Thursday, 16 May 2013

Madu! madu!..lelong! lelong!!..

Assalamualaikum U gys...

Ni gambar bersama crew dari TV3..Rancangan Nona tu...Tgh shooting leh ambil gambar dulu, selalunya I terlupa....Tu nampak tak, sejak kebelakangan ni baju2 I semua dah sendat..agak berisi badan ni agaknya..!!( manjanya si gadis tu possing,,aduhhhh )


Madu asli, Madu Tualang yg terbaik..Original !..mari beli, mari beli..jualan murah..lelong !! lelong !!...Sedap madu ni kalau campur ngan telur kampung..berkhasihat n bertenaga...Leh jadi cm DIM ni..Man Of Power..!!! hahaha hehehe dannnn hohohohoho.....

Tu madu yang di makan suami yg buat sang isteri tersengihhh jea pagi Jumaat tu...Yang buat isteri meroyan,, bila dia dapat Madu yang pandai berkata kata...hehehehe..Pendapat n pandangan I ni secara asasnya memang la patut si Isteri tu mengamuk bila dapat tahu yg dia dah di madukan..Mahu taknya, selama ini Hatinya dah di berikan hanya pada suami tu sorang jea..selama ini hanya keseluruhan kasih dari suaminya yg di harapkan untuk isteri tu..Selama ini isteri sentiasa berdoa untuk suami, ,doa agar dia org kekal sehingga tua...TAPI bila si suami senyap2 g kawen 1 lagi...hancur luluh harapan, berderai hati si isteri tu...Buntu fikiran isteri tu sekejap, tak tau apa nak buat..hanya menangis dan mengamuk sepanjang hariii....

Bila mengadu nasib pada keluarga atau kawan2, sudah pasti semua akan kata.."Sabar la, benda dah jadi..sabar la". Lagi isteri tu bersabar lagi itu la luluh nurani dia..So cmana nak buat..? Nak buat cmana lagi..SABAR jea la.!! Tapi sebelum sabar tu, biar la isteri tu marah2 dulu..But marah2 pun mesti di gaulkan dengan sedikit kesabaran..Waktu yg sangat penting bila berlaku insiden gitu (dapat Madu)..ialah di awal kejadian,,jangan si isteri tu dok keseorangan, duduk sorang2 dalam bilik n nangis dan nangis dan nangis..Elakkan gitu..Memang fikiran tu meroyan, tak dapat nak di elakkan..sebaik baiknya biar la ada seseorang yg sentiasa ngan si isteri tu..kawan baik dia ke, keluarga dia ke ( yg mahram tau!..kang ada keyboard  rosak pulak! )..kena berteman..coz wanita ni kalau dalam keadaan yg dia terasa susah,.dia memerlukan somebody beside her..Dia takkan cakap she need somebody..tapi itu la  ubat untuk dia di peringkat awal...!! Slowly nanti buat la perancangan yg baik. Samada isteri tu mengambil langkah berbaik2 ngan madunya atau duduk berbincang ngan suami tadi dengan hati terbuka..Memang payah nak berbuka hati bila berbincang tu, I tau.. BUT u guys kena buat, terpaksa pun tak pe..Tujuan berbincang tu sebenarnya untuk mendapatkan kelegaan hati tu dulu..Hati Mesti nak Lega..walaupun sikit..Ingat,.JANGAN sesekali mengambil langkah2 yg di murkai ALLAH,! Dunia kita bersedih tapi kita berjaya bersabar, tentu tentu Tuhan bagi kita ganjaran yg terbaik..Allah tu tak zalim dea...N Isteri ni mesti faham apa itu Hadiah, apa itu Ujian dan apa tu Rahmat dari Allah...I kalau nak huraikan jadi panjang nanti n3 ni..Bak kata I, di blog ni I berikan pendapat secara asas sahaja yea..Ada masa2 yg lapang sikit g dapatkan kisah2 para isteri Nabi s.a.w. kita tu..banyak yang u guys akan nampak...Contoh isteri isteri yg terbaik kan tu..Pandang la sesuatu kejadian tu dengan mata hati tau..InsyAllah...(.Masa I buat Talk ni, I akan lebih terpeinci huraian bab ni...)..So itu tindakkan isteri yg dah dapat madu...Geng baik dia!! hehehehe..U guys kalau pandai..madu tu akan menjadi sahabat baik tau..

Ini part si suami yg pandai sangat tadi pulak...oooo nak ikut sunnah yea..!! ( suka la isteri ni, suami kena pulak!!)..hallo sedara..Sunnah Nabi tak ajar kita kawen sorok2..Sunnah tak ajar kita lukakan hati Isteri bila kawen lain..Sunnah mengajar kita berbincang baik baik dengan Hadiah Allah tu (Isteri la hadiah tadi)..Hadiah pertama u guys rosakkan, cmana nak jaga hadiah Allah yg satu lagi.!!??..Lelaki ni kena..bukan kena..WAJIB jadi pandai,,baru la yg di namakan KHALIFAH di bumi Allah ni..Tu maksudnya mampu beristeri lain!! Bukan setakat duit banyak jea..Lelaki atau yg di namakan Khalifah ni, dia wajib mampu menjaga keluarganya sebaik baiknya..Kalau kawen lain tapi hadiah yg pertama tu tak di jaga elok elok dan sepatutnya lebih elok lagi penjagaan zahir batinnya..Juga penjagaan anak2 sedia ada..Ini, duit belanja sekolah anak2 pun tak mampu bagi!, tak ambil tahu!,, dia sendiri pun mampu top up prepaid fon dia RM5 jea sebulan!,,. ada hati nak kawen lain!!! Arrgghhhh TUIII...Tu bukan Sunnah namanya..Jangan rosakkan nama RASULLULAH s.a.w. atas tindakkan yg tidak sempurna kita tu..!! Bukan kata tak boleh atau jangan kawen lagi, bukann..tapi kena ikut la peraturan Allah berikan..Sebab tu kita lelaki ni kena kuat mengaji Quran ( Mukjizat kan tu )...kan dalam Surah Al Baqarah tu dah dinyatakan cara2nya yg baik, ikut la..Jangan la ikut nafsu "anu" kita tu jea bila nak cari madu..Patut madu tu manis, nanti jadi masam pulak..Lain la Isteri pertama kita tu ada masalah yg berat yg membuatkan kita wajib kawen lain..tu lain la citernya..Ni dok citer kalau isteri pertama tu normal n baik baik sahaja..Lepas dah kawen lain tu, kena pandai cari jalan baik baik kan semua isteri isteri tu, termasuk sekali ngan anak2.. (bersatu kita teguh!), jangan sampai kita atau dia org putuskan silaturrahim..aaaa  masa tu lu jawab la ngan Tuhan nanti!!...Kalau mampu buat sebegitu,,kawen lah!! Then jangan lupa, lu org tak boleh setakat minum Tongkat Ali jea, coz isteri dah lebih..lu org kena Mandi ngan Tongkat Ali sekali.!!!!!!!!!!! hahahahahaha..Hanya 1 perkara yg TAK MAMPU lu org buat..pembahagian KASIH SAYANG yg sama rata..Tu memang lu org tak kan mampu..pandai pandai la..

