Tuesday, 8 May 2012

Harapan..

Assalamualaikum dear.....muuaahh.

Today hari mandi u lagi.Siang tadi lepas kemas rumah n basuh pakaian, i terus mandikan u.Wangi dah u. I bau ketiak u pun wangi semerbak dah. I trim rambut u lagi, rasanya rambut u cepat memanjang la. Hope it"s a good sign...lepas mengemas u selesai I pun duduk bersandar kat dinding bilik u melepaskan penat jap. Teringat pulak nasihat dari pn. Zarina and few doktok2 pakar berkenaan warna cat bilik u ni.

Nasihat dia org supaya i cat semula bilik ni dengan warna yang boleh meransangkan sel sel otak. Ye la selain dari rawatan hospital n rawatan syifa", ini salah satu altanatif juga. Tambahan lagi kalau boleh mereka syorkan I attache kan TV di dinding mengadap u. Dengan adanya TV tu, boleh la membantu lg untuk meransangkan pendengaran n sel otak..Maksudnya memperbanyakkan rancangan pendidikan dan rancangan agama. kena pulak ada berbagai2 warna yg akan timbul kat kaca TV tu...Ni salah satu dari altanatif, satu usaha untuk menolong u kata mereka...Teringatkan kata2 tu I pun dok tgk jea dinding bilik u ni, warna apa nak di catkan? Masalahnya I ni bukan u tak tau,,Rabun warna!! warna merah I kata hijau, warna hijau I kata coklat!! hahahaha amacam, boleh I pilih warna?! Tonggang langgang jadinya nanti..I dok senyum sorang2 sambil tgk dinding. No prob. nanti I tanya adik beradik I, dia org pandai la pasal colour2 ni yg mana satu yg sesuai untuk u. Kecuali adik ipar I ni sorang, Suhaimi namanya, orangnya hensem, penuh gaya, berkelibar tapi sayang seribu kali sayang RABUN warna gak!!hahahaha.....Dear, sekiranya ni adalah satu altanatif, I akan usahakan secepat mungkin, insyallah..

I rasa bukan setakat cat n letak TV tu jea, memandangkan u pun dah lama tak tgk bulan dan bintang, ceiling ni I nak letak that glow2 thing tu, yg bila tutup lampu jea dia pun glow, ada bulan ada bintang, ada planet2.......... ada STAR WARS,, best ooo. u tak suka star wars tak pe la, biar la I letak, I pun nak tgk gak malam2...( siapa yg suka I letak STAR WARS sila tinggalkan komen anda di blog ini.).......Dear what ever it take to get u back, I akan usahakan. My dream is to get u back.. A dream that we dont fight for it, it will hunt u forever! I tak nak rasa kesal satu hari nanti kerana tak cukup berusaha untuk u..I really hope u puas dengan usaha dan penjagaan u..Jangan u persoalkan bagaimana I nak siapkankan semua tu, tau la I cmana I nak usahakan..Buat sementara ni hidup u hanya di dalam sebuah bilik,,I akan jadikan bilik u ni cm mahligai 5 star..selagi I hidup, selagi I hidup dear,,u dont worry. I nak buktikan kat u, yg u tak sia sia dapat suami cm I ni. Harap Allah pun dapat beri kita sijil lulus ujianNya..aminn.

Nampaknya kena I makan roti gardenia jea la for dinner, nak cat n beli TV..isk isk isk. oo cat kena beli yg tak de bau tu, takut nanti u semput la pulak..emmm..Tak pe dear, insyallah bulan ni I siapkan semua tu yea syg...I love u la dear darling...perut mula rasa lapar la, mlm ni nak mkn nasi lemak kukus APOLLO! citer pasal nasi lemak ni,, memang sedap, antara yg terbaik. Kalau u guys datang ke seremban, patut cuba nasi lemak ni. HQ dia di pekan Rasah, cawangannya di Rasah Jaya depan kedai Burger Station..gerenti sedappp ngan ayam goreng dia emmmm, menitik airmata kalau makan!! Tapi sebelum mkn nanti I kena pujuk2 dulu isteri I ni, kalau tak lambat dia tidur kang..Cm ni la tiap malam n setiap kali u nak tidur, I akan pujuk2 u, usap2 kepala u n cium2 u sampai la u lelap syg.

Pada para suami yg membaca blog ni, rajin2 la pujuk isteri kita sebelum tido, nanti bertambah la kasih sayang dan ianya akan berpanjangan..Mula la malam ni, jangan tunggu tunggu. ok la I nak pujuk u dah ni, nak pegang tangan u n cium2 tangan u,,nanti leh letak STAR WARS kat ceiling, ,cm u nak pujuk I beli kasut dulu...hahahahaha...ok la u guyss have a good night,,till then, Assalamualaikum.


