Sunday, 28 April 2013

Dah matang ke..?


Assalaamualaikum U guys....



Tu dia MIL kesayangan I..kejap kejap nk bangun minta urut2kan badan dia coz rasa sengal sengal katanya..Tu pukul 3 pagi tu,! kat Kg. Labohan, kerteh. Trengganu. Umah MIL selepas me n ipar2 bawa balik dari Hospital Kuala Trengganu last Tuesday sesampai jea I malam tu dalam pukul 8.30pm.

Doctor kata MIL I ni mild strok, walaupun kaki n tangan sebelah kirinya tak boleh gerak..but masih dia boleh rasa kalau di sentuh. So keesokkan harinya I n ipar2 yang lain tu bawa our MIL ni g jumpa seorg Doctor Pakar di Awana Kijal untuk rwatan selanjutnya. Doctor kata tgk nanti perubahannya dalam 1 bulan setelah di berikan ubat n suntikkan khas...U guys tahu,,nak mengangkat MIL I ni kena pakai tenaga 4 org lelaki perkasa( Cm I ni )..!! I selalu usik MIL i ni.." Mak, agak2 berat mak ni ada tak dalam 1 tan!!?" hahahaha " Mak, lepas ni, kita pakai kren jea la angkat mak, !!"...Berat ooo. MIL I gelak jea bila I usik dia, dia tahu I suka mengusik..Tu sambil I dok urut2 org tua tu, I kata ngan dia, supaya jaga makan minum, jgn risau risau sangat.." Dah berumur cm ni la mak, biasa la sakit sakit ni, Abil ni jauh, mak kena jaga makan minum tu..Darah tinggi n kencing manis mak ni agak tinggi.." Di sana adik arwah Gee yg menjaga MIL. I akan ke sana juga nanti tengok2kan MIL I tu..

Semasa hidup Gee dulu, Gee selalu mengambil berat tang maknya n adiknya yg dok kampung tu..Sebelum menjelang raya, Gee senantiasa siapkan baju untuk anak2 adiknya, maknya n adiknya yg sorang ni..So sebelum I balik ke Seremban hari tu, I katakan, InsyAllah I akan menyambung tugas arwah isteri I tu semampu I pada dia org..InsyAllah..Apa yg arwah selalu lakukan dahulu, InsyAllah I akan sambung..Walaupun Gee dah tiada, I takkan tinggalkan keluarganya terutama my MIL tu..dia tetap my MIL sampai bila bila..

Kita ni, dengan ibu kita sendiri, kita taat, dengan MIL pula kita wajib hormat. Kena jaga hati kedua dua ibu tu. Jangan kita ambil mudah,, anak dia kena dah curi jadi maknya pasangan kita tu pandai la kita jaga baik baik. Baru la CINTA namanya pada pasangan kita. Cinta pada pasangan kita mesti merangkumi keseluruhan hidupnya. Sekiranya ada kekurangan, kita harus sedaya upaya perbaiki. Jadi, panjang la jodoh kita. Ni kadang2 kita tgk, bila pasangan kita dah takde, nama MIL kita pun kita dah lupa. "Anu, siapa nama MIL kau dulu yea? Anu (contoh nama la ) jawab." Emmm, Timahh.. ke joyah,, terlupa la.!!" Boleh jawab cm tu..kurang akal punya menantu!! Yang kelurga di sana pun tak pernah bertanya atau menziarahi kita lagi....APA NI!!..Kena faham sungguh sungguh ikatan tu. Jangan kita abaikan coz pasangan kita tadi dah tiada bersama kita lagi..Walaupun kita ni bak kata org bercerai hidup..Keluarga di sana kita harus hormat dan keluarga di sini pun begitu jua..Kan salah satu pergertian KAHWIN tu adalah mengeratkan silatulrahim!..Kahwin Nikah bukan main pandai..malam pertama pun pandai..(ehem ehem)..Tapi pengertian sebenar ikatan tu di abaikan..aduhhhh..Cmana la nak ngaku kita ni atau pasangan kita tu dah matang..!! Betul ke dah matang fikiran tu..?? Aduhhh...Cuba tanya diri tu..Ingat la pesanan ni, jangan n tak mau lagi la kita abaikan atau bermusuh musuhan, tak nak bertegur sapa (Keluarga atau pasangan tu sendiri) sekiranya kita dah terputus ikatan bersama pasangan kita samada hidup atau mati...Putus silaturahim ni membuatkan kita jauh dari bantuan ALLAH, jauh dari bau Syurga...Kalau Syurga tuu pak sedara kita punya tak pe laa, boleh bincang2...Masalahnya Syurga tu ALLAH punya, kena ikut peraturan hidup yg dah di tentukan Allah..InsyAllah hidup kita lebih ceria sekiranya kita benar2 faham n lakukan atas pengertian ikatan perkahwinan tu tadi,,InsyAllah...