Dan terakhir..si Madu ni..!! Laki org kau pandai ambil..Bini dia kau kena pandai ambil hati la dan jaga la..Jangan la kau dok kutuk isteri tua dia..Tak betul cm tu..Sekiranya kau pernah buat gitu, cepat2 mohon maaf, kalau tidak..Tunggu la perasaan yg sama atau lebih teruk lagi yg di rasai isteri pertama tu akan kau rasa pula..Ini janji Allah, bukan cakap I,,I sampaikan jea..Mesti ada hormat, mesti berbaik2, dan mesti sayangkan isteri pertama tu..Wajib buat!!!..Pas tu, jangan sesekali mengunakan cara2 khurafat untuk dapatkan hajat di hati tu!! Tu dosa yg ALLAH TAKKAN ampun!! ( pendapat seseparuh ulama )..Tak mau gaduh2, Jangan kita bina masjid baru, masjid lama kita runtuhkan pulak..! baik baik hidup sama2, Ajak madu pertama tu g jogging tiap hari, biar slim melim badannya cm badan kau..( kadang2 yea gak laki cari lain..badan bini no.1 berat lebih 2 tan!!..sexy2kan la badan tu sikit nak pikat n ikat hati suami tu..).. ikut giliran..jaga suami dan jaga la madu tu baik2,,baru la bagus suasana rumahtangga...InsyAllah...

So tu tadi secara asasnya ulangkaji kitaaa...U guys jangan marah I yea atas bab ni..kang I nangis ngadu ngan GEE kang!!..sharing2 sahaja..Hope apa yg I lakarkan ni tak menggangu hormon sex..eh eh, silap lagi..aduhhh keyboard ni rosak lagi..aduhh..bukan sex...tidak menggangu EMOSI (aa baru betul,,hehehe sorry yea )..U guys..I sentiasa mendoakan kebahagiaan rumahtangga U guys berkekalan dan rahmat dan dalam kesihatan yg baik sampai bila bila..aminn.....Maaf juga kerana panjang sangat..( Oii!! karangan ni yg panjang la!!..gatal yea!! )..N hope u guys tak bosan membaca kali ni..

So, u guys..jumpa lain kali di alam Barzah!! ehhhhh silap lagiii,,,Jumpa lain kali di Warkah ni..See u n french kiss you!!! hahahahahaha hehehehehehehe hhohohohohohohoho...........bye bye...bye bye,,,,

129 comments:

  1. Replies
    1. 2nd..coz abg yg baca dulu..!!

      Delete
    2. You like my romen..eh,eh..my comment..hehehehe silap daaa...

      Delete
    3. jap nak tumpang gelak...hahahahahaha

      Delete
    4. keyboard rosak..meh keyboard tu..nak babab dia..hahaha..!

      Delete
    5. OOOOOOOOOOOOO..kau org bertiga gelakkan keyboard yeaa!!!!..

      Delete
  2. hahaha asyik tershashul je la abg abil :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh bukan abg laa..tuuu.keyboard tuu..salah dia..abg baikk..

      Delete
  3. haha...ni baru nak komen btol2....

    alhamdulillah...padat dengan pengisian...
    moga2 dapat di ambil iktibar, amal dan sampaikan...
    but as a women, sedikit sebanyak akan membuatkan hati tersentap jugak..n soalan pertama yang bermain di minda...

    " tak cukup sempurna lagi ke aku di mata dia?"




    ReplyDelete
    Replies
    1. Di mata kebanyakkan manusia biasa, tidak pernah ada kesempurnaan yg mutlak..sebab seseorang tu takkan sempurna..

      klau mahu kesempurnaan, belajar la memandang sesuatu dengan mata hatiii...

      Delete
  4. ishhhhhhhh keyboard asik2 rosak jer, nmpk gaya kn mnta izin Gee, senang kata, kena beli 'madu'..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minta izin Gee..takuttt, nanti Gee marah!!

      Delete
  5. terbaekkk kanda.... best2... ni bace sekali lalu je... sbb amik mase keje sekejap... rest kan otak... perkara ni sebenar nye x la leceh... tapi hati pmpn mane yg sanggup nak berkongsi kasih kan... betul kate abg tdi kite kne pndai... msing2 kne main peranan... baru best... dan bende ni jugak kila pnh ckp dengan bakal suami... sekiranya ade rezeki untuk die berkahwin lebih dr 1.. kila izinkan dgn syarat.. kila dan madu nak duduk 1 rumah yg memisahkan hanya bilik mandi je... atau kalau xnak serumah kila nak duduk sebelah menyebelah... ade mase kami ni kalo bermadu nak pegi shopping same2... beriadah same2... cik abg keje kuat2... kami tukang habiskan... beli kasutttt... hehehehe.... suke bace N3 kali ni... padat dengan pengisian yg bermakna... terbaekkkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh..nampaknya agak matang pemikiran dinda ni..Tu yg sebelum ni kanda katakan, en suami tu sgt bertuah memiliki dinda sebagai isterinya..

