Sunday, 22 September 2013

Lelaki ini...


Assalamualaikum U guys yang di hormati.....

Just nak tanya...Apa pandangan U guys tentang Lelaki ini..??

Monday, 16 September 2013

For the rest of the time...



Assalammualaikum U guyss...
Assalammualaikka Ya Fauziah bt Siti Esah....Isteri kerinduan saya..


Dalam sibuk menguruskan proses pembukuan "Warkah Buat Isteri", sempat juga I siapkan video clip kenangan I n Arwah my wife,, Khas untuk tatapan U guy,..Hope kita semua tidak akan lupa siapa itu Fauziah binti Muhamad...Isteri, Sahabat dan juga sebagai Teman I sepanjang hayat...

I miss her dan I tahu ada di antara U guys juga masih rindukan arwah Gee ni...

                                                                    AL FATIHAH
video


By the way, terima kasih I pada my PA, cik Nor Aida yg banyak membantu menyediakan video clip I n Gee ini..Thank You...thank you.

Saturday, 14 September 2013

Kesian la Menantu tuu...

Assalamualaikum U guys..


Today moh kita menyentuh sedikit prihal MERTUA dan MENANTU ni semula (sebelum ni I ada update berkaitan ni ).. n dalam masa yang sama U guys pun boleh la beri pandangan berkaitan entry kali ni dalam komen U guys nanti, InsyAllah...

Selepas entry berkenaan tersebut diatas, (Mertua vs Menantu ) banyak komen I terima melalui blog atau sms...dan sehingga hari ni juga masih ada yg mengadu hal yg sama n minta pendapat.....Apa hal u guys ni (yg berkenaan ) tak habis habis lagi merajuk ngan mertua..! emmmm..Yang Mertua ni pun satu (segelintir sahaja ), jangan la dok "attack" menantu tu jea,,siannn dia. "En. Abil, saya ni puas cuba menjaga hati Mertua saya tetapi dia selalu aje mencari kesalahan saya dan memburukkan saya di belakang saya."..Keluhan pertama. "Saya dah tak tahan dok ngan Mertua saya tu, semuanya tak betul pada dia!!". Keluhan kedua. " Suami saya selalu marahkan saya coz Mertua saya suka cucuk suami saya.".." Apa perlu saya buat lagi En. Abil ngan Mertua saya ni..kang saya kata dia dah nyanyuk berdosa pulak rasanya!"...keluhan ketiga n ke empat...Banyak lagi yg I terima...Allah Hu Akhbar..

I ni hanya boleh memberikan cadangan sahaja. Nak settle kan masalah ni bukan kerja I sebab I ni bukannya pakar motivasi atau penasihat bertauliah atau seorang Ustaz...Anggap lah pandangan I ni sebagai dari seorang kawan atau seorang anak.

Mak mak Mertua sekelian, dengar la keluhan Menantu menantu tu..kesian dia org. Menantu ni pun selalu mengharapkan kasih sayang dari Mertuanya sebagaimana yg di berikan pada anak masing2 dan mengharapkan erat perhubungannya ngan Mertua...Lain la kita dapat menantu Hantu!! Menantu tak hormat, ,menantu yg kurang ajar atau menantu seorang penjenayah. Menantu gini tendangkan jea!! Tapi sekiranya menantu tu orang yg biasa biasa, Mertua ni berlembut la sedikit. Berikan masa dan ruang bagi menantu tu tadi menyesuaikan diri dengan Mertua. Jangan la dok mencari kesalahan demi kesalahan, mencari kelemahan demi kelemahan Menantu nya,kan anak juga tu buat mertua,,Anak Menantu namanya!!....Cuba bagi ruang pada menantu, jika ada lemahnya, Mertua tunjukkan ajarnya...Tu sebenarnya TUGAS Mertua!! Tunjuk ajar, cuba jadikan Menantu tu Menantu yg terbaik di pandangan org keliling..Ingat Mertua sekelian..Kiranya anda selalu mencaci atau melemahkan Menantu anda, Sebenarnya anda sedang MEMBAKAR DARAH DAGING ANDA sendiri...!!!! Maksudnya??..Kan menantu tu kawen ngan anak puan, dan memperolehi zuriat dari keturunan puan..Dan ikatan perkahwinan tu secara otomatiknya menjadi Keluarga puan. Mertua dan Menantu juga membawa tanggungjawab dalam soal "kebanggaan dan kesejahteraan" keluarga..Nak ke orang keliling pandang negatif pada menantu puan? Nak ke org lain kata menantu puan masakkannya macam taik!!.? Nak ke org kata Menantu puan tak pandai kemas rumah dan tak pandai layan suaminya?? nak dengar gitu??! Suka dengar kata kata gitu!??

