Thursday, 22 August 2013

En Abil, cmana, bagaimana..apa.....

Assalamualaikum U guys....


Salam Syawal n I tahu u guys masih merayakan Aidilfiri ini...Banyak undangan open house I terima untuk hujung minggu ni n minggu depan..Pada yg menjemput I tu, InsyAllah I will try my best ke rumah U guys nanti yea..dan terima kasih menjemput..tq tq tq..

Selepas siaran 'CeritaKu" di tv3, ramai yg menghubungi I ucapkan takziah, menghadiahkan Al Fatihah untuk Arwah Isteri I...n macam2 lagi lah ucapan2 yg I terima..yg buat I tersenyum pun ada!! hahhaha..."En. Abil, apa amalan yg en. amalkan sehinggakan en. amat tenang sekali menghadapi situasi gitu?".. "Apa keistimewaan arwah ni dulu yg buatkan en. Abil sanggup berkorban menjaganya, boleh tak en. sharekan pada kami semua?"... "Bagaimana boleh en. harungi keadaan sebegitu selama menjaga isteri en..?"..Dan banyak lagi pertanyaan yg hampir sama dengan dialog2 tadi.....emmm..

Sebenarnya, jawapan untuk semua itu U guys akan dapat tahu kiranya U guys meluangkan masa membaca blog ini dari mula..semuanya termaktub di dalam Warkah Buat Isteri ni..U guys boleh baca melalui blog ini atau ke fb I tu..Dana Sinar Fauziah...I hanya ada 2 rangkaian ni jea..Blog n fb...Untuk ringkasan jawapannya gini....1. I menjaga arwah ni dulu kerana ALLAH..Allah yg bagi ujian / kerja ni, so wajib I lunaskan sebaik mungkin...2. Kerana I umat Rasullulah s.a.w. dan yg ke3...Kerana arwah ini adalah... ISTERI saya..isteri yg TUHAN hadiahkan Istimewa buat saya...of course, dalam keistimewaan hadiah ini ALLAH gaulkan sekali dgn CINTA.....Jadinya.. CINTA KE HUJUNG NYAWA laaa...Apa amalannya?..Segala apa yg kita amal, mesti Ikhlas kerana ALLAH...1. Ightifar sekurangnya 100 kali sehari 2. AL Quran tiap tiap hari. 3. Asma Ul Husna tiap hari / rajin2kan. 4. Selawat ke atas Nabi s.a.w. sekurangnya 100 kali sehari....itu sahaja amalan yg asasnya..yang lain nanti nanti la tanya bila kita dapat bersua muka, InsyAllah...Itu la jawapan nyaaaa...

Jawapan tadi bukan bermaksud atau ada niat tersirat untuk I katakan, yang I ni terror!! takde langsung..ianya adalah jawapan sahaja dari soalan2 tadi yg I tak mampu menjawab melalui sms atau wsaap..yang tanya ramai, I sorang jea nak menaip patuk ayam ni,,memang tak mampu so di sini la yg mampu I jawab...I ni memang tiada apa2 keistimewaan sebagaimana ada diantara U guys bayangkan..Tiada apa hebatnya, I hanya seorang yg pernah bergelar suami yg biasa,,yang menjaga Isterinya yg terlantar sakit. Itu sahaja..Jangan la memuji sangat I ni..malu sangat rasanya..takut pun ada...kang puji lebih lebih Tuhan bagi ujian berat lagi!!! Allah Hu Akhbar!!..Walau bagaimana pun I harap dapat la kiranya pada yg baru singgah di blog ni memulakan bacaan dari awal entry yeaa....InsyAllah.. 

InsyAllah juga lepas ni akan I updatekan serba sedikit tentang arwah ini dulu..bagaimana hidupnya bersama I, bagaimana kasihnya yg di berikan pada I, bagaimana layanannya pada suaminya ini, sehinggakan I cinta dan kasih pada arwah Gee sehingga nafasnya yg terakhir...mana la tau, mungkin ada yg boleh di jadikan pedoman atau contoh di praktikkan nanti kan kan..InsyAllah....

Tu jea la untuk malam ni punya update, esok esok jumpa lagiiiii....Tq n I love U guys everyday!!!


46 comments:

  1. saya antara pembaca setia blog ni.. dan saya amat kagum dengan semangat bro... semoga besar ganjarannya di akhirat kelak bro.. amin.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kunjungan bro dan yg seangkatan amat saya hargai dari mula dahulu sehingga bila bila..tqq bro!!