34 comments:

  1. Ehemmm..I can help to pick the colors for dinding bilik Kak Gee..tolonglah jangan mintak pendapat Suhaimi, Yazid n Faiz,sbb semua kelab rabun warna!hahaha..insyaAllah,we will work the best things out for Kak Gee..dgn izin Allah,who knows kan..I miss u Kak Gee..miss our gossip session over sms :') Kak Gee kene sihat,u owe me a vacation at Penang..just us.. :)

    ~ cjeah

    ReplyDelete
  2. why mention my name...now i laf2 under d table - Sma

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Encik Abil...see this page it might help you to choose the right colours for your beloved Kak Gee :) http://mistupid.com/psych/color.htm

    ReplyDelete
  4. Memang golongan suami patut baca blog ni..harus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hemm setuju sangat...
      We learn from the real life...

      Delete
    2. sepatutnya suami isteri baca sama2..kan elok.

      Delete
  5. Elok2 lekat star wars tu kat siling tau abil. kang tertonggeng lak ke bawah, naya! nnt dah siap tunjuk kat kami ye ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. May the force be with you.....insyallah siap nanti saya tunjukkan.

      Delete
  6. Waaa..
    bab pujuk tu yang syok dengar. Mesti wife dapat rasakan belaian kasih sayang Abil. Insyaallah satu hari nanti dia nyatakan dari mulutnya sendiri. As usual bro.. my pray with both of you...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah bro, sekiranya ada rezeki my wife will pujuk me pulak...thanks bro..

      Delete
  7. saya x ske star wars!!!hahaha
    tp bilik sy penuh bulan bintang glow in the dark tuuuu=p
    cantek2,ske2..mst kak gee ske..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak suka Star Wars!! nanti kena ngadu kat Darth Vader ni! nanti dia anta Storm Tropers tembak ngan laser gun....hahaha

      Delete
  8. abil i ske kaler kuning...(kaler PISANG masak) he he.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiyooo si linda ni, pisang, pisang, pisang....cantek ke warna kuning pisang tu..nanti saya tgk dulu yea.

      Delete
  9. Semoga berbahagia hingga ke syurga.. Tahniah encik Abil krn berjaya menjadi suami yg baik.. Semoga kak gee cepat sembuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih atas doa yg di hulurkan.

      Delete
  10. Abg abil,selain dpd color dinding n also pasang tv,some other things tht u might want to consider doing is :

    1) Pasang lagu (sekarang pasang bacaan Al Quran kan?) Sesekali blh cuba pasang lagu yg Kak Gee biasa dgr @ suke dgr. Flash card "ABC" tu pon sgt bagus cuz it's colorful, and it will attract brain cell.so jgn lupe ur "tuition" class with Kak Gee ye :)

    2) Bila buat bubur,campur skali ikan..mackerel is among the best food for brain sbb it's a good source of omega-3.kalau kita org biasa yg sihat ni,elakkan makan terlalu banyak deep fried food sbb bende2 tu tambah lemak dlm otak..nti lembabsss..hihihi

    3) And also,campor sayur skali dalam bubur..spinach n broccoli are good food for brain.jus buah2an pon bagus

    These are among the idea used for enhancing brain cells and utk memory..org sihat pon blh amalkan.byk lg sbenanye blh buat,tp xsmua tu applicable utk kak gee.nti kitorg balik,kite cat bilik kak gee warna pelangi yek ;p

    - cjeah

    ReplyDelete
  11. Oppsss..tertinggal plak pasal citer warna dinding..I would suggest warna kuning pisang masak (bak kata haslinda) dan jugak oren..sebab, warna kuning ni is the 1st color yg seseorg akan dpt define dlm otak..and it's good utk wujudkan environment blaja untuk Kak Gee since kita nak exercise the brain. Warna Oren plak adalah warna yg sgt bagus utk stimulate proses pembelajaran.

    So, jom kite mengecat dinding! ;)

    - cjeah

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooooo cjeah ni yeaa, macam2 idea dia ada,,ok nanti abg siapkan colour cm tu n tambah makanan kak gee...thank youuuuu

      Delete
  12. salam, abg abil. sy bru dpt tau blog ni... sy tak knl pn abg n kak gee.... tp kita saudara sesama islam kn. =)..... semoga Allah permudahkan segalanya.. aminnnnn....... oh ye, nak sy tlg tnykn dkt lecturer color ape yang sesuai?? sy pelajar jurusan senibina landscape. tp kwn2 ramai interior designer pny budak... if anythg you want help from me.. gtau je ea..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Maslina,,elok juga dapat kenal designer cm awk,,anything nanti saya akan beritau, minta idea ok. thanks maslina.