Mana mana 'part' yg Mertua rasa kurang pada menantunya, beritau, tegur dia secara lembut tetapi tegas. Orang orang tua gak yang kata " budak budak sekarang ni tak cm kita dulu, kena banyak belajar lagi!." So tunjukkan caranya, "Latih" menantu tu. JANGAN la dok 'bantai' jea..Tu la tugas pada mertua yg Allah berikan. Tu la Ujian Allah pada Mertua sebelum Allah sambut Mertua Mertua ni di SyurgaNYA nanti..Cuba perhatikan dengan mata hati Menantu puan tu..Gini,, biasanya kita dapat pangkat Mertua ni bila kita dah pencen (kang kata dah tua kang,,marah pulak! ). Org pencen ni selain dari beramal, dia kurang dah tugasnya..Jadi untuk mengisi kekosongan dan ke "boring"an org pencen ni, Allah jodohkan anak dia supaya dia bermenantu dan bercucu..Dalam kekosongan tu la mertua ni mendidik menantunya pada yg lebih sempurna, cuba menjadikan menantunya buah mulut orang keliling dengan peribadi yg baik baik..Tunjuk ajar, nasihat dan rajin rajin la berbicara  dengan menantu puan tadi. Ni la tugas yg Tuhan berikan pada Mertua. Baru la kekosongan tu tadi dapat di penuhi dengan keceriaan HATI, kebahagian Keluarga puan, mendapat cucu yg baik baik, dan yg PENTING..kekosongan yg di isi sebegitu la yg membuatkan ALLAH bertambah Rindu pada Puan..!! Seronok kan kalau bila Mertua ni di kunjungi oleh menantu yg baik, yg sedap mata hati puan memandangnya..Kalau menantu tu puan pandai didik dia, dia akan jadi peneman atau ibarat good friend puan..Jadi Mertua mertua sekelian,,saya bermohon agar berlembut (tapi tegas sikit! ) dengan menantu2 puan ni. Kesian la mereka..Dan saya mohon maaf sangat sangat sekiranya teguran saya ni menguris perasaan puan puan. Anggap lah saya ni sebagai seorang anak menantu yg sedang meluahkan isi hati...Apa yang di harapkan oleh semua menantu tu hanya la untuk mendapatkan KEMESRAAN puan dan keluarga yg CERIA..itu sahaja,, InsyAllah..

Yang Menantu menantu ni pulak sila rujuk entry I sebelum ni bertajuk Mertua vs Menantu..kat situ bab tentang menantu perlu dan WAJIB ambil hati Mertuanya..Hormat Mertua kita, sayangkan dia org. Bersabar la dengan karenah Mertua ni..Sama sama bekerjasama membina SENYUMAN!!...Dan I tak mau dengar lagi Menantu ni memburuk burukkan pulak Mertuanya!! Pangkat MAK kan tu,,Wajib Hormat!!..Pas ni U guys pun selain dari hug pasangan u guys tu, HUG juga Mertua tu tiap kali jumpa...tau!..InsyALLAH..

Mertua2 dan puan2 sekelian sekali lagi ampun maaf saya minta kiranya entry ni agak kasar sedikit. Maafkan saya. Saya mohon puan puan dapat la kiranya mendoakan kebaikkan buat saya, anggap la puan mendoakan saya ini sebagai salah seorang dari anak anak puan..Sayangi la saya sebagai seorang anak juga..InsyAllah..Saya juga senantiasa mendoakan puan puan sebagaimana saya mendoakan kebaikkan buat IBU saya..InsyAllah..

Sehingga kita berjumpa di entry akan datang,,u guys take care dan selamat bercuti...Assalamualaikum..


Thursday, 12 September 2013

Spend Time di......

Assalamualaikum wahai U guys sekelian...

Really hope u guys sehat sehat selalu,,mana mana yg demam tu I doakan cepat sembuh..aminn. Yang sehat, jaga kesihatan pada yg lebih mantap lagi!! InsyAllah..

Today update gambar jea dulu, jadual jadual selepas demam tu hari..Layan ganbar dulu yea sayanggg semua,,nanti nanti abg DIM update entry sharing sharing sikit....pasal Mak Mertua kita semua  ni laaa..sure entry best!! sebelum ni pun ada citer pasal Mertua ni.,kali ni nak tegur sikit jeaaa..anak anak cm saya ni tegur sikittttttttt jea, tak kan tak boleh kuttt....yea, InsyAllah...

