Friday, 6 September 2013

Gerammmm...emmm

Assalamualaikum U Guyss and Salam Jumaat..
Baby besar dah sehat..!! hahaha hehehe hohoho..

Alhamdulillah Hari ini lepas solat Jumaat rasa demam dah agak reda, badan pun rasa mula bertenaga semula...n boleh update dah ni....Alhamdulillah. Terima Kasih pada U guys yg sentiasa mendoakan kebaikkan buat I.., thank you..!! Rupa rupanya U guys masih sayang gak kat DIM ni yea...emmm..tq tq tq..

Sebelum I demam, last week I ada wawancara ngan wartawan dari Akhbar Metro melalui email,, di mana segmen I di terbitkan hari ni dalam ruang "kasih sayang"...Kira  update gak tu, update entry melalui Akhbar Metro!!

U guys yang boleh luangkan masa membaca artikal tu tentu dapat few tips berkaitan hal berumahtangga yg I selitkan di sana...Kita mengulang kaji bersama sama namanya tu..Rasa sesuai tips tu, u guys amalkan laaa...Terus terang I katakan, apa yg I sharekan samada di blog ni, di FB, di Majalah atau di dada akhbar..tu semua yg I amalkan. Sekiranya I sendiri tak buat apa yg I kata/share, maka sia sia saja la semua entry atau sharing I bersama U guys selama ni,,betul tak.??.. Bukan bermaksud nak berbangga diri atau ingin berbangga tetapi sekadar untuk kita sama sama mengulang kaji,,ITU SAHAJA..Dan sekiranya ada keberkatan atau pahalanya mengulang kaji ni,, boleh la I hadiahkan buat arwah Isteri I tu..Sehingga ujung nyawa I akan cuba menghantarkan seberapa mampu "Hadiah" untuk Arwah Gee..InsyAllah..Begini juga caranya I berterima kasih pada u guys yg banyak membantu I n arwah dulu......InsyAllah.

Yang pentingnya, apa kebaikkan yg di lakukan, hanya kerana Allah...Niat tu betul, pasti Allah bantu kann..Kadang2 bila merujuk balik peristiwa menjaga arwah Isteri I tu, I terasa PUAS menjaganya, rasa puas memberikan kasih suami ni untuk isteri I tu..Memang Allah tu bagi rasa CINTA yg hebat, Allah selitkan di hati I ni..Eh, serius tau,,I love my wife tu...berganda ganda dari hari ke hari sehingga Gee "Pergi", I dapat rasakan..I nak explain dlam blog ni, tak reti cmana..Tapi gitu la rasanya..rasa terlalu syg, terlalu happy jaga dia masa tu..(kadang2 jea tension sikitttt.)..Dari Gee dulu berisi sammmpaii la kurusss jea..lagi bertambah I LOVE her...Dan dalam semua itu, I sentiasa REDHA pada ujian Allah ni...Teringat balik the way I took care of Gee dulu,,senyum I..Mandikan dia, beri susu, kemas Gee tiap hari..spend time bersama dia 24 hours!!...U guys tau, ada masa I gerammm jea tgk arwah ni, bukan geram marah...just geramm jea tak my wife, masa tu la I gigit2 Gee..hahahahaha geget2 manja laaa bukan sampai sakit...pas tu I akan dukung Gee jalan2 dalam rumah, konon2 kita berdua g holiday laaa gitu..hahahahaha..syok! jaga my wife tu....emmm, macam macam..semua tu dah jadi kenangan,,Kenangan Terindah...
Love to HUG arwah dulu..gerammmm..

Kita ni..( termasuk U guys semua laa! )..selain dari membina keluarga bahagia, kita perlu ada HALA TUJU. Ke mana hala tuju kehidupan keluarga kita,..tu satu persoalan yg sering I tanya pada semua pasangan bila I buat talk, sessi ceramah I..Nak ke mana, bagaimana nak ke sana, apa perlu buat..Cuba balik kang masing2 tanya pasangan masing2.." En suami/Pn isteri..selain dari masuk bilik "peraduan" kita berdua ni.,Ke mana kah hala tuju kita ni darlingg??..Cuba tanya, tgk ada jawapannya tak..Hala Tuju di sini maksudnyaaa...Jadikan KENYATAAN apa yg U guys IMPIKAN sebelum ini...jangan setakat bermimpi sahaja sampai la masuk kubur nanti!!!! Usahakan bersama sama..bawa sekali anak anak tu (Bagi yg ada anak ler)...Team Work pasti berjaya!! InsyAllah..Dan tak semestinya pula Hala Tuju ni bagi yg dah kawen jea,,untuk yg belum pun sama..tambahan pula bagi yg berstatus seperti DIM ni..tak kira la pompuan ke lelaki ke...Tanya diri, mana Hala Tuju..then Usahakan sehingga jadi KENYATAAN..!! Baru la HIDUP namanya....

