Friday, 29 March 2013

Luka dah..!!

Assalamualaikum My princess..My beloved Wife...
Assalamualaikum My U Guys semua....





Masih ternganga sahaja mulut my wife ni. Tak boleh nak tutup lagi. Berbagai bagai cara dah I usahakan but U Dear masih membuka mulut u. Kalau tido pun nganga jea. Sekarang ni U banyak meluangkan masa dengan tido saja, tido dalam keadaan yg sangat sangat tenang...Fizikal u..memang terlalu kurus..Sehinggakan I boleh mengangkat u sebelah tangan saja..so so ringan dah...

Juga sekarang ni I dah tak dapat nak mandikan u seperti biasa. Tak dapat kita nak mandi bersama lagi. Luka  di bahagian punggung u tu kali ini nampaknya tidak ada perubahan untuk sembuh sepenuhnya walaupun I mengunakan ubat ubatan yg terbaik. Sedangkan minyak Habautus Sauda yg di gunakan pun tak dapat mengeringkan luka tu lagi..Hanya yg dapat I usahakan buat masa kini, mengawalnya sebaik mungkin...Dan semalam luka u tu sudah sampai ke tulang!!...Hampir 2 tahun I betul betul menjaga u agar tak dapat luka/bedsore ni..tapi akhirnya luka juga..!! Kata pegawai perubatan yg datang ke rumah,.. "Memandangkan keadaan fizikal Gee, n antibodi yg makin lemah dan tulang punggung Gee yg hampir ke kulitnya , membuatkan sukar untuk luka ni sembuh. Tetapi apa yg en. Abil lakukan dan cara menjaganya, InsyAllah boleh mengawal dari menjadi lebih teruk lagi dalam tempoh terdekat." Kata pegawai tu...

Dear, I am so sorry again. Bukan I tak take care, tapi u dah ada bedsore juga,,I akan menjaga luka u ni sebaik mungkin yea..Untuk bedsore u ni, setiap hari I bersihkan, setiap hari I salinkan pada ubat yg baru, then I akan tutup mengunakan pelekat kalis air, pelekat DuoDerm namanya..Memang khas untuk Bedsore sahaja..Bukan itu sahaja, Bedsheet u pun sekarang ni I gunakan 2 helai biar u rasa much much selesa dan much much empuk..So bila bedsore u terhimpit pun u tak terasa sangat, Mungkin rasa selesa sebegitu  yg membuatkan u tido lebih tenang dan mungkin u tak terasa sakit sangat pada luka tu...Hope I am doing the right thing!!..About mandi u pula, U jangan risau Dear, Ingat tak sebelum ni I ada kaedah mandikan u atas katil dan katil u tak basah..So sekarang ni seminggu sekali sahaja I akan mandikan sebegitu dan pada hari2 yg lain I akan lap u sebersih bersihnya...Tak boleh mandi selalu coz u dah terlalu kurus, takut nanti u rasa terlalu sejuk, then luka u pun tak boleh kena air...Semoga usaha I ni sentiasa di bantu Allah..

U guys, tu la keadaan Gee today..I tau U guys pun dah tak terkata apa lagi dah kan..Cm tu la kalau kita dah sakit terlantar..Usaha dan doa saja yg mampu kita lakukan selebihnya tawakal pada Tuhan..Ada masanya I nak update pun I tak tau bagaimana lagi I nak terangkan berkaitan Gee ni..Kita yg masih sehat ni pulak, jaga la kesihatan diri masing2, jaga elok2..sekiranya sakit juga, memang bahagian kita la namanya.....U guys take good take, ok...I love my wife and I love u guys too....

408 comments:

  1. Ya Allah, semoga KAU permudahkan segalanya.. En Abil, teruskan berusaha yer..Jgn putus asa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminn....InsyAllah, masih berusaha ni..

      Delete
    2. semuga suami gee mendapat pahala menjaga isteri tercinta

      Delete
    3. Salam takziah buat keluarga dan al fatiha buat arwhyrhma kak gee..

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. moga k.gee cepat sembuh ya..inshaallah kita doakan yg terbaik untuknya

    ReplyDelete
  3. Ya Allah..kau permudahkan segala urusan En Abil n Kak Gee...semoga mereka memperoleh kekuatan dan ketabahan dalam menghadapi hari2 yang bakal mendatang...Ameeen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminn...Cmana Aida, ramai ke join trip tu?

      Delete
  4. Ya Allah permudahkan semua urusan kak gee....

    ReplyDelete
  5. setiap yang berlaku tu ada hikmahnya. sabr ye. moga en abil akan terus diberi kekuatan untuk menguruskan kak Gie ni dan dipermudahkan semuanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sehingga hari ni, Alhamdulillah..esok2 tak tau lagi..

      Delete
  6. Ya Allah Ya Tuhanku...permudahkanlah segalanya untuk Gee dan juga Abil...tabahkanlah hati mereka ya Allah...sungguh sedih melihat keadaan Gee...stay strong Abil...doa jangan putus ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suami mithali utk isteri solehah. Moga dipertemukan di syurga.Amiin.