Apa la yg dok I mengarut ni..dah la, kang ada yg bosan ngan sharing I ni..Janji kata nak sahare pasal tgk bola, ni lain lak citernya di DIM ni..hahaha hehehe hohohoho..next N3, next N3...sayanggg U guys..jgn marah aa...meh, meh abg cayang cikit yeaaa, aduh cayang cayang...,,Oppsss, tak boleh marah2 I, kanggg ngadu ngan GEE nanti....!!! aaa takuttt.!.Nanti I update lagi yea..bye bye..

Tuesday, 23 April 2013

Mak Mertua n Jadual..

Assalamualaikum U guys..juga Selamat pagi semua..


Yesterday got to know that Mak Mertua I di Trengganu tu kena strok akibat darah tinggi..N kata my ipar, tangan dan kaki sebelah kiri tak boleh gerak dah..Bila dapat berita tu, rasa down kejap coz tu mak mertua kesayangan I gak. So, today I akan ke Hospital Kuala Trengganu n akan berada di sana sehingga esok petang. Mak mertua I ni memang ada high blood presure, I rasa mungkin sebab MIL I tu terlalu kenangkan anak dia (Gee la ).... Memandangkan I hanya di benarkan masuk waktu melawat sahaja, jadi I harap dapat kiranya,( in between the time) I bertemu pembaca blog ni or bloggers di sana nanti..InsyAllah.

Then pada hari Sabtu ini pula I akan berada di Ipoh, Perak untuk sessi motivasi keusahawanan di Herritage Hotel jalan raja hilir., bermula jam 2pm. U guys yg berada di sana boleh ler dijemput datang n jumpa I di sana...Selain mendengar I membebel, Mungkin u guys juga boleh mengambil peluang untuk berniaga...N sessi di kelolakan oleh Gedung Al Barkat. 

Then 30hb. pula I akan berada di Universiti Teknikal Melaka bagi sessi motivasi bertajuk/berasaskan kekeluargaan dan kasih sayang..Bermula jam 9 pagi sehingga 12tghari kut..rasanya la..Pas tu boleh la kita beramai2 g makan Ikan Bakau kat Umbai..!!!

Selepas kita semua selesai mengundi, sessi I InsyAllah bersambung semula. Di Masjid Jamek Rasah Seremban dan di NST (akhbar omputih tuuu) di Bangsar..Tarikh tepat dan masanya akan I beritau kemudian...Sekiranya semua ok, masa terdekat ni akan ke Johor Baharu..InsyAllah.

Hari ni nak update jadual jea, sharing2 pas ni yea..Kepala dok teringatkan Mak Mertua I tu jea sekarang ni..Btw, Kereta I pula dari semalam kat workshop for servis n tukar batery. Siap jea, lepas Zohor I akan bertolak dari Sremban Ke Trengganu..Mohon U guys sekali lagi doakan kebaikkan untuk Mak Mertua I tu yea...

Hari ni sampai di sini jea dulu n3 ni, bila dah selesai di Trengganu I akan buat some sharing..PROMISE!!..(insyAllah.).. By the way,,See u guys di Ipoh nantiiii..tata titi.....hohohohohoh....Bye Darling semua!!.

Thursday, 18 April 2013

DIM bersama Sinar FM..

Assalamualaikum Kembali U guys...

Sorry ler lambat upload gambar gambar ni..Handfon I ni dah start gila dia..hangggg jeaa..mahu hilang sabar ngan fon ni!!...N3 ni u guys layan jea la gambar BUT sebelum tgk ni U guys yg belum baca n3 sebelum ni, g baca dulu..gi, gi cepat!!. Syhooh! Syhooh!..go, go!



 Tu, nampak tak dua2 tu pakar motivasi Idaman Malaya....hehehe Jangan marah Dato.!

 Pasukan Sinar FM, I jea untuk sehari tu...KE and abg Salleh ni asyik bergaduh jeadalam studio tu..Tu yg buat I gelak memanjang...

Ni, antara Boss Sinar FM bersama DIM....



Hallo kawan, lu itu wang perlindungan sulah bayak ka?!! Aku abang kawasan balu di sini..!! U guys kenalkan Ah Chai ni..



Dan yg ni..emmm muka buruk cm ni pun berebut yg nak..Tak tau la, dia org ni rabun mata kut...Tgk tu dah la tua, buruk..nak gak lagi!! aiyaaaaaa....!! U guys Kenal tak siapa ni, kenal!??...

HOME WORK...Buat!!

Assalamualaikum U guys..hahaha hehehe hohoho


U guys ni ramai dah gelak cm tu yea!!!...Trade mark namanya tu...Panggil manja yg U guys panggil I.. DIM, trade mark juga tu...Syok kan rasa bila kita ada trade mark...TETAPI u guys yg dah bersuami/isteri ni pun mesti ada Trade Mark masing bersama pasangan...( Oii!! love bite tu bukan trade mark daa!!)..Mulai hari ni siapa pasangan yg belum ada trade mark, sila cipta satu...

