Monday, 27 February 2017

BerWUDUK dulu.!!


Assalammualaikum U Guys.
Assalammualaiki Ya Fauziah..Cinta Hati Hamba.


"Dear..tolong alihkan Quran tu jap, saya nak kemas meja ni" mohon saya kat Gee dulu lepas solat Zohor coz wuduk saya terbatal.

Gee pun ambil sehelai kain nak buat alas pegang Quran tu..
"Ehhh Dear, wuduk awak pun batal dah ke?..."Haah" jawab Gee.

"Aduhhh kekasih hati sayaaa, kitab fekah mana pulak yg awak pakai ni main boleh pakai alas2 pegang Quran niii???" saja2 saya tunjuk muka mengeluh panjang sambil tepuk dahi.

"Bukan ke boleh kita pegang Quran dgn alas klau takde Wuduk?" muka serious Gee tanya.
" Wahh, bukan main serious muka awak..setakat serious muka cm tu saya buat jadi umpan ikan keli jea tau.!!"..gurau saya.

"Awak duduk atas katil ni, dgr saya ckp dan INGAT pesan ni sampai bila2.." kata saya. Gee bukan duduk malah dia terus baring tgk muka saya coz dia tau saya nak mula "ceramah"..baring sambil main kelip2 mata.!! Bertuah punya bini..!!

"Hukum n adab Quran ni kena jaga elok2. Quran ni hanya boleh di sentuh dgn kita ni BERWUDUK. Tak boleh main pakai alas2 kain ke apa ke bila kita tak berwuduk. Alas atau tidak MESTI BERWUDUK.!!..Kecik kecik dulu malas belajar hukum dah besar besar ni main lanyak jea hukum, main dgr ckp org jea. Klau org yg ckp tu faham hukum boleh la ikut..Ni dia pun 2x5 cm dia gak..Bodoh bergelombang!!

Sama gak la kitab YASSIN yg awak dok baca tu, Mesti ada WUDUK. walaupun kadang2 ada tafsirnya di bawah ayat.

Tiba2 Gee tanya.."Kitab Tafsir Quran tu cmana?

"Kitab tafsir lak kita kena tgk mana yg lebih banyak, tafsir tu ke atau ayat Quran tu..Kiranya huruf2 Quran tu lebih banyak, kena kita Berwuduk. Jgn kata kitab Tafsir tu,contoh lainnya.. Kalau kita ambil sehelai kertas dengan niat nak tulis ayat Quran, baru jea kita tulis 1 huruf tiba2 terkentut, kertas tu kita dah tak boleh sentuh dah, g ambil wuduk semula then baru sambung.

Jaga elok2 hukum n adab Quran ni,,Ni bukan buku atau kitab pak sedara kita..!!" ..bebel saya kat Isteri kerinduan saya suatu tika dulu

"Faham Dear?" tanya saya lg pada Gee..Time2 tu la dia buat2 terlelap bagai..dengan tiba2 la pulak saya pun Terkentut.!
"Oii..kurang asam punya laki." Gee terus bangun dari katil, n cubit2 saya.

Kita Suami ni kena dok tanya Isteri kita tu pasal hukum Fekah ni, selain dari fardu yg lain. Kena spot check bini bini kita ni tahap pengetahuan fekah dia. Dah la dia dok jaga anak2 kita. Kang anak tanya hukum kat Ibu, Ibu pun dok belasah jea pakai "hukum" dia.

Yg Isteri lak, hari2 tanya sekurang2nya 1 soalan Fekah kat Suami tu. Dan pastikan jawapan tu betul. Tak reti gak, Google ler.. Ni main whatsapp/Instagram 5, 6 jam sehari...Bila tanya Isteri RASULLULAH ada berapa org n siapa nama2nya ikut susunan, mula lah muka tu buat2 cm terlupa konon.!!..Padahal langsung tak tau!!..aduhhhhhh..Kang ckp BODOH kang marah, (Bukan U guys tau, org lainn)..

Ni ada umur dah cecah 30, 40 malah 50 tahun, Jumlah Isteri NABI saw kita dia tak tau..Tu lum tanya lg setahun qatam Quran berapa kali..

INGAT pesan saya ni..SUAMI tolong spot check Fekah ISTERI kita tu.
ISTERI selalu2kan bertanya pasal Hukum kat SUAMI tu..Dan ngaji Quran tiap2 hari, jgn sampai Quran tu berhabuk kat umah..Quran tu bukan karangan kita..INGAT!!

InsyaALLAH.

1 comment:

Followers