Tuesday, 5 February 2013

Jangan Biarkan...

Assalamualaikum Gee..
Assalamualaikum U guys..


Pagi ni baru la u nak tido Dear selepas 3 hari tak tido!! 3 hari tak tido!! U guys boleh tahan tak tido tido 3 hari?..Lepas baik dari demam u tak tido, tak tau kenapa. Puas check apa yg tak kena, puas pujuk pujuk..bukan I jea yg pujuk, adik beradik I n kawan2 yg datang pun pujuk2 gak...Pun tak mau tido..last last lewat malam tadi kena marah ngan I, aaa baru la nak tido..lena pulak tu.! Aiyaaa amoiii...Mau malah balu lu mau titun....
Ada banyak lagi gambar org yg dok pujuk u, letak satu jea coz si wawa ni selalu bergambar dengan u tapi tak pernah I upload sebelum ni...Wawa ni antara family frens rumah ni..

Memang ada masa masanya u akan berkelakuan sebegini, just tak tido sambil keras keraskan badan..Pada peringkat awal u sakit dan u buat perangai cm ni tension giler I..tak tau apa masalahnya, tanya doctor pun dia tak tau..Bila buat medical check up, semuanya ok..Macam2 I usahakan sampai solat2 sunat yg sepatutnya tapi tetap cm tu..Bila dah lama ni, I pun dah cukup faham ngan u sekarang so tak de la I risau atau tension lagi..I tau dah apa yang patut buat bila u buat perangai cm tu.....Dear..Dear..

U ni akan bangun lewat today, dan malam kang akan tido awal seperti biasa...Tido la Dear. Let me bercerita cerinti sikit ngan kawan kawan semua ni......Bila lama I tak update seperti biasa ramai yg bertanya kenapa..Ada gak yg minta share kan tajuk2 tertentu untuk mendapatkan tips..Tapi harus ingat yea, I ni bukan seorang penasihat yg bertauliah, apa yg I share ni hanya la berdasarkan pengalaman atau apa yg I belajar sahaja..Sekiranya ada tips yg serasi untuk di lakukan /di amalkan, go ahead. 

Kadang kala ada yang bertanyakan hukum hakam sesuatu perkara,. (saya pun bukan ustaz yea.) Mana yang saya tahu saya akan jelaskan. Ada yang tanya pasal tips tips hidup harian, dan selalunya I akan syorkan amalan dari Asma Ul Husna tu sebabnya ia mudah diamal dan sesuai untuk semua lapisan masyarakat..Kalau nak syorkan amalan yg lain tu I perlu kenal orgnya dahulu, takut ada amalan yang tak serasi nanti. Kita ni kalau nak nasihat atau nak syorkan sesuatu pastikan ianya bersesuaian atau serasi pada individu yang bertanya tu. Jangan main bagi jea..Takut kesan atau jawapan yang di terima dari amalan tu tak tahan untuk di tanggung. Pada I, melalui sharing di blog ni cukup ler I syorkan amalan nama2 Allah tu dan baca la Al Quran tu tiap hari. Dapat kita khatam Quran tu setahun sekali SEKURANG kurangnya kira bagus la tu. Ini bila tanya setahun khatam Quran berapa kali?...Dia jawab.."Emm masuk ni baru sekali masa mak kita hantar ngaji masa kecik2 dulu."...."umur sekarang berapa tahun?" tanya I.."Umur kita masuk bulan ni dah 35 tahun."...Umur dah 35 tahun, dah berkahwin, anak ada 3,4 org..sekali jea khatam Quran!!!! Tak pe la kita tolak 15 tahun sebab masa tu kecik lagi....Ada 25 tahun hidup Allah bagi nafas yg baik, rezeki yg baik, hidup secara asasnya kita tgk pun baik baik jea..SEKALI jea khatam Quran!!  Kang kata gila kang, marah pulak.!

Selama 25 tahun tu awak buat apa selain dari yg fardu?! Dalam rukun iman yg 6, kita wajib percaya pada Al Quran, betul tak?..Huraian percaya tu, bukan setakat percaya,. kena ngaji, kena baca  sambil kita tatap Quran tu.." Oo saya agak sibuk sikit, pagi g kerja, malam kang jaga anak2, lewat malam kang nak layan ehem ehem pulak isteri/suami.." Tahuuu semua org sibuk dengan DUNIA ni..tak kan la takde masa dalam 10 minit tiap hari baca Quran...Tak boleh luangkan 10 minit dalam sehari!!?..10 minit sehari baca Quran tentu tentu kita khatam setahun sekali..InsyAllah..Rasa rasa Allah tu CINTA tak kat kita?. Rasa rasa kalau Allah tu cinta, DIA beri tak perhatian tambahan pada kita?..Apa salahnya malam sebelum kita nak update blog (contoh,contoh)..kita buka Quran tu jap then baca 10 minit..Ada masalah? Berjam jam kita boleh layan blog, Quran kita tak boleh tatap 10 minit,,Please laa, jangan kata depan I "Saya memang sayang sangat pada Nabi s.a.w. dan saya takutttt sangat pada Allah."..Pleasa laa...Masing masing check la umur u guys..Puluhan tahun hidup..Tak malu ke?..kemaluan tu memang la ada, tak tercicir mana2 pun..tapi rasa malu tu mana??!!