Trade Mark bersama pasangan ni cukuppp penting. Contohnya sewaktu Gee ada dulu I akan sentiasa mencium belakang bahu kanan Gee..Bila Gee tanya kenapa buat begitu, I kata " Setiap hari I nak dapatkan berkat u sebagai Isteri.." Then bila adik beradik I nak buat cm tu, I kata " Oii, cari la trade mark lain, jgn tiru!!"..Ciuman di bahu Gee tu I lakukan tiap hari, tak kira ada mood ke, takde ke, tgk marah ke, tgh sibuk ke...I tetap cium sehingga la nafas Gee yg terakhir....That is Trade Mark.!

Seperti I katakan dalam satu N3 yg lepas berkaitan trade mark ni..siapa tak tau/tak ingat sila cari n3 bertajuk trade mark..Ini I nak ulang kata kat U guys jea..Cari la satu trade mark bersama pasangan coz trade mark ni akan ada berkatNYA di situ. Tuhan akan memurahkan rezeki pasangan, melindungi pasangan ni dari huru hara rumahtangga..Trade Mark tu kan sesuatu yg baik, tanda kebahagiaan rumahtangga, jadi Allah suka la bila kita ada usaha bermanja2 ngan pasangan masing2, usaha membahagiakan hati pasangan masing2...Bila Tuhan suka, senang tak rezeki tu hinggap kat kita...senanggg......Ops!! ops!! Trade mark ni hanya untuk yg dah berumahtangga!! Jangan mengatal pulak bagi yg belum..no no no no...Hepp!! Ngan DIM ni jea yg boleh,!! hahaha hehehe,,u guys sambung...

Ni I baru balik dari Pejabat PERKESO (socso) coz I di jemput menghadiri majlis Program bersama Masyarakat..Tak rugi I g tadi, rupa rupanya ada chq untuk urusan pengkebumian Arwah di sampaikan pada I..Boleh la I belanja untuk Tahlil lagi n sedekah untuk Arwah isteri kesayangan I tu..Masuk jea dewan tadi, ramai yg menegur n ucapkan takziah..masa break pun I kena la duduk bersama "makcik makcik" ni..Biasa la soalan2 berkaitan Arwah isteri I..Ada yg bertanya tentang kematian Gee, I katakan pada dia org.." I akan citer kan bagaimana hidup arwah isteri saya, lagi banyak yg boleh kita share." Penat gak nak citer masa tu. En.Abil cmana bla bla bla, En. Abil bila bla bla bla, En Abil betul ke bla bla bla...Aduhhh berapa banyak tanya daa, bila nak habis citer I ni..Sehingga la satu soalan cepu emas Zulian ni.." Abil tak rasa nak cari pengganti ke nanti?"...Terus I nyanyi...Di mana kan ku cari ganti..serupa dengan muuu...Terus terpadam soalan tu...hahahaha...

Pompuan ni kan,,ada peliknya..Dia org gak rasa cm marah kalau si duda tu kahwin sedang tanah kubur isteri dia merahhh lagi.TETAPI dia org ni jugak yg suruh kawin lagi.."Kawin la en Abil..cari la penganti.."..aduhhhh nak terkentut rasanya bila dengar cm tu....Nanti la saya akan fikir fikirkan..Kalau ada calon dan calon dan calonnyaaa (hehehe 3 org sekali.!!) saya akan beritau U guys, nanti U guys tolong I pinang calon yg sesuai...amacam, boleh!?...Ni mesti Gee di sana tengah senyummm jea bila dgr I ckp cm ni.." Dear..u tunggu I datang yea..tunggu tau..kat sana jgn main mata!!"...Tungguuuuu......Walaubagaimana pun kita tgk jea laaa, siapa yang boleh "Break the SPELL"....cm prince pulak si Abil ni, ada spell la konon!!..

I ni sebenarnya nak share tajuk lain, bila dah menaip ni, lain pulak citernya..Selalu bila I update I akan ikut kata hati pada masa tu..Apa hati ni suruh, I buat..coz my felling will never lie..Nak share satu tips Bagaimana si suami ni nak buatkan isterinya tgk bola bersama sama. (Bola Sepak la!!) Kebanyak isteri ni tak suka tonton bola sepak, masa tu boringgg jea dia, yg si suami dok jerit2 bila tonton bola sensorang..So kita kupas caranya bersama sama nanti...I pasti selepas ni, Isteri pula tak sabar sabar nak tonton bersama suami..!! Betull, I dah buat, Gee hari hari tanya "Bila lagi ada game bola kat Astro ni.?!"...N3 akan datang I share kan..

Memandangkan taipan n3 ni dah hampir panjang...kita stop dulu di sini..jap lagi ada N3 bergambar sahaja I upload... By the way,,U guys ada kerja rumah I bagi di sini..Semua kena buat!! Mulai hari ni, U guys U guys semua kena cari satu trade mark untuk pasangan masing2..Eh, sesuai pulak mula hari ni..kan Malam Jumaat..yahoooooo.com...bagi yg belum kawin cari trade mark u guys pada kedua ibubapa...Ibubapa dah tak de..emmmm ok la, ok la, U guys boleh cari I..! hahahahahahaha hehhehehehehehe hoohohohohohohohoho.....Ok Guys see ya..!