      Delete
    2. kadang2 ade jugak perangai budak2 nye kanda... sebb dinda 2/6 ni baru masuk 24 tahun... ( mude x ... hahaha... perasan je )... ALLAH bagi kite akal untuk berfikir... jadi... kite gune kan sebaik yg mungkin... ALHAMDULILLAH kalau itu yg kanda kata kan... syukur seribu rahmat...

      * pastikan keybord/laptop anda di hantar service *

      Delete
    3. Okk dindaa, nanti kanda betulkan keyboard ni yea..

      Delete
  6. Worrr... actually pada pandangan saya lah untuk sekarang...Kalau dah memang si suami nak bermadu kalau cara yang baik rasanya tak salah kot.. "Kalau" saya, saya rela dimadukan kot..tapi saya nak jadi bini tua i mean yang 1st juga. ohohooo (untuk sekarang la..masa depan tak tahu macam manaaa)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah Hu Akhbar..! hebat pandangan sebegitu..

      Delete
    2. Sebab kan..daripada si suami diam2 di luar nikah dengan perempuan lain, nikah ok lagi..kalau buat benda tak senonoh lepas tu ada anak lagi dalam diam..lain hari anak dah besar..tak sedar ternikah lagi dengan darah daging sendiri...Secara logiknya..selagi si suami mampu tak salah kan? Lagipun nafsu lelaki, nak larang pun dah memang lumrah lelaki macam tu..kiranya kalau dah jodoh mereka dengan lebih dari seorang isteri, rezeki si suami, pahala si isteri juga. :)

      Delete
    3. Betul juga pendapat tracey ni...

      Delete
  7. tak suka kongsi...takut lagi banyak dosa nanti...kalau kasih dah beralih arah...takpelah...saya redho...saya beralah....sob sob sob....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Redho itu la yg Allah berikan kelebihan darjat yg tinggi, selalunya di sebut Payung Emas..

      Delete
  8. Bila sentuh bab ni sya nak tanya betul ke istri yang rela bermadu disediakan payung emas? dlm hadis mana dinyatakan mengenai payung emas ni? cos ramai meragui pasal payung emas ni...ramai yg ckp poligami ni ikut sunnah Rasullullah SAW tetapi Rasullullah SAW hanya berpoligami slepas Khadijah ra meninggal dunia & kesemua istri2 Rasullah SAW pernah berkahwin kecuali Aisyah ra....malah Rasulullah SAW juga tidak membenarkan anaknya Fatimah ra dimadukan....Rasulullah SAW berpoligami utk memberikan perlindungan kpd istri2nya tetapi zaman skrg poligami hanya krn nafsu semata...jika betul nak bagi perlindungan kenapa hanya cari istri yg blum berkahwin?...kenapa tak kahwin dgn ibu2 tunggal yg hidup susah?...apa pula pandangan Bro Abil bila suami cari istri lain yg blum berkahwin then berlaku tak adil serta lepaskan tanggungjawab terhadap istri pertama & anak2nya & bila istri pertama minta cerai krn tak sanggup bermadu & rasa tersisih/teraniaya? Adakah poligami ikut nafsu tu dikira sunnah Rasulullah SAW?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunnah seperti yg saya katakan tadi..Prihal isteri2 Nabi s.a.w. n anakNYa ada peraturan yg Khas tak sama ngan umat..

      Payung emas yg di maksudkan, bukan la dapat payung tu..tetapi mendapat rahmat perlindungan n kasih Allah lebih dari hamba2 yg lain kerana penerimaan tersebut dan sesungguh redha dia pada suaminya, walaupun suami itu tidak mengikut peraturan sunnah..Status pilihan suami tu tak terbatas pada dara atau ibu tunggal..mana2 pun boleh, pun di kira sunnah, asalkan ianya benar2 ikut law n regulation sunnah tersebut..

      Cerai ni, apabila tiada lagi kasih, tiada persefahaman atau pun di aniaya maka harus la berpisah, moga pasangan itu mendapat ganti yg lebih baik..Ianya sesuatu yg halal/ harus tetapi tidak di gemari Allah...

      Delete
  9. Tq sharing DIM.. Tp tulah bukan semua lelaki boleh berlaku adil.. Yg selalu makan hati org perempuan lah.. uhuhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan kata bukan semua...memang SEMUANYA tak mampu berlaku adil..Boleh rujuk mana2 hadis tentang adil kawen lebih ni..

      Delete
  10. tak tahu nak kata apa.. dulu kenal si dia, hampir setahun dah dia bercerai waktu tu..tapi dalam diam, rujuk ex-wife dia(pilihan keluarga).. hati mula sedih.. tak apa, mungkin takdir aku.. bila nak minta putus dengan si dia.. alahai.. anak dia pulak.. "mummy jangan pergi" sayu sangat hati bila si kecil berkata sedemikian.. ~ waa.. takku sangka tercerita pasal kisah diriku..~ biarlahh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biar kita bercerita n luahkan..at least nanti rasa lega sedikit n mungkin ada kawan2 yg lain boleh beri pendapat yg baik atas dasar pengalaman yg sama..

      Bukan bintang saja yg bermadu malah jutaan yg lain pun bermadu juga..Ramai kawan kawan..!! Dont worry la..tak mau sayu2 lagi..

