Thursday, 12 April 2012

Segalanya berubah sejak itu

Bismillahirrahmannirrahhim….
Segala puji pujian pada Allah tuhan semesta alam… selawat dan salam kepada RasulNYA nabi Muhammad SAW, keluarganya dan para sahabatnya..
Assalamualaikum Dearrrrr…
You looked so pretty today.. Even prettier then yesterday, hahhaha..  OK…. hurmm where shall I start?...
Hurmmm… 22nd Jun 2011 dalam 4.30 pagi.. u kejut kan I dgn keadaan yg sgt2 susah bernafas, I dgn keadaan terkejut…  at first I tak tau apa nak buat, I ambik your inhaler, bagi you pakai.. langsung tak jalan, keadaan u makin teruk, and your last word to me hingga ke hari ni u kata “panggil ambulance……”
Sementara menunggu ambulanace I try to calm u down…. Then bila ambulance sampai, kita terus menuju ke GH Ampang dari umah kat bukit antarabangsa and still keadaaan u masih kritikal, sebelum sempat sampai di hospital u bagai kan menghembuskan nafas yg terakhir.. tak sedarkan diri… sampai kat hospital, wad kecemasan… doctor mula kan procedure. I pun tak tau procedure tu panggil apa.. and diorg suruh I tunggu kat bilik menunggu… dlm keadaan resah menunggu tu abis semua doa I baca, mintak sungguh kat Allah, mintak you pulih…. then….. hampir sejam… doctor kata, dia Berjaya mendapatkan u semula and u dimasukkan ke ICU…perasaan resah I tadi terus hilang…… buat sementara….

……. Bermula pada saat itu, tiada satu hari pun I tidak menatap wajah u, dear… tiada satu hari pun… then… pada mulanya doktor bagitau, u akan sedar dlm tempuh 3 hari.. bila ubat yg diorg bagi hilang kesan nya.. I pun tak tau ubat apa.. I bukan doctor tapi bila I kira2 tiub yg diorg masukkan kat badan u ni.. ada 12 tiub ubat  yg berlainan jenis.. ubat apa I tak tau….. tapi, kalau u tanya I skang… skang ni.. apa ubat2 tu.. I dah pakar dah.. I ni ur personal doctor pakar tau dear…. Bukan setakat doctor, tukang mandi u.. I, tukang tukar pampers u… I, tukang membersihkan najis mutawasitah u…. I, buat facial muka, korek telinga, korek hidung, berus gigi, potong kuku, jadi tukang urut and semua nya.. ha ni doctor pakar Abil… hubby u tau.. hahahahaha. Ok.. ok ok lets back to the story dear.

