Monday, 24 March 2014

Pengantin Baru.

Assalammualikum U guys.
Assalammualika Ya Fauziah bt Siti Esah..


Dari semalam I berada di Penang, menghadiri kenduri kawen sedara kat Tasek Gelugor. Asalkan cuti sekolah, mula la orang kawen. Kawen, Jangan  tak kawen!

Nasihat dan pandangan I buat pengantin2 baru..solat jemaah subuh suami isteri ni rajin2kan. InsyAllah lebih cepat rezeki pangantin ni singgah. Selesai solat suruh isteri tu rapat sikit ngan suami, berdoa sama sama tu biar rapat sikit. Dan kalau ada perkara nak beritau isteri, nak tegur isteri itu la Antara masa yg sesuai, sebelum selesai/bangun dari sejadah. InsyAllah.

Isteri pula, jaga adab adab "Taat" pada suami tu, tau! Jadi la Isteri penghibur hati Suami. 
Suami Isteri yg baru ni juga hayati la peribahasa "Sedangkan lidah lagi tergigit." Gunakan tolak ansur dan Kebijaksanaan akal sekiranya ada permasaalah yg timbul. Guna Akal!! Pegang pada tanggungjawab dan peraturan yg dah di gariskan dalam Al Quran tu. InsyAllah. 

Semoga U guys sentiasa di bawah lindungan dan kasih sayang ALLAH. Jangan la u guys putus dari memohon keampunan dan pertolongan dari ALLAH juga yea. InsyAllah.

U guys nampak tak Gee kat sebalah I? Nampak tak!?

32 comments:

  1. kalau pakngah berdoa pun, rezeki takkan singgah dah .. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahahahaha..mengalir airmata saya tergelak ni pakngah!!

      Delete
  2. nampak-nampak ;).... heheheh

    ReplyDelete
  3. nampak nampak..btw panduan yg bgus

    ReplyDelete
  4. alangkah terharunya... nasihat yang bagus tetapi pandangan ku kabur seketika... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. cermin mata .... ntah nak letak berapa power... tak tau huhuhuhu

      Delete
  5. Nasihat yg baik tapi yg menasihat tu pun sebaiknya kena buat cepat. Bukan tak sayang yg dah pergi tapi tuntutan kehidupan kena teruskan juga... usia memanjat tau...

    ReplyDelete
  6. mesti ada org ngorat lalink kt kenduri kawen tu. len kali, tarik je trus naik pelamin skali. hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia org nak ngorat jea, I buat muka garang! hahahaha

      Delete
  7. ahaaaa....nampakkkkkkkk....
    So bile lagi??jangan tunggu lame2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak lama lg jumpa la Gee nanti..boleh gitu?

      Delete
  8. aishhh.... dinda rasa mcm nak naik pelamin lagi skali je... hehehe... terima kasih atas sharing yg berguna...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu ler anniversary, boleh naik lagi..

      Delete
  9. setuju dengan kzakie..nak tunggu apalagi, InsyaAllah Gee pun stuju tu.

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum DIM. ceria je duk kat kerusi pengantin. hehhee

    ReplyDelete
  11. Salam, sebelum ni sy cuma silent reader je kat blog ni..salam perkenalan.-amnj-

    ReplyDelete
  12. tengok abg Abil dok kat kerusi teringat awal bulan 3 baru-baru ni, saya dan en. sumai mengambil kesempatan bergambar kenangan sekali lagi atas pelamin cantik berbusana pengantin.. hehehe..

    Moga arwah k.Gee tenang dan senang di sana..

    ReplyDelete
  13. Salam.... membaca kisah abil yg menyayat hati ini.... saya tersentuh.... and saya terfikir sejenak.. sekiranya saya jadi begini mungkinkan suami saya akan menjaga saya sebagaimana abil menjaga arwah isteri atau dia akan terus meninggalkan saya di nursing home dan enjoy dgn pompuan lain.... i respect u..... abil... she is one lucky woman. Semoga tohnya ditempatkan disamping org org yg solehah aminnnnn

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum. Saya nak bg pandangan sikit kt sini..saya rasa abil x perlu kot nk ceritakan kisah2 lama abil dgn arwah. Bkn apa kita kdg2 tk perasan yg ianya boleh mmbuka aib. Ada petua2 yg bagus yg abil semestinya boleh kongsikan. Tetapi biarlah kenangan brsama arwah isteri trsemat dlm ingatan abil shja. Kita semua fhm kerinduan itu..dan sy nasihatkn jgn biarkn diri keseorgn dirumh..syaitan suka mndampingi org yg brsendirian. Cepat2 lh cari pasangan supaya syaitan x dpt nk lalaikn kita lagi dn lagi.

    ReplyDelete

Followers