      Delete
  7. Ya Allah..speechless..
    semoga Allah kuatkan semangat abg abil..

    ReplyDelete
  8. Semoga K.gee beransur pulih dan kembali normal InsyaAllah.. Kite sama2 berdoa utk K.Gee dan juga pd A.Abil hope everything went well and be strong..

    ReplyDelete
    Replies
    1. BE, how are u today?..Dgr khabar tak sehat yea kebelakangan ni..n u take care too..

      Delete
  9. semoga encik abil & k.gee tabah menghadapi ujian ini....& semoga dipermudahkan semuanya..insyaAllah,aamiinn....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam takziah utk encik abil dan keluarga...

      al-fatihah...

      Delete
  10. semoga dipermudahkn segalanye n dikurgkan ujian pda en abil n kak gee..aamiin

    ReplyDelete
  11. En Abil sememangnya sudah lakukan yg tersangat sangat baik untuk Kak Gee.Moga Allah berikan jalan yang terbaik untuk En Abil dan Kak Gee.Allah menduga hambanya mengikut kemampuan hambanya dan dugaan itu jugak dtg dalam pelbagai bentuk dan cara..

    ReplyDelete
  12. kami akan sentiasa doakan yang terbaik utk kak gee... abg abil kena kuatkan semangat,tabah,bersabar dan bertahan dengan ujian dr Allah ini.
    "Allah tidak akan membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya" - Surah Al Baqarah
    "Bahawa sesungguhnya setiap kesusahan itu di sertai kemudahan" - Surah Al Insyirah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hebat Ida ni..suka kalau pandai tafsir2 Quran ni..

      Delete
    2. hehehe tq... actually saya pun diduga hebat bulan mac ni... mak telah pergi mengadap Ilahi pd 04.03.13 di tanah suci Mekah...walaupun redha dan bersyukur kerana mak meninggal kt sana. tp sedih sgt abg abil sbb tk dpt tgk jenazah mak....kami adik beradik kena kuatkan semangat. tu yang carik kata2 semangat dlm al quran tu ;)utk diri sendiri....Now kami adik beradik dh jd yatim piatu.. abah pun dah meninggal pd 2009. lebih kurang sakit mcm kak gee. brain damage.

      Delete
    3. Allah Hu Akhbar..InsyAllah ibubapa Ida di letakkan dlm golongan hamba kesayangan Allah..

      Delete
  13. doa utk kak gee..
    abg abil jaga kesihatan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa si a.e.i.o.u. ni, payah sungguh laaa nak call dia..!! How are u?

      Delete
  14. Thanks for updating...Memang menantikan berita tentang Kak Gee...Semoga perjalanannya dipermudahkan. Dengan izin Allah, segalanya mungkin....

    ReplyDelete
  15. sangat tersentuh dengan semangat abg abil menjaga kak gee..semoga segalanya dipermudahkan..semoga abg abil tabah mengharungi dugaan ini..

    ReplyDelete
  16. Saudara abil..seperti comment2 saya seblum ini..saya hanya mampu doakan dipermudahkan segala urusan saudara abil..tabahkan hati saudara ya..Allah ada bersama saudara...berat mata melihat..berat lagi bahu yg memikul..pengorbanan saudara hanya Allah yg boleh balaskan

    ReplyDelete
  17. Semua doa2 di atas, kita aminkan kerana itulah juga yang kami semua harapkan. Terima kasih kerana sudi update dan tidak melupakan kami.

    P/S : Last week ingat nak singgah, tapi nampak macam ramai jer, segan pula. Insya Allah akan tiba juga.

    ReplyDelete
  18. moga allah beri kekuatan untuk tempuh semua dugaan ni. kepada isteri, semoga cepat sembuh :)

    ReplyDelete
  19. sedihnya....semoga Allah memberi kesembuhan pada kak Gee...

    ReplyDelete
  20. Salam..boleh cuba SNE..its in a capsule..minyak dlm tu boleh try sapu kat bahagian yg luka..kita ikhtiar..Insyallah..dengan izin Allah dipermudahkan segalanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sne ni lama dah saya gunakan..tapi tiada perubahan..

      Delete
  21. As salam. Kagum dan hormat dgn abg. Sbg manusia kta hya mampu berusaha. But Allah knows whats best for us. Semoga abg tabah.

    ReplyDelete
  22. Salam Abg Abil
    Sedih sgt2 baca tentang keadaan kak Gee skrg.
    Smoga Abg Abil sentiasa tabah ya

    Aty ...

    ReplyDelete
  23. Allah...benar..tiada kata boleh mengungkap..kuatkan semangat dan teruskan semangat tu ya prof abil!

    ReplyDelete
  24. Semoga Allah permudahkan segala urusan.
    En Abil, anda sudah melakukan yang terbaik untuk isteri anda. Selebihnya tawakal kepada Allah swt.

