Thursday, 7 August 2014

RENEW...

Assalammualaikum U guys...Salam Syawal.
Assalammualaiki Ya Fauziah..my Darling maling!


Ni nak citer sikit, citer dulu dulu ngan arwah Gee...

Sebelum kawen dulu I ada ckp ngan Gee.."Dear, bila kita dah kawen, awak jangan risau pasal gaduh2, salah faham, tak puas hati dah perkara2 yg sewaktu dengannya tau, sebab ianya PASTI berlaku (IsyALLAH)."

"Habis tu cmana??". Gee tanya dengan suara yg I masih rindukan tu...aduhhhhh,,Dearrrr ku sayanggg..(iklan, iklan. hehehe)..
"Ya Umairah,,bila berlaku nanti, awak ingat kata2 saya tu dan kita kena hadap dengan bijak, cuba kawal marah dan cari penyelesaiannya dengan SABAR.".. " Sekiranya saya tgh marah, awak diam jea dulu, jangan melawan cakap, berikan saya masa nak redakan kemarahan saya dulu, takut takut kemarahan saya nanti akan melampaui batasnya!!" sambung I pada Gee dulu..Kebiasaannya Lelaki ni marah tak lama..

TUHAN nak kita (Suami Isteri) belajar menyelesaikan masalah dan TUHAN nak berikan TAMBAHAN Cinta / RENEW (cm roadtax) Cinta kita la tuu.. Tambahan dan renew Cinta agar kita sentiasa merasakan kasih yg seronok tiap masa dengan pasangan kita..jua dengan keluarga dan org sekeliling..supaya hidup kita kat dunia ni tak la selalu rasa BORINGGGG memanjang..!! 

Para Isteri ni,, bila dah tengok suami kita tu dah reda kemarahan dia, U guys cuba hias diri sikit biar nampak sexy depan suami tu (Tips ni.) sambil tu buatkan air minum dia yg dah di zikirkan dengan "AL WADUD" dan masa tu tanya akan permasalah yg berlaku,,(hanya u guys kena jaga sikit Bebelan tu!!)..Cuba buat, tengok hasilnya nanti...(Tu yg buat I rindu nak bergaduh ngan Gee dulu!)..

Ini I tgk, bila bergaduh dia bercakap, bini pun bercakap waktu yg sama,,entah apa intipati cakap2 tu tak tau!!.Suara Suami mula keras, suara Isteri mula lantang cm langsuir!. Isteri tanya, Suami cuba menjawab, belum habis lagi suami ckp Isteri potong cakap Suami dan tanya soalan lagi dari jawapan separuh suami tu tadi. Suami mula hati panas, Isteri masih tak puas hati dgn jawapan Suami yg belum sempat kawan tu jawab habis..Dan akhirnya dalam bab ni, si Suami pun mengHadiahkan pelempang yang jarang jarang sekali si Isteri dapat rasakan kepedihannya!!..Sekiranya si Isteri membebel lagi, si Suami berikan lagi "hadiah" lain pulak yg merupakan side kick and back kick!!..Baru la senyap suasana....sementara jea .........Suka gaduh gini ke??!
Tu pasal kita di ajar cara yg betul, cara yg terbaik..SABAR, BIJAK menangani, Jaga Mulut, BERFIKIR dengan baik mendapatkan penyelesaian...OOOOOOO takkkk, malas nak ikut cara tu (Bukan U guys la, org lain!)..Nak ikut cara tadi, nak ikut nafsu sebab nak menang!! sebab nak puaskan hati,, konon! tu cara Bodoh namanya..!! Dah besar panjang dah (usia tu la!!!), akal tu dah matang, jangan la hadap masalah rumahtangga yg PASTI berlaku (InsyALLAH) tu mengikutkan nafsu. Cari la jalan yg sebaik mungkin. Nak nasihat lebih2, U guys lebih arif, lebih bijak, so lakukan jea dengan kebijaksaan yg ada tu..

Ehhh, penat dah menaip ni, sampai sini jea dulu citer untuk hari ni, esok esok kalau I terasa nak citer lagi, I taip..ok..Jumpa lagi di masa yg lain. Bye bye anddd.........french kiss sikit!! hahahaha hehehehe hohohoho......


Tinggi dah daun tu, elok subur jea..Al Fatihah..



22 comments:

  1. nak tergelak pun ade gak bila baca..langsuir pun keluar..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gelak tu ok, jgn jadi langsuir sudah lerr..

      Delete
  2. Al Fatehah kat arwah kak gee :) mesti dia tersenyum di sana :)

    ReplyDelete
  3. kitorang kalau gaduh..perang dingin..tak bising

    ReplyDelete
  4. Selamat hari raya.. Al-Fatihah buat allahyarhamah kak Gee.. Semoga rohnya tenang di sisi sang Pencipta.. In Shaa Allah.. Aminn..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  5. Selamat Hari Rayaa...... Maaf Zahir Batin.

    ReplyDelete
  6. Alfatihah untuk arwah Gee. Dari pemerhatian akak ni kan...org lelaki kalau gaduh nak sentiasa betul dan menang jer...wlaupun dah sah2 salah...nk menang gak...pastu kita diam dan lantakkan...nanti kena balik kat muka dia baru pulang paku buah kerass....betul ke abil? not all of course....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesiapa pun gitu, akan ambil masa sikit untuk mengaku kesilapan. Ianya satu perkara yg biasa.

      Delete
  7. adat suami isteri kan... memang kena ada sikit perang2 manja baru boleh renew kasih sayang.... hehehe

    ReplyDelete
  8. Nak gelak plak tang ayat gelak kat ujung tu...xleh berhenti gelak ek?
    Sy plak,tiapkali saya membebel tak puas ati,husband sy akan sebut "banje nya diaa..."
    Terus kelu....hahahahaha.

    ReplyDelete
  9. nice sharing abg abil.tq. alfatihah untuk arwah kak gee.

    ReplyDelete
  10. time gaduh hubby yg pok pek, saya x serang balas...kalau jawap pun dua patah..dah lah..tak pe...its ok..sorry la...tu pun volume kelambu.. x pernah high frequency..pas tu dia merajuk, gaknya geram saya tak sparing gaduh :)...merajuk la plk...dah la kita kena marah ..kita pulak kena pujuk dia... geramnyaaa...cam mana nak buat tu? tadah je la...kadang saya rasa laki saya ni terlebih manja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la tanda tandanya yg en suami tu betul2 sayangkan anda..

      Delete
  11. Assalammualaikum abang abil..Al Fatihah buat kak gee..betul..setuju..suami isteri banyak dugaannya..yang penting sabar dan bertabah hati..jangan mudah melatah dalam bertindak walaupun mungkin masalah itu kecil..

    ReplyDelete

Followers