Saturday, 1 April 2017

ISTERI yg menerima..

Assalammualaikum U guys
Assalammualaiki Ya Fauziah..Kasih Hati Hamba.

Tengahari Sabtu suatu tika dulu me n arwah Gee nak Kuar lunch n jalan2..saya dah bersiap dan panaskan enjin keta..Si Gee ni tak siap2 lagi, dok mekap2 lagi..biasa la pompuan kann, time nak kuar tu la dia lewat sikit..aduhhhh..Why aa???

Saya masuk bilik jenguk Gee, masih lagi mekap2 betul2 tudung bagai..saya pun terus duduk mencangkung sandar dinding n letak dua2 tgn kat pipi tgk Isteri kerinduan saya tu bersiap..

"Jap eh darlinggg" sambil senyum Gee kenyit mata.
" Cuba tgk bawah ketiak saya ni, dah bersawang dah dok tunggu awak ni."..gurau saya.

"Nak mekap cantik2 ni untuk awak la darling. Nanti cantik, org cakap cantikkk bini si Abil tu, awak gak dpt nama.." pandai menjawab bini aku ni..(Pompuan ni bab jawab menjawab bagi kat dia!)..pas 15, 20 minit siap dah Gee..

Dalam keta Gee tanya.."Awak marah ke tunggu saya siap tadi?"
Senyum saya "Dok belajar bersabar tadi tu. Kalau ilang sabar, saya terajang jea awak!!"..

"Tak baik..mana boleh tendang Isteri nanti masuk surat khabar baru tau!"

" Nak marah awak tadi tu buat apa. Awak kan nak cantik2 untuk saya saya suka laa. Tadi tu saja jea nak tgk cmana awak pakai lipstick, bedak muka bagai, kita lelaki mana tau." then sambung saya lagi..

"Saya nak marah awak pun payah gak." lum habis ckp Gee tanya.."Kenapa payah??"

"Hanya awak ni Dear dlm dunia yg ni ada 1 perkara, 1 benda, 1 perkataan yg org lain takde di sisi saya..." ..."apa dia?" tanya Gee lg.

"ISTERI"...jawab saya.

Perkataan ISTERI ni punya la tinggi nilainya, tinggi martabatnya di sisi Suami. MAHAL harganya.Nak dapatkan perkataan ISTERI tu beribu duit habis, Kena akad, kena soal ngan wali nikah, cm2 kena lalui..baru dapat ISTERI..Dan sangat2 luas ruang ISTERI ni untuk Suami meletakkan macam2..Suami letakkan kepercayaannya, Suami letakkan kasih nya, Harapannya, permintaannya, rasa mengada ngada cm babynya (cuba suami tu demam, cm baby tak perangainya ngan Isteri..isteri jea nampak kann)..apa lg..macam2 dia letakkan/masukkan pada hati/diri ISTERInya..

Dan ISTERI kita ni hanya diam MENERIMA, sudi MERERIMA, berbangga MENERIMA semua tu..contohnya..

Suami rajin peluk Isterinya...ISTERI terima.
Suami suka ckp I LOVE U...ISTERI terima
Suami rajin cal/text isteri time kerja...ISTERI terima.
Suami suka suruh Isteri masak, siapkan pakaiannya, mengemas bagai...ISTERI terima.
Suami luah masalah dia kat isteri..ISTERI terima
Suami sakit, isteri takde complain jaga...ISTERI terima.

Dan Suami layan hebat isteri Malam Jumaat...ooooooooo aiiiiiiii LG ISTERI TERIMA!!! hahaha hehehe hohoho..

See ISTERI kita dok terima ngan baik n redha apa yg kita letak dan masukkan pada dia..ISTERI kita...Takkan la nak marah kalau Isteri tu lewat sikit bersiap, nak cantik2 untuk kita ni para SUAMI. Sikit2 nak marah, tu nk marah ni nak marah..agak agak laaa bro..(Yg ISTERI2 ni jgn cari kemarahan SUAMI.!!)

Tatap la segala PENERIMAAN Isteri kta tu..Hargai la ia..

Perkataan ISTERI tu saja dah sgt2 MAHAL..kerana ISTERI ni dia HADIAH UNTUK PENYEGAR JIWA PARA SUAMI DAN hadiah ni datangnya terus dari ALLAH...

InsyaALLAH.







3 comments:

  1. Salam En Abil.....
    Apa Khabar....lama tak jengah sini. Baca entri En Abil ni terasa rasa yang suami saya juga menghargai saya mcm tu....Untungnya menjadi seorang isterikan...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum. En abil. Macam mana kehidupan en abil sekarang ? Dah lama sangat tak follow en abil. Dulu selalu jugak. Hehe.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum. En abil. Macam mana kehidupan en abil sekarang ? Dah lama sangat tak follow en abil. Dulu selalu jugak. Hehe.

    ReplyDelete

Followers