    ReplyDelete
  25. Semoga terus tabah ye, ujian Allah mungkin ada hikmah di sebaliknya

    ReplyDelete
  26. susut byk dah gee ye..moga en abil terus tabah hadapi ujian ini...

    ReplyDelete
  27. adik angah pun pernah kena mcm tu jugak..ambil masa berbulan juga baru sembuh...dia sakit terlantar macam kak Gee jugak...yang luka tu kiteorang ubat minyak kelapa atau minyak gamat je..adik angah hanya boleh minum susu campur nestum je...tapi alhamdulillah sekarang dah okay...dah makin berat pulak bila angkat...sekarang ni umur dia 13 tahun...angah harap kak Gee cepat sihat..

    p/s: first time komen,selalu jadi silent reader je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak cuba minyak gamat la pas ni..tqq

      Delete
    2. kalau kak gee boleh makan jeli gamat, boleh cuba juga...

      Delete
    3. Buat masa sekarg, makan tu dah tak boleh..

      Delete
    4. tp sy rasa minyak gamat akan mnjadikan bedsore tu kembang n x leh kering..

      Delete
  28. salam abg abil, zana doakan agar Allah sentiasa mempermudahkan urusan abg abil & kak gee.. semoga Allah memberkati usaha abg abil utk menjaga kak gee & semoga Allah juga merahmati kak gee selalu..

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum abg abil n k.gee,
    Segala usaha, ikhtiar dapun abg abil lakukan sebaik mungkin. Inn syaa allah, Allah tahu apa yang terbaik untuk abg abil n k.gee. Yang penting teruskan berusaha dan berdoa ye bang...

    ReplyDelete
  30. Moga cepat sembuh luka kak gee.. :'(

    ReplyDelete
  31. Slm en abil b4 ni sy silent reader je.huhu.kita senasib cuma adik saya xcident hampir setahun n baru2 ni dia pn dh kne bedsore.sebelum ni kami mmg jaga elok dr kne bedsore tp dah nak jadi xleh wtpe.sekarang ni bhgn punggung dia dah luka n blubang.sedih....tiap kali baring dia akan mengerang.n kite akan mengiring kn dia letak bantal kat blakang.dah macam2 ubat guna tp masih belum kering.spe2 ada cdgn ubat sila kongsi dgn saya :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah Hu Akbar..sama sama kita sabar yea..Ada sesiapa yg nak kongsi di sini..? Saya pun nak tahu juga.

      Delete
  32. Assalam,

    Ada seorg kwn saya yg menjaga suami yg lumpuh selama 6 tahun dah. Suami sentiasa terbaring , utk elakkan bedsore dia alas punggung dgn daun pisang bersih dan juga menyapu minyak yg dibeli dari Farmasi. hmmmm... lupalak nama minyak yg terkenal itu... ada juga rakan yg rekomen minyak dari Amway...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu sekiranya nak mengelakkan bedsore..yang dah kena?

      Delete
    2. salam. en abil. terpanggil utk berkongsi pengalaman saye menjage adik Nurul Azwa yang dah 2 tahun jadi bedridden patient. kali ini dah kali ke2 jadi bedsore, tp disebbkan luke melecet waktu pegi fisio kat HTAR. Terapist tu nak tunjukk terer, transfer azwa sensorang. balik tengok dah berdarah pampers.. luka melecet kecik pon lame2 akn jafi besar & dlm. tak leh nak elak. ok. ni ape yang sy buat :

      1. cuci luka (luaran dan dalam lubang luka) dengan kapas dan normal saline, mesti buat dlm keadaan sterile.ini bertujuan utk membuang semua sel2 mati sekitar luke tu. cuci setiap kali dressing dia basah terkene air kencing, takut infection.

      ** klu ade duit lebih boleh beli dressing set kat farmasi. Guardian pon ade jual. dlm dressing set ni ade plastik yg besar, fungsinye utk sediakan satu kawasan yang sterile bg kt letak penyepit, cotton & sterile gauze.gunekan glov.e klu tak pon, gune cotton & gauze biase pon bole, tp make sure kwsn nak dressing mesti bersih, or lapik dgn kain bersih.

      2. cuci luka dengan cecair dermacyn. boleh dibeli di farmasi. agak mahal harganye (RM35), tp lbring a lot of improvement to luka. fungsinya utk promote oksigen (O2) & moistening kwsn luke in a healty way. (lepas gune cecair ni, baru luka azwa ade imporovement - jadi kecik & isi dalam tu menaik-Alhamdulillah). Biarkan 5 minit, biarkan dermacyn tu kering sendiri.

      3. bubuh DuoDERM gel kat dalam lubang luka, biar penuh lubang tu dgn gel. fungsinye utk memerangkap bacteria & kuman kat dlm lubang supaya sel dapat nutrien yg cukup utk hidup. both of bacteria & cell memmerlukan nutrien yg same utk hidup.

