Tuesday, 7 May 2013

Cari Jodoh Keee??

Assalamualaikum U guys, part of me...
Assalamualaika Ya Fauziah bt. Siti Esah...Tunggu I yea Dear...


I bersama Tuan Guru I, Sheikh Murtadza bin Sheikh Hj. Ahmad. Beliau umpama bapa I, sejak I remaja lagi bersama beliau.


Sementara menunggu crew dari Tv Alhijrah ni, I taip taip dulu la apa yg patut for our ulangkaji bersama sama..Sejak kebelakangan ni banyak panggilan n sms I terima untuk mohon pandangan n pendapat..Ingat yea U guys, I ni sekadar boleh memberi pandangan secara asas sahaja melalui fon n di blog ini dan I bukannya pandai sangat pun nak nasihat nasihat org ni..Mana yg sesuai tu, boleh la ikut...

Antara yg banyak soalan tu berkaitan yg sedang mencari jodoh atau yg nak plan kawin.."Mana nak cari lelaki cm Abg DIM ni?". (Elloo, I ni biasa2 jea..)".Cmana nak tau bakal jodoh kita tu nanti akan setia ngan kita?"... " Sekarang ni payah la DIM, untuk mencari orang yg rajin beramal, kita org perempuan memang inginkan jodoh yg kuat iman, boleh didik kita dan romantik..cmana DIM?"...Tu antara soalan2nya..OOOOO  ada lagi.." Abg DIM, saya dah jatuh hati dan selalu teringat DIM, rasanya boleh ke saya masuk meminang Abg DIM!!??"....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! lariiiiiiiiiiiiiii..........

Pertanyaan yg terakhir tu yg selalu buatkan I ni selalu tersembur air minuman!! Aduhhhhh, berpeluh dahi I.!...Yg tu memang I takde jawapannya..Hanya kita tgk jea la kalau kalau ada yg boleh "Break The Spell" nanti..Kalau ada laaa...My Dear Gee is still in my HEART...

Ni berbalik pasal mencari jodoh yg sehebat yg di inginkan dek hati para pasangan tu..Nak yg baik2, yg hebat2, yg romantik2..yg kuat minum n mandi ngan Tongkat Ali atau Kacip Fatimah..!!.Mengunung citarasa, bergelombang kehendak masing2 ( YG sedang cari Jodoh ni )...Yg dah ada jodoh tu nak tambah lagi, U guys cari org lain tanya yea..JANGAN tanya I..!!...Sebelum kita mengisi citarasa kita tu, Tanya diri kita sendiri, "Adakah aku sendiri di dalam ketogeri tersebut?".."Adakah aku sehebat sebagaimana yg aku inginkan jodoh aku?"..."Adakah Aku seseorang yg sukaaa beramal?" Adakah aku seorang yg Romen...tik dan "berpower"?"( aaa bab power ni DIM la orangnya!! hehehe )...Dari Firman Allah, kita semua tahu, Jodoh yg Allah sediakan bersesuaian ngan katogeri kita ni...Sekiranya jodoh tu tak sesuai yg kita mohon, takut nanti tak terbawa ngan gaya kehidupan yg U guys impikan...I bagi 1 contoh..Seorang wanita yg asasnya baik baik jea orgnya n out going,, berkahwin dengan seorang ahli Sufi, (tau sufi tu apa?)..Dimana Sepanjang hidupnya HANYA untuk Allah. Ahli sufi hidupnya terlalu banyak masa di luangkan untuk ibadat n mendekati Allah saja..Hebat ahli sufi ni kalau dapat..Masalahnya, mampu ke si wanita tu ikut nanti..? Tu salah satu contoh..Memang benar Jodoh itu rahsia Allah, Kita sebagai hamba pula boleh memohon untuk memilih..Jadi biar la doa kita tu kita minta yg sesuai buat kita..Untuk menentukan jodoh kita tu kekal sebagaimana yg kita mahu,,bergantung pada pasangan tu masing2, bergantung dari kerjasama berdua untuk mencipta, membina "RUMAH" yg U guys impikan..Tak boleh la hanya mengharapkan 1 pihak sahaja untuk membuat tu semua,tidak boleh bergantung pada 1 pihak sahaja untuk mendidik kita...MESTI berdua!!..Boleh ke kalau seorang tu sahaja yg Beromen......tik??, syok sendiri atau romen..tik ngan patung, boleh ke??... Tu gila namanya..!!

