Tuesday, 12 February 2013

Zoo dan laut..

Assalamualaikum Dear..
Assalamualaikum U guys.


Dear, just now u baru bangun tido then bila I kiss kiss u, u sambung tido semula..Sekang ni u ada trend baru, U ngangakan mulut jea.! Mulut u sentiasa ternganga, tido pun buka mulut. Biasa bila I pujuk u akan tutup mulut, sekarang ni tak mau dah..Tak lenguh ke Dear bukaaa jea mulut tu. Rimas pulak I tgk. Nanti nak bergambar tak cantik la rupanya sygg...

Today ramai lagi yg masih bercuti dan rasanya sekarang ramai dah otw balik rumah masing2 dari percutian..jam ler jalan!!..U guys g mana cuti panjang ni?..Seronok kalau Gee sehat ni boleh g romen romen...eh eh, salah salah, g jalan jalan berdua...( Salah taip la tadi ). Gee kalau cuti panjang, awal awal lagi dia dah plan g cuti...Suka berjalan Gee ni. Kalau tak bawa Gee jalan2, alamatnya dia ketuk I habis habisan g shoping dan beli kasut dan kasut dan kasut!!...Kalau Gee tak puas hati gak, balik rumah dia akan merajuk..Suami dah manjakan Isteri, cm tu la jadinya...Destinasi yg Gee suka g dulu..Penang, batu Feringgi dan Trengganu (Kampung Gee ler). Gee dapat mandi laut, dia akan tergelakkk jea, suka sangat.Katanya dulu" Mandi laut ni darling (Tu pangilan Gee pada I) boleh kurangkan sakit semput."..Suka layan kerenah Gee ni, sebab bila Gee suka hatinya dia pulak layan I macam King!..Jadi adil la. But sekarang kita berdua dok cuti cuti di rumah sahaja..Tiada jalan2 cari makan, tiada jalan2 gurau gurau, tiada jalan2 romentik romentik.....Yang tinggal sekarang hanya jalan2 dalam rumah sambil sambil melepaskan rindu dengan memeluk Gee setiap hari...Tu la percutian dan jalan2 kami berdua niii.......( Apa lagi tunggu u guys,. Nangis la!..suka na menangis..aiyaa)

Destinasi I pulak kalau cuti2 ni, I suka g zoo dan Museum. Tapi kalau nak ke tempat2 ni, kena bawa Gee jalan2 ke Destinasi dia dulu.." Darling, tak muak ke asyik asyik g zoo?" Tanya Gee..I kata " Oiii, seronok I rasa,, macam2 binatang boleh tengok, Terutama UNTA.!" Bila sampai jea di Zoo, I akan terus bawa Gee tengok unta dahulu. Then I kata " Sepanjang pandangan u kat unta ni, Tuhan beri pahala yg sangat2 besar! Sebab Allah yg suruh kita tgk unta, dalam Quran tu kan ada saranan ni." Gee dengar jea penuh khusuk.".Jadi lain kali bila U datang ke sini kalau saya dah tiada lagi, Dahulukan la tengok unta ni." sambung I...Sekiranya kita mengikut saranan Allah selalu, PASTI Allah akan makbulkan saranan kita pulak pada yg lebih baik. Setelah I terangkan secara detail, baru la Gee lebih faham kenapa I suka ke tempat2, sebegini kalau cuti cuti..Kalau nak mandi laut pulak selalu I ingatkan Gee betapa hebatnya Tuhan ciptakan laut dan I citer cmana Nabi Musa a.s. membelah laut dulu. I lakonkan babak tu sambil I percikkan air kat Gee baru la kita terus mandi...N sambil sambil mandi berdua dan mengajar Gee berenang tu I citer lagi berkaitan Nabi Musa bertemu Nabi Khidir (Nama sebenar Bulya bin Mulkan- catatan separuh ulamak) bertemu di laut, citer Nabi Yunus telan dek ikan..apa saja sejarah laut, I ceritakan...yang bestnya sambil cerita sambil ajar berenang tu I dapat laaa raba raba si Gee ni sampai menjerit2 Gee..hahahahahahahahaha...Bini aku, aku raba la!!..

