Sunday, 4 August 2013

Cantikk dahhh...sekali lagi!!

Salam Ramadhann... Assalamualaikum U guys again n again ..
Assalamualaika Ya Fauziah..Isteri saya..

U guys remember tak sebelum ni, masa arwah masih ada, I ada buat satu n3 tajuknya "Cantikk dahhh"....Masa tu I upgrade bilik arwah, I cat baru dan belikan lampu tidonya yang cantik n osem!! Ingat!?.. 
Dan today I dah upgrade pusara My Dear tu kepada yg lebih kemas...So, dah ready dah untuk di ziarah raya nanti...Jemput lerr!!..

Siap ada bangku bagi yg tak larat berdiri nanti..

I tambahkan batu batu hitam dan putih warnanya, bertambah kemas nampaknya..sedap mata memandang sekiranya pusara ni kemas, datang ziarah pun selesa rasanya.....I ingatkan sekali lagi,! I bukan nak bermegah megah tetapi sekadar ingin kelihatan kemas sahaja pusara arwah Isteri I tu...InsyAllah..

Hope I telah buat yang terbaik untuk u Dear selama ini...InsyAllah kita pasti berjumpa lagi...InsyAllah dear..

88 comments:

  1. u yg terbaik bro..arwah pasti bangga...slmt mnyambut hari raya..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah...very kemas la abil.

    ReplyDelete
  3. salam cik abil.. bukankh kit xboleh but binaan di atas pusara? sebaik2nya cum ada batu tanda nama di kepala dan dihujung kaki sahaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pendapat para ulama terbahagi kepada beberapa pendapat..bergantung juga di mana kita..Binaan yg tidak melampau atau melanggar syarak tidak di benarkan..

      Sekiranya haram, sudah tentu pihak di Jabatan Agama dan Jabatan Mufti sudah mengeluarkan fatwa dan sudah meruntuhkan binaan2 kubur di Negara kita ini. Pernah menziarah makam2 para Sahabat tak yg di Mesir, Syria, Lubnan, Jordan etc2..Asalkan ianya tidak melanggar syarak,atau fitnah yg nyata, ianya di bolehkan...InsyAllah.

      Delete
  4. kali pertama beraya tanpa dia tentunya rasa kehilangan kan !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu sudah pasti la Pakngah..tetapi arwah senantiasa di hati..

      Delete
  5. Alhamdulillah.. Good job, prof! Alfatihah buat arwah... Amin..

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah...doa saya smga arwah kak gee tenang di sana dan abang abil tenang di sini....

    ReplyDelete
  7. aL-fATIHAH untuk arwah kak gee. Selamat Hari Raya Abg Abil.

    ReplyDelete
  8. Alfatihah untuk arwah kakgee..utk kakgee dpt suami mcm en abil...alhamdulillah.. selamat hari raya maaf zahir dan batin..;-)

    ReplyDelete
  9. Semoga kalian dapat bertemu di Jannah...

    ReplyDelete
  10. Prof Abil terbaek la..gud job.my hubby trus huge i bila hbis dye bce tentang u & ur badadari.sy bangga dgn prof Abil.InsyAllah kalian pasti di satukan di jannah kelak.klu bleh i na jd kan u dgn Pn.Fauziah idola i..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idola!! Thats nothing special ler..kan better hubby tu di jadikan idola..

      Delete
  11. salam, cantik sangat pusara arwah kak Gee :) nampak sangat kemas. insya Allah, kak Gee pun suka :) terbaekkk laaa abg Abil :D

    ReplyDelete
  12. Salam.. terbaekk la abg Abil. Sy pun pasang niat nak bt kubur arwah atuk dan nenek sy camni... tp tu la.. belum cukup modal. Ini rumah 'dia'.. ape salahnya kite cantikkan sikit. Kita nak dtg bkunjung pun rasa selesa jek... apepun, selamat hari raya abg abil..... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum buat tu tanya ler berapa kosnya..kalau mahal sgt pun tak boleh buat, nanti jatuh Haram pula..InsyAllah, tercapai la niat tu..

      Delete
  13. semoga arwah ditempatkan dikalangan para solehin. amin. selamat hari raya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Begitu juga kita nanti, InsyAllah..aminn.

      Delete
  14. Alhamdulillah.. Al Fatihah buat kak Gee.. Semoga rohnya ditempatkan dikalangan org2 yg beriman.. Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminn...Alhamdulillah, masih ada yg sentiasa mendoakan Gee..tq tq.

      Delete
  15. Al-Fatihah. Beruntung Gee dapat suami yang sentiasa menyanginya dunia dan akhirat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cm tu la suami kena syg isterinya..Baru la Macho!!

      Delete
  16. alhamdulillah ' rumah' arwah da cantek da. al fatihah utk arwah dan smoga abg abil tabah.

    arwah bapak nanie 'rumah' belum siap lagi, lepas raya baru buat. insyaallah

    salam ukhuwah dr nanie utk abg abil..