      Delete
    2. tak nikah lagi ni. masih dalam istikharah.. hajat hati tunggu bintang habis study dulu.. kenal waktu umur 13. sekarang dah 8 tahun dah.. nak pisah saying, tak pisah, anak dia pulak merayu kata jangan pergi. kadang2 rasa berbelah bagi.. :\

      Delete
    3. bintang kne pk future life bintang.
      jgn dsbbkn rase bslh kt anak dia,
      smpaikn bintang korbankn dri sdri.
      bnykkn bdoa mohon ptunjuk.
      mmg la syg hbgn lame da kn
      tp kte nk bhgie biar slmenye kn (:

      Delete
    4. Tumpang komen jap ye en.abil..
      Bintang, pendpt ikhlas saya, istikharah memang tindakan tepat...yakin dgn apajua yg akan dilalui kerana Allah Maha Penyayang dan takkan menzalimi kita hambaNya kan..apajua yg kita akan lalui tu menjadi "kisah"perjalanan hidup kita yg sementara didunia ni kn..maka itulah yg terbaik yg Allah tetapkan utk kita..memang berat bahu yg memikul..tp kalau kita fikirkan 'pengakhiran' perjalanan kita tu..maka masalah/dilema tu kita akan nampak kecil..serahkan segala 'babak2' kisah perjalanan yg belum kita tempuhi tu pd Allah semata2..InsyAllah pasti ada 'jalannya' pd setiap org yg terlibat dlm cerita Bintang ni kann..

      Delete
    5. Tqqq arty..so bintang, tu arty dah tolong jawabkan..

      Delete
    6. Tq semua atas khidmat nasihat nya. Terharu sangat rasanya. Tak apa lah, Allah tahu apa yg terbaik buat hamba2Nya. Andai perpisahan yg tersurat, hati kena redha, mungkin ada lg insan yg lebih elok kt luar sana. :) tq eh sahabat2 yang bg nasihat tu, seyesni terharu...

      Delete
    7. Bintang, sy pernah ada experiance cam tu. cm lelaki tu masih beristeri & alhamdulillah, isteri dia blh menerima sy malah km berkawan baik spls diperkenalkan suami nya.Malah sy jga blh berbaik dgn keluarga lelaki & adik beradiknya... tp pas istikharah, lau pn x mimpi tp hati sy berat utk teruskan hubungan. mang sedih nk putuskan hubungan yg telah terjalin tp hidup perlu diteruskan. perpisahan sbl kawin lebih baik & ALhamdulillah, pas tu sy jmpa ngan arwah tunang sy. tp jodoh lum ada utk sy. camner pn hidup perlu diteruskan. Allah ada bersama2 kita slagi kt menyakini nya. timbang baik buruk sbl membuat keputusan. cinta memang indah tp byk yg terperangkap krn hanya melihat keindahan. lihat dr mata hati bkn mata kasar semata2. smga Allah merahmati anda d dunia & akhirat

      Delete
    8. masalahnya dia da mmg sdng beristeri kan? si dia tu dah bercerai.. sy yg selalu main dengan anak dia... anak dia pun suka main dengan saya.. selalu jugak kami keluar bersama.. belikan brg2 keperluan dia kat taska.. tp, ye la, sy pun xleh nafikan.. itu bukan anak saya.. butt, huhu.. entahlah.. ~ sedih nak lepaskan diorang.. tak nak pun kalau boleh..

      Delete
  11. dulu d panggil honey, tup2 pas tu d bg madu (tragik sggh) apa2 pn b'cerai kita Allah x suka, b'satu padu itu yg lebih baik..btl kn abg DIM :)
    eja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau itu yg terbaik buat pasangan tu, ikut jea..

      Delete
  12. Assalammualaikum abg abil..dan always Al Fatihah untuk kak gee juga..madu itu manis dan terlalu banyak khasiatnya kalau kita sentiasa amalkan pengambilannya namun kemanisan itu mungkin bertukar pahit dan kelat andai itu menimpa nasib wanita..lumrah insan kerdil biasa..mudah tergelincir..namun jadilah insan luar biasa yang hebat mengawal hati dan nafsu..yang bijak merencana akal.. :)

    ReplyDelete
  13. waaaaaaaah en abil, lelaki2 mmg suke bab2 poligami nih, mana yg ngantuk blh terus segar matanyer kalu cite bab nih

    ReplyDelete
  14. bab madu nie bg pd org lelaki....suke sesangat2 nya,,,ikut sunnah katanya....tp bila tang ppuan,,,sedihhhh tp klu nk payung emas bkn nya sng knknkn...btoi ke nie???

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    2. maksu :Terpulang, Tuhan dah sediakan bagi wanita2 yg gitu, kalau nak ambil jea..

      Delete
  15. hahahaha.. bagus la bro..3-3 kena..adil lah gitu semua ada peranan masing2.. barulah hidup aman dan tenteram

    ReplyDelete
  16. Tabik abg Abil..Setia je dgn Arwah K.Gee dulu..Untung K.Gee.. Dah la hensem abg Abil ni..(Eh sorry..keyboard rosak..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa kalau cm tu keyboard tu ok, tak rosak!!

      Delete
  17. bro abil,
    asyik wanita je kene pasang badan, laki selekeh tp still laku jgk mampu kawen 2-3-4 dan seterusnye... tak aci lah mcm ni kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. nape cikdonat punye comment kene remove? sian dia...huhuh

      Delete
    3. ehh ehh. komen cikDONAT bkn kne remove
      tp........cikDONAT yg tdelete sdri komen tu.
      hehehehe. nk tau tak ape yg cikDONAT tulis?
      ahaa. tu la istimewanya wanita kan kan kan.
      tak ksah la nsem ke, selekeh ke, da perut boroi ke
      tp law da syg kt laki especially suami sdri mmg
      tetap syg punye. untung kaum adam. hahaha.

      Delete
    4. La cocca : lelaki pun kena gak cm tu, kena senam selalu so smart la sikit badan dai..