Suami ni kalau nak mengajar isteri bab agama ni kena pandai cari masa dan tempat yg bersesuai dengan tajuknya dan sambil tu kena pastikan isteri ni suka mendengar dan hendak mendengar lagi dan lagi..sebab sambil mengajar dan mendengar tu,,boleh raba raba!! hahahahaha hehehheheeh hohohohohoho.... Pas ni ramai la Isteri ajak Suami mandi laut..Jangan DO IT in public dah ler..!!...Bukan nak cakap lucah maksud I di sini..Sekiranya sesuatu sejarah yg menyenangkan hati kita waktu itu, ianya akan kekal dalam ingatan. Sambil gurau2 tu kita input ilmu, isteri kita lebih senang mengingat... Ni antara cara2nya nak didik isteri dan jgn lupa para suami, input ilmu agama ni pada isteri adalah WAJID dan ini juga yg di katakan nafkah BATIN..! Bukan setakat malam Friday tu jea broo...Pesanan ini lebih pada yg baru kahwin, yang dah lama kahwin, naik bersawang tu, u guys dah pandai n lebih arif, jadi ini untuk ulangkaji sesama kita sahaja..

I ni selalu cm ni, mulanya nak update berkaitan satu permintaan ni..pasal kenapa masa bercinta lelaki kata I love u selalu dan plan macam2 dgn bakal isteri, bila dah kawin lain la jadinya..love tu ada tapi tak sehebat yg dinyatakan sebelum kawin, plan tu pulak cm nak tak nak jea proceed..Jadi kenapa begitu..Jawabnya,,tunggu la n3 akan datang.! Ingat tak penat ke taip patuk ayam ni, I penat dah....Cm ni la I, lain tajuk nak cita, bila mula menaip I akan ikut gerak di hati so jadi lain ceritanya...Sorry la yea pada yg minta ulangkaji tajuk sepatutnya,,next n3 yea..InsyAllah.

Pada yang nak balik rumah dari selesai cuti ni or sedang otw balik, hati hati di jalanraya, jangan jadi road bully..Input2 sikit ilmu tu masa memandu pada isteri n anak2..dan ceria ceriakan hari u guys selalu. Dengan ini I memohon mengundurkan diri dulu coz I LAPAR dah!!!..See u guys when I see u...Bye Dear, bye U guysss.......OOO,,remember Dear n u guys,, always love me yea....hehehehehe...






47 comments:

  1. Sweet...g zoo mse kecik2 je..dh besar xde dh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah besar la seronok g zoo..boleh jadi macam budak budak semula..awet muda tu tau.

      Delete
    2. Haha...xtau bile lg nk g...xg zoo pun dh mcm budak2 dh...klu g,lg la klh budak2...:-)

      Delete
  2. Cuti kat rumah ye Abil? sian dia...meh la terbang sabah, bawak je Gee tu, dokong. Kakzana pun cuti kat rumah, tengok wayang, masak, makan, tv, sidai kain...uwaa..letih tau.
    Abil, mcmna pulak kalau suami yang tak minat bg ilmu kat isteri? Zaman skrg ni dia kata, google je kat intenet, semua ada. Buku ada, android ada, nak saya juga cerita ke? Dia tak faham bini dia nak lomantik2 la....(ops..ni bukan kisah akak ye)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekiranya Gee sehat tentu tentu saya bawa dia ke sana lepak2 ngan akak..Gee boleh tolong sidai kain nanti!

      Suami yg tak minat didik agama pada isteri, maka Allah tidak minat pada suami tersebut..Dah Allah tak minat, sendiri mau ingat laa...

      Delete
  3. Mai mai sini cuti cuti penang...makcik bawak g makan popia, mee udang, nasi kandaq, laksa......apa lagi ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dan makan jeruk!!! One fine day, I will be there to see you..InsyAllah..

      Delete
  4. Kita pun suka mandi laut. Tp jarang hubby benarkan. Bahaya katanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Then both of you are very loving couple rupanya....

      Delete
  5. Kami pun mcm tu juga.. walaupun tidak arif sgt, tp bila cerita sesuatu yg berkaitan agama rasa lebih seronok dan terkesan di hati :) kdg2 nak remind diri masing2 supaya sentiasa ingat Allah dlm setiap perkara yg dilakukan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya kita semua ni arif, hanya terlupa jea..sebab tu kita sharing sharing sama2..