      Delete
  2. menitis airmata tgk kat tv3 tu..semoga tabah..dan pastinya semua wanita mengharapkan agar dapat suami macam encik abil..insya allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suami yg ada pada setiap wanita tu, adalah terbaik bagi mereka..InsyAllah..

      Delete
  3. Sy salute abg abil..tabik 1000x.doa sy kpd abg abil semoga di beri ketenangan & d rahmati Allah selalu..Al fatihah juga utk arwah akak..semoga d tempatkan d kalangan org2 beriman..

    ikhlas,

    K'rul
    Kota Bharu, Kel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih syeikh coz sudi mendoakan kami yea..

      Delete
  4. ya...kalau apa yg kita lakukan adalah nawaitu lillah hitaala...Allah akan hadirkan CINTA TULUS pada kita..tak tergambar dengan kata2 apabila kurniaan Allah itu kita syukuri dan kita pelihara sebaik baiknya selayak kita manusia, dengan rendah diri kita menerima segala kekurangan, kelebihan malah kesempurnaan yang serba ada seiring dengan diri kita yang memang dah tersurat segala qada' dan qadar sejak dari kandungan lagi...AKUJANJI kita dengan Allah swt telah tersurat dan inilah hakikat yg wajib kita terima..IKHLASnya diri kita hanya diri dan YA RABB saja yg mengetahui..dan segala kepayahan/dugaan yg berjaya kita lalui akan ALLAH ganti dan bayar dengan seribu kemanisan yang mungkin diluar jangkaan...hanya yang tahu bersyukur dan tahu menilai erti ketulusan cinta saja akan merasai betapa nikmatnya dikurniakan pasangan suami/isteri selagi kita bersandarkan kepada ALLAH..dan abg abil adalah seorang diantara yang tahu dan sedar bahawa kurniaan Allah itu adalah yang terbaik dan perlu dijaga berlandaskan tanggungjawab mengukit syariat dan sunatullah..mmm adoiii panjang plak saya menulis ni...apapun doa2 dari semua umat manusia telah turun bagaikan hujan untuk abg abil dan Allah merahmatinya selagimana abg abil berpegang pada jalaNNYA...jazakallah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cmana nak balas komen ni..jap yea...emmmm..oo dapat dah...Tqqqq sudi meninggalkan komen...hehehehe

      Delete
    2. hahahahahaha.....bajet mcm panjang je nak reply ye ala forum gitu...ok la tuh qqqq yg panjang abg abil heheheh

      Delete
    3. Hahahahaha...qqqqq tu yg mahal tu!!

      Delete
  5. terbaekkk.....

    ReplyDelete
  6. salam abg abil...xsbr tunggu abg update...nnti bole tgk2 kot2 leh jd panduan dlm melayan suami ke kan...eheheh...anyway...be strong..i adore ur ketenangan tu... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyAllah akan update dlm masa terdekat ni yea..tungguuuu...

      Delete
  7. wahhhh.... jawapan ringkas tp padat... kat sini kan dinda nak buat 1 permintaan la.... kalau boleh.. mcm arwah kak gee die kan suke beli kasut... ( hobi same mcm dinda ).... next time buat entry pasal hobi arwah... dan gmbr koleksi2 kasut yg arwah prnah ade dlu.... tudung ke... baju ke... kalau masih dlm simpanan la.... skrg ni... dan sejak bergelar isteri... dinda dh amalkan ape yg kanda update dlm n3 yg lepas pasal asma ul husna... alhmdlh... dinda dpt rasakan sekarang... pasal buat air di selitkan dg zikir... mase masak.... dekat roti... sume dinda amalkan... dan skrg... hehehehe.... dinda sgt2 bhgia.... rase mcm mula2 bercinte dlu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Barangan Gee dulu dah kanda serahkan pada keluarganya semua, yg ada pada kanda hanya sehelai kain sutera Gee n bantal cinta tu jea..

      Delete
    2. yeke.... tak pe lah... tak de rezeki we all nak tgk... hehehehe..... jdi lah ade 2 barang tu tnda ingtan....