Jadi kita pilih la org yg u rasa dia baik2 saja, sembahyang n hukum Fardu yg lain dia buat dan perhatikan juga, pasangan kita tu suka baca Quran tak..Tu bonusnya. Kalau Quran dia suka baca, INSYALLAH..apa yg u guys impikan tu ada padanya..Kita sendiri suka baca tak!!?...Tu la dia cara n tips kalau nak mencari jodoh baru atau mencari jodoh LAGI dan Lagi dan lagi ( cukup quota )..!! hahahaha hehehehehe dannnnn hohohohohooho......

Pada yg telah ada jodoh tu pulak, jaga la pasangan kita elok2...U guys, apa kata kita buat satu lagi HOMEWORK.!.. Cmana sekiranya, start dari hari ini, semua pasangan (Khas  yg membaca Warkah Dear I ni, ), U guys balik saja dari kerja, sesampai saja di rumah, U Guys WAJIB memeluk pasangan masing TIAP TIAP HARI!!!!..Tak kira bagaimana mood U guys masa tu..Tgh bergaduh ke, merajuk ke apa ke..PELUK tetap PELUK..! Boleh? Jom buat n kita start TODAY!!!!....Yg tak de sesiapa nak peluk, U guys boleh la pilih, samada nak peluk Teddy Bear atau peluk I ni..hehehehe..Free jea tak yah bayar punnn!..Suka? Nak peluk DIM ni tak? hahahaha...Jom, kita mula kan HOMEWORK ni..!! ok U guys...

Masa menaip ni sebenarnya tgh shooting for Soal Wanita Tv Al hijrah ni...Ok guys sekarang ni I nak ke kubur Gee pulak, sure I nangis nanti........Later I sambung lagi yea...Byeeee....

159 comments:

  1. Replies
    1. Ni apa kerja pulak si cumi ciki ni...ada 2 tanda campur n 1 garisan Khatulistiwa...Apa benda tu?

      Delete
    2. tlg jawab utk cumi ciki : tu iras-iras cumi sdg nak senyum tapi sipu-sipu... + tu mata, ____ tu mulut hu hu...

      err...Assalammualaikum bro, sorry menyampuk...

      Delete
    3. Komen again...td x smpt nk komen...
      InsyaAllah..hope can be better person ever after..
      Pohon doakan yang terbaek untuk Ida...Ameen...

      RYS :yezza...anda sgt bijak untuk mntafsirkan icon itu...

      Delete
    4. Oooo icon senyumm rupanya...tq RYS

      InsyAllah akan selalu doakan untuk Aida@cumi ciki..

      Delete
  2. utk soalan yg terakhir tu u lari laju2 tau lalink. ramai yg berebut tu. kemek lalink ai ni nnt. hohoho...gud luck lalink..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe lalink, dia org tu semua kena temuduga ngan lalink dulu....kan kan

      Delete
  3. ingat abg abil nak kawin tadi.. ish ish ish.. (cik pah)

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. nape pilih teddy..pilihla DIM..cian DIM

      Delete
    2. Betul tu, ada pun penyokong..tq tq

      Delete
  5. amboih.. heeee..

    done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. sungguh lah orang yang pergi tu tetaplah dah pergi... orang yang masih ada ni perlu juga meneruskan perjuangan ... kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni tgh teruskan perjuangan ler..Banyak perjuangan yg belum selesai...

      Delete
  7. Hah??? Kalau ade yg bleh break de spell????!!!! Kak Gee.....kejar!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. How to break tu, kena tanya kak Gee ler..ada brani!?

      Delete
  8. salam abg DIM..shat ye??

    nk bg pantun skit nh,special for you abg DIM
    pergi ke kdai naik sampan,
    rmai yang naik sampan pon berat,
    abg Dim mmg x trkata tampan,
    jadi boleh ke saya nak mngorat??

    jwb jgn malu2 haaaheeeehooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmmm....DIM....jawab jangan tak jawab...

      Delete
    2. 1,2,3,4..abg DIM silalah jawab..hahahehehoho (eja)

      Delete
    3. Oooo yg ko org berdua ni dok cucuk yea!! nak balas pantu di atas ni..jap, nak fikir dulu,,jap yea..