      Delete
  6. Salam,
    Ok tq En Abil, nanti saya nak bawa anak buah saya umur 5 dan 3 tahun g zoo, nak bawa dia tengok unta dulu...dapat pahala juga kan...

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Satu hari nanti I nak join sama g zoo, boleh?

      Delete
  8. Kakcik pun tak 'berjalan jauh' cuti yang lepas. Pagi2, lepas Subuh, naik kereta berdua (kadang2 bertiga dengan BS), pergi cari sarapan... :)

    ReplyDelete
  9. Salam abg abil...
    insya allah saya nak hadiahkan alas tilam nie kat kak gee...
    moga2an allah perkenankan usaha kite...

    http://fairuznorazizi.blogspot.com/2013/02/bio-velocity-sleep-mate.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alas tilam terapi tu yea...tqq Fairuz..tq tq.

      Delete
    2. insya allah kalau ada stok, ahad nie saya jumpa abg abil...

      stokis sekrg kehabisan stok, macam pisang goreng panas.. heheh

      http://fairuznorazizi.blogspot.com/

      Delete
  10. dh lama ni xg zoo ngn laut..hehe..kirim slaam kt k.gee ya..moga k.gee cpat sembuh ;)

    ReplyDelete
  11. ade bercadang nak g zoo jugak... tapi kene tunggu ufairah besar sikit dan kenal binatang.. lagi syok kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budak2 ni, kecik2 lagi pun dah kenal binatang..bawa jea..

      Delete
  12. saya pun dah pergi zoo cuti hari tu...unta ja tak de...zoo melako je..


    happy selalu ye both of you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo si nama sama ni..! Anaconda ada?

      Delete
    2. hihi ade ke anaconda?ular kecik tu pun saya dah geli geleman

      Delete
  13. kita lebih suka pergi tempat tempat macam muzium tu,best!

    ReplyDelete
  14. Hmm sy mcm sis gee kot, prefer laut drpd museum n zoo hu hu tp ok je kalau kn teman kids jumpe haiwan2 tu asalkan x jln kaki hu hu

    ReplyDelete
  15. As salam Abil & Gee,

    Kitorang pun cuti2 ni dok umah jee.... tak kemana pun...dok rehat2 depan park! Tp teringin ler jgk nk mandi laut boleh raba2...hahahaa :D

    ReplyDelete
  16. Salam, kiteorang pun kat rumah aje, En Suami kerja.. tapi bab pergi Zoo tu mencuit kenangan.. lepas aje kawin kiteorang pergi jejalan kat Zoo.. hehe.. sebab nak rasa apa sebab ramai tul orang suka dating pergi Zoo.. kiteorang kahwin dulu tak de cintan cintun ni.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat zoo la suasana damai nak berkasih kasih..!

      Delete
  17. kita mandi kolam weiii..beshhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa komen I tak publish kat blog sana?

      Delete
    2. Ok baru check, nasib baik dah publish..! kalau takk.......!!

      Delete
  18. Macam la salah taip xleh delete....huhuhu nak tny sudahnyer kak gee pandai xberenang sbb asyik kene kacau jer...hahahha - yeni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak delete tak reti ler..hehehe

      Sampai ke sudah Gee tak reti berenang!!

      Delete
  19. salam bro abil
    Seronok bca kisah bro ni..
    Bro ta dah tukar gambr profil.harap maklum.

    ReplyDelete
  20. sama;a...KY pun suka pantai ni, kalau g pantai tak nak mandi baik tak payah pergi, tapi aaa...romantik sangatlah abg.abil dan kak gee..jeles pulak heeeeee

    walau dlm keadaan apa pun semoga Allah selalu memberi kebahagiaan dan ketenangan pada abg abil dan kak gee aamiin

    ReplyDelete
  21. Ha..ha.... suka eh cakap blues -blues ni...hehe...

    Cakap pasal cite cite nabi ni, teringat pulak anak yg lelaki tu
    baru-baru ni dia ada cakap, kenapa dia kurang dalam bab bab sekolah agama ni.....masa dia sekolah agama dulu...yg dia suka subjek sirah je....bertuah punya anak hehe

    ReplyDelete
  22. salam bro abil...
    moga ini dpaat membantu...serba sedikit.....
    khas buat bro abil dari TA

    http://aku-saya-alam.blogspot.com/2013/02/yang-dapat-ku-bantu-tiranaaduka.html

    ReplyDelete

Followers