 La ni kita layan gambar dulu.........
Lepas baik demam, baby besar ni teringin sangat nak ke Zoo, tanpa berlengah masa, call member pompuan sorang ni (bogger gak, kuyacumi.blogspot.com) ajak teman,.kalau sorang2 memang malas la nak ke sana..
Ni pun member baik I ni, nak bela tapi perlu ada lesen pulakkk..nanti abg dapatkan lesennya ehh...nanti kita leh tinggal berdua ehh...
Sampai kat part ni I jadi confius..jadi keliru akal I...I tak tau mana satu yg perlu I tengok..cm sama jeaa!!! hahahaha hhehehe hohohoho...Ni member I yg teman g Zoo tu..Nor Aida binti Gajah.eh eh eh silap silap..binti Mohamad@Ismail...sorry naa...salah taip..

oooo sebelum tu, I ke Ikea temankan my sister yg bungsu n our family Friends..dia org la yg membelinyaa, I ni suka munch munch jea kat sana...Pancake n icecream!!

Yg jelir lidah tu, cik Wan, tengah mengandung !! (doakan yg terbaik buat dia yea)..yg depan ni Wawa..I panggil dia "2 tan!" hahahaha..terlebih berat!! berdua tu adik bungsu n adik ipar  I..
Then Last weekend berkejar balik ke Seremban menghadiri kenduri kawen anak Pakngah..(blogger Komensen.blogspot) bersama sama ngan blogger lain..Ni semua Blogger "Otai", banyak pengalaman n di hormati dek semua bloggers lain...Kakcikkk!! Ibarat kakak I tu, 2 dari kiri..Rajin datang ziarah my wife dulu..
 Yang ni pulak peminat DIM!! Bukan yg muda muda tuuu..yang sebelah kanan I tuu!! Lama dah Makcik ni nak jumpa I..at last dapat la jumpaaa..dia org datang ke rumah adik I kat Melawati...I rasa Seronok kalau dapat spend time borak borak cm ni...

So tu jea la gambar yg nak di share kan ngan U guys....  N3 (entry) lepas ni kita Berbicara bersama DIM berkaitan Mertua kita kita ni yea...So see u later guysss.....muahhh!!


Friday, 6 September 2013

Gerammmm...emmm

Assalamualaikum U Guyss and Salam Jumaat..
Baby besar dah sehat..!! hahaha hehehe hohoho..

Alhamdulillah Hari ini lepas solat Jumaat rasa demam dah agak reda, badan pun rasa mula bertenaga semula...n boleh update dah ni....Alhamdulillah. Terima Kasih pada U guys yg sentiasa mendoakan kebaikkan buat I.., thank you..!! Rupa rupanya U guys masih sayang gak kat DIM ni yea...emmm..tq tq tq..

Sebelum I demam, last week I ada wawancara ngan wartawan dari Akhbar Metro melalui email,, di mana segmen I di terbitkan hari ni dalam ruang "kasih sayang"...Kira  update gak tu, update entry melalui Akhbar Metro!!

U guys yang boleh luangkan masa membaca artikal tu tentu dapat few tips berkaitan hal berumahtangga yg I selitkan di sana...Kita mengulang kaji bersama sama namanya tu..Rasa sesuai tips tu, u guys amalkan laaa...Terus terang I katakan, apa yg I sharekan samada di blog ni, di FB, di Majalah atau di dada akhbar..tu semua yg I amalkan. Sekiranya I sendiri tak buat apa yg I kata/share, maka sia sia saja la semua entry atau sharing I bersama U guys selama ni,,betul tak.??.. Bukan bermaksud nak berbangga diri atau ingin berbangga tetapi sekadar untuk kita sama sama mengulang kaji,,ITU SAHAJA..Dan sekiranya ada keberkatan atau pahalanya mengulang kaji ni,, boleh la I hadiahkan buat arwah Isteri I tu..Sehingga ujung nyawa I akan cuba menghantarkan seberapa mampu "Hadiah" untuk Arwah Gee..InsyAllah..Begini juga caranya I berterima kasih pada u guys yg banyak membantu I n arwah dulu......InsyAllah.