      4. tutup dgn gauze kwsn luka, then lekatkan dgn micropore 3M.


      UNTUK ELAKKAN BEDSORE :

      1. selalu iringkan ke kiri, kanan dan terlentang. 2 jam sekali. boleh elakkan tekanan yang keterlaluan pd satu2 bahagian. kesian, dia lenguh...

      2. gunakan ripple mattress @ tilam angin utk imbangkan tekanan..

      untuk gambaran lebih jelas, boleh singgah kat blog adik saye Naja, http://nurul-najah.blogspot.com/2012/10/barang.html

      hopefully dapat membantu sis hazimah izal & en abil..

      me, Aida...

      Delete
    3. Begitu la saya cuci n ubati bedsore Gee setiap hari, dan itu la bahan2 ubatannya..

      Delete
    4. saje nak share pengalaman dgn isi hazimah izal ttg dressing ni...

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
  33. kita tau abg abil kuat... kita doakan Allah SWT mempermudahkan segalanya buat kak gee & abg abil. kita hanya mampu tawakal dan berdoa setelah segala usaha di lakukan...

    ReplyDelete
  34. kita tau abg abil kuat... kita doakan Allah SWT mempermudahkan segalanya buat kak gee & abg abil. kita hanya mampu tawakal dan berdoa setelah segala usaha di lakukan...

    ReplyDelete
  35. moga abg abil terus tabah... :(

    ReplyDelete
  36. moga segalanya dipermudahkan..amiin

    ReplyDelete
  37. u're the best nurse!the best husband! more than that!may Allah always ease for you en.abil! Allah sayangkan kalian! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminn..InsyAllah..I'm just doing my job..

      Delete
  38. As salam wbt Abil & Gee,

    Lama juga menunggu berita dari you ttg Gee... Sebab jauh sgt klau tak mesti dah terjegat depan umah korang ni... Kata sekampung! :)

    Kami doa baik2 buat Gee & you, Abil... Insya'allah kalau xde hal melintang ujung tahun balik... Moga dpt jumpa nnt... Take care... Hugs & kisses for Gee ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam org di Peru..InsyAllah satu hari nanti pasti kita berjumpa..Btw, that carpet tu nak order but belum ada budget yet..InsyAllah will do.

      Delete
  39. Assalamualaikum Abil n gee..
    Semuga tabah n cekal sentiasa utk mengharungi kehidupan ini...Semuga Allah mempermudahkan apa jua urusan yg akan n ingin dilakukan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..tqq coz sentiasa doakan kami yea..

      Delete
  40. Tak tahu kalau this might help dari satu article..
    Clean the pressure sore by irrigating the wound with a saline solution (available from drug stores) or other cleaning solution recommended by a health care professional.
    Remove all dead tissue and scabs. A health professional can recommend the best approach, depending on the severity of the pressure sore.
    Pat the wound dry.
    Bandage the wound with a dressing that keeps the pressure sore moist while keeping surrounding tissues dry.
    Clean skin with warm water and minimal friction. Apply lotion often.

    Avoid direct pressure to bony areas such as ankles and hips.
    Use pillows and padded protectors to support arms, legs and vulnerable areas.
    Change the position of a bed-bound person every two hours. Handle and move carefully to avoid skin tears and scrapes.
    Change the position of a chair-bound person hourly.
    Discourage the bed-bound or chair-bound person from sitting with the head elevated more than 30 degrees, except for short periods of time.
    Check and change bed linens as often as necessary
    Use continence management products if necessary to reduce exposure to moisture.
    Padded supports, such as doughnut cushions may, themselves, become a source of pressure.
    Do not massage bony areas of the body.
    Do not massage pressure sores.
    Do not use remedies such as iodine, peroxide and cornstarch that may further irritate the skin.

    ReplyDelete
  41. Salam , kami doakan yang terbaik untuk en abil seorang yang sangat tabah semuga semunya dipermudahkan oleh allah, allah tu maha mendengar umatnya berdoa insyallah allah akan membantu en abil.zaty

    ReplyDelete
  42. en abil telah membuat yg terbaik untuk isteri en abil....semoga dipermudahkan segala urusan dan sy doakan agar tabah menghadapi segala ujian ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga Gee dapat yg terbaik akhirnya nanti..InsyAllah.

      Delete
  43. salam, en abil. check inbox FB Dana Sinar Fauziah ye. TQ

    ReplyDelete
  44. salam en.abil, maaf KY juga tak mampu berkata2 lagi, hanya mampu melihat dan doa buat kak gee kesabaran en.abil sangat2 diperlukan ketika ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm KY, saya pun kadang2 tak tau apa nak kata dah..

      Delete
  45. dalam satu perjalanan..menuju satu destinasi terlalu banyak dugaan dan ujiannya..bukan kita sahaja malahan orang lainjuga turut teruji..berjayalah bagi orang yang tabah,sabar dan redha..moga abg abil dan kak gee tergolong dalam insan yang sentiasa dirahmati Allah..