Lepas 3 hari u kat ICU, u masih tak sedar, hari ke 4 pun sama.. tak sedar.. so pada hari yg ke 5, Doctor pun buat CT scan… dan mengesahkan pada i……. hampir keseluruhan  otak u tidak berfungsi  lagi…… bila doctor bagi tau I, dan menjelas kan pekara tu pada i…. I just berdiri tegak.. cam org nyanyi lagu Negaraku. There’s not even a word I ckp kat doctor tu..masa tu kat ICU la… then I terus pegi kat u.. u masih tak sedarkan diri.. air mata I mengalir.. I cium dahi u… then I ckp…. “ 3 jam lagi I akan dtg balik”… so sebelum I kuar dari ICU, I Tanya doctor pakar tadi, ada ke.. cara perubatan pada zaman skang ni yg boleh memulih kan ur brain damage.. dia kata “ tak de.. dan kemungkinan besar keadaan itu akan kekal”.. I just say thanks to the doctor.. and I kuar…. U tau Dear, dlm perjalanan I kuar dari ICU, I betul-betul rasa kaki I tak jijak bumi.. pandangan I, I tak Nampak org sekeliling dah.. I feel I am alone. Pendengaran I jadi sunyi… tak dengar apa2 lagi…hati ni… mula menyalah kan diri sendiri… I rasa bersalah teramat sgt kerana kegagalan I menjaga u.. u jadi mcm ni.. it’s my fault… bertapa gagalnya I, isteri i.. isteri kesayangan I .. I gagal, I gagal jaga u, macam mana kalau pendapat doctor tu betul?.. u akan kekal macam tu? Sepanjang hidup I, I akan rasa kegagalan, I akan rasa I bersalah… it’s my fault… it’s my fault.. cammana I nak tebus? I mesti tebus!!!…… tapi I dapat rasa pipi I basah, I dapat rasa kat janggut I yg tak seberapa ni, ada air yg menitik…. Janggut yg u selalu usap sebelum u tido.. walau pun sket.. u suka.. u suka janggut I .., itu la saja gambar yg I Nampak…. Dlm perjalanan kuar dr hospital… menyeberangi jalan dan terus masuk ke McD….. mesti u sedang tergelak kan … McD.. McD.. itu ajer..nak  buat camna dear, my favourite food kan? U know it! Cam biasa la.. I order set double cheese, no pickle, no mustard and no ketchup, air coke I tukar kopi O…. selama 3 jam…I duduk kat McD….. I ketepi kan perasaaan tadi … perasaan … cmana   I nak ckp yea..... I pernah rasa sedih… tapi tak sesedih I rasa by that time.. I pernah rasa lonely .. tapi lonely tu, I nak describe kan pun, there is no word that can describe that lonely feeling until now.. dan pada masa tu juga.. itu la saat nya.. dgn izin Allah… hati I berkata.. sehingga I blh dgr di cuping telinga I ni…. “ini la anugerah keagungan cinta kau pada Isteri”..ini bukan setakat bahasa tau dear.. memang I betul2 boleh dgr kat cuping  telinga I ni.. suara hati ni berkata macam tu... terus i buat keputusan..…
Pertama – I perlu berhanti keje
Kedua -  I nak jaga u, dan bagi yg terbaik, yang sebaik mungkin pada u, dari segi penjagaan dari segi curahan kasih sayang dan bersegi bersegi lagi lah..
Ketiga – I always wanna be with you dear…..
3 jam telah berlalu…… I kembali kat u di ICU.. sepanjang saat tu sehingga ke hari ini.. hingga saat  I sedang taip patuk ayam ni ( u know I am not good in typing) bacaan dan surah2 alquran selalu I perdengar kan pada u, doa, ayat2 syifa’,  ayat 33 dan selawat azamiah tidak pernah putus and u tau kan semua amalan tu sheikh Murtaza, tuan guru I yg ajar… tuan guru yg I cukup sayang, beliau umpama bapa pada i… skang ni I rasa lain macam la.. kejap dear, kejab dear.. I sambung jap lagi.. I sakit perut.. nak gi toilet.. sambung jap lagi k? i l looovvveee youuuuuuuu...........

101 comments:

  1. salam bro
    my sister sama with your wife ..brain damage
    dah 12 years,...sebb asma jugak..hope u tabah yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum. So sorry lambat reply. Masa tu mula2 nak belajar blogging, so ada ter-miss sana sini.

      Dah 12 tahun..I'm speechless! I mmg tak tau apa nak cakap but seriously mmg setiap hari I doakan sister u. Btw, this is my phone no: 016-2634258, whenever u r free pls contact me. TQ & so sorry terlambat reply.

      Delete
  2. Hope sabar dgn ujian yg melanda. Cuba guna produk herbalife. Sekadar ikhtiar.

    ReplyDelete
  3. saya doakan kesejahteraan ke atas awak dan isteri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum. Terima kasih Nadyaa.

      Delete
    2. Salam...kpd saudara perbanyakn sabar n selalu berdoa kpd Allah Swt..ini adlh ujian kpd saudara..Tuhan amat menyayangi hmbanya yg sabar..