      Delete
  8. Yeap...sesiapa yang tanya soalan2 macam tu...saya pun akan sarankan untuk baca blog abang sejak dari posting pertama. Saya juga seperti tu dulu. Memamng sangat banyak yang dikongsikan di sini. Syukur ada platform seperti blog nie kan. Lepas nie, dah boleh baca dan simpan bukunya pula untuk rujukan kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Better kan kalau baca dari mula, senang faham..tqq atas sokongan selama ini yea..

      Delete
  9. Salam en.abil. Ye stuju n sokong kwn2 br join sini amik masa teluang bc dr awal. Saya da follow dr awal jugak cuma time tu jd silent n shy reader jek. Nk komen mcm takut2 n malu2 konon. Tp kalau ada persoalan n kemusykilan memang terus je sms en.abil tp faham la kan mcm en.abil kata, ramai2 sms yg nk mjwp sorang. Jari jemari yg antar kalau taip sms rasa2 da bleh buat petandingan saper taip paling pantas la. Tp jari jemari yg menjwp sms tu pulak dr terpatuk2 ayam lama2 bleh taip dlm tido kot..sbb penat menaip..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha..saya ni memang kalau menaip, patuk ayam la jawabnya..sekiranya lewat bls tu harap bersabar la yea..hahaha

      Delete
  10. terlepas pulak tengok en abil di tv.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terlepas!! aduhhhh kenapa tak ikat! hehehehe

      Delete
  11. oooooooo.....( sambil nganga ) itu amalannya... adalah gak buat sesikit tu... Asma'ul husna ikut bila TV ada keluarkan time nak maghrib ...itupun tak sampai habis acane tu DIM ? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut umur ler kita ni kan..kira ok la tu ikut kat tv..terbaik kita baca 99 nama tu tiap subuh, asar n isyak..yang paling baik..ikut kemampuan tapi tak putus amalan tu...

      Delete
  12. Lalink contoh suami yg terbaek di abad ini..

    Lebiu too lalink ^____^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuuu, Mr Wonderpet kita yg terbaek lalink oii..sehat demam dah?...n lebiu too..

      Delete
    2. ..dah sihat skit dari smalam :)

      Delete
    3. Ubat jgn lupa..makan jaga jaga..

      Delete
  13. ada antara entry dalam ni sangat baik digunakan bersama pasangan.. terima kasih abg Abil dalam berkongsi ilmu di sini.. ;)

    ReplyDelete
  14. Al fatihah....aminnn.Moga arwah kak Gee sentiasa tenang di sana dgn berkat doa2 dari suami tecinta....walau tiada di mata tp sentiasa dekat di hati....terharu dgn kesetiaan dn kasih sayang Abil trhadap arwah kak Gee...moga kita dapat manafaat yg besar dari entry Abil kali ini...timakasih ya sb syer.

    ReplyDelete
  15. kaish sayang cinta hingga hujung nyawa..;-)..inshaallah moga arwah tenang di sana..

    ReplyDelete
  16. abg abil..sy ada tgk cita abg kat tv3..
    walau lakonan smula..tp saya yakin...arwah sorg yg ceria dan teramat manja...abg lak selaku 'pembuli'..he3...dah kena la tu.org yang kuat sakat dapat org yg kena sakat dan kuat merajuk....dah kena la tu...pndai abg pujuk yee...
    he3..masa abg kata abg suka sifat arwah merajuk..mmg rasanya kebahgian bersama arwah ketika hayat arwah tetap segar di ingtan abg abil..sbb tu pyh nak lupa kan..
    smoga dapat berjumpa seperti kak gee ye..he3..mana tau..Allah menggantikan sebaik dan semanja kak gee...
    apapun saya doakan kebahagian abg dunia dan akhirat.saya harapkan abg berdoa atas kebahagiaan kami juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu di hati ini adanya arwah Gee..tqq doakan kami yea..

      Delete
  17. salam Abg Abil.....
    tak sabar nak tunggu abg abil update lagi...nak ambk jadikan panduan dan contoh....

    ReplyDelete
  18. As usual our heart r melted by u abg abil.. :-)

    ReplyDelete
  19. ada di online kah ni cite? klu ada bleh minta link nya.. lupa plak mau tgk.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya sendiri pun kurang pasti ada ke tak...

      Delete
  20. ala.. terlepas tengok.. sedih la pulak.. takpe.. kot la ade kat tontonkan.. nanti fifi nak try usha..

    ReplyDelete

Followers