    ReplyDelete
  46. memang pakngah pun tak tahu nak kata apa dah ..

    cuma semakin sayu memikirkan keadaan awak berdua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun ada masanya dah tak tau apa nak buat lagi dah pakngah..harap yg terbaik jea buat Gee..

      Delete
  47. Abang dah buat yang terbaik untuk Kak Gee.. kalau kak Gee boleh cakap sekarang, pasti dia sendiri takde ucapan yg mampu mengambarkan dia syukur di kurniakan suami mcm abg. Usaha selagi di beri kesempatan & saya doakan yang terbaik buat abg & kak Gee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benar2 hope Gee puas dgn penjagaan untuk dia..

      Delete
  48. Spr di sebut abil....nak kata apa pun tak tau dah...doa makcik buat gee...

    ReplyDelete
  49. Saya doakan yg terbaik buat En. Abil dan Gee, banyak bersabar ya.

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. semoga tabah ye abang abil.. :) Allah sentiasa ada bersama kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si cun melecun ni, lamaaaa tak bersua di sini..

      Delete
  52. awak dan isteri adalah insan terpilih......teruskan menjadi insan yang kekuatannya penuh luar biasa......saya akan mendoakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami berdua ni hanya la insan yg biasa2 jea di sisi Allah..tqq for t doa..tq tq tq

      Delete
  53. Pengalaman saya kena bedsore guna ubat METRONIDAZOLE... beli farmasi tumbuk bg halus...

    cara2...
    1.Cuci luka bedsore
    2.amik gauz sapukan vaseline n tabur serbuk METRONIDAZOLE
    3.Tampalkan kat luka n tape...

    jgn guna pelekat duoderm tu... sy guna lg berair...

    utk luka lain bleh pakai ubat debu tu.... apa2 contact sy 0193028096

    ReplyDelete
  54. If conventional medicine doesn't work, maybe you can try virgin coconut oil. I use it on my cuts and luka. Clean the wound and dry, pastu sapu je. Enough to cover the area. Usually dalam sehari da kering. I understand your situation and it may not be as fast tapi Insha Allah may it help you as much as it has helped me. Beli kat kedai organic or pharmacy pun ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'll try mana yg serasi ngan luka Gee nanti..tq for t info yea..

      Delete
  55. betul cakap abg abil.. memang saye pon da taktau nak kate ape.. moge kalian berdue sihat selalu dan di bawah lindunganNYA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni pun dah tak terkata apa dah saya ni..

      Delete
  56. semoga segala urusan abg abil dan isteri di permudahkan Allah ..aaminn..

    ReplyDelete
  57. Allahuakhbar.. -______-'

    ..Lalink tak perlu ada rasa kekurangan dlm menjaga Gee. Lalink jaga Gee dgn sangat2 sempurna.

    luv u both..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hope Gee rasa senang sepanjang penjagaannya..Lalink jaga kesihatan tu baik baik, ubat ubtan jangan abaikan..

      Delete
  58. Abang abil dah buat yg terbaik utk kak gee..x ada kekurangan pun..insyaallah apa yg terbaik sedang direncanakan olehNya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak tau la, cukup ke, kurang ke selama ni saya menjaga Gee..Harap2 Gee berpuas hati hendaknya..

      Delete
  59. Yalah dah nmpk kurus sgt2 kak gee.... Xterkeluar kata-kata lg dah saya tgk..... Abg Abil pun dah buat yg sgt2 terbaik buat kak gee. Semoga segalanya dipermudahkan.. Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Abg Abil....jgn putus untuk terus menyintai dan menyayangi kak gee hingga kehujung nyawa......Amin....

      Delete
    2. Dalam kamus seorg suami tidak wujud perkataan 'putus asa'untuk menyanyangi isterinya..

      Delete
    3. Ratu Hatiku...Hiba saya lihat keadaan Gee begitu..

      Delete
  60. asalamualaikum....

    baru berkesempatan tuk jengah ke sini di sebabkan komitmen dan tggjwb yg lain...berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul namun nilah sentuhan Allah paling terindah buat abg abil dan kak gee...dan ternyata selayaknya sentuhan demi sentuhan berjaya abg abil sambut dan kiranya kak gee dapat berkata kata...dialah isteri paling bertuah punyai suami yang amat2 berjaya menjalankan tggjwb yg sebaik mungkin selayaknya seorang suami...masyaallah...kekuatan demi kekuatan setiap hari Allah berikan pd abg abil bagi menangani apa saja situasi kak gee...Allah dah tulis dari awal inilah "hadiah" yg bakal AKU beri untuk kamu hambaku yg AKU tahu KAU mampu menggalasnya"...dan ganjaran ku setimpal atas kesanggupanmu dengan redha dan taqwa...

    teruskan abg abil dalam melalui kembara cinta ini...Allah dan Malaikat beserta denganmu serta doa2 kami sebagai hambanya.....aminnnn

    ReplyDelete
  61. alfatihah...sedehnyee...terus tak boleh nak tulis apa...semoga saudra tabah menghadapi dugaan ini..