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Abil,

      Pernah post dalam nie tapi guna anonymous nick je.
      Saya dah bookmarks page Abil nie. Seriously saya rasa byk
      pelajaran yg saya dapat dari Abil. Saya kagum dengan anda Abil, syukran pada Allah kerana Cik Fauziah mendapat seorang suami yang benar2 hebat.. kalah superman wooo..
      Secara tak langsung, saya juga dapat meningkatkan lagi peranan sebagai seorang suami. You my idola la bro... apapun walaupun berat mata memandang, berat lagi bahu memikulnya. Ramai insan yang menjenguk saudara Abil disini akan seikhlasnya mendoakan kesejahteraan buat Abil dan isteri.. mudahan Allah mendengar dan menjadikan suatu impian yg mungkin tak Abil sangkakan menjadi kenyataan...
      Keep it up Bro...and I will be right here praying for both of you... You will see me hang around here.. harapnya tak bosan tengok den ni haa...

      Delete
  5. assalamualaikum..... sy bgtu kagum dgn saudara..sy harap istri saudara cepat sembuh..... ada x sdra abil amalkan air zam2 untuk ubatkan istri sdara abil....?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalamm..air zam zam pun ada saya amalkan..

      Delete
  6. harap besabar gan dugaan Allah..percayalah sesungguhnya DIA menjanjikan sesuatu yg indahh wah kalian ber2, InsyAllah :)

    salam kenal dr seseorang yg bergelar isteri dan ibu, Mama Qhayra :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal Mama Qhayra..selalu la doakan kami di sini yea..

      Delete
  7. As-Salam perkenalan..Moga Abil terus sabar, tabah dan kuat menghadapi ujian ALLAH. UjianNYA adalah petanda DIA sayangkan kita dan rindukan kita..InshaALLAH, dalam kesabaran ada kemanisannya..:-))

    Kami sekeluarga asthma. Anak saya Irfan, paling teruk n kritikal. Irfan kena sejak umur 5 bulan dan sekarang dah 4 tahun. Yang membuatkan saya paling takut, risau dan menangis, bila Irfan kena attack tengah malam. Sangat sedih, dahlar tak berapa pandai bercakap (masa kerap kena attack umur 1~2thn), nak bagitau sakit kat mana pun tak tau, kalau kita tanya lagilah Irfan tatau nak jawab, sebab budak kan..diam jee..

    Tapi, berkat sabar, usaha, doa dan berserah, AlhamduLILLAH, Irfan makin pulih..Dengan izin ALLAH jua hendaknya..:-))

    Teruskan perjuangan Abil..inshaALAH, ALLAH dekat dengan orang2 yang bersabar dan berdoa..:-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan rafaliah..Insyallah saya akan sabar n teruskan usaha dengan ujian Allah ni. Asma ni kita buat check up tiap bulan, takut ada virus dlm paru2 yg sedang developing..walaupun nampak dah berkurangan,tolonggg la buat medical check up tiap bulan yea kak.

      Delete
  8. banyakkan bersabar, teruskan memohan pada yg Esa..berat mata memandang, berat lagi bahu menanggung...Dia akan uji hambaNya yg dirasakan mampu menerima ujian tu...semua yg berlaku adalah kehendakNya..

    ReplyDelete
  9. Thanks yea sour n sweet. Insyallah saya akan terus tabah menjalani ujianNya.

    ReplyDelete
  10. Salam,
    Emak saya dah 9 tahun terlantar mcm isteri awak. Saya faham apa yang awak lalui. Syabas kerana sungguh pasrah pada ketentuan Allah. Saya doakan yang terbaik untuk anda berdua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..Semoga di permudahkan urusan kita olehNya.

      Delete
  11. Assalamualaikum En. Abil,
    Saya harap en abil banyak-banyakkan bersabar ye. Cume boleh saya tahu macam mana puan fauziah boleh kena brain damage ye? Sebab puan fauziah penghidap asma ke? Asma ni dah lama ada ke atau baru je dapat detect? Saya tak tahu asma boleh membawa kepada brain damage. Sekadar bertanya, harap tidak keberatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Ainul..My wife ni memang ada asma lama dah, Serangan asma yg membuatkan nafas n jantung terhenti dlm perjalanan ke hospital menyebabkan brain damage coz oksigen tak sampai ke otak.Selama 2 bulan sy di hospital tu, ada dlm 5 kes yg sama, berpunca dari asma.Tu dlm wad yg sama,,wad2 lain?..