"Alaa abil..cukup la kita buat yg fardu jea..".Hallo!! sahabat2 Nabi tu pun ngaji tau dan ada sahabat2 yg di jamin syuga semasa hidup, pun masih Ngaji!! Ulamak2 besar pun ngaji tau, ustaz2 pun ngaji tau, imam2 pun ngaji tau...Tuu, rakyat Palestin yg berperang tiap hari, tiap masa pun ada masa ngaji tau!!..Bukan nak suruh jadi hebat macam golongan2 di atas..hanya I syorkan NGAJI QURAN jea...Tak perlu ada alasan alasan benggong dah, ngaji jea..Manjang sibukkkkk kerja.(kerja pun ibadat juga)..Masalahnyaaa, Dalam KUBUR tu nanti ada soalan pasal QURAN niii.....!!!! Tau dalam kubur tu cmana? Tau?!..Kita sorang jea, tak de lampu,   hanya KITA, 2 MALAIKAT tu, KAIN KAPAN dan TANAH sahaja...Tu jea..Nak lebih lebih, atau nak renovate rumah Kubur kita tu nanti,,aaa buat la sekarang..! Sekarang la masanya..So bagi yg kata tak de masa tu, pandai pandai la cari masa...Jangan la letak jea Quran tu kat rak rumah jea dan jangan biarkan berhabuk!!..Cuba khatam setahun sekali, tak reti ngaji g la belajar..Sekiranya dah tua sangat n masih tak tau ngaji..cuba khatam mendengar sebulan sekali..InsyAllah Tuhan sayang....

Zohor dah ni, perut pun lapar dan lapar..Eh korang tak de hati ke nak post durian crepe ke, belanja makan ke kat I ni..Penat dah taip taip ni..I tak malu de, kalau malu tak dapat..hahaha hehehee dan....u guys sambung...Ok la, tu jea sharing untuk hari ni..I nak solat n keluar jap, dapatkan barangan keperluan Gee ni..Sampai kita jumpa lagi tolong kirimkan salam Saya n Gee pada kelurga masing masing yea...Bye bye sayang semuaaaa...........


54 comments:

  1. Assalamualaikum Abil

    Assalamualaikum Gee

    Ustaz Don pun pesan supaya kita banyakkan amalan sunat...

    Hati tu lalu ikut lebuhraya dan nampak tol Port Dickson, memang teringat sangat dengan Abil dan Gee, tak nampak tol pun teringat juga. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kalau Kakcik lalu lagi n ada kelapangan singgah lerr...

      Delete
  2. Tersentap kejap hatiku ini.. Betul la apa yg abg abil kata tu. baca Quran 10 minit sehari takkan tak boleh. Huhu.. Kena improve banyak diri saya ni.

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum kak gee,,abg abil..always happy dan moga sentiasa diberkati Allah..ameen..setiap orang ada masa 24 hour..berapa banyak peruntukan untuk pelaburan akhirat..diri masing masing boleh jawab..Al Quran itu wahyu Allah,,akhlak Nabi kita juga..setiap satu hurufnya satu pahala dan satu cahaya untuk kita bila mati kelak..jadi sementara ada masa,ruang dan peluang basahkan lidah,ringankan mulut untuk membaca Al Quran..

    ReplyDelete
  4. terima kasih abg abil keran mengingati

    ReplyDelete
  5. He..he Itu adik Gee ke Prof.... muka ada sama sikit-sikit.... yelahkan kalau idak adik beradik yg melawat sapa lagikan.....

    Prof Ustaz my Arjuna pun tengah demam sekarang ni...dan Okje pun tengah dok melayanlah ni hu..hu..

    Betul tu Al-Quraan bukan hanya di tatap sahaja... siapalah yang akan meneman kita di alam kubur nanti kalau bukan ayat-ayat suciNya... Semoga kita semua terus diberikan hidayah untuk terus membacanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan adik Gee ler, family frens..

      Musim demam agaknya, ramai yg kurang sehat sekarang ni..

      Delete
  6. itu adalah yang terbaik, tak perlu dengar cakap orang kan? dengar kata hati kita lakukan yg terbaik InysaAllah...pandai2 pulak KY ni kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kata hati tu selalu ingatkan yg baik, buat atau tidak jea..

      Delete
  7. Tima kasih kerana memberi peringatan. Banyak yang perlu dipelajari lagi...uhuhu...

    ReplyDelete
  8. Khatam masa kecik2 dulu jer? Nak khatam dah tua2 bangka nie pun sentiasa kadang2 rasa tak perfect tajwid. apatah lagi masa kecik2 dulu. Betul tu bang, kena amalkan selalu. Kalau boleh, daripada baca gossip2 tu, boleh la juga selak2 sikit tafsir agar lebih memahami dan lebih khusyuk bila mengaji. Insya Allah, kalau faham maksud ayat, terasa lebih dekat dengan Allah kan.