    ReplyDelete
  17. Hati kakak jadi syau pulak bila melihat ini. Moga roh Gee tenang di sana
    Selamat hari raya & maaf zahir batin dari kakak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik dah rumah Gee tu,,jgn la sayu sayu lagi...

      Delete
  18. Ada bangku...first time saya tengok. Bagusnyaaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekiranya biasa ziarah kubur, sekarg tu trendnya..Tapi bangku yg gitu, satu satu, bukan bangku yg memanjang, tu tak boleh dan tak dibenarkan oleh Jabatan Agama..

      Delete
  19. Alhamdullilah...cantiknya kubur Gee. terjaga rapi. Al~Fatihah utk arwah.

    Selamat Hari Raye Lalink..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya jugaaa...Lalink, hati hati di Jalanraya, ubat ubatan jgn lupa bawa..makan tu jaga jaga sikit..Kalau badan rasa letih2, rehattt....TAU!

      Delete
  20. salam bro..
    1st.al fatihah
    2nd. Salam di hujung ramadhan.
    3rd. Pekabar bro

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baik baik saja bro..cm hari raya nanti, semua ok?

      Delete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Alhamdulillah, pagi raya nanti sesama kita ziarah pusara orang yang kita kasihi, mcm dd pusara anakkanda dd..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua org pun ada org yg di sygi untuk di ziarah kan..

      Delete
  23. Syukur Alhamdulillah..insyaAllah kak gee tersenyum gembira..amin..moga kita sentiasa peroleh keinsafan tatkala menziarahi pusara insan insan yang disayangi..

    ReplyDelete
  24. sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah Kak Gee.. dan kepada semua yang telah pergi meninggalkan dunia ini..

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf juga pada meera..sepatutnya meera juga harus bertanyakan hal berkaitan lebih lanjut pada yg arif..Saya sebelum melakukan sesuatu, walaupun sudah saya fahami, saya masih juga bertanyakan hal berkaitan pada yg arif..Takkan saya "melukakan" isteri kesayangan saya itu..Tanya dulu sebelum melukakan saya...

      Huraian dan sejarah dan waktu tiap hadis pula perlu di kaji dan fahami juga, baru kita lebih nampak akan maksud hadis..Bak pernerangan ringkas saya di atas dari salah satu komen..Pernah tak G ziarah makam makam Sahabat. Lebih lebih lagi di mana pula diamnya makam tersebut..Bah kan juga tiap kawasan perkuburan di bawah pemantauan Jabatan Agama Islam.

      Berkaitan hadiah pada arwah pula, belum pernah tiap waktu saya tinggalkan..Siasat dahulu sebelum mengatakan saya..

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. Memang abg tahu meera takde niat gitu..Sebab tu harus kita belajar juga adab n cara2 menegur atau memohon pandangan atau ada perbezaan kaedah..Sedangkan ulama ulama sendiri pun berlainan kaedahnya, biarpun kita semua dlam Sunnah Waljamaah. Meera pula harus peka dengan org sekeliling, of course bila bila meninggalkan komen sebegitu org lain juga terasa. Dalam syariah fekah ada bab cara islam menegur atau minta pendapat tu, belajar dulu..

      Bukan meera sahaja yg g forum atau belajar di Yamen, ramai lagi org kita ni yg belajar di situ, malahan sambung belajar di beberapa buah negara untuk menimba ilmu.Benar kata meera tu, Allah maha mengetahui..jadi hamba hamba Allah yg lain ni cmana? Mesti la dia org terasa kan..Jgn kita nak sampaikan sesesuatu ilmu itu tapi melukakan org lain..islam tak suruh gitu dah sudah tentu ada pula hukumnya....Allah Maha mengetahui sebab tu Allah turunkan cara cara yg sesuai untuk kita pula memahaminya...

      anyway meera, takpe la. tak mau la berselisih gini..Abg pun minta maaf pada meera. dan terima kasih pada meera juga selama ni selalu mendoakan abg n arwah Gee..tq tq tq..Selamat berbuka..!!!

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
    6. Tak tau la meera..tapi memang ramai yg terasa coz ramai juga yg sms kat abg pasal komen tu..Takpe la meera, abg pun dah explain kat dia org tu..Its ok. Mistake nampak ke tak ke, kita sesama manusia ni kadang2 ada buat silap cara tak sengaja, biasa la tu..eh, dah, dah..tak mau la mood gitu, happy happy nak raya ni..

      Meera dah siap siap raya ni ke?

      Delete
  26. salam abg abil...tergerak pula nk tgok blog abg pagi2 ni..adehh...bergenang air mata saya tgok kesungguhan abg yg betul2 syg kn arwah isteri abg..at the same time sy terdetik,ada tak lelaki yg mmpu syg kn sy mcm abg syg kn arwah kak gee?(lap air mata kejap) :).... semoga abg abil tabah dan sentiasa berlapang dada ya..selamat hari raya abg.. alfatihah utk arwah isteri abg....