      Delete
  12. Oyeke....saya tak pernah tahu pula asma boleh sebabkan jadi kes2 macam ni. Yang saya tahu asma ni salah satu penyakit bahaya & susah nak sembuh. Serius ye asma ni. Kiranya sebelum Kak Gee jadi macam sekarang ni, Kak Gee memang bergantung dengan inhaler ke? Ada pantang tak dalam bab makan/minum?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asma sekarg ni kena jaga lebih teliti coz paru2 senang di serang outbreak virus..Memang Gee guna inhaler n pantang makan minum,,still kena attack seriously jagak.

      Delete
  13. Salam saudara,

    Saya baru jumpe blog nie..isteri saya bagi link. Saya terharu baca kisah saudara dan kagum dengan kasih sayang saudara suami isteri.

    Saya akan membantu sekadar termampu dan akan kongsi blog ini dengan kawan2 saya.

    Salam perkenalan

    ReplyDelete
  14. Wsalamm learnspanish..Terima kasih atas sokongan saudara.harap u guys suami isteri terus layari blog saya ni yea...thanks bro.

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum abg abil...

    saya baru jer mengikuti perkembangan dlm blog ini...harap abg abil diberi kesihatan dan kekuatan yang berpanjangan untuk terus menjaga kak gee..amin.

    semoga kak gee cepat sembuh dan hidup kalian kembali seperti dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam misz eyza, tq mengikuti warkah ni yea. Abg pun harap Tuhan sentiasa menjaga kami berdua di sini..

      Delete
  16. Semoga dipermudahkan segala urusan, isteri kuat semangat sepertimana suaminya, cepat sembuh dan kembali sihat, amin...
    * baru shja mengikut kisah ini, sgt kagum dgn semangat saudara abil, byk info juga dpt dikongsi...
    terima kasih.
    ~kakwan, penang~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kakwan, tq sudi singgah di blog saya ni dan terima kasih juga atas sokongan yg di beri.

      Delete
  17. Assalamualaikum.... kisah isteri encik sama dgn kisah adik sy. Dia disahkan menghidap HIE akibat serangan asma pada 6 Disember 2010. Sejak itu, adik sy hanya terbaring. Pakai tiub, pampers...same with your wife. Sy sgt memahami apa yg ditanggung oleh encik sekeluarga. semoga kita semua tabah menghadapi dugaan yang bg sy Maha hebat...http://nurul-najah.blogspot.com/2012/06/1-tahun-6-bulan.html

    ReplyDelete
  18. Wsalamm naja, tq masih sudi menjenguk blog sy. Bagaimana ngan keadaan adik awk sekarang? jap lg sy akan ke blog awk yea.

    ReplyDelete
  19. TQVM sbb follow blog sy. rs terharu sgt..adik sy masih mcm itu. kaki semakin bengkok. alhamdulillah, bdn dia xsusut sgt. tracky still tak boleh ttp lagi. tiada perubahan yang ketara.. tak lama lagi, ramadhan yang kedua adik sy berkeadaan cmtu. Masa kisah isteri encik masuk paper, ayah saya gunting keratan itu sbb penyebab dan keadaan skrg sama mcm adik sy. sy doakan encik sekeluarga tabah dan jgn putus asa dengan usaha2...sy sgt2 memahami dgn keadaan tak tidur malam. cume adik sy kurang mengerang, cuma kahak dia kdg2 byk tu yang dia ssh nak tdo. ditambah kami yang tiada adik beradik lelaki. ayah pulak dah berumur 60 tahun. tak kuat. sgt mencabar bila bw ke hospital. sedih sgt. sy akan follow kisah ni mulai dr hari ni. blog ni pun sy tau dr kakak sy. Satu lagi kes yang sm yang kami follow arwah rara zikry. dia br mengadap Allah pd Disember thn lps. Arwah pun sama. Asma then HIE...http://www.malaysiandigest.com/entertainment-lifestyle/36430-rara-zikry-sentiasa-di-ingatan-al-fatihah.html. sy mmg mencari kisah2 sebegini sbgai penguat smgt demi menjaga adik sy. darah dgg sy..sgt sedih tatkala nak taip ni sbnrnya..semoga kita tabah mengharunginya dugaan ini...AMEEN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe, pas ni kita sama2 tukar pendapat. At least ada tempat nak cita2 coz situasi kita sama..kirim salam kami pada ayah naja yea,,katakan pada ayah naja yg kami di sini akan selalu berdoa yg terbaik untuk adik naja yea..kita kena kuat semangat dan jangan tension2 menjaga tau,,