    ReplyDelete
  62. innalillahhiwainnalillahirajiun.... semoga abg abg terus tabah ye.. Allah lebih menyayangi kak gee.. Al-fatihah...

    ReplyDelete
  63. Takziah dan moga abang terus tabah dan sabar. Besar ganjaran abang yang setia menjaga arwah hingga ke akhir hayatnya.

    ReplyDelete
  64. takziah utk en abil, semoga tabah n banyakkan bersbr, saya tau en abil kuat... al fatihah utk arwah k Gee, semoga rohnya dicucuri rahmat

    ReplyDelete
  65. Innalillahhiwainnailaihirojiun..al-fatihah buat arwah kak gee

    ReplyDelete
  66. al fatihah abg abil.... smoga arwah kak gee damai di sana...arwah pasti tersenyum kerana memiliki suami spt abg... brpuashati dia dgn smua layanan abg slama ni.... sengsara arwah di dunia sudah tiada.... takziah abg

    ReplyDelete
  67. Al-Fatihah.. baru dapat khabar tentang pemergian Gee..

    Abil, sy pasti Abil kuat menghadapi kehilangan selamanya ini... :-(

    ReplyDelete
  68. Al-Fatihah buat kak gee... Moga tenang di sana.. Salam takziah untuk en abil sekeluarga

    ReplyDelete
  69. Gee pergi bersama cinta sang suami,reda sang suami..semoga arwah ditempatkan bersama mereka yg disayangiNYA..amin..

    ReplyDelete
  70. ALFATIHAH...dari DIA kita datang dari DIA jugak kita akan dikembalikan....semoga ALLAH menerima aruah Fauziah dan menempatkan rohnya di kalangan orang2 yg beriman & di muliakan di sisiNYA & takziah pada Abil sekeluarga & tabah menghadapi segalanya

    ReplyDelete
  71. ALFATIHAH UNTUK ARWAH..DAN EN ABIL SEMOGA TENANG MENGHADAPI DUGAAN..ALLAH SWT LEBIH MENYAYANGI BELIAU..INNALILLAHHIWAINNAILAIHIROJIUN...

    ReplyDelete
  72. ALFATIHAH .. SALAM TAKZIAH. MOGA TABAH MENGHADAPI DUGAAN INI.

    ReplyDelete
  73. Al - Fatihah utk kak gee. dapat perkhabaran dr rakan blogger. semoga en abil tabah mengharungi dugaan ini.

    ReplyDelete
  74. alfatihah.. dpt tau dari Mak chaq. cikda n mak chaq selalu bercerita pasal en abil n kak gee.

    Moga rohnya di tempatkan bersama org yg soleh dan syurga lah di sisinya. Amin..

    ReplyDelete
  75. Salam Abil

    Semoga roh allahyarhammah Gee dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 beriman..

    ReplyDelete
  76. Alfatihah..salam takziah..
    Semoga roh kak Gee tenang disana dan ditempatkan bersama orang2 yang beriman.

    ReplyDelete
  77. salam takziah....al fatihah...kuatkan semagat saudara..allah lebih menyayanginye...redhakan ia pergi..moga di syurga tempantya kelak...

    ReplyDelete
  78. salam takziah dr lini..semoga abg abil tabah hadapi ujian dr Allah swt...semoga arwah ditempatkan dikalangan org2 yg beriman...amin

    ReplyDelete
  79. Salam takziah buat En Abil.. Allah lebih sygkan Gee.. Semoga arwah berada bersama golongan orag2 yang beriman.. Al fatihah

    ReplyDelete
  80. Alfatihah..salam takziah abg abil..
    Semoga roh nya dikalangan org yg beriman..
    Harap abg abil tabah..
    TT____TT


    ~CN

    ReplyDelete
  81. Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un انا لله وانا اليه راجعونsalam takziah,saya follow blog en.abil dr mula lagi,cuma sekadar silent follower...tp kali ni saya t'detik nk bg sedikit semangat utk en.abil dan harap agr sabar n mungkin ini yg terbaik Allah dh tentukn utk en.abil dan arwah kak gee...moga arwah ditempatkn dikalangan orang yg b'iman

    ReplyDelete
  82. takziah....Allah Lebih sayangkan die.....xterasa menitis air mata..baca blog ni..n taw die pun dah pergi..apa2..bersabar lah..ye..pengorbanan abg abil terlalu tinggi.....

    ReplyDelete
  83. Al-fatihah.... Salam takziah buat keluarga abg abil...