      Delete
  18. ermmmmmmmmmmmmmmmmmhurmmmmmmmmmm

    ReplyDelete
  19. salam abg abil..

    pndapat sya,wnita yg rela dimadukan mmg la akn dpt payung emas,tpi bkn itu sbenarnya yg mreka inginkan. msti trdetik jgk dlm hati(ingat aku hadap sgt dgn payung emas tu??)diaorang hanya inginkn hak mutlak keatas suami msing2 tu je. sbagai analogi klau abg abil suka ssuatu barang tu sperti bju bola yg dtandatangan oleh Lionel Messi nk ke abg abil share ngn org lain?heheh analogi simple jela yg bley bg. cm tu jgk isteri,berat hati nk lpaskn suami trsyang kpd org lain. sperkara lgi ttg si suami yg mnggunakan alasan ketiadaan zuriat sbgai jln utk brkahwin sorang lagi(ataupun berorang-orang). Sedangkan Nabi Zakaria A.S dulu pon menunggu zuriatnya selama berpuluh thun xde pun nabi cri isteri lain. Sabar dan berdoalh,jgn berhenti brusaha krana Allah Maha Kaya.Kun fayakun.Insyaallah

    p/s utk pmbaca blog abg DIM:jdi ksimpulannya, suami x hensem,xda rupa xpe,asalkn dia setia pda yg 1.

    p/s utk abg DIM:rsa2 ad kriteria nk jdi pncramah bebas x sy nh??partner 2 nk??hehe daaannn! jgn nk gtal2 sgt ye ngn pmbaca, nti x psal2 kna smackdown dgn para suami mreka. Sy jdi referee je nti. So nmpak jgk la disitu llaki pon x mahu payung emas en3??The end
    hahaha hehehe hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebiasaannya saya kalau nk berikan sesuatu, sy berikan yg terbaik, walaupun barangan tu kesukaan saya coz Tuhan syorkan begitu..

      Kehidupan para Nabi ni Maksum, hanya menunggu perintah dari Allah saja sebab tu ia di pilih menjadi Nabi dan Rasul. Then bagi sesiapa yg mempertikaikan payung emas (seperti kata2 di atas) maka ia telah berkasar dgn Allah walaupun secara bergurau atau secara pemberitahuan cara begitu..!

      Kun fayakun..bagi hamba2 yg benar2 berserah nyawa n hidup pada Allah saja (tasawufnya dan kesufiannya, n bukan setakat mengikut fukahah saja)..kena faham menghuraikan ayat tersebut..persoalannya, mampu ke?,,..sekadar menambah saja dari komen di atas yea...hehehe

      Delete
  20. Makin nakal pak cik Abil ni.. ish3...

    ReplyDelete
  21. Tahniah en.abil..bagus n3 ni...saya pun penah bg green light kt suami tp saya suruh dia tlg tgk2 yg single mother dulu dr tgk yg still single..Rasulullah S.A.W pun mengahwini wanita2 yg kematian suami semasa peperangan fisabilillah ni kan..betul tak en.abil?

    Apapun semua yg tjadi Allah dah tetapkn bahagian masing2kn..selagi diizinkan bernafas, hargai dn "lihat" "hadiah" yg Allah anugerahkn pd kita pd "sisi pandangan" yg pelbagai..br kita sedari semua nikmat yg Allah bg kita sejak kita dlm kandungan ibu sampai sekarang..

    -ati-

    ReplyDelete
  22. ahahahhaha....lelaki bila menikah 2 atau pun 4...yang pertama jua yang akan di kenang....orang kata yang pertama itula permulaan pada sebuah kehidupan....suka,duka,merana,bahgia...wakakaka

    ReplyDelete
  23. bismillahirahmanirrahim. saya agak sedikit emosi mbaca topik abg abil nie (emosi ngn topik tp bkn abg abil yee). hehe. wlupn saya msih muda dan blom pnah mlangkah ke alam rumahtangga tp apa yg boleh saya simpulkan di sini ialah perasaan kasih dan sayang. mmg kte sbg manusia tak boleh melawan kehendak takdir. tp kalau ati kte ade perasaan kasih dan sayang yg tulus ikhlas thadap sorg yg kte mngakui isteri semasa akad suatu tika dulu, kte tak kn sewenang2nye nk akad nikah utk kedua kalinya (mksdnye bg madu free la kt isteri). cuba bygkn kalau kte sygkn isteri kte spnuh ati tgamak ke nk lukakan perasaan wanita itu hanya utk kpntgn diri? yg tak rase bsalah lgsg tu muhasabah la diri. renung2 kn semula pengorbanan si isteri. bkn ape sbnarnye ble btmbah isteri, mkin berat la tnggungjwb si suami tu. saya tau poligami tu tak salah dlm islam. tp yg laki prlu pkkn sblom kawin lain, mampukah die blaku adil kelak? soalan tu da ckup utk mpsoalkn niat die utk bkawin lain. mampu ke mjdi suami yg seadilnye? tak gune jgak kaya raya tp tak blaku adil. skrg nie bkn sbgaimane zaman rasulullah s.a.w dulu. azab bg suami yg tidak blaku adil nie masyallah sungguh berat. skli isteri pertama sudah terase ati, bdosa la si suami tsebut. tp jikalau ditnye pd isteri, mrka sstghnye tpksa merelakan pilihan suami mrka dek krna kasih dan sayangnya sbg sorg isteri. mgkin untung kaum adam dberikan keistimewaan boleh mperisterikan shngga 4 org wanita. tp kaum hawa tak de keistimewaan sbgitu. wlu ape pn yg tjd, suami mereka hanya satu. takkn pnah ade 2,3 atau 4 org. tak rase btuah ke wahai kaum adam? kalau lah kaum hawa diberi keistimewaan sbgaimana kaum adam dpt tu, agak2nya mampu tak kaum adam merelakan? ingat lah ape yg kite dpt, sumenye nikmat dr Allah. jgn la kite sibuk mngejar nikmat dunia dsbbkn nafsu semata2. bsyukurlah dgn ape yg ade. hargai la isteri yg satu. kpd para suami, tetapkan lah hati anda pd satu2nye isteri kalian. jaga dan lindungi amanah Allah yg tggi nilainya. dgn itu Allah pasti mberi keredhaan dan kbhagiaan bpnjgn dlm khidupan suami isteri. insyallah. Allah mberi setiap wanita dgn 9 nafsu dan 1 akal, lelaki dgn 9 akal dan 1 nafsu (iaitu pd perempuan). jgn la jd laki yg bnafsu tnggi pd perempuan. nafsu tu salah stu ujian yg dberikan dr Allah utk melihat sjauh mane kte mmpu mngawal sbaik2nya. jgn pntgkn diri sdri sbb kelak anda mgkin akan menyesal di kemudian hari krna mnyakiti si isteri yg mulia darjatnye di sisi Alah. sekadar perkongsian dr saya sbg manusia biasa. wallahualam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panjangnya...hehehe..so, cmana pula suami? tidakkah suami juga mulia darjatnya di sisi Tuhan?..Apabila Tuhan membenarkan, pasti la ada rahsia hikmahnya di sisi Allah..Kadang kala sesuatu rahsia hikmah tu hanya boleh di lihat jelas dengan mata hati..emmm..