Wednesday, 17 April 2013

U guys part of me..Betulll..

Assalamualaikum U guyssss....I love uuuuuuu....


Semenjak Gee dah tak de ni, I dok rindu kat U guyss pulok..! cmana, boleh gitu!?..To me U guys sekarang are part of me..U guys tak jaga I elok elokkkk..nanti Gee kecik hati ngan U guys. Baik U guys semua ni selalu jaga I n manja manjakan I selalu...Ni cakap betul betul ni, bukan main main..!! Seriously, from the bottom of my heart,,U guys are part of me..thats why I always n always, ever n ever LOVE U GUYSSS...(ngan sapa lagi I nak manja).

Just nak update planning hidup I ni..Duda Idaman Malaya..(DIM)..cm pangkat terhormat la pulak..!
Memandangkan I akan focus on motivation mulai sekarang, so buat masa ni I sedang mengatur jadual kerja I sebagai speaker motivasi. I di bantu oleh my bro. in law. Jadiiii..segmen pertama I akan bermula di Seremban, mungkin dalam 3 minggu akan datang di Masjid Jamek Rasah Seremban. InsyAllah I akan memberi ceramah selepas Magrib di sana. Tarikh dan masa I akan update. So bagi yg mengenali I di sekitar N.Sembilan boleh ler kita berjumpa di sana...di sana.....di sana......Tajuknya I fikir.."Garam secukup rasa".ok tak bunyinya?? Jadi nanti bila dah tau tarikhnya datang la beramai ramai untuk meminang Duda Idaman Malaya nii nanti....hahaha hehehe hohoho..Dtg dengar!!!! Jangan malas g masjid!!

Kita ni kalau bekerja bukan main hebat lagi. Sebelum subuh dah mandi. Dah panaskan enjin keta, Isteri tu kalau lewat siap confirm kena marah! siap tak bertegur bini tu dalam keta, sebab lewat nak g kerja..Kena pulak boss kita semalam bagi arahan supaya kita ke Perlis (kita kat KL la) atas urusan kerja pas tu bosss tu kata " Anu..(contoh nama la!!)..Anu, awak kena ke Perlis today untuk dapatkan document tu, nanti saya akan bank in kan RM3000 buat belanja!"..Dengar jea arahan begitu dan dapat duit begitu..emmm tak fikir panjang la, sure n confirm pergi punya. Siap ckp ngan Isteri.." Awak lepas kerja nanti, pandai bodoh la awak balik sendiri yea, kalau tak nak rasa jem, awak jogging jea la balik dari ofis kang!"...Hebat tang kerjaaaa...(Ibadah juga kerja ni kan) ...Tapi pengumuman dari surau sebelah rumah dia malam semalam agar dapat memenuhkan jemaah Subuhhhh...dia tak ambil berat punnn..dengar dengar cm tu jea la..Tak tanya pun Isteri dia nak jemaah subuh ke tidak ke surau nanti...emmmm...Habih cmanooo kito nii ngan Tuhannnn..!! 

Seminggu sekali pun tak pe la kita bawa anak Isteri jemaah kat surau/masjid tu..seminggu sekali sahaja..kan kan kan...Ok Ok..jadual I tadi..Then Selepas PRU nanti pulok..Platform motivasi I akan bermula di sekitar KL..Memang terlalu banyak perkara yg nak I sampaikan, I tunjukkan, Kita ulangkaji sama2..Terutamanya pada perhubungan keluarga khasnya Suami Isteri ni..Semenjak ketiadaan Gee, banyak..banyakkk I dengar permasalahan rumahtangga..I tak mampu nak menolong melalui fon atau email..TETAPI InsyAllah I mampu memberikan semangat atau tunjuk ajar apabila I dapat membuat segmen motivasi ni nanti...InsyAllah..

Walaubagaimana pun I perlu dan sangat2 perlu tahu adakah apa yg bakal I adakan ni mendapat sambutan org ramai?? Kang bila mula jea segmen tu, tengok tengok ada 5 org jea yg daftar nak mendengar!!! Jadi melalui blog ni juga, I perlu tahu, I perlu sokongan dari U guysss semua..Beri la I peluang, dengar la apa yg nak I sampaikan...Dengar la Jeritan BatinKu..!! Bukan setakat di KL saja, I am planning nak ke Johor, Melaka, Penang, Kedah, Langkawi dan Pantai Timur..Sekiranya sekarang ni ada pihak, kumpulan kecil atau besar, pertubuhan apa apa ke yg inginkan saya ni..( Buat segmen motivasi la )..tolonggg la aturkan dan confirmkan masa, tarikh dan di mana..U guyss boleh call or sms saya di Talian 016 263 4258....(Tak malu si duda ni, merayu minta segmen.!)..Bagaimana saya ke tengahkan diri ni kalau tiada sokongan atau sambutan. Ni adalah usaha saya kan..

