Wednesday, 11 June 2014

Sampai mana dah??

Assalammualaikum U guys.
Assalammualaiki Ya Fauziah...girl fren I.


Ni nak beritau/tegur sikit boleh?..Berkaitan bila kita mengaji Quran ni. Kebiasaannya kita time nak ngaji, kita akan letakkan AlQuran tu di atas rehal kan. Then kita pun duduk bersila nak mula mengaji. Peringatan di sini, apabila kita nak dekatkan Al Quran supaya dekat dengan kita,,JANGAN sesekali kita heret rehal tu!! Kita angkat rehal bersama Quran untuk dekatkan dengan kedudukan kita..

Ingat, Jangan heret rehal tu, angkat la sedikit. Jaga adab bila berdepan dengan Kalam ALLAH ni yea..faham sayanggg semua..??

Oooooo..awal tahun ni ada I ajak kita2 ni semua mengaji Quran n Khatamkan..ada tak?? So ni dah bulan 6 dah, dah sampai Surah mana U guys mengaji ni?? atau dah khatam? (Terutama rakan2 blogger I ni). Masa I tgk komen2 dulu, semuanya kira bersetuju nak ngaji sama kan kan...Oi!! I tanya ni..! sampai mana dah? 

Ooooo sekali lagi, terutamanya juga PA saya sorang tu, NorAida Muhammad (kuyacumi.blogspot)..sampai surah mana dah mengaji??


Eloo PA, sudah khatam Quran ka??

Ni semua baru jea khatam Quran kecuali I..hahaha
ooooo.ni geng Petronas
Ni pun sama, Geng Petronas yg dekat2 nak pencen.!
( I bagi Talk tajuk "Living Legacy" )



37 comments:

  1. ho ho ho, tak khatam lagi abang... iolss planning nak khatamkan bulan Ramadhan ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooooooo tak khatam lagi!!!!!!!!!! Yea la, Ramadhan ni pun boleh la.

      Delete
  2. Kakak ajar anak-anak mengaji tapi kami memang tak guna rehal kakak guna dua biji bantal sebagai alas. Kaki setiap mereka wajib bertutup tak kira lelaki mahupun perempuan.. dah biasa dulu bapak kakak pun macam itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dan pastikan bantal tu hanya di gunakan untuk alas Quran sahaja yea.

      Delete
  3. Replies
    1. Baguss..clap clap clap...Dah mula balik ngaji sampai khatam lagi dan lagi..

      Delete
  4. udah khatam lama dah... tapi belum boleh nak hafal lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khatam dah lama, khatam lagi n lagi..

      Delete
  5. alhamdullilah..nak masuk round 3 dah abg maulana....

    ReplyDelete
  6. Betul, bila kita heret rehal tu..ia sama mcm kita tak hormat pd Al Quran.

    ReplyDelete
  7. kalo ikutkan sehari semalam berpuluh2 kali kita boleh khatam.... ( cube cari maksud yg tersirat dgn ingt semula kisah Nabi Muhammad dalam sesi mencari calon menantu )... kalau dinda salah mohon perbetulkn...

    dah lama tinggalkan... nk mula balik dari alif ba ta... tgah mencari guru mngaji tp sampai sekarang belum ku temui incek kanda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saidina Ali r.a. membaca 3x Qulhuallah. Pahalanya seumpama khatam Quran..Khatam Quran tu ada bezanya dindaaaa....

      Aduhhh dindaku sayang..tuuu en suami kan ada, minta dia ajar Isterinya mengaji. Suamikan guru yg terbaik.!

      Delete
    2. haaa... ade perbezaan di situ.... encik suami pon kne blajar balik perbetul kan tajwid... susah nk cri cikgu mengaji skg ni... rmai yg x amik org tua mcm kami ni belajar... die amik budak2 je... huhuuuu....

      Delete
    3. ooooooooooooo dah tua dinda ni n en suami yeaa..G masjid ada la nanti yg nak mengajar tu..InsyAllah.

      Delete
    4. AHAHAHA.... dinda belum 30 lagi... en suami dh 4 series... masing2 kne betulkan dr alif ba ta.. insyaallah akan di usahakan mncri di masjid...

      Delete
  8. Assalamualaikum En Abil, khatam Quran tu ramai yg boleh. Namun perlu diingat bukan setakat itu sahaja. Semua hukum hakam yg terkandung di dalamnya wajib kita amalkan. Rasulullah SAW tinggalkan Al Quran kpd kita bukan hanya utk dipertandingkan. Isi kandungannya perlu itta khatam sekali. The only solution is back tu the Quran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeaa betul..Pastinya semua yg rajin mengaji akan mengetahui/mempelajari faham akan hukum hakam Quran itu, seperti puan faridatul sendiri. InsyALLAH.

      Delete
  9. Assalamualaikum encik Abil.. Ustaz Abil..hehe.. Sihat ke..? nmpk semakin busy encik Abil ye..
    Aini Alhamdulillah sihat.. so far kurang kene asthma attack.. Aini guna tilam BVSM yg diperbuat drpd garam buluh.. (nnt singgah kt blog aini klau nak tau psl BVSM, hehe)

    Btw, Alhamdulillah aini dh khatam Al-Quran 2kali tp kadang2 kite masih lupa dan tak brape ingat terjemahannya.. InsyaAllah aini teruskan mengaji dan faham maksudnya.. takkan khatam tanpa tau ertinya kan.. ok take care and may this blog will last forever..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thats is very2 good..takpe, kita hambaNYA yg berusaha kadang2 memang terlupa gitu, its ok, ALLAH cinta org yg berusaha.

      Delete
  10. Salam encik Abil, saya teringin nak create blong untuk berkongsi kisah pesakit cancer, tapi tak tahu mcm mana nak mula. boleh ker bg tips or bg contact org yg boleh membantu saya Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pendapat saya, sekiranya nak bermula gitu eloknya ada contoh pesakit dulu kut. Ada kan contoh reality, dari sana nanti senang lah nak huraikan intipati tajuk tu..

      Delete
  11. sikit lg nak khatam kena supersonic lah nak abiskan before ramadhan inshaaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Supersonic! hahahaha..takpe pelan2 ngaji. Laju sangat nanti terbabas pulak..Rilex2 ngaji tiap hari.

      Delete
  12. En Abil, Arwah suami saya adalah pesakit cancer colone tahap ketiga. saya masih ingat 24 Febuary 2011 dia bleeding banyak sangat dekat 1 baldi.. dari detik itu bermulah episod baru dalam kehidupan kami sekeluarga.. segala2nya berubah.. saya berharap mungkin pengalaman kami dapat dikongsi dengan penghidap cancer or alhi keluarga mereka di luar sana.. terlalu banyak pengajaran dan hikmah yg ingin saya kongsikan bersama dari mula di sahkan cander hinggalah ke nafas terakhirnya.. saya hanya berkongsi gambarnya di facebook jer, so ada dikalangan sahabat yg mencandangkan untuk berkongsi cerita di blog, mungkin ada yg sudi membaca... cuma saya tak tahu macam nak mula create blog.. ada sesiapa boleh tolong saya. semoga allah membalas jasa kalian semua.

    ReplyDelete
  13. blm khatam lagi..sedang dan harap dapat khatam ramadhan ini..insyaAllah...

    ReplyDelete
  14. lame sangat tak singgah sini..
    assalamualaikum abang abil.. sihat? fifi baru mule mengaji.. hari tu Allah bagi MC hampir 2 bln.. hihi,.. bersalin kan.. doakan fifi istiqamah membaca al quran..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka dengar org nak istiqamah mengaji..InsyAllah

      Delete
  15. abg abil ... bila nak tulis n3 baru .. kita semua dah rindu nak baca n3

    ReplyDelete
    Replies
    1. N3 baru!..takde dah blog sampai di sini saja.

      Delete
  16. Ada ajak baca Quran ke?.....Tak ingat pun...hehe..
    Tulah tu....lum khatam jugak huhu

    ReplyDelete

Followers