      Delete
    4. ok, ok, dapat dah pantunnya....

      1 2 3 4,
      siapa cepat, dia la dapat,
      tapi kalau tak sempat,
      jangan putus asa, teruskan mengurat..!.
      InsyAllah masih ada tempat...boleh balas cm tu?

      Delete
    5. eh mcm sedap pantun abg tu..nak pantun jugaklaaa...

      1 2 3 4,
      Cari lain abil mmg x sempat
      Kerana di hati k.gee yg paling tepat
      So xde sape yg blm blh amek tempat

      amacam abg abil ok x pantun ni... (^.^)

      Delete
    6. 5,6,7,8
      haha..hehe..hoho..m'lepas la kawan,
      tp jgn ptus asa cba lg thn depan,
      abg Abil ttp bgi k'sempatan (jgn lepaskn peluang)..
      eja ^^

      Delete
    7. 9,10,11,12.. hen...semm boleh tahan...
      kalo xdpt ngorat kite bakar kemenyan ( bomoh.... hehehe )
      alooo... jgn mcm ni la kawannn...
      xkan nak hidup dalam kesunyian dan tnpa senda gurauan..

      jawab jawab... ewahhh...

      Delete
    8. wah2 dh jdi pesta pantun dh kt sni ye..hehe

      jln-jln ke kota Melaka,
      berhenti sekejap makan roti,
      saya nk mngurat hanya utk suka2,
      dh thu arwah k.gee tetap dihati,
      abg abil jgn brduka,
      hidup ini mesti dinikmati,
      klau sdih arwah k.gee pun x suka,
      ape nk jwab bla 'jumpa' dgn dia nti?
      jgnlah rsau kwn2 smua ada,
      apa2 masalah boleh dikongsi,
      skian dulu pantun dari saya,
      hrap terubat rindu di hati.

      nah ambik!pntun 12 kerat hadiah utk abg DIM kita :)
      smile always abg Abil ^^



      Delete
    9. Wahhhh..semua dah balun ngan pantun rupanya..tak aci laaa, abg sorang ko org ramai...!

      Delete
    10. Gugur melati layu sebelum berkembang,
      Mega merah di tapak tangan,
      Naluriku ada rasa rindu dan kesunyian,
      Cinta terhadap Gee tetap bertahan...
      Namun hati ku bukakan peluang,
      so sila la bertandang.......( kalau boleh break the spell laaa )

      Delete
    11. i doakn ade yg blh break the spell..supaya abg dpt zuriat n blh jaga abg pd masa hdpn..abg, kalau blh abg share pasal org bujang nk amek ank angkat yea..

      Delete
    12. i doakn ade yg blh break the spell..supaya abg dpt zuriat n blh jaga abg pd masa hdpn..abg, kalau blh abg share pasal org bujang nk amek ank angkat yea..

      Delete
    13. i doakn ade yg blh break the spell..supaya abg dpt zuriat n blh jaga abg pd masa hdpn..abg, kalau blh abg share pasal org bujang nk amek ank angkat yea..

      Delete
    14. saya jdi pnganjur la cm ni..sapa yang nk cuba break the spell bley contact saya dlu..Bley x abg abil??haha hehe hoho

      Delete
    15. Bolehh, jadi penganjur n tukang interview sekali..topic tu?..boleh jea nak share..will do.

      Delete
  9. Betul kata DIM..kalau nak cari jodoh mesti sesuai dgn level kita @ lebih sikit supaya ngam...ada org kata kalau nak cari jodoh lihat amalan agamanya terutama solatnya, rajin & boleh baca Al Quran...

    ReplyDelete
  10. Al-Fatihah utk arwah kak gee..jgn nangis lama2 tau abg DIM nti kak gee marah :)
    x mau peluk teddy...peluk abg DIM cayang lg la x mau..haha,hehe,hoho..sy peluk mak jak la ;)) insya Allah sy usaha p'baiki diri, syg s'lalu abg abil n arwah kak gee (eja)

    ReplyDelete
  11. amboi2 kemain tinggi saham DIM, udah ada yg sudi dtg meminang, terima jgn tak terima..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saham tinngi ni boleh daftar kat Bursa Saham gak..!

      Delete
  12. Assalam bang...
    nak tergelak sy dgn soalan terakhir tu..hehe..dah ramai peminat dalam diam...
    cuma masih teringat2 arwah Kak Gee kan?
    moga roh nya dirahmati Allah S.W.T... amin!