      Delete
  20. http://haya-aida.blogspot.com/
    my sister blog..

    ReplyDelete
  21. Replies
    1. Insyallah Masmira, saya akan teruskan usaha ini. tq yea

      Delete
  22. salam abg abil..

    zana baru jer follow blog ni.. dan baru jer sempat baca entry ni.. berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul.. tangisan zana semasa baca entry ni menjelaskan bahawa sesungguhnya Allah itu sedang menguji abg abil.. menguji kesabaran, keteguhan cinta & semangat abg abil..

    semoga isteri abg abil sntsa diberkati Allah, berada di bawah lindungan Allah dan mendapat rahmat dari-Nya.. zana doakan abg abil tabah dalam menghadapi semua yang Allah kurniakan..

    ReplyDelete
  23. Wsalam Zana, tq luangkan masa kat blog ni..nanti nak baca siri2 yg lain siapkan tisu byk2 dulu..N tq doakan kami di sini yea..

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum,

    BE cukup kagum dgn kesabaran dan semangat A.abil menjaga isteri A.abil dgn baik. Semoga Allah kuatkan semangat A.abil sampai bila2. BE pun mengidap Asma dr kecil lg..dh hampir 25 thn BE Asma. BE baca blog A.abil dr 1st lagi BE dh rs sebak. Betapa bertuahnya isteri A.abil dpt suami mcm A.abil ni.

    May Allah Bless A.abil & ur wife, with full of strength and high spirit to cope all His test.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam BrightEye..tq atas sokongan yg di beri pada kami. N please take care asma tu yea..

      Delete
    2. InsyaAllah.. A.abil pun kene take care dgn kesihatan.. tido kene cukup.. bila sihat leh jaga k.fauziah dgn baik.. tentu K.fauziah seronok tgk A.abil sihat dan cergas.. (^_^)

      Delete
  25. Assalamu'alaikum...dgn keberkatan Ramadhan yg akan dtg..smoga doa2 kite smua diperkanankan ALLAH agar istri Abil akan pulih seperti sediakala...InsyaALLAH sy akan doakn dr sini @ Dubai,UAE.
    Barakallahu lakuma!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..InsyAllah, Harapan bulan Ramadhan akan tiba ni membawa seribu keberkatanNya pada kita semua..InsyAllah..Terima kasih atas sokongan n doa dari Dubai..

      Delete
  26. semoga en.abil tabah dan sentiasa kuat semangat..sy baru tau mengenai blog ni ...speechless..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibu syahrina, maaf ler lambat balas, tak perasan saya komen ni...thanks yea

      Delete
  27. Moga abg abil terus tabah, cekal,sabar n syg pd isteri juga terhdp sumer yg berlaku. moga akak cepat sembuh dan kmbli jd peneman abg abil berceloteh.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni dok sabar jea la ngan gee ni..tapi bila tukar pampers asyik nak mengamuk jea gee ni..cmana..

      Delete
  28. Entah kenapa baca blog ni jd sebak hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tak tau kenapa sebak, lepakk.com oii...

      Delete
  29. Tahniah jd suami yg setia...alhamdulilahh saya wakil misi wad 6c HA mendoakan semoga isteri semakin hari makin sembuh...Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni dari misi 6c hospital Ampang, di mana isteri saya di tempatkan dahulu yea??

      Delete
  30. hanya air mata saja yg mampu luahkan apa yg sy rasa bila baca blog ni..Semoga wife en.abil smebuh..Saya doakan Syurga Untuk en.abil n isteri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin, amin,amin..harap2 begitu la Allah tempatkan kami dan u all semua..InsyAllah...