Sebelum ni ada yg kata nak panggil I, so I tunggu punya tunggu, punya tunggu...dan punya laa tunggu..emm sampai sekarang dah bersawang bawah ketiak ni menunggu confirmation...apa la salah saya...ciannnn sayaaa..Saya ni Duda tau, tak baik lukakan harapan saya....Nanti nak ngadu ngan Gee!! Padan muka..Gee dtg cekik dia!!..

So guys..panjang dah n3 ni, sampai sini dulu, malam nanti atau esok I akan sambung n3 ni lagi, siap I upload gambar nanti yea..panjang sangat U guyss boring n tak suka pulok...( Karang ni la panjanggg..aduhhhhh)..I stop di sini dulu yea..See u guys later later....bye bye..Do U guys still Love me!??

Friday, 12 April 2013

SEDIHHH.....uhuk uhuk uhuk...

Assalamualaikum U guys..


Firstly nak menjelaskan berkaitan komen komen U guys di blog ni. Agaknya ada problem sikit ngan goggle ni coz sehingga semalam I dah jawab semua komen romen U guys but tiba tiba balasan komen romen I tu hilang,,jap hilang jap ada..! So minta U guys jgn berkecil hati yea ngan I, Duda Idaman Malaya ni..Bukan salah I, salah Goggle....Jahat si Goggle ni!!..Anyway, I always love U guys....U guys still love me?? sila jawab, sila jawab...

Today is the first day I nak share sikit semenjak dah berpangkat Duda Malaya ni...N3 yg lepas I dah fix kan hati ni untuk bersedih seminggu sahaja selepas pemergian Dear I yang palingggggggggggg I kasih. so ada sms yang mengatakan ianya mustahil di buat.." En Abil adalah mustahil seseorg tu boleh tentukan hati ni sebegitu, tambahan pula sedih tu berpunca dari "perginya" org yg kita terlalu sayang" bunyi sms yg I terima tempoh hari...I jawab," InsyAllah nanti saya jelaskan di blog saya, nak sms panjang2 ni saya agak malas sikit.."

Ni jawapannya dari I, ni bentuk caranya yg I buat untuk menentukan, untuk memberitau hati ni,,apa nak rasa, bila nak rasa dan sampai bila nak rasa....Sebelum ni banyak N3 yg I share kan berkaitan hati. I selalu kata kawal hati tu, kayakan hati tu, pilih sifat2 yg baik dari peti peti simpanan yg ada dalam hati tu...Sekiranya I tak mampu nak buat begitu, maksudnya I ni sekadar bercakap jea la, macam tin kosong yg di ketuk..Bunyinya kuat, sedap bunyinya Tetapi sayang Kosong rupa rupanya....Kita ni kalau nak nasihat org lain, pastikan apa yg kita nasihat tu kita benar2 mampu lakukan..kalau tak mampu, diam jea laaa..Kita doa jea dalam hati senyap2... Betul tak!?..Manusia ni ada 2 sifat bila dia menasihati org lain..1. dia nasihat bagi menunjukkan dia ada ilmu nasihat tu tapi dia sendiri tak mampu membuatnya (masih berkesan jugak)..2. dia nasihat org dan dia mampu membuatnya...So mana satu yg lebih berkesan dan cara mana yg org lain lebih terima...Tak mau la kita nasihat org, belakang kita org tu kata.." alaa..pandai nak cakap pasal org, dia tu apa kurangnya, lagi teruk..poodah!!"...Zaman sekarang ni nak nasihat org bukan senang ooo..kena pandai la bercakap tu..kan kan kan...

Ok, ok,..cm I, kenapa I tentukan tempoh seminggu jea bersedih...SEBABnya I fikir, kalau I sedih lama lama, dok nangis lama2..agak2nya Allah suka tak? Rasullullah yg kita kata kita tersangat sayangkan Nabi ni, suka tak?..Ni bukan nak ceramah,,bukann...Dan I fikir, kalau Gee tgk I bersedihhhh jea, Gee suka tak?..Cuba U guys sendiri yg jawab..jawab la.! Di sebabkan 3 perkara utama diatas (U guys pun doakan I selalu, atas doa tu pun ada kesannya) tu yg membolehkan I mengawal hati ni...Kan mudah..Kerana Allah, kerana Rasullulah..Gee pun agaknya tersenyum dan terasa bangga melihat suaminya ni tak bersedih memanjang..(InsyAllah)..Kadang kadang tu jea terasa sedih bila terkenang tapi tak la lama...sedih2 biasa jea..Apa yg perlu I buat, I perlu menjaga diri baik2, mana la tau nanti Tuhan tu akan ketemukan semula I n Gee dalam keadaan yg lebih baik...Bak kata org tu, lama tak jumpa, sekali dapat jumpa...Tak keluar bilik kita ni!! hahahaa hehehehe hohohohoho....I kena sabar dan cuba sedaya upaya menjadi baik di "mata" Allah..