    ReplyDelete
  13. sakit perut pulak kita... ok bai DIM..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai, tu jea komennya..sakit perut! Angin kut..

      Delete
    2. hehehe..ramai dah tulis panjang² org tulis pendek jelah..hehehehe

      Delete
    3. Lama tak call Dinda..nanti bila free abg call dinda la, saja borak2..

      Delete
  14. ha ha ha...da abes nanges lom???anyway tentu arwah bangga dpt suami mcm u DIM...bukan senang kan DIM...namun apa yang da Allah jodohkan utk kita adalah yg terbaik...Alhamdulillah...I bersyukur dgn jodoh yg Allah kurniakan utk I...if someone dpt break the spell mudah2an 'dia' adalah yg terbaik utk u selepas arwah...I know arwah adalah yg terbaik utk u..that's why dia tetap kukuh dlm hati u...{apa2 pun terkezzzut juga bc tajuk N3 kali ni...hik hik hik...}

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada yg iras iras Gee tu, boleh ler saya timbang tarakan..hehehehe

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. ha ha ha...insyaallah...ade lah tu kot nanti...hanya Allah yang maha mengetahui yg tersurat dan tersirat...anyway...I doakan u sentiasa bahagia atas apa yg u lakukan...
      Alfatihah untuk arwah Gee ....

      Delete
  15. Amboiiiii sakan sungguh saham melambong lambong. hi hi hi hi.

    ReplyDelete
  16. amboi amboi amboi...laku giler adik sorang nih...bagus lah....

    ada org tanya bekenaan yr motivasi talk tu...what kind of motivation, camna fees, itu ini...camna nak dapatkan info tu?

    al-fatihah buat gee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laku, laku, cm goreng pisang!!..

      Motivasi any tajuk, Biasanya yg jemput ni tajuk yg di berikan Cinta Ke Syurga..Saya akan huraikan Cinta tu lebih mendalam termasuk lah jati Diri. Fees nya pulak, belum fix lagi, Fees yg bersesuaian jea la buat sementara ni..

      Tqq doakan Gee..

      Delete
  17. klu dah bertemu jodoh yg sesuai ...teruskan...kami sentiasa iringkan doa kebahagian wat abg Abil....pasti arwah kak GEE tenang di sana bila tgk abg Abil happy...Bernikah tu kan sunnah Nabi....tak gitu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, sunnah yg perlu kita ikuti..tu yg nak cari calon 3 org sekali..!! hehehehe..sunnahhh...

      Delete
    2. Sy cop yg ke 3..kah3

      Delete
    3. hahaha..bolehh, anta gambar dulu..

      Delete
    4. abg dh dpt 2 nk masuk ke 3 roger2 sy hahaha..
      Stetment sekadar gurauan aje >.<

      Delete
    5. Nak roger cmana..kebanyakan nama pun sama (anonymous)..rupa pun sama..bayang jea..

      Delete
    6. haha..iyela bang ek..

      Delete
    7. haha..iyela bang ek..

      Delete
    8. haha..iyela bang ek..

      Delete
    9. haha..iyela bang ek..

      Delete
  18. ramai org nak masuk meminang abil nampaknya hehheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu yg dok lari lari tu sekarang ni, biar payah dia org nak cari..hahahaha

      Delete
  19. heheeh ingtkan nk cari jodoh utk en abil td... skrg jd pakar motivasi cari jodoh ek en abil, bgs lah share ilmu kan dpt menambahkan pengetahuan ehhehe...

    ReplyDelete
  20. hehehe....bkn sng nk menawan dn tertawan dlm msa sesingkat ini kn DIM...masa nya akn tiba jua dgn izin Allah...Dugaan pasti dtg mnjengah,sbr2 kn hatimu...terus brdoa dn brdoa mga Allah prmudahkan sglanya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari zaman old school duluuu sampai ler ni, memang dok berdoa jea moga Allah sentiasa mempermudah n berkati segala urusan..

      Delete
  21. Bukan semua org lelaki mampu jadi mcm DIM.. Tabik sama DIM.. All the best ya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin bukan semua Tetapi memang lebih ramai giler yg lebih hebat2..!

