Friday, 12 July 2013

Kenangan Terindah..

Salam Ramadhan..Assalamualaikum U guysss...


2 tahun bersama arwah semasa sehat dan 2 tahun bersama semasa arwah Gee kersayangan I sakit,,bersama menyambut Ramadhan yg terlalu mulia ini. Dan tahun ni sambut tanpa arwah tetapi tetap bersama kenangan terindah kita berdua dahulu...Sedih tak rasanya? tanya seorang sahabat..."Sedih sedikit, kebanyakkan masanya I tersenyum bila terkenang." jawab I...

I jadikan kenangan bersama Gee di bulan Ramadhan ni sebagai penghibur hati dan I jauhkan kesedihan itu. Tak betul la puasa I kalau dok bersedih jea kan..Mesti ceria ceriakan diri di bulan yg mulia lagi ceria ni. Arwah pun tersenyum saja bila I ceria ceria..Baru la layak I katakan "kenangan terindah"!!...Banyak I terima sms dari insan2 yang senasib I..Berbagai perasaan yg di luahkan bila terkenangkan arwah masing2....N semuanya berbau sedih.....Ello guys!! Dengar sini baik baik.. Sekiranya U guys (yg senasib jea) nak melatih hati tu, nak melatih perasaan tu kepada yg lebih baik n ceria, Ini la masanya, ini la bulannya..Cukup la nak bersedih memanjang..takde kerja lain selain nak bersedih!! aduhhhh....Tak bosan ke dok bersedih jea!!!!

U guys kena teruskan hidup dalam keadaan yg ceria ceria bulan ni. Allah tu suruh melatih diri dari nafsu dan perasaan yg kurang elok kepada yg baik baik..Bersedih memanjang tu elok ke?..Tuhan suruh, U guys buat jea la..Nanti Tuhan tu kuatkan la semangat hati tu..Sesekali saja bersedih ok la,,kalau selalu bersedih,,tak masuk dek akal namanya!!..Yang dah pergi tu cukup setakat kita kenangkan kebaikkannya dan kita hantar la bekalan yg sepatutnya pada arwah masing2..InsyAllah, sampai ler. U guys pulak, jaga diri baik baik dalam kebaikkan, InsyAllah satu hari nanti u guys dapat la jumpa arwah masing2 dlm keadaan yg baik...Masa tu nak buat apa buat la..nak hug, nak cium bertubi tubi, nak tido sama, nak projek!! buat la...SABAR!!..But buat masa sekarang, tumpukan pada hidup masing2. Aturkan semula jadual diri sendiri ( nak sexykan body, ni la bulannya), uruskan jadual kerja dan juga anak anak bagi yg punya anak..Kan banyak lagi kerja nak buat tu..!

Allah Hu Akhbar!..Undang2 kat dunia ni cm tu la, Yang hidup pasti mati. Kita ni teruskan hidup sehingga satu hari yg PASTI menjemput kita..Pernah dulu arwah Gee I bertanya.." kalau I mati nanti, u nak buat apa?..I jawab masa tu.,"InsyAllah, I akan uruskan jenazah u, I akan menghantar bekalan buat u, pas tu I buat party!!"..sambil I gelak2 menjawab...Tapi Gee hanya berdiam diri..Bila I perasan Gee gitu, terus I pegang tangannya n I cium banyak kali...dan I katakan.."Dear, I tak tau cmana I nak teruskan tanpa U". " Tapi apa yg I tau, I will always love u and I akan buat yg terbaik untuk u nanti."..Senyum Gee masa tu. Dia tanya lagi "Betul ke?"..InsyAllah, jawab I..Dan InsyAllah sehingga hari ni I tetap buat apa yg I katakan pada Gee dahulu...Dalam keadaan yg ceria kita hantarkan bekalan buat arwah, InsyAllah, arwah pun suka gitu...Dan bukannya kita nak bersedih sahaja...Tak betul cara tu!