Sedih selalu dan berpanjangan ni tak elok tau..Kesihatan kita terganggu, kita tak ceria, bila tak ceria akal tu mula nak rosak, bila akal tak fungsi baik zahir batin kita lemah dan kotor..bila semuanya nampak lemah, semangat tak de, nak beramal dah tak khusuk....bila semua ni berlaku..Rezeki takkan singgah kat kita..! Kalau kita solat pun, hati ni dok ingattt jea kat arwah...so mana ingatan, khusuk kita pada Tuhan??! Nampak tak akibat buruk ni bila kita bersedihhh jea.." Tapi en Abil Kita ni manusia biasa jea, tak lari dari perasaan sedih cm tu."......Tapi, tapi,,,,ada jea jawapannya!!..Dah tau cm tu, kita kawal la perasaan  tu..Nak tanya la kat sini...Kita pernahkan buat salah ngan suami kita (contoh, contoh)..dan kita tau suami kita marah, dan kita tau PASTI Tuhan pun marah....ADA tak kita menangis seminggu sebab takutkan murka Tuhan tu tadi??..ADA!?...Sapa ada nangis cm tu angkat tangan...( I nampak la sapa angkat ke tak)....Ada tak kita bersedih hiba bila kita malas mengaji Quran, umur dah 40 tahun khatam sekali jea..ada sedih?..Ada kita rasa bersalah tak kalau solat subuh kita pada pukul 10 pagi tiap tiap hari? ADA?....Ada kita rasa bersedih, bila hanya kita g ziarah org tua kita kat kampung tu 6 bulan sekali, sedangkan org tua kita ni waktu hidup harapppp sangat kasih sayang anak2 dia..ADA? ADA? ADA?....Bila dah meninggal kawan tu baru nak bersedih manjang.!! emmmm tak nampak la manfaatnya...Banyak lagi perkara yg penting untuk kita bersedih..Sekiranya semua perkara diatas kita FAHAM ( BUKAN setakat tau jea ), kita boleh mengawal hati. Hati kita ni umpama ada stering (cm stering keta tu)..kita la yg bawa nak kawal dia, bukan sebaliknya..

Bagi yg kehilangan org tersyg tu, berhenti la sedih memanjang.. kalau rasa sedih, teringatkan arwah tu, cepat2 ambil wuduk dan buat la solat sunat hadiah 2 rakaat untuk arwah..kan lebih baik, arwah tu pun senyum suka dia bila bekalan dari kita yg hidup ni non stop dia dapat..Kita sendiri hadiahkan pahala khatam Quran untuk arwah, kan lebih baik dari upah org..Malu la kalau kita tak mampu nak khatam Quran sekali untuk arwah kita tu...Kata sayang! tak boleh melupakan arwah! selalu peluk bantal arwah dulu bila tido! rindu la konon2....Pahala khatam Quran kita tak mampu nak beri pada arwah!! sayang apa tu namanya!!  (argghhhhh tuiiii, siap warna warni lagi kahak tu..)...

Rindu I ni pada arwah, sayang I ni pada arwah..terasa terlalu tinggi nilainya..tapi I perlu simpan di peti hati dan I kunci dah. Sekarang hanya bekalan yg tak putus putus I kirimkan pada arwah isteri I, dan I harap sangat2 Tuhan terima la bekalan tu sampai buat Gee.....I terlalu malu pada Tuhan n Nabi kalau I selalu sangat bersedih pada arwah isteri I, sedangkan I tak bersedih kerana Allah dan Nabi s.a.w. Malu sungguh rasanya..Sebab tu la I tentukan hanya seminggu saja I nak bersedih...Tu la jawapan I pada yg menghantar sms tu...

Jadi n3 dari Duda Malaya hari ni sampai sini dulu, sekarang kena rushing ke pusat latihah Petronas tu coz ada game bola..org jemput main so I cuba la tunaikan hajat org...Ada banyak lagi nak I sampaikan nanti, U guys tunggu n3 akan datang yea...Alaaa sambil sambil tunggu tu u guys korek2 hidung la dulu yea...Ok Guys, see u later.....I love U guyssss ( U guys tak love me, I ngadu kat Gee..aaaa)...........................lupa lak...hahaha hehehe hohohoho.....

Tuesday, 9 April 2013

Keputusan Saya..

Assalamualaikum U guys..U guys kesayangan saya n arwah isteri saya..


Pertama sekali, I ingin benar benar ucapkan jutaan terima kasih pada u guys semua. I tidak tau bagaimana hendak membalas jasa jasa u guys selama ini terhadap me n Gee. Hanya ucapan terima kasih dan doa buat u guys  yg mampu I hulurkan selama I hidup, InsyAllah....THANK YOU...THANK YOU..