    P/S : Memang suka durian crepe sangat ke bang...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedappp durian crepe tu...suka sangat ler..

      Delete
  9. wkumsalam...kak gee x nak makan ke..xpe pujuk slow2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gee mana boleh makan, mengunyah pun Gee tak boleh dah,.susu saja melalui tiub..

      Delete
  10. da besar ni.. tak amal sangat da.. tajwid pon lari lintang pukang.. nak kene mule balik ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baca selalu nanti tajwid tu pun better la..

      Delete
  11. aduuuuiiiihaiiii... rasa melekat kat dahi.. huuhuhu
    terima kasih kerana saling mengingati.. masih banyak yang perlu di perbaiki..:)

    ReplyDelete
  12. eloklah kita saling ingat mengingati..manusia mudah lupa...Alhamdulillah...saya cuba mengaji sekerap mungkin...

    ReplyDelete
  13. terima kasih tuan utk advise ni, sama mcm husband saya selalu ckp juga... bila saya dah mula 'bengong' dia kata 'ni mesti tak ngaji hari ni ya?'... atau 'awak dah berapa hari tak ngaji?'
    Alhamdulillah juga, managed to khatam few times, cuma perlu lebih dalami dan praktiskan pemahaman maknanya hu hu..

    in sha Allah, walaupun masa berlalu cepat sgt rasanya berlalu, mlm sblm tidur harus pandang dan baca Al-Quran dulu disiplin semuka surat minima.. but... dah few days tinggal ni, baik.. mlm ni mula semula!

    (ups, sory panjang pula sy tulis ni hu hu.. hope today is a better day for tuan dan pn gee than yesterday)

    ReplyDelete
  14. haloooo abil, dah kenyang? makan apa hari ni....

    makcik tengah tunggu tepung roti tu naik...nak buat pizza...satgi lepaih isya mai lah kita makan sama no.....:)) (jgn marah ye..lawak jaaa)

    ReplyDelete
  15. betul abng abil. baca al quran boleh buat jiwa tenang, insyallah, entry abg abil bg sy keinsafan untuk improve diri saya yang banyak jahilnya.tq abg abil. moga abg abil dan kakgee sentiasa dipayungi rahmat ilahi hendaknya.amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminn..Dah puas nyanyi nyanyi lagu hindustan kat pantai Trengganu tu? hahaha

      Delete
  16. Assalam..

    Lynn teringat masa sekolah dulu ustaz pesan..kalau terlampau sibuk sangat pun..lepas subuh atau lepas solat fardu tu peganglah Al-Quran..Tapi bila dah pegang..mesti malu kan..ai..takkan pegang je..bacalah walau 1 muka..Hmm..memang berkesan pesanan ustaz tu..sesibuk mana pun..bacalah walaupun satu ayat..Insyaallah...

    ReplyDelete
  17. btl tu en abil..alquran pegangan kita..jika itu pn kita tinggalkan..kitaxpunya apa2 di dunia ni utk bw ke sana nti...lama ayu tak singgah sini..moga k.ge trus sihat ya..utk en abil jga kshtan sma nti sakit ssh nk jga k.gee.hehe

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. InshaaAllah bro.. saya akan cuba :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba tu memang baik sungguh..buat jea lagi terbaekkk!!

      Delete
  20. betui tuuu uncle abil..
    selamat wani masih dlm fasa student ni, jauh dr mak bapak plak, mmg ngaji tu every day every prayer.

    unty gee keraskn bdn alahai sian uncle abil. kalo sllau wat cmtu mmg nk uncle babap jeeee.hihik

    ReplyDelete
    Replies
    1. U all di sana uncle tahu semua hebat2 ngaji..

      Delete
  21. Salam abg abil..
    susah hati kalau kak gee tak tido kan..chaiyok abg kuatkan semangat..
    ustaz don ada cakap jgn tinggal Quran lebih dari 3 hari.samapi sekarang sy pegang kata2 tu tapi kadang2 terbabas jugak hehehe kena improve lagi ni

    ReplyDelete
  22. 3 HARI X TIDO..MAK AIII..

    TERIMA KASIH ATAS NASIHAT,TERKESAN KAT HATI NI..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2,3 hari tak tido biasa tu..dulu 5 hari!

      Delete
  23. Peringatan yg cukup menusuk kalbu ;) selagi ada alasan selagi tu lah tak nampak batu nisan.. ;) en abil pasang tak ayat2 suci al Quran dlm bilik sis gee. Mesti tenang je dia bila dengar. Boleh tidur lena...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiap hari pasang n mengaji sebelah Gee..Lena tu tak tentu gak..org sakit kan..

      Delete
  24. Assalamualaikum..sy baru follow blog ni..setelah byk kali membaca dan menonton kisah sedih ini..Didoakan semoga diberi kekuatan memegang amanah Allah dan isteri cepat sembuh..Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..tqq luangkan masa di sini n tqq juga doakan kami.

      Delete
  25. anak penoreh getah.....kedah13 February 2013 at 21:59

    jangan malas je...kan? selalu mengaji no...

    ReplyDelete
  26. peringatan untuk deno juga....

    ReplyDelete

Followers