Guys..kita ni dah besar, dah matang dah..pilih la cara yg betul untuk mengenang yg telah pergi. Kawal hati tu, pilih sifat2 yg sepatutnya bila berdepan dengan kesedihan gitu..Nak nasihat panjang, U guys lebih tau..Kuatkan hati tu, tabah! Baru la steady!..Ceria di bulan Ramadhan ni, antara amalan awet MUDA yg terbaik..Kita nampak cantik n hen..sem macam DIM ni!! hahaha hehehe hohoho..Klau DIM ni tak hen..sem, takkan ramai yg nak kan kan..!!! hehehehehe...Buatkan kenangan tu sebagai perisai kita teruskan hidup kepada yg lebih baik dari sebelumnya..Di perkukuhkan lagi dengan amalan MENGAJI!..Mengaji, mengaji dan mengaji Quran tu...U guys yg nakkan share amalan I, syarat utamanya U guys kena MENGAJI QURAN tiap hari, bagi wanita, pada hari hari yg tak pakai Pad tu!! ( Bukan I-pad la!! aduhhh..)..

Malas la nak nasihat dalam bab sedih2 ni memanjang..Cuba tanya cmana nak ceriakan diri tu, kan elok!..So Guys yg senasib, mulai hari ni jom kita ceriakan diri kita bersama sama..Sama sama kita usahakan, biar Raya nanti kita sedih sekejap Then kita bergembira betul2 sambul Aidil Fitri..Boleh!? 

Mak oii, jam dah pukul 2 pagi ni..Ada kerja nak buat, so U guys esok esok yg tak tau bila harinya I, Abil Fikri @ DIM kesayangan para bidadari dunia ni akan mengupdate lagi dengan tajuk.......tajuknya......esok esok jea la update...Gnite dan jgn payah bgn sahur nanti!!! Good Bye syg syg semuaaaaa.......

67 comments:

  1. Assalam.... Salute dgn ktabahan abg Abil. Slalu i jd silent reader je. Tiap hari, nie la blog ptama yg dibaca sbg motivasi.... Salam Ramadhan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan kembali dan tqq sudi tinggalkan jejak di sini..

      Delete
  2. Replies
    1. Wsalamm..kawan lama blogger saya..sorry yea kebelakangan ni lewat ke blog sana..

      Delete
  3. Salam hari ke3 Ramadhan, Dik. InsyaAllah, ada waktu pasti kita bertemu lagi...

    ReplyDelete
  4. Selamat berpuasa dah hari ke 3...semoga ketabahan itu sentiasa mengiringimu...ya baca Quran adalah ubat paling mujaran...takmo sedih2 dah okey....

    ReplyDelete
  5. give me five...cenggini lah yang kiteorg nak tengok..terus maju kehadapan dan teruskan ngorat awek2 yang ade kat depan mate..kohkohkoh

    Dimmm....ooo Dimmmmmm....ade sahur ke?makan ape je tadi??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah sahur ler..tapi pagi tadi makan karipap jea, rasa kenyg pulak nak sahur ngan nasi..Karipap n air mineral..

      Delete
  6. I respect btl la kat abg abil..Pasti kak Gee tenang kat sana.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang terbaik buat arwah Gee di sana...

      Delete
  7. Good Boy...! ^_____^
    mmg idola semalaya la lalink ai ni. boleh dijadikan contoh & inspirasi. tahniah lalink. semoga lalink terus bersemangat & bersemangat lagi. muahhhhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bersemangat dann...Bertukarrr!!! hahaha cm ultraman..Lalink, bila nak berbuka bersama ni?

      Delete
  8. Abg abil, cuba share sikit zikir dan amalan harian yang abg abil amalkan .. itulah antara yang membentuk diri abg abil agaknya ... akmal ni jarang baca blog ni, kalau dah pernah tulis bagi link

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amalan2 harian asa saja dari bujang hingga kini.. 1.Iqtiffar 100x 2.Quran 3. Asma Ul Husna 4.Selawat 100x..

      Delete
  9. amboi smngat tu smpai t'sasul ye abg abil ni...t'kuar pkataan yg x pnh dgr "sambul"...hehehe
    apa2 pn smngt mcm ni yg m'jadikn abg abil a k a DIM di sygi bidadari dunia..insya Allah jg bidadari d akhirat kelak khasnya arwah kak gee yg t'syg :) eja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua dua kategori bidadari tu Abg sebat!! hahaha

      Delete
  10. betul tu hidup kita kena teruskan walau apa pun yg terjadi, Allah tak suka manusia yg larut dalam kekecewaan, dan kena yakin apa yg telah Allah berikan pada kita...kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yea betul KY..Eh lupa lak,,Salam Ramadhan KY..