      Delete
  22. weeee.... nak tawennn... nak tawennn...
    hehe... ayh kila pesan... nak cri lelaki sbgai calon suami biar ade 60% kebaikan die pun xpe... yg 40% lagi kite didik die bile dah lepas nikah nnti... dan kite pon kne la didik dri kite mnjdi lebih baik dr sebelum nye....( pesan ayah ).....

    kalo nak masuk meminang hantaran jgn tinggi2.... 5k cukup.... hehe... haha... hoho...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah! bakal pengantin kita sorang ni..NI pesanan untuk bakal en suami tu..Jaga la keyla baik baik nanti, didik la dia ke arah yg bro inginkan n jangan selalu gaduh.!!

      Delete
    2. wahhh.... mcm tau2 je abg abil nih.... skodeng ke??? tau ktorg slu gaduh... ( maluu ).... time kasih... nnti kila bg abg syg bace komen nih.....

      Delete
    3. Keyla, ingat pesanan abg ni..jauhkan dari gaduh2 tau lepas kawin nanti..kalau suami marah2, kita diamkan diri..Jaga la suami tu elok2...dan untuk en suami, Anda sangat sangat bertuah memperisterikan Keyla ni..

      Delete
    4. terima kasih abgku yg hen...sem nih.... nasihat mu akan adinda ingati.... INSYAALLAH.... kalo kila jdi nak g PD nnti kila hello2 abg la ye...

      Delete
    5. Baik la adinda, kanda tunggu call dinda nanti..

      Delete
  23. makin tinggi saham en abil kita ni :)
    alfatihah buat Gee..moga aman di sana

    ReplyDelete
  24. br blk kerja hubby tengah berlendir pun kena peluk erk? hahahaha kesian nak peluk, biar dia mandi dulu la :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, yeaaa peluk dulu coz berkat tu tgh hangat bila baru balik tang kerja..Ibadah kan kerja tu so berkat tu yg kita ingin kongsikan..jadi peluk cepat2..

      Delete
    2. untungla org dh kwen..buat ape pun sume dpt pahala..sy nk pahala jugak tp jodoh x smpai..'dia' jln kaki agaknye tu x smpai2..haha..

      Delete
    3. untungla org dh kwen..buat ape pun sume dpt pahala..sy nk pahala jugak tp jodoh x smpai..'dia' jln kaki agaknye tu x smpai2..haha..

      Delete
    4. Kalau'dia' jln kaki, kita naik keta la g kat 'dia'...cepat ler nanti..

      Delete
    5. tq DIM..semangat pulak sy nk naik kete g kat 'dia'..wpun xtau sape 'dia' tu..haha..doakan sy..

      Delete
    6. tq DIM..semangat pulak sy nk naik kete g kat 'dia'..wpun xtau sape 'dia' tu..haha..doakan sy..

      Delete
    7. Setiap hari saya doakan, InsyAllah.

      Delete
  25. Kalau bersama, mmg peluk dan cium setiap masa. Malangnya kami kan berjauhan. Tapi Insya Allah rasa cinta dan rindu sentiasa ada.

    Abang Abil, kenapa suruh Kak Gee tunggu? Tak payah suruh, Kak Gee pasti tunggu. Saya percaya Kak Gee pun akan happy bila abang move on. Soal hati memang tak siapa boleh kawal, tapi cinta, jodoh, ajal semuanya ketentuan Allah. Beri peluang untuk diri abang sendiri untuk explore pelbagai lagi rahmat Allah.

    Maaflah, saya hanya meluahkan pendapat yang kailnya panjang sejengkal sedangkan abang mungkin mengetahui sedalam lautan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni tgh dok explore rahmat yg Tuhan dok beri ler ni..Seronok rasanya..nak explain tak tau cmana..

      Delete
  26. jodoh abang mcm mana plak yer hahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada photostat cm Gee, cm tu la jodohnya..

      Delete
    2. Hehhehe sye doakn abg btmu jodoh nanti...

      Delete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. nasihat ni berguna...

    bab jodoh DIM kalo ada jangan lupa khabar ye..

