Thursday, 14 February 2013

Sama Sama laaa...

Assalamualaikum Dear..
Assalamualaikum u guys.


Masih berkahak lagi u Dear, ubat di beri pun tak berapa berkesan lagi. Sekejap sekejap I kena buat suction keluarkan kahak u..Time I tido pun boleh terjaga bila mendengar gangguan nafas u tu. Buat suction kerap kali pun tak berapa elok coz boleh menjejaskan paru paru u, kalau tak buat pulak, nanti pernafasan tersekat2 ,,.Ini baru la u tido, dari semalaman u tak selesa nak tido...Me, tido? Cm ni la jaga org sakit, kadang2 cukup tido dan biasanya tak cukup...Cm tu la citanyaaa...

Ur graf kesihatan pun tak naik naik lagi nampaknya, u sekarang ni nampak agak lemah jea n makin kurus! Kurus giler!..I dah buat the best semampu I menjaga u Dear but berat badan u makin menurun...Tak pe la Dear, InsyAllah..Allah akan berikan The Best for u nanti..Dont worry...As long I ada, I tetap akan take care of u.For now, u tido dulu, semalaman tak tido kan..so tido puas puas today...

Sambil u tido I nak citer n sharing sikit berkaitan cinta sebelum kahwin ni...Ni permintaan kawan2 blog u la Dear, they all doakan u so bila ada hajat I cuba tunaikan...InsyAllah...Mana tadi., aa cinta sebelum kahwin n selepas kahwin...Cm ni, sebelum kahwin dulu bila seorg lelaki jumpa wanita yg memenuhi citarasanya ( lelaki ke pompuan ke sama jea, sini ambil contoh lelaki la yea ) Dia akan cuba sedaya upayanya untuk
mendapatkan DIRI wanita tu dulu. So apa yg lelaki ni patut buat?..Lelaki ni akan otomatik akan menjadi seorg yg romentik. Cara cakap pun nampak macho dan matang dlm usaha perjuangannya memenangi hati wanita tadi. Bila dah berjaya menjadikan wanita tu girlfren, maka bertambah la usahanya lagi untuk memiliki sepenuhnya diri dan hati wanita tuuu...Dalam proses ni, lelaki ni akan menunjukkan/mempamerkan cinta dia supaya girlfren tu nampak. Jadi kerap kali kan terdengar dialog.. " Tak tau bagaimana hati I ni boleh terpaut bila sekali saja memandang u" atau " I ni memang payah nak mencintai seseorg tetapi u ni syg, berjaya membuka kunci hati I" ( ee geli I dengar! ) atau contoh ayat2 power dari lelaki ni " I akan sentiasa menyanyangi diri awak sampai ke akhir hayat walaupun I terpaksa mengharungi lautan api sekali pun..I really love u from the bottom of my heart!" katanya sebelum kawinnn...