      Delete
  11. tadaaaa.... ni la DIM yg kami cari... hehehehe.... hidup kene ceria.... kalo x ceria nnti cepat tua... muke kedut2 nnti org x suke??? betul x kanda... wlupun dinda thun ni thun yg ke 5 sambut ramadhan tanpa ibu... tp dinda happy sbb buln ramadhan ni la bulan yg paling istimewa... thun ni dpt sambut belum tntu thun depan dpt sambut lagi kan.. jdi kite enjoyyyyy.... hehhehe... ( thun ni lagi happy sbb dpt terawih dengan suami )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eksenn la dinda tahun ni, puasa dan raya dah ada en suami..tunggu laaa, tahun depan kanda pula ada Mrs.DIM!! InsyAllah..

      Delete
    2. INSYALLAH... AMINN AMINN YA RABBAL ALLAMINN... SMOGA DI PERKENAN KAN NIAT 2... tu yg kami tunggu2... smoga ramadhan tahun depan kanda dinda ni dh ade yg masak kan untuk sahur nye....

      Delete
    3. Salam. Hai kila..mintak izin nak aminkan ye. Aminnn..

      Delete
    4. Ai..ada gak kawan kawan yg aminn kan rupanya...Doa doakan la saya ni...InsyAllah.

      Delete
    5. ahahaha.... kak arty... boleh2... aminn same2...

      see kanda... ramai yg doakan tau..... haaa.... pak pak pungg pungg....

      Delete
    6. Nanti dinda tolong mainkan kompang ok!

      Delete
  12. suka bila Abil semangat cam gini...:)

    ReplyDelete
  13. Cayalah DIM..Semangat mcmnielah yang kita mahu... :)

    ReplyDelete
  14. perhaps ... this is the best n3 ...boleh rasa life vibration by just reading this n3... semoga sentiasa ceria

    p/s
    "i like the idea uruskan jadual sendiri dan sexykan body :)"

    ReplyDelete
  15. Lagipun family masih ada...so untuk apa lagi nak bersedih kan.

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah..moga abang abil tabah selalu..dan kak gee aman tenang di sana..kesedihan itu perlu kerana cara itu kita meluah rasa hati,,namun biarlah ianya sekadarnya sahaja..apa pun yang terjadi Allah itu sentiasa ada bersama kita..amin :)

    ReplyDelete
  17. Assalammualaikum....Hidup mesti diteruskan....jangan putus asa dengan rahmat Allah.

    Br. Abil solat Isyak, Terawih dekat masjid Al-Hidayah Taman Melawati ker?

    ReplyDelete
  18. salam en abil ;)
    jarang singgah sini tp kalau dtg mesti baca semua post
    alfatihah buat Gee

    ReplyDelete
  19. setuju dengan abg abil. tak payah naks edih2 sangat. mereka yang pergi, telah selamat ke tempat yang sepatutnya. kite ni yang bakal myusul ni perlu teruskan hidup .. omputeh kate "life must go on" gitu ... nnti tak ceria pulak di bulan ramadhan , bila tak ceria. badan pon mulalah meragam sana sini. ye tak?? hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kata kata nisah ni..good girl!!

      Delete
  20. Assalam En Abil..bagaimana puasa? Berbuka apa hari ni? Masak ke? Saya pilih berbuka dengan member2 di office, kami yg sama nasib kena kerja sampai malam ni pakat2 memeriahkan ramadhan di office, en abil sure tau macam mana keadaan office kami kan.

    Cakap pasal sedih ni, bohong saja kalau kata tak pernah rasa sedih. Tipu saja kalau kata tak pernah meleleh ayaq mata kan..boleh, semua tu boleh buat tapi biar kena pada tempatnya. Sedih mengenang mereka yang kita kasihi dan sayangi dalam hidup adalah perlu, sedih kerana keinsafan dan taubat terhadap Allah SWT juga sangat dituntut. Begitupun..hidup mesti diteruskan dan kita perlu berusaha.

