalau shopping barang anak2 mesti dgn Mr H tapi kalau barang saya, saya prefer sorang2 bukan apa kang dia akan ikut tapi nanti dia bebel dah lum... ok tu sbb saya cerrwet hehehe selamat hari raya

    ReplyDelete
  19. smga kbahagiaan abg abil n arwah kak gee sblm ni b'kekalan hgga d syurga..n b'tambah2 bhagia lg..Amin (eja)

    ReplyDelete
  20. dpt rasa bhgia yg arwh gee rasa..Alhamdulillah bhgia hdup dpt suami pnyayang,suami sya pn mcm abil pyayang,pyabar,ckp x pnh tinggi suara dgn saya n ank2.bkn susah nk dpt pahala dlm rumahtangga kan!!!SALAM AIDILFITRI N AL FATIHAH UTK ARWAH GEE..

    ReplyDelete
  21. arwah Gee mmg cantik orgnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooooooooooo sangat sangat cantik dan lawa orangnyaaaa,,,,

      Delete
    2. Ada beza ke cantik dan lawa? Cer xplain kan DIM. Tak paham ni.

      Delete
    3. Cantik pada wajah n keperibadiannya, lawa pada keseluruhannya..

      Delete
  22. Seronoknya baca... rasa mcm boleh visualkan cerita En. Abil dalam otak.. Jeles ni.. Harab saya bertemu seseorang yg mcm ni... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minta ler pada Tuhan selalu..nanti dapat la.

      Delete
  23. very touched by the story of true love between abg Abil and k.gee hope there she awaits her lover.. :)

    ReplyDelete
  24. kak Gee bahagia hingga akhir hayatnya di samping abg Abil

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la tugas suami isteri..membahagiakan pasangan masing2 dlm apa jua keadaannya..

      Delete
  25. tak tahu nak komen apa... tapi itulah... :)

    -NP-

    ReplyDelete
  26. Salam lebaran Abil, selamat hari raya. Raya sorang2 ke? eh..tanya pulak, mana tau kan...raya dah ada org kedua? Apa yg Abil buat dgn Gee tu selalu kami praktikkan. Kami suka shopping sama2, pilih kasut dan baju kena ada dua2 org. Kakpb pula suka ikut pilihan suami. Kalau dia tak berkenan dan kakpb tak dpt apa yg kakpb nak, tak kisah. Bukan selalu begitu. Kalau bercuti mmg boleh mengeratkan hubungan suami isteri. Dlm setahun wajib 2 atau 3 kali kami bercuti.

    Err...beli kasut tiap2 minggu? kakpb suka sgt dgn kasut tapi apakan daya, encik suami tak izinkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalkan dapat selalu bersama walau ke mana pun, tu la yg seronoknya..

      Delete
  27. uitm shah alam? ofiz ai tu. boleh la jumpa nanti. nanti update yer :)

    ReplyDelete
  28. haaaa.... UITM shah alam... bile tu bile????????????????????????????????? nak pegi sgt2 dgr talk kanda tu... slalu bace je.... ni nak dgar pulak.... update cepat2 tau....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeaaa..nanti kanda beritau n update di fb kanda tu yea dinda..Last Saturday jumpa sorang blogger di Klang yea..tu la dia PA kanda.

      Delete
    2. HA'AH... die mule2 tegur dinda kat setia city mall... mase tu dinda tgh dating ngn suami... hehehehe... die knl kan dri die PA en abil.... dinda pn "OOOOOOOOOOOOOO"... HEHEHE... die ade tnjuk gambar kat kanda ke????

      Delete
    3. bkn siap tunjuk gambar....wassap terus...katanya PA kan...
      salam perkenalan keyla....
      acaner dengan result?everything ok??

      Delete
    4. haaa... dia dh mai dh... hehehehehe...... salam perkenalan jugak.... result belum lagi.... may be ari ni jumaat nk p ajak suami cek... mudh2an ade rezeki nye....

      Delete
  29. Uitm Dihatiku..hehehe..kwn2 bekas2 alumni Uitm jom terjah time DIM dtg sana! I n my Darling pun wt masa ni buat cm en.abil n arwah Gee jugak. Memang terasa nikmat n kebahgiaan umahtangga kalau kita saling appreciate each other kan. Tu yg heran yg dok pukul istri or anak2 tu naper la ek? Kalau kita selalu ingat kesudahan kita nanti tetap ke sana, br kita akan amat2 hargai semua disekeliling kita...oo teringt nk tanya en.abil tak wt open house just for kwn2 warkah ni ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyAllah hari haji nanti buat la open house tu..

      Delete
  30. bila baca blog nie, sgt2 tersentuh. ya Allah. kak gee sgt bertuah dpt husband mcm abg abil. semoga Rohnya dicucuri nd dirahmati Allah.

    ReplyDelete
  31. Bahagianya arwah isteri en abil hingga ke akhir hayat...betapa beruntungnyer dia mendapat suami mcm en abil..kalaulah semua suami mcm en abil....pasti tiada hati isteri yang kecewa...dugaan yang kita terima berbeza..sabar..pasrah dan tawakal menjadi peneman setia..wish u gud luck n hepy always..

    ReplyDelete
  32. kalo somi isteri dok bersama ley la gitu..yg separate? weekend husband? somi askar/polis bertugas luar negara? camne lak? kehidupan masing2 x sama..ada masa kita 'rindu' ianya tiada disisi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Then bila berjumpa tu cuba aturkan jadual istimewa bersama walaupun sebentar saja..