Yang pentingnya, apa kebaikkan yg di lakukan, hanya kerana Allah...Niat tu betul, pasti Allah bantu kann..Kadang2 bila merujuk balik peristiwa menjaga arwah Isteri I tu, I terasa PUAS menjaganya, rasa puas memberikan kasih suami ni untuk isteri I tu..Memang Allah tu bagi rasa CINTA yg hebat, Allah selitkan di hati I ni..Eh, serius tau,,I love my wife tu...berganda ganda dari hari ke hari sehingga Gee "Pergi", I dapat rasakan..I nak explain dlam blog ni, tak reti cmana..Tapi gitu la rasanya..rasa terlalu syg, terlalu happy jaga dia masa tu..(kadang2 jea tension sikitttt.)..Dari Gee dulu berisi sammmpaii la kurusss jea..lagi bertambah I LOVE her...Dan dalam semua itu, I sentiasa REDHA pada ujian Allah ni...Teringat balik the way I took care of Gee dulu,,senyum I..Mandikan dia, beri susu, kemas Gee tiap hari..spend time bersama dia 24 hours!!...U guys tau, ada masa I gerammm jea tgk arwah ni, bukan geram marah...just geramm jea tak my wife, masa tu la I gigit2 Gee..hahahahaha geget2 manja laaa bukan sampai sakit...pas tu I akan dukung Gee jalan2 dalam rumah, konon2 kita berdua g holiday laaa gitu..hahahahaha..syok! jaga my wife tu....emmm, macam macam..semua tu dah jadi kenangan,,Kenangan Terindah...
Love to HUG arwah dulu..gerammmm..

Kita ni..( termasuk U guys semua laa! )..selain dari membina keluarga bahagia, kita perlu ada HALA TUJU. Ke mana hala tuju kehidupan keluarga kita,..tu satu persoalan yg sering I tanya pada semua pasangan bila I buat talk, sessi ceramah I..Nak ke mana, bagaimana nak ke sana, apa perlu buat..Cuba balik kang masing2 tanya pasangan masing2.." En suami/Pn isteri..selain dari masuk bilik "peraduan" kita berdua ni.,Ke mana kah hala tuju kita ni darlingg??..Cuba tanya, tgk ada jawapannya tak..Hala Tuju di sini maksudnyaaa...Jadikan KENYATAAN apa yg U guys IMPIKAN sebelum ini...jangan setakat bermimpi sahaja sampai la masuk kubur nanti!!!! Usahakan bersama sama..bawa sekali anak anak tu (Bagi yg ada anak ler)...Team Work pasti berjaya!! InsyAllah..Dan tak semestinya pula Hala Tuju ni bagi yg dah kawen jea,,untuk yg belum pun sama..tambahan pula bagi yg berstatus seperti DIM ni..tak kira la pompuan ke lelaki ke...Tanya diri, mana Hala Tuju..then Usahakan sehingga jadi KENYATAAN..!! Baru la HIDUP namanya....

Keluhan hati, ratapan hati, ketidakpuasan hati, dan perkara2 yg sewaktu dengannya..ke tepikan dulu..sesekali meluahkan takpe..FOCUSkan dulu pada Hala Tuju ni, ini yg penting di utamakan dahulu!! Asyikkkkk nak mengeluh n complainnnnn jea...tak elok gitu selalu, takde manfaat buat kita....bak I katakan tadi, sesekali tu ok la nak lepaskan ketat di dada tu TETAPI jangan la kerap..! Pening kepala I kadang2 baca luahan sebegini..!!aduhhhhhhhh...Focus!! Focus maju kedepan!! Tau!!..emmm

ooooooooo Letih dah jari ni menaip( maklum la, baru elok demam ), sampai sini jea dulu, esok esok bebel lagi..Anyway, tqq atas doa u guys sepanjang demam I hari tu, sangat2 I hargainya....Arwah Gee pun mesti ucapkan tqq gak kalau dia tahu u guys doakan I ni....Sayang sangat pada U guys...n still sayangkan arwah Isteri I tu...AL FATIHAH...(Tolong hadiahkan yea pada arwah Gee. )



Wednesday, 4 September 2013

DIM Demam....

Assalamualaikum U guys..


Hari ni masuk 3 hari dah DIM demam!! Lamaaaa tak rasa demam mengejut gini..InsyAllah bila dah sehat I akan sambung update blog ini yea...Anyway,,I love U guys n see u all later...



Tumpang tido bilik anak buah I...dia yg ambil pic ni n suruh upload..!! "baby besar demam!"..kata anak buah I tu..

Followers