    Well..thanks for your 'words' dulu...hehe saya dah buktikan sedikit. Selepas balik out station dua minggu hari tu saya dah shred abt 4 kg..ni dok risau balik sbb semalam makan ketam..hahaha..ok bro..selamat berbuka puasa, berterawih, bersahur etc. tc!

    LWindsor

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooo lady kita ni..oooo g jalan2 luar negara yea..oooooo

      Delete
  21. Assalamualaikum prof. abil.. wah bersemangatnya dia.. hehe.. hidup perlu diteruskan kan? terima kasih sbb selalu bagi motivasi kat kami semua melalui blog ni.. tak sabar ni nak tunggu entry baru... hehehehe... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..tunggu tau..dan tungguuuu.....

      Delete
  22. hidup mesti diteruskan walaupun tanpa org tersayang..

    semoga abg tabah menghadapinye.. xmo sedih2 ok

    semoga arwah kak gee tenang di sana..

    anyway nice entry hihihi :)

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. Salam en. Abil..x perlu nk sedih2...hidup mesti diteruskan. Tp mana mungkin kenangan dengan org yg dicintai dan dikasihi boleh dilupakan... semoga terus tabah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sedih selalu, sesekali jea..manusia biasa kann..

      Delete
  25. Salam ramadhan.. moga tabah menghadapi dugaan ini.. we all know you are strong guy..

    ReplyDelete
  26. sedey plak baca entry ni :(

    teringat lirik lagu nyanyian dato' ct:

    "apa pun yg terjadi,
    berjalanlah tanpa henti..."

    life goes on, selagi kita bernafas di dunia yg fana ini

    selamat berpuasa yer abil :) :)

    ReplyDelete
  27. salam ramadan..
    bagus, ceria selalu :)

    ReplyDelete
  28. janji allah tu benar kan...?disaat gembira pasti ada yang sedang berduka.

    ramadhan ke 3 saya pulang berbuka puasa dengan bonda tercinta.abang di sebelah berbisik,sahur dan berbuka bonda pasti menitiskan airmata terkenang arwah ayah yang telah pergi 5 bulan yang lepas.

    hilang kata2....hanya mampu tunduk dan berfikir...bagaimana hari raya nanti....?

    selamat berpuasa en.abil....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kirim salam saya pada emaknya,pesan pada dia sayaa kata Sabar Makcik, InsyAllah nanti jumpa semula...

      Delete
  29. As Salam bro...
    Salam Ramadhan Al-Mubarak :)

    nk share sikit boleh? dulu tahun 2011 bulan Jun arwah emak pergi meninggalkan kami...masatu lagi 5hari adik bongsu perenpuan saya nak menikah...kompang-bandboy-deejay semuanya dibatalkan...duit tempahan tu kira burn camtu je...namun begitu ALLAHUAKBAR ALLAH MAHA BESAR, kenduri hari ahad tu berlangsung dgn penuh kemeriahan...tetamu datang tanpa henti hingga ke lewat senja...nasi dimasak berulangkali kerana kehadiran tetamu yg teramat ramai...bayangkan hanya tinggal ikan kering shj sebagai lauk mkn malam utk tuan rumah...itupun jiran sebelah yg bagi, hehehe...
    after that itulah Ramadhan pertama tanpa emak...hari pertama puasa sy sengaja amik E.L sebab nk baca Ya'sin kt kubur arwah emak...hiba - sayu - pilu mmg tak boleh nak kata dh masa tu...tapi Alhamdulillah kami beraya dgn meriah walaupun hanya sederhana je...

    p/s: arwah emak saya meninggal disebabkan jangkitan kuman dlm paru2...dari tahun 2005 hingga 2011 arwah menderita...Ya Allah, Engkau peliharalah Ibu ku Ya Allah...Amin Ya Rabb...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga Arwah ibunya didalam kelompok golongan yg di rahmati Allah..aminn..

      Delete
    2. terima kasih ye bro krn mendoakan emak sy :)

      Delete
  30. 1st time juga ramadhan saya tnpa arwah isteri....so thn ni beraya dgn puteri kecik je la berdua.....:)

    ReplyDelete
  31. Baguslah kalau sentiasa positif Prof DiM...barulah awet mudo! hehe

    ReplyDelete

Followers