      Delete
  33. Tu kalau lom ada anak bleh le. Kalau da beranak pinak ramai, terutamanya masih kecil2, nak dok dekat je mula la anak buat perangai. Buat2 muka la. Buat nangis2 la. Pasal dorang jeles bila tgk ayah n mak dorang mesra2 gitu. Tak caya, cer tanya kwn2 yg da anak ramai. Nk dok rapat2 time dorang da tido le jawapnya. Time makan pun kena gilir2. Tu yg kalau suami tak sabar, asyik nk marah2 je pasal layanan istri da mula kena pe2 hal berkongsi ngan anak kan. Padahal sebenarnya melayan karenah anak2 ni walau nampak serabut tp seronok kalau sama2 main peranan. En.abil memang bleh wt cmtu bcoz of their situation, dua org jek n of coz bleh g mana bebila, nk wt pe2 anytime. Yg cm cerita td, kena time n suasana sesuai..kena lak kalau ada adik ipar dok skali ke kan. Nk wat yg 'extra' dpn adik ipar, dia lak yg malu atau berbulu mata tgk. Hahaha.. So ikut kesesuaian keadaan umahtangga masing2 betul tak Abil?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul ke saya tak de anak anak...?? pilihahan n cara caranya di tangan anda...

      Delete
    2. Abis tu ada anak ke? Memang la pilihan n cr2nya pd diri sendiri yg lg tau. Itu nk bgtahu yg cr bg org2 yg da ada komitmen n tjwb lebih la. Mcm awak dok umah kan bedua n belum ada anak..ikut yg I dok baca dan paham camtu le kan. Yg I tak stuju depa ni dok pulun nk ikut hang punya stail sampai mcm ada yg nk compare laki depa dgn hangpa. Awat lagu tu? I pun suka stail hang tapi tak la sampai semua nak tukaq ikut la masing2 punya stail kan.

      Delete
  34. sweeet je bila baca cerita abg DIM ni...kekadang menyentuh perasaan. ROmantik pun ia.. mesti rindu saat2 itu kan bang?..
    Al-Fatihah buat arwah Kak Gee...

    ReplyDelete
  35. suka baca blog ni..pilu pun ada gak...harapan ana agar DIM ditemukan dgn teman baru yg sama pandai bergurau dan loving ever after supaya setidaknya terubat rindu pada arwah gee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo leh terubat kalau gitu yea..emmm nanti saya cari la..

      Delete
  36. haaaa.. part yg kasi isteri pegang handphone tu saya paling setujuuuuuuuu.. Tapi rasanya tak ramai para hubby yg sanggup berikan isteri even pegang hp diorang walau dlm 2 minit sekali pun.. hmmmmm malam ni nak cubalah godek2 hp hubby saya time dia tido.. hehehe

    ReplyDelete
  37. hoho hehe hihi..:)), nak cakap apa ye?

    ReplyDelete
  38. hoho hehe hihi..:)), nak cakap apa ye?

    ReplyDelete
  39. rindunya kan... tak terkira... sehingga setiap detik masih segar dalam ingatan...
    20 oktobober tu hari Ahad... kalau sempat boleh le ker sana :D

    ReplyDelete
  40. rindunye bile orang da takde.. macam fifi rindu arwah mama.. tiap kali teringat.. mesti kirimkan doakan abg abil..

    ReplyDelete
  41. suka baca n3 ni,,,, byk pengajaran nyer dalam n3 yag bersahaja

    ReplyDelete
  42. Menitis air mata saya bila baca kisah DIM ni sbb saya fikir dah tak wujud lagi lelaki macm DIM yg sgt ikhlas..penyayang dan setia pada isteri tercinta.....ape pun camtu la adat org pisah mati mmang banyak manisnye dan baiknye berbanding org yg pisah hidup ni lebih byk buruk dan pahitnye....syabas buat DIM kerana berjaya menjadi suami yg tabah dan penyayang hingga hujung nyawa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya terlalu ramai lagi suami yg penyanyang di luar sana kalau nak dibandingkan ngan saya ni yg biasa biasa sahaja..

      Delete
  43. lama saya xke sini...bila tgk mr abil kt tv3 baru2 ni...baru la teringat blog mr abil...hr ni br dpt kesempatan itu...sweetnya bila baca....sentiasa simpan azam..bila kawin esok..nak buat amalan2 gini dlm rumah tga...apatah lagi jika kedua2nya selalu out station..yg baik ambil tauladan...tq mr abil :)

    ReplyDelete
  44. bertuahh arwah dapat abil fikri ahmad :)salute ~
    takan uitm shah alam je, poli shah alam singgah same :) hee

    ReplyDelete
  45. DIM...bagus tu mmg patut gitu pun kehidupan berumahtangga....
    Tapi mungkin u hanya sempat 3-4 tahun je bersama... Kalau dah ada anak pinak dan usia perkahwinan yg lagi lama, mungkin akan lain jugak caranya...
    betul tak!

    ReplyDelete
  46. Assalam..sy br tgk tv alhijrah ari ni 16.9.2013.tertarik dgn tajuk dia pemaisuriku......tahniah untuk en. Abil....mudahan dipermudahkan semua urusan en.abil....

    ReplyDelete
  47. sy pun br tgk dia permaisuriku di tv al-hijrah td..sgt menyentuh hati..tahniah en.abil dpt menjaga k.gee dgn baik:)

    ReplyDelete

Followers