    ReplyDelete
  84. Alfatihah...salam takziah buat en abil & keluarga... segala yang berlaku ada hikmahnya... semoga kita semua dapat mengambil pelajaran dari apa yg ditulis oleh en abil sekian lama ini.... Been a silent follower for a while now...tapi saya percaya apa yg ditulis betul2 telah memberi pengajaran yg berguna buat semua....

    Salam takziah sekali lagi...

    ReplyDelete
  85. Abil, Gee dah pergi ke.....takziah dr saya...bersabarlah, sekurang-kurang dah buat yg terbaik buat GEe...tidak akan ada rasa terkilan di hati, relakan pemrgiannya seikhlas hati...mudah2an dgn redha suami, Gee selamat ke syurga, Ameeen, sedis

    ReplyDelete
  86. alfatihah. salam takziah buat abg abil sekeluarga. semoga abg abil diberikan kesabaran dan kekuatan untuk mengharungi ujian dr Allah swt dan moga arwah kak gee ditempatkan dikalangan para solihin. Amin.

    ReplyDelete
  87. Assalamualaikum...

    fyah baru terbaca blog encik abil ni..semoga encik abil tabah menghadapi dugaan ni.. takziah sekali lagi daripada fyah..

    ReplyDelete
  88. salam takziah..

    sebakkkk apabila dpt tahu gee pulang kerahmatullah..
    inallilahi...

    harap tabah saudara Abil
    moga urusan arwah dipermudahkan kesana

    ReplyDelete
  89. Alfatihah untuk arwah kak Gee,
    Dulu saya sering mengikuti perkembangan blog ini, kerana di dalam blog ini terkandung sesuatu nilai yang sangat besar yg mana sy tidak pandai untuk tafsirkan rasa itu dgn perkataan. boleh juga dikatakan sebagai panduan dan pemberi semangat kepada saya sebagai seorang suami.
    namun kerana kekangan masa, sudah agak lama juga saya tidak menjenguk ke sini. dan pagi tadi sewaktu saya memandu ke pejabat tiba2 sy teringatkan kak gee dan abg abil, apa khabar dgn mereka, bagaimana dengan perkembangan kesihatan kak gee.
    sambil2 saya buat kerja d pc, sy terpandang satu posting d FB yg menyatakan kak gee dah takde, sy terus buka blog ni dan Masyaallah Allah itu Maha besar, pengasih dah penyayang.
    Takziah abg abil, dan sy pasti abg abil sesorg yg sangat kuat utk hadapi situasi ini. sy rasa tidak salah jika sy ucapkan tahniah kepada abg abil kerana abg telah berjaya menjadi seorang suami yang sangat2 hebat. sy sendiri pun tidak mampu menjadi sehebat abg abil.

    ReplyDelete
  90. Al-fatihah Buat Gee.

    salam takziah buat en Abil. moga tabah hadapi dugaan ini. :(

    ReplyDelete
  91. Assalamualaikum..

    Salam takziah untuk en abil..semoga Allah meringankan segala yg berat di hati en abil..semoga Allah merahmati ruh al-marhumah..Amin ya Rabbal Alamin

    ReplyDelete
  92. salam takziah untuk en Abil. semoga tabah menghadapi dugaan Allah ini.

    ReplyDelete
  93. Assalamualaikum abg abil.
    saya terbaca dalam facebook tadi, berita pemergian kak gee.
    rasa macam sayu, sebak, tak terkata. dalam percaya tak percaya je. lepas bukak blog abg abil dan baca komen kawan2 kat atas, betul la apa yang saya baca.

    takziah untuk abang abil dan ahli keluarga.
    Allah maha mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya.
    semoga allah sentiasa memberikan kekuatan untuk abang abil.
    amin...

    kami akan rindukan kak gee =(

    ReplyDelete
  94. Kamarul Mohd Zahimi Abd Aziz2 April 2013 at 12:24

    Assalamualaikum tn, takziah dr kami sekeluarga. muga tn tabah menghadapi dugaan hidup dan mendapat ganjaran yg besar dr Allah swt.

    ReplyDelete
  95. Al-fatihah buat Arwah Gee..

    Semoga Saudara Abil akan tabah menghadapi segala dugaan ALLAH..

    http://didielife.blogspot.com/2013/04/al-fatihah-buat-gee.html

    ReplyDelete
  96. Al-fatihah untuk Kak Gee...

    Moga Allah tempatkan roh Kak Gee bersama orang2 yang soleh.
    Salam takziah buat abg Abil diharapkan tabah menghadapi dugaan dan ujian hidup ini...

    Semalam telah berlalu, hari ini adalah pasti dan esok???

    ReplyDelete
  97. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  98. salam takziah dan Alfatihah..smoga dosa kak Gee dan kite semua diampuni Allah. Smoga Allah tempatkan dia di kalangan org2 yang solehah. Amin. Be strong ye Abg Abil!

    ReplyDelete
  99. Assalam,

    salam takziah dari Bunda, Ingatlah...dari Allah kita datang maka kepada Nya jua kita kembali..

    Al Fatihah..