Terima kasih juga pada U guys yg memberikan dorongan dan semangat buat I..THANK YOU again and again and again....THANK YOU..Dan maafkan I coz tidak dapat membalas semua komen komen yg U guys berikan..harap U guys dapat la memaafkan I dan faham situasi I seminggu yg lepas....

Setelah memikirkan sebaik baiknya,. I rasa I akan teruskan blog ini atas nama yg sama, WARKAH BUAT ISTERI.. I akan teruskan menaip dan menaip, Banyak lagi perkara, banyak lagi sharing yg perlu I kongsi gelapkan bersama U guys...sebab U guys semua ni (Dalam dan luar Negara) di ibaratkan penganti Gee buat I..Dan I rasa arwah isteri I pun mahu I teruskan blog ini, InsyAllah suatu hari nanti I akan "pergi" bersama Warkah ini untuk di persembahkan untuk Gee nanti..InsyAllah....U guys suka tak I terus berblog ni?!..Kalau suka tepuk tangan sekarang!!! ( Tunggu apa lagi? TEPUK la!! )

Dan bagi yg masih tertanya tanya bagaimana I sekarang setelah seminggu kehilangan Permata Hati, My Dear...InsyAllah, I ok. Sedih tu biasa la kan, isteri kita meningggal, sedih la kita..BUT, I dah tentukan hati I ini untuk bersedih hanya untuk seminggu sahaja. So hari ini adalah hari terakhir untuk I benar2 sedih, esok InsyAllah I akan "pulih" sepenuhnya..Selama ini I selalu menasihati agar kita kawal hati, kita mesti pandai memilih perasaan kita yg sepatutnya, kita pandu hati ini..Kalau I tak buat, maksudnya tiada gunanya I buat sharing dan memberikan tips buat U guys semua sebelum ini....Cakap mesti serupa bikin!!..I rasa cukup la I bersedih untuk seminggu, sebab di hati ini sentiasa "ada" Gee kemana saja I pergi, Di hati ini Gee sentiasa menemani I..Gee akan sentiasa menghiburkan I....Dan Gee pun mesti tak suka sekiranya I dok bersedihhh jea..I akan teruskan jadual hidup I seperti biasa. ..bersama Gee di hati I..! ( baru la Man Of Power namanya!!)

Selepas N3 ni, akan mula buat sharing sharing ( sharing2 tips la!! buat sharing2 u guys!)..I rasa ni la cara I nak membalas budi U guys walaupun I tahu segala sokongan yg u guys berikan selama ini adalah IKHLAS..Untuk itu sharing yg pertama I akan bermula pada hari Rabu ini jam 7 - 9pagi di SINAR FM..jemputan Sinar Fm ni 2,3 hari lepas,,so u guys boleh ler dengar,.kalau nak dengar...3,4 hari ini I ada beberapa pihak yg bertanyakan sekiranya I boleh mengadakan segmen Motivasi di sekitar Melaka, Port Dickson n Kuala Lumpur, termasuk la TV Al Hijrah dan dari pihak Akhbar NST...Tetapi saya mohon la pihak2 tadi dapat CONFIRMkan bila masanya..coz sebelum ini ada gak I dapat pelawaan sebegitu, then bila dia org kata nak tentukan masa,,last last senyapppp jea..I tak kisah nak  adakan segmen Motivasi, dan tiada bayaran yg tertentu pun I letakkan...lagipun I memang nak cebur sepenuh masa sebagai speaker motivasi ni...I suka bercakap...so I benar2 harap selepas ni jangan la "mempermain2kan" I ni yang baruuuu jea bergelar DUDA Terakhir Malaya..!! ( amacam, boleh gelaran tu!!)... I mohon kerjasama yea..

Bagi U guys pula, sekiranya ada yg nak I buat segmen sebegitu, just beritau I masanya dan tempatnya, InsyAllah I datang..Secara tak langsung si Abil ni dok promote diri nampaknya...hahaha hehehe hohoho..Betul la tu..Kena la I mula bekerja n mencari rezeki...Mana la tau rezeki I bermula di sini pulak..sebagai speaker motivasi..U guys, doa doakan la I ni yea, moga2 berjaya..InsyAllah...

Sooo, ok guys buat masa ni, setakat inii saja yg mampu I menaip,..I nak g nangis puas puas dulu sebelum mulakan perasaan baru esok hari..TERIMA KASIH sekali lagi I ucapkan buat U guys semua, dimana saja U guys berada, U guys juga tetap di hati I....Bersama Dear kesayangan I tu....See u guys in the next N3......Esok I akan ke KL jalan jalan cari amoi!!!...hahaha hehehe dan......hohoho..

Nite Nite....


Sunday, 7 April 2013

Selamat Tinggal Dear...

Assalamualaikum U guys....