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyAllah, ada la nanti lelaki idaman cik winda tu nanti...

      Delete
  27. asalamualaikum....baru berkesempatan menjengok blog abg abil seteah sekian lama tak singgah sebab komitmen keje dan masa...syukur alhamdulillah....lapang hati tgk kubur arwah kak g...untung sungguh arwah sebab dapat suami yang menjaga kebajikan isteri dari ujung rambut sampai ujung kaki....yelah...tanggungjawab kene seiring dengan kasih sayang barulah hasilnya superbkan !!..apa pon kredit to u abg abil coz Allah melimpahkan rezki dan rahmat,sihat badan dan umur yg panjang dapat berbakti dan beribadah kepada Allah...di kesempatan ini saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN, mudahan syawal kali ini memberikan kita sejuta barokah dan rahmat, dilapangkan rezki dam dimudahkan segala amalan...AL FATIHAH juga untuk arwah kak gee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnn...tq doakan kami berdua. Abg juga ingin mengucapkan selamat beraya nanti di mana saja ainnur berada..

      Delete
  28. Insyaallah klau diizin kan Allah abg abil akan berjumpa dgn isteri nnti, Insyaallah Amin~~~

    ReplyDelete
  29. alhamdulillah... dah santek dah rumah arwah kak gee.... mesti arwah kak gee happy.... kalo di dunia rumah kite nak santek.... rumah insan yg ade di alam lain pun nak kne santek jugak... ape2 pon yg nak di buat yg penting AKIDAH kita jgn lari atau terpesong..... sebelum kite nak mengeluarkan sesebuah dalil kite kne la mengkaji dahulu... jgn tau mengaji tapi tidak mengkaji... akan mngguriskan hati insan lain... btl x kanda?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yea betul tu dinda..Kanda ni org kalau mengata atau mencaci atau memburukkan, kanda boleh buat tak tau atau sabar TAPIIII sekiranya ianya melibatkan Isteri kanda tu, walaupun dia dah takde..memang kanda cepat naik angin..

      Eh, dinda dah siap nak beraya ni ke belum?

      Delete
    2. sabar la duhai kanda.... hehehehe.... nnti x hen...sem.... persiapan alhamdulillah sume okeh.... tapi persiapan untuk ibu mngandung belum lagi... opsss.... hehehehe

      Delete
    3. oooooooooo kanda nak dapat anak buah baru rupanya...InsyAllah..Kena siapkan angpau la ni yea!!! hehehehe

      Delete
  30. Alhamdulillah.. cantik 'rumah' arwah k.Gee..
    Selamat Hari Raya Aidilfitri buat abg Abil.

    ReplyDelete
  31. Replies
    1. Salam Syawal dan selamat hariraya bro!!

      Delete
  32. Alhamdulillah itu yg trbaik...'siapa tak syg bini 0ooiiii..!!'

    ReplyDelete
  33. Alhamdulillah itu yg trbaik...'siapa tak syg bini 0ooiiii..!!'

    ReplyDelete
  34. AL-FATIHAH.. skng ni mmg byk dah tgk kubur yg ada kerusi.. tp kubur arwah ayah sy xde kerusi.. mmg tak buat cntik2 mcm ni.. sbb teringat arwah ayah dulu penah ckp dia tak suka kubur yg mcm ni.. sbb tu kami juga x buat.. so ala kadar je utk dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak buat pun takpe, asalkan rajin g ziarah..

      Delete
  35. alhamdulillah.. cantik.. kubur arwah mama.. kami cume taburkan btu sungai je..

    ReplyDelete
  36. btuah arwah dpt suami mcm en abil..inshaallah cinta hingga syurga itu yg kita nk kn kn..

    ReplyDelete
  37. Assalamualaikum, seronok&terharu baca blog ni. Terima kasih sbb sudi kongsi pengalaman hidup tuan bersama awah isteri. Selepas baca blog tuan ni, saya jadi takut, takut sekiranya benda yg sama terjadi dkt saya. Bukan saya takut perpisahan, perpisahan tu pasti tapi saya takut dgn tanggungjawab sebagai suami yang akan dituntut di akhirat nanti. Banyak yg akan ditanya dan sudah pasti semua yang menjadi tanggungjawab isteri dan anak2 akan dipersoalkan. Kadang2 diawal perkahwinan kita fikir banyak masa nak didik@tarbiah isteri&anak2, tp bila jadi mcm tuan ni baru kita sedar hidup ni singkat je sebenarnya, ajal blh dtg bila2 masa.Terima kasih sekali lagi saya ucapkan semoga perkongsian tuan ni akan membuatkan kita selalu bermuhasabah tentang diri kita. Wassalamualaikum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqq juga coz dapat luangkan masa di sini tuan..

      Delete
  38. ABG abil, nanie ade letak link blog abg abil dlm entry nanie

    http://nurulharnanikasmari.blogspot.tw/2013/10/aidiladha-2013-ziarah-rumah-baru-arwah.html

    ReplyDelete

Followers