      Delete
  13. slm abg abil..sblm ni sya slu ikuti perkembangan kisah Talib dan isterinya Norma....this time sya tjumpa plak blog abg abil n kak Gee...Anugerah besar yg tak ternilai dri Allah atas kurniaan suami spt abg abil....sya sgt kagum dan seharusnya para suami di luar sana mengambil ikhtibar dri kejadian dan situasi ini...bukan senang nk cari teman hidup yg sanggup berkorban hgga ke titisan terakhir...ini bru dikatakan sehidup semati...nk melaksanakan itu bukan semudah kata-kata kan..terbukti abg abil mengotakan apa yang diikrarkan,apa yg disumpahkan didepan tok kadi...tahniah buat abg abil..smg Allah trus cekalkan hati dan kuatkan smgt abg abil demi isteri tercinta..pastinya akan ada hikmah dan cahaya diakhir pengorbanan yg tak ternilai ni....mohon dikongsi bersama kisah abg abil di blog saya.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalamm aloNG@Na..Allah beri ujian pada yg mampu menjalankan tanggungjawab tu..pada saya semua suami2 yg di luar sana hebat2 belaka dan para isteri bantu la suami membentuk keluarga bahagia...thanks a lot yea atas sokongan yg u berikan pada kami...

      Delete
  14. assalam,tahniah kepada En Abil kerana bertungkus lumus berusaha untuk memulihkan isteri tercinta walaupun ketentuannya pada Yang Berkuasa,semoga Yang Berkuasa beri keberkatan. Amin

    ReplyDelete
  15. CJ, eloklah kita ramai-ramai ambil cuti untuk mengecat bilik tu, kerana orang rabun warna akan tersalah pilih.

    anis

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa mari la tolong cat kan..jangan lupa bawa cat sekali...

      Delete
  16. salam kenal,

    baru habis baca kisah gee n abil ..
    sedih,terharu ..
    moga awak tabah hadapi dugaan nie..

    insyaalah pasti ada hikmah disebalik semua ini ..
    banyak2 kan sabar ..

    jgn lupa bacakan "“La ilaha illa anta. Subhanaka, inni kuntu minazzhalimin”

    Bermaksud : Ya Allah, tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau. Sungguh aku ini termasuk orang-orang yang zalim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doa ini sgt lah baik...dan sgt lh byk khasiat nya...smenjak tahu doa ini beberapa tahun dulu,saya amalkan dgn penuh keyakinan ...alhamdullilah...d dalam apa jua keadaan seperti dpermudahkan....

      Delete
  17. salam perkenalan eim..insyallah akan sy amalkan doa tu n thanks yea eim.

    ReplyDelete
  18. SALAM ABG ABIL
    perkongsian:
    saya ade seorang sahabat yg kene brain cancer tahap 4. no med can cure. but only hopes to Allah. but their family tried very hard to face a very hard phase in their life. so, they safely do the operation with no 50-50,no 70-30 guarantee but just pray!

    alhamdulillah, mungkin mcm abg abil selalu cakap..mungkin mereka melepasi ujian Allah..maka sahabat saya berjaya dalam melawan cansernye walau sudah tahap kritikal! miracle only Allah knows why and why..

    and this is what i practise to keep him back to real life..
    everyday we chat( since he is in USA and i in Malaysia) i tried to keep talking, and chating about our very happy moments.

    and true! we have to keep remind what is this, talk this and that..to let the brain keep brain cell grow and growwwwww!

    ask him my name, let he know what his favourite meal, what he like what he not..everything...

    even when he is back to coma after 2 weeks after operation, i ask his family, his fiance to keep talking to him that im always there for him..sebut my name everyday..(and its work!!)
    this is theraphy..because nothing can cure canser only with SPIRIT TI FIGHT back can WIN!!

    alhamdulillah..sekarang dia sudah sembuh dan 1 day dia bgtau i yg dia sembuh kerana semangatnye utk terus hidup bcoz ade kawan mcm i..masa itu, only Allah yg tahu how happy i am coz dia dah mula recognized who i am( fren, and semangat yg sentiasa berkobar2 nak dia sembuh)

    now, already married( at katil hospital) and have a baby..what a blessed family kan..:)

    susah2 dahulu senang2 kemudian..alhamdulillah

    p/s: and u abg abil..Allah tidak pernah tersalah pilih hambaNya utk diuji..and abg abil teramat bertuah kerana dapat menjalaninya dengan hati yg penuh REDHA..dan berkongsi kesusahan ini dengan kami semua..semoga syurga untukmu dan Kak Gee..aaaammiiiinnnnn...

    take care..

    ReplyDelete
  19. k.gee ni sama mcm ayu suka bli kasut..hehe..nti dah sembuh blh shopping kasut lg ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandai la Ayu nak ajak Gee beli kasut lagi..

      Delete

Followers