Lautan api konon,! Belum berenang lagi dah hangus dah bro!!..Itu antara ayat2 cinta yg selepas kawin nanti dah tak dengar lagi keluar dari mulut dia..Kenapa boleh jadi macam tu yea?,,Sebabnya,  perjuangan lelaki tu tadi adalah untuk mendapatkan DIRI wanita untuk dia sahaja. Segala usaha akan di curahkan dalam perjuangan tu tadi...Bila dah dapat ( Kawin la, bukan TU!! ), HATI lelaki tu akan berasa sangat lega dan mula berasa "letih"..Masih di awal perkahwinan kita nampak romantiknya lagi, lama kelamaan ianya akan pudar dan pudar dan pudar.....lama lama hilang, tidak kelihatan lagi bibit bibit cinta sebagaimana awalnya ( bibit bibit konon! arggg tuii!! )...Tiada lagi kata seperti diatas tidak nampak lagi plan plan selepas kawin..sebelum tu macam macam plan yg di sebut yg konon menjanjikan hidup bahagia selalu, plan nak belikan gelang tangan 1 kilo, gelang kaki 2 kilo, rantai emas yg bertatahkan berlian, zamrud, (contoh contoh ) rumah yg sangat selesa, siap ada akuarium besarrr boleh bela ikan jaws lagi.. Tv 180 inci dan macam macam lagi..Tu yg di janjikan sebelum kawin..Para lelaki semua sini I nak ingatkan, JANGAN berjanji ngan wanita ni sekiranya kita tak mampu melaksanakannya sebab kalau bab janji menjanji ni Pompuan ni takkan lupa sampai bila bila..! Biarpun dia kata " Tak pe la bang, gelang yg abg nak belikan tu tak jadi" kata dia, tapi di dalam hati membuak buak nakkan gelang tu jugak!!. Tak caya!? Cuba cari hal ngan isteri kita tadi, bila dia dah tak tertahan sakit di hati, habis semua citer dulu, janji yg tak ditepati akan di hamburkan keluar dari mulut dia..! hahahaha..Lelaki bila dah terperangkap dengan janji yg tak dikotakan tadi akan berasa marah! (bukan Malu, tapi marah)..samada dia diam dan terus keluar rumah g minum kat kedai kopi atau lebih dramatik...tuuu,,sampai lah flying kick ala samurai atau pelempang yg berbisakan ular tedung selar!!..Haru biru jadinya!

Dalam n3 saya yg lepas bertajuk "cari kunci itu" dan "kayakan hati" dah bagitau antara cara2 untuk mengekalkan suasana cinta, memperingatkan semula contoh cara mengilapkan semula kasih sayang yg mula pudar. Tu jawapan I kalau ada yg nak bertanya bagaimana cara nak mengatasi situasi sebegini..Kebahagian hidup ni tidak boleh dilaksanakan secara berseorangan. Ianya boleh di cipta/terhasil dari kerjasama kedua dua belah pihak. Kalau kita nak menjanjikan sesuatu pada pasangan kita, pastikan apa yg dijanjikan itu di praktik/di lakukan sama sama..Nak dapatkan rumah banglo, nak dapatkan barang kemas berkilo kilo, nak dapatkan BMW 10 bijik...Usaha sama sama...InsyAllah. Dari situ la Tuhan memurah dan memudahkan Rezeki bagi org yg dah kawin...Usaha sama!! Dan sekiranya tak dapat apa yg dijanjikan, isteri tu takde point la nak membebel sambil meronta ronta atas lantai!! coz kita usaha sama sama..yg Isteri tak de peluang la dapat flying kick tu tadi...Sama sama usaha, sama sama senang, sama sama susah...Nak Baby!? Pun kena usaha sama sama...

U guys, apa yg I sharekan ini, bukan untuk semua org, hanya pada yg menghadapi situasi sebegini saja..Masih ramai pasangan yg bahagia n memegang janji masing2, masih ramai..Dan masih ramai lagi lelaki / suami yg hebat hebat. Sebenarnya pada pandangan seorg Isteri, Suaminya la manusia yg hebat, macho, hensem, pandai dan POWER!!..Dan pada suami pula, Isterinya la satu satunya pemaisuri di hati walaupun suami ni kadang2 tak mempamerkan cintanya..percaya la wahai isteri isteri sekelian...Apa yg penting untuk mencapai kebahagian atau keGHAIRAHan hidup ialah...KERJASAMA..

So itu la sharing/ulangkaji untuk pagi ni yea...Faham murid murid??..Ok dah dah..g sambung kerja masing masing..I ni mata berat lagi (ngantuk) but kena jaga Gee yg dok berkahak semula tu..Anyway, sampai sini dulu esok esok kalau I teringat, I update lagi..Maklum la dah meningkat tua ni kadang2 lupa yg kita ada blog!! TAPIII., walaupun tua masih Hen..sem dan BerGETAH!! hahahaha hehehehe hohohohho..Ok Dear n u guys....Assalamualaikum.............Bergetah!!!!!!!!..