    :)

    ReplyDelete
  29. Andai dkurniakn pasangan sufi itu adalah anugerah buat insan yg 'biasa2'...dlm masa yg sama Allah nk uji sufi itu dlm mndidik pasangan ke arah jln yg dredhai..n utk insan 'biasa2', Allah hantar 'angel' terbaik utk mmimpin dia 'bjalan' di atas muka bumi ini.~jodoh itu rahsia Allah dan sesungguhnya Abil4Gee 4ever..hahahehehoho..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya pas ni nak update berkaitan perbezaan Hadiah dan Ujian Allah..Dan juga hikmah..

      Delete
    2. update cpt2 bang..mcm best tajuk tu

      Delete
    3. update cpt2 bang..mcm best tajuk tu

      Delete
  30. DIM, u also part of us..oleh kerana u r part of us DIM kene btnggungjwb mengupdate blog slalu..hug2 kiss2 for DIM..Oh My Allah tambah dosa i nk hug2 bdk henn...semmm nih..!! gurau yea DIM >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hug hug kiss kiss to all of u guys too..

      Delete
  31. ehem...ehemmm.....salam..ngeee..dlm byk2 sharing abg yg part yg nk gelak guling tu part yg DIM POWERRRRR sgt..hahaahaha eksyen ..anyway dh semakin bz..1 malaysia dh booking abg kn?anyway dh patah blk ke seremban let me know ok..leh dating hahahaha...(dating la sgt!!)owh kalu byk free time kite g borong lg kat Durian Cake hokeyy!!anyway kemana abg pergi...ape abg buat semoga sihat sentiasa dn di bawah perlindungan Allah swt..so amacam permohonan ekin nk jd P.A abg?lalalaalalal ..ngeee...alrite see u soon my dear bro...al-fatihah utk arwah kak gee....lots of love..Ekin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak jadi PA pun kena beratur dah sekarang..ambil no giliran dulu..anyway tq ekin coz masih mendoakan arwah isteri kesayangan abg..tq tq..

      Delete
  32. semoge abg abil makin tabah dan kuat.. fifi sampai sekarang kalau pergi kubur arwah mama mesti nangis.. mama meninggal tahun 2006.. even da lame.. tetap sedih..

    ReplyDelete
  33. Salam abang,.baru follow sini sebab baca dari blog ena..:) belum berkesempatan nak baca sepenuhnya entry ni..nanti intan baca .:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Intan..terima kasih sudi singgah n luangkan masa di sini..tqq

      Delete
  34. bro.. apa khabar bro.. lama tak mendengar khabar dari bro.. harap bro sihat2 je kat sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes bro..aku baik2 jea hanya letih sedikit ngan jadual yg ada ni..

      Delete
  35. Salam. Alahai..kesiannya baca kisah duda terhot kat Malaysia ni..hehe. Dah la sibuk nak on air, sibuk pulak jwb soalan peminat2 ye? Tapi kan Abil, suami akak tak baca blog ni, tu payah nak suruh dia pelok. Takpe2, kita amalkan je ayat 19, surah assyura. Insyaallah pelok tak lepas..hehe.
    Pasal cari jodoh tu, kakpb dulu pun sibuk gak mencari sampai terlewat kawin. Kakpb nak nasihat skit la kat pencari2 jodoh ni. Kalau nak kahwin tu, biarlah kerana Allah bukan kerana nafsu atau kerana taknak jadi andartu/anbujangtu. Berdoalah moga dipertemukan dgn jodoh yg terbaik utk kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa kawan2, dengar tu nasihat yg baik..

      Delete
  36. ermmmmm.....

    ReplyDelete
  37. bagus jugak tip tu.. Tapi rasanya bila tengah merajok atau tengah marah agak susah jugak nak dipeluk atau memeluk pasangan memasing haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. So di situ la letaknya practice nya..perubahan perlu di buat. Kalau dah tahu susah, senangkan nya...

      Delete
  38. jln-jln ke kota Melaka,
    berhenti sekejap makan roti,
    saya nk mngurat hanya utk suka2,
    dh thu arwah k.gee tetap dihati,
    abg abil jgn brduka,
    hidup ini mesti dinikmati,
    klau sdih arwah k.gee pun x suka,
    ape nk jwab bla 'jumpa' dgn dia nti?
    jgnlah rsau kwn2 smua ada,
    apa2 masalah boleh dikongsi,
    skian dulu pantun dari saya,
    hrap terubat rindu di hati.

    nah ambik!pntun 12 kerat hadiah utk abg DIM kita :)
    smile always abg Abil ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak oi! tak terbalas saya pantun ni..