      Delete
  31. Salam saudara Abil..saya juga penghidap asma dan alhamdulillah dgn amalan makanan sunah madu dan minyak habbatul sauda sudah 3 tahun saya tidak menghidapi asma,utk pngtahuan en abil habbatul sauda juga bgus utk penyakit saraf,mngkin blh dicuba ..di sini saya kagum dgn smgt en abil menjaga isteri..tanpa sedar mata terasa basah..doa sya untuk en abil dan isteri.

    remaja lelaki 24 tahun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam sedara,,sgt2 setuju ngan pandangan saudara tu coz memang kita amalkan tiap2 hari...

      Delete
  32. saya baru mengikuti kisah ni melalui FB.. skrg baru sy faham knpa suami sy menangis bila sy diserang asma,,, moga isteri tuan cepat sembuh.. dan sy tahu..itulah risiko pesakit asma.. MOga cepat sembuh dan sinar bahagia bersama tuan dan isteri.. ameenn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. myfirdz, tolonggg laa take good care asma tu yea,,please..jaga ubat, jaga makan minum..

      Delete
  33. kepada si suami, semoga tabah dgn ujian Allah ni...
    pasti ada hikmahnya kan? saat ketika saya baca blog ini, secara tanpa d sedari, air mata say mengalir..mengalir dan terus mengalir...mujur sy tgah flu...leh la cover2 sikit dr d sedari o officemate saye ni...hehe...
    sy juga sakit...for about 4 years...mmg xde penawar utk sakit sy lg...tp, apa y sy lakukan skrg, ikhtiar...dan terus berikhtiar...insyaAllah...
    saya sarankan, bg isteri anda mnum herbalife...
    alhamdulillah, sy semakin bertenaga sejak gunakan produk ini...
    insyaAllah, dgn izin dr-NYA, perlahan2 isteri anda akan semakin pulih dan harap sgt akan kembali seperti sedia kala...
    semoga tabah... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeeee nangis sambil ada flu..ee mesti masuk mulut tu kan!! manis ke masin rasanya? eeee

      Delete
  34. saya dh follow sini. saya cukup bersimpati dengan kisah hdp saudara..Semoga lbh tabah dan sabar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah follow..!? tak de pun, sampai ke dapur saya cari tak jumpa pun Mrs. BuduBilis...hehehehehe tq, tq yea..

      Delete
  35. Harap tabah dgn sgala ujian yg allah berikan..sya doakn dr jauh yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doa dari jauh pakai pos laju ke pos biasa?..

      Delete
  36. arwah nenek sy pun menghadapi sakit yg sama macam isteri abg abil. sakit yang sama, keadaan yang sama, hospital pun sama.. tapi ALLAH lebih sayangkan nenek saya.. 6 bulan lepas terlantar nenek sy dijemput ILAHI.. semoga abang abil tabah & sabar dengan dugaan ni.. saya doakan semoga isteri abg abil akan sembuh.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo yea ke...moga arwah di bawah naungan rahmat Allah..amin.

      Delete
  37. Semoga tabah en.abil....semangat dah kasih syg en.abil amat sy kagumi...bertuah isteri en.abil dpt suami mcm ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bertuah juga saya dapat Gee sebagai isteri..

      Delete
  38. salam..sedih menitik air mate bace ur entry..sy pon kne asthma..agak risaw sebab kesihatan tdk mengizinkan skrang ni..ade kwn ckp cube try gune lendir ikan belut utk ubat sakt asthma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm Itri..tolong jaga asma tu yea n sebelum nak guna ubat2 tolong tanya pada yg pakar dahulu, takut tak sesuai untuk hormon atau anti virus dalam badan kita,,tanya dulu tau..

      Delete
  39. Asslm,akak baru tgk pg td kat MHI,teruskan ikhtiar yg awk buat selama nie,insyaAllah akan dimakbulkan.BERAT MATA MEMANDANG BERAT LAGI BAHU YANG MEMIKUL,TAHNIAH ATS KASIH SAYANG YANG DICURAHKAN.