47 comments:

  1. apa yg penting..KERJASAMA!! in shaa Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si muncung ni, awal awal dah komen..Ni mesti tak de kerja kat ofis tu....eh, tak de awek yg lawa2 ke kat ofis tu? kim salam..hehehehe

      Delete
  2. kesian kak gee, insyallah allah permudahkan segala jalan untuk abg abil, kesabaran abg abil tersangatlah besar ganjaran, pasti kakgee hargai semua jasa dan perngorbanan abg abil.amin. ija nak sgt jumpa kak gee.ingat minggu ni nak melawat, tp kena tgk jadual incik suami lu.insyallah sampai la nanti. kim salam kt gee..

    ReplyDelete
  3. Berapa berat terkini Kak Gee, bang? Semoga Allah berikan yang terbaik untuk both of you. Tak terjangkau akal manusia dengan segala perancangan Allah.

    Yang penting, apa saja dugaan, kita harus rempuhkan dulu, bukan sekadar tempuh. Termasuklah tak dapat emas berkilo2 atau BMW berbiji2. Sebab, di sebalik perjalanan itu, Insya Allah ada kasih yang mengiringi dan memeluk kita, kan.

    Kami blogger follower sentiasa titipkan kasih kami untuk both of you. Insya Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berat Gee terkini tak berapa pasti tapi boleh dukung dia sebelah tangan jea..

      Delete
  4. dari latarbelakang yang berbeza..segalanya tak sama tapi mampu membina mahligai rumahtangga yang bahagia berteraskan konsep kerjasama itu adalah sesuatu nikmat kurniaan Ilahi..kematangan dalam mengendali rumahtangga merupakan kunci kesejahteraan pasangan tersebut..sedikit masalah dan pertelingkahan yang timbul itu adatlah untuk mendidik kita menjadi pasangan yang saling bersabar..moga kita dan pasangan saling menghormati,menghargai dan mendoakan satu sama lain..Assalammualaikum to kak gee and abg abil..

    ReplyDelete
  5. gee semakin kurus yer...emm

    moga2 graf akan jd positif soon...me doakan yg baik2 ajer utk abil & gee :)

    ReplyDelete
  6. setuju dgn kta2 en abil..inshaallah kalau kasih sayang tu disemai dibaja dengan cara yg betul subur lah rumah tangga tu kan..yg pntning jgn smpai jemu dh la..hehe...kirim salam dekat k.gee eh..moga k.gee cpt sembuh ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti saya sampaikan salam tu, sekarg ni Gee tido..

      Delete
  7. Peringatan buat semua pasangan. Bukan mudah menabur janji dan menunai janji. Betullah sebaiknya kerjasama, saling memahami dan pada kakak kalau masing-masing punya iman yg kukuh pasti kehormonian dapat dicapai dan dinikmati bersama..

    ReplyDelete
  8. Setia tak perlu dicari tapi terletak pada hati... kita sendiri yg menentukan untuk setia atau tidak.. Jgn hanya fikirkan apa yg pasangan kita akan buat dab beri... tapi fikrkan lah apa yg kita telah buat dan beri pada pasanagn kita... betul tak En.Abil... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jap yea, saya fikirkan...jap tau...tunggu yea..emmmmmm..jap..

      Delete
    2. Ok dah fikirkan...Yea betull kata kata tu...

      Delete
  9. Cinta akan mudah terlerai jika x mendapat kerjasama kedua belah pihak..tambahan pula dalam dunia sekarang suami/isteri mudah terpesong dgn dugaan dari luar yg sgt mencabar dan ada di mana2..hanya kepercayaan & keyakinan yg dpt menyelamatkan satu perkahwinan daripada musnah dan hambar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak nak terlerai, ikat kuat kuat simpul ikatan tu...

      Delete
  10. BELUM KAWEN,BOLEH LA CAKAP MCM 2 KAN..
    TP BILA DH KAWEN BARU TAHU INDAH KABAR DR RUPA..HIKSSS


    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe, nanti indahkan khabar tu dan indahkan rupanya..

      Delete
  11. mekaseh abg abil atas nasihat ni..
    panduan utk berkahwin nanti.. hehehe

    kak gee.. semoga cepat smbuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo lum kawin lagi!! sama la kita..hahahaha..

      mekasih juga coz sudi membaca blog ni..