      Delete
  39. Happy weekend bang Abil...
    sudi lah kiranya baca di sini.
    http://atieyusoffamily.blogspot.com/2013/05/teruja-follower-505-en-abil-fikri.html

    TQ follow sy...dah lama sy follow sni:)

    ReplyDelete
  40. Salam En Abil, selama ni singgah N jad silent reader aje, but since dah sudi follow KA, KA pun follow balik sini ye 2412, sokong menyokong sesama blogger !

    ReplyDelete
  41. Since EN Abil follower ke 888 blog KA, ada n3 khas untuk ini yer
    http://kesumaangsana.blogspot.com/2013/05/happy-giler-bila-abil-fikri-follower-888.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang2 rasa segan pulak bila u guys share pasal saya jadi follower..maluuu..hehehehe

      Kan U guys part of me so sesuai la saya jadi follower kat blog u guys kan..

      Delete
    2. yg penting sama2 menyokong sesama kita blogger kan !

      Delete
  42. tips dan cadangan yg paling best ..
    alhamdulillah kena terima seadanya bila jodoh dah ditentukan allah nie ...
    kena belajar utk pahami dia walau dlm payah .. insyaallah
    dugaan allah bukan hanya kpd diri sendiri malah pada pasangan juga .. aminnnnnnn ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah jadi pasangan kena la belajar lebih memahami kan..

      Delete
  43. eemmmm...susah2 abil abg.bil jekan senang hehehhehee

    tips sesuai pada mereka yg tengah tercari2 pasangan..

    ReplyDelete
  44. MALATOP sudah kawan Choc Eyes ni sekarang.......hehehehe.....

    ANAK IKAN DITANGGUK KAKAK
    BUAH SAGA TERSUSUN DITANGGA
    SAMA2 KITA HIBURKAN EN ABIL YA ADIK.... KAKAK.....
    DOAKAN SAJA SAMPAI JODOHNYA...

    KALAU PULANG KE INDRAGIRI
    JANGAN TERLUPA JALAN TUJUNYA
    YANG HILANG MMG TIADA GANTI
    YANG BAKAL HADIR TERIMALAH SEADANYA.....

    Good luck Abil!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klau singgah di kota Singapura,
      Jangan lupa membeli n berbelanja,
      Sekiranya ada yg perkenan di hati saya,
      InsyAllah, akan saya terima seadanya..

      Delete
  45. Salam kenal bro abil
    thanks follow blog m3h
    done follow balik..

    ReplyDelete
  46. salam..abg abil bile nk update blog T___T

    ReplyDelete
  47. berat sungguh dugaan tapi bangkitlah untuk yang menghargai..
    sudi-sudilah lawat, terima kasih..
    http://vevibes.blogspot.com/

    ReplyDelete
  48. En Abil, Apa hukum nya kalau kita decide atau sengaja mengelak dari berkahwin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hukum bergantung dari situasi si perlaku tu..ada yg wajib atau harus...bagaimana situasinya?

      Delete
  49. Fun in learning! :) Hahaa Love it!

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum abg abil....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm...maaf la lewat sgt saya membalas komen ni..

      Delete
  51. Salam abg Dim..takziah utk kak Gee.. Saya nk komen ttg peluk wktu balik kerje..saya n hubby mmg dh amalkan sejak dr mula kawin smpi skrg...kitaorg hug n kiss 1 hari 6 7 kali....waima pantang tercuit n terlanggar wktu dirumah pasti kitaorg hug2 & kiss2...mmg bestt n terbaeekkkk...bye abg DIM:-)

    ReplyDelete
  52. nk bg cadangan buatlah entry baru ,cerita mcm mana DIM jumpa kak Gee sblm berkahwin dulu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. N3 tu dah lama di buat..kena ler baca dari awal nampaknya...

      Delete
  53. salam..kehilangan ore tersyg buat kt tabah hadapi idup.. harap ketemu jodoh yg sekufu..

    ReplyDelete
  54. Salam En Abil,
    Setiap coretan yang encik catatkn dalam blog ni jelas menunjukkan bertapa encik menyintai arwah isteri...beruntungnya die mmpunyai suami seikhlas encik..moga arwah di tempatkn di syurga bersama hamba2nya yang beriman...

    ReplyDelete

Followers