    ReplyDelete
  40. Salam saudara abil...sy kagum dgn ktbhn saudara..alangkah beruntungnya k.gee dpt suami mcm saudara..mengalir air mta sya dgn ksh syg yg saudara tnjukkan..smga sgla pngrbanan saudara dpt mnjadi pnduan kpd suma para suami..tahniah saudara..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm nadya..terima kasih atas sokongan yg di berikan..

      Delete
  41. ahu cerita sebenar...tak tahu pulak asma boleh mengakibatkan brain damage..
    huhuhu saya dan semua ahli keluarga pengidap asma... kini kembar saya yang baru berusia 11 bulan pun pengidap asma sejak dilahirkan... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. syiela, please, please jaga asma tu elok2 yea..jgn ambil mudah sakit ni..rajin2 buat medical check up yea,,pleasee..

      Delete
  42. As-Salam. Akak baru tahu tentang blog ini dan kisah Abil menjaga isteri dari officemates. Semoga ketabahan dan kesabarn itu milik anda sekeluarga selamanya. Maybe sebab belum habis baca lagi, so ada a few persoalan. Berapa umur Abil dan isteri? Dah lama berkahwin? So, bila diserang perkara sebegini, bagaimana dengan supply ubat2an? Pihak hospital akan beri medication yang mencukupi ke? Macam susu tu, hospital beri atau kita kena beli sendiri kalau kes begini?

    Last not least, bertahanlah kerana ujian ini hanya diberi kepada sesiapa yang terpilih sahaja. Apa pun yang dikurniakan kepada Abil dan kami semua, itu adalah yang terbaik untuk kita. Insyaallah. I believe you know better.

    Insyaallah akan masukkan dalam bloglist akak.

    ReplyDelete
  43. assalamualaikum Abil..syabas sbb cuba buat yg terbaik utk isteri abil.saya kagum bila kaum adam sanggup berkorban krn itulah sifat sejati seorang pemimpin keluarga.saya faham perasaan abil menjaga isteri krn zana juga sedang menjaga ibu yg sakit dah 5 tahun..semangat+airmata+doa sntiasa setia menemani.abil cuba amalkan baca ayat seribu dinar 3x lps tiap solat 5 waktu,selawat nariah n kalo bole selalu solat sunat dhuha.jika free bole cntact zana 019-5435006.moga isteri kmbali pulih dgn keajaiban Allah SWT.ameen..

    ReplyDelete
  44. isteri adalah amanah. jagalah dia sebaik mungkin.

    ReplyDelete
  45. Can i suggest u something? Apa kata u bawak wife u ke ceragem. Kaedah rawatan katil terapi dr korea. Good for saraf. Can refer to the staff there. Bukan elektrostatic yea. Ada 20 cawangan stakat ni di msia. Kt selangor ada 7. Cuba try ok.. Ada perkara yg doktor kata mustahil tp masih boleh dirawat.iAllah

    ReplyDelete
  46. As salam...sungguh trharu mmbaca coretan abg abil....semoga tabah dn semoga kak g cepat. ..sembuh..insya llah..:)))

    ReplyDelete
  47. Salam... Allah menduga kte setara dgn kte... Xkurg xlbh.. Wallahualam....

    ReplyDelete
  48. As salam bro.. 1st of all, tahniah kerana mampu teruskan tanggungjawab sebagai seorg suami. menangis sy dibuatnya..sy sgt terharu dgn setiap kata2 cinta yg u ucpkan utk isteri tercinta. dlm dunia skrg, mana lagi nak cari suami spt u. i really respect u. Smoga Tabah dan sabar dalam jalani ujian Allah.. Jangan Putus asa dan sy nak kongsikan kebaikan Nutrilite Supplementary kalau u belum pernah mencubanya. Cuba dan teruskan mencuba. InsyaAllah, Allah pasti bantu. (sekadar satu perkongsian)

    ReplyDelete
  49. Assalamualaikum...
    sha just call abg abil ea...
    sha harap abg abil bnyak bersabar n jgn sesekali putus asa au..
    InsyALLAH akk akn cepat sembuh... rajin2 bisikan kalimah zikir ke telingah akk ea..
    Semoga ALLAH memberi kesihatan yg normal kpd akk semula..
    Tabah n Sabar menghadapi segala dugaan ALLAH 4 abg Abil..
    May ALLAH bless both of u..