Hanya U guys n me sahaja kini.....My Dear sudah meninggalkan I dan kita semua buat selama lamanya pada 2 April lalu, jam 9.55am ketika I disisinya...Meninggalkan kita n menuju pada tempat yang lebih baik, yang lebih selesa dan kini bersama sama di dalam kelompok orang orang yang mendapat keampunan Allah, Rahmat Allah dan kasih sayang dari Allah.....INSYALLAH...amin..amin..amin Ya Roballa'lamin..

Sehari sebelum itu, I banyak menghabiskan masa bersama Gee, berbeza dari hari2 sebelumnya..Pelukan, ciuman kasih dari suaminya ini tak putus2 I berikan..Sehingga pada solat Magrib, hati I berkata dengan jelas.."Lepas solat Isyak nanti pergi gunting rambut, kemas2kan janggut tu, siap siap.." kata hati I. Memang I pergi menguruskan kata hati tu tadi tanpa tertanya tanya..Balik sahaja ke rumah lepas tu I terus menghabiskan masa semula  dengan Gee..Bila I usap dahinya I dapat rasakan Dahi Gee lembab, bukan berpeluh..Hati ni berdebar sebentar..Tanda2nya pemergian Gee jelas. I membisikkan kalimah shahadah berulang2 kat telinga Gee sehingga Gee tertido dengan tenanggggg sekali...

Keesokkan pagi bila I nak siapkan susu Gee pada waktu tertera di atas..Di depan mata I, Gee menarik nafas perlahan dan sungguh sungguh tenang 2 kali..kemudian segala galanya terhenti....Ibaratkan Gee telah mengucapkan Selamat Tinggal buat selamanya di dunia ini pada I..Terus memeluk lembut n erat Gee, I ucapkan kalimah kalimah yg sepatutmya, di iringi airmata yang tidak dapat di tahan tahan lagi...Selesai I peluk Gee.....Wajah dan badannya bagaikan "glowing"..macam bercahaya lembut..! Dan sekali lagi I memeluk arwah Isteri saya kembali....

Segala urusan jenazah sangat mudah dan terasa cepat sekali, jam 3 ptg solat jenazah di Masjid Rasah dan kemudian ke Makan Tuan Hj Said, Seremban. Hanya I yang menemani jenazah di dalam van ketika tu..Tiada apa yg dapat I katakan waktu itu...hanya sepi..Sampai sahaja di kawasan Makam, tiba2 bau wangi mula terasa dlm van tu..bila semakin hampir "Rumah" Gee, bau wangi semakin kuat..Terus I berkata pada arwah.." Rupa rupanya u Dear tak sabar sabar nak ke rumah u yea.." Tersenyum I keseorangan apabila terasa di hati betapa bertuahnya U Dear di sisi Allah..Bila tiba di ruang lahat u, semua org nampak betapa kemas dan kelihatan sangat bersihnya...Wajah u I  buka kain kapannya untuk mencium tanah, sekali lagi sangat cerah dan ketenangan wajah u jelas kelihatan. Salam terakhir I bisikkan pada Gee dan I berkata..." Dear..awak tunggu saya yea, pasti I akan jumpa awak nanti..InsyAllah."......BERTUAH u Dear...INSYALLAH.. 

Perginya u Dear, meninggalkan perasaan rindu yg ikhlas di hati suami u ini...Selamat Tinggal Sayang...


video

P/S..U guys...I akan update lagi dalam sehari dua ni, dan I akan memutuskan adakah harus I menyambung WARKAH ini atau tidak.....THANK YOU..Terima kasih pada U guys yang senantiasa bersama kami berdua selama ini..Terima kasih.

Friday, 5 April 2013

Kerinduan abg Abil....


Assalamualaikum pada semua ...

Alhamdulilah .. Majlis tahlil untuk 3 hari sudah pun selesai. Rumah yang dipenuhi dengan sanak saudara dan juga rakan rakan semua telah kembali senyap. Masing masing meneruskan kehidupan yang sendiri. 

Tinggallah Abil keseorangan. ohh.. lupa nak perkenalkan diri.. entry hari ini tidak diupdate oleh abg abil. tapi di update oleh kami, adik beradiknya.. Abang Abil telah diculik oleh rakan rakannya bermain futsal, sebab tak mau dia kemurungan dan dilanda kesedihan. 

So far, Abang Abil secara zahirnya mmg nampak okay. nampak sangat tenang dan masih banyak bercakap, rajin mengusik dan bergurau. tapi dari riak wajahnya kami tau dia masih bersedih dan cuba menyesuaikan diri dengan kehidupan seharian tanpa Arwah Kak Gee.

Tak perlu nak cakap banyak banyak kan. nanti overshadow blog owner pulak kan. kita tengok gambar lah yer.. sebab gambar menceritakan segalanya. luahan zahir dan batin.


ini gambar malam pertama selepas permergian Kak Gee


       
                                                                 ini gambar siang tadi..


cukup sampai sini saja entry ini.. Ini pun curi curi buat entry. Kita bagilah masa untuk Abg Abil bertenang dan menyesuaikan diri dengan keadaan baru. sama sama lah kita berdoa yer..




Followers