      Delete
    2. ala. maaf la abg abil cikDONAT teremosi.
      td tulis2 trus anta. jengg jengg jengg.
      ble bace komen sdri blik, rase cm power la ayat tu.
      hahahaha. hidup nie rahsia kn abg abil?
      tak leh jangka ape yg akn blaku.
      abg abil kcik ati ke cikDONAT tak ckp suami
      tu mulia darjatnya di sisi Allah?
      tak bmksd pape pn ye abg abil.
      cikDONAT tau baik isteri atau suami mmg
      tggi darjatnya di sisi Allah. sbb ape abg abil?
      sebab.............................................
      hbgn yg tbina antara suami isteri tu da mmg
      mulia pn di sisi Allah S.W.T kn kn kn abg abil?
      apatah ag status suami dan isteri tu.
      mcm abg abil dgn arwah kak gee.
      papepn, cikDONAT doakan sume saudara
      muslimin dan muslimat berbahagia salu.
      especially abg abil laa (:
      insyallah. amin.

      Delete
    3. Saya sedikit pun tak rasa hati..kenapa perlu saya rasa hati..Hanya seronok membaca komen2 ni..Hanya perlu di ingatkan, biar kita memberi pandangan mengikut Tauhid n hadis...So pandangan kita di sini boleh dijadikan rujukkan kawan2 yg lain..

      Delete
  24. tajuk yg sensitif..emm..fitrahnya wanita tak rela dimadukan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..mana2 perempuan pun tak suka kan..

      Delete
  25. keyboard abg ni dh rosak teruk ni..haha..!
    ade kes bang, wife tak benarkn suami bkahwin..tp suami tetap fight nk kwen dgn aweknye..tp endup wifenye pulak yg dpersalahkn org luar coz keras hati sgt..kata2 sinis plk keluar dr mulut2 org.. 'patut pun laki cari lain bini dia mcm tu..'pdhal awal2 sang suami yg wat hal..sadis btl...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu yg ada pribahasa,.kerana mulut badan binasa.!

      Delete
  26. erk! tajuk... mengerikan!

    Saya mcm tak boleh makan/minum madu, sure nanti bibir mcm pepecah sikit (panas kot ek?). Kalau madu dlm botol yg bercakap tu, tak tahulah apa pulak yang pecah nanti hu hu...

    Tapi... mungkin ada betulnya juga cerita yg saya baca ni : http://rysareesanasir.blogspot.com/2013/05/na-bukan-hanya-ada-kita.html

    Adoi, lupa lagi nak bagi salam dulu. Assalammualaikum abg DIM yg selalu rosak keyboard!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm RYS...keyboard dah tak rosak dah..hehehe ( takut nanti kena pecah! )

      Delete
  27. Waduhhh sensitipnyer topik arini.. Bagi sayalah.. Kalau boleh memang tak mahu lah dimadukan.. tapi kalau lah somi saya tetap nak bermadu jugak jugak... boleh... tapi ada syaratnya.. kenalah dia berkahwin dengan wanita yg memang benar benar benar dalam kesusahan seperti ibu tunggal ke.. isteri kematian suami ke..janda beranak ramaiiii ke, wanita yg dah lanjut usia ke yg perlukan pertolongan untuk meneruskan sisa sisa kehidupan..maknanya madu saya tu nanti mestilah wanita yg mmg amat amat perlukan perlindungan dan keselamatan..Ha kalau kes sebegitu saya sokong.. Biar saya gi masuk meminang dan uruskan perkahwinan mereka.. Haa tapi kalau nak bermadu tp calonnya tu sihat walafiat.. muda bergetah getah macam getah skrap tu simpan dulu niat murni itu hehehe... itu pendapat saya lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ceh wahhh..dia pulak yg tentukan..hahahaha

      Delete
  28. Salam abg abil..sy dh dpt madu 2 tp kishnya plik..sy housewife n die dlm diam2 psg lin sdgkn ekonominye sgt hncur n sbb die tetp xnk lpskn pmpn 2 sy amk kptsn tuk izinkn tp sblm 2 sy amk smle sgle kmdhn yg tlh fmly sy brikn pd die(mtr/kete n rumh) krne sy nk die jd drinye yg asl ble kwin ngn pmpn 2 bknnye menunjk2 ngn hrta hdiah fmly sy pd die..lps 2 sy ckp tumpukn sje prhtian pd istri bru die xpyh amk tau soal sy g krne sy hnye sepah yg dbuang..sy bw dri n mlekn idp br even die msh contact sy m'cri sy krne ingin b'damai tp hti sy sgt sakit jd sy abaikn pe yg die ckpkn 2..npe sy xcerai?sbb sy xnk pgg title janda 2 je sbb sy xcerai tp sggp idp sndri..sy akui ble mlm sy menangis rndukn die tp sy dh xsggp tgk mke die..mgkin dendam mgkin kcwa tp sesgghnya sy xnk kmbli andai sy hnya akn trus mkn hti ngn die..pd pmpn yg tlh huru-harakn umhtgga sy tiada maaf dpt sy brikn mmg sy bencikn die sgt2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tabahkan hati ye.
      pasti ade hikmah disebaliknye.
      cikDONAT sebak lak bace komen akak nie.
      just for sharing with all of you.
      cikDONAT pnah bace satu fakta
      mengatakan....................
      "perempuan diuji ketika lelaki tidak mempunyai apa2,
      tetapi lelaki pula sebaliknya. mereka akan diuji ketika
      mereka mempunyai segala2nya"
      ade jugak yg mngatakan lelaki lebih mudah
      lupa diri berbanding perempuan.
      em. ble tpk kdg2 ade btolnye tp arap2 bukan
      sume laki cm tu la kn (:
      mudah2an. insyallah.