    ReplyDelete
  50. Is this a real story..? Cos the writer doesn't sound sad. Or maybe just me feeling that way

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maybe, maybe this is not a real story..!! hanya rekaan semata mata..agaknya kutt...

      Delete
  51. salam..mengalir air mata saya baca kisah en.Abil..banyak kan bersabar dan jangan putus asa untuk cari ikhtiar lain..semoga hidup en. Abil sentiasa didalam lingungan Allah..jenguk-jenguk la blog saya..http://luahancinta-atul.blogspot.com/..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Zakiah...InsyAllah nanti saya akan jenguk2 kat sana...

      Delete
  52. Saya juga ada asthma.. takut sgt bila dtg semput tu tgh2 mlm.. Anak no2 pun ada asthma jugak. En Abil, nk tanye sehari sblm kejadian tu kesihatan wife u mcm mane? Moga Rahmat Allah bersama kita ye En Abil.. Amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajin2kan g buat medical check up..malam sebelum kejadian tu, langsung tidak ada apa2 tanda serangan asma pada Gee..Gee nampak sihat seperti biasa jea..

      Delete
    2. Semoga Kak Gee cpt sembuh dan En Abil terus kuat disisi Kak Gee.. Sy batuk dan sesema dah lame tak ilang2 tu yg cepat semput.. Klu gi klinik org dah kenal mesti nk amik neb..

      -Fik-

      Delete
    3. Cuba cari jalan bagaimana nak buangkan kahak dalam paru2 tu..kahak tu yg membuatkan semput n batuk tak henti2...

      Delete
  53. Terima kasih diatas nasihat.. InsyaAllah..

    ReplyDelete
  54. Semoga isteri anda cepat sembuh... Allah memberi kita sesuatu ujian pasti ada hikmahnya.. bersabarlah.

    ReplyDelete
  55. salam, nampaknya ros org terakhir yang bagi komen ni nampaknya..walaupun dah lama sekarang baru terjumpa blog dan rasa nak komen dan baca bagaimana kak gee sakit..semoga kuat dan terus tabah..semoga ada keajaiban yang akan berlaku dalam keluarga encik Abil..ros doakan kak gee cepat sembuh..amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ur not the last person, tgk bawah tu..ada sorang lagi..hahahaha

      Delete
  56. assalam...
    kmi sekeluarga doakn sgala yg terbaik wat en.Abil dn istri.YESSS....jgn mengeluh dn putus doa.Owez yakin gee mesti sembuh.Bapa sya juga berkeadaan sma spt gee.cma my dad b'mula dgn strok then attack ke otak.bila dtkr ckp "tkda harapan",mmg t'kedu n marah pn ada..tp kmi yakin Allah owez dgr doa hamba'y.dn kmi juga akn ttp tunggu dia jerit nma kmi sorang2.hehehee.....Rindu sgt nk dgr suara dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalamm..hope ur dad pun cepat sembuh..

      Delete
  57. beratnya dugaan yg en abil tangung..moga kamu kuat ya..

    ReplyDelete
  58. Assalamualaikum.
    Saya baru kenal En Abil.. Terima kasih sebab tunjukkan pada saya apa maksud pengorbanan.. Terima kasih banyak banyak sangat.. Adik saya mengidap asma kronik.. Hampir hampir putus nyawa katanya hujung tahun lepas.. Tapi saya tak boleh bayangkan apa rasanya kerana saya tak ada asma dan tak berada di sisi dia.. Sekarang saya baru nampak apa kesannya dan risikonya.. :'(... Entry pertama mmg buat saya tersentak sbb itu kemungkinan apa yang adik saya lalui.. Terima kasih, En Abil. Al fatihah buat Kak Gee..

    ReplyDelete

Followers