      Delete
  12. Semoga abg Abil & K.Gee akan mendapat kebahagian Dunia & Akhirat... Insyaa Allah..

    ReplyDelete
  13. semoga kesihatan kak gee bertambah baik..

    ReplyDelete
  14. semoga kesihatan k gee ada peningkatan, en abil jgn putus asa yek...

    ReplyDelete
  15. Betul tu..apa yg penting kerjasama dan saling paham antara satu sama lain..
    Semoga kak gee akan bertambah sihat ya..

    ReplyDelete
  16. Faham Cikgu.. :) Apa yang penting?...KERJASAMA... ni guna nada cite anak2 tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus murid2..sekarg g tido esok nak sekolah!

      Delete
  17. salam bro..
    Lau dah cinta buang mak buang sedara..antara ayat gila yg menjadi nyata.hehehe
    Pergh panjang jela bro.,
    Alhamdulillah hingga kini ta tak penah lekang i love u pd cinta ta..
    Saling faham dan memperbaiki kesilapan dlm umahtangga adalah salah 1 faktor kbhagian..usah malu nak ngaku atau memohon maaf..tu bg ta la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, jgn segan2 mohon maaf kalau buat silap...

      Delete
    2. pada awalnya malu juga EGO tinggi....serius kata...hehehehhehe tapi..bila dah kali pertam kedua ...dan semakin lama kita dapat memperbaiki diri kita dari masa ke semasa....
      Siapa kata ketika solat jumaat tak boleh berkomunikasi

      untuk di kongsikan bersama ....
      Thanks...moga bermanfaat nuat semua...amin

      Delete
  18. Hahah mestilah isteri/suami kita yg paling best segala....tak kawen dua weiii, mana leh compare..hehe
    Trust and understanding are vital in a relationship, baru itu ship boleh sail smooth and tackle segala ombak kan kaaaa.....makanya ombak rindu pun lebih besar la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Your food n3 3,4 hari ni make me sooooo hungry!!

      Delete
  19. Kesian sis gee.. Moga cepat hilang kahaknya tu. Byk pahala en abil dpt :)

    Mmg betul dua2 kena main peranan. Kalau sorang dah 'slow' kenalah tambahkan 'powernya' jgn fikir bukan2 maksudnya kena baja kembali agar terus subur. Kalau kita asyik menunggu sampai bila pun tak ke mana. Makin kering dan gugurlah jawabnya. Org lelaki kalau org perempuan manjakan suka je ;) sama mcm org perempuan juga. Jgn mengharap tapi tidak memberi. Jgn memberi tapi kemudian mengungkit. Ikhlas yg penting. Maka ikhlas juga kasih syg yg kita dpt. Wallahuaklam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah.. jika mahu sentiasa bahagia :)

      Delete
  20. terase macam tengok cerite wonderpet.. kerjesamekan.. saye doakan kak gee sihat selalu..

    ReplyDelete
  21. salam di petang jumaat yang damai bro abil....
    sedikit dari TiranaAduka...

    http://aku-saya-alam.blogspot.com/2013/02/cara-menegur-dalam-solat-jumaat.html

    moga dapat di kongsikan bersama-sama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Very good sharing..semalam saya dah terjah n3 tu..

      Delete
  22. KY setuju sekali pandangan di atas, maklumlah dirulis oleh orang yg berpengalaman...heee, tapi KY lebih suku kalau kawin dulu baru cinta...

    apa2 pun doa sentiasa ada buat kak gee...aamiin

    ReplyDelete
  23. He..he... ni bercakap dpd experience keee?? hehe.... Tapi mmg setuju dgn pendapat tu... Mula2 kasi dapat dulu....dah dapat penat haha...
    Oklah u dah buktikan u mmg cintakan dia sepenuh hati Prof...well done...semoga berterusan cenggitu yeh! Jangan ngelat ! huhu

    ReplyDelete

Followers