      Delete
    2. Sebenarnya dalam bab2 gini, lelaki pompuan tu sama jea ujiannya, ceritanya saja yg lain2...Kan kita semua tahu, ALLAH tak uji hambanya di luar batasan hambanya..

      Yakin la dengan Allah..Firman Allah : Sekiranya ada hambaNya yg datang bersamanya dosa sepenuh bumi dan langit, lalu ia memohon ampun padaKU, nescaya AKU ampunkan selagi dia tidak syirik padaKU..ALLAH sanggup maafkan dia, siapa la kita nak membenci pada dia..Kalau tak nak pandang dia, PANDANG la ALLAH.

      Delete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

  30. "senangnya dalam hati..kalau beristeri dua .. seperti dunia..abil fikri yang punya .. " :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooo saya lum ada isteri baru lagi...n satu cukup ler...beristeri 1, 2 ni biar la dunia org lain...!!

      Delete
  31. Topik nie memang hangat nie bang.

    Penerimaan setiap individu tu berlainan kan... Namun kalau ianya tetap berlaku, maka haruslah mengikut adab dan etikanya. Tak gitew Mr Motivasi?

    Oh, saya secara ikhlasnya telah beberapa tahun memberi izin hubby menambah isteri sekiranya dia rasa dia mampu dari aspek2 yang di syariatkan oleh Islam. Maklumlah, tinggal berjauhan nie, kadang2 tak suami, ada jer wanita2 lain yang mula nak cucuk jarum kan? So, daripada mengumpul dosa, baiklah izinkan saja sekiranya benar dia ingin menambah. Namun, hubby tak pernah pula minta atau menyuarakan keinginan nak menambah.

    Cumanya, sebagai seorang manusia biasa, kita bukannya maksum. Kita memang tak sempurna. Atau the other half pun kadang2 di uji. Tak apalah, kita harunglah kalau betul kasih dan cinta kita ikhlas kerana Allah. Disebabkan sedar diri saya tak perfect, sedangkan saya rasa hubby deserve seorang isteri yang perfect, maka sebab tu lah saya izinkan. Manalah tahu dalam pada saya cuba berubah nie, belum berjaya lagi, atau kemampuan setakat ini saja... eloklah berkongsi kan. Saya sanggup nak pinangkan kalau betul2 wanita tu pun ikhlas dan berakhlak mulia. Maklumlah, nak cari baru, mestilah lebih berkualiti dari yang ada kan? Baru alah membeli, menang memakai, yer tak?

    Anyway, kita hanya boleh bersedia sahaja. Mungkin hari ni saya kata saya ikhlas, tapi minggu depan saya breakdown kalau betul2 berlaku pula. Kita tak tahu apa yang mendatang. Itu rahsia ?Allah. Saya dah lalui banyak dugaan dalam rumahtangga. Dengan izin Allah, kasih dan cinta kami masih lagi bertaut. Semoga kekal hingga ke syurga. Insya Allah.

    Abang Abil, doakan cinta kami seteguh cinta abang dan Kak Gee yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komen2 dalam n3 ni memang hebat2, suka abg baca n jawab..banyak yg lebih jelas abg nampak melalui komen2 gini..

      Tiap hari abg doakan pada semua pasangan, terutama pada U guys yg part of me ni...

      Delete
  32. madu itu manis tapi bermadu itu pahit....saya suka makan madu...

    ReplyDelete
  33. Hmmmm...tang badan tu tak nk komen.....itu org kata ..."sign of prosperity"...aaminn.
    Psl madu...hmm makan madu okay, dapat madu ai tak rela you! Mmg la org kata...redha je la...dpt payong maih....hampa ambik la payong tu...bunyi mcm sombong kan tp tu la reality....
    Dari kaca mata lelaki....yg ni pakcik kata...he holds 3 principle...
    1. He fantasise julia roberts...boleh dapat ka?
    2. Tiap gadget baru..iphone5, s4, etc....mola dapat tak tinggai seminit pon...lepas beberapa lama dh tak heran...
    3. He put himself in my place...apa dia rasa kalu makcik ada affair......haha makcik kata penoh sebesen la ayaq mata jantan :)))
    Alah makcik kalu ada pon cuma ngan mamak dpan rumah jaaa...main mata sambil minum teh tarik mkn roti canai...
    Alhamdulillah kalau dia kekal dgn prinsip dia...aaminn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakcik nya fantasi julia robert...saya punya, Mariah Carey!!
      Pakcik jom kita jalan2 kat USA, mana la tauuu..!! hehehehe

      Delete
  34. biasalah kalau citer pasal badan... mia selalu kata baju ni yang semakin mengecut kot... sebab nak sedapkan hati..

    p/s: first time terjah blog... hmmm.. not bad... ok ni.. ;)

    ReplyDelete
  35. MADU...manis + maung...2 dalam 1...boleh buat UBAT sakit perut dan juga boleh BUAT sakit perut...:D :D :D

    ReplyDelete
  36. wwwooooo...cik setuju part sunah2 tu..kalau nak madu mesti ikot sunah.bukan ikot sedapppppppp jeeeeee...eiiiiiii...hahahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut sunnah dahulu then baru la sesuai ikut sedappppp tu..hehehehe

      Delete
  37. kalau sebut pasal adil, haishhh seram! mana ada manusia yg boleh berlaku adil kan. tapi masih ada berani mati ngaku mampu bersikap adil..lebih2 lagi dalam bab poligami heheh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sangat2 statement tu..memang tepat.

      Delete
  38. Alfatiah utk kak. Gee·:-(Abg Abil sihat...?Almaklumla org dh semakin bzzz skrg...tahniah! Teruskan perjuangan abg abil utk berkongsi n memotivasikan diri utk rakan2 di luar sana...Saya NO KOMEN ttg tajuk di atas..tp saya nk doakan abg abil semoga terus sucsess dgn kerjaya baru abg abil skrg...jaga diri baik2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqq Sayanggg...doakan abg ni selalu yea..

      Delete
  39. ahahha...ayat last tu! isk tersilap noo...
    bang: sy tak mau berkongsi..ahhaha..nak tamak kan diri, nak sayang sorang2..hahaha..
    ntah! lah, tak sanggup rasa nya nak berkongsi kasih..
    ada juga buat lawak dgn hubby kalau nak khawin lain boleh, tapi sy mmg tak nak kongsi.. dia gelak je...huhu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih baik la sekira cm tu, tamakkan kasih suami tu..Jaga suami baik baik tau..

      Delete
  40. as salam..hi abg abil..moga sehat hendak nya..abg abil,klau nak mntk tolg ble?sy tgh cari jawatan kosong kat seremban atau PD..sekarg tgh usaha sedaya upaya..isi borang sana sini..research jawatan yg ada..klau abg abil tahu ada kekosongan plzz bagi tahu sy..sy nak pindah ke umah mak..nak teman mak saya..mak tinggal sorang..usia x mengizinkn..sy agak risau..sy ajak duduk di KL memandangkan sy keje di KL kan..tapi mak xnak duduk di KL..lebih selesa di rumah sendiri kampung..so perancangan sy dan suami duduk di kampung lah utk teman mak..klau abg abil tahu ada jawtan kosong kerani,ble email sy qasehzan@yahoo.com.my..

    tq abg abil..sharing is caring..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyAllah..tapi jawatan yg bagaimana?

      Delete
    2. tq abg abil..jawatan kerani jer..

      Delete
  41. assalamualaikum DIM..

    wah busy sgt leni...bile nk dtg senawang lagi?cerite aritu xabis lagi...n we all sume tggu bile nk lunch kat warisan :) (terutama atikah)..hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo cik Zakiah darling..hahaha..abg ingat lagi nak ajak g makan ikan bakar tu..Nanti abg akan aturkan satu masa yg sesuai yea..InsyAllah sebelum puasa ni..

      Delete
  42. bosan je bukak blog ni..bosan aje bukak blog ni.. >·<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bosan tang tajuk yea..!? jangan la gitu..

      Delete
    2. Ehh takkkk..setiap kali sy bosan..xtau wat ape..sy bukak blog ni..tu mksud sy la bang..

      Delete
    3. oooooo ingatkan tak suka tajuk tu..hehehe sorry ler, salah faham naa..

      Delete
  43. mmg cukup sensitif bab madu2 ni en abil hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena gak kita ulangkaji serba sedikit...

      Delete
  44. salam Abg Abil a.k.a DIM :)
    Hmm... madu oh madu.. baca karangan ni buat cma rasa muhasabah diri..
    cma tak kesah klu ditakdirkan allah hidup bermadu..dunia ni pun semuanya pinjaman aje kan.. hihih

    err..en alan nk madu ke? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dunia sementara, tempat ujian untuk ke Syurga kan..

      Delete
  45. Salam abg...kutuk madu ye( sy ni madu )....

    ReplyDelete
  46. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  47. Memang syokla jdi madu ni...xsusah pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah 10 tahun sy jdi no2..mula2 nak kawin sy tnye suami dulu knape nak istri lgi..dia dgn ikhlas hati mncritekn kisah istri dia..sy xpcya smpi satu hari sy smbunyi2 perhatikn madu sy ni..hihik...lpas tu sy bgtau makbpk sy psl nak nikah dgn suami sy..mkbpk sy kta trpulang sbb nak bermadu ni bkn sng dan sy kena hadap wlu apapun rintangan.mmg byk dugaan hdup bermadu ni..xkira dtg dr sy atau madu sndiri..tetapi setiap dugaan itu sy trima dgn redha dan sy lawan segala hasutan syaitan yg bertujuan nak memecahbelahkan hdup kami.....syukur alhmdulillah smpi skrg sy ada 2anak dgn suami tp suami sy pulak msih dlm keadaan tidak normal selepas kemalangan tahun lpas...waktu skrg ni la..kami semua diuji sekali lg...tiada perkataan madu atau anak tiri...masing2 beralah dan cuba mengatasi segala masalahyg timbul sewaktu suami sakit...sy buang jauh jauh segala prasaan mrh..benci..jeles..mcm2 lg..dan fokus pd ujian didepan mata yg tak tau dimna hujung perjalanannye...itu pd sy istri no 2...xtaula od madu sy mcmna....hanya tuhan yg tahu...jdi sy rsa xsmua lelaki terpilih utk mempunyai istri lebih dr satu kecuali Allah swt yg mengizinkan...dan sy jauh disudut hati kena faham sedalam dalamnye sebagai no 2...doakan sy dapat payung emas itu ye Abg Abil...

      Delete
    2. Saya doakan dua2 tu dapat Rahmat dari Allah, dan Allah memberikan yg terbaik buat suami puan2 sekelian..InsyAllah..

      Delete
    3. Alhamdulillah....tp ape pun esok2 kita xtau akan jdi ape...itukan rahsia Allah swt...sy brharap sy akan trus tabah wlu sy selalu berkorban demi utk kebahagiaan istri pertama suami...sy dtg kemudian..madu lg awal dr sy...ape2 pun dia la yg trbaik utk suami sy....

      Delete
  48. Madu sngt pahit bg ppuan,tp manisnya pd laki2...apa2pun sy xrela di madu...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu pandangan dari Wanita manis hanya pada lelaki..betul ke manis?

      Delete

Followers