    ReplyDelete
  100. Salam Takziah. Al Fatihah
    Moga Rohnya Tenang dikalangan org2 yg beriman.
    Semoga Allah memberi balasan sebaiknya diatas Segala kesabaran, kasih sayang, perhatian dan penjagaan yg sempurna oleh En.Suami. Inilah contoh untuk kami semua.Alhamdulillah. Mudah mudahan peroleh lebih banyak kebaikan.

    ReplyDelete
  101. Al-fatihah..Sedih tk tau nk kata apa..

    ReplyDelete
  102. Salam takziah buat En Abil..
    Allah lebih sayangkan Gee..
    Semoga arwah berada bersama golongan orag2 yang beriman..
    Al fatihah..... semoga damai di sana....

    ReplyDelete
  103. salam Takziah buat encik Abil ...Al-Fatihah buat Kak Gee...semoga rohnya ditempatkan bersama org2 yg beriman..Untuk Encik Abil...ANDA SUAMI YANG TERBAIK...

    ReplyDelete
  104. Al-fatihah...moga roh kak Gee ditempat dikalangan org2 yg beriman..moga abg abil tabah menghadapi ujian ini kerana dari ALLAH kita datang dan kepada ALLAH kita kembali...amin...

    ReplyDelete
  105. Assalamualikum en.abil,

    KY baru mendapat kabar dr blog kakcik, al-fatihah buat arwah k gee dan semoa en.abil tabah menghadapi

    ReplyDelete
  106. Al-Fatihah buat kak gee semoga rohnya dicucuri rahmat Allah..sabar yer abang abil...Allah lebih sayangkan kak gee..semoga tabah mnghadapi ujian Allah

    ReplyDelete
  107. Askm En Abil,
    Inna lillah.....
    Salam takziah..semoga redha dan sabar menghadapi ujian Allah. Semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 beriman.
    Saya turut bersedih...


    ReplyDelete
  108. Salam takziah, saya teruja dengan ketabahan En. Abil. Saya begitu sedey, tak sadar air mata ini mengalir.

    Tahniah kerana menjaga dia dengan sebaik-baiknya. Semoga dia ditempatkan dikalangan orang-orang yang diredhai oleh suami dan seterusnya syurga balasanya.

    aminnn...

    ReplyDelete
  109. takziah untuk en abil sekeluarga.moga tabah menghadapi semua dugaan dan ketentuan dari Allah..semoga rohnya di cucuri rahmat.Innalillahhiwainnailaihirojiun

    ReplyDelete
  110. Takziah utk en.abil n keluarge......sgt teruja melihat ketabahan en.abil selame ni menjaga isteri..... respect!

    ReplyDelete
  111. Takziah utk en.abil n keluarge......sgt teruja melihat ketabahan en.abil selame ni menjaga isteri..... respect!

    ReplyDelete
  112. Innalillahiwainnailaihirojiun...Al-Fatihah buat arwah Gee..Takziah buat Abil sekeluarga..semoga tabah menghadapi ujian ini...

    ReplyDelete
  113. Assalamualaikum en abil,
    Salam takziah dari saya buat en abil sekeluarga. Allah lebih menyayangi sis gee. Semoga ditempatkan bersama org2 yg beriman. Alfatihah.

    ReplyDelete
  114. Salam Abil.. innalillahi wa inna ilaihi rooji uun,,, kak sue rasa Abil dah buat yg terbaik utk gee,, iringi lah pemergian gee dgn redha, Abil seorang yg tabah semasa menjaga gee,,, k.sue harap Abil tetap kuat selepas ni.

    Gee masih tetap ada d hati Abil.. tabah ya , dik.

    ReplyDelete
  115. alfatihah dan salam takziah buat abil
    semoga arwah gee di tempatkan bersama orag2 beriman ..
    semoga abil juga kuat hadapi ketentuan allah ini

    ReplyDelete
  116. Takziah....semoga syurga tempatnya...aaminn

    ReplyDelete
  117. Salam Takziah dr kami abg Abil..
    moga roh nya ditempat kan dikalangan org2 yg beriman..amin!
    moga abg sabar menghadapi ujian ini..

    ReplyDelete
  118. Salam encik habil.sy ingin ucapkan takziah diatas pemergian isteri tercinta. Smga anda tabah hadapi dugaan ini.pasti ada hikmah disblknya. Smga arwah ditempatkan di kalangan orang yg beriman. Dan sdh pasti stp sakit itu menghapuskan stp dosa yg kita lakukan. Dan semangat anda dalam menjaga isteri tercinta haruslah di cnthi oleh para suami di luar sana.

    ReplyDelete
  119. Salam takziah dan Al-Fatihah utk K. Gee. Semoga Allahyarhamah ditempatkan di kalangan orang-orang beriman. Sakit sebelum meninggal tanda2 Allah sayangkan hambaNya. Semoga Abil tabah menghadapi dugaan ini.

    ReplyDelete
  120. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Followers