Keluhan hati, ratapan hati, ketidakpuasan hati, dan perkara2 yg sewaktu dengannya..ke tepikan dulu..sesekali meluahkan takpe..FOCUSkan dulu pada Hala Tuju ni, ini yg penting di utamakan dahulu!! Asyikkkkk nak mengeluh n complainnnnn jea...tak elok gitu selalu, takde manfaat buat kita....bak I katakan tadi, sesekali tu ok la nak lepaskan ketat di dada tu TETAPI jangan la kerap..! Pening kepala I kadang2 baca luahan sebegini..!!aduhhhhhhhh...Focus!! Focus maju kedepan!! Tau!!..emmm

ooooooooo Letih dah jari ni menaip( maklum la, baru elok demam ), sampai sini jea dulu, esok esok bebel lagi..Anyway, tqq atas doa u guys sepanjang demam I hari tu, sangat2 I hargainya....Arwah Gee pun mesti ucapkan tqq gak kalau dia tahu u guys doakan I ni....Sayang sangat pada U guys...n still sayangkan arwah Isteri I tu...AL FATIHAH...(Tolong hadiahkan yea pada arwah Gee. )



39 comments:

  1. Alhamdulillah, smga kesihatan abg abil n kita smua b'tmbh baik dari hari ke hari..Aamiin..Al-Fatihah buat arwah kak gee smga tenang d alam sana.. (eja)

    ReplyDelete
  2. ALHMDLH.... dh sihat ye kanda dinda nih... tu la main hujan lagi kan dh demam....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dinda ni macam macam tau jea kanda demam kena hujann..terror la dinda ni..

      Delete
    2. tau dh.... dinda skodeng dr jauh... hahahaha.....

      Delete
  3. alhamdulillah..dah baik pun demam prof sy ni.. moga terus diberi kesihatan yg baik.. ;-)
    (jap lagi nak gi cari Metro.. harap ada lagi la kat kedai mamak yg jual paper tu.. hehehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mintak jea Metro tu kat rumah jiran sebelah...!

      Delete
  4. Salam Alaik, bro. You earn my highest respect and salute! Semoga diberi ketabahan dan sentiasa berada dalam golongan orang orang yang diredhai Allah.

    ReplyDelete
  5. da sehat ye....alhamdulillah.Teladan dn motivasi yg bagus,timaksih Abil.

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah. Adik kakcik dah sihat...

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Saya yg tak reti nak buat simbul senyum gitu..

      Delete
  8. Alhamdulillah dah sihat. Betul.. kena pandang ke depan. Yg lps tak perlu disebut2...

    ReplyDelete
  9. Always bagi hadiah istimewa untuk kak gee..Al Fatihah :)

    ReplyDelete
  10. sama2 kite bg hadiah kt arwah kak G yek en abil...

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah.. DIM dah mula mematuk.. Moga sentiasa diberi kesihatan yg baik... untuk terus me'motivate'.. Alfatihah buat Gee ...
    Saya dapat simpan artikel tu... untuk dijadikan panduan untuk hari2 mendatang.. kalau dapat softcopy bagus gak... boleh share dgn kengkawang yg terlepas mendapatkan paper ari tu? Any chance ? kalau tak dpt mayb saya spend sometimes untuk re-type and share with others... boleh kan DIM? Nanti i letak lah source nya dr Abil Fikri@Metro.. as compliment

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada yg sudi nak share citer kami ni..alhamdullilah..saya ok jea..

      Delete
  12. alhamdulillah.. da sihat.. demam rindu kat k. gee kot abg abil.. balik nanti boleh la tanye husband.. nak kene set hala tuju rumah tangge.. :) bukan takde hale tuju sebelum ni.. cume kalau kite tulis atau spesifikkan.. lagi bagus kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Both of u kena usahakan sama2 hala tuju tu yea..

      Delete
  13. abg abil bila buku abg nak kuar..tak sabo rasanya...kalau dah kua gi tau kita org nak beli kat mana yek. suka baca blog abg

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyAllah dalam bulan ni, sekarang into last stage jea..

      Delete
  14. En.abil saya ada kawan asthma yang sangat cronic..so adakah en.abil tahu apa yang perlu saya lakukan atau usaha apa yang perlu dilakukan supaya penyakit tu akan slow2 hilang atau boleh diubat instead of use of inhaler and eating pills.ada sampai satu tahap dr kata saluran pernafasan teruk and perlu disedut berkali2..i only can pray hard.and i want to try my best if i could help him to overcome dis cronic situation..if you could help to suggest something good i really appreciated it.terima kasih kerana sudi baca karangan berdrama ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penyakit ni agak sukar nak sembuh, selain dari all that ubat dari doctor, ur fren boleh cuba cara tradisional, but hanya dia sahaja yg akan tahu cara yg sesuai atau ubat tradisional mana yg dia boleh ambil..saya nak cadangkan, takut tak sesuai n boleh mengakibatkan semput yg teruk pulak nanti.,ikut la nasihat doctor dan yg paling penting, dapatkan udara segar selalu..InsyAllah boleh mengurangkan..



      Delete
  15. alhamdulillah abg abil dah sihat..biasa la rindukan orang tersayang.al fatihah utk